Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...
 Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...
 

Zgomot infernal acoperis Tabla faltuita Canto (Caretta)

- - - - -
  • Please log in to reply
61 replies to this topic

#55
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007

 razvan-softpedia, on 03 aprilie 2023 - 21:43, said:

datorita aerului de sub invelitoare, care are o temperatura mai mare decat a acesteia. acesta condenseaza pe tabla. ca vrei, sau nu, prin acoperis ai niste pierderi de caldura. cred ca datorita acestora aerul de sub invelitoare este mai cald si condenseaza pe spatele tablei.

pun pariu, ca daca lasi o bucata de tabla afara, maine gasesti condens sub ea ( tabla nu trebuie sa stea pe pamant, poti sa o ridici de la nivelul solului ). fenomenul asta cum il explici ?

eu iti spun ca se face condens, pentru ca am vazut fenomenul, dimineata la lucrari.




Cred ca s.a mai discutat si argumentat aspectul asta.
Nu insist (nu sunt specialist in membrane/accesorii de genul asta) asupra necesitatii,ori denumirii unei membrane.

Hai sa o luam altfel, nu cu exemplul dat de tine cu tabla pusa la 5 cm de pamint (aici este o chichitza, unde probabil marjeaza cei ce vind diverse membrane: nu se ia in vedere masa termica a pamintului Vs a bucatii de tabla din experiment, si nici lipsa ventilatii).

Era o intrebare in manualul sau culegerea  Fizica prin clasa 7: ce se intimpla cu ochelarii bunicului cind vine de afara , in bucatarie/dormitor, intr.o zi geroasa de Iarna? (Se presupunea ca incaperea este incalzita).  Intrebarea mea additionala,  este: dar cind intra in camara, la muraturi/damigeana , iar camara nu e incalzita?

Sau alt exemplu: de ce usa unui beci fara gura de aerisire face condens , iar a unuia cu aerisiri nu face?

Cazurile ce le vezi/vedeai cu condens pe intradosul tablei, eu as corobora cu lipsa ventilatiei (sau insuficiente). Se faceau niste calcule cit trebuie sa fie suprafatza de ventilatie raportat la lungimea coamei, a suprafetei acoperis, unghi samd . Datorita standardisatii materialelor , sipci, latzi etc .....poate se pierde de acolo (sau se obtureaza neintentionat)

#56
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008
"Hai sa o luam altfel, nu cu exemplul dat de tine cu tabla pusa la 5 cm de pamint"

Din pacate, chiar si aici pe forum a fost cineva care se plangea ca a facut pergola acoperita cu tabla la masina, deschisa in toate partile, deci ventilatie garla pana la acoperisul situat la 2,5-3m in aer liber, si pana dimineata ii ploua pe masina.
Si tot din pacate casele produc caldura si umiditate fix ca pamantul, nu are importanta ca tabla e lipita de casa sau pamant, sau daca e cu spatiu de ventilare de cativa metri.

 DIY, on 03 aprilie 2023 - 20:35, said:

Eu m-am referit la situatia, punctuala, in care tabla cu falt este asezata, direct, pe astereala. Tabla este in contact direct, de suprafata mare, cu astereala. Am mai spus ca, in aceasta situatie, se pune o folie de difuzie, peste astereala. Pentru difuzia apei intrate, accidental, sub tabla. Nu pentru difuzia vaporilor. Vaporii (un gaz, adica) sunt supusi altor procese, in alte puncte. Motivul este acela ca intre tabla asezata, direct, pe astereala si astereala nu se produce condens. Singura grija este cea legata de infiltratii. Astereala trebuie protejata, pe aceasta directie, impotriva infiltratiilor.

dexonline: 2. Pătrunderea moleculelor unui corp în masa altui corp cu care vin în contact.
2.1. Întrepătrundere a două lichide puse în contact fără a fi agitație.

Difuzia e de jos in sus, si e a vaporilor de apa doar, pt. ca sunt molecule. De sus in jos e drenarea apei.

Edited by Prototype2, 04 April 2023 - 10:13.


#57
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,745
  • Înscris: 29.11.2007

 razvan-softpedia, on 03 aprilie 2023 - 21:18, said:

[...]Ca sa iti raspund la intrebare, condens se face sub tabla, din aerul atmosferic.[...]

In cazul de fata, cand tabla este asezata asa cum am tot mentionat, pe astereala (care astereala este cea tipica / recomandata pentru tabla faltuita; adica placaj sau OSB), tabla are, practic, aceeasi temperatura cu astereala. In cantitatea infinitezimala de aer care se strecoara intre aceste doua straturi exista vapori; tot asa, cantitate neglijabila. Acestia nu condenseaza decat in conditiile in care unul dintre cele doua medii, alaturate, are o temperatura mai (suficient de) scazuta. Lucrul asta se intampla vara, inspre dimineata, cand tabla se raceste mai repede decat OSB-ul. Discutam, insa, de fenomene micro, abia perceptibile. In cazul in care, sa zicem, s-a produs condens, sa nu uitam ca lucrul acesta se petrece vara. Ceea ce inseamna ca, in timpul zilei, atat tabla cat si astereala se vor incinge la niste temperaturi ce permit condensului sa se evapore. Aici intervine membrana de difuzie (altminteri sugeram "punga" de polipropilena) care dirijeaza, suplimentar, acesti vapori catre coama; catre punctele de aerisire.
Cu alte cuvinte, metoda rezolva inclusiv acea "cantitate" de condens care, in mod normal, nici nu se ia in calcul. Posted Image
De aceea am mentionat ca, pentru zona asta, dintre tabla si astereala, mai ingrjorator este fenomenul infiltratiilor decat cel al condensului.
Ce spun eu, aici, nu se aplica si altor tipuri de acoperis, in alta configuratie constructiva. Asta-i motivul pentru care, inginereste, consider ca este bine sa se analizeze fiecare caz, in parte. Cum ar fi cel al tablei lasate, peste noapte, etc.Posted Image  Alte conditii, alte rezultate.

In alta ordine de idei, "ca vrei, sau nu, prin acoperis ai niste pierderi de caldura. cred ca datorita acestora aerul de sub invelitoare este mai cald si condenseaza pe spatele tablei" nu se intampla in perioada de vara. Chiar daca toate fenomenele astea, dupa cum mai spus-o, de multe ori!, se analizeaza in cicluri anuale, pierderile acelea de cladura, din timpul iernii, "afecteaza" un strat de aer infinitezimal care - din start - are o umiditate relativa scazuta.

N-am spus ca nu se pune folie, sub tabla. Am vrut doar sa accentuez faptul ca folia anti-condens permite condesului sa se scurga, pe cand cea de difuzie ajuta, suplimentar, vaporii sa urce catre aerisire. Ca folia anticondens permite si trecerea vaporilor, prin ea ... nu are relevanta, in cazul de fata. Iar cum anume denumesc, unii si altii, foliile ... nu e problema mea Posted Image

#58
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 06.10.2019
DIY, am incercat sa citesc cu atentie si sa inteleg ce vrei sa spui, dar ma depaseste.

Parerea mea este ca discutiile astea in contradictoriu sunt boala lunga. Tu ti-ai spus parerea, eu mi-am spus parerea, cititorii ar putea sa traga niste concluzii ( zic eu ).

Las aici un link cu ghid-ul de montaj al celor de la Lindab ( pentru acest tip de invelitoare ), unde se poate vedea faptul ca indiferent de varianta de montaj aleasa ( direct pe astereala, sau cu caroiaj de sipci ), acestia folosesc o folie anticondens ( chiar asta este denumirea pe care o folosesc ). https://www.lindab.r...iuni-montaj.pdf

Daca tu crezi ca nu este nevoie de aceasta folie, foarte bine, dar pe ceilalti utilizatori ii sfatuiesc sa isi instaleze invelitoarea ( indiferent care ar fi ea ), conform ghidului de montaj al producatorului. Trebuie sa aveti in vedere faptul ca garantia unui produs este valabila atat timp cat instalarea acestuia a fost realizata conform instructiunilor producatorului, nu a sfaturilor primite pe net, mai ales cand acestea sunt in contradictie cu recomandarile producatorului.

Edited by razvan-softpedia, 05 April 2023 - 15:44.


#59
Ca Castelul Bran

Ca Castelul Bran

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,360
  • Înscris: 15.01.2007
Razvan, schimband registrul discutiei: ai observat, in experienta ta , vreun brand/model de folie de difuzie/anticondens vapori ce se detaseaza de restul plutonului? Ca si characteristics ce departajeaza Este factorul SD, apoi greutatea per mp. Dar, empiric, ochiimetric poti face un rabat la acesti factori (buni in brand xxxx) in favoarea altui brand, dar cu factori inferiori?

Adica, este vreo diff intre branduri, sau doar charactisticile acestea conteaza?

1) Scoatem din discutie non.name.uri
2) ce to.ai pune pe acoperisul casei tale? (Am retinut D..P...t, intr.o discutie anterioara)....2 ape, tigla beton cu support astereala/scandura.....sa evitam alte discutii


#60
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 06.10.2019

 Ca Castelul Bran, on 05 aprilie 2023 - 21:14, said:

Este factorul SD, apoi greutatea per mp.

In primul rand, trebuie sa specific ca urmatorul text se refera la 90% din folile care se vand la noi ( acelea realizate din polipropilena, cu niste "gaurele" minuscule, pe unde ies catre exterior vaporii de apa ).

Densitatea mai mare sau mai mica a foliei anticondens este o consecinta a grosimii celor doua straturi de protectie ( unul catre tabla, si unul catre astereala ), care protejeaza acea "pelicula" de difuzie, dar si a modului de lipire al celor trei. Daca o sa aveti curiozitatea sa desfacaceti acest "sandwich", o sa vedeti ca acest strat de difuzie este extrem, extrem de subtire si neimportant din punct de vedere al greutatii/mp. Diferenta de densitate este data de cele doua straturi, care, cu cat sunt mai groase, cu atat protejeaza mai bine stratul acela de la interiorul sandwich-ului ( cel putin la nivel teoretic ). Avand in vedere ca majoritatea acoperisurilor de la noi ( cred ca peste 99,9% ), au astereala ( ma refer strict la acoperisurile inclinate ), au astereala, este bine sa alegeti o folie mai rezistenta, deoarece in timpul montajului se mai calca pe ea.

 Ca Castelul Bran, on 05 aprilie 2023 - 21:14, said:

Dar, empiric, ochiimetric poti face un rabat la acesti factori (buni in brand xxxx) in favoarea altui brand, dar cu factori inferiori?

In cazul foliei anticondens ( ca si in cazul tablei ), este foarte greu de verificat de catre beneficiarul final ca ceea ce scrie in fisa tehnica, este adevarat in realitate. Spre exemplu, cum ai putea sa verifici fortele la care se rupe folia, sau factorul Sd ? De aceea, ca sa ma feresc de niste valori "umflate", eu as alege un producator cunoscut si cu "vechime" in domeniu. Este foarte important ca acesta sa respecte atat "ingredientele" folosite, cat si procesul de fabricatie.

Un exemplu in acest sens este folia pe care am intalnit-o la montajul de ieri. O folie de "plastic" ( din aceea cu insertie ca de guta ), dar care s-a pastrat extrem de bine comparativ cu alte folii de acelasi tip pe care le-am vazut in decursul timpului ( montajul invelitorii a fost facut in urma cu mai bine de 20 de ani ). Ce vreau sa spun, este ca in functie de producatorul ales exista diferente mari intre foliile de acelasi tip.

 Ca Castelul Bran, on 05 aprilie 2023 - 21:14, said:

2) ce to.ai pune pe acoperisul casei tale? (Am retinut D..P...t, intr.o discutie anterioara)....2 ape, tigla beton cu support astereala/scandura.....sa evitam alte discutii

Ca sa evitam alte discutii, iti raspund in privat. Posted Image

Edited by razvan-softpedia, 07 April 2023 - 04:03.


#61
Prototype2

Prototype2

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,913
  • Înscris: 20.11.2008

 Ca Castelul Bran, on 05 aprilie 2023 - 21:14, said:

2) ce to.ai pune pe acoperisul casei tale? (Am retinut D..P...t, intr.o discutie anterioara)....2 ape, tigla beton cu support astereala/scandura.....sa evitam alte discutii

 razvan-softpedia, on 07 aprilie 2023 - 04:05, said:

Ca sa evitam alte discutii, iti raspund in privat. Posted Image

E foarte buna intrebarea. pacat ca ai zbarcit-o! Poti sa dai sfaturi exclusiv in privat de acuma sa nu te mai feresti daca audienta te incurca.

#62
razvan-softpedia

razvan-softpedia

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,108
  • Înscris: 06.10.2019
Prototype2, sincer, nu inteleg ce te-a deranjat.

Suntem pe topicul unui coleg care a cerut niste sfaturi in legatura cu zgmotul pe care il face invelitoarea, si noi ( nu ma refer la noi doi, ma refer la cei care scriem pe forum ), de vreo trei pagini discutam in contradictoriu despre folii. Ca sa nu mai “poluam” topicul cu alte discutii interminabile referitoare la marcile si modelele de folii, am crezut eu ca este mai bine sa ii raspund in privat colegului Ca Castelul Bran .

Daca am gandit-o gresit, imi pare rau, te asigur ca am facut-o fara nici un fel de intentie.

Edited by razvan-softpedia, 07 April 2023 - 14:14.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate