Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata

Am nevoie de poze cu un curcubeu
 Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Termostat frigider - verificare
 

Am lucrat in IT ani de zile dar n-am muncit niciodata

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
93 replies to this topic

#19
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,566
  • Înscris: 31.01.2010
De prin anii 2000 se lucreaza prin companii de freelanceri (Leihfirma) unde unii devin angajati altii isi pastreaza pozitia de freelancer.
Leihfirma este platita de compania angajatoare iar freelancerul de catre Leihfirma, simplu, elegant si eficient.
P.S. cred ca de prin 2010 companiile mari se feresc sa angajeze freelanceri deoarece in .de a dat statul o lege in care daca lucra respectivul o perioada de 1-2 ani compania era obligata sa-l angajeze.
Oricum, nu se renta pentru un freelancer bun sa meraga fix la prima companie ce-i iesa in cale.

Edited by Ion_Bumbu, 18 March 2023 - 01:13.


#20
LukRo

LukRo

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,849
  • Înscris: 23.10.2015

View Postsirgoofy, on 17 martie 2023 - 23:52, said:

Aia e tratare inechitabila a angajatilor acestei tari, sa o zicem pe bune.

Sunt multe domenii in care se intampla, asta-i politica tarii, si de asta iubim politicienii Posted Image

Se numeste strategie economica si aia este una din putinele cazuri cand cineva din Romania a avut viziune.

#21
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
troleala la greu...:)

#22
laffin

laffin

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,495
  • Înscris: 16.03.2007
a te face ca muncesti si altii sa creada ca tu cu adevat te spetesti, e mai greu decat daca chiar ai munci pe bune.
eu fac asta de vreo 15 ani. in timpul programului frec duda pe forumuri, trollez pe reddit, youtube, fac cereri de invoire, le zic ca ma duc la medic/stomatolog/ca am o urgenta iar eu ma duc la escorte. ei cred ca muncesc pe bune. sigur, am si deadline-uri, dar dau niste termene de te doare capul. o chestie de doua ore o complic si o labartez de o fac de 40 ore.  timpu trece, leafa merge.

#23
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

View Postgratzi858, on 17 martie 2023 - 23:31, said:

Poate ati vazut si voi articolul care face senzatie pe social media:https://emaggiori.com/employed-in-tech-for-years-but-almost-never-worked/

Este o realitate incomoda pentru vest,dar mai putin pentru romani care saracii chiar muncesc de se rup in doua zi de zi pana mor.

Eu personal am intrat in hora lor acum un an si la inceput m-am crucit la ce incompetenta am vazut si la ce nivel, si mai ales cu cat este platita.
Aveam planuri marete atunci sa le arat cum se face treaba,si chiar daca mi-am indeplint obiectivele in final am inteles ca nu are importanta ce am facut.
Existenta acestor companii, a managerilor si a angajatilor nu are alt scop decat cel de a rula bani.Scopul aparent de a dezvolta aplicatii e doar atat unul aparent.
Nu stiu cat timp va dura aceasta risipa uriasa de resurse de prin tarile astea dar eu profit la maxim de ea ca sa imi fac o casa intr-un timp relativ scurt si fara sa ma stresez cu munca.
De exemplu saptamana aceasta am schimbat fontul si pozitia la 2 butoane,1 minut de lucru efectiv, ~1 ora de dezbateri inutile cu echipa, restul- m-am prefacut ca fac ceva
Nu este o caracteristica generala in Vest. Exista doar anumite tipuri de firme care, asa cum spui, ruleaza niste bani, lumea se preface ca lucreaza. Eu n-as vrea sa lucrez in astfel de firme, sper ca tu sa nu descoperi si de ce.

View Postatupi, on 18 martie 2023 - 00:16, said:

Poate in lumea programatorilor o fi asa insa si eu si sotia suntem in IT ( IT system architect, consultanta sisteme SAP ) de 20 de ani si tot timpul am muncit mult si f mult si nu totdeauna pe super salarii.
Problema este ca si eu si ea constatam ca se umple de prosti aroganti in ultima vreme care au numai pretentii si fara de chef munca si mai ales fara chef de a invata.
In toti anii astia am lucrat atat in Ro cat si afara si impresiile sunt cam aceleasi.
Nu, nu este asa in lumea programatorilor.

#24
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,933
  • Înscris: 29.10.2014
Eu mereu am dorit sa-mi fac treaba corect. Cand am inceput sa lucrez si mi s-a cerut sa modific ceva am cerut documentatia - ca asa se preda la facultate, un curs intreg despre documentarea codului. Aia au ridicat din umeri ca n-au asa ceva. Am zis ca asta e, am modificat si am inceput sa scriu documentatia. Ei de colo ca ce fac? Scriu documentatia, zic. Incep sa rada: Du-te ma de-aici. A fost un soc pentru mine ca proaspat absolvent.

Ca sa o scurtez, dupa 15 ani de programare am realizat ca aia care freaca la greu menta sunt cei mai fericiti. Nimeni nu da doi bani pe cod, pe calitate, pe performanta. Ca sa citez clientii mei actuali: Noua ni se parea super-rapid cand generam rezultatele in 30 de secunde (sau deloc, ca se bloca baza de date). De fapt ce am realizat noi si merge de rupe a fost facut clandestin, eu am lucrat in concediu si un coleg in afara programului.

Chiar zilele astea lucrez la imbunatatirea performantei unei aplicatii, in 2 zile am facut-o sa mearga de 3 ori mai repede - ceea ce nu s-a putut pana acum ca nu era buget. Ei bine, acum doua zile am avut un numar mult mai mare de clienti si dintr-o data s-a facut buget. Doamne, numai prosti pe lumea asta. Prosti reactivi, le prezinti ce probleme pot sa apara si ei te ignora iar cand se intampla ce le-ai zis te iau la intrebari ca de ce nu e facut.

#25
Natural4living

Natural4living

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 341
  • Înscris: 10.08.2022

View Postsirgoofy, on 18 martie 2023 - 00:25, said:

N-am vrut sa zic de aroganta sa nu para ca ma iau de ei, dar e inevitabil pana la urma:
Baieti tineri ce se trezesc plini de bani si munca mai deloc, e normal sa se considere superiori cand vad alti oameni care muncesc serios pe bani de seminte.



Mda,asta se vede si pe forum unde 90% sunt cam din astia si trebuie sa aiba dreptate in toate topicurile deschise.Si cand ii iei la bani marunti nu stiu sa bata un cui in perete si deschid un topic separat pentru asta.

#26
Phobos

Phobos

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,014
  • Înscris: 23.09.2005
Deci astia-s baietii aia despre care se spunea ca daca se scoate scutirea de impozit pleaca si se prabuseste economia? :)

#27
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,373
  • Înscris: 24.09.2017

View PostNatural4living, on 18 martie 2023 - 09:00, said:

Mda,asta se vede si pe forum unde 90% sunt cam din astia si trebuie sa aiba dreptate in toate topicurile deschise.Si cand ii iei la bani marunti nu stiu sa bata un cui in perete si deschid un topic separat pentru asta.
eu vad inversul. vad multi oameni batrani pe forum(parca ziceai ca ai peste 60) care de obicei sunt rigizi, nu vor sa accepte alte pareri si insista pe aceleasi lucruri, iar cateodata sunt total pe langa subiect. de obicei userii astia fac scandal, sau ajung sa fie sanctionati/banati.

eu am fost lepra si nu am vrut sa ma duc spre programare ca gasisem ceva ok si lejer, fiindca mie chiar nu-mi trebuie prea multi bani ca sa traiesc cum vreau. dar acum sa ma gandesc, puteam sa fiu mai lejer, avand salariu triplu si retragandu-ma mai devreme sau dupa ce prestam la multinationala ma faceam freelancer, si-mi faceam programul fix cum vreau eu.

si inca o data, pentru cei care nu se pricep la programare sau IT, da, omul ala poate lucreaza putin fiindca stie ce face. voi nu puteti sa faceti ce face el,  e atat de simplu. e ca si cum ai spune ca un doctor ia multi bani si tot ce a facut e sa sa se uite la tine. si cum mai zicea cineva, in it ai oameni buni sau mai putin priceputi, unora li se pare simplu orice le-ai da, altii si daca-i lasi o luna poate nu rezolva taskul, sau daca o fac, o fac mai prost si mai greu. oamenii astia nu-s platiti la 8 ore ci sunt platiti ca sa rezolve problema, ca o fac in 30 de minute e fix treaba lor.

Edited by bobitad, 18 March 2023 - 09:20.


#28
jeffy86able

jeffy86able

    True Evil

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,513
  • Înscris: 06.01.2012
Si eu sunt in domeniu (SysAdmin) si am vazut multa incompetenta si lene in domeniu.
Cel pe care l-am inlocuit pe pozitia pe care ma aflu a fost concediat pentru "lack of performance".
Cateodata inchid conturile angajatilor care pleaca si multi sunt concediati pentru acelasi motiv.
Sincer, eu ma bucur.
Lucrez in domeniu de prea mult timp si am vazut prea multe lepre\incompetenti in domeniu.

#29
sorin147

sorin147

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,349
  • Înscris: 11.08.2003
Daca muncim o ora, nu e bine, ca suntem platiti degeaba.
Daca muncim 7 ore, aoleu, ma muncsc astia ca pe hoti.
Daca se fac 9 ore, aoleu, slavagism.
Dracu ne mai intelege!

Eu lucrez in administrare aplicatii deci cam intru la categoria de platit sa stau degeaba. Daca am de treaba, compania s-ar putea sa piarda niste bani. Apoi, ne-am facut niste scripturi/programele/chestii care verifica servicii si loguri astfel incat sa stiu din timp de problema si sa nu stau sa intru pe n servere cautandu-le manual. Daca vrem sa justificam 8 ore de munca, le dau delete si, ghici ce?, imi dau singur la gioale, compania va trebui sa mai angajeze oameni pentru treaba asta (alta cheltuiala) si, in cazul unei probleme, va pierde mai multi bani pentru ca dureaza mult mai mult rezolvarea ei.

Apoi, pentru partea de programare/freelancing, am un tip de aplicatie care se ocupa de formatarea unor fisiere pentru mai multi clienti. La inceput ma chinuiam 2 ore sau mai mult sa-i aranjez omului ce avea nevoie dar il facturam cu o ora pentru atat mi se parea ca merita formatarea aia. Ca eram eu prost si nu stiam s-o fac mai repede, problema mea. Acum, dupa ceva ani de imbunatatit, treaba dureaza si 10 minute (cu tot cu pornit calculator, descarcat fisiere, formatat si trimis inapoi) (nu toate sunt asa, sa nu exagerez, dar multe se termina in juma de ora) si le facturez tot o ora.  Si cei care vin cu solicitari noi, tot o ora, chiar daca trebuie sa dezvolt ceva nou, pentru ca acea functie/metoda va fi un bonus pentru urmatorul client cu cerere similara.
De curand am (re-re-re)inceput sa ma apuc de web, unde-s praj si pulbere. Daca ar fi sa fac ceva pentru un client, il facturez cat imi ia mie acum, respectiv intre 6 ore si 3 zile sau un decent 30 de minute? :)

#30
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,423
  • Înscris: 10.08.2005

View Postgratzi858, on 17 martie 2023 - 23:31, said:

Poate ati vazut si voi articolul care face senzatie pe social media:https://emaggiori.com/employed-in-tech-for-years-but-almost-never-worked/

Este o realitate incomoda pentru vest,dar mai putin pentru romani care saracii chiar muncesc de se rup in doua zi de zi pana mor.

Eu personal am intrat in hora lor acum un an si la inceput m-am crucit la ce incompetenta am vazut si la ce nivel, si mai ales cu cat este platita.
Aveam planuri marete atunci sa le arat cum se face treaba,si chiar daca mi-am indeplint obiectivele in final am inteles ca nu are importanta ce am facut.
Existenta acestor companii, a managerilor si a angajatilor nu are alt scop decat cel de a rula bani.Scopul aparent de a dezvolta aplicatii e doar atat unul aparent.
Nu stiu cat timp va dura aceasta risipa uriasa de resurse de prin tarile astea dar eu profit la maxim de ea ca sa imi fac o casa intr-un timp relativ scurt si fara sa ma stresez cu munca.
De exemplu saptamana aceasta am schimbat fontul si pozitia la 2 butoane,1 minut de lucru efectiv, ~1 ora de dezbateri inutile cu echipa, restul- m-am prefacut ca fac ceva
Nu mai tine, investitorii vor sa vada profit.
Astia au angajat "tehnicieni" pe banda rulanta pentru a dovedi ca a crescut firma si "merita sa investeti in ei".
Acum se face "regularizarea", si iarasi, departamente intregi pleaca acasa.

Edited by MarianG, 18 March 2023 - 09:22.


#31
d3rb

d3rb

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 43
  • Înscris: 14.01.2023
As zice ca este o indiferenta si la nivel de management. Altfel, orice sef care se uita in jur vede ce fac angajatii, cine se speteste si cine freaca duda.

#32
cattavencu

cattavencu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,774
  • Înscris: 19.09.2006

View Postmaccip, on 17 martie 2023 - 23:57, said:

Pai si daca era invers, era mai bine?
Posted Image

Era un banc, sau o fabula inspirata din viata reala, cu unul care a luat 10000$ sa repare un avion. S-a dus, s-a uitat pe-acolo, a strans un surub si a plecat.
Atunci, beneficiarul l-a pus sa faca un deviz, in ideea sa-l faca sa realizeze ca e prea mult.
Si vine si devizul:
- strans surub 1$
- amortizare scule 10$
- deplasare 100$
- amortizare munca depusa pentru a sti ce surub sa strangi 1000$
-  amortizare munca depusa pentru a ajunge sa folosesti ce ai invatat  10000$
- discount 1111$
TOTAL 10000$


Deci, e bine ca ai ajuns sa te folosesti de ceea ce ai invatat sa castigi o palarie de bani fara sa faci nimic. Nu-i chiar la indemana oricui.
Posted Image

Inteleg talcul pildei, dar:

Multe din "amortizarile"" alea e clar ca de la un anumit surub incolo NU mai sunt amortizari, ci pur profit.

Nu putem invoca mereu (la orice lucrare) ca pretul cerut AZI este, vezi Doamne, amortizarea nu stiu carui efort facut (intru perfectionare profesionala) acum hat 30 de ani. Pentru ca la un moment dat momentele sunt (devin) atat de indepartate in timp, incat nu se mai poate face, vezi Doamne, o legatura directa intre ele.

Manoperele cerute AZI sunt doar oportunisme (tot) ale zilei de AZI.

Plus ca, defalcand asa, cam toata lumea o sa ajunga la concluzia ca mai bine-si strange singura suruburile.

Edited by cattavencu, 18 March 2023 - 09:56.


#33
aaaa4567

aaaa4567

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,494
  • Înscris: 18.10.2011

View PostRedDev, on 18 martie 2023 - 07:08, said:

Eu mereu am dorit sa-mi fac treaba corect. Cand am inceput sa lucrez si mi s-a cerut sa modific ceva am cerut documentatia - ca asa se preda la facultate, un curs intreg despre documentarea codului. Aia au ridicat din umeri ca n-au asa ceva. Am zis ca asta e, am modificat si am inceput sa scriu documentatia. Ei de colo ca ce fac? Scriu documentatia, zic. Incep sa rada: Du-te ma de-aici. A fost un soc pentru mine ca proaspat absolvent.

Ca sa o scurtez, dupa 15 ani de programare am realizat ca aia care freaca la greu menta sunt cei mai fericiti. Nimeni nu da doi bani pe cod, pe calitate, pe performanta. Ca sa citez clientii mei actuali: Noua ni se parea super-rapid cand generam rezultatele in 30 de secunde (sau deloc, ca se bloca baza de date). De fapt ce am realizat noi si merge de rupe a fost facut clandestin, eu am lucrat in concediu si un coleg in afara programului.

Chiar zilele astea lucrez la imbunatatirea performantei unei aplicatii, in 2 zile am facut-o sa mearga de 3 ori mai repede - ceea ce nu s-a putut pana acum ca nu era buget. Ei bine, acum doua zile am avut un numar mult mai mare de clienti si dintr-o data s-a facut buget. Doamne, numai prosti pe lumea asta. Prosti reactivi, le prezinti ce probleme pot sa apara si ei te ignora iar cand se intampla ce le-ai zis te iau la intrebari ca de ce nu e facut.

:)

1. La ce nivel ai facut imbunatatirea (baza de date - performance tuning etc)?
2. Care sunt cele mai bine, respectiv prost applicatii pe care ai dat (cateva tipicuri etc)

#34
gratzi858

gratzi858

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 06.09.2021

View PostPhobos, on 18 martie 2023 - 09:05, said:

Deci astia-s baietii aia despre care se spunea ca daca se scoate scutirea de impozit pleaca si se prabuseste economia? Posted Image

Scutirea de impoziti la programatori nu a ajutat niciodata la nimic.
Ar ajuta daca ar fi scutire de CAS si CASS.

Dar de la anul se reduce plafonul maxim pentru pfa cu norma la 25k euro. Si atunci se va prabusi economia pentru ca toti cei care lucreaza pentru firme straine din Romania vor fi obligati sa plateasca taxe 45% si evident ca nu vor accepta asa ceva si vor pleca din ro, sau isi vor inceta activitatea daca nu se va gasi o solutie de a reduce acel procent sub 10%
Economia romaniei sta in banii care vin de afara, nu in banii din ro care se ruleaza in ro!

#35
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016
Efectul de "editat 2 butoane in 5 minute si taxat 8 ore" este mult mai raspandit la startup-uri.

Majoritatea startupurilor din U.S. pornesc la drum dupa runde de funding/investitii.
Initiatorul proiectului isi da salariu de CEO/CFO si restul e putin relevant pt el.

Angajeaza programatori care fac efectiv ce zice initiator, le da $40k pe an si toata lumea e multumita.
Se termina distractia, fac alt startup.

Totul merge pe credit, datorii, investitii.

Nu toate sunt asa, dar cu putin noroc, este usor sa dai de ele.

Fostul CEO la firma unde lucrez isi facuse un obicei sa angajeze doar interni fara experienta ca sa intarzie proiectul.
Au trecut 2 ani pana sa se prinda angelinvestorii si sa renunte la el.

Dar 2 ani isi daduse salariu $270,000 / an Posted Image
Acum l-am gasit pe linkedin la alta firma, o ia de la cap :))

L.E. Vad ca multi povestesc de cei 45% pe PFA de la anul.
Pe SRL, considerand 15,000RON/luna incasari, dupa taxa pe incasari, un salariu cu minim pe economie si CASS de 10%, iti ramane net un pic peste 82%
Deci putem concluziona ca toate taxele sunt 18%, neplatitor TVA.
Cu putina optimizare si cheltuieli deductibile, ajungi la un 13-14%.

Si chiar si platitor nu te dezavantajeaza, caci nu se plateste TVA pt incasari din USA.

Edited by victor29cr, 18 March 2023 - 10:27.


#36
gratzi858

gratzi858

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 265
  • Înscris: 06.09.2021
In cazul meu nu e startup si nici in cazurile expuse in articol,era vb de o banca f mare.
Nici twitter nu cred ca e considerat startup si acolo e la fel.Chiar Musk a zis dupa ce i-a dat afara pe toti ca pot sa se prefaca ca muncesc la alte firme:))
Probabil si la facebook e asa daca e sa ne uitam la ce produc-efectiv nimic,si nici nu sunt capabili sa mentina ce au intr-o stare functionala.
La microsoft sigur la fel din cauza ca noua ne vin indieni la greu cu cv-uri incarcate de joburi la MS,si aia sunt si mai incompetenti decat nativii din vest!

Edited by gratzi858, 18 March 2023 - 10:30.


Anunturi

Neurochirurgie minim invazivă Neurochirurgie minim invazivă

"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv.

Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate