Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile

Primele zile ale internetului per...
 Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...

De ce vor atația politicieni...
 ERR_ADDRESS_UNREACHABLE

Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...
 Montaj aer conditionat in balcon ...

Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...
 

Intrebare diabet pentru mama

- - - - -
  • Please log in to reply
88 replies to this topic

#19
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,013
  • Înscris: 04.09.2018

 Mike1alike, on 21 februarie 2023 - 15:27, said:

Ce trebuie să faci este să-ți găseşti, dacă vrei neapărat să vorbeşti cu un medic, un medic om normal şi cu el să vorbeşti despre astea.
Glicemia 100 mg/dl este mai mult decât perfectă. Până la 120 este perfectă. Dacă este mai mare de 140 a jeune, atunci abia e normal să te îngrijorezi şi să faci să-ți fie bine.
Restul sunt basme. BigPharma basme!
Si medicii astia cum stii care e normal ?! E o loterie. Eu ziceam ca dupa glicata nu am ceva, ei ca am dupa testul de glicemie provocata, daca ii contrazici zic ca "cu ce competente ma contrazici tu pe mine ? Faci ce zic eu, nu ce vrei tu, sau iti cauti alt medic".
Si cand cauti altul, scapi de dracu dai de tacsu.
Patru medici au aceiasi parere.
Sustin ei standardul ADA cu limita 100 la bazal. Altii 106 standardul OMS, altii 110 dar nici unu 120 (la care am mai fost, plus astia prezenti).
Astia cu limita 100 ii fac prosti pe ceilalti "lipsa de cunostinte medicale domne..clar".

Cam fiecare se da mare si il face inferior pe celalalt, dar nu toti sunt asa.

Doar sa fi bogat sa ai pile f mari, influenta sa ai medic profi sa zica adevarul.
Aseara am mancat rahat mega 381 g, si la 2 ore aveam 297 glicemia, nici nu stiu ce e daca e bine, nu e bine. 314 HC erau.
Desi dupa masa am tras 15 UI de novo, ciudat.
Incep sa nici nu mai stiu care e adevarul, daca valoarea aia e ok sau nu e okey ptr un diabetic. Ei zic sub 160 la 2 ore dar o fi asa ?!

#20
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,334
  • Înscris: 01.09.2021
Cu diabet și mănânci rahat? Am mai întâlnit un diabetic care nu manca pâine și nici morcovul fiert din supa, zicea ca se transforma în zahar. În schimb bea cola.


#21
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020

 MinettoMatoi, on 21 februarie 2023 - 21:31, said:

Dar m-ai mai linistit daca stii diabetici de ani care nu au complicatii desi au stat in limite de diabetici nu de sanatosi cred, dar aveau glicate sub 7 precis.

Actrapidu e nasolie clar dupa cum ai zis, deci era greu inainte. Mai ales cu fieberea seringilor, dar cred ca nu aveau glucometru ! Si daca nu aveau, cum bagau aiurea ? Nasol.
Glicatele nu erau sub 7 în vremurile alea, pe acolo erau, în jur de 7. Chiar așa ne și spuneau medicii, 5.5% au nediabeticii, voi dacă aveți 7 e foarte bine. Pt că era f greu să menții glicemia echilibrată cu acea insulină la care trebuia să mănânci 3 mese + 3 gustări. În plus, dacă aveai glicata mai mică, erau șanse mari să fie din cauză că ai făcut multe hipo. Și nici aia nu era deloc bine.
Și nu, nu avea toată lumea glucometre. Testele ce erau, erau cele pentru glicozurie, îți indicau dacă ai avut hiper de la ultima oară când ai făcut pipi până faci din nou și faci testul. Știai să faci mai multă insulină pt glucidele alea + făceai pe moment doza de corecție dacă nu era ora de masă, sau dacă era ora de masă, făceai insulina și așteptai vreo 15 min în plus.
Primul aparat pe care l-am avut și primeam pentru el și teste de la centru, nici nu mai țin minte exact când l-am avut, dar să tot fi trecut vreo 4 ani de la debutul bolii. Și testele erau puține, dar ajutau foarte mult. Nici acum nu se dau suficiente, 200 buc/3 luni, însă acum îmi mai și cumpăr.

#22
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,013
  • Înscris: 04.09.2018
Dar am raspunsul, ca mai bine ca tine care aveai contact cu DZ-isti de ani, nu are cum cineva sa imi spuna pe adevarate, ca asa...eu nu stiam daca medicu ala care zice "aaa pai...si cu glicata sub 7 se fac complicatii" zice adevaru. Normal ca daca era glicata mai mica aveau loc hipo-uri.
Nu stiu, uneori eu imi pun problema daca nu cumva ei au de castigat daca prescriu tratament mai mult.
Ma gandesc pe deoparte casa de asig nu prea simte asa o placere cand compenseaza mai mult, pe de alta fabricantii zic sarutmana, ca pe aia nu ii int de unde vin banii adica ca vin de la stat, ei isi iau banii. Poate or veni la ei reprezentanti NovoNordisk, Lilly sau si producatorii de pastile, etc, nu stiu. Si or avea comision.

Ce stiu sigur, este ca a intrat la medicu meu o reprezentanta de nu stiu unde sa prezinte nu stiu ce medicului, era prezentare de produs.

Asta este o parere, nu vreau sa acuz toti medicii insa, sau  nu stiu daca este asa la general.

Cu glicozuria era o porcarie, aia arata doar daca glicemia e peste 180, deci ar fi cam irelevant mai ales ptr DZ 2. Ca 180 ala e si peste 140 care-l zici tu ptr bazal.

Inseamna ca atunci strict trebuia sa iei cam aceiasi masa cu aceleasi glucide sau sa schimbi mesele dar cu aceleasi glucide si sa vezi cum e, sa bagi tot atata insulina.
Altfel asa pe nemasurate era crima sa ai terapie dinamica de bagat insulina.
Ma mir cum de ai stat 4 ani fara sa masori, dar nu aveai cu ce, asta e.
Nu stiu daca erau glucometre pe la inceputul anilor 90 la noi sau chiar si in occident.

Mie mi se dau 100 de teste la 3 luni, nici vb de 200 sau 400 cum am auzit. S-ar zice ca se dau 400 daca statul nu iti da senzor  la dz 1.
Dar poate se dau 200 cum zici, zic asta de pe grupul de DZ 1 de pe FB, de acolo stiu asta cu 400.

Si eu cumpar destule teste.
Pai la mese mari de 250-400 HC medicu m-a pus sa masor si de 15 ori ca sa bag insulina in valuri, inainte de  masa, la 30-60-90-120-180-240 min.....pana revine ca pe nemancate.
Iar uneori ca sa vada daca prima transa de insulina iese din efect, de ex daca la 3 ore este 120 (valoarea e doar un exemplu) cand banuim ca transa prima si-ar iesi din efect, sa iau la 3 ore si 15 min, daca e mai mare, bag urmatoarea transa, daca e pe loc sau mai mica, inseamna ca prima doza e in efect.
M-a zapacit, nu alta.

Bine, nu mananc zilnic asa. Insa daca ii zic zice "pai...daca nu tineti regim, va asumati, eu va ajut cu ce pot".
Din pacate nu merge bagata toata odata, adica daca am 400 G sa bag 35-40 UI din prima. La mesele cu grasimi, acuma nu stiu daca are dreptate.
Ca cica scade prea tare la inceput, apoi isi iese din efect dupa 2-2,5 ore alea si apoi urca mult pana la n ore cand se termina de metabolizat carbo.
Pana mea, nu stiu care e adevarul.
Nu stiu nici daca la mese fara grasimi e ok sa bag tot odata, de ex cartofi fierti, rahat, dulceata.

#23
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 25.11.2009
DZ1 ai dreptul la 200 de teste.
DZ2 ai dreptul la 100 de teste.
Copil cu DZ1 are dreptul la 400 de teste.
Asta fara senzori.
Prețul testelor e același ca și acum 15 ani, 60 de lei per 50 de bucăți.

#24
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Așa e, la copii sunt 400/3 luni.
Pe vremea aia... nici nu știu de unde se cumpărau testele, că nu erau în farmacii ca acum și cum nici nu aveam aparat și nici bani... nu am căutat să cumpăr. Ce teste am folosit atunci, în spital, la debut, erau de aparat Reflolux. Îți arăta în 2 min rezultatul și trebuia să ștergi picătura de sânge după 1 min, apoi introduceai testul în aparat și arăta la 2 min. rezultatul. Avea aparatul cronometru. De la o vreme, au început să ne dea de la Centru teste din acelea și puteai măsura și fără aparat, că avea grila de culori pe tub și aproximai cât de colorat e. Asta se poate face și cu testele de acum Accu-Check.
Testele Reflolux erau late și la un moment, au descoperit niște copii diabetici că le pot tăia în 3 pe lungime și tot arată bine, le citea și aparatul și dădea rezultatul cu ele așa 1/3. Au zis asta la spital și de atunci toți le tăiam așa, aveai de 3 ori mai multe. Inclusiv în spital le tăiam, pe cele ale spitalului, că nu erau nici alea nr. nelimitat și ne măsurau de mai multe ori glicemia, făceam profile glicemice. Apoi au început să apară și aparatele de azi și un lucru foarte bun, se dau pe rețetă și teste.
40 u.i. de rapidă eu nu mi-am făcut niciodată, mi se pare foarte mult și eu am 90+ kg. Nici 30 nu am făcut. Cam 23, la o masă cu ceva mai multe glucide. Din experiența proprie, faza cu injectarea în reprize nu o consider deloc folositoare pt. că doar complică lucrurile. Cel mai bine e să nimerești doza exactă pt glucidele pe care le mănânci și să o faci o dată. Așa, am mai făcut doze de completare, dacă n-am nimerit și am făcut mai puțină insulină decât ar fi trebuit. Dar procesul de metabolizare este complex și practic acolo nu merge totul cum trebuie la DZ2. O chestie pe care am observat-o e că dacă mănânc mai mult, peste nivelul de sațietate, necesarul de insulină crește exponențial, nu direct, adică atunci când am corectat glicemia după mese, cu doze de corectare, a fost nevoie de mai multă insulină per total pt. acea cantitate de glucide decât e nevoie dacă fac o doză potrivită de la început, când mănânc. Când crește glicemia înspre 200, și apa dacă beau face o creștere și mai mare. Și la glicemia aia îți e sete, beau 3 căni cu apă. Atunci știu că trebuie să fac 4-5 u.i. de corecție, când beau apă cu atâta sete.

Attached Files



#25
cometto

cometto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 11.09.2009
am nevoie si de alte pareri in urmatoarea speta: mama mea are diabet tip 2 de 15 ani. In tot acest timp a incercat sa tina glicemia sub control doar cu pastile (fara insulina injectabila).
Acum doua zile am internat-o in spital pentru ca a facut o viroza/raceala si se simte foarte slabita/ametita. In ultima perioada (cateva luni) nu prea a mai avut pofta de mancare, a avut frecvent stari de voma, lipsa de energie, de vitalitate.
La analizele facute acum in spital i-a iesit glicemia 627 ( din cauza ca nu a mai luat pastilele, pentru ca chiar daca le lua, le vomita imediat).
Pentru prima oara in viata ei i-au facut niste injectii cu insulina si glicemia a mai scazut spre valori de o suta si ceva.
Problema in care va cer sfatul este urmatoarea: i-a iesit cretinina in sange 12.6  si medicul nu isi poate explica de ce este asa mare si vrea sa o puna sa faca dializa.
In noiembrie 2022 creatinina era in valori normale 1.06. Care sa fie cauza pentru care a crescut de 12x valoarea ei? ca la ecografie a zis ca rinichii se vad putin inflamati.
Plus ca nu a avut niciodata dureri de rinichi sau probleme cu urinarea etc. La analizele de urina facute ieri in spital a zis ca totul pare binisor in sensul ca nu are proteine in urina sau mai stiu eu ce. Dar ca nu isi poate explica nivelul mare de creatinina din sange.
A zis ca daca insuficienta asta renala este acuta sunt sanse sa se normalizeze, dar daca s-a instalat treptat intr-un timp mai indelungat este cam ireversibila....si doar dializa o mai poate salva.
Este posibil ca din cauza valorilor extrem de mari ale glicemiei (peste 500) in fiecare zi din ultimele doua saptamani sa ii fi crescut asa de mult creatinina?

va multumesc

#26
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 25.11.2009
Greu de zis daca medicul care a consultat-o nu își dă seama, creatinină mare in sânge înseamnă că rinichii nu-și fac treaba, daca e ceva acut își vor reveni dar dacă sunt afectați din cauza glicemiilor din trecut înseamnă că o parte din funcția lor e distrusă.
Scrii acolo că "a încercat" dar asta nu spune nimic, insulina e cel mai sănătos mod de tratament al diabetului dar pentru că suntem o nație plina de prejudecăți și fără cultura medicala pacienții fug când aud cuvântul insulina din gura medicului, este obligat să prescrie antidiabetice orale ca sa-i poata trata.
Evident că este o generalizare pentru că sunt pacienți care conștientizează că diabetul este o boala extrem de periculoasa și își schimbă modul de viață, în cazul lor medicația orala vine ca o mănușă.
Am avut azi un pacient de DZ2 și l-am întrebat dacă tine regim, mi-a zis că nu pentru că statul ii da tablete gratis.
Am divagat, nu știu cât te ajuta postarea mea, daca e o chestie de moment, acuta funcția rinichiului va reveni la normal.

Edited by Remicade, 22 February 2023 - 21:47.


#27
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
600 glicemia este imensă și dacă spui că în ultimele 2 săptămâni a avut glicemiile peste 500, răspunsul este da, acesta poate să fie motivul pentru care i-a ieșit acea valoare mare la creatinină. Acum e în spital și nu o poate ajuta mai bine decât medicul de acolo, nimeni de pe forum. E foarte bine că i se administrează insulina și i s-a echilibrat glicemia. Dacă își revine, se va întâmpla foarte repede după ce i-au fost echilibrate glicemiile. Nu e un proces de lungă durată și îi vor spune cei din spital. Munca va fi după aia, va trebui să-și mențină glicemiile în valori normale. Personal nu cred că va avea nevoie de dializă și îi doresc să nu aibă nevoie de dializă și să aibă multă sănătate!

#28
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,013
  • Înscris: 04.09.2018

 cometto, on 22 februarie 2023 - 21:23, said:

am nevoie si de alte pareri in urmatoarea speta: mama mea are diabet tip 2 de 15 ani. In tot acest timp a incercat sa tina glicemia sub control doar cu pastile (fara insulina injectabila).
Acum doua zile am internat-o in spital pentru ca a facut o viroza/raceala si se simte foarte slabita/ametita. In ultima perioada (cateva luni) nu prea a mai avut pofta de mancare, a avut frecvent stari de voma, lipsa de energie, de vitalitate.
La analizele facute acum in spital i-a iesit glicemia 627 ( din cauza ca nu a mai luat pastilele, pentru ca chiar daca le lua, le vomita imediat).
Pentru prima oara in viata ei i-au facut niste injectii cu insulina si glicemia a mai scazut spre valori de o suta si ceva.
Problema in care va cer sfatul este urmatoarea: i-a iesit cretinina in sange 12.6  si medicul nu isi poate explica de ce este asa mare si vrea sa o puna sa faca dializa.
In noiembrie 2022 creatinina era in valori normale 1.06. Care sa fie cauza pentru care a crescut de 12x valoarea ei? ca la ecografie a zis ca rinichii se vad putin inflamati.
Plus ca nu a avut niciodata dureri de rinichi sau probleme cu urinarea etc. La analizele de urina facute ieri in spital a zis ca totul pare binisor in sensul ca nu are proteine in urina sau mai stiu eu ce. Dar ca nu isi poate explica nivelul mare de creatinina din sange.
A zis ca daca insuficienta asta renala este acuta sunt sanse sa se normalizeze, dar daca s-a instalat treptat intr-un timp mai indelungat este cam ireversibila....si doar dializa o mai poate salva.
Este posibil ca din cauza valorilor extrem de mari ale glicemiei (peste 500) in fiecare zi din ultimele doua saptamani sa ii fi crescut asa de mult creatinina?

va multumesc
Este posibil ca de la glicemia foarte mare sa fi crescut creatinina, dar odata cu normalizarea glicemiei cred ca or sa isi revina.
Nu de alta dar nu cred ca s-au f rinichii asa in ultimul an de la diabet, complicatiile astea apar in ani nu asa in cateva luni.
Dar sigur, orice e posibil dar fi optimist, vedem dupa normalizarea valorilor.

Are dreptate Remicade, insulina este cel mai bun tratament, ai control asupra glicemiei oricand, nu te uiti la aparat si sa n-ai ce face daca e o valoare mare. Ca si daca mai iei o pastila, efectul apare dupa un timp daca apare. Si nici nu stii cu cat scade.
La insulina bagi ceva unitati calculate si in maxim 30-45 minute scade. Ca se calculeaza cat se baga.
Plus ca nu prea are efecte secundare ca medicamentele, doar hipoglicemie, alergie si la unii mai scade potasiu dar nu la multi, e si cam cel mai curat tratament sa zic asa.
Alergia apare iar la foarte putini.
Pe cand la pastile vezi o lista de efecte secundare.
Dar va face cum zice medicul in final.

Deci vom vedea daca isi revin rinichii, eu zic ca isi revin odata cu normalizarea glicemiei.

 Mike1alike, on 22 februarie 2023 - 20:41, said:

Aşa e, la copii sunt 400/3 luni.
Pe vremea aia... nici nu ştiu de unde se cumpărau testele, că nu erau în farmacii ca acum şi cum nici nu aveam aparat şi nici bani... nu am căutat să cumpăr. Ce teste am folosit atunci, în spital, la debut, erau de aparat Reflolux. Îți arăta în 2 min rezultatul şi trebuia să ştergi picătura de sânge după 1 min, apoi introduceai testul în aparat şi arăta la 2 min. rezultatul. Avea aparatul cronometru. De la o vreme, au început să ne dea de la Centru teste din acelea şi puteai măsura şi fără aparat, că avea grila de culori pe tub şi aproximai cât de colorat e. Asta se poate face şi cu testele de acum Accu-Check.
Testele Reflolux erau late şi la un moment, au descoperit nişte copii diabetici că le pot tăia în 3 pe lungime şi tot arată bine, le citea şi aparatul şi dădea rezultatul cu ele aşa 1/3. Au zis asta la spital şi de atunci toți le tăiam aşa, aveai de 3 ori mai multe. Inclusiv în spital le tăiam, pe cele ale spitalului, că nu erau nici alea nr. nelimitat şi ne măsurau de mai multe ori glicemia, făceam profile glicemice. Apoi au început să apară şi aparatele de azi şi un lucru foarte bun, se dau pe rețetă şi teste.
40 u.i. de rapidă eu nu mi-am făcut niciodată, mi se pare foarte mult şi eu am 90+ kg. Nici 30 nu am făcut. Cam 23, la o masă cu ceva mai multe glucide. Din experiența proprie, faza cu injectarea în reprize nu o consider deloc folositoare pt. că doar complică lucrurile. Cel mai bine e să nimereşti doza exactă pt glucidele pe care le mănânci şi să o faci o dată. Aşa, am mai făcut doze de completare, dacă n-am nimerit şi am făcut mai puțină insulină decât ar fi trebuit. Dar procesul de metabolizare este complex şi practic acolo nu merge totul cum trebuie la DZ2. O chestie pe care am observat-o e că dacă mănânc mai mult, peste nivelul de sațietate, necesarul de insulină creşte exponențial, nu direct, adică atunci când am corectat glicemia după mese, cu doze de corectare, a fost nevoie de mai multă insulină per total pt. acea cantitate de glucide decât e nevoie dacă fac o doză potrivită de la început, când mănânc. Când creşte glicemia înspre 200, şi apa dacă beau face o creştere şi mai mare. Şi la glicemia aia îți e sete, beau 3 căni cu apă. Atunci ştiu că trebuie să fac 4-5 u.i. de corecție, când beau apă cu atâta sete.
F tare aia cu taiatul testele cu culori, bine ca mergea si asa. Cam cand au aparut la noi aparatele de azi ?
Dar aia nu era ca lumea, nu stiai exact valoarea.
Cu de facut asta la AccuChek nu stiu, are doar teste, nu am vazut altceva decat teste in cutie.

Pai si eu de la rahatul ala cu 297 ala la 2 ore aveam sete in plus, intr-o ora am ras o sticla de 2 L de apa plata ca si cum as fi mancat mancare cu f multa sare. Eu care de multe ori nu beau pe o zi atat.
La 3 ore scazuse, nu a aparut o urcare mai mare a glicemiei doar de data asta.

Eu banui de ce daca mananci peste satietate necesarul de insulina creste, cred ca leptina aia provoaca ceva rezistenta la insulina ptr ca probabil vrea sa impiedice intrarea mancarii in sistem daca nu mai e nevoie. Sau da rez la insulina pur si simplu acel hormon. Cand ai foame, leptina e jos si rez aia la insulina nu exista.
Sau iti inactiveaza din insulina.

Si cu apa, cred ca band apa se asimileaza mai usor ce e in stomac, ca devine mai lichida treaba pe acolo.
Am patit si eu asa, aveam 117 la 2 ore de la o masa, am baut apa cam 250-300 ml dupa aia, si la 3 ore aveam 130. Alte dati de la aceiasi masa daca aveam 131 la 2 ore, la 3 ore aveam 103, deci mai mica dar fara sa beau apa pana la 3 ore.

Ca daca mananci paine, cand bagi apa iti dai seama ca intra mai repede painea in sistem.
Si la produse calde, daca paine e calda la mine urca mai mult.
Daca Nutella era calda peste temp camerei la fel, poate se asimileaza mai repede.

Edited by MinettoMatoi, 23 February 2023 - 01:47.


#29
cometto

cometto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 11.09.2009
va multumesc tuturor ptr raspunsuri.

Acum de dimineata medicul i-a zis ca a scazut putin valoarea creatininei serice, dar ca este o scadere nesemnificativa ( tot undeva in jur de 11 este). Deci a decis sa o bage la dializa incepand de azi.

Imi puteti spune daca in aceasta situatie dializa va ajuta la detoxifierea sangelui si in acelasi timp rinichii sa isi reia functionarea normala in cateva saptamani si totul sa reintre in normal? adica sa continue cu tratamentul pentru diabet ( de data asta cu insulina injectabila), dar sa nu fie nevoita sa faca dializa toata viata!!!!!!

ca doctorul spitalului a zis ca dializa o ajuta, dar daca dupa maxim 4 saptamani insuficienta renala nu dispare, atunci inseamna ca problemele rinichilor sunt ireversibile si ca va trebui sa faca dializa toata viata de acum incolo.

care ar fi sansele, din experienta dvs?

#30
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 25.11.2009
Este imposibil ca cineva de pe internet sa-ti spuna daca rinichiul e functional sau nu, daca in ultimii ani glicemia a fost mare zaharul din sange a distrus cam tot ce se putea, el actioneaza la fel ca o otrava pentru celula, noi nu ne dam seama pentru ca din experienta noastra la nivel macro zaharul nu este otravitor, il consumam zilnic. Dar la nivel micro in exces constant face ravagii, de aceea diabetul este o boala perfida pentru ca nu ai semnale de alarma decat atunci cand incep distrugerile ireversibile asupra celulelor/tesuturilor.
Fara dializa daca rinichiul e nefunctional toxinele nu se mai pot elimina din organism, se acumuleaza si survine moartea.
Toata medicatia orala pentru diabet tip 2 se bazeaza pe stimularea pancreasului sa produca insulina, treaba merge cat merge dar la un moment dat pancreasul nu mai poate lucra, se epuizeaza, de aceea daca lumea nu ar fi asa de indarjita sa evite cat mai mult terapia cu insulina multe complicatii ale diabetului s-ar putea evita sau ar aparea la o varsta mult mai inaintata.

#31
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020
Da, medicul care o tratează este cel mai avizat să îi dea cel mai bun tratament. Faptul că a pus-o acum la o sesiune de dializă este foarte bun, pentru condiția în care e. Dacă e să-și revină, dializa făcută acum e un pas de ajutor în acel sens.
Zahărul în sine nu acționează ca o otravă. Cantitatea lui face diferența, ca la mai toate substanțele de pe lumea asta. Când un om stă cu glicemii peste 500, rinichii funcționează la intensitate maximă și se concentrează să facă ceva ce ei nu fac în mod normal (când glicemia nu crește peste 180), filtrează și elimină zahărul din sânge. Așa apare glicozuria. Așa apare dezhidratarea și nevoia de a bea multă apă când ai hiperglicemie, rinichii elimină cât zahăr pot, folosind apa. Această activitate intensă a rinichilor e în regim de urgență. Dacă ei nu o fac, intervine moartea mai repede. La glicemii așa mari mai sunt și corpi cetonici în organism, ca urmare a descompunerii lipidelor pentru a supraviețui, care se întâmplă pentru că nu-ți mai poți lua energia din glucide pentru că nu ai insulină. Și corpii cetonici sunt eliminați tot filrați de rinichi, altă muncă pe care nu ar trebui să fie puși să o facă. Și da, se întâmplă fără doar și poate ca aceste condiții, prelungite în timp, să distrugă rinichii și ei să nu mai poată face treaba pe care o fac în mod normal, fără hiperglicemii.

Edited by Mike1alike, 23 February 2023 - 14:39.


#32
cometto

cometto

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 66
  • Înscris: 11.09.2009
update: am fost astazi in vizita la spital si a zis doctorul ca o mai lasa pana maine sa vada daca ii mai scade creatinina macar cu un punct-doua. Ca a zis ca a observat si el ca se simte mai bine fata de cum era cand a venit. Eu i-am zis ceea ce am citit si de la voi ( una din cauzele acestei disfunctii renale acute poate sa fie glicemia foarte ridicata din ultimele 14 zile, iar daca glicemia se stabilizeaza ca urmare a injectiilor cu insulina rinichii ar trebui sa isi revina rapid) si a confirmat ca asa ar trebui sa evolueze, dar ca astazi creatinina tot la valori mari a ramas.
Important de subliniat: a fost de acord ca glicemia trebuie adusa la parametrii normali ca organismul sa se refaca optim.
Dupa cateva minute il intreb: chiar, azi cat a avut glicemia? raspunde: nu stiu ca asistentele o monitorizeaza, dar e ok, ca daca ar fi fost mare ma anuntau ele. OK.
Si zic: dar medicul diabetolog cata insulina i-a prescris/ce schema de tratament? Raspuns: eu pun jumate din cat scrie el din pix pe hartie, ca noi stim mai bine !!!

Plec in salon si intreb o asistenta: cat a avut mama mea glicemia de dimineata? Raspuns: vreo 2 sute si ceva....

Nedumerirea mea; pai daca nivelul glicemiei e imperios necesar sa fie in jur de 100 ca sa isi revina, voi o tineti de doua zile pe doua sute si ceva? Evident ca e mai bine decat 5-600 cat a avut la internare, dar tot nu e cat ar trebui. Am zis sa nu mai intru in alte discutii argumentative cu medicul ca poate agravez eu situatia...

Dar, pe parte de diabet ( ca asta e cauza principala a tuturor afectiunilor mamei mele) ar trebui ca un diabetolog sa decida cate unitati de insulina trebuie facute etc. De fapt ar trebui sa discute nefrologul cu diabetologul si cardiologul despre o schema optima de tratament. Ca inevitabil, are hipertensiune de la atatia ani de diabet...

In fine, mai asteptam o zi, sa vedem maine dimineata cum mai iese creatinina serica. Intre timp mi-a zis sa-i aduc niste ceaiuri renale ca sa o ajute sa urineze cat mai mult ca sa detoxifice sangele.

Va multumesc din nou si va doresc sanatate tuturor!

#33
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,013
  • Înscris: 04.09.2018

 cometto, on 23 februarie 2023 - 12:32, said:

va multumesc tuturor ptr raspunsuri.

Acum de dimineata medicul i-a zis ca a scazut putin valoarea creatininei serice, dar ca este o scadere nesemnificativa ( tot undeva in jur de 11 este). Deci a decis sa o bage la dializa incepand de azi.

Imi puteti spune daca in aceasta situatie dializa va ajuta la detoxifierea sangelui si in acelasi timp rinichii sa isi reia functionarea normala in cateva saptamani si totul sa reintre in normal? adica sa continue cu tratamentul pentru diabet ( de data asta cu insulina injectabila), dar sa nu fie nevoita sa faca dializa toata viata!!!!!!

ca doctorul spitalului a zis ca dializa o ajuta, dar daca dupa maxim 4 saptamani insuficienta renala nu dispare, atunci inseamna ca problemele rinichilor sunt ireversibile si ca va trebui sa faca dializa toata viata de acum incolo.

care ar fi sansele, din experienta dvs?
Pai nu se stie care ar fi sansale, sunt 50-50 zic eu, pana la urma fiecare om e diferit, chiar daca careva din noi am fi avut asa experienta, e irelevanta. Unul isi revine, altul nu. Ramane sa vedeti in 4 saptamani, altceva nu ai de facut. Nu putem generaliza.
Dializa ajuta la detoxifierea sangelui, ca doar de aia aia face treaba rinichilor.

De ex unuia la glicemie de 300 ii e rau, altul nici la 500 nu prea simte ceva. Unu face complicatii dupa 6 ani, altul dupa 10, chit ca au aceiasi glicata.
Experienta o sa o aveti chiar voi, in 4 saptamani.

 Mike1alike, on 23 februarie 2023 - 14:37, said:

Da, medicul care o tratează este cel mai avizat să îi dea cel mai bun tratament. Faptul că a pus-o acum la o sesiune de dializă este foarte bun, pentru condiția în care e. Dacă e să-şi revină, dializa făcută acum e un pas de ajutor în acel sens.
Zahărul în sine nu acționează ca o otravă. Cantitatea lui face diferența, ca la mai toate substanțele de pe lumea asta. Când un om stă cu glicemii peste 500, rinichii funcționează la intensitate maximă şi se concentrează să facă ceva ce ei nu fac în mod normal (când glicemia nu creşte peste 180), filtrează şi elimină zahărul din sânge. Aşa apare glicozuria. Aşa apare dezhidratarea şi nevoia de a bea multă apă când ai hiperglicemie, rinichii elimină cât zahăr pot, folosind apa. Această activitate intensă a rinichilor e în regim de urgență. Dacă ei nu o fac, intervine moartea mai repede. La glicemii aşa mari mai sunt şi corpi cetonici în organism, ca urmare a descompunerii lipidelor pentru a supraviețui, care se întâmplă pentru că nu-ți mai poți lua energia din glucide pentru că nu ai insulină. Şi corpii cetonici sunt eliminați tot filrați de rinichi, altă muncă pe care nu ar trebui să fie puşi să o facă. Şi da, se întâmplă fără doar şi poate ca aceste condiții, prelungite în timp, să distrugă rinichii şi ei să nu mai poată face treaba pe care o fac în mod normal, fără hiperglicemii.
Mi se pare ca de la 240 sau 270 in sus apare si centonuria, asa citisem.
Absolut corect ce ai spus. Daca fortezi rinichii ptr mult timp, se pot strica.

Insa ai uitat ceva sa zici, nu doar prin fortare, ci si prin faptul ca sangele ala mai ingrosat de la glucoza prea multa forteaza capilarele si vasele mici, si le strica. De aia apar si AVC spontan de la glicemii mari uneori, unii medici zic ca poate apare dar nu explica si cum se intampla.
Ca intr-un fel circula sangele prin capilare cand este curat cum ar veni, si alta cu glucoza aia in exces in el. Asa si la ochi, tot de aia apar si noi vase acolo, forteaza capilarele alea. Poate de aia distruge si nervii.
La nivel macrovascular nu stiu cum ataca DZ, dar la micro da logic asta. Nu mi-a zis medicul, asa logica am eu.

Adica se pot strica rinichii si fara neaparat sa fie fortati, dar si fortarea si ailalta, se fac praf, insa nu stiu daca in mai putin de un an.
Rinichii aia ar trebui sa scoata glucoza afara si daca glicemia nu e 180+. Ca sa nu mai depui glucoza care o iei in plus de la diverse.
La el cred ca o sa-si revina in 4 saptamani alea.

Edited by MinettoMatoi, 23 February 2023 - 20:12.


#34
Mike1alike

Mike1alike

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,010
  • Înscris: 02.08.2020

 cometto, on 23 februarie 2023 - 19:34, said:

Si zic: dar medicul diabetolog cata insulina i-a prescris/ce schema de tratament? Raspuns: eu pun jumate din cat scrie el din pix pe hartie, ca noi stim mai bine !!!
...
Intre timp mi-a zis sa-i aduc niste ceaiuri renale ca sa o ajute
În mod clar medicul diabetolog trebuie să-i prescrie tratamentul și dozele de insulină și acesta trebuie adaptat dacă e nevoie, ca să îi fie bine. Trebuie monitorizată permanent glicemia și ținută între limitele normale. Lăsată la 200 și ceva nu e deloc ok, îl înțeleg pe medic că nu se îngrijorează, că pt. el riscul e mai mic, dacă pacientul are hiperglicemie, decât dacă are hipoglicemie. Însă, pe termen lung, pentru pacient, hiperglicemiile sunt dezastru. Însă pt. medic, din nou, nu e mama lui, nu cred că va avea el mult stres dacă va fi nevoie să o treacă pe dializă.
Trebuie să vorbești cu medicul diabetolog și să faci tot ce poți, ca să aibă glicemia bună. Însă cred că e foarte greu, dacă nu chiar imposibil, că ăștia în spital în loc să lucreze în echipă și să respecte opinia și recomandarea celuilalt, pe specializarea lui, ei se comportă exact ca medicul de care ai spus. "Știu eu mai bine".
Despre ceaibrenal, eu spun că ceaiul din codițe de cireșe este cel mai bun, așa că îl recomand.

#35
Remicade

Remicade

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,776
  • Înscris: 25.11.2009
Eu de aceea am făcut analogia cu o otravă pentru ca glucoza prin reacția de glicozilare a proteinelor duce la AGEs (advanced glycation end products) care cresc stresul oxidativ și denaturează funcția normală a celulei și a țesutului, acest proces de glicozilare este mai intens atunci când concentratia glucozei in sânge este mai mare.
Un exemplu clasic este hemoglobina glicozilata.
Chimic procesul incepe între gruparea NH2 a proteinei și gruparea carbonil din glucoza,se formează ceva produs intermediar care nu mai știu cum se numește, daca zaharul scade acest compus se descompune, daca zaharul e mare procesul merge înainte, de ex cuplarea AGEs din pereții vasculari cu lipoproteina LDL accelerează ateroscleroza.
Daca zaharul nu ar acționa ca și o otravă diabetul nu ar mai fi o boală, nici nu ar mai conta că ai glucoza 900 mg in sânge, ar fi exact ca și când ai apa in corp, doar o cifră.

#36
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,013
  • Înscris: 04.09.2018

 cometto, on 23 februarie 2023 - 19:34, said:

update: am fost astazi in vizita la spital si a zis doctorul ca o mai lasa pana maine sa vada daca ii mai scade creatinina macar cu un punct-doua. Ca a zis ca a observat si el ca se simte mai bine fata de cum era cand a venit. Eu i-am zis ceea ce am citit si de la voi ( una din cauzele acestei disfunctii renale acute poate sa fie glicemia foarte ridicata din ultimele 14 zile, iar daca glicemia se stabilizeaza ca urmare a injectiilor cu insulina rinichii ar trebui sa isi revina rapid) si a confirmat ca asa ar trebui sa evolueze, dar ca astazi creatinina tot la valori mari a ramas.
Important de subliniat: a fost de acord ca glicemia trebuie adusa la parametrii normali ca organismul sa se refaca optim.
Dupa cateva minute il intreb: chiar, azi cat a avut glicemia? raspunde: nu stiu ca asistentele o monitorizeaza, dar e ok, ca daca ar fi fost mare ma anuntau ele. OK.
Si zic: dar medicul diabetolog cata insulina i-a prescris/ce schema de tratament? Raspuns: eu pun jumate din cat scrie el din pix pe hartie, ca noi stim mai bine !!!

Plec in salon si intreb o asistenta: cat a avut mama mea glicemia de dimineata? Raspuns: vreo 2 sute si ceva....

Nedumerirea mea; pai daca nivelul glicemiei e imperios necesar sa fie in jur de 100 ca sa isi revina, voi o tineti de doua zile pe doua sute si ceva? Evident ca e mai bine decat 5-600 cat a avut la internare, dar tot nu e cat ar trebui. Am zis sa nu mai intru in alte discutii argumentative cu medicul ca poate agravez eu situatia...

Dar, pe parte de diabet ( ca asta e cauza principala a tuturor afectiunilor mamei mele) ar trebui ca un diabetolog sa decida cate unitati de insulina trebuie facute etc. De fapt ar trebui sa discute nefrologul cu diabetologul si cardiologul despre o schema optima de tratament. Ca inevitabil, are hipertensiune de la atatia ani de diabet...

In fine, mai asteptam o zi, sa vedem maine dimineata cum mai iese creatinina serica. Intre timp mi-a zis sa-i aduc niste ceaiuri renale ca sa o ajute sa urineze cat mai mult ca sa detoxifice sangele.

Va multumesc din nou si va doresc sanatate tuturor!
Pai si te mira ? Ii doare la basca de noi pe medici.
Normal ca nu e normal sa o tina pe 200 si ceva.
Cand de mama uneori nu se ocupa medicul, ma ocup eu, ca nu am incotro, desi in 97 % din treaba se ocupa  bine.
M-a chemat si o ruda sa o invat cum e cu insulina ca medicul nu i-a explicat bine si nu prea i-a reglat bine dozele, nu a invatat-o matematica diabetului, etc. Mai ales ca nu respecta chiar ca lumea regimul, dar respecta ceva.
Deci noi suntem primii interesati sa ne pricepem.
Eu daca nu ma pricepeam eram pa, in primu rand mama era pa cu complicatii deja.

Trebuia sa o aduca sub 120, ca la diabetici asta este limita admisa maxima dimineata. Iau 120 ca limita medicului meu, altii au 130, dar e mai sigur 120.
Eu i-as fi facut mamei insulina si stateam acolo sa aiba glicemia sub 120 mereu, o masuram des, etc.
Pai daca are 200 si ceva dimineata, iti dai seama cat are dupa mese ?!

Daca glicemia scade, 95 % isi vor reveni rinichii, fi optimist. Ei acuma sunt suprasolicitati sa scoata glucoza afara din sange, de aia sunt si putin inflamati poate. Cand glicemia pica sub 180, rinichii intra in normalitate. Si dupa aia de la 180 o aduci la limitele medicului tau.

Doar ca eu am intalniti medici prin 2016 si pe alte domenii care apreciau propunerile mele, ziceau "foarte buna idee, facem asa", dar daca nu ziceam, el nu aplica ideea aia.
Ma duceam cu o analiza ptr ca stiam ca trebuie, zice "bine ca ati facut-o si pe asta", dar el n-ar fi cerut-o.

Care sunt limitele maxima impuse de medicul ei la diabet ? Dimineata si la 2 ore de la masa ?
La mine dim sub 120 si la 1-2 ore de la masa sub 160, iar de la 3 ore in colo sub 120 ca inainte de masa.


Remicade, mersi de explicatii, am mai invatat ceva despe glicozilare, desi mi-ar fi placut sa spui ceva mai mult daca s-ar fi putut si daca mai era cazul, as fi vrut sa inteleg mai bine procesul de glicozilare, cum merge, etc (de ex cum cu glicata 5,3 luata de mai multe ori ptr a exclude eroare, iesi cu diabet ca diagnostic dupa TTGO, adica cum ai glicata de sanatos daca ai valori postprandiale mari ?!).

Dar as mai aduga ceva, glucoza multa in sange ingroasa sangele, nu mai circula fluent prin capilare si vasele mici, si le deterioreaza fara legatura neaparat cu glicozilarea, adica asta alt rau paralel cu cel ce-l spui tu.
Ca sangele ala mai vascos forteaza capilarele ca sa treaca pe acolo.

Edited by MinettoMatoi, 24 February 2023 - 02:36.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate