Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolatie tavan?

Telefoane low end - generalitati

setare permanenta 16:10 in VLC?

Schimbare nume strada se schimba ...
 šPentru ca ti-a placut Einstein &...

Produsele marca proprie ar putea ...

Slabire burta

Extender mikrotik
 Puț apa in comuna Berceni Il...

Configurare router TP-Link (trans...

Informatie job secundar

VLC Media Player
 WoW Ascension parere

Eliberare fiscal - ajutor

Caut un NVR model HGNVK-48902

Baterie Macht
 

Termen de apel

* - - - - 1 votes
 • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1
Mike1alike

Mike1alike

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,979
 • Înscris: 02.08.2020
Am o speță - civil, în care hotărârea de fond a fost pronunțată în dec 2021. Din 7 persoane în dosar, hotărârea s-a comunicat fizic către 6 persoane, mie mi s-a comunicat electronic. Nu am solocitat să-mi fie comunicată electronic, iar documentul electronic avea înscrisă mențiunea "Acest document nu este finalizat" și nu avea semnătura electronică extinsă a instanței.
Legea 192/2022 spune:

Quote

ARTICOL UNIC
După articolul 154 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 247 din 10 aprilie 2015, cu modificările și completările ulterioare, se introduce un nou articol, articolul 154^1, cu următorul cuprins:
Articolul 154^1Comunicarea hotărârilor judecătorești
(1) Comunicarea hotărârilor judecătorești se va face, din oficiu, prin poștă electronică dacă partea a indicat instanței datele corespunzătoare în acest scop direct sau la solicitarea expresă a instanței în timpul procesului. Comunicarea va fi însoțită de semnătura electronică extinsă a instanței, care va înlocui ștampila instanței și semnătura grefierului de ședință.
(2) Hotărârile judecătorești se consideră comunicate la momentul la care au primit mesaj din partea sistemului folosit că au ajuns la destinatar potrivit datelor furnizate de acesta.
(3) Dacă comunicarea prin poștă electronică nu este posibilă din pricina lipsei datelor în acest sens sau sistemul folosit indică eroare în transmiterea prin poștă electronică, comunicarea hotărârilor judecătorești se va face potrivit art. 154.
Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (2) din Constituția României, republicată.
După pronunțare, sătul fiind de nemernicia instanțelor naționale, deși aveam temei pentru a depune apel, am ales să nu depun.
Celelalte 6 părți au depus.
Mențiune - părțile sunt 5 persoane fizice și Statul român prin MFP. Acțiunea a fost Cerere în pretenții, am solicitat ca aceste persoane să-mi returneze sumele de bani care mi-au fost impuse prin 2 hotărâri penale fond și apel, am solicitat asta după ce hotărârile penale au fost desființate prin Revizuire în temeiul 465 NCPP.
Părțile adverse au depus apel împotriva hotărârii civile de fond, care a fost respins. Eu, deși am ales să nu depun apel, fiind apelat, am depus prin întâmpinare apel incident, însă instanța a refuzat să-mi califice cererea ca apel incidend, motivând că ar fi trebuit să depun în termen apel. Hotărârea de apel, prin care a respins apelul, a fost pronunțată în temeiul vechiului CPC și nu conține la final mențiunea "Definitivă", ci "Atacabilă cu Recurs în termen de 15 zile de la comunicare". Anul 2022, anul pronunțării hotărârii de apel, care indică 3 căi ordinare de judecată.
Eu nu am făcut nimic cu privire la această hotărâre, cele 6 persoane au depus recurs.
În recurs, instanța m-a asigurat că în ciuda a ceea ce scrie pe hotărârea de apel, ea este definitivă de la data pronunțării și suntem în Recurs nu ca a treia cale ordinară, ci calea extraordinară.
Recursul a fost respins.

După pronunțarea hotărârii de recurs, am solicitat aplicarea înscrisului "Definitivă" pe hotărârea de fond.
Atunci am observat că mie nu mi-a fost comunicată procedural corect hotărârea și am cerut instanței să ia act de acest lucru. Ei mi-au înaintat cererea instanței de fond și aceasta mi-a transmis prin poștă, în 12.04.2023 hotărârea de fond. Și au mai adăugat un comunicat în care au făcut mențiunea că hotărârea "s-a comunicat prin aplicația TDS-transmitere documente securizat la data de 07.01.2022, fiind menținută în calea de atac a apelului și a recursului".

Întrebarea mea este: în prezent, sunt în termenul de depunere apel împotriva hotărârii de fond, având în vedere că aceasta mi-a fost comunicată procedural corect în 12.04.2023?
Pe ea este menționat: "Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare ce se va depune la
Judecătoria Timișoara."

#2
VOC

VOC

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 815
 • Înscris: 24.11.2020

View PostMike1alike, on 21 aprilie 2023 - 15:09, said:

După pronunțare, sătul fiind de nemernicia instanțelor naționale, deşi aveam temei pentru a depune apel, am ales să nu depun.


În condițiile în care ai participat activ la recurs, cam ce șanse ai să ți se considere în termen un apel formulat acum ?

Edited by althea, 22 April 2023 - 11:07.
eliminare flame


#3
Mike1alike

Mike1alike

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,979
 • Înscris: 02.08.2020
Având în vedere faptul că am participat la apelul şi recursul declarat de partea adversă şi faptul că mie mi s-a comunicat recent, procedural corect, hotărârea de fond, şansele de care întrebi sunt de 100%. Desigur, trebuie să le intersectez cu instanțele cărora trebuie să mă adresez şi atunci rezultatul e haos.
PS: Mulțumesc frumos, @althea!

#4
VOC

VOC

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 815
 • Înscris: 24.11.2020

View PostMike1alike, on 22 aprilie 2023 - 11:51, said:

şansele de care întrebi sunt de 100%.


Păi și dacă știi că sunt 100%, de ce este nevoie să deschizi topic să întrebi și pe noi? Întreb și eu, așa, ca opinia publică...

#5
Mike1alike

Mike1alike

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,979
 • Înscris: 02.08.2020
Pentru că sunt 100% conform prevederilor legale în vigoare. Însă, pentru a putea beneficia de drepturile mele trebuie să mă adresez instanței şi... din experență, ştiu ce le poate capul oamenilor din instanțe. Nu puțini dintre ei aplică legea după ureche.
Am întrebat ca să aud mai multe opinii. Ştii cum e... mai mulți oameni, mai multe opinii. Doar că oamenii se abțin, sau cel puțin până acum nu se înghesuie să-şi spună părerea. Tu eşti singurul care ai spus-o, mulțumesc.
Din ce țin minte, mi-ai mai spus părerea ta şi atunci când am deschis topic şi am întrebat despre cum am de recuperat cheltuielile pe care le-am menționat şi în acest topic. Şi erai sigur că nu le voi obține niciodată prin hotărâre judecătorească. În realitate, iată că am câştigat o hotărâre prin care s-a dispus să-mi fie returnate jumătate din ele (cheltuielile impuse prin 1 din cele 2 hotărâri) şi am posibilitatea să obțin şi cealaltă jumătate.
Acum hai să mai detaliez despre cum văd eu subiectul cu care am deschis acest topic şi dacă îți pare că greşesc sau tu vezi altfel, te invit să-mi spui.
"Comunicarea" este definită în Codul de procedură civilă. Ceea ce înseamnă că trebuie făcută exact cum scrie în cod, pentru a putea fi considerată îndeplinită procedural. Că altfel, generic, tot comunicare putem considera şi dacă m-ar fi sunat instanța şi mi-ar fi spus telefonic conținutul hotărârii. Dar nu putem considera că asta este comunicare efectuată procedural corect.
Şi în CPC, prin Legea 192/2022 a fost introdus articolul 154¹ prin care este definită "comunicarea hotărârilor judecătoreşti". Şi înaintea apariției art. 154¹, comunicarea hotărârilor judecătoreşti este definită în art. 154 la comunicarea citațiilor şi a actelor de procedură.
Şi comunicarea electronică e definită la fel ca în art. 154¹. Se poate face dacă cel interesat a solicitat să fie făcută comunicarea electronică.
CPC art 154 al 6:

Quote

6) Comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură se poate face de grefa instanţei şi prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia, dacă partea a indicat instanţei datele corespunzătoare în acest scop. În vederea confirmării, instanţa, odată cu actul de procedură, va comunica un formular care va conţine: denumirea instanţei, data comunicării, numele grefierului care asigură comunicarea şi indicarea actelor comunicate; formularul va fi completat de către destinatar cu data primirii, numele în clar şi semnătura persoanei însărcinate cu primirea corespondenţei şi va fi expediat instanţei prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace.
Eu nu am cerut să-mi fie comunicată electronic.
Mai mult, când mi-am dat seama că hotărârea nu mi-a fost comunicată procedural corect, am cerut instanței să ia act şi să mi-o comunice. Şi instanța mi-a trimis prin poştă hotărârea, adică a efectuat procedural corect comunicarea. Abia acum a efectuat-o. Pentru că altfel, dacă acum cer să-mi mai comunice o dată hotărârea, cu siguranță nu mi-o comunică şi ori nu-mi răspunde nimic, ori îmi răspunde că mi-a comunicat-o deja, ori îmi cere să plătesc taxa de timbru pentru înmânare copie hotărâre şi abia după ce plătesc, mi-o mai comunică o dată.

Edited by Mike1alike, 23 April 2023 - 15:17.


#6
VOC

VOC

  Member

 • Grup: Members
 • Posts: 815
 • Înscris: 24.11.2020

View PostMike1alike, on 23 aprilie 2023 - 15:05, said:

Pentru că sunt 100% conform prevederilor legale în vigoare. Însă, pentru a putea beneficia de drepturile mele trebuie să mă adresez instanței şi... din experență, ştiu ce le poate capul oamenilor din instanțe. Nu puțini dintre ei aplică legea după ureche.

Cu alte cuvinte, zici TU că ai șanse 100%. E altceva. Dacă mă întrebi pe mine, ți-aș zice că ai 10%, vorbind la modul f serios.

Edited by VOC, 23 April 2023 - 15:16.


#7
Mike1alike

Mike1alike

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,979
 • Înscris: 02.08.2020
Păi da, eu zic, e clar.
Şi repet, am zis 100% conform prevederilor legale. Însă trebuie să intersectez aceste şanse cu instanța căreia trebuie să mă adresez. Aici n-am spus în cifre ce şanse mai rămân şi sincer, procentul dat de tine, 10% mi se pare foarte mare. Eu aş fi zis mai puțin, max. 3%.
De asta înainte să deschid topicul mă şi hotărâsem să nu mai depun apel nici acum. De asta am deschis topicul, să aud păreri, posibile interpretări la speța dată totuşi.
Acum parcă înclin mai mult spre a depune. Dar vreau întâi să mă asigur că sunt în termen.
Şi am încercat 2 lucruri, voi vedea dacă se vor concretiza într-un răspuns clar. Şi am să le scriu şi aici după ce se conturează ceva cu ele.

#8
Mike1alike

Mike1alike

  Active Member

 • Grup: Members
 • Posts: 1,979
 • Înscris: 02.08.2020
Am primit un răspuns destul de clar, așa că nu mă mai complic să depun apel.
Am solicitat Curții de Apel, la care era încă dosarul, aplicarea înscrisului "Definitivă" pe hotărârea de fond sau, având în vedere când și cum mi-a fost comunicată hotărârea, să-mi comunice în scris că hotărârea de fond nu este încă definitivă. Curtea de Apel s-a conformat și mi-a aplicat ștampila cu înscrisul "definitivă" și mi-a mai transmis un comunicat prin care mi-au spus cu referire la interpretarea termenului de apel pentru acea hotărâre că judecătorilor nu le este permis să ofere consultanță juridică. Apoi m-am adresat președintelui Curții de Apel și i-am cerut să ia act de faptul că mi-a fost aplicată abuziv ștampila pe o hotărâre care încă nu este definitivă. Cererea mi-a fost înaintată biroului de informații și relații publice și am rugat judecătorul coordonator al biroului, dacă dorește să-mi transmită un răspuns în timp util, adică înaintea scurgerii celor 30 de zile de la comunicarea hotărârii prin poștă, lucru pe care l-a și făcut.
În răspunsul primit, interpretarea lor este că hotărârea a fost comunicată electronic în 2022, deci nu mai sunt în termenul de apel și ștampila definitivă a fost aplicată regulamentar.
Case closed, nu am mai depus apel.
Și rămân la convingerea că totuși încă sunt în termenul de apel, pentru că procedural corect, hotărârea mi-a fost comunicată în 12.04.2023. Dar acest abuz este un micuț artificiu, față de bombele de abuzuri pe care instanțele mi-au arătat că le pot da.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate