Satele raman fara medici de familie...

Posted 28 March 2023 - 20:07

aaaa4567, on 28 martie 2023 - 16:55, said: Si nici asta s-ar putea sa nu fie rezolvarea: multe comune sau zone izolate pot avea de forma medic, care de fapt sa nu prea dea pe acolo (cum cred ca se si intampla actual). Realitatea e ca tinerii nu se prea inghesuie sa traiasca in rural, care sunt vazute ca zone inapoiate economic si social, cultural. Tocmai ca multi oameni au plecat din asemenea zone, ca sa scape de asa ceva. Poate ar fi atractiv pentru cineva catre pensie etc etc. Satul nu are vibe-ul oraselor mari, nu ai magazine, centre de conferinte, tot tacamul etc. E ca la fotbaliști...dă-i un contract bun, o primă de instalare și cred că o să vină. Edited by echoshoworacle, 28 March 2023 - 20:08. |
Posted 28 March 2023 - 20:47

Acum mi-am dat seama ca eu am intrat pe topic mai tarziu , am comentat strict pe titlu si pe anumite postari , fara sa intru in linkul din prima postare .
Daca stiam ca e vorba despre ce crede Coriu si colegiul...''pentru a decongestiona situația'' ![]() Deci pana la urma cine sta sa ofere vile , Mercedesuri si mii de euro...sa se roage sa vina un medic , ca nu inteleg ? Din articol reiese la punctul 9 , ca ''ie prea multi medici pe mp'' la bine si prea putini in anumite zone si ca privatizarea medicilor de familie...inseamna ca ''sunt aruncati într-o privatizare forțată, el va plăti gazele, căldura, salariile, el este și contabil și manager în același timp'' ![]() Deci ce inteleg eu e ca asa isi doreste Coriu si ''Colegiul'' , TREBUIE gasite foarte multe lovele de la stat si pe plan local , desigur sa ''să întărim infrastructura medicală'' , desi nu i-a cautat/chemat/rugat nimeni si nici nu o sa-i caute/roage , un serviciu de ambulanta decent si o farmacie locala fiind mega suficient la tara . Edited by Alltrack, 28 March 2023 - 21:00. |
Posted 28 March 2023 - 21:24

echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 20:07, said:
E un principiu din fizică; banul anulează distanța. Sunt medici și pe platforme petroliere! Dă-i același salariu pe care îl primește într-o comună din Franța și va veni și la Târgoveții din Deal. Asta e... Da, daca ar face aceeasi treaba devotata si profesionala ca medicul comunal din Franta. Daca ar fi la dispozitie 24/24 ca acela. Altfel, dece ar fi indreptatit la acelasi castig ? Edited by vio69c, 28 March 2023 - 21:25. |
Posted 29 March 2023 - 06:49

aaaa4567, on 28 martie 2023 - 17:35, said:
A existat si inca exista rezidentiat pe post. Ce sa vezi, fac rezidentiatul (in centru universitar, nu acolo) si apoi obtin o derogare/exceptia/etc prin care pot pleca unde vor. Dar sunt si cazuri (multe) de medici care (din Bucuresti/oras mare fiind) nu au punctaj, opteaza pentru loc in oras mai mic (unde prind), isi fac actele acolo, dar ei lucreaza de fapt in orasul mare si acolo duc actele sau trimit un scan cu prezentele. Se numeste delegatie, o portita legala prin care medicul poate lucra in alt oras pe motive familiale, foosita mult pt asemenea tertipuri etc etc. Deci: sunt din Bucuresti, vreau sa prind loc in Bucuresti, dar nu am punctaj. Si atunci optez pentru Brasov. Dar eu nu am nicio treaba cu Brasovul (nu am rude, sot, nimic pe acolo). Imi fac angajarea in Brasov si apoi obtin o detasare inn Bucuresti. Si trimit pontajele lunar. Nu lucrez o zi in Brasov, sau cel mult doar in cazuri exceptionale. Acum s-a mai complicat din ce am auzit, ca iti trebuie semnaturile conducatorilor de stagiu, dar cred ca e o formalitate... Oare de catre cine si pentru cine sunt facute regulile astea? Pentru absolventi ( aia multi si nepilosi) nu si nici pentru asigurati. echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 19:17, said:
E puțin 2000, atât ia pensie un tablagiu de pe la mai/mapn. |
Posted 29 March 2023 - 09:02

vio69c, on 28 martie 2023 - 21:24, said: Da, daca ar face aceeasi treaba devotata si profesionala ca medicul comunal din Franta. Daca ar fi la dispozitie 24/24 ca acela. Altfel, dece ar fi indreptatit la acelasi castig ? LE Eu nu prea mai aud copii că vor să se facă ingineri sau medici...E greu... Policlinica la care mă duc eu are medici dar toți, cu o singură excepție, au varsta de pensionare. Iar oncologul chiar s--a pensionat după ce a făcut COVID. Că să aduci altul cred ca nu-i suficient un Mercedes și 3000 de euro pe lună... In schimb proliferareaza tot felul de așa zise "Clinici" ; niște prăvălii care n-au de nici unele. Au o firmă colorată, o fătă la ghișeu, și niște medici care trec din când în când pe acolo și n-au contract cu casa de asigurări. Eu as da lege care să reglementeze ce însemnă "Clinică". Edited by echoshoworacle, 29 March 2023 - 09:03. |
Posted 29 March 2023 - 10:24

Problema de bază nu sunt medicii și tocmai acest idilizat "la țară"! Unitățile astea mici n-au cum să fie viabile. Tine de normalitate migrarea la oraș; orașul este o formă de organizare superioară inclusiv din punct de vedere cultural!(să știe și alte barză-varză-viezure!) Desigur comune mari, cu agenți economici, urbanizate sunt de dorit să existe. Eu zic că tot ce e sub...25.000. rezidenți reali, prezenți, putem numi la țară. Sunt municipii, nu orașe pe care eu le consider doar niște comune mai mari...Că să ai facilități medicale trebuie să existe un minim de cerere și putere financiară din partea oamenilor
Edited by echoshoworacle, 29 March 2023 - 10:25. |
Posted 29 March 2023 - 10:50

Fane, on 27 martie 2023 - 14:58, said:
Si la noi au, dar de cele mai multe ori cand sunt gasiti vinovati ii lasa fara autorizatie de libera practica si asta-i frige suficient. Frigerea aia se numeste "medicina defensiva" si din pacate e intalnita si la cei pe care asigurarea ii acopera, din cauza duratei procedurii de verificare, stress, etc. ... Tot pacientul iese in paguba. tfmercedez, on 28 martie 2023 - 08:02, said:
To la noi sunt o gramada de straini veniti lancursuri. E ieftin, fata de tara de origine. Si nici admiterea nu e prea departe de verificarea candidatului, daca are puls... Karhu, on 28 martie 2023 - 12:16, said:
Aha, deci s-ar putea desfiinta vizitele la cabinet. Facem niste call centere medicale si am rezolvat treaba. Cum de nu s-au gandit la asa ceva si inapoiatii astia de occidentali? ![]() Cine a zis ca nu s-au gandit ![]() aaaa4567, on 28 martie 2023 - 16:52, said:
Ceva asemanator - pe langa ce s-a incercat (si reusit) pentru fundul de ochi, mamografii /radiologie etc - a fost incercat si in ATI [revin cu linkul]. Imi aparuse pe radar ![]() Edited by Piscopescu, 29 March 2023 - 10:34. |
Posted 29 March 2023 - 14:01

Dă-i același salariu pe care îl primește într-o comună din Franța Piscopescu, on 29 martie 2023 - 10:50, said:
Cine a zis ca nu s-au gandit ![]() Dar se preteaza la anumite chestii, in anumite situatii. In majoritatea cazurilor nu merge... Edited by Karhu, 29 March 2023 - 14:02. |
Posted 29 March 2023 - 15:50

Piscopescu, on 29 martie 2023 - 10:50, said: Imi aparuse pe radar ![]() |
Posted 29 March 2023 - 15:56

Fane, on 28 martie 2023 - 15:17, said:
Softul despre care vorbeam eu Problema medicilor in localitati mici sau rurale nu este neaparat izolarea. Este inexistenta unui baze de date medicale nationala, analize la zi si istoric medical si medicamentos al pacientului. Care ar aparea imediat pe monitor odata cu intrarea pacientului in cabinet accesand in baza de date numarul ID-ului. Fara taraganari, trimiteri, inutile la analize deja facute, fara sa fie necesr ca pacientul sa stie istoria medicamentatiei sale. Aceasta lipsa, inexistenta in tarile dezvoltate, pentru un doctor ce vrea sa-si faca treaba este un serios impediment, iar pentru pacient tracasare si nesiguranta. Pentru amandoi o rea baza de colaborare si succes medical Edited by vio69c, 29 March 2023 - 16:00. |
|
Posted 29 March 2023 - 23:21

.Nu văd eu primar să meargă pe bicicletă și să plătească un doctor cu mai mult decât încasează el ! E ca la fotbaliști...dă-i un contract bun, o primă de instalare și cred că o să vină. |
Posted 30 March 2023 - 08:09

Karhu, on 26 martie 2023 - 18:12, said:
Eu am jur de 10-12 pacienți pe zi (7 ore 30 stat la job, din care 1 oră pauza de masă). 24 e o cifră enorma, nu cum să o faci decât dacă-ți bati joc. Un consult făcut cum trebuie, durează, plus că uneori mai trebuie facut un examen rapid de CRP sau streptococ hemolitic etc etc. Să nu mai zic că mai vin pacienți și pt puncție articulară, excizare lipom/ neg, montare IUD sau implant contraceptiv subdermic etc etc. 24 pacienți pe zi înseamnă bătaie de joc, nu medicină. Asta e diferenta intre Fi si Ro. Am cunoscut MF "batran" (din cei care au primit repartitie la tara in anii '80 la inceput) si-mi povestea ca atunci facea mult mai multa medicina decat in ultimii 20 ani. Cu preventie, SANEPID, controale TBC, avea ziua plina. In ultimii ani doar dadea retete, pentru ca oamenii nu mai aveau incredere (mergeau la spital pentru orice). echoshoworacle, on 28 martie 2023 - 20:07, said:
E un principiu din fizică; banul anulează distanța. Sunt medici și pe platforme petroliere! E ca la fotbaliști...dă-i un contract bun, o primă de instalare și cred că o să vină. Am impresia ca platforma petroliera e obligata prin legislatie sa aiba medic si atunci tre' sa plateasca pentru el, altfel nema petrol. |
Posted 30 March 2023 - 08:09

E suficient sa ai o lista plina si sa dai retete, cam tot sumele respective le incasezi. Mai faci o recoltare, mai un ou, mai o gaina.
Mai o campanie de vaccinare. |
Posted 30 March 2023 - 13:50

gicu.ion, on 30 martie 2023 - 08:09, said:
Am impresia ca platforma petroliera e obligata prin legislatie sa aiba medic si atunci tre' sa plateasca pentru el, altfel nema petrol. |
Posted 02 April 2023 - 10:42

Adevarul este ca nu numai satele raman fara medici.
Si spitalele din orase mici si mijlocii. Majoritatea rezidentilor se lipesc de orasele mari, acolo fac fel de fel de combinatii, garzi sau colaboarare la cabinete particulare ; sunt spitale de oras care au ramas cu un singur cardiolog, oncolog sau neurolog cand ar trebui sa aiba 8-10. Altii nu vin din cauza volumului de munca, cu toata grila noua de salarii sau avantajele oferite de unitatile medicale pe o perioada de timp (doua salarii 6 luni, prima de instalare, decont transport, garzi, etc....) Rezultatul ? Asistenta medicala tot mai proasta si mai scumpa. Plimbarea pacientilor din spital in spital, diagnostice gresite. Edited by vio69c, 02 April 2023 - 10:47. |
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users