Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Nu am inteles rolul inflatiei

* * * - - 4 votes
  • Please log in to reply
370 replies to this topic

#109
londonwalk

londonwalk

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 179
  • Înscris: 03.10.2016

View PostARPA, on 02 iunie 2023 - 16:06, said:


Pretul aurului este controlat ,metoda de control este simpla nu se tranzactioneaza aur fizic ci doar certificate ca ar exista aurul respectiv in depozite .

settlement-ul contractelor pe aur este fizic. pretul pietei futures este cel care face si pretul spot. daca te duci la banca sa cumperi/vinzi, iti va oferi un pret apropiat de piata de referinta, +/- marja. nu exista preturi controlate pe pietele internationale

#110
TamtamTicaticaPiupiu

TamtamTicaticaPiupiu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,481
  • Înscris: 05.04.2023
https://forum.softpe...6#entry30010545

#111
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 22.10.2007
Dar ce bine merge treaba cu brics: https://twitter.com/...098149520715776

#112
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,575
  • Înscris: 13.03.2005

View Postbobitad, on 23 mai 2023 - 16:04, said:

daca printezi bani dai in hyperinflatie, e simplu, nimic nu o sa mai aiba valoare, ca tu cumperi in alte monede. inflatia in Zimbabwe, e de 500-1000%. imagineaza-ti cum ar fi sa iei o paine azi cu 1 ron si maine sa dai 1000 ron pe ea. isi are si printarea banilor rolul ei, e ca si cum iei un credit, daca faci ceva cu ei care sa produca alti bani e ok, daca iti iei nu stiu ce telefon/masina care se devalorizeaza sau nu aduce nici un beneficiu financiar, atunci pierzi.

cat despre inflatie, ea e doar un indicator. arata cat au crescut anumite produse. si iar un lucru foarte importanti e ca inflatia discrimineaza in sensul in care, tu mananci cartofi si salam si poate astea nu au crescut asa mult, insa la pui si orez au crescut mult mai mult, iar cel care le prefera e mai afectat decat cel cu salam.

Te-ai încurcat în matematică!

1000% înseamnă de 10 ori mai mult nu de 1000 de ori. Deci prețul pâinii devine 10 lei de la 1 leu, la o inflație de 1000%...

#113
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018

View Postcetateanul_Vijai, on 01 iunie 2023 - 11:01, said:

Ce am înțeles eu din mesajele de până acum, statul a printat bani și a dat populației prin tot felul de pomeni, oamenii au luat banii și au mers la magazin sa cumpere salam, chiloți și dero. patron (cum as dori sa fiu si eu) de magazin când a văzut că că vinde tot mai mult a hotărât să mărească prețurile pentru că asta este logic, nu? Și așa a apărut inflația. Dacă am înțeles greșit faceți o schemă mai amănunțită și mai pe înțelesul tuturor, fiindcă lozinca rostogolită peste tot "statul a printat bani" asta lasă să se înțeleagă.
Nu e asa logic sa maresti preturile ca oricum vinzi destul, nu e neaparat nevoie sa te lacomesti, ca si asa ai destui de multi bani, si chiar s-ar putea sa ai mai mult asa daca tu nu maresti preturile, ca o sa ai mai multi clienti decat altii care au marit preturile, cumva tu poti iesi pe plus.
Dar nu e vorba ca mareste preturile doar din cauza ca vinde mai mult, ci ca si el la randul lui are costuri mai mari, ptr ca si el la producatori plateste mai mult, etc.
Insa sigur, cand aude ca s-au marit salariile urca si ei preturile si unde ajungem ?

Pai asta inseamna tipareala de bani, cand banul nu mai are valoare, nu mai e acoperit in produse, si atunci daca tot trebe sa dai mai mult pe acelasi produs, se tiparesc mai multe hartii ca sa ai ce da, cam asta e treaba.
Adica cum banui, o pacaleala ca sa nu te prinzi ca niv de trai scade, ca de fapt si dupa mariri, o sa iei mai putin ca inainte fara mariri.
Ca daca nu i-ai pacali si ar vedea pe fata scaderea puterii de cumparare, ti-ar sari lume ain cap.
Adica sa ramana sal pe loc si doar sa urce preturile din cauza inflatiei, ca realitatea aia este de fapt.
Sa urce preturile tot in acelasi ritm de scadere putere de cumparare cum ar fi si cu bani tipariti, deci sa nu fie nici o diferenta, doar sa-ti dai seama.
Si mai bine as face asa, ca s-ar economisi bani ptr tiparit in prostie bani ptr acelasi rezultat de fapt.

Si e mai bine asa, ca sare lumea si poate se trezeste sa gandeasca sa stie ce trebe facut ca sa fie bine. Ptr ca nu va mai vota pe altii daca stiu ca va fi acelasi lucru.
Vor gandi sa schimbe ceva cu adevarat, dar asa daca nu-si da seama, nu o sa faca niciodata nimic.
Insa aia de sus tocmai asta vor, sa nu-ti dai seama ca desi iti da, puterea de cumparare scade.

#114
Valy_User

Valy_User

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,959
  • Înscris: 02.08.2021
Pai, de exemplu daca te uiți la prețurile imobilelor/chiriilor vei vedea întotdeauna ca sunt direct proporționale cu salariile din zona.
Si alt exemplu este OPEC. Daca SUA nu avea rezerve strategice pe care sa le arunce in piata acum un an doi, am fi avut niște prețuri exorbitante la petrol. OPEC mereu va reduce producția astfel încât sa fie cel mai rentabil preț pentru ei, adică sa puna pe piața suficient petrol, dar pe care sa îl poată vinde la un preț mare.

#115
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018

View Postandreic, on 02 iunie 2023 - 12:11, said:

Nu se prabuseste ca nu are cum. Bics a fost si pana acum si va fi... fara efecte pe pietele mari.
Inca nu se intelege ca tarile care au economie serioasa, ele vor dirija lumea ca ele au cu ce, nu cele care depind de "ajutorul" Bics.

PS - nu mai confunda Japonia cu China.
Ai dreptate, am confundat Yenul cu Yuanul, dar in minte aveam China.

Care economii serioase omule ? Tu nu vezi ca pica de nu se poate aceste economii "serioase" ? De aia e inflatie si in Germania, tiparesc americanii in prostie, ca is economii serioase ? Au fost. Si asta inca de de mult pica, nu de acuma, acuma in curand se va ajunge la colaps ptr ca nu o sa mai mearga nici cu tiparit bani.
Pai din moment ce le-ai taiat gazu ieftin la nemti, le-ai distrus economia, si asa cum am zis, ajungeau jos dar ceva mai tarziu, insa acuma va ajunge mai repede.
Poate nu chiar praf dar nasol, s-au scumpit toate si in SUA si in Germania, vai de mama lor, pai imi zicea familia aia din Chicago acuma au dat un rahat la salarii si pensii, si preturile mai mari.

Si de ce n-ar deveni si BRICS economie serioasa in timp ? Astea pica, ei incet urca, aia ce au ? N-au si ei capete luminate ? Daca China are tehnologia si altii resursele, de ce n-ar merge treaba usor usor ?
Daca astia "seriosi" ar progresa sau ar ramane macar pe loc, era altceva (desi daca stateau pe loc ii ajungeau aia pana la urma), dar nu este asa treaba.
Rusii, chinezii au capete luminate de pot sa-ti faca orice chiar daca nu acum imediat, acuma sa zici ca-s putin in urma, dar si asta ca SUA i-a sabotat pe chinezi din 2018.
Adica economii si hoate.
Si iti zic eu ca si celelalte tari au oameni destepti, dar din cauza unora "seriosi" care le-au mancat resursele si materiile prime, si au pus regimuri marioneta pe acolo, au ramas nedezvoltati.

Pai cu, cafeaua Braziliana cum era ? O dadeau pe 2 lei la nemti, nemtii o prelucrau si se dadeau cel mai mari exportatori de cafea. In loc sa-i lase si pe aia sa vanda. Si daca incercau sa  vanda astia "seriosi" le blocau pietele de desfacere.
Cand te ridici pe spatele altora e usor sa zic sunt "serios". Insa acuma nu mai merge nici asa.

Asa ca ce e sa se inchida ei unii cu altii si sa nu mai aiba treaba cu "seriosii". Si astia seriosi sa vedem ce fac, ca fara o schimbare de sistem, se vor inneca treptat. Schimbare de sistem pe care aia mari nu o vor.
Sa vedem de unde resurse la un pret convenabil, sa vedem de unde produse ieftine de la chinezi, sa vedem aia si ailalta.
Eu nu zic ca nu o sa le fie mai greu la inceput, insa e mai bine asa.
Ce, chinezii nu-s in stare sa faca calculatoare ? Mancare, haine, etc ? Sau rusii ? Adica iti fac rachete de se duc in spatiu si nu-ti fac un procesor ? Ce naiba. Ca rusii n-au vrut e alta, dar va trebui sa faca. Tehnologia o au, dar nu i-a interesat sa exporte ca aveau bani moca de pe gaz.
Sau masini, adica tot ce ai nevoie, locuinte, etc. Ori niste cartofi prajiti si senvisuri otrava ca la McDonald, tot se poate face in BRICS.

A plecat McDonald din Rusia, rasul lumii, de parca aia nu stiu sa faca otravurile pe care le facea Mc-ul, ca pana la urma otrava e ptr sanatate. Adica nu stiu cum s-au gandit ei ca le face un rau ca pleaca.
A aparut alt magazin de haine scumpe identic cu ala care a plecat, cica e sustinut si de arabia saudita sau ceva de genul, ori ei sunt actionarii, nu imi amintesc exact cum s-a zis la TV, adica s-au implicat si arabii.
Si tot asa, si a fost ca bumerangul, tarile serioase au suferit mai ales occidentul, iar razboiul tot nu se opreste, deci nu s-a rezolvat nimic.

Pai a zis un parlamentar german "sanctiunile trebe sa-i atinga pe aia nu pe noi", s-a cam prins el ca de fapt il atinge pe neamt.
Si ne miram de inflatie in toata UE, in SUA,Anglia si in alte tari "serioase".

Edited by MinettoMatoi, 04 June 2023 - 10:37.


#116
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 22.10.2007
Nu pica nimic, nici in 2007-8 n-a picat nimic si atunci situatia era si mai groasa.
Sistemele economice functioneaza complet diferit acolo fata de ce stii tu, pensia aia n-are nici o legatura cu ce e ro, ar trebui sa te informezi inainte de a trage niste concluzii, mai ales cand e vorba de comparatii US - RO, oricat e de rau acolo cat timp nu esti lepra tot o duci mai bine ca in ro.

“Si de ce n-ar deveni si brics economie serioasa in timp?”
Pai ia vezi link-ul de mai sus, arata perfect de ce.
In rest nu, nu au capete “iluminate”, tot ce fac se bazeaza pe tehnica vestica, ce e facut de ei de la 0 e fix 0 barat cand le iei la bani marunti.
Treaba cu sabotatul vine de la vorba aia: nu musca mana care te hraneste, asta au facut chinezii.

Degeaba dadeau aia cafeaua ieftin, important e sa stii sa o procesezi si sa ai unde vinde, avantaj nemtii.

Inflatia asta nu are legatura cu razboiul decat marginal, ca pretul gazului si al petrolului sunt la nivelul de dinainte de scandal; inflatia e nota de plata de la covid si e o consecinta a faptului ca toata distractia a fost ascunsa de chinezi pana a fost prea tarziu pt a nu fi bagati in carantina ca la SARS.

Am inteles ca nu-ti plac americanii, in special pt ca-ti iei informatiile din zone gresite ce nu sunt obiective sau sunt cu huo americanii fara niste motive reale, dar cu oricare din tarile din brics la putere situatia ar fi mult mai maro.

#117
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018
Daca tu ai impresia ca mai se iese din criza asta, ce sa zic, nu se compara cu aia din 2008, aia a fost parfumel. Nu compari RO cu SUA ci SUA cu SUA si Germania cu Germania, cum  nu vezi ca se duce dracului acolo fara intoarcere ?! Au vazut aia cu 8 clase de acolo si nu vezi tu ? Tu care cred ca ai si facultate si esti mai luminat ca aia. Au vazut ca traiu se strica continuu de ani de zile fara revenire, adica de exemplu in 2020 e mai rau ca in 2018, dar niciodata nu mai o sa fie ca in 2018, tot coboara.
Multi au priceput ca bine nu are cum sa mai fie, ptr ca, caderea asta nu e de ieri, acuma se cam ajunge la critic doar, sau vor ramane la un  nivel de trai si mai mic ca acum dar macar sa nu pice foarte rau.

Cu Chinezii, SUA i-a ridicat in speranta ca va pune mana pe ei, si a ratat (se stie, vin ei cu democratia..si dupa aia iau tot). Ce au facut chinezii de le-ai banat cumpararea de cipuri din Taiwan ?! Cu ce drept faci asta ?
De ce te-ai dus in Olanda sa le interzici la aia sa le vanda aparatura de facut cipuri ?
Nu stiu cum de nu vezi sabotajul pe care-l stiu multi, adica ca e razboi economic SUA-China cam din 2018.
Nu le convine la SUA ca, China se tot ridica si ei pica, si ca nu au reusit sa-i domine ca pe carpele de noi UE-istii si altii.
Nu am nimic cu oamenii de rand din SUA, ci cu aia mari care de fapt conduc din umbra SUA, ca vor sa domine peste tot, si pe unde s-au dus numai nenorociri au facut.
Adica am cu aia de organizeaza razboaie pe spatele nostru, masonii aia, care au facut WW1, WW2, etc, mizeriile alea de oameni care nu se mai satura de dorinta de dominare si imbogatire.

Ca prin SUA isi fac treaba e alta, dar acolo nu conduce Biden, Trump sau Bush, aia isi marionete.

Ce sa zic, parca brazilienii nu puteau sa proceseze si sa vanda cafeaua, doar nemtii puteau, fi serios, aici nu era vorba de procesoare. Nu erau lasati, iar se stie ca marile puteri coloniale au trait pe spatele altora, macar jumate, ca au fost si seriosi si au facut treaba la ei in tara, este corect. Dar trebuia sa aiba disciplina si seriozitate, altfel n-ar mai fi ajuns mare putere. Noi sugatori la turci 800 ani, ne-am obisnuit cu minciuna, parsivenia, furtul.

Cu BRICS sa vedem, pana la urma timpul va zice adevarul, nu ce scrie colo si colo.

Pai nici nu am zis ca pretul gazului e din cauza razboiului neaparat, ca a urcat de dinainte cam brusc (asa s-a dorit, distrugerea UE ca si concurent economic, ca n-a crescut cererea intr-un an de 8-10 ori ca sa creasca pretu la 2000 de la 250, sau sa scada productia asa brusc, livrantii ceilalti in afara de rusi au redus livrarile si aia a fost, au scumpit si rusii, dar cine i-a pus pe nemti sa nu faca contracte lungi cu rusii la pret mic ?!).
Ca acuma e mai rau de cand cu razboiu, e alta.

Inflatia e de la faptul ca economiile nu mai merg, nu am zis ca are legatura cu razboiul, ca a inceput de mult.
De ex la nemti problemele au inceput deja in anii 70, ca pe fondul asta a venit Kohl in 82.
Ptr ca si capitalismul asta are un ciclu de un 30-50 de ani sa zicem, dupa razboi ai tot avut unde investi, apoi treptat a fost mai greu. Ca era mult mai bine ca acum, e alta, dar zic la vremea aia cum era.
De ce crezi ca au dezlegat americanii dolarul de aur prin 72 ? Dupa aia in anii 80 a urmat Reganomica aia de totu parea roz, tot ca rezultat al unor probleme economice, iar acuma au ajuns la tiparit bani, si o sa se infunde si asta, sa vedem apoi.

Oricum tot ce zic este parerea mea, imi asum ca parerile mele sa fie false, sau credintele mele, insa eu asa vad treburile dupa fapte, nu ca citesc colo sau colo, ca daca cauti ce am zis, nu gasesti pe undeva.
Iar sa ma iau dupa rusi, americani, nemti, nici vorba, oricare poate minti ca sa faca propaganda, am incercat sa analizez eu faptele si sa trag o concluzie, ca sustin eu ca e ca mine, aia e, asa simt eu logica.

Mai se zicea "capitalismul aduce razboiul precum norii ploaia", adica resetezi pietele de desfacere si castigi din asta cand capitalismul se infunda, dupa aia o iei de la cap, si tot asa.
Pai daca nu aveai nuclearele, aveai WW3 la criza din 2008 si asa n-ar mai fi ajuns americanii la tiparnita, era aia.."distrugem la aia, piata de desfacere e resetata, investim acolo, vindem, daca nu au bani le dam noi cu dobanzi sau garantii teritoriale si aia e, punem marionete pe acolo, ca dupa WW2". Ca doar asa au ajuns prima putere mondiala dupa WW2. Si ce mult au castigat si din WW1, desi ala cam Anglia l-a organizat ptr ca nu avea nevoie de alte imperii, dar le convenea si la americani de minune.

Ideea e sa fie un capitalism cumva gandit sa nu se mai infunde, sa nu mai aiba o durata de viata limitata. Trebuie si putina economie planificata.
Si pe langa inflatie, se fac produse din ce in ce mai proaste, si scumpe si proaste, ca lumea nu ar mai avea bani sa cumpere calitate.
Frigideru din 1999 tine 20 de ani, asta de acuma doar cam 5 (asta mi-a zis-o un depanator, nu e parerea mea). Si are cam acelasi pret si ala si ala in Euro.
Masina de spalat din 99 are suportu ala de metal (nu stiu cum se numeste, ala unde se invarte chestia in care pui rufele si care are amortizoare), astea de acuma nu mai sunt din metal, tot depanatorul mi-a zis-o cand a vazut cum e masina mea.

Si la telefoane la un service mi s-a zis "aaa astea de acuma nu mai tin domne ca alea din 2014, sunt telefoane de consum".

#118
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,526
  • Înscris: 15.06.2007

View Postphoenix76, on 23 mai 2023 - 16:51, said:

Si daca s-au printat bani in pandemie, cum afecteaza inflatia ? Au printat bani si ? Adica eu daca am o imprimanta foarte buna si printez niste bancnote si nu se prinde nimeni, inseamna ca afectez inflatia ?
Pentru mine acest capitol este de neinteles, sincer. Vorba initiatorului, poate sa-mi explice cineva ca la prosti ?
ai dreptate: corect ar fi fost ca statul sa imparta imprimante omologate, astfel incat fiecare sa-si printeze banii de care are nevoie..

#119
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 22.10.2007

View PostMinettoMatoi, on 06 iunie 2023 - 13:12, said:

...

s-a iesit din criza din '29, germania a iesit din criza de dupa ww2 samd, orice criza are si sfarsit.
la ce raportezi "caderea"? ca la toti e mai rau de cand cu covidul si razboiul, tocmai din cauza ca e o hora si cand e nasol e nasol la toti, pe plan global.

nu US i-a ridicat, ci ei singuri au facut-o, aici ar trebui sa le respecti reusita, de ce ar fi vrut americanii sa puna mana pe ei?
de ce si-ar fi dorit o masa uriasa de flamanzi cand faptul ca erau mana de lucru ieftina a functionat mult mai bine pt toata lumea?

ar trebui sa cauti de ce le-au taiat accesul la cipuri, tu te uiti doar la o fata a problemei, de ce nu te interesezi si despre cealalta parte a povestii?
faptul ca detin tehnologia respectiva si drepturile asupra ei le da dreptul de a vinde cui vor ei.
asta se intampla cand musti mana care te hraneste, nu-ti mai da mancare.

ar trebui sa te mai interesezi despre cauzele ww1 si sa-ti iei informatiile din surse de incredere, masonii, ocultele si alte prostii de genul asta sunt aberatii.

nu puteau, pt ca daca puteau ar fi facut-o, nu-i tinea nimeni de oua sa nu dea din maini singuri si sa se apuce de vandut cafea ei singuri.

cum adica "s-a dorit"? cauta de ce s-a intamplat din niste surse ok, nu cu oculta mondiala.

nu asa functioneaza economiile mondiale moderne, din nou, iti trebuie informatii, cred ca o carte de economie de clasa a 9-a te-ar ajuta, plus una de istorie, nu mai stiu in ce an se face ww1, dar chiar ar trebui sa citesti despre ce a pornit scandalul pt ca e un eveniment important al omenirii.

#120
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018
SUA a iesit din criza dupa WW2 cand dolaru a devenit moneda mondiala, nemtii au iesit de la planul Marshall.
Aia din 29 se putea rezolva cumva, aveai parghii economico-politice, acu nu prea mai ai nimic, puteai sa extinzi pietele de desfacere atunci adica SUA, faceai infrastructura interna, era ceva.
Daca nu venea WW2 SUA nu iesea din criza, in anii 30 s-a mai ameliorat putin criza ca se mai facusera investitii in infrastructura, dar s-a rezolvat dupa WW2.

Cu China, pana in 2018 nu avea nimeni nimic ca aia luau cipuri, asa bursc n-au mai vrut sa le dea, nu era deloc intamplator, deja era razboi economic. SUA a vrut mereu sa puna mana pe toti si sa-i domine, uite ca pe chinezi nu a reusit sa-i domine, ca aia is asa putin mai patrioti, nu prea is coruptibili ca sa aplici neocolonialismul adica sa pui tu marionetele tale acolo. Auzisem dar nu sunt sigur, ca Trump le-a interzis la nu stiu ce firme din SUA sa colaboreze cu China. El cam vroia cumva sa dea de lucru la americanii lui, nu sa mai ia produse de la chinezi, nu era globalist.
La rusi era gata gata sa reuseasca sa puna mana pe ei in trecut.
I-au ridicat pe Chinezi cu investitii, au bagat o caruta de investitii ptr ca era inflatia in SUA cam mare, asa ca trebuia sa aduca produse ieftine de undeva, si atunci au facut aia si au mutat fabricile in China, asa ca indirect i-a si ridicat.
In al doilea rand trebuia sa vada chinezu ce bine e cu economia de piata si ce bine e cu SUA, asa ca vor trece cu SUA contra la rusi, si asta se urmarea, bine, asta e parerea mea doar.

Adevarat ca mana care te hraneste este antipatizata de chinezi, s-au prins ce urmarea SUA.

Aia cu WW1 nu e clar (aici e iar parerea mea doar) ? Doar nu crezi ca asasinarea ducelui a fost motivul real de razboi, nu faci un razboi ptr atat. In scurt timp toata lumea cam a declarat razboi la toata lumea.

Aia cu masonieria de fapt ma refer la cei ce conduc din spatele presedintilor, eu zic ca e reala treaba (dar poate sa nu fie), sau daca nu oamenii aia misteriosi din umbra, macar marii afaceristi care le finanteaza campaniile ca apoi sa le reprezinte interesele. Ca daca te uiti in SUA cam totu e in favoarea bogatilor, nu a omului de rand.

#121
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 22.10.2007
dar au iesit, la fel ca din orice criza.

de ce sa-i domine cand ii puteau folosi la construit ieftin orice si toata lumea sa profite inclusiv chinezii?
aici ar trebui sa citesti despre al doilea razboi sino-japonez si sa vezi cine i-a ajutat pe chinezi, daca era cazul i-ar fi dominat fara jena.

cauta si de ce n-au mai vrut sa le dea nimic, cauta ce a facut huawei si de ce majoritatea tarilor au renuntat la echipamentele lor.

ba e foarte clar, dar trebuie sa te documentezi, asasinatul a fost doar scanteia ce a aprins butoiul de pulbere.

La americani se numeste lobby, dar nu e nimic in umbra, totul e pe fata si legal.

E si normal sa fie in favoarea bogatilor, aia invart statul si finanteaza tot, asa e capitalismul pur, iar asta nu e neaparat rau.

#122
asffga

asffga

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 514
  • Înscris: 04.04.2023

View Postphoenix76, on 23 mai 2023 - 16:51, said:

Si daca s-au printat bani in pandemie, cum afecteaza inflatia ? Au printat bani si ? Adica eu daca am o imprimanta foarte buna si printez niste bancnote si nu se prinde nimeni, inseamna ca afectez inflatia ?
Pentru mine acest capitol este de neinteles, sincer. Vorba initiatorului, poate sa-mi explice cineva ca la prosti ?
Da.
Inflatia asta inseamna, ca se introduc in circuit bani din pix, fara ca cineva sa produca ceva de banii aia.

Rolul inflatiei e sa saraceasca lumea prin devalorizarea banilor. Pentru ca un popor la limita supravietuirii, cu grija zilei de maine, e mai usor de controlat si prostit.
Deaceea primul pas cand se face o colonizare a unui popor e sa se devalorizeze banii existenti in piata.
Daca oamenii au bani dar cu care nu mai pot cumpara decat o paine, devin usor de supus.
La fel s-a facut si dupa 89, daca aveai 50.000 lei in 89 insemna bani de un apartament, 3 ani mai tarziu cu banii aia abia te intretineai o luna de zile, banii ce in 89 echivalau cu un apartament, brusc devenisera echivalentul unui salariu minim cu care abia reuseai sa iti platesti intretinerea si sa iti ramana de parizer cu paine pe care il portionai cu grija sa nu ajungi sa faci foamea.

#123
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 22.10.2007
inflatia nu are un rol in sine ci e un indicator ce arata valoarea banilor in raport cu produse si servicii.
practic nu inflatia devalorizeaza banii ci e folosita ca unitate de masura pt a vedea cu cat.

#124
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,025
  • Înscris: 04.09.2018

View Post_-livio-_, on 07 iunie 2023 - 13:30, said:

dar au iesit, la fel ca din orice criza.

de ce sa-i domine cand ii puteau folosi la construit ieftin orice si toata lumea sa profite inclusiv chinezii?
aici ar trebui sa citesti despre al doilea razboi sino-japonez si sa vezi cine i-a ajutat pe chinezi, daca era cazul i-ar fi dominat fara jena.

cauta si de ce n-au mai vrut sa le dea nimic, cauta ce a facut huawei si de ce majoritatea tarilor au renuntat la echipamentele lor.

ba e foarte clar, dar trebuie sa te documentezi, asasinatul a fost doar scanteia ce a aprins butoiul de pulbere.

La americani se numeste lobby, dar nu e nimic in umbra, totul e pe fata si legal.

E si normal sa fie in favoarea bogatilor, aia invart statul si finanteaza tot, asa e capitalismul pur, iar asta nu e neaparat rau.
Eu asa stiam ca a fost cu chinezii, si oricum din surse nu prea cred ceva, ca si astia zic ce vor ei ca si cu Huawey, stiu aia cu spionajul, dar nu stiu daca era adevarata treaba, ca sursele sunt facute de cine sunt facute.

S-a iesit din criza, hai sa vedem cum se iese acuma ! Ca eu nu vad cum. Cum am zis, treaba a inceput de mult si nu s-a mai oprit, de ce nu s-a facut nimic pana acum ca sa nu mai pice traiu peste tot si lumea sa o duca din ce in ce mai rau ?!

Aia cu WW1, esti asa de naiv sa crezi ca faci tu un WW ptr un rahat de duce (care oricum se pisa pe oamenii lui, traia in lux pe spatele lor, deci nici macar n-ar fi meritat sa faci asa ceva ptr ala) ? Hai sa fim seriosi. Ce scrie, scrie, doar nu o sa zica adevarul.
Ca asa am invatat si noi la istorie ca de la aia a inceput dar...nu da logic, plus ca erau mari interese din acest razboi.

Englezii din creditori au devenit Datori, s-au dus dracu toate 4 imperii, tocma bine ptr SUA. SUA era datoare inainte de WW1, dupa aia avea de luat gramada de bani ptr armamentul care-l dadea la unii si altii pe aur.
Au castigat piata europeana, a disparut marca si rubla aur, s-au dus imperii, economia germana tot sua a luat-o pe nimic, ca si asa nemtii erau datori vanduti.
Doar nu o sa-ti zica asta undeva, tragi tu concluzii dupa fapte.

in WW2, bateti-va voi intre voi aici, ca apoi sa avem noi piata acolo si sa scap si de concurentii economici, dolaru devine valuta mondiala, noi putere mondiala.
SUA in general si-a rezolvat problemele interne facand conflicte in alte parti uneori, unele probleme care se puteau rezolva asa.

De ce e normal sa fie tot in favoarea bogatilol ?! De ce sa finanteze bogatii campaniile, cand ar trebui din banii publici, ca apoi aia sa reprezinte interesele oamenilor de rand, dar si a bogatilor in mod echilibrat.
Nu ca daca nu ai bani nu te tratezi si nu inveti, ce e aia ? Nu ai concediu de maternitate, concediu de odihna mi se pare ca nu e platit, si altele.
Dar platesti taxe si impozite ca in Germania, insa acolo beneficiezi, ai sistem sanatate bun accesibil oricui la fel de bine, nu esti tratat doar in functie de cat platesti, invatamant gratis, ai cap invata, ca tara are nevoie de specialistii ei, nu sa iei altii din afara, si la ai tai sa nu ai ce le da de munca.
Medicamente compensate, nu exista "asig mea nu acopera medicamentul x".

Capilalismul pur inseamna profit cat mai mare cu cheltuieli minime in timp cat mai scurt, adica omul nu conteaza, deci chestie foarte rea.
Asta e doctrina de dreapta de fapt, de aia nu ne merge bine, am vrut liberalism, uite rezultatele, nepasare, preturi mari la energie, etc, ai dat resursele.
Si se mirca oamenii ca nu le e bine, pai nu are cum, doctrina e aia, si politicienii isi fac f bine treaba conform doctrinei.
Nu ma refer la comunismul ceausist anii 80, ma refer sa fie si un socialism combinat cu un capitalism, privatii se ocupa de bunuri si servicii, statul de om, mentine un echilibru cumva, a pus impozite progresiv procentual ca sa aiba bani la buget, nu unii sa se imbogateasca peste masura si ceilalti cucu, ca oricum si daca le iei mai mult la bogati ei tot bogati raman si vor fi si mai bogati, deci n-ar fi problema.
Nemtii au fost mai umani, nu te arunca din spital daca nu mai ai bani sa platesti cum fac ailaltii.

Echilibru adica de ex i se scoala privatului sa speculeze spirtu de la 1 leu la 7, vine statu, baga spirt pe piata si ii face concurenta, e doar un exemplu. Sau daca esti prea calic iti mai mareste impozitul si tu sa ai mult, dar si omu ala de rand sa fie bine.

Bogatii finanteaza tot in favoarea lor doar, nimic pro omul de rand. Iti da de munca, iti dadea un salariu bunicel inainte, dar cand era de spital "asig ta nu acopera aia, aia, ailalta", plus ca 20 % platesti tu si cu asigurare. Sau la invatamanti zeci de mii de dolari pe an.
Iar daca nu aveai bani, te imprumutau ei ptr facultate, si dadeai bani cu dobanda inapoi.

La nemti statu te ajuta daca nu ai, iti da bani ptr cazare si mancare dar nu ptr taxa scolara ca aia nu exista. Si cand lucri dai jumate din bani inapoi fara dobanda.
Sigur ca si in SUA daca ai o meserie f buna, stii ca dai repede banii inapoi, si merita sa imprumuti, de ex daca vrei sa fi medic, castigi enorm.

Edited by MinettoMatoi, 08 June 2023 - 09:23.


#125
futurist

futurist

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,685
  • Înscris: 09.05.2008

View PostMinettoMatoi, on 08 iunie 2023 - 09:22, said:

Capilalismul pur inseamna profit cat mai mare cu cheltuieli minime in timp cat mai scurt, adica omul nu conteaza, deci chestie foarte rea.
Ba  deloc.
Capitalismu e bio si ecologic.
Ai bani, mananci, n-ai bani, nu mai produci ceodoi degeaba.
De cand cu socialismu si drepturile omului s-a produs si explozia demografica.
Si incalzirea bolovanului numit Terra.

Mai rarut, ca-i mai bunut.

Edited by futurist, 08 June 2023 - 09:54.


#126
_-livio-_

_-livio-_

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,352
  • Înscris: 22.10.2007

View PostMinettoMatoi, on 08 iunie 2023 - 09:22, said:

...

pai de ce crezi ca o droaie de tari au renuntat la echipamentele lor? doar asa de dragul americanilor? i-au prins cu mata-n traista si aia a fost.
iar intre noi fie vorba echipamentele alea erau oricum in cea mai mare parte copiate.

criza deja incepe sa se termine, inflatia e in scadere si in EU si in US, io-te:
https://tradingecono...s/inflation-cpi
https://ec.europa.eu...n_the_euro_area

citeste cu atentie ca nu asta am spus, ci altceva, asasinatul a fost doar factorul declansator, ca motive erau multe, pe langa asta tu ca mare imperiu cum ai reactiona daca cineva ti-ar omori mostenitorul la tron? Ai da din umeri sau te-ai apuca de razboi?
ti-am spus sa citesti despre ww1 si cum a pornit, da' n-ai vrut.

la fel si concluziile alea sunt cam gresite, probabil tot pt ca nu ai vrut sa citesti despre razboi.

pt ca bogatii misca totul, fara ei n-ar exista companiile, locuri de munca bine platite samd.
din contra, nu e normal sa finantezi campaniile unor persoane din bani publici
aici amesteci lucrurile, saracii au parte de obama-care, angajatorii platesc asigurari de sanatate, exista invatamant gratuit de stat, ca platesti pt facultati nu e o problema, doar in ro trebuie neaparat sa ai o facultate ca nu te angajeaza nimeni.
si nu, nu te trateaza doar de cati bani ai, ci isi fac treaba si apoi primesti nota de plata, iar sistemul de sanatate nu ca e bun, e cel mai bun cu toate bubele lui.

Ai o problema aici: "statul se ocupa de om", omul trebuie sa se ocupe de el insusi, nu sa astepte ca altii sa o faca.
statul nu face concurenta cam nicaieri in lumea vestica, comunistii au demonstrat de ce nu e bine sa o faci.

cea mai buna chestie la capitalism e ca te impinge sa faci ceva si sa nu stai cu mana intinsa, cum e in tarile socialiste;

Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate