Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Achizitie camera video auto (II)

Baza de date cu imagini pe bani

Robotul martian european, revigor...

Geoana: „Sistemul de vot es...
 Imprimare mai multe pagini intr-o...

trebuie sa depun declaratie unica...

Ruse vs Rusesti

Le mai putem da pe brazda? tipsuri
 Recomandari gips carton tavane. (...

ce fel de activitate intretinere ...

Se poate imbunatati o poza sa se ...

Folosește cineva syncthing? ...
 Închidere fereastra dupa deschidere.

Kit AC contine brate Unitatea ext...

Smart Switch fara neutru

Ierbicid pentru parul porcului.
 

Update Linux Mint

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#19
pateu_98

pateu_98

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,996
  • Înscris: 12.11.2012

View Postnandy007, on 31 ianuarie 2023 - 22:31, said:

Nu vreau neaparat dar nu am mai facut usb bootabil cu Linux

Asa cum faci cu windows faci si cu Linux

Downloadezi programul rufus
Downloadezi Linux
Bagi un stick USB in calculator sau laptop, ce ai tu
Cu Rufus pui imaginea ISO pe stick
Bagi stickul in laptopul tau si apoi incepi procedura de instalare

#20
Leo2006

Leo2006

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,089
  • Înscris: 30.08.2006
Pentru linux exista mai multe aplicatii.
https://www.pendrive...le-usb-creator/

#21
horny_hornet

horny_hornet

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,636
  • Înscris: 15.10.2020

View PostLeo2006, on 01 februarie 2023 - 14:45, said:

Pentru linux exista mai multe aplicatii.
https://www.pendrive...le-usb-creator/
Cea mai bună aplicație care a funcționat întotdeauna e comanda din terminal:
sudo dd if=kubuntu-22.10-desktop-amd64.iso of=/dev/sdc bs=4M
Totuși, trebuie grijă la calea spre USB stick. Cine o greșește poate să formateze o partiție importantă. :lol:

View Postpufarin, on 01 februarie 2023 - 11:15, said:

Merge foarte bine, am Linux Mint pus pe un Asus eee si instalat pe un card SD de 32Gb.
Linux merge de rupe pe vechituri, site-urile moderne sunt moartea lor, nu altceva. Un film, o muzică, un document merge fără probleme pe un celeron antic. Chiar am scos și eu de la naftalină un laptop cu celeron t3100, din 2009, cu 2 GB de RAM, merge foarte bine cu Linux. Totuși, cred că a durat vreo 10 secunde să se încarce youtube.

#22
Distracshan

Distracshan

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 16.02.2021
Am pus Mint 21.1 pe un Njoy aerial, cu N3350. Cinnamon, ca am zis ca o iau de sus in jos ca performanta, sa vad cat de bine se misca. Daca nu te incurca startup-ul de aproape 1 minut, dupa aia se misca decent, mult mai rapid decat W10 anterior. Pentru filmulete YT, si ceva chestii light, este f bine. Fiind prima mea experienta cu Linux, m-a surprins cat de usor se configureaza. De asa ceva are nevoie Linux pentru popularizare, fara console si comenzi criptice.

#23
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004

View PostDistracshan, on 21 februarie 2023 - 22:48, said:

fara console si comenzi criptice.
alea erau in anii 90, doh!

#24
mfmig200

mfmig200

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,634
  • Înscris: 07.07.2008
lasa ca si prin 2000+ tot asa era...dar nici cu DOS-ul nu imi e rusine si cum ajungeai la el de cele mai multe ori prin Win 98

#25
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 557
  • Înscris: 15.05.2018

View PostDistracshan, on 21 februarie 2023 - 22:48, said:

De asa ceva are nevoie Linux pentru popularizare, fara console si comenzi criptice.

Cele mai populare distro sunt console-free de cel putin 15 ani.

Popularizarea Linux-ului e alta poveste. Popularizare Linux inseamna profit in minus la firmele IT locale care scot bani din vanzarea de licente Microsoft. Nimeni nu-i interesat de asa ceva. Un Linux instalat in loc de Windows inseamna si o licenta de antivirus in minus. Nu o sa vezi nici o firma de scuritate IT care sa promoveze Linux in locul Windows-ului.

#26
Distracshan

Distracshan

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 16.02.2021
Eu nu pot sta pe Linux majoritar pentru ca softurile pe care lucrez sunt Win only. Ayae... De aia si interesul meu 0 pentru Linux pana acum. Dupa experienta placuta cu Mint, cred ca imi voi pune si pe desktop, si raman cu dualboot win pentru munca.

Stie cineva pentru un noob ca mine daca in Linux se poate configura un 5700G sa lucreze la frecvente reduse sau limita de putere? Cand fac browsing si yt sau alte chestii light nu vreau sa stea in forja.

#27
tar1901

tar1901

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 557
  • Înscris: 15.05.2018
Ai un cpupower-gui app din care seteze frecventa sau power-settings pentru CPU.

Browsing nu ar trebui sa solicite CPU-ul prea mult dar YT nu e "light". Pagina de YT e plina de script-uri in background. Daca pui uBlock in Firefox ai sa vezi ca blocheaza zeci de scripts in cateva minute. Chromium fara add-blocker tine doua cores la 30-40%. Sau dus vremurile cand YT era o pagina simpla cu un video, acum e plina de scripturi pentru reclame si data-collection.

Edited by tar1901, 01 March 2023 - 10:30.


#28
vj_Heaven

vj_Heaven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 19.07.2005
Nu cred ca ai cum sa forjezi un 5700G din browsing, cel mult ridica temperatura cu cateva grade.  
Distributiile care se respecta au setari similare cu cele ale windowsului pentru power management, poti selecta profile gen high performance, balanced, power saver.

Vezi sa activezi in browser hardware acceleration astfel incat randarea paginilor, decodarea continutului video sa se face eficient si rapid folosind chipsetul video.

Edited by vj_Heaven, 01 March 2023 - 21:50.


#29
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,921
  • Înscris: 01.01.2010
Pentru stick bootable cu Linux, nu recomand Rufus. Folositi balenaetcher.

#30
Distracshan

Distracshan

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 16.02.2021

View Postvj_Heaven, on 01 martie 2023 - 21:49, said:

Nu cred ca ai cum sa forjezi un 5700G din browsing, cel mult ridica temperatura cu cateva grade.  
Exact aia e problema mea in Win. Orice mica activitate pune cel putin un core la frecventa max turbo, ceea ce inseamna 4,8GHz. Am un case total pasiv care nu face nici un zgomot (am renuntat si la HDD ca sa nu aud absolut nimic) si e perfect. Exceptand doar ca ea e facuta sa disipe 65W in mod normal, 87W max, iar max ala e cam tras de par. Iar eu cand lucrez toate core-urile, il duc sus in frecvente si temperaturi, insa cand te joci si intra si placa video, ajung la 95 de grade. Cand stau doar in modul relax, dau din app-ul Gigabyte core-urile la 1,5GHz si browsingul si yt merg doar un pic ingreunate, insa consumul se duce undeva la 8-12W si temperatura in 10-15 grade peste ambiant ceea ce e perfect pt mine. Mi-as dori sa existe asa ceva si in Linux, de aia intrebam

#31
Distracshan

Distracshan

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 16.02.2021

View PostYOUR_GOD, on 03 martie 2023 - 22:26, said:

Pentru stick bootable cu Linux, nu recomand Rufus. Folositi balenaetcher.
Pentru al meu linux, fix rufus am folosit si a mers zid

#32
vj_Heaven

vj_Heaven

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,068
  • Înscris: 19.07.2005
Cu ceva de genu cred ca ai rezolva, pare dificil la prima vedere dar nu e rocket science.
https://github.com/v...08/cpupower-gui

Nu am folosit dar teroria e asa, faci un profil balanced sau power saver unde procesorul va scala normal in functie de load si un profil care sa-ti blocheze procesorul intre anumite voltaje si frecvente. Iar aceste profile le lansezi folosind niste shortcu-uri.  

Astfel, cand vrei sa faci light browsing rulezi un profil care sa-ti tina procesorul intre 1 si 2 ghz iar apoi cand vrei sa revii la normal rulezi profilul balanced sau power saver.


Cauta pe net, gasesti exexmple ale altora, gen:  https://www.reddit.c...to_cpupowergui/
Daca interfata nu face exact ce trebuie te poti folosi de command lines.

Edited by vj_Heaven, 07 March 2023 - 14:40.


#33
Distracshan

Distracshan

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 22
  • Înscris: 16.02.2021
Nu pot da like-uri pt ca n-am nr de postari, dar considera postarea asta un like :)

Momentan nu am putut instala Linux pt ca drive-ul de sistem e ocupat peste 70% si nu pot pune pe el 2 sisteme, zice installerul de mint. Asa ca mai astept pana ma indur sa fac upgrade de la 512 la 1 sau 2TB... Problema cu M2 astea e ca sunt indeajuns de mari incat sa nu iti vina sa le arunci si indeajuns de mici incat sa nu ai ce face cu ele :)))

Asa ca, ca sa nu il pierd, o sa iau un adaptor PCIe-NVMe de 4x4 si depozitez acolo drive-urile vechi

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate