Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Eroare copiere pe HDD

- - - - -
  • Please log in to reply
23 replies to this topic

#19
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,508
  • Înscris: 21.12.2006
S-a mai discutat, pe termen lung un SSD nefolosit va pierde informația. De pe un SSD defect nu mai poți recupera informația, de pe un HDD defect da.

#20
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,521
  • Înscris: 07.02.2003

View PostMinettoMatoi, on 21 ianuarie 2023 - 09:39, said:

Cum adica se incalca sectoarele intentionat ?
Teoria sumar e asa, capetele de citire nu mai folosesc miez feromagnetic clasic si bobina ca pe vremurile antice, folosesc sensori care sunt extrem de mici si sunt capabili sa citeasca la scara nanoscopica insa capetele de scriere nu pot functiona altfel decat cu miez magnetic si intrefier, ca la casetofoane dar desigur mult mai mici... totusi sunt imense fata de cele de citire si un sector curat scris (CMR) are o latine in care cel de citire ar putea citi 3-4 trackuri in loc de unul...
In trecut dupa renuntarea la citire cu bobina si miez s-au folosit senzori clasici hall care puteau fi micsorati dar in prezent citirea magnetica se face pe un principiu relativ recent descoperit din lumea cuantica (dupa 2000), numit magneto-rezistenta-gigantica sau giant magnetoresistance in engleza (wikipedia it). De aia pot face capete extrem de mici care sa citeasca foarte bine.

Cum deja hardurile au pierdut competitia de viteza in fata mediilor statice, producatorii mizeaza totul pe capacitate, cum sa maresti densitatea magnetica. Fizic e posibil pe disc sa ai domenii magnetice extrem de mici dar sunt dificil de creat cum ziceam, de citit n-ar fi problema. Atunci s-au gandit inginerii sa scrie trackuri care se suprapun partial in secventa adica faci un track de disc, urmatorul il decalezi cu o treime din latimea normala, urmatorul la fel si tot asa, ajungi sa ramai pe disc cu trackuri care ocupa doar 1/3 din suprafata scrisa de capete la o sinugra trecere. Si le citesti fara probleme intrucat banda de citire e foarte ingusta si le separa perfect.

De aici denumirea asta se sectoare incalecate... partial nu total. Practic ajungi sa folosesti la maxim suprafata magnetica.

View PostMinettoMatoi, on 21 ianuarie 2023 - 09:39, said:

De ssd ce parere ai ? SSD extern, o fi mai durabil ca HDD ? Banui ca daca nu are mecanica, cred ca merge f mult daca nu ii epuizezi nr de inregistrari, sau ?
Este rezistent in sensul ca nu se uzeaza mecanic insa poate pierde datele la un moment dat mai exact la un numar de ani buni (pentru tehnologiile moderne v-nand) tensiunea stocata intr-o celula iese din specificatiile necesaare pentru o citire valida. Practic ssd-ul stocheaza un nivel de electroni in celula, asa isi tine datele. Prin fenomene cuantice in timp se pierd suficienti electroni incat informatia nu mai e valida.

Edited by andreic, 21 January 2023 - 12:02.


#21
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018
Mersi mult de explicatie cu HDD-ul, foarte interesant ce mi-ai spus. Dar ma gandesc eu, prin metoda asta, HDD nu e mult mai sensibil la erori ? Adica ma gandesc ca daca la HDD de acum 25 ani o anume defectiune nu s-ar fi vazut, acuma si una infima sa conteze, daca e densitate f mare de informatii pe un spatiu mic cum ar  veni.

Dar un HDD daca il tin ptr back-up, ala nu-si pierde informatia cred, decat dupa f mult timp daca se demagnetizeaza (desi am casete de 30 de ani care merg brici si acuma, si video si audio). Sau sigur ,daca ii mai merge mecanica.

#22
solitaryman

solitaryman

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 955
  • Înscris: 05.02.2009
Legat de faptul ca poti sa vezi filmul chiar daca hdd are erori, formatul mkv permite acest lucru:

Quote

Formatul MKV (Matroska) este un format container, ceea ce înseamnă că poate conține mai multe piste video, audio și subtitrări într-un singur fișier. Din acest motiv, dacă o porțiune din fișier este coruptă sau lipsește, player-ul poate încă să citească și să redea părțile rămase din fișier. În plus, formatul Matroska permite și rezistența la erori și corectarea erorilor anticipate, ceea ce poate ajuta la minimizarea impactului datelor lipsă sau corupte asupra redării videoclipului. Acest lucru îl face mai robust și mai capabil să reziste la erori decât unele alte formate de fișiere video.


#23
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 122,521
  • Înscris: 07.02.2003

View PostMinettoMatoi, on 22 ianuarie 2023 - 00:26, said:

Mersi mult de explicatie cu HDD-ul, foarte interesant ce mi-ai spus. Dar ma gandesc eu, prin metoda asta, HDD nu e mult mai sensibil la erori ? Adica ma gandesc ca daca la HDD de acum 25 ani o anume defectiune nu s-ar fi vazut, acuma si una infima sa conteze, daca e densitate f mare de informatii pe un spatiu mic cum ar  veni.
Tot la nivel teporetic este o sensibilitate mai mare cu cat densitatea creste dar suprafetele magnetice in ziua de azi permit domenii de magnetizare foarte mici si stabile in acelasi timp, nu se compara cu benzile cu pulberi magnetice iar unitatile fiind metalice au o ecranare magnetica rezonabila fata de campul natural al Pamantului sau alte surse magnetice apropiate.
Practic inregistrarea SMR este tot perpendiculara ca e cea mai buna atat ca asa cum am aratat se fac niste suprapuneri calculate astfel incat sa ramana pistele cat mai subtiri si citibile in acelasi timp... acest lucru este posibil si datorita altor evolutii spectaculoase respectiv la numarul de cililndri (piste) pe o suprafata, daca acu 20 ani cele mai tari hdd-uri mergeau cu sute sau maxim cateva mii de cillindri, astea moderne scriu 50-80000 cilindri pe suprafata aia activa de 3-3.5cm. Sa faci atatea pozitii deja cere si o actuare foarte precisa iar pozitia exacta e mentinuta de citirea unei piste de control, un fel de pregroove cum era la mediile optice care cand e citita si din scurt da informatie controllerului actuatorului cum sa mentina pozitia si cum sa sara precis dintr-o singura miscare fara sa depaseasca locul desemnat.
Cand capul care citeste pista de control (tipic discul 0 suprafata 0) pateste ceva si nu mai poate citi, apare acel fenomen cunoscut de hdd busit, capetele se reseteaza periodic dar nu stau pe disc si clickane.

In afara de dezavantajul unei aparente sensibilitati mai mari a datelor bine inghesuite, suprapunerea la SMR cauzeaza si reduceri de performanta in anumite momente, de exemplu cand discul trebuie reactualizat intr-o zona ocupata, trebuie citite toate pistele care vor fi afectate, memorate in cache si rescrise secvential impreuna cu actualizarea ceruta (de ex cand modifici un fisier), asta face ca viteza de scrie sa fie mai redusa mai ales cand discul e plin sau foarte forjat si nu gaseste loc liber nefragmentat. Cand discul e nou si in majoritate gol nu se va simti nimic dar odata umplut... Posted Image
Ceva asemanator ca procedeu de actualizare se intampla si la ssd-uri cateodata dar nu se simte ca sunt foarte rapide iar daca sunt premium si au dram cache nici atat. Daca un bloc e ocupat de date dintre care unele apartin unor fisiere ulterior sterse capacitatea aia e blocata, cand se face colectarea gunoiului (garbage collection) alea trebuie citite si rescrise in alta parte incat sa ocupe blocul complet si sa se poata trimui blocul vechi ocupat partial. Controllerului ssd-ului decide daca si cand e cazul sa faca asta avand in vedere ca el doreste sa faca cat mai putine scrieri inutile, totul tine de algoritm aici.

Edited by andreic, 22 January 2023 - 09:07.


#24
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,004
  • Înscris: 04.09.2018

View Postsolitaryman, on 22 ianuarie 2023 - 07:21, said:

Legat de faptul ca poti sa vezi filmul chiar daca hdd are erori, formatul mkv permite acest lucru:
Foarte bine spus, mersi mult, chiar nu stiam, era bine sa fie mp4 ca acolo era mai clara treaba.

Andreic, multumesc si de data asta, esti baiat de treaba, ai explicat frumos si amanunte ca sa inteleaga omul.
Ptr back-up de lunga durata ce recomanzi ? HDD sau o mai fi altceva in afara de DVD de 100 de GB ? Or fi HDD special ptr Back-up sau alte chestii durabile ? Dar banui ca si HDD e ok daca nu il turez mereu, ci sa-l bag sa zic odata la luna in functiune putin daca e cazul.
Ca DVD trebuie gramada la ce am eu 1850 MB e cam nasol pe DVD. Sa trag 20 si ceva de DVD e cam aiurea.
Si nu stiu nici alea cum or fi daca-s durabile sau nu. Eu foloseam Verbatim-uri.

Edited by MinettoMatoi, 24 January 2023 - 14:41.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate