![]() |
Chirurgia spinală minim invazivă
Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical. Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale. www.neurohope.ro |
Rata de abandon facultati - spre 50%?

Posted 23 April 2023 - 13:53

Ma uitai la stirea asta: https://youtu.be/tFMf8f1SRWc?t=1645
si vad rate de abandon de 40-50%.. WTF, parca acum 10-20 de ani nu erau asa... stie cineva cauzele? Si ce fac oamenii? Pleaca spre meserii, alte facultati... |
Posted 23 April 2023 - 14:13

tot asa era la facultatile serioase si-n anii 200X
Impropriu spus "abandon" mai degraba "lene, prostie, delasare, nepotriveala" Ii abandoneaza facultatea pe ei nu invers Edited by radu103, 23 April 2023 - 14:14. |
Posted 23 April 2023 - 14:18

As spune ca se intra prea usor. Profesorii au nevoie de un numar mare de vite
|
Posted 23 April 2023 - 14:32

As spune ca se intra prea usor. Profesorii au nevoie de un numar mare de vite Si asa ajungem la un alt subiect: cum e mai bine? - facultati pentru toata lumea, unde se intra usor - majoritatea, zic eu - nu stiu, unde mai exista concurenta de peste 3-4/loc? Nici macar la medicina, automatica etc - facultati unde se intra mai greu, sunt mai selective etc - dar avem inevitabil mai putini absolventi de studii superioare, cifra la care stam prost; si in plus nangajatorii se plang de asta (nu au pe cine angaja, asa se zice) Deci... cum e mai bine? Daca e concurenta mica si admitere pe dosar, eu zic ca tendinta de a trece pe toti, de a lasa liber la copiat creste... Nu-i nimeni nebun sa isi scada cifra de scolarizare etc etc. Se mai zice pe acolo si tot am auzit de "nu sunt orientati profesional". Ce orientare, no offense? Si majoritatea absolventilor lucreaza in alte domenii, deseori ceva descoperit prin facultate (alt domeniu, deci nici macar stagii d epractica, caci atunci era acelasi domeniu, da? ![]() ... Am impresia ca multe facultati (ca profil) nu isi au rostul, nu e nevoie de sute/mii de absolventi - multi studenti sondeaza piata, se gandesc "bai, ce voi face peste 2 ani, cand termin?", vad ca nu e nimic interesant (salarial dar nu numai) si atunci abandoneaza sau se reorienteaza pe parcurs etc etc. Nu mai spun ca, daca e tot asa cum stiu eu, nu exista prientare profesionala, aka niste mici stagii, vizite in diferite locuri ca sa vada elevul de liceu cum si ce vei lucra. In liceu eu nu am avuit deloc acest lucru. Hai, acum mai te uiti pe youtube la filmulete etc, dar atunci era ceata cvasitotala (anii 90) - aflai de la un prieten, vecin, ruda cum si ce se face, care e parcursul profesional etc etc. Dupa care "calculai" daca te tin balamalele, esti dotat, ai relatii pentru post (deseori conta si asta) si altele de tipul asta. Asta era toata orientarea... Vezi numai joburile la stat unde exista renumele asta, ca nu te poti angaja fara o vorba buna (medici, asistente, juridic etc). Cum mai e acum? Dupa ce se iau tinerii? Si daca descoperi ceva ce ti-ar placea, ti se potriveste, descoperi imediat ca nu poti sa patrunzi, nu ai relatii, ori salariul este mic (profesorat, de exemplu). Si atunci... ce faci? Asta daca gasesti pe cineva sa iti spuna. Daca vrei ceva speologie sau biologie marina, s-ar putea sa mergi in orb... Edited by aaaa4567, 23 April 2023 - 14:34. |
Posted 23 April 2023 - 14:45

Ma uitai la stirea asta: https://youtu.be/tFMf8f1SRWc?t=1645 si vad rate de abandon de 40-50%.. WTF, parca acum 10-20 de ani nu erau asa... stie cineva cauzele? Si ce fac oamenii? Pleaca spre meserii, alte facultati... Automatica, am inghetat anul 3 si nu am mai dat pe acolo. Incepusem deja sa lucrez in domeniu si ce lucram nu avea nicio treaba cu ce faceam acolo + materii inutile precum chimie si altele. Asta a fost acum 14 ani. Nu pentru toti e la fel cu happy ending. L.E. De ce am abandonat? Castigam $8 pe ora la vremea aia care pt mine era exagerat de mult la acea varsta. Am zis ca asa o sa fie mereu. A fost. Edited by victor29cr, 23 April 2023 - 14:54. |
Posted 23 April 2023 - 15:08

Nu se pot concentra la lecție, mereu trebuie să-și consulte telefonul, poate a mai apărut o manea nouă...
|
Posted 23 April 2023 - 15:45

Impropriu spus "abandon" mai degraba "lene, prostie, delasare, nepotriveala" Sincer să fiu, cu așa profesori, trebuie să fii puțin masochist să spui că-ți place. Majoritatea facultăților sunt degeaba. Ai cursuri online, poți să studiezi singur, fără să-ți dea teste un profesor plictisit. Ba chiar poți studia după programele de studiu Harvard, că multe cursuri sunt gratuite. Excepție fac facultățile unde practica e importantă (medicină, de exemplu). Dar și acolo se poate găsi o metodă, de a separa partea teoretică de cea practică. Majoritatea își găsesc de muncă, și realizează că n-au nevoie să termine "Jurnalism și Comunicare" ca să servească la mese. Iar dacă termină, tot la mese ajung să servească. Edited by SmurfK, 23 April 2023 - 15:46. |
Posted 23 April 2023 - 16:26

Si de fapt... cam cum se mai orienteaza tinerii catre anumite cariere in ziua de azi? Poate dati situatii cunoscute... nu stiu, discuta cu apropiati, cunoscuti, rude (si cam atat)? Cati fac macar un stagiu scurt inainte de a lua decizia (datul la facultate)? Stie cineva, ce meserii primesc tinerii sa vada cum si ce se face? Exemple proprii daca aveti...
Acum 20-30 de ani nu se putea altceva decat discutii, asta e clar, dar acum?... Dintre cei care vor ceva mai exotic (crimonologie, arheologie, chimie de nu stiu care, biotech etc - banuiesc ca in Romania in continuare perspectivele profesionale - formare, cercetare, finantari, salarii sunt reduse - dar s-ar putea sa ma insel...), cati se orienteaza dupa niste date concrete si cati dupa nazbatii (filme etc, ceva nerealist). Si daca nu gasesc nimic local (Romania) (facultate si de obicei nici loc de munca dupa...) ce fac, cum procedeaza? Se arunca cu capul inainte, pleaca in afara la studii? |
Posted 23 April 2023 - 16:33

- facultati pentru toata lumea, unde se intra usor - majoritatea, zic eu - nu stiu, unde mai exista concurenta de peste 3-4/loc? Nici macar la medicina, automatica etc Edited by radu103, 23 April 2023 - 16:34. |
Posted 23 April 2023 - 17:05

Prin 2003, am fost 5 pe loc la Automatica si Calculatoare, undeva in provincie. 250 de locuri in total, taxa si fara taxa la specializarea de Automatica, Peste 5 ani, la examenul de licenta am ramas doar 50 de oameni, era examen din cele mai importante 4 materii din facultate si apoi a urmat prezentarea lucrarii de licenta. La calculatoare au fost mai multi in licenta, pe la 70-80 de oameni tot 250 locuri.
Era o vorba pentru unii: primii 5 ani is mai grei, pana ajungi in anul 3. Edited by vestale, 23 April 2023 - 17:06. |
|
Posted 23 April 2023 - 18:05

Sa dau eu raspunsul socant: Pentru ca munca e pentru tractoare iar invatatul e pentru chatGPT.
Facultate care sa te scoata wage slave 9-15, nu mersi. Las si un video educativ: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/o1J1vqNCR5g?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] |
Posted 23 April 2023 - 18:09

Pentru ca destul de multe sunt inutile.
Stiu destule femei de serviciu care au facultate, vatmanite, desigur facultate dublu click. Deci ma gandesc ca despre astea de umplutura este vorba. Soferi cu facultate de administratie publica si drept... |
Posted 23 April 2023 - 19:10

Sa dau eu raspunsul socant: Pentru ca munca e pentru tractoare iar invatatul e pentru chatGPT. Facultate care sa te scoata wage slave 9-15, nu mersi. Gratis n-as refuza din nou Universitatea din Ro de stat asa "rea" cum este vazuta de hipsteri Edited by radu103, 23 April 2023 - 19:11. |
Posted 23 April 2023 - 19:45

La automatica si calculatoare in Buc e concurenta de 6-7 / loc de obicei nu mai e concurenta aia de multi ani. e undeva pe la 3-4 acum pentru ca facultatile din poli inca au reputatie de facultati care se termina greu. In rest, si in generatie cu mine la facultatea de calculatoare de la poli bucuresti, au renuntat la facultate cam 30% dintre oameni. Secretul e ca daca ajungeai in anul 3 (din 4), 90% sanse sa termini facultatea. In general, multi studenti nu sunt pregatiti pentru cresterea exponentiala a gradului de dificultate la facultate, e prima oara cand gradul de dificultate creste atat de brusc. |
Posted 23 April 2023 - 19:50

Oameni s-au reorientat.
Imi aduc aminte, si probabil va aduceti si voi aminte, perioada 90. Veneau la scoala cu pliante de la academie, armata, aveau nevoie de cadre militare. Atunci era concurenta pe automatica si nu se ducea careva la politie sau armata. Acum este stire tv cand se fac concursurile la academie sau angajarile in armata. Acum este concurenta pe locurile din armata si politie, ba cred ca au angajat mai multe fete ca baieti in politie. Si Facultatile se inchid, scolile se reorganizeaza. Stiu ca eram pe la facultate si o invatatoare incerca sa isi faca si ea clasa de 1-4. Cel putin in orase din care s-a emigrat masiv, cum este Craiova, nu prea mai este rost de vreo facultate, emigrare. Chiar citisem o stire despre o Universitate din oras care a dat faliment, nici nu stiu daca este termenul corect, care s-a inchis. https://www.gds.ro/L...a-in-lichidare/ Edited by MindArchitect, 23 April 2023 - 19:51. |
|
Posted 23 April 2023 - 20:53

Oameni s-au reorientat. Imi aduc aminte, si probabil va aduceti si voi aminte, perioada 90. Veneau la scoala cu pliante de la academie, armata, aveau nevoie de cadre militare. Atunci era concurenta pe automatica si nu se ducea careva la politie sau armata. Acum este stire tv cand se fac concursurile la academie sau angajarile in armata. Acum este concurenta pe locurile din armata si politie, ba cred ca au angajat mai multe fete ca baieti in politie. Si Facultatile se inchid, scolile se reorganizeaza. Stiu ca eram pe la facultate si o invatatoare incerca sa isi faca si ea clasa de 1-4. Cel putin in orase din care s-a emigrat masiv, cum este Craiova, nu prea mai este rost de vreo facultate, emigrare. Chiar citisem o stire despre o Universitate din oras care a dat faliment, nici nu stiu daca este termenul corect, care s-a inchis. https://www.gds.ro/L...a-in-lichidare/ Dar... ziceti-mi si mie altceva: am tot vazut anunturi prin magazine: bacul necesar etc (acum multi ani etc). De ce ar trebui sa ai bacul pentru meserii de genul agent comercial, lucrator in depozit, croitor, magazioner, chiar laborant etc, nu mai zic de sofer etc? Stiu si eu materiile de liceu, sunt mult peste ce s-ar cere in astfel de meserii. Hai sa zic ca la raionul de electrice iti trebuie cunostinte de profil, dar in rest... Si ce face restul de jumatate de populatie, ca inteleg ca nici 50% dintr-o generatie nu ajung sa ia bacul?
nu mai e concurenta aia de multi ani. e undeva pe la 3-4 acum pentru ca facultatile din poli inca au reputatie de facultati care se termina greu. In rest, si in generatie cu mine la facultatea de calculatoare de la poli bucuresti, au renuntat la facultate cam 30% dintre oameni. Secretul e ca daca ajungeai in anul 3 (din 4), 90% sanse sa termini facultatea. In general, multi studenti nu sunt pregatiti pentru cresterea exponentiala a gradului de dificultate la facultate, e prima oara cand gradul de dificultate creste atat de brusc.
Pentru ca destul de multe sunt inutile. Stiu destule femei de serviciu care au facultate, vatmanite, desigur facultate dublu click. Deci ma gandesc ca despre astea de umplutura este vorba. Soferi cu facultate de administratie publica si drept... Sau altfel: aveti un copil, care e bun, e intre primii 5 in clasa, liceu bunciel, s-a dus la 1-2 olimpiade. La ce l-ati trimite? Edited by aaaa4567, 23 April 2023 - 20:53. |
Posted 23 April 2023 - 20:59

Care mai sunt in afara de ETTI si A&C, btw? Asa a fost multa vreme.. a mai intrat vreuna in liga asta? In general cam toate facultatile din poli sunt relativ grele, nu pt ca totul e greu ci pentru ca fiecare facultate are 2-3 materii care iti omoara nervii si e rgeu sa o treci (fie din cauza profesorului sau a materiei). Eu daca ar fi fost sa nu termin facultatea, nu as fi terminat-o din cauza materiilor de electronica (analogica pe un semestru si digitala pe alt semestru). Alt coleg a dus pana in anul 4 restanta la "teoria sistemelor automate". Fiind stiinte exacte, nu prea poti "vraji" profesorul cu raspunsuri vagi (ori stii, ori nu stii). Cam asta e ideea cu politehnica: materiile sunt destul de grele incat sunt foarte mari sanse sa dai peste una care te mananca. De acolo si procentajul relativ mare de abandon a facultatii. ETTI si A&C o sa tot fie cele mai cautate facultati din poli datorita adiacentei de domeniul IT si salariilor peste medie din domeniu. Cel mai amuzant e ca cea mai mare concurenta este la energetica, dar nu pt ca o fi o facultate cautata, ci ca era cea mai buna facultate din poli la care admiterea nu era cu examen asa ca toti cei care aplicau la facultatile cu admitere, aplicau si la energetica ca si varianta de rezerva, dar se retrag imediat ce intra la facultatile cu admitere. |
Posted 24 April 2023 - 07:33

Pura speculație, eu ma întreb dacă cifrele de abandon nu-s afectate artificial și de faptul ca mulți se înscriu la mai multe facultăți simultan, sunt admiși, însă in realitate termina doar una singura și alelalte apar în statistici ca "abandonate".
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users