Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
joc idem Half Life gratis

PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...
 Cum ajunge remorca de tir inapoi ...

Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi
 Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay
 Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 

Ce va ingrijoreaza sau va displace la o casa din lemn?

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
155 replies to this topic

#37
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 bobitad, on 31 martie 2023 - 20:19, said:

ideea nu e ca [...] orice.

Uite ce inteleg eu, din mesajul tau.

Inteleg ca atat timp cat fiecare construieste o casa, din lemn, dupa cum ii trece prin minte, nimeni nu are cum sa te convinga ca asta-i varianta optima. Prea multe informatii contradictorii, prea multe folii puse aiurea (aici chiar suntem in consens!), prea multe materiale "noi" sau in noi configuratii. Ai perfecta dreptate. Atat timp cat nu exista o linie, de urmat, multi fac lucrurile astea dupa ureche.
De-a lungul timpului am tot pus, ca referinta, un ghid de constructie, din Canada. Un ghid care prezinta, de principiu, sistemele constructive cele mai folosite si, in acelasi timp, verificate, ale caselor din lemn.
O mai fac, o data:
https://chbanl.ca/wp...onstruction.pdf
Ghidul / indrumarul acesta ar putea folosi si in Romania, dat fiind faptul ca nu exista asa ceva. Zona climatica este, practic, aceeasi asa ca ... spor la citit! Celor interesati, adica.

Mai inteleg ca durabilitatea unei case din lemn te ingrijoreaza. Oh, well ... exista case, din lemn, vechi de sute de ani, care rezista bine merci. O casa din lemn ca, de altfel, orice tip de casa, necesita munca de intretinere. Doar ca, din nou, putini sunt familiarizati cu ceea ce inseamna munca de intretinere a unei case. Ideea ca iti faci o casa, durabila, si dup-aceea nu te mai doare capu' e gresita. De o casa, din lemn sau din orice altceva, trebuie sa ai grija. Odata ce ai intrat intr-o rutina, pe directia asta, totul devine mai simplu.
Pana la urma, ar fi bine sa-i ascultam si pe cei care au sau au avut o casa din lemn Posted Image Sa ne spuna, ei, cum e treaba cu durabilitatea si cu munca de intretinere. Ce zici?

Inca o chestie pe care o inteleg, din mesajul tau, este aceea ca exista niste mituri foarte greu de combatut. Unul dintre ele este mitul lemnului tratat; impotriva insectelor, impotriva incendiilor, impotriva a ce mai vreti voi. Mitul acesta este, ce-i drept, perpetuat si de bruma de normative existente; care cer asemenea tratamente.
Permite-mi sa incep combaterea chestiei, de mai sus, cu discutarea unei alte idei foarte des raspandite: aceea ca toate casele construite pe continentul nord-american (unde exista o extrem de puternica traditie, in acest sens!) sunt din lemn tratat ... sau din stejar ... sau din cedru ... sau ... sau ... Nu! Lemnul folosit pe continentul nord american nu este tratat! Este lemn de brad sau de pin, netratat. Oh, the horror! In concluzie, nimeni nu se bazeaza pe niste tratamente chimice (care, oricum, rezista muuuuult mai putin decat ti-ai dori sa reziste casa Posted Image), atunci cand este vorba despre protejarea casei, pe termen lung, ci pe principii constructive sanatoase. Unde mai pui ca principiile constructive sunt si mai ieftine decat multe dintre tratamentele, in mare parte inutile (dupa parerea mea), pe care le-ai putea aplica.
Ca s-o dau pe un fel de gluma ... Poate ca un principiu obligatoriu ar fi acela conform caruia instalatia electrica a unei case - indiferent de felul in care este construita - sa fie facuta de catre profesionisti!
In Romania, stiu - direct - despre o constructie, din lemn, care a ars. Proprietarul a recunoscut ca totul s-a tras de la o instalatie electrica facuta pe genunchi. Stia de hiba dar a tot amant reparatia. Dupa nenorocire, a jurat ca nu se mai joaca cu ... focul Posted Image

La final, va propun, tie si celor si care mai contribuie, aici, sa nu mai pomeniti de "problema" fundatiei. NU! Fundatia unei case, din lemn, NU este la fel cu cea a unei case din caramida (sau din orice alt material greu) decat daca ... strucuturistului nu-i pasa de banii si de nevoile clientului. Nu putem gasi vina, unei constructii din lemn, pe motiv ca structuristul n-a avut chef sa-si faca treaba pentru care este platit. Posted Image

Edited by DIY, 02 April 2023 - 19:33.


#38
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 Phobos, on 31 martie 2023 - 20:47, said:

Si mie mi-ar place.

Dar na, mai fa-ti casa! Căcățelul ăsta de scândurã l-am luat chiar inainte de pandemie, tot de la ei, cu 78 de lei, mi-am facut un blat de geam lacuit.

Si chiar si atunci mi s-a parut un pret exagerat pentru o scandura oleaca slefuita.

Apropo, e scandura facuta din bucati lipite, bineinteles.

Foare bun exemplul !
Bun, in sensul ca ... odata ce aduci, in discutie, pretul - de amanut! - al unei bucatele de lemn pentru fnisaje & mic mobilierPosted Image  ca ... argument impotriva panourilor multi-strat ... suntem departe de a intelege ce inseamna construirea unei case din lemn.

Edited by DIY, 02 April 2023 - 19:42.


#39
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,373
  • Înscris: 24.09.2017
nu ma deranjeaza durabilitatea, defapt nimeni nu cred ca a adus argumentul asta pe topic. nu traim 500 de ani, e ok, nu trebuie sa las casa copiilor.
ai mei au o casa de 15-20 de ani din caramida cu acoperis din tigla de beton, pe care nu au intretinut-o de loc. adica efectiv nu au facut nimic la ea de 20 de ani, anul asta au mai dat o lavabila ca mama fumeaza si se facuse urat, dar in rest...nimic. stii ce mai face tata o data la vreo 5 ani, mai vopseste ”capacul” ala de la acoperis(am uitat cum ii mai spune) care e din lemn si sta in soare si se mai scorojeste.

pur si simplu ideea mea era ca, o casa de caramida, cel mai probabil o sa-ti dea mai putine batai de cap decat una de lemn, sau daca vrei, exista mai putine lucruri care pot fi facute prost sau probleme care pot aparea in timp. doar atat am sustinut, iar avand in vedere pretul similar, majoritatea aleg sa construiasca asa.

#40
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 Adm, on 31 martie 2023 - 20:57, said:

1. Costul este adesea apropiat de al unei case clasice.

Corect! Pretul nu este si nu trebuie sa fie unul dintre criteriile pentru care alegi o casa din lemn. Am spus, deja, asta.

 Adm, on 31 martie 2023 - 20:57, said:

2. Trainicia este scazuta in timp, pentru ca materialele lasa de dorit.
Esenta lemnului din Romania = brad/molid, netratat.
E un lemn moale, care putrezeste usor sau e atacat de ganganii.
Poti importa pin din US, dar costurile...

Dupa cum spuneam, mai sus, este un mit. Se pare ca exista, deja, un set Posted Image clasic de reactii la ideea unei case din lemn: durabilitatea scazuta, focul, ganganiile, soarecii & parsii. Setul asta vine, la pachet, cu bonusuri: materiale proaste, executie proasta, rezultat prost.
... offf ...
Solutia fiind: lemn dintr-ala, bun Posted Image , din US. Sper ca, macar pe directia asta, cititi si cele explicate, mai sus, de mine.

 Adm, on 31 martie 2023 - 20:57, said:

3. Izolatia fonica lasa de dorit, mai ales daca exista si mansarda/etaj.

Izolatia fonica lasa de dorit NUMAI daca nu se ia in calcul, aspectul asta, inca din stadiul de proiect.
Foaaarte pe scurt: in cazul caselor, din lemn, sunt doua tipuri de abordari.
Prima spune ca nu te intereseaza transmisia zgomotului de la etaj, spre parter atat tip cat stilul de viata presupune ca nu traiesti, in ambele zone, in acelasi timp. Sau ca zgomotul din dormitoare nu deranjeaza, nedepasindu-l pe cel de fond, de la parter. Varianta asta tine de stilul de viata si de nevoile fiecaruia.
A doua spune ca exista metode clasice, ultracunoscute, prin care se reduce transmisia zgomotuui de la etaj catre parter. Doar ca aceste metode se implementeaza, obligatoriu!, in momentul construirii, nu dupa aceea. Orice metoda ulterioara construirii este extrem de costisitoare si, de cele mai multe ori, cu rezultate ... discutabile.
Hai sa adaugam si un proverb, povestioarelor mentionate in topicul asta: prevederea e mama intelepciunii. In traducere libera: proiectarea e mama confortului Posted Image

 Adm, on 31 martie 2023 - 20:57, said:

4. Nu avem traditie pentru asta, iar riscul de incendiu este foarte mare, daca nu casti bine ochii.

Doua multimi independente, care se intersecteaza intr-un punct. Cu alte cuvinte, "nu avem traditie pentru asta". Corect. "Riscul de incendiu este foarte mare". Corect (de ce anume, e asa ... eu zic ca tot eroarea umana e de vina). Cele doua multimi pot exista si independent. Sau se intersecteaza intr-un punct. Dar nu exista relatie obligatorie intre cele doua.
Pe cea de-a treia, cu cascatul ochilor, n-am introdus-o in ... analiza. Posted Image

 Adm, on 31 martie 2023 - 20:57, said:

In tara unde traiesti tu, cade padurea pe voi si e alta esenta de lemn.

Nu, nu este! Se construieste tot cu brand si pin. Tot cu lemn netratat. Am banuiala ca te referi la tarile nordice.

Multumesc, pentru raspuns! Imi arata ca multe dintre ingrijorari sunt bazate pe factori subiectivi. Este exact ce incerc sa-mi lamuresc.

Edited by DIY, 02 April 2023 - 20:15.


#41
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,937
  • Înscris: 17.10.2003
Deoarece întrebarea e ce ne displace și nu versus,  ma limitez la ce-mi displace la o casa de lemn:
1. Amplasarea. Dacă e o casa pe structura de lemn peste care vii cu tencuiala, etc. de nu-si da nimeni seama ce e dedesubt, atunci e ok oriunde. Dacă o faci din bușteni de arata fix casa vânătorului din poveste și o pui ca pleașca în sat pe uliță între casele de caramida sau și mai rău, în noua zona rezidențială, ca să te dai mare cum ești tu altfel decât alții... scuze...
Tot timpul când trec pe DN1 îmi sare în ochi o astfel de casa între altele de zidarie, ba chiar sărăcăcioase ca e probabil zona veche a localității. De ce ti-ai face o astfel de casa acolo: în față drumul cu cozi și claxoane, în stânga cotețul de porci al vecinului, în dreapta ceva probabil la fel. Ai avut teren moștenit acolo? Vinde-l frate ca iei o căruță de bani pe el și cauta un loc mai în spate cu multa verdeață, sa se potrivească cu casa. Curent sa ai ca în rest... acum exista pompe de caldura, apa îți forezi pana la a treia pânză...
2. Teoria ca teoria, practica ne omoară. Cu cine îți faci o astfel de casa? Un bun meseriaș trebuie:
a) sa aibă mâna
b) sa-l ducă mintea
c) sa-si dea interesul
La punctul a) sa zicem ca e ok pentru 90% dintre ei, dacă faci repetitiv câțiva ani anumite chestii nu ai cum sa nu-ti formezi reflexele, ca bănuiesc ca nimeni nu se apuca sa traiasca din zidarie sau tâmplărie când știe ca are 2 mâini stângi. Problema e când îi scoți din cotidian și aici intervine punctul b) unde nu știu dacă se califică 50% din ei, sa își pună mintea la contributie, sa vina cu vreo idee, sa mai studieze chestii noi sau măcar sa fie receptivi la cererile clienților ca doar-doar or mai invata și ei ceva nou.
Cel mai rău e însă pct c). Pentru mine este de neînțeles cum poți sa angajezi un om sau o echipa sa-ti facă o lucrare și tot timpul cât durează lucrarea respectiva, o ora, o zi, o săptămână... discuțiile sa se poarte majoritar pe doua subiecte: cum n-ai tu nevoie ca acea lucrare sa fie completă și cum ar trebui tu sa-i plătești mai mult decât v-ati înțeles la început.

#42
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
1. Nu cred ca bradul american e fix molidul din Romania, stiind ca il importa din tarile nordice.
2. Nu cred ca americanii si canadienii au zone seismice, asta legat de structura de rezistenta a peretilor.
3. Daca terenul necesita in general fundatii continue in Romania din cauza solului si sa zicem ca rezistenta la cutremure ar permite din calcule o reducere la fundatie, nu cred ca te ajuta ca ingustezi talpa de la 50 la 40cm si elevatia de la 25 la 20cm fianciar, bagi banii aia in orele de calcule ale proiectantului iti zic eu, ca acel om nu face munca de caritate pentru ecosistem. Asta DACA ar fi posibila o reduce, ca nu suntem lipsiti de cutremure ca americanii si canadienii sa poti face fundatii fara fier dintr-o roaba de beton.
4. Pretul e un criteriu fie ca iti place fie ca nu in alegerea a oricarui lucru, fie casa, fie ea si de lemn. Aia putrezi de bogati nu au intrebari deastea existentiale. Deasemenea nici un ecologist. Si da, pe lemn iasa mai scump in majoritatea cazurilor din pacate
5. Zgomotul e infernal in casa de lemn daca ai copii. Pentru cine a uitat cum e incercati o cabana cateva zile.
6. Pericolul de incendiu e mare daca nu iti iei cel mai scump si profi electrician cu materiale si scule din tara.
7. Faci casa varza daca nu ai grija la fel de instalatii si ai o inundatie.
8. Cat tine o casa pana o demoleaza la americani? Cate sunt cu putregaiuri si moluste in structura? Cand te uiti la clipuri cu amenajari interioare ti se face greata. Ma mir ca suporta mirosurile.
9. Ce munca de intretinere sa faci la timberframe daca pusca bariera de vapori sau benzile de etansare presupunand ca in Romania ar putea sa le puna cineva corect? Pe cand iasa mucegaiul schimbi poate lemnul din structura afectat cu totul.

Repet. Succes prietenilor si noroc la bani, mesteri, materiale si proiecte. Ar fi frumos sa se schimbe ceva in directia aceasta prin lume.

Edited by Prototype2, 02 April 2023 - 21:44.


#43
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

1. Nu cred ca bradul american e fix molidul din Romania, stiind ca il importa din tarile nordice.

N-am idee cum poti sti (!!) asa ceva. Sau ... ai vrut sa spui ca importa lemn, din tarile nordice, si exporta petrol, in tarile arabe Posted Image

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

2. Nu cred ca americanii si canadienii au zone seismice, asta legat de structura de rezistenta a peretilor.

Iar eu nu pot sa cred ca nu ai auzit de Cercul de foc al Pacificului, de falia San Andreas, de placa tectonica Juan de Fuca, de  tripla jonctiune Mendocino s.a.m.d. Daca nu de la scoala, macar din filme Posted Image Zau asa ...
Ca sa stii, si tu, toata zona de nord-vest a continentului nord-american se incadreaza in coeficientii de risc seismic ridicat; cam ca prin Vrancea si Buzau. Din Alaska pana-n Cascadia, sa vezi tu conditii de proiectare! In California e si mai rau, si mai restrictiv. Stiut fiind Posted Image (de data asta, pe bune) ca statul California este deschizatorul de drumuri in ceea ce priveste cele mai restrictive norme in constructii; pe toate directiile.

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

3. Daca terenul necesita in general fundatii continue in Romania din cauza solului si sa zicem ca rezistenta la cutremure ar permite din calcule o reducere la fundatie, nu cred ca te ajuta ca ingustezi talpa de la 50 la 40cm si elevatia de la 25 la 20cm fianciar, bagi banii aia in orele de calcule ale proiectantului iti zic eu, ca acel om nu face munca de caritate pentru ecosistem. Asta DACA ar fi posibila o reduce, ca nu suntem lipsiti de cutremure ca americanii si canadienii sa poti face fundatii fara fier dintr-o roaba de beton.

Stai ca nu inteleg! Tu pornesti de la premisa ca un structurist iti face o oferta, de pret, pentru o fundatie copy-paste? Sau pentru un proiect simplificat, ca sa-i fie mai usor? Nu cred! Eu n-am auzit nici unul sa zica asa ceva. Fiecare spune ca va face proiectul in baza proiectului de arhitectura si a conditiilor date de teren & amplasare. Si... atunci, de ce sa nu-l faca? Este suficient sa ceri sa faca exact lucrul pentru care dai banul; proiectul personalizat.
P-aia cu americanii si canadienii am lamurit-o, da? Posted Image Posted Image

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

4. Pretul e un criteriu fie ca iti place fie ca nu in alegerea a oricarui lucru, fie casa, fie ea si de lemn. Aia putrezi de bogati nu au intrebari deastea existentiale. Deasemenea nici un ecologist. Si da, pe lemn iasa mai scump in majoritatea cazurilor din pacate

Pai ... tocmai asta am spus. In cel putin doua randuri. Pretul NU este un criteriu pentru care alegi sa-ti construiesti o casa din lemn. Punct.
N.B. "putred" nu "putrezi" Posted Image

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

5. Zgomotul e infernal in casa de lemn daca ai copii. Pentru cine a uitat cum e incercati o cabana cateva zile.

Infernale au fost lagarele de concentrare din cel de-al doilea razboi mondial. Infernal a fost martiriul primilor crestini. Lista poate continua. Zgomotul dintr-o casa, din lemn, prost construita (!!) este foarte /extrem / disperant de deranjant.
In primul rand, am explicat ce si cum cu fonoizolarea caselor din lemn.
In al doilea rand nu luam in discutie fel de fel de balbe si incropeli. Disputam Posted Image si discutam pricipial, luand in calcul ideea de calitate.
Cu alte cuvinte, ce-ai scris tu se reduce la : e nasol in casele, din lemn, prost proiectate si prost construite. De acord!!!

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

6. Pericolul de incendiu e mare daca nu iti iei cel mai scump si profi electrician cu materiale si scule din tara..

Cum?? Tu propui calitate ridicata, a lucrarilor electrice, numai daca e vorba despre o constructie din lemn?? Altminteri merge si cu un electrician de mana a doua? De ce nu, atunci, unul de mana a treia?! Interesant punct de vedere ...


 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

7. Faci casa varza daca nu ai grija la fel de instalatii si ai o inundatie.

Posted Image Posted Image Posted Image  Pe mine nu ma impresioneaza oamenii care cred ca gasirea si prezentarea unor (false, de multe ori) probleme este dovada de gandire analitica.
Hai sa te oripilez definitiv: casele, din lemn, de pe continentul nord-american NU au scurgere de pardoseala, in bai! Ooohhh ... daca ai fi stiut, tu, asta ...

 Prototype2, on 02 aprilie 2023 - 21:41, said:

8. Cat tine o casa pana o demoleaza la americani? Cate sunt cu putregaiuri si moluste in structura? Cand te uiti la clipuri cu amenajari interioare ti se face greata. Ma mir ca suporta mirosurile.
9. Ce munca de intretinere sa faci la timberframe daca pusca bariera de vapori sau benzile de etansare presupunand ca in Romania ar putea sa le puna cineva corect? Pe cand iasa mucegaiul schimbi poate lemnul din structura afectat cu totul.
[...]

P-astea nici nu ma mai ostenesc sa le comentez. Ai alunecat in zona aceea, in care tii sa ai dreptate, no matter what. E si asta un stil.

Eu am sperat la o discutie echilibrata, argumentata si logica. Pana una, alta, posesorii de case din lemn (slef included!) sunt multumiti. Este un sistem de constructie compatibil zic eu, cu multe altele. Neposesorii, insa, pare-se ca stiu Posted Image mai multe Posted Image Posted Image

Revin cu rugamintea de a discuta calm si la obiect. Multumesc!

Edited by DIY, 03 April 2023 - 07:07.


#44
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008

 DIY, on 03 aprilie 2023 - 06:52, said:

N-am idee cum poti sti (!!) asa ceva. Sau ... ai vrut sa spui ca importa lemn, din tarile nordice, si exporta petrol, in tarile arabe Posted Image
- analizeaza de ce s-a scumpit lemnul anii trecuti, a fost un factor

Iar eu nu pot sa cred ca nu ai auzit de Cercul de foc al Pacificului, de falia San Andreas, de placa tectonica Juan de Fuca, de  tripla jonctiune...
- cat e acolo din suprafata construita? 5%? Romania cat e in zone seismice? 100% cumva?
N-am zis ca nu stiu sau nu se poate, am zis ca trebuie grija la modul general, structurile trebuie calculate ca sa corespunda zona seismica din Romania cu cea din SUA sau Canada. Cred ca nu ma exprim eu facil de inteles.

Stai ca nu inteleg! Tu pornesti de la premisa ca un structurist iti face o oferta, de pret, pentru o fundatie copy-paste? Sau pentru un proiect simplificat, ca sa-i fie mai usor? Nu cred! Eu n-am auzit nici unul sa zica asa ceva. Fiecare spune ca va face proiectul in baza proiectului de arhitectura si a conditiilor date de teren & amplasare. Si... atunci, de ce sa nu-l faca? Este suficient sa ceri sa faca exact lucrul pentru care dai banul; proiectul personalizat.
- habar n-am ce experienta ai tu, poate te-ai invartit doar in cercuri mai elevate unde nu ai vazut diferenta.
La noi solutiile personalizate costa, dar daca nu esti din lumea oamenilor de rand nu ai de unde sa sti.

P-aia cu americanii si canadienii am lamurit-o, da? Posted Image Posted Image
- sper si eu ca deja imi fac griji

Pai ... tocmai asta am spus. In cel putin doua randuri. Pretul NU este un criteriu pentru care alegi sa-ti construiesti o casa din lemn. Punct.
N.B. "putred" nu "putrezi" Posted Image
- pai zi doamna asa: "banii nu sunt o problema" ca nu s-a inteles asta

In primul rand, am explicat ce si cum cu fonoizolarea caselor din lemn.
- nu stiu ce ai explicat, dar am vazut in alte surse toata smecheria. E foarte complicat si nu va fi acelasi efect ca la beton ever. Pentru unii e deal breaker pt. altii nu. Eu doar am evidentiat daca n-ai prins ideea, cele mai bune materiale izolante fonic sunt cele mai dense. Nimic nu bate betonul.

Cum?? Tu propui calitate ridicata, a lucrarilor electrice, numai daca e vorba despre o constructie din lemn?? Altminteri merge si cu un electrician de mana a doua? De ce nu, atunci, unul de mana a treia?! Interesant punct de vedere ...
- Nu! Vreau sa zic ca jumatate din Romania ardea daca aveam case de lemn!

Posted Image Posted Image Posted Image  Pe mine nu ma impresioneaza oamenii care cred ca gasirea si prezentarea unor (false, de multe ori) probleme este dovada de gandire analitica.
Hai sa te oripilez definitiv: casele, din lemn, de pe continentul nord-american NU au scurgere de pardoseala, in bai! Ooohhh ... daca ai fi stiut, tu, asta ...
- relax, si eu am evitat sifonul in pardoseala, nu fi rea...

P-astea nici nu ma mai ostenesc sa le comentez. Ai alunecat in zona aceea, in care tii sa ai dreptate, no matter what. E si asta un stil.
Eu am sperat la o discutie echilibrata, argumentata si logica. Pana una, alta, posesorii de case din lemn (slef included!) sunt multumiti. Este un sistem de constructie compatibil zic eu, cu multe altele. Neposesorii, insa, pare-se ca stiu Posted Image mai multe Posted Image Posted Image
Revin cu rugamintea de a discuta calm si la obiect. Multumesc!
- mi se pare ca singura incalzita pe aici esti tu, era de asteptat, din start ai specificat ca vrei sa eviti asta, deci stiai ca e inevitabil sa poti accepta toate opiniile chiar daca sunt obiective
- mie imi place extraordinar de mult ideea din clipurile puse de kolfleading, mi se pare genial pentru muritorii de rand din Romania, Sua si Canada. Pentru bogatani sunt alte cercuri mai exclusiviste pentru a isi lauda ideile de casa fancy, decat cele de pe sofpedia pe care insisti sa-ti coafezi prietenii.

Te pup!

Edited by Prototype2, 03 April 2023 - 13:42.


#45
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,913
  • Înscris: 03.12.2005
California, Alaska si Hawaii sunt zone mai active seismic decat Romania, iar cutremurele cele mai puternice de acolo sunt peste ce avem noi ca frecventa si intensitate. Alte zone active seismic unde se construieste din lemn sunt Japonia si Noua Zeelanda din alea care imi vin rapid in minte.

Si in SUA, unde nu-s cutremure mai sunt uragane sau tornade si ambele vin cu solicitari laterale. Inertia mai mica oricum face ca raspunsul la acceleratii laterale sa fie mai simplu de gestionat. Una e sa ti se balanganeasca deasupra capului un planseu de beton de 5-6 tone si alta e o dusumea pe grinzi de lemn de 7-800kg cu tot cu rigips.

#46
kolfleading

kolfleading

    Born to Raise Hell

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,987
  • Înscris: 01.03.2013
Eu personal am fost dezamagit de izolarea fonica oferita de casa "traditionala" de la noi din beton si caramida cu goluri si termoizolare cu polistiren pe peretii exteriori.
Ma refer atat la zgomotele de la interior, dintr-o camera in alta, cat si din exteriorul casei.

In casa bunicilor (pereti din caramida plina) antifonarea era mai buna.

In casa vecinului (beton si caramida cu goluri dar termoizolata cu vata bazaltica), zgomotele exterioare sunt sesizabil mai bine atenuate.

In blocul unde am locuit anterior (pereti din panouri prefabricate de beton) antifonarea intre camere era mai buna.

#47
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 kolfleading, on 03 aprilie 2023 - 14:47, said:

Eu personal am fost dezamagit de izolarea fonica oferita de casa "traditionala" de la noi din beton si caramida cu goluri si termoizolare cu polistiren pe peretii exteriori.
Ma refer atat la zgomotele de la interior, dintr-o camera in alta, cat si din exteriorul casei.

In casa bunicilor (pereti din caramida plina) antifonarea era mai buna.

In casa vecinului (beton si caramida cu goluri dar termoizolata cu vata bazaltica), zgomotele exterioare sunt sesizabil mai bine atenuate.

In blocul unde am locuit anterior (pereti din panouri prefabricate de beton) antifonarea intre camere era mai buna.

Ceea ce descrii, mai sus, este perfect adevarat. Singura veste buna este aceea ca, din cele povestite, materialele respective par a fi folosite corespunzator.
Insa materialele sunt numai o parte din rezolvare sau, dupa caz, problema. Orice material de calitate poate fi anihilat Posted Image  in procesul punerii in opera. In aceeasi masura, dintr-un material, de mai slaba calitate, se poate "scoate" cat mai mult, odata ce este analizat si folosit corespunzatoir.

In alta ordine de idei, acustica cladirilor (domeniul care se ocupa, printre altele, de medierea zgomotului si a vibratiilor) este un businss, in sine. Prentru cele doua proiecte, prietenii nostri se bucura de implicarea in proiect a unui specialist care, de peste 20 de ani, face consultanta in domeniul asta; exclusiv, adica Posted Image
Mai sus, am mentionat care sunt cele doua tipuri de abordari. Revenind la cele doua proiecte ... vom hotara, cu totii, la o cafea, ce directie se va alege.

Ce incerc sa spun este ca, atunci cand lucrurile sunt facute cu cap, temerile majore dispar. Ca in orice alt domeniu, de altfel. Asa ca, personal, pe directia asta chiar n-am nici o ingrijorare. Poate, in timp, se vor convinge si altii. Asta, insa, nu se va intampla decat dupa ce se aduna un numar sensibil de rezultate pozitive care sa contracareze , in timp, noianul de buleli.

Edited by DIY, 03 April 2023 - 18:39.


#48
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 sebulbus, on 03 aprilie 2023 - 14:10, said:

California, Alaska si Hawaii sunt zone mai active seismic decat Romania, iar cutremurele cele mai puternice de acolo sunt peste ce avem noi ca frecventa si intensitate. Alte zone active seismic unde se construieste din lemn sunt Japonia si Noua Zeelanda din alea care imi vin rapid in minte.

Si in SUA, unde nu-s cutremure mai sunt uragane sau tornade si ambele vin cu solicitari laterale. Inertia mai mica oricum face ca raspunsul la acceleratii laterale sa fie mai simplu de gestionat. Una e sa ti se balanganeasca deasupra capului un planseu de beton de 5-6 tone si alta e o dusumea pe grinzi de lemn de 7-800kg cu tot cu rigips.

Corect! Multam!
[...]
Pe scurt, 16 milioane de oameni, in Cascadia, traiesc in zona de risc seismic ridicat. Cascadia = nordul Californiei (N de San Francisco), Washington, Oregon, British Columbia (in Canada), Sudul Alaskai si cateva zone din statele de interior gen Idaho si Montana.
In plus, dupa cum am mai spus, este sudul Californiei. Si mai restrictiv, din punct de vedere al proiectarii; inca vreo 23 de milioane de locuitori.
Suficient, spun eu, incat sa luam in considerare metodele lor de constructie.

Cu asta, sper, s-a lamurit subiectul! ... ma adresez celor care nu erau la curent cu aspectele astea ...

Edited by DIY, 03 April 2023 - 19:10.


#49
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 tytysor, on 31 martie 2023 - 22:58, said:

Traditie am avut, cum nu! dar s-a pierdut odata cu evolutia la ceva mai bun!

In ce sens, mai bun? Poti elabora, un pic?
Multumesc.

 Daikon, on 31 martie 2023 - 23:43, said:

Eu sunt mai oldschool si mi-ar place o asemenea casa, problema la noi in tara mai ales este faptul ca nu mai gasesti meseriasi.
Cine mai e in stare sa faca o casa din busteni efectiv? Numeri pe degete cine a fi facut asa ceva vreodata.

Casele din busteni sunt, ca sa zic asa, un caz particular al caselor in lemn. Eu ma refer la case, din lemn, in general. La unele poate este vorba numai depsre structura. La altele, poate vorbim si despre fatade si alte finisaje. Altele poate sint din panouri prefabricate. Si tot asa.
Casele din lemn reprezinta o diversitate de gusturi si aspecte. Asta-i unul dintre motivele pentru care mi-ar placea enorm ca, in timp, sa pot face parte din curentul de reintegrare a constructiilor, din lemn, in paleta de optiuni viabile ale celor care-si construiesc ceva. Visatu-i gratis ...

 Tipiric, on 01 aprilie 2023 - 07:55, said:

@DIY, credeam ca te referi la lemn brut/busteni.
La astea sandwich/prefabricate sau cum le-o mai spune conteaza cel mai mult seriozitatea/experienta cui le face.

M-am referit la constructii, din lemn, in general:
https://www.scribd.c...uctii-Din-Lemn#

#50
akeem

akeem

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,937
  • Înscris: 17.10.2003
Totuși, daca scoatem bustenii din ecuatie, de ce ti-ai face o casa din lemn pe care sa o acoperi cu tencuieli interioare și exterioare? Înțeleg dacă ar fi (mult) mai ieftina.
Nu ar fi mai bine casa de zidarie pe care sa o plachezi interior și/sau exterior cu lemn dacă ai pofta sa te simți bio/eco/natur ?

#51
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 Natural4living, on 01 aprilie 2023 - 08:00, said:

[...]Daca as face o casa de lemn as apela numai la mesterii secui din zona Hrcov care au traditie de sute de ani in aceasta arta si as face-o din busteni ca sa nu mai am probleme cu izolatu si alte marafeturi ulterioare.

Un mit, legat de casele din busteni, este acela ca ofera izolatie termica satisfacatoare. Adevarul este ca daca grosimea peretelui este sub 20cm in zona sa cea mai subtire (acolo unde bustenii sunt, de obicei, asezati unii, peste altii), confortul termic este discutabil. In plus, daca construiesti cu busteni subtiri sau cu bile, dilatarea si contractarea lemnului sunt mai puternice si duc, de cele mai multe ori, la spatii prin care iti intra viscolul, de afara.
Casele din Alaska sunt ori din busteni foarte grosi, de la 40cm in sus, ori izolate suplimentar. In mod traditional, izolarea asta se face cu lut, var si - eventual - ceva par de animal, pentru "armare".
La ora actuala exista metode mult mai eficiente de izolare termica; atat a caselor din lemn cat si a celor din alte materiale.

Personal, am stat, de cateva ori, in asemenea constructii si nu cred ca as putea trai intr-o asemenea casa. Prea mult lemn, prea coplesitor, prea putine optiuni pe directia amenajarilor / decoratiunilor interioare; de gustibus ...


 Natural4living, on 01 aprilie 2023 - 08:00, said:

Ce se face azi in Romania in materie de case de lemn sunt niste surogate jalnice de copii americane,canadiene etc.

Ai dreptate! Pe mine - stiind cum sunt facute, de fapt, casele canadiene sau americane - ma deranjeaza foarte tare acest marketing, desantat si mincinos, pentru niste struto-camile jalnice; cum spui tu.

#52
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 Tsunamii, on 01 aprilie 2023 - 08:53, said:

Si-n Canada [...] am avut casa de lemn.
Nici un inconvenient.[...]

Same here! Posted Image

 Tsunamii, on 01 aprilie 2023 - 16:01, said:


Am cumparat o casa in State in 2016, era construita in 2002, fara zgomote

Am cumparat o casa in Canada in 2005 construita in 1998, fara zgomote

Eu am cumparat una facuta in 1973! Unde mai pui ca era pe malul raului; la vreo 10m. Sa vezi, acolo, diferente de temperatura si umiditate relativa a aerului! Cu toate acestea, nici o problema. Nu scartaia.
Am renovat-o drastic, ceea ce a insemnat, printre altele, desfacerea unor pereti, pana la strucutra de rezistenta. Nici o problema de umiditate, in pereti. Ce-i drept, casa era parte dintr-un complex in care a locuit, pana in 2007, chiar dezvoltatorul.

#53
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

 san-62, on 01 aprilie 2023 - 18:14, said:

Buba poate dispare dacă faci pereții din cânepă, iar inițiatoarea știe mai bine!Posted Image

Posted Image Posted Image
Asa este! Etansarea este excelenta si, efectiv, se simte! Cand inchid usa vreunui dormitor, spre exemplu, aproape ca simt cum creste presiunea aerului, in incapere. Avand usi taiate, la partea de jos, pentru curculatia aerului, senzatia nu tine mai mult de vreo doua secunde.
Casa din canepa este, insa, un alt caz particular al unei constructii din lemn. Chiar foarte particular Posted Image , as putea spune!

Sa nu uitam ca avem si o constructie anexa / garaj care este, practic, o casa canadiana (in adevaratul sens Posted Image ) fara incalzire, far aizolatie sub placa si fara compartimentare. Un numar minim de straturi in peretele sandwich, fatada ventilata si alti fluturi. Cand avem nevoie, iarna, sa lucram in el (este si atelier), o aerotema electrica (adica cel mai neperformant Posted Image mod de incalzire a unui garaj!) ne da, foarte repede, un mediu confortabil.

 sebulbus, on 01 aprilie 2023 - 18:29, said:

Imi pare rau sa te dezamagesc, dar lemnul american e la fel de netratat ca asta de la noi, iar molidul european/norvegian, Picea Abies e acelasi lucru cu ala de la noi.
Ai sa il gasesti sub denumirea de spruce, iar in codurile de constructie in abrevierea SPF (spruce-pine-fir) care au parametri asemanatori in ce priveste solicitarile care dau dimensiunile elementelor.

Asta e un mit cu lemnul tratat si diferit. Lemnul nostru, cand e selectat corect e la fel de bun.

Ai perfecta dreptate!
Eu chiar nu inteleg de unde a aparut mitul asta si de ce este sustinut cu atata indarjire.

In fine ... sigura diferenta care, pot spune, mi-a afectat modul de alegere a elementelor din lemn, este aceea ca lemnul nord-american, din comert, este "rated". Adica nu are voie sa ajunga la vanzare, daca nu se incadreaza in niste anumiti parametri de rezistenta. In Romania, nu exista asemenea cerinte si, ca urmare, producatorii nu pun la dispozitie fisele tehnice.

Tocmai mi-a picat o fisa!! Thanks! Posted Image
Cred ca unii au inteles ca "norvegian pine" este importat, din tarile nordice. Cred, sincer, ca este o confuzie usor de facut. Bine ca ai pomenit denumirea, lucru care ma ajuta sa fac un pic de lumina si pe o alta directie, de conversatie, pe acest topic.

Edited by DIY, 03 April 2023 - 21:19.


#54
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008

 DIY, on 03 aprilie 2023 - 18:37, said:

Prentru cele doua proiecte, prietenii nostri se bucura de implicarea in proiect a unui specialist care, de peste 20 de ani, face consultanta in domeniul asta; exclusiv, adica Posted Image
Mai sus, am mentionat care sunt cele doua tipuri de abordari. Revenind la cele doua proiecte ... vom hotara, cu totii, la o cafea, ce directie se va alege.
Nu se mai intelege rostul si directia topicului, daca nu aveti nevoie de ajutor atunci e ghid? Intrebarile fiind la fenta de provocare? E din plictiseala?
Te-ai atacat de atatea ori fara sens ca am pierdut abordarile in praful lasat in urma. Incercam sa ajutam construitul corect dar facem apologia materialelor de constructii. Spre deosebire de tine eu nu desconsider betonul si caramida, si nici lemnul.


 DIY, on 03 aprilie 2023 - 19:52, said:

Asta-i unul dintre motivele pentru care mi-ar placea enorm ca, in timp, sa pot face parte din curentul de reintegrare a constructiilor, din lemn, in paleta de optiuni viabile ale celor care-si construiesc ceva. Visatu-i gratis ...
Schimba tonul cu unul mai atractiv.


 DIY, on 03 aprilie 2023 - 18:57, said:

Cu asta, sper, s-a lamurit subiectul! ... ma adresez celor care nu erau la curent cu aspectele astea ...
Si eu. Ca observatie acceleratia seismica US nu depaseste RO ca valoare maxima, dar RO nu are free zone minimul fiind de 0,1 . In US 0,1 de la in sus sunt zonele de la galben spre rosu, restul sunt zone neglijabile seismic. Rezulta ca se construieste mult SI fara grija seismelor in majoritatea US si Ca. Nu am zis ca lemnul e prost sau ca betonul e mai bun la seism, am zis: GRIJA la proiectare daca tot s-a postat un link cu un GHID, nu am timp sa studiez daca acel ghid sau altele trateaza corect calculul structural in functie de acceleratia terenului la seism, daca nu o face destul de rau!
Bucuresti are 0,3, vedeti in US si Ca in cate zone mai e asa.
Ar trebui sa verificati aceste aspecte mai riguros dat fiind ca Romania e total supusa ca zona seismica si ar putea deveni zona MAI activa seismic, nu sa respingeti ideile de parca as fi impotriva construirii pe lemn.
Ori nu inteleg eu ca structurile pe lemn nu mai au nevoie de calcule seismice in functie de acceleratia terenului pe care se construieste, si au rezistenta la seism infinita nativ? Pentru mine varianta pe lemn sau pe zidarie nu sunt antagonice, sunt 2 solutii diferite la o problema.

Attached Files


Edited by Prototype2, 04 April 2023 - 09:39.


Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate