![]() |
Neurochirurgie minim invazivă
"Primum non nocere" este ideea ce a deschis drumul medicinei spre minim invaziv. Avansul tehnologic extraordinar din ultimele decenii a permis dezvoltarea tuturor domeniilor medicinei. Microscopul operator, neuronavigația, tehnicile anestezice avansate permit intervenții chirurgicale tot mai precise, tot mai sigure. Neurochirurgia minim invazivă, sau prin "gaura cheii", oferă pacienților posibilitatea de a se opera cu riscuri minime, fie ele neurologice, infecțioase, medicale sau estetice. www.neurohope.ro |
Intrebare diabet pentru mama

#1
Posted 20 February 2023 - 21:03

Mama are DZ 2 de cam 15-16 ani, 76 ani, 1,45 m, 50 kg, e destul de slaba, face miscare zilnic plimbare cam o ora si ceva.
Tratament Siofor 2000 mg/zi, 1000 dimineata, 1000 pranz. Ea ia 2500 de fapt, ca zice ca i-ar fi mai bine asa desi medicul ei a zis ca maxim doza e 2000. Altii zic 3000, naiba stie. Ii da pe reteta 2000 dar mai ia 500 ea in plus. Datele problemei: Glicata 5,85-6,01 mai mereu. Bazale glicemii sub 115 majoritar. Dupa mese la o ora bate uneori si 185, dar la 2 ore are f des chiar sub 140 ca un om sanatos. Dieta o tine ca la carte zilnic. Colesterol si trig f bune, ia Rosuvastatina 5 mg la doua zile asa cum a zis medicu. Tensiune normala. Efort mare nu face. A aparut la RMN o lacuna in zona insulara stanga (asa scrie pe raport, nu prea ma pricep la asta), medicul oftalmolog zice ca e un fel de AVC, nu l-a simtit mama insa, nu a produse efecte. I-a aparut o diplopie si de aia a ajuns la medic. Medicul ofttalmolog isi pune intrebari in sfera DZ prin eliminare posibilelor alte cauze. Spune ca nu se stie daca limitele mai permisive a glicatei si a glicemiilor nu duc totusi in timp la probleme. Parerea diabetologilor este impartita: Varianta 1: "s-au facut studii si s-a constatat ca limitele astea ptr diabetici sunt la fel de sigure ca cele naturale si nu dau probleme, apar probleme doar daca se sar astea". Asta este parerea si medicului mamei. Varianta 2 : "daca la sanatosi corpul in mod natural o tine in limitele alea, stie el de ce nu le lasa mai sus, deci trebuie sa ne dam dupa el, altfel ar putea apare probleme". Parerea medicului meu si a altuia de la Sanador, nu vrea insa sa mearga la el, ca ala..aplica metode pe care ea nu le accepta. Acum eu nu stiu daca unii diabetici care au respectat limitele de diabet mereu si au tinut dieta, miscare, greutate normala au facut sau nu ceva complicatii in timp. Astia cu varianta asta zic ca da, dar nu stiu nici eu ce sa mai cred. Varfurile alea de la o ora n-ar putea da probleme chiar instant ? Un medic batran de la Sanador zicea ca nu trebuie sa sara de 154 la o ora la sanatosi. Voi ce parere aveti ? E posibil ca limitele ptr diabetici sa nu fie asa okey ca cele naturale ale unui om sanatos ? Trebuie sa aflam cum e corect si nu stim cine sa ne informeze mai exact. Nu ca sunteti medici, dar asa macar cum simtiti voi treaba cei care va mai pricepeti, logica voastra ce va zice. Ptr ca nu vrem sa riscam alt AVC care se poate simti si poate avea efecte nasoale. Edited by MinettoMatoi, 20 February 2023 - 21:04. |
#2
Posted 20 February 2023 - 21:25

eu cand/daca voi afla ca sunt diabetic voi trata serios(atunci, nu acum). in primul rand bmi-ul la limita inferioara. si daca e nevoie de injectii pt a tine mai bine sub control, as incepe inainte sa-mi spuna medicul ca trebuie.
|
#3
Posted 21 February 2023 - 06:35

Te pot ajuta cu doza maxima de Metformin permisă pe zi, este 3.000 mg(sursa este RCP-ul produsului).
Edited by Remicade, 21 February 2023 - 06:40. |
#4
Posted 21 February 2023 - 08:14

Cu amendamentul ca experienta nu arata nici un beneficiu suplimentar peste 2 g zilnic, dimpotriva, daca ne gandim la reactiile adverse arhicunoscute.
Pt initiator: dpdv glicata si glicemii, avand in vedere varsta pacientei, lucrurile arata ok. M-as uita mai degraba spre cardio-renal. |
#5
Posted 21 February 2023 - 09:12

Referitor la doza de Siofor (metformin), asta depinde de valoarea GFR-ului.
Daca aș fi medicul ei de familie cred ca aș încerca schimbarea medicatiei din doar metformin în metformin+gliptina, așa cum fac la pacientii mei. Evident, dupa investigarea ei pe partea renala ( GFR, creatinina etc) cum zicea mai sus și colegul denky |
#6
Posted 21 February 2023 - 12:42

A aparut la RMN o lacuna in zona insulara stanga (asa scrie pe raport, nu prea ma pricep la asta), medicul oftalmolog zice ca e un fel de AVC, nu l-a simtit mama insa, nu a produse efecte. I-a aparut o diplopie si de aia a ajuns la medic. Medicul ofttalmolog isi pune intrebari in sfera DZ prin eliminare posibilelor alte cauze. Spune ca nu se stie daca limitele mai permisive a glicatei si a glicemiilor nu duc totusi in timp la probleme. Diplopia este un efect direct al hipoglicemiei. Când ai hipoglicemie, apare diplopia, adică vezi dublu. Și trece la scurt timp după ce corectezi glicemia, adică ai mâncat zahăr. Cu limitele de care spui, acele glicate sunt foarte ok și nu apare nici o complicație pe acele valori. Eu am DZ1 de 26 de ani și sunt ok, nu am complicații. Și evident că glicemia a oscilat mult, mai ales la început, când cu insulina disponibilă în acele vremuri era mult mai greu să menții echilibrul (ți-am mai spus de acea insulină, Actrapid). Și nu sunt eu excepția. Sunt mai mulți diabetici fără complicații. Pe unul l-am cunoscut cu mulți ani în urmă. Eram în spital și acolo era o doamnă doctor care nu ar fi trebuit să fie lăsată să țină lecții diabeticilor. Noi eram toți copii și tineri diabetici și mesajul transmis de ea la lecții era: "copii, complicații sigur veți face, problema este când la veți face". Un mesaj criminal de spus unor copii, mai ales că nu este adevărat. Și era printre noi acest tânăr ce avea atunci de peste 20 de ani diabet, de pe la vârsta de 5 ani și nu avea nici el nici o complicație. M-a surprins plăcut, am vorbit cu el, mai ales că termenul dat de acea dna doctor era de max 10 ani până apar complicațiile. El mi-a spus că e ok, era dovada vie că se poate. Și ce condiții erau în vremurile lui... povestea că în tabără de diabetici, când era el copil, își fierbeau seringile pentru a le steriliza. Nu existau penuri și ace de pen... |
#7
Posted 21 February 2023 - 13:56

Eu am 35 ani, îmi iese glicemia 100 de doua ori succesiv si glicata 5.15. Din ce am citit as fi la limita, predispus spre diabet. Nu prea mănânc dulciuri, mișcare fac, sunt slab. Ce as putea face sa evit un eventual diabet?
|
#9
Posted 21 February 2023 - 14:08

Oricum, glicemia e sus, de doua ori consecutiv. Părinții mei au 60 de ani si au glicemia mai mica. Cel puțin tata baga dulciuri la greu. Deci...ce e de făcut?
|
#10
Posted 21 February 2023 - 14:13

Vesnicele teorii: mancat sanatos si facut miscare astfel incat sa nu apara burtica
![]() Pe 2 glicemii consecutive nu poti pune dignostice. |
|
#11
Posted 21 February 2023 - 14:17

Problema e ca eu deja consider ca mănânc sănătos. Prăjeli, dulciuri rar, mișcare moderat, fibre multe.
Am citit ca în prezenta fibrelor alimentare glicemia nu mai creste asa brusc. Oare rădăcinoasele crude des și mult pot creste glicemia asa mult sau sa ducă la diabet? În general sunt slab, dar am vreo 2-3 cm de grăsime pe burta. Edited by stefan0011, 21 February 2023 - 14:18. |
#12
Posted 21 February 2023 - 14:28

Corect, fructele in care sunt fibre nu cresc glicemia asa brusc cum o face zaharul rafinat. Ai vazut tu om care sa fi facut diabet de la radacinoase crude ?
![]() |
#13
Posted 21 February 2023 - 14:35

Sper sa nu fiu eu primul, Doamne ferește. De fapt daca ma gandesc bine, am facut abuz de suc de struguri, foarte dulce. Suc, nu vin, natural homemade. Cred ca era la fel de dulce ca si cola, poate ceva vitamine in plus. Traiam o zi intreaga cu 1 l de suc de ala. Merci pentru răspunsuri, mai urmăresc subiectul.
|
#14
Posted 21 February 2023 - 14:48

Sucul de fructe in general nu e ok pentru ca nu ai pulpa care are printre altele si rolul de a intarzia absorbtia brusca a zaharului ci treptat astfel incat organismul sa-l poata prelucra. Fructele se mananca nu se beau, strugurii in general nu sunt indicati in diabet in exces.
|
#15
Posted 21 February 2023 - 15:27

Eu am 35 ani, îmi iese glicemia 100 de doua ori succesiv si glicata 5.15. Din ce am citit as fi la limita, predispus spre diabet. Nu prea mănânc dulciuri, mișcare fac, sunt slab. Ce as putea face sa evit un eventual diabet? Glicemia 100 mg/dl este mai mult decât perfectă. Până la 120 este perfectă. Dacă este mai mare de 140 a jeune, atunci abia e normal să te îngrijorezi și să faci să-ți fie bine. Restul sunt basme. BigPharma basme! |
|
#17
Posted 21 February 2023 - 21:31

eu cand/daca voi afla ca sunt diabetic voi trata serios(atunci, nu acum). in primul rand bmi-ul la limita inferioara. si daca e nevoie de injectii pt a tine mai bine sub control, as incepe inainte sa-mi spuna medicul ca trebuie.
Te pot ajuta cu doza maxima de Metformin permisă pe zi, este 3.000 mg(sursa este RCP-ul produsului). Ca si cu trulicity doza maxima si 3000 de din asta seara are glicemia 397, e alta.
Cu amendamentul ca experienta nu arata nici un beneficiu suplimentar peste 2 g zilnic, dimpotriva, daca ne gandim la reactiile adverse arhicunoscute. Pt initiator: dpdv glicata si glicemii, avand in vedere varsta pacientei, lucrurile arata ok. M-as uita mai degraba spre cardio-renal.
Referitor la doza de Siofor (metformin), asta depinde de valoarea GFR-ului. Daca aș fi medicul ei de familie cred ca aș încerca schimbarea medicatiei din doar metformin în metformin+gliptina, așa cum fac la pacientii mei. Evident, dupa investigarea ei pe partea renala ( GFR, creatinina etc) cum zicea mai sus și colegul denky Metformin+gliptina adica cumva Janumet ? Tu vrei sa scazi si varful ala de la o ora, si sa faci si glicemiile intre mese si bazala mai mica. Idee buna.
"Un fel de AVC" nu există în literatura de specialitate. Ori e, ori nu e. Diplopia este un efect direct al hipoglicemiei. Când ai hipoglicemie, apare diplopia, adică vezi dublu. Şi trece la scurt timp după ce corectezi glicemia, adică ai mâncat zahăr. Cu limitele de care spui, acele glicate sunt foarte ok şi nu apare nici o complicație pe acele valori. Eu am DZ1 de 26 de ani şi sunt ok, nu am complicații. Şi evident că glicemia a oscilat mult, mai ales la început, când cu insulina disponibilă în acele vremuri era mult mai greu să menții echilibrul (ți-am mai spus de acea insulină, Actrapid). Şi nu sunt eu excepția. Sunt mai mulți diabetici fără complicații. Pe unul l-am cunoscut cu mulți ani în urmă. Eram în spital şi acolo era o doamnă doctor care nu ar fi trebuit să fie lăsată să țină lecții diabeticilor. Noi eram toți copii şi tineri diabetici şi mesajul transmis de ea la lecții era: "copii, complicații sigur veți face, problema este când la veți face". Un mesaj criminal de spus unor copii, mai ales că nu este adevărat. Şi era printre noi acest tânăr ce avea atunci de peste 20 de ani diabet, de pe la vârsta de 5 ani şi nu avea nici el nici o complicație. M-a surprins plăcut, am vorbit cu el, mai ales că termenul dat de acea dna doctor era de max 10 ani până apar complicațiile. El mi-a spus că e ok, era dovada vie că se poate. Şi ce condiții erau în vremurile lui... povestea că în tabără de diabetici, când era el copil, îşi fierbeau seringile pentru a le steriliza. Nu existau penuri şi ace de pen... Hipo nu are ca s-a verificat. Vad ca a pus niste picaturi si a luat Macushield dat de medic si de atunci nu a mai vazut dublu. Era banuiala ca diplopia ar veni si de la AVC ala. Pai exact asa gandesc medicii din varianta 2, cum gandeste doctora aia de care zici. Si daca era asa, nu zici la copii, ce naiba. O tampita. Dar m-ai mai linistit daca stii diabetici de ani care nu au complicatii desi au stat in limite de diabetici nu de sanatosi cred, dar aveau glicate sub 7 precis. Actrapidu e nasolie clar dupa cum ai zis, deci era greu inainte. Mai ales cu fieberea seringilor, dar cred ca nu aveau glucometru ! Si daca nu aveau, cum bagau aiurea ? Nasol. |
#18
Posted 21 February 2023 - 22:24

Eu am 35 ani, îmi iese glicemia 100 de doua ori succesiv si glicata 5.15. Din ce am citit as fi la limita, predispus spre diabet. Nu prea mănânc dulciuri, mișcare fac, sunt slab. Ce as putea face sa evit un eventual diabet? Nu cont glicata, nu e criteriu de diagnostic, medicu meu asa a zis. Dovada..am picat testul de glicemie provocata de 2 ori, oficial am indeplinit conditia de diabet direct, nu pre. Si stii ce glicata aveam ? 5,3, deci sub 5,7 ca la sanatosi, facuta de doua ori la laburi diferite, era doar cu putin diferita, 5,37 in loc de 5,3. Cand esti la granita unii medici dau sa faci testul de glicemie provocata, ala e de diagnostic. Ala spune adevarul. Insa ca sa te edifici, faci 2-3 glicemii dimineata la acelasi lab in zile diferite, daca iesi tot la granita, la doctor cu tine, sa iei din timp. Nu neglija, ca dupa aia daca e ceva se spala toti pe maini care nu te trimit sa te cauti din timp. Macar sa fie bine. La lab o sa iti iasa cu 7-11 unitati mai putin ca acasa, deci o sa iasa cam 89-93 adica s-ar putea sa iesi bine acolo. De ex la mine era 118 pe aparat si la ei 103, Synevo, luata cu aparatu meu imediat inainte sa ia din vena. Si adevarate isi alea de la lab. Du-te la laburi cu limita 60-100, ca aia e range corect, nu te duce la 74-106 sau 110, ori ca la Sanador 70-105. Si 100 e limita corecta, ca din 20 de insi sanatosi, nici unu nu prea sare de 90. Deci Regina Maria si Synevo, ori mai fi dar nu mai stiu eu acuma. Dar ca sa previi trebuie sa faci asa: 1 - Sa mananci sanatos, produse cu carbohidratu lenti gen paine integrala, legume, fructe (maxim 2 pe zi, de ex un mar si o portocala), lactate degresate, carne slaba la gratar, mancaruri de legume, supe fara taitei, macaroane, cartofi dar cu legume destule in ele, alune care au grasimi sanatoase. Insa sa nu sari de kcal permise zilnic sa zic un 2200-2400. 2 - Sa mentii greutatea buna mereu. 3 - Sa faci miscare minim 30 de min pe zi, de ex plimbare in ritml asa mai alert si ajunge. 4 - Sa eviti stresul cat poti. Alta metoda de preventie nu exista.
Nu esti la limita.
Oricum, glicemia e sus, de doua ori consecutiv. Părinții mei au 60 de ani si au glicemia mai mica. Cel puțin tata baga dulciuri la greu. Deci...ce e de făcut? Ti-am zis in postul celalalt ce e de facut.
Vesnicele teorii: mancat sanatos si facut miscare astfel incat sa nu apara burtica ![]() Pe 2 glicemii consecutive nu poti pune dignostice. Miscarea nu o faci doar sa nu apara burtica, ca poate apare si cu sala serioasa daca mananci prea mult, o faci ptr sanatate si ptr a diminua rez la insulina daca exista. Normal ca nu pui diagnostic pe doua glicemii una dupa alta acasa, i-am zis sa se duca la lab si sa faca 2-3 in zile diferite dar la acelasi lab. La minim 2 se pune diagnostic, insa eu zic ca iese cu un maxim 93 acolo deci bine, daca acasa ar fi 100. Si unii nu pun nici dupa doua glicemii bazale luate dim daca is sub 126 dar la granita, dau si testul de glicemie provocata, si abia apoi pun diagnostic. Unii dau doua teste in zile diferite ca sa le fie mai clar totul.
Problema e ca eu deja consider ca mănânc sănătos. Prăjeli, dulciuri rar, mișcare moderat, fibre multe. Am citit ca în prezenta fibrelor alimentare glicemia nu mai creste asa brusc. Oare rădăcinoasele crude des și mult pot creste glicemia asa mult sau sa ducă la diabet? În general sunt slab, dar am vreo 2-3 cm de grăsime pe burta. Dar doar atat putem face, mai mult nu. Deci problema este...asta. Normal ca daca mananci alimente cu fibre, glicemia creste mai lent si este mult mai bine. Radacinoase crude poti manca cat vrei, nu urca glicemia mult, ci doar putin si este foarte okey, nu se intampla nimic, nu poate duce la diabet. Daca estu slab e f bine, daca BMI este in limite, nu conteaza ca ai 2-3 cm grasime pe burta. Sigur ca de preferat e sa nu mai ai, dar asta e. Slab depinde, daca BMI nu sare de limita normoponderabilitatii nu e bine chiar daca te vezi slab.
Corect, fructele in care sunt fibre nu cresc glicemia asa brusc cum o face zaharul rafinat. Ai vazut tu om care sa fi facut diabet de la radacinoase crude ? ![]() Dar de evitat banane, struguri, bune is portocale, Grapefruits, mere, cam astea asa sigure, capsuni.
Sper sa nu fiu eu primul, Doamne ferește. De fapt daca ma gandesc bine, am facut abuz de suc de struguri, foarte dulce. Suc, nu vin, natural homemade. Cred ca era la fel de dulce ca si cola, poate ceva vitamine in plus. Traiam o zi intreaga cu 1 l de suc de ala. Merci pentru răspunsuri, mai urmăresc subiectul. Ca sa nu mai zic ca am bagat si insulina la 30 min de la el, si cu toate astea a fost asa, 5 Unitati de Novorapid am bagat. Bagam inainte dar nu ma asteptam sa faca prostii, la 30 min aveam 161 si deja...era f clar ce urmeaza, inainte de suc era 103 adica f ok ptr un diabetic. Mananca fructele intregi ! Sucu nu prea are fibre.
Sucul de fructe in general nu e ok pentru ca nu ai pulpa care are printre altele si rolul de a intarzia absorbtia brusca a zaharului ci treptat astfel incat organismul sa-l poata prelucra. Fructele se mananca nu se beau, strugurii in general nu sunt indicati in diabet in exces. Dar na. am vrut si eu dupa ani de cand nu am mai baut. Am zis ca sa nu mai beau Fanta fara zahar, dar... Acuma beau limonada de lamaie, la 2 L pun 400 g de suc de lamaie si stevia, adica 2 L cu tot cu alea 400, iar pana la 2000 g apa. Sa nu zici ca si sucu de lamaie face la fel. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users