Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Casele de batrani - locul unde ne ducem parintii si bunicii sa moara

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
92 replies to this topic

#1
Alexis

Alexis

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,057
  • Înscris: 22.01.2004
Medicina a evoluat.  Speranta de viata a crescut, nu se mai moare "de batranete" asa de usor cum se intampla acum 30 de ani. Avem tomografe, RMN-uri, tratamente noi, interventii chirurgicale care pareau SF in anii 80. Un AVC sau un infarct nu mai inseamna neaparat decesul. O fractura de sold se poate repara. Dar toate astea inseamna pentru batrani un grad mai mic sau mai mare de dizabilitate. Si din ce in ce mai multe familii se trezesc in situatia in care sa trebuiasca sa ingrijeasca un batran care nu se mai poate deplasa, care nu mai poate manca singur, care nu mai tine minte sa isi ia medicamentele, care nu isi mai poate face singur de mancare. Unii reusesc sa ii ingrijeasca, chiar daca au serviciu, altii insa au de ales: fie sa angajeze o ingrijitoare, fie au nevoie de un camin unde sa duca acel batran pentru a se avea grija de el.

Si pe chestia asta, in ultimii ani au rasarit ca ciupercile dupa ploaie zeci, sute de camine de ingrijire a batranilor, care in mare parte nu sunt decat niste afaceri interesate mai mult de bani.

Acum 4 ani mama de 80 de ani a suferit un infarct. La intoarcerea din spital i s-a recomandat ca dupa o luna de zile sa se intoarca la spital pentru o stentare. Timp de o luna trebuia sa duca o viata extrem de linistita, sa nu faca nici un efort, sa isi ia medicamentele la timp. Mama se descurca cu calculatorul si vazuse site-urile unor camine de batrani pe internet si a insistat sa o ducem timp de o luna acolo, sa fie ceva gen ca o vacanta la o pensiune unde sa aiba masa, ingrijire si asistenta medicala. La insistentele ei, am acceptat. Am gasit un camin de acest gen, undeva in nordul Bucurestiului, costa undeva pe la 800 de euro pe luna, am zis ok. Si am dus-o acolo.

Caminul era full. Existau doar 2 ingrijitoare / infirmiere pe tura la 40 si ceva de batrani. Mama se descurca destul de bine sa aiba grija singura de dansa, era nemultumita ca mancarea se serveste rece, ca nu ii aduceau medicamentele in mod regulat, ca infirmiera nu trece prin salon decat atunci cand aduce mancarea si ca nu are cum sa o cheme daca nu se simte bine decat daca se ducea sa o caute prin celelalte cladiri ale caminului, nu exista o sonerie de apel. Intr-o seara a facut o criza de hipertensiune > 230. Desi era medic acolo, in afara de tratamentul obisnuit pe care il lua nu i-a dat nimic care sa ii scada tensiunea. Cand am zis sa sune la salvare a zis ca e bine, desi nu era. A doua zi la pranz mama a facut un AVC si a ramas paralizata pe partea stanga. In sfarsit au binevoit sa cheme salvarea si sa o duca la spital la Elias. Acolo a fost internata cu INR 8, ceea ce ma face sa cred ca atunci cand a fost la camin i s-a administrat gresit tratamentul anticoagulant iar asta, precum si tratamentul incomplet pentru criza de hipertensiune cu o seara inainte, a fost ceea ce i-a declansat AVC-ul.

Dupa internarea de la Elias deja mama nu se mai putea ingriji singura deloc. Nu putea sa se mai miste cu mana si piciorul stang, avea nevoie de ingrijire permanenta. Am gasit un alt camin care parea mult mai bun decat cel dinainte, cu mai multe ingrijitoare si mai multi medici, dar si mai scump, 1000 de euro la care se adaugau costul pampersilor, al scutecelor, al alezelor, al cremelor de ingrijire si al servetelelor umede.

Conditiile erau cat de cat ok, cu exceptia faptului ca in anumite zile, seara, cand ma duceam in vizita, era un miros de urina aproape insuportabil in toata cladirea. Am trecut cu vederea lucrul asta, insa dupa vreo 2 saptamani s-a intamplat ceva ciudat: cand ajungeam la vizita seara pe la ora 6, mama avea o stare foarte ciudata, incoerenta, nu avea forta, vorbea aiurea. Am crezut ca este din cauza bolii. Apoi, o saptamana mai tarziu, am vazut ca aleza si pampersul musteau de urina, nu erau schimbate, desi se consumau 4-6 pampersi pe zi. M-am dus la seful de acolo si i-am spus de problema, iar la final cand sa ies din cabinet, el mi-a zis ca sa ii mai aduc mamei Gerodorm (somnifer) ca nu mai are. Asta in conditiile in care dusesem la inceput medicamente pentru mama pentru o luna jumate. Am zis ok, m-am dus am cumparat si i-am dus. Si tot atunci mama mi-a zis sa ii aduc un prosop de acasa, ca acolo infirmierele sterg la fund toate pacientele din camera (3) cu acelasi prosop ud.

M-am dus acasa si toata seara m-am gandit la ce se intampla acolo. Mi-am dat seama ca mama era asa confuza seara la ora 6 fiindca ii dadeau si in timpul zilei somnifer si ii dadeau mai mult decat trebuie, de asta in 3 saptamani se consumase cat ii adusesem eu sa aiba o luna jumate. In plus chestia cu un singur prosop ud folosit la mai multe paciente mi se parea inacceptabila iar faptul ca nu se schimba pampersul desi imi tot cereau sa ii aduc, mi s-au parut inacceptabile.

Am vizitat si alte camine, m-am gandit sa o mut in alta parte, insa aceleasi probleme am vazut si acolo. Asa ca dupa cateva zile am adus-o acasa unde am ingrijit-o eu si cu tatal meu. Nu a fost usor insa a supravietuit in conditii bune pana la sfarsitul anului trecut, desi a trecut si printr-o pancreatita acuta si covid.

Din ce am vazut vizitand cateva camine de batrani si din experienta la cele doua camine la care a fost mama, am putut sa trag niste concluzii. Majoritatea caminelor sunt doar niste afaceri. Batranii sunt sedati ca sa nu dea de lucru infirmierelor iar ingrijirea este in cel mai bun caz, precara. Sa lasi un batran care nu poate sa se miste sa stea peste noapte pe aleza mustind de urina si cu pampersii murdari mi se pare ingrozitor. Sunt oameni, pana si la vite le cureti grajdul in care stau. Patronii nu se gandesc decat la cum pot sa reduca cheltuielile, fiindca sa ai 2 infirmiere la peste 40 de bolnavi care au nevoie de ingrijire mi se pare aberant.

Nu luati de bune informatiile de pe site-urile de prezentare, nu luati de bune review-urile si comentariile de pe forumuri de la useri noi, cu putine postari. In general nu va luati dupa ce zice lumea. Foarte multi isi baga batranii in camine si, desi nu e ok, se mint singuri ca totul e bine, fiindca nu au alternativa si pentru a-si asigura un confort psihic. Si se mint singuri atat de bine incat chiar devin convinsi de asta, iar in final cei care sufera sunt batranii. Eu nu am avut sansa sa gasesc un camin de batrani care sa ofere o ingrijire decenta pentru mama mea, desi am cautat, am cerut pareri si am fost in vizita la multe. Si nu am acceptat compromisuri, chiar daca mi-ar fi fost mai usor. Sincer, si acum mi se face rau cand ma gandesc la batranii care supravietuiesc acolo. Fiindca asta fac, de la o zi la alta. Si din pacate aceste case de batrani nu sunt decat niste locuri in care ii duci sa moara. Nu am vrut ca mama sa isi traiasca ultima parte din viata indurand sedare in fiecare zi sau stand cu pampersul murdar pe ea.

O alta varianta mult mai buna ar fi sa angajati o ingrijitoare care sa vina acasa si sa se ocupe de igiena batranului, tratament, mancare, curatenie. Pretul este aproape la fel de mare ca cel de la camin, dezavantajul este ca pe timpul noptii nu sta, dar avantajul este enorm, in sensul ca batranul respectiv sta in casa lui, doarme in patul lui, nu cu mai multi in camera, ingrijitoarea nu mai are alti pacienti si puteti verifica oricand cat de bine isi face treaba.

Edited by Alexis, 29 May 2023 - 00:29.


#2
caiuscorneliu

caiuscorneliu

    Lazy Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,273
  • Înscris: 06.02.2008
Da, trist ce ai expus acolo. Foarte trist. De aia sper să nu ajung vreo povară pentru fiu-miu. Poate, între timp, devine și eutanasia legală.

#3
DY2

DY2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,649
  • Înscris: 13.11.2006
@Alexis,
Eu il am pe tata la azil la Maria Theresia pe langa Sibiu, dar nici vorba de ce povestesti tu aici.
Pretul este de 6000 lei lunar, inca se deplaseaza singur, nu sunt mirosuri prin cladire, sunt destui angajati prin zona, batranii par ingrijiti.
Am incercat si noi sa cautam o femeie sa stea cu el acasa, cazare, masa, 6000 lei, dar nu am reusit sa gasim.
Parerea mea este sa mai cauti camine, sigur gasesti ceva pe placul tau.

#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Nu cred ca e nimic nou in povestea ta, dar e bine ca o impartasesti.
Din punctul meu de vedere, conteaza calitatea vietii si nu cantitatea.
Cand calitatea vietii scade sub un anumit nivel, ar trebui luata in seama eutanasia. Mai ales cat inca persoana poata lua decizia.
Imi pare rau, dar asta e ce cred au.

Edited by pasilla, 29 May 2023 - 00:47.


#5
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,138
  • Înscris: 13.01.2011
Cred că ai dreptate, în ce ai experimentat tu, dar nu este corect că pui o anatemă generală asupra sistemului, și generalizezi, chiar jignind pe oricine știe alt adevăr, din altă zonă geografică, sau din altă zonă ca și cost.

#6
valirex

valirex

    Muzeul Lampilor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,738
  • Înscris: 30.07.2006
Da, este o afacere si chiar o mafie in domeniul asta, sunt patroni care deschid aceste azile ca si casele de pariuri, prin toate zonele orasului.
Afara-i vopsit gardul, inauntru-i leopardul, problema e ca nimeni nu prea vorbeste, toti cad in aceeasi capcana.
Povestea cu somniferele s-a repetat si la bunica mea, am pierdut-o anul trecut.

#7
vladut01

vladut01

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,407
  • Înscris: 23.12.2015
n-as crede ca solutia cu o ingrijitoare care sa vina acasa are sanse prea mare de reusita. Treaba cu ingrijirea unui batran e o munca de 24hr, se poate intampla ceva batranului in afara programului de 8 hr, sunt momente cand o persoana nu se descurca singura cu o persoana in varsta, multa lume vrea bani usori si nu se baga la lucruri complicate. Apoi ce te faci daca persoana respectiva nu mai vine intr-o buna zi fara nici macar sa te anunte?

#8
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,293
  • Înscris: 24.05.2010

 DY2, on 29 mai 2023 - 00:40, said:

@Alexis,
Eu il am pe tata la azil la Maria Theresia pe langa Sibiu, dar nici vorba de ce povestesti tu aici.
Pretul este de 6000 lei lunar, inca se deplaseaza singur, nu sunt mirosuri prin cladire, sunt destui angajati prin zona, batranii par ingrijiti.
Am incercat si noi sa cautam o femeie sa stea cu el acasa, cazare, masa, 6000 lei, dar nu am reusit sa gasim.
Parerea mea este sa mai cauti camine, sigur gasesti ceva pe placul tau.



Au dat un detaliu definitoriu. 6000 RON in Sibiu VS 4000RON (800Euro) in Bucuresti.

#9
DY2

DY2

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,649
  • Înscris: 13.11.2006

 MooF2010, on 29 mai 2023 - 02:37, said:

Au dat un detaliu definitoriu. 6000 RON in Sibiu VS 4000RON (800Euro) in Bucuresti.
Astea sunt preturile prin zona, din pacate.

#10
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,293
  • Înscris: 24.05.2010
Pai in conditiile in care, utilitatile is cam tot pe acolo incep sa apar diferente la chirie/impozit si salarii si eu vad diferentele astea in sus la Bucuresti insa in acelasi timp preturile is mai mici unde a gasit initiatorul fata de tine.

Automat undeva se face rabat si unde se pare ca se face rabat? La dimensionarea personalului. Din cate stiu, inafara de cateva mostenite din comunism (cel putin la Galati era unu de stat) restul is privat. Nu face nimeni filantropie. Trebuie sa intelegem si aspectul asta.

Eu inca vad ieftin si 6000RON. Dar sa zicem ca intr-o astfel de institutie nu iei 1:1 angajatul:pacient, dar gandeste-te ca pe la 6000RON chiar mai mult daca lucrezi complet legal te ajunge sa aduci ingrijitor permanent acasa.

#11
shiva

shiva

    Nameless hero. Professional bug slayer mom.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,819
  • Înscris: 06.10.2003
Am rudă care are azil de bătrâni. Pacienții ideali sunt cei care se pot purta că nu necesită multă îngrijire, pot fi puși și mai mulți în camere. Ne mai povestește din când în când că îi vin bătrâni cu tratament incorect de la medici specialiști; a avut cazuri când a reușit să-i pună pe picioare schimbându-le tratamentul (e medic old-school dar e acolo, disponibil 24/7, ceea ce alte azile nu au/nu-și permit).

#12
futurist

futurist

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,403
  • Înscris: 09.05.2008
"Casa de batrani nu e acasa"
I rest my case!

#13
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,982
  • Înscris: 30.08.2017

 Alexis, on 29 mai 2023 - 00:26, said:


O alta varianta mult mai buna ar fi sa angajati o ingrijitoare care sa vina acasa si sa se ocupe de igiena batranului, tratament, mancare, curatenie. Pretul este aproape la fel de mare ca cel de la camin, dezavantajul este ca pe timpul noptii nu sta, dar avantajul este enorm, in sensul ca batranul respectiv sta in casa lui, doarme in patul lui, nu cu mai multi in camera, ingrijitoarea nu mai are alti pacienti si puteti verifica oricand cat de bine isi face treaba.

Am o cunoștință care momentan așa a ales, să angajeze îngrijitoare. Cred că e cea mai bună variantă, decât datul la un cămin unde sunt tratați la grămadă, că pe niște vite.

#14
kopac

kopac

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,285
  • Înscris: 31.07.2017
Cati copii aveti? 0,1 cam asta este soarta. Nu este evident nicio garantie ca daca ai mai multi te vor ajuta, dar totusi, cresc sansele. Ahh, dar ce ma bucur cand genul asta de thread-uri. Cum e in city break in loc sa cresti copii, cred ca bine, cum va fi la batranete cred ca foarte rau si sa nu mai punem la socoteala si singuratatea.

#15
Scurthea211

Scurthea211

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,155
  • Înscris: 11.05.2018
Indiferent cati copii ai, tot doi parinti ai avut. Pana sa ai probleme pt ingrijirea ta, cel mai probabil o sa treci prin dilema asta: o duc pe mama la azil sau imbatranesc 5 ani in 2 stergand-o pe mama la fund atunci cand ingrijitoarea pleaca in Spania fara sa anunte. Din ce mi-am dat eu seama, nu prea ai sanse sa gasesti o solutie usoara la problema asta. De suferit, tu o sa suferi oricum.Singurul lucru pe care poti sa il faci este sa incerci sa nu sufere si batranul cu tine.

Edited by Scurthea211, 29 May 2023 - 07:57.


#16
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,303
  • Înscris: 15.06.2004
Eu stiu 3 persoane care au ajuns la azil.
Au intrat pe picioarele lor si au murit dupa cateva luni...

#17
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,827
  • Înscris: 15.04.2019

 kopac, on 29 mai 2023 - 07:30, said:

Cati copii aveti? 0,1 cam asta este soarta. Nu este evident nicio garantie ca daca ai mai multi te vor ajuta, dar totusi, cresc sansele. Ahh, dar ce ma bucur cand genul asta de thread-uri. Cum e in city break in loc sa cresti copii, cred ca bine, cum va fi la batranete cred ca foarte rau si sa nu mai punem la socoteala si singuratatea.
Unii prefera sa se simta bine in tinerete si nu dupa pensie. Destui nu apuca pensia. Si cand sunt mai multi copiii e mare competitia cu aruncatul bosorogului pisicii peste gard. Sa-ti traiasca, dar nu generaliza.

#18
KiloW

KiloW

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,030
  • Înscris: 08.01.2021
Din ce în ce mai multi bătrâni sunt singuri. Eu sunt copil unic, pe alte coclauri. Socrii au doua fete, ambele în străinătate.

Revenind la cămine mie mi se pare foarte important să aibă și activități nu doar îngrijire medicala, ca sunt oameni nu ficusi. Sa iasă afara, sa meargă la film, la dans, la mare, la bai, plm, din astea, sa facă chestii nu să se uite pe pereți sau la tv toată ziua.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate