Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Vand Proiect AI cu ChatGPT 4(Gene...

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...

Recuperare fișiere dupa form...
 Aplicatii stress test RAM

Asigurare auto hibrid

Asus B550M - PC-ul nu porneste di...

Tzanca Uraganu - Inconjurat de Fe...
 explicatie montaj breadboard

3 Doors Down - Kryptonite

Semnalizati cand virati pe un dru...

Succesiune - mostenire apartament...
 Donez Siofor de 1000mg ( diabet t...

Izolatie intre parter si etaj

Hranirea pasarilor din orase -pro...

[unde] goarna tramvai
 

Concediere prin acordul partilor

* * - - - 2 votes
  • Please log in to reply
62 replies to this topic

#37
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,828
  • Înscris: 20.05.2013
unde-i lege nu-i tocmeala, dar la noi e ca la piata .. Firmele au pozitie de forta si daca angajatii nu isi iau avocat fac ce vor cu ei .. :(

https://www.codulmun...titlul_2_5.html

SECTIUNEA 3 - Concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului
Art. 61 . [cazurile concedierii pentru motive subiective]
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care salariatul a savarsit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, ca sanctiune disciplinara;
b) in cazul in care salariatul este arestat preventiv sau arestat la domiciliu pentru o perioada mai mare de 30 de zile, in conditiile Codului de procedura penala;
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 62 . [decizia de concediere]
(1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
(2) In cazul in care concedierea intervine pentru motivul prevazut la art. 61 lit. a), angajatorul poate emite decizia de concediere numai cu respectarea dispozitiilor art. 247-252.
(3) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.
(4) Salariații care consideră că au fost concediați pentru exercitarea drepturilor prevăzute la art. 17 alin. (3), art. 18 alin. (1), art. 31, 1521, 1522, 1532 și art. 194 alin. (2) pot solicita angajatorului să prezinte, în scris, suplimentar față de prevederile alin. (3), motivele pe care s-a fundamentat decizia privind concedierea.
(5) Prevederile alin. (4) nu sunt aplicabile situațiilor în care prin legi speciale se instituie proceduri prealabile prin care investigarea faptelor revine unei autorități sau unui organism competent.

Art. 63 . [cercetarea si evaluarea prealabila]
(1) Concedierea pentru savarsirea unei abateri grave sau a unor abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii poate fi dispusa numai dupa indeplinirea de catre angajator a cercetarii disciplinare prealabile si in termenele stabilite de prezentul cod.
(2) Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d) poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.


Art. 64 . [obligativitatea ofertei de redistribuire in munca]
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

SECTIUNEA 4 - Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului
Art. 65 . [concedierea pentru motive obiective]
(1) Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desființarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desființarea locului de muncă trebuie să fie efectivă și să aibă o cauză reală și serioasă.

Art. 66 . [felurile concedierii pentru motive obiective]
Concedierea pentru motive care nu țin de persoana salariatului poate fi individuală sau colectivă.

Art. 67 . [drepturile salariaților concediați pentru motive obiective]
Salariații concediați pentru motive care nu țin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a șomajului și pot beneficia de compensații în condițiile prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil.


SECTIUNEA 5 - Concedierea colectivă. Informarea, consultarea salariaților și procedura concedierilor colective
Art. 68 . [definiția legală a concedierii colective]
(1) Prin concediere colectivă se înțelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu țin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puțin 10 salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați mai mult de 20 de salariați și mai puțin de 100 de salariați;
b) cel puțin 10% din salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați cel puțin 100 de salariați, dar mai puțin de 300 de salariați;
c) cel puțin 30 de salariați, dacă angajatorul care disponibilizează are încadrați cel puțin 300 de salariați.
(2) La stabilirea numărului efectiv de salariați concediați colectiv, potrivit alin. (1), se iau în calcul și acei salariați cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din inițiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiția existenței a cel puțin 5 concedieri.

#38
cristiandrei

cristiandrei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,133
  • Înscris: 19.05.2005

View Postunknown_35, on 31 ianuarie 2023 - 16:42, said:

In Romania se intampla lucrurile asa pt ca HR-ul cedeaza in fata managerilor si face abuzuri, iar angajatul roman nu face plangere la ITM si nici nu isi ia un avocat. Ce spui tu cu "esti anuntat azi ca maine nu mai vii" e adevarat, dar firma trebuie sa iti ofere ceva compensatii, cu exceptia situatiilor in care e vina ta - intarzieri la munca, absente nemotivate, performanta scazuta etc. O firma ca Oracle va fii cu temele facute, adica in cazul unei concedieri cum spui tu iti va pune in fata cearceaful cu ora in care ai dat cu badge-ul la turnichet pt intrare si pt iesire, si vei avea referatul facut. Si asa poti apela la un avocat, deoarece firma nu ti-a atras atentia in prealabil si poti negocia ceva


Nu este chiar asa simplu, vii tu si imi spui ca am intarziat, ca am stat pe Facebook, etc., ca si eu te intreb cum ma situez fata de restul echipei, si apoi te intreb cum stau cu rezultatele fata de restul echipei.

#39
cineva80

cineva80

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.03.2016

View Postcristiandrei, on 31 ianuarie 2023 - 17:04, said:




Nu este chiar asa simplu, vii tu si imi spui ca am intarziat, ca am stat pe Facebook, etc., ca si eu te intreb cum ma situez fata de restul echipei, si apoi te intreb cum stau cu rezultatele fata de restul echipei.
Da, imi amintesc ca am asistat mai demult la o discutie pe tema asta - gen nu putem da afara numai pe unul ca intarzue pt ca si voi intarziati.

Totusi care e baza legala pt asta? sa stiu sa spun

#40
jm2010

jm2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,979
  • Înscris: 14.03.2013

View Postcristiandrei, on 31 ianuarie 2023 - 17:04, said:



Nu este chiar asa simplu, vii tu si imi spui ca am intarziat, ca am stat pe Facebook, etc., ca si eu te intreb cum ma situez fata de restul echipei, si apoi te intreb cum stau cu rezultatele fata de restul echipei.
Iti dai seama ca si asta este "rezolvabil"?
Mai ales in IT. Sunt atatea forme prin care in IT poti iesi low performer si nu ai cum dovedi ca nu e asa... sa nu fim naivi. Mai ales daca esti pe tehnic. Doar ca dureaza putin mai mult decat daca ar fi o intelegere amiabila daca chiar isi doresc.

On-topic: acordul partilor inseamna ca firma vrea sa se desparta de persoana respectiva amiabil si pentru asta este dispusa sa plateasca niste salarii compensatorii: 2-3-5, etc. Nu inseamna ca este obligatoriu sa si semnezi. Ar fi ilegal sa forteze angajatul in acest sens dar nu este ilegal sa propuna o intelegere.

#41
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,327
  • Înscris: 24.09.2017
nu mai intru in detalii, dar chestia cu avocat mi se pare aiurea. acum, inteleg ca situatia e naspa. si pe la noi e naspa, fata de acum 5 ani, suntem o treime. noi avem salarii compensatorii stabilite in CCM, in functie de cat de multi ani ai in firma.

Socitatea poate sa zica orice, reduceri de personal, restructurarea postului. dar asta e cu cantec, tu poti sa ai postul de electronist si sa nu le placa de tine si sa te dea afara, si sa angajeze unul care-i pune numele de electrotehnist, sau what ever.
La noi, desi se dau salarii, cam toti stim ca daca vine momentul, nu semnam foaia aia cu acordul partilor:) la unii le-au bagat si cat ar lua in anul ala de somaj, la plata salariilor. dar na, noi avem sindicat puternic.

#42
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,243
  • Înscris: 28.10.2018
Care e problema firmelor daca te concediaza? Nu mai pot sa angajeze alti oameni in loc daca dau oameni in somaj? Sau care e faza?

De ce e atat de impamantenita chestia cu "acordul partilor" in Romania? De ce trebuie futut angajatul? Ce are firma de castigat ca nu ia angajatul somaj?

#43
cristiandrei

cristiandrei

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,133
  • Înscris: 19.05.2005

View Postjm2010, on 31 ianuarie 2023 - 17:32, said:

Iti dai seama ca si asta este "rezolvabil"?
Mai ales in IT. Sunt atatea forme prin care in IT poti iesi low performer si nu ai cum dovedi ca nu e asa... sa nu fim naivi. Mai ales daca esti pe tehnic. Doar ca dureaza putin mai mult decat daca ar fi o intelegere amiabila daca chiar isi doresc.

On-topic: acordul partilor inseamna ca firma vrea sa se desparta de persoana respectiva amiabil si pentru asta este dispusa sa plateasca niste salarii compensatorii: 2-3-5, etc. Nu inseamna ca este obligatoriu sa si semnezi. Ar fi ilegal sa forteze angajatul in acest sens dar nu este ilegal sa propuna o intelegere.


Depinde de firma, noi suntem evaluati periodic, plus avem KPI's si putem compara un pic performanta.
Desigur, preferabil este sa pleci amiabil, dar asta inseamna cu niste salarii compensatorii pe masura, daca intradevar ai avut performante, ca daca ai fost o pramatie...

#44
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,304
  • Înscris: 24.05.2010

View Postcineva80, on 31 ianuarie 2023 - 16:26, said:

Ma pot da afara dar decizia de desfiintare a postului tb motivata si o pot ataca in instanta. In plus tb sa-mi ofere alte posturi disponibile - si au deschise altele.
Nu vor merge acolo

Decizie politica interna. Gata motivatia. Nu ai ce ataca in instanta decat daca esti dat afara pe restructurare si in urmatoarele x luni (vezi legea) se reangajeaza altcineva pe acelasi post.

#45
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,811
  • Înscris: 18.12.2007

View PostPuferiu_, on 31 ianuarie 2023 - 16:40, said:

Pune la bookmarks mesajul asta. Cand voi pleca din firma la care lucrez acum, o sa deschid topic cu toate rahaturile pe care le stiu si am trecut de cand m-am angajat. N-are rost sa povestesc acum, ca as da spoilere. Sau, daca tii neaparat, iti povestesc in privat. Dar crede-ma ca stiu ce zic.

Faptul ca tu sau colegii/cunoscutii tai acceptati rahaturi nu inseamna ca e legal ce se intampla ci doar ca nu ati vrut voi sa va luptati cu angajatorul.

View Postabac, on 31 ianuarie 2023 - 17:49, said:

Care e problema firmelor daca te concediaza? Nu mai pot sa angajeze alti oameni in loc daca dau oameni in somaj? Sau care e faza?

De ce e atat de impamantenita chestia cu "acordul partilor" in Romania? De ce trebuie futut angajatul? Ce are firma de castigat ca nu ia angajatul somaj?

Problema e ca nu pot sa te concedieze fara motiv sau pe motive de genul 'nu imi place fata ta'.

#46
corinadaniela

corinadaniela

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 11,492
  • Înscris: 05.06.2009

View Postcineva80, on 31 ianuarie 2023 - 15:14, said:

La firma unde lucrez se fac liste de disponibilizari - intre care sunt si eu.
Momentan nu am absolut niciun detaliu - doar mi s-a spus ca voi fi disponibilizat.

Daca se ca restructura postul pot contesta in instanta dar din ce se aude se va merge pe acordul partilor.
In acest caz doresc sa-mi iau un avocat - cand ar trebui sa-l angajez - dupa ce primesc o prims oferta de la firma? Acum pur si simplu nu stiu nimic, nici macar cand va fi ultima mea zi aici.

2. Daca plec prin acordul partilor stiu ca nu voi avea drept la somaj dar asigurare de sanatate voi avea?

3. Cei care ati trecut prin ceva similar - cum se desfasoara o astfel de discutie, la ce sa ma astept? Presiuni sa semnez desi nu sunt de acord cu oferta lor?

Daca are vreo relevanta sunt de mult timp
in firma de aproape 14 ani

Nu te grăbi.
Așteaptă sa fie emisa și să-ți fie adusa la cunoștință notificarea privind desființarea postului. Prin lege, în aceasta notificare, printre altele, firma este obligata să-ți prezinte motivația desființării postului, ce posturi sunt libere în organigrama(dacă au asa ceva), care este data de la care se va desființa postul, ce durata de preaviz ai la dispoziție, dacă și câte salarii compensatorii vei primi, samd.
Nu face greșeala sa ceri încetarea contractului cu acordul părților sau sa-ți dai demisia, automat pierzi dreptul la ajutorul de șomaj, iar la serviciile medicale mai ai acces doar 3 luni după încetarea contractului.
Bun, rău, mult, puțin, ajutorul de șomaj este dreptul tău legal prin desființarea postului, ai cotizat atâția ani la sistem, acum e rândul sa beneficiezi și tu. Plus ca perioada de șomaj se ia în calculul stagiului de cotizare.
Dacă în contractul de munca sunt prevazute salarii compensatorii pentru restructurarea posturilor, cu atât mai bine.
Așadar, lasă ideea cu avocatul deoparte, așteaptă desfășurarea evenimentelor și nu cere tu încetarea contractului (decât dacă îți găsești un job mai bun între timp).
Succes și nu te demoraliza!

Edited by corinadaniela, 31 January 2023 - 17:56.


#47
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 34,864
  • Înscris: 30.07.2006

View Postbobitad, on 31 ianuarie 2023 - 17:47, said:

nu mai intru in detalii, dar chestia cu avocat mi se pare aiurea. acum, inteleg ca situatia e naspa.

Poti da firma in judecata, daca nu respecta legea cand e vorba de concediere.
Au fost destui care au facut asa, au fost re-angajati si apoi dati afara dar dupa x luni, cu respectarea legii.

Depinde de initiator daca vrea sa plece cu scandal sau nu.
Ce poate face acum, e sa caute la greu joburi, sa aplice peste tot.

Ideal e sa lasi loc de buna ziua pe unde ai lucrat, ti se cer referinte peste tot si sunt verificate.

Edited by marius.bunu, 31 January 2023 - 17:58.


#48
cineva80

cineva80

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.03.2016

View Postabac, on 31 ianuarie 2023 - 17:49, said:

Care e problema firmelor daca te concediaza? Nu mai pot sa angajeze alti oameni in loc daca dau oameni in somaj? Sau care e faza?
De ce e atat de impamantenita chestia cu "acordul partilor" in Romania? De ce trebuie futut angajatul? Ce are firma de castigat ca nu ia angajatul somaj?

Decizia de desfiintare tb argumentata si se poate ataca in instanta - ei hotarasc cine a avut dreptate.
6 luni nu mai pot angaja pe acel post

#49
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,435
  • Înscris: 06.01.2014
Am o intrebare: daca un angajat își da demisia, câte salarii compensatorii primește firma de la el ?

#50
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,243
  • Înscris: 28.10.2018

View Postcineva80, on 31 ianuarie 2023 - 17:57, said:

Decizia de desfiintare tb argumentata si se poate ataca in instanta - ei hotarasc cine a avut dreptate.
6 luni nu mai pot angaja pe acel post

Pai asta e problema lor, nu a angajatului. Sa faca o concediere pe bune, cu dovezi si argumente ca in lumea civilizata, nu sa umble cu porcarii care sa faca rau angajatului.

#51
Ion_Bumbu

Ion_Bumbu

    User asocial

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,435
  • Înscris: 31.01.2010
Este o problema, ori este concediere ori desfacerea contractului cu acordul partilor.
Concedierea este concediere, nu e cu acordul concediatului.

#52
abac

abac

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,243
  • Înscris: 28.10.2018
Cu acordul partilor este demisie, sa nu o dam dupa visin. Adica, in ochii legii, angajatul si-a dat demisia si angajatorul, in marinimia lui a acceptat sa nu mai tina angajatul captiv in preavizul legal.

Adica o mizerie. Un jaf, o talharie prin care angajatului i se fura niste drepturi si beneficii legale.


Asa ceva, chestia cu acordul partilor, nu trebuie acceptat ca forma de concediere. Pur si simplu refuzi. Ce iti face? Te da afara?

Edited by abac, 31 January 2023 - 20:28.


#53
cineva80

cineva80

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 239
  • Înscris: 11.03.2016

View Postabac, on 31 ianuarie 2023 - 20:27, said:

Cu acordul partilor este demisie, sa nu o dam dupa visin. Adica, in ochii legii, angajatul si-a dat demisia si angajatorul, in marinimia lui a acceptat sa nu mai tina angajatul captiv in preavizul legal.

Adica o mizerie. Un jaf, o talharie prin care angajatului i se fura niste drepturi si beneficii legale.


Asa ceva, chestia cu acordul partilor, nu trebuie acceptat ca forma de concediere. Pur si simplu refuzi. Ce iti face? Te da afara?

Fix asta mi se intampla - se doreste concedierea angajatului dar fortandu-ma sa accept prin acordul
partilor.
Eu nu vreau sa plec, dar nu contez eu ci restructurarile. E o decizie de business insa ma lasa fara niciun drept - stiu da, nu semnez dar pt a rezista presiunii caut si avocat
Iti face multe, presiune, sicane etc - nu vreau asta doar sa plec in conditii corecte macar dc nu mai pot ramane

Edited by cineva80, 31 January 2023 - 20:39.


#54
ccf_cristi

ccf_cristi

    Asa si?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,492
  • Înscris: 13.10.2010

View Postcristobob, on 31 ianuarie 2023 - 18:25, said:

Am o intrebare: daca un angajat își da demisia, câte salarii compensatorii primește firma de la el ?
De ce ar trebui sa primeasca?
Ca n-a fost firma in stare sa-i ofere: salariu, conditii, beneficii, etc comparativ cu concurenta?!

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate