Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3
 Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...
 Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

Informatii despre taxe

* - - - - 3 votes
  • Please log in to reply
43 replies to this topic

#1
mangoshake

mangoshake

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 14.10.2020
Se aproprie sezonul de taxe si m-am trezit ca nu am facut absolut nimic sa reduc taxele. Din pacate nu stiu prea multe ce pot face, sper ca cineva sa stie mai multe.
RRSP: nu am pus nimic. Se pare ca am pana la sfarsitul lunii sa pun bani. Pe termen lung nu stiu daca o sa pun, pe termen scurt ma uit la 35K pe care sa-i folosesc la avans pentru casa. Probabil o sa fac spousal RRSP, ptr nevasta, ca asa sunt eu, generos. Ea va avea mereu venit semnificativ decat mine. Din ce am inteles poate sa ii foloseasca dupa 3 ani, platind taxe la un nivel mai mic.
TSFA - nici aici nu am nimic. Nu am inteles prea bine ce e cu asta. Am vreo 2 GIC cu 4.25 si 4.5%, si voi plati taxe pe dobanda. Cred ca daca puneam in TSFA eram scutit de castig, pana la o limita. Data viitoare ma informez mai bine.
Medical deduction: as  avea ceva dar nu prea. Asigurarea de la munca plateste 80% din costuri, Restul de 20% e acoperita pana la o limita mica (500 acum). As avea  un pic de exta cost - cum ar fi ambulanta $385, dar nu prea face diferenta.
Sunt alte chestii pe care le pot deduce?

#2
vrajitoruldinoz

vrajitoruldinoz

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,627
  • Înscris: 21.06.2016
Si tea-i gindit s aintrebi pe un forum romanesc? De nu unul canadian?
Apropo, in roamana se cheama impozite.

#3
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
RRSP. Trebuie sa ai, pentru ca pensia in Canada este EXTREM de mica (mai mica decat in Ro, in aceeasi moneda)
Cu toate astea nu pune prea mult pentru ca inflatia o va reduce mult in timp iar randamentul la fondurile mutuale poate fi infim sau negativ uneori. GIC e bun acum, au dobanda cat de cat si in general pentru economii vitale cum ar fi pensia banii trebuie pusi in lucuri cu risc foarte scazut.
Cauta sa platesti locuinta inainte de toate.
Daca nu incasezi dobanda de la investitie, nu ai de ce sa o pui la taxe.
TFSA e o mai mult o smecherie pentru ca sumele maxime de pus acolo sunt in general mici, 6000 pe an, deci eventuala dobanda e prea fix pix ca sa merite reclama “ca nu se taxeaza”. Atentie la depasirea plafonului, altfel e penalizare enorma pentru fiecare luna in care esti peste prag.
Medical deduction: trebuie sa ai macar vreo 2800 sau 3000 cat o fi acum pragul pusi de tine ca sa poti cere ceva. Cam greu tinand cont de asigurari doar daca ai avut ceva dental serios (un implant de exemplu merge la 4000 pe dinte din care asigurarea ar plati vreo 1600).

Poti deduce cheltuieli cu invatamantul, pentru tine, sotie, copil daca e vorba de invatamant superior sau cursuri postliceale la institutii inregistrate.
Poti deduce cheltuieli cu transportul in comun, trebuie sa pastrezi abonamentul.
Cotizatia de membru in asociatiille/ordinele profesionale
Donatiile diverse sau pentru partidele politice (sa ai chitanta)
Deducere pentru handicap sau proteze (dovada medicala)

#4
mangoshake

mangoshake

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 14.10.2020
Multumesc pentro informatii, Rosebud. Nu se aplica nimic de mai sus. In privinta RRSP, trebuie sa ma gandesc bine. Am 52 de ani, nu am prea mult timp sa adun. Pot sa pun maximul permis, sau sa nu pun nimic si sa "contez" pe CPP, OAS si GIS. Daca ar pune si compania bani in RRSP-meu ar fi o motivatie, dar nemernicii nu dau nimic. Locuinta ma gandesc sa cumpar si sa o platesc cat se poate de rapid, ideal de la inceput, dar nu in Calgary unde sunt (vreme mizerabila), ci undeva in GVA. Sper sa mai scada preturile. Va trebui sa gasesc o cale de a castiga mai multi bani.

#5
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Eu tot pe la 50 am inceput sa pun la RRSP, am cumparat locuinte, etc.
Acum imi pare rau ca am pus atatia bani in RRSP. Infatia…

Calgary e OK. GVA te indoaie la pret, un apartament mic costa mai mult ca o vila in Calgary, iar vremea e tot infecta, doar nu asa rece.

#6
mangoshake

mangoshake

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 14.10.2020
Calgary are avantajul de a fi mai ieftin decat Toronto/Vancouver. Au crescut si aici preturile la imobiliare, nu numai la vanzare (in medie +20 la inchiriere). Alt avantaj este ca e cel mai insorit. E Ok pentru cine ii place sa sta in casa sau rezista la frig si vant. Cica te obisnuiesti dupa un timp. Si in puscarie te obisnuiesti dupa un timp. Mie mi-a ajuns (aproape) un an, nu mai sta aici inca o iarna. Sunt pe deplin constient ca preturile sunt mult mai mari in GVA iar vremea e si acolo urata (alt fel de urat, ploios si mohorat). Probabil ne vom orienta catre Surrey pentru inceput, pana vedem si intelegem la fata locului ce si cum. Si mai vedem pe urma incotro o luam, daca se iveste ocazia. E o lume mare.

#7
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
In Surrey e ceva mai ieftin iar orasul e in expansiune puternica, va depasi in curand Vancouverul la populatie, la intindere e considerabil mai mare.

Probabil ca e singura alegere mai convenabila, dar nu vezi soare cu saptamanile intre noiembrie si martie. Nu ai ce face in oras, nu are macar o strada comerciala de plimbat,  doar ca poti merge usor in oricare din celelelte 7-8 orase lipite si in US.
Sunt taxe in plus fata de AB.

#8
mangoshake

mangoshake

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 14.10.2020
Eu am crezut ca toate sunt cam la fel, dar probabil ma insel. Stiu ca Victoria are cea mai buna vreme, dar cel putin deocamdata, nu m-as duce acolo. O sa mai studiez si alte zone, poate gasesc ceva un compromis intre vreme buna si costul vietii.
Pe subiectul taxelor, am o suma mare de bani in bancile din RO. Cred ca oficial trebuie sa ii declar pe forma T1135. In acelasi timp, fratele meu poate sa imi trimita acesti bani ca donatie, si se pare ca nu trebuie sa platesc taxe. Nu am decis inca daca sa-i declar sau nu, ca imi vor cere sa platesc taxe pe dobanda acumulata, si daca declar ca e zero, ma vor audia.
Ironia e ca am venit pentru viitorul fiicei mele, dar viitorul nu pare roz aizi peste 20 de ani. Nu pare roz nici acum pentru tinerii care tocmai au terminat o scoala.

#9
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Sunt orase foarte diferite, doar vremea mohorata e numitor comun. Vara e Ok.
E mai curat si modern in AB. Zona Vancouver e mai mult un fel de Sud-Asia unde sunt ceva turisti albi cu masini electrice.
Adusul banilor in Ro e cu probleme mari, inclusiv prin donatie. Cauta professional advice. S-ar putea ca banii aia sa stea mai bine in Ro.

Canada e in cadere libera, daunele provocate de Trudeau si echipa neo-marxista cred ca nu pot fi recuperate niciodata, sociatatea urmeaza aceeasi panta destructiva ca si in US. Inca 20 de ani mai rezista insa, ajungand undeva pe la locul 25-30 in lume. Cu toate astea cam peste tot civilizata vestica se duce dracului si asta din cauza de prea mult bine as zice. S-au invatat sa nu mai dea atentie la ce se intampla in afara cercului restrans al familei si intereselor.

Daca ai bani multi, meserie buna in domenii cautate in Van si mai ales sanatate buna (sistemul ala prost din AB e lux pe langa cel de aici din GTA), poti sa te muti, va fi o experienta interesanta, de neuitat.

Edited by Rosebud09, 20 February 2023 - 02:56.


#10
rigmarole

rigmarole

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,885
  • Înscris: 29.01.2019

View Postmangoshake, on 19 februarie 2023 - 21:53, said:

Nu am decis inca daca sa-i declar sau nu, ca imi vor cere sa platesc taxe pe dobanda acumulata, si daca declar ca e zero, ma vor audia.

Nu stiu ce legislatie e intre Canada si Romania, dar e posibil ca bancile romanesti sa raporteze la CRA.

Ele raporteaza conturile rezidentilor americani la IRS:
"The Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) requires foreign banks to report account numbers, balances, names, addresses, and identification numbers of account holders to the IRS."

Nu zic ca e la fel, doar ca e important de stiut detaliul asta in momentul cind decizi daca declari/nu declari.

#11
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Odata ca intr-adevar tranzactiile sunt urmarite atat de CRA cat si de banci.
Orice vine in cont poate fi supus impozitarii ca venit. Donatiile trebuie anuntate dinainte (este un oficiu special) si facute in anumit scop pentru a intra in scutirea de impozit. Altfel oricine din exterior putea trimite cat vrea, cui vrea. CRAul umbla foarte adanc atunci cand prinde vreun fraier.
Orice suma peste 10000 trimisa prin orice mijloc, bancar, MoneyGram, etc este urmarita iar destinatarul trebuie sa justifice provenienta si scopul. Chiar daca e mai putin, 7-8 mii e f. posibil sa primesti telefon de la banca daca asa sume nu sunt ceva curent.
Eu am trecut prin toate astea, inclusiv audit-uri de la CRA.

#12
Fado

Fado

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 331
  • Înscris: 04.03.2023
Daca esti salariat cam singura si cea mai importanta metoda de reducere a impozitului este RRSP.
Ar mai fi :
Gradinita
Deductii pt scoli, ale tale si ale celor dependenti de tine (scoli particulare orice nivel, scoli nivel universitar) si orice cheltuieli facute cu ocazia scolii
Medicale ale tale si dependenti (daca ai facturi serioase care depasesc parca 3-4% din venit)
Si poate sa mai fie cite ceva, dar mizilicuri.
Deci nu neglija RRSPul, asta pt la anul. Indiferent daca employer-ul contribuie sau nu. Nu are legatura.
Ideea nu este de a aduna sume f mari, ci mai mult de a te scuti de impozit pe cit se poate.
Investesti in ordine, intii in RRSP, apoi in TFSA, apoi cont obisnuit de investitii.
In paralel platesti casa.
Banii din RRSP se pot transfera ca down paiement la cumpararea unei case (HBP), daci banii nu sint blocati pina la pensie.

Edited by althea, 08 March 2023 - 07:37.
postările trebuie să fie mai consistente decât, de exemplu, mi-a plăcut, abia astept un nou sezon - aceasta e în regulă


#13
mangoshake

mangoshake

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 204
  • Înscris: 14.10.2020
CRA nu e IRS, nu cred ca au access la raportele despre conturile romanesti. Anyway, am declarata casa vanduta din RO, si contul din banca, ba chiar si un pic de dobanda obtinuta (forma T1135). Planul e sa imi aduc toti banii aici in maxim 3 ani. Cheltuielile cu scoala fiice mele nu mi-a adus nimic. Am luat un pic de bani ca angajatorul mi-a retinut mai mult; ceva mai mult ca am pus in RRSP cat am putut, dar cel mai mult a fost ca sotia nu a lucrat si am folosit partea ei de contribuie personala netaxabila.  Am maximizat TSFA, o sa  il maximizez si pe al sotiei, astea inseamna cateva sute de dolari pe care sa nu platesc taxe. Putin cu putin se aduna.
Ca o opinie personala, cred ca banii din taxe sunt tocati aiurea de guvern; viata e scumpa aici, banii se fac greu, calitatea vietii scade de la an la an.

#14
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Este cam acelasi jaf ca Ro, per ansamblu, din cauza treptelor foarte ridicate la impozitarea veniturilor si care trebuie date de doua ori, odata federal si apoi provincial. RRSP ul e un mijloc de a reduce taxele dar vine cu niste constrangeri de care trebuie sa fi constient (partea cu banii ptr casa- numai daca e prima). La pensie, daca ai prea multi bani in cont si iei de acolo (ca de aia e contul acela) nu mai primesti niste ajutoare, care ar putea fi chiar mai consistente decat iei tu din cont.

TFSA ul e o mai mult o smecherie ca sa se stranga bani in banci, faptul ca nu se impoziteaza castigul atrage lumea sa deschida cont, in realitate dat fiind castigurile foarte mici (si suma adunata e inca mica timp de 10-15 ani) uneori nu prea merita. Depinde de om, cine are un venit mai bun nu se uita la maruntisul “salvat” daca a pus in TFSA. Atentie sa nu depasiti vreodata limita maxima acolo, cumulata, pentru ca se va plati impozit mare, procentual pe fiecare luna trecuta de cand s-a depasit limita si puteti ajunge la a da inapoi mii de dolari pentru sa zicem 6 luni de neatentie.

Eu am transferat bani din Ro in transe de aproape 10.000 fiecare, sa nu intre automat la control, la interval de 2-3 saptamani.
Cu toate astea am primit telefon de la bancile unde i-am transferat, cum ca ce-i cu banii aia. Oricum, daca sa zicem ca ati vandut locuinta in care ati stat in Ro (nu trebuie ei sa stie chiar pe bune) si nu aveti castig de capital (iarasi, nu trebuie ei sa stie prea mute) nu platiti nici un impozit. Daca insa e mai mult de 100.000$ la mijloc, apare o problema pentru ca trebuia declarat in anii anteriori in declaratia de impozit ca aveti proprietate in strainatate de 100.000 sau peste.

Mai poti aduce cash in buzunar, daca sunteti doi 20.000 odata (dar 4-5000 costa acum doua bilete dus-intors din Ro :D )

#15
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007

View PostRosebud09, on 15 martie 2023 - 18:11, said:

TFSA ul e o mai mult o smecherie ca sa se stranga bani in banci, faptul ca nu se impoziteaza castigul atrage lumea sa deschida cont, in realitate dat fiind castigurile foarte mici (si suma adunata e inca mica timp de 10-15 ani) uneori nu prea merita. Depinde de om, cine are un venit mai bun nu se uita la maruntisul “salvat” daca a pus in TFSA. Atentie sa nu depasiti vreodata limita maxima acolo, cumulata, pentru ca se va plati impozit mare, procentual pe fiecare luna trecuta de cand s-a depasit limita si puteti ajunge la a da inapoi mii de dolari pentru sa zicem 6 luni de neatentie.


Iar dai informatii proaste...  TFSA-ul e cel mai misto cadou facut de Harper... Daca puneai in fiecare an din 2009 pana acum in TFSA sot si sotie si investeai doar in TSX index ai fi avut cel putin 400k din 151k investiti... nu e de deloc putin...  in VFV era si mai mult.. nu mai vorbesc de alte variante... investitii nu speculatii...  Mergeti la un finacial planner serios daca nu aveti nici un pic de educatie financiara.. platiti mai mult dar cel putin mai invatati cate ceva...

Average anual Return 10.82% din 2010 la mine.. considerand profitul reinvestit nu e rau deloc.. Rule of 72 boys!!!

Edited by KING_99, 17 March 2023 - 05:42.


#16
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Tu ai fost mai norocos, eu an avut castiguri mici, daca nu ceva pierderi dar nu m-am ocupat special. Am fost si la un planer, firma mare, niste excroci fabulosi, luau comision gras indiferent de ce se intampla pe piata si incercau sa-mi faca "aseturi" mult mai mari decat in realitate, ca sa aiba de unde lua procentual mai mult. Oricum nici nu discutau la mai putin de 1 milion, incercau sa faca sa iasa minim atat, adica bagau si casa si alte acareturi, sa dea suma mare din care sa ia procent, desi banii efectiv existenti investiti erau mult mai putini.
Odata am depasit limita TFSA cumulat timp de vreo 6 luni, nu am fost atent cum calculeaza ei penalitatile si am platit 3500 dolari amenda la cca 60-70000 in cont.
Oricum limita aia de 6000 la TFSA anual e destul de mica.

#17
KING_99

KING_99

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 436
  • Înscris: 25.05.2007

View PostRosebud09, on 17 martie 2023 - 21:22, said:

Tu ai fost mai norocos, eu an avut castiguri mici, daca nu ceva pierderi dar nu m-am ocupat special. Am fost si la un planer, firma mare, niste excroci fabulosi, luau comision gras indiferent de ce se intampla pe piata si incercau sa-mi faca "aseturi" mult mai mari decat in realitate, ca sa aiba de unde lua procentual mai mult. Oricum nici nu discutau la mai putin de 1 milion, incercau sa faca sa iasa minim atat, adica bagau si casa si alte acareturi, sa dea suma mare din care sa ia procent, desi banii efectiv existenti investiti erau mult mai putini.
Odata am depasit limita TFSA cumulat timp de vreo 6 luni, nu am fost atent cum calculeaza ei penalitatile si am platit 3500 dolari amenda la cca 60-70000 in cont.
Oricum limita aia de 6000 la TFSA anual e destul de mica.


Nu e vorba de noroc.. Pana ai 1M in investitii te duci la un fee planner. Pentru 3-4k iti face un plan (nu iti spune in ce sa investesti) si daca il urmezi ai sanse mari sa fie f. ok. O alta alternativa e sa citesti si sa investesti/faci taxe singur, sau sa iei niste cursuri de invetitii.. sunt multe variante... Eu investesc singur un portofoliu de 7 cifre.. la inceputuri pana am invatat am mai si pierdut ceva bani dar nu mult. In timp i-am refacut fara probleme dar am invatat ce inseamna investit vs. speculat si asta m-a ajutat pe termen lung... Dar a fost mult de citit.

Oricum cum zice Buffet.. bagi banii in VFV sau XEQT/VEQT si uiti de ei 10-15-25 de ani... cea mai buna metoda pentru omul de rand f. chestii sofisticate..

#18
DIY

DIY

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,748
  • Înscris: 29.11.2007

View Postmangoshake, on 19 februarie 2023 - 20:51, said:

Calgary are avantajul de a fi mai ieftin decat Toronto/Vancouver. Au crescut si aici preturile la imobiliare, nu numai la vanzare (in medie +20 la inchiriere). Alt avantaj este ca e cel mai insorit. E Ok pentru cine ii place sa sta in casa sau rezista la frig si vant. Cica te obisnuiesti dupa un timp. Si in puscarie te obisnuiesti dupa un timp. Mie mi-a ajuns (aproape) un an, nu mai sta aici inca o iarna. Sunt pe deplin constient ca preturile sunt mult mai mari in GVA iar vremea e si acolo urata (alt fel de urat, ploios si mohorat). Probabil ne vom orienta catre Surrey pentru inceput, pana vedem si intelegem la fata locului ce si cum. Si mai vedem pe urma incotro o luam, daca se iveste ocazia. E o lume mare.

Surrey??? Pot sa te intreb de ce Surrey? Posted Image Ti-as spune parerea mea despre Surrey si/sau despre alte zone dar intai vreau sa vad care, anume, sunt criteriile tale. Eu nu m-as muta in Surrey, sa ma pici cu ceara. Am, desigur, motivele mele, dictate de preferintele mele.
Cat priveste vremea ... asta este o treeaba foarte relativa. Nu-ti place frigul, nu-ti place sa porti ghete imblanite, nu-ti place sa dezapezesti drive-ul, nu-ti place sa astepti, dimineata, sa ti se dezmorteasca masina ... West Coast este pentru tine! Din noiembrie pana-n februarie e mai mult mohorat. Exact perioada in care, in Calgary, te lupti cu iarna canadiana. Iarna de Vancouver este mai deprimanta dar mai usor de dus, fizic. Totu-i sa gasesti ceva, de facut. Daca-ti plac plimbarile / drumetiile, astea se pot face si pe vreme mohorata iar cate o cararuie sau cate un traseu se gasesc cam oriunde; mai greu in Surrey, ce-i drept Posted Image Vremea mohorata nu inseamna ca ploua tot timpul. Dupa ce trece valul de ploi (ploile astea au, si ele, farmecul lor), uneori ploua mai putin de 5 minute, pe zi. In restul zilei, poti profita de vremea nu prea rece. Asta nu inseamna ca a fost usor, acum cativa ani, cand am avut 42 de zile fara soare! Cu vremea, te obisnuiesti. Pun intended Posted Image
Toate acestea sunt compensate de frumusetea celor trei anotimpuri "bune", cand GVRD este superb! Oriunde te-ai afla. In plus, incepand de la echinoctiul de primavara, zilele sunt mai lungi decat in orasele situate pe o latitudine mai joasa. In toiul verii, diferenta asta se simte binisor, avand soare pana in jur de 21:30. Iti incarci bateriile Posted Image
Daca doresti, imi mai pot povesti despre vreme, cum anume sa profiti de locul asta s.a.m.d.

In alta ordine de idei, putine orase rivalizeaza cu frumusetea Vancouverului; si am vazut cateva ... Cum sa nu fie superb locul unde muntii de pravalesc in ocean? Rain forest nu este o vorba aruncata-n vant, si verdele - in anumite zone - e constant. Gradinile Vancouverului, data fiind clima, sunt superbe si te bucuri de privelistea lor, gratis. Arhitectura downtown-ului e din ce in ce mai indrazneata si o plimbare pe Seawall te tine in mijlocul naturii, bucurandu-te si de privelisti urbane.

In fine ... hai sa trec la lucruri mai serioase.

Preturile caselor nu sunt mai mult mai mari, in Vancouver, ci muuuuult mai mari! In primul rand, pretul pe mp e vizibil mai mare. In plus, locuintele sunt, in general, mai mici decat ai vazut prin alte parti ale Canadei. Un alte aspect surprinzator, fata de alte provincii, este acela ca marea majoritate a locuintelor, de la apartament la detached house, sunt in condominium associations, adica Strata. Asta inseamna niste taxe lunare care, in cel mai fericit caz, incep de la vreo CAD 300 / luna.
Daca inchiriezi, e bine. Pentru tine, adica! BC-ul are niste legi extrem de restrictive Posted Image pentru landlords si chiriasul este, vesnic, in avantaj Posted ImageCa idee, in 2021 si 2022 nu a fost permisa marirea chiriei. Nici macar cu amaratul ala, de procent, dat de CMHC; conform legii. Anul asta e liber la ... 2%.

Alte cheltuieli mari, in Vancouver si, in general, in BC: asigurarile masinilor, benzina (75c catre carbon tax / litru, de la 1 aprilie), asigurarile caselor, hrana, transportul in comun (care este, fie vorba intre noi, este bine organizat si deserveste aproape tot GVRD-ul!). Si, desigur, toate taxele pe care nu le platesti in AB.
Procentual, raportat la valoarea locuintelor, taxele locale sunt mai mici. Daca locuiesti in sud, cum ar fi chiar Surrey Posted Image , poti beneficia de micul trafic de frontiera si te aprovizionezi cu toate cele de zi cu zi, incluziv benzina, din US. Asta, desigur, daca timpul tau nu valoreaza mai mult decat diferenta castigata.

Nu pot incheia fara intrebarea care chiar nu-mi da pace: de ce Surrey?

View Postmangoshake, on 17 februarie 2023 - 03:58, said:

[...] Sper sa mai scada preturile.

hi! hi! hi!
Cum sa scada preturile?! in 2022, in Canada au intrat si s-au stabilit, oficial!, peste un mi-li-on de oameni; prin imigratie legala, intregirea familiei, refugiati de razboi, azil de toate felurile, studii, contracte, rezidenta imobiliara, etc. Asta in conditiile in care Canada se confrunta cu o mare, mare criza de locuinte! De niste ani buni!
Este posibil sa scada valorarea cresterii din real estate; adica sa scada procentul de crestere. Preturile, in mare, nu vor scadea. Ca nu prea au cum ... In Vancouver, in momentul de fata, vanzarile au scazut cu 40% fata de perioada similara, anul trecut. Asta din cauza majorarilor la "prime" - stim, cu totii. Cu toate acestea, preturile sunt, in continuare cu vreo 7% mai mari decat anul trecut. Da, anul trecut a fost o crestere a preturilor de peste 10% si chiar mai mare pentru detached houses. Asta nu inseamna ca, din buzunarul tau, nu vei plati mai mult, de la an la an. Nu cred sa mai aiba cineva tupeul sa ridice dobanzile la 20%, ca prin anii '80; acela fiind singurul moment in care preturile au scazut, real. Sa nu vorbesc, cu pacat, insa ... atat timp cat, cu dezaxatii de la "carma", nu stii la ce sa te astepti. Deocamdata preconizeaza taxe si mai mari pentru middle class. Go figure!

View Postmangoshake, on 17 februarie 2023 - 03:58, said:

Va trebui sa gasesc o cale de a castiga mai multi bani.

Asta, da! Posted Image Posted Image Posted Image

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate