Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

ips. Streza se ferește să afirme că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu?

* * - - - 8 votes
  • This topic is locked This topic is locked
67 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Faptul că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu este învățătură ortodoxă și va reieși inclusiv din câteva citate din cărți de cult ortodoxe care menționează explicit acest lucru sub diverse formulări.

Întrebarea survine urmare unui interviu pe care ips. (înaltpreasfințitul) Streza, mitropolit cu reședința la „Hermănștat”, l-a acordat unui ziar local (care însă se distribuie gratuit în zeci de mii de exemplare pe la case și blocuri din oraș, știu asta însă de la o cunoștință sibiană) înainte de Crăciun, interviu în care a menționat formulări de genul „poporul ales” și „poporul Său” (adică al lui Dumnezeu) referindu-se la evreii Vechiului Testament, ceea ce nu este greșit, însă având în vedere că Biserica Ortodoxă este totuși în perioada Noului Testament, omiterea mențiunii că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu, așa cum învață credința ortodoxă, este una destul de ciudată, mai ales având în vedere cantitatea distribuită gratuit din acel ziar (adică nu este o carte sau măcar un articol pentru care cineva să vrea să plătească bani pentru achiziționare), chiar dacă între români nu este foarte obișnuit să se facă astfel de afirmații teologice în spațiul public.

Aici este un link către interviul acordat de ips. Streza, chiar dacă varianta scrisă, din ziar, este mai restrânsă decât varianta online:
https://sibiu100.ro/...ezinformatoare/

Având în vedere slaba cunoaștere teologică în rândul oamenilor simpli, având în vedere formulările explicite în sine, probabil că mulți oameni ar rămâne cu formulările de tipul „poporul ales” și „poporul lui Dumnezeu” alipite doar vechilor evrei, ai Vechiului Testament, sau poate ar extinde mai mult sau mai puțin conștient asupra evreilor în general. În mod implicit, marea majoritate a celor care totuși s-ar fi ostenit să citească interviul cu ips. Streza, cel mai probabil că nu ar face o astfel de asociere cu Biserica Ortodoxă din care majoritatea dintre ei fac parte (deși unii dintre ortodocșii din „Hermănștat” și din alte localități ale arhiepiscopiei cu sediul la „Hermănștat” au o apartenență la Biserica Ortodoxă care însă comportă niște probleme mari, despre care nu discutăm acum), ceea ce ar fi făcut necesară o astfel de afirmare (deși evident că doar cuvintele nu ar fi absolut deloc suficiente), altfel omiterea devine una problematică în acest întreg context, și având în vedere și care este învățătura ortodoxă de credință.

Și care este învățătura ortodoxă de credință, anume că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu, se poate învăța din multe surse, dar voi alege doar câteva rugăciuni și texte liturgice pentru a dovedi acest lucru, iar unul dintre texte este chiar o stihiră din slujba ceasului I din ajunul Crăciunului, anume:

„Acum vine să plinească proorocia proorocilor, care cu taină grăiește: Și tu, Betleeme, pământul Iudeii, care mai înainte gătești peștera, nicidecum nu vei fi mai mic între domni; că din tine va ieși Mie Povățuitor neamurilor, după trup, din Curata Fecioara, Hristos Dumnezeu, Care va paște pe poporul Său, noul Israel. Acestuia toți să-I dăm slavă!”

A se vedea și din textul a două rugăciuni mai des folosite:

„Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, dăruindu-i lui biruință asupra protivnicului, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință.”

„Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit. Nu Te mânia pe noi foarte, nici nu pomeni fărădelegile noastre. Ci caută și acum ca un milostiv și ne mântuiește pe noi de vrăjmașii noștri. Că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.”

Ar fi interesant de dezbătut asupra acestor lucruri, precum și asupra motivelor pentru care ips. Streza ar fi făcut, ceea ce cred eu, o omitere cam ciudată.

#2
richi_e

richi_e

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,926
  • Înscris: 02.02.2007
Daca intrebi orice protestant/ neoprotestant, iti va raspunde acelasi lucru!
nu mai vorbim de tovarasii evrei! :)
ei inca il asteapta pe Mesia, dar sa vina calare pe un tank sau pe o racheta daca se poate! ;)
bune, mai sunt si dago-getii care vin din urma, dar acolo e mai complicat, multi inca sunt ascunsi in tunel!

#3
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,490
  • Înscris: 30.10.2003

View PostIochanan, on 16 ianuarie 2023 - 16:09, said:

Ar fi interesant de dezbătut asupra acestor lucruri,
Asta e o discutie de nisa, care nu-si are locul pe acest forum. Dovada cascada de off topic ce va urma.

#4
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,237
  • Înscris: 29.12.2006

View Postrichi_e, on 16 ianuarie 2023 - 16:18, said:

evrei!
ei inca il asteapta pe Mesia, dar sa vina calare pe un tank sau pe o racheta daca se poate!

Sau...poate că a şi venit cu numele de "PreaÎnaltul Iron Dome".

#5
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,455
  • Înscris: 19.03.2022
Popor ales de Dumnezeu e acela care iubeste neprihanirea.
Nu exista popor ales  cum zic unii dintre "alesi" . Nici evreii nu sunt popor ales , nici romanii si nici un popor de pe planeta asta.
Exista o semintie aleasa care insa e aleasa nu sa primeasca cadouri si privilegii ci ales sa propovaduiasca evanghelia curata si neintinata.

#6
Argv

Argv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,500
  • Înscris: 25.10.2007

View PostIochanan, on 16 ianuarie 2023 - 16:09, said:

Faptul că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu

Biserica este o institutie de control a maselor, in niciun caz nu este popor.

#7
atomcat

atomcat

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 466
  • Înscris: 28.03.2011
Dupa incercarile de 'localizare' / 'nationalizare' ale crestinismului (prin 'Arsenie Boca; etc), acum unii vor sa 'localizeze' si 'poporul ales'.
Pe Iisus l-a intrebat cineva? :)

#8
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,488
  • Înscris: 30.08.2017
Biserica este o instituție, nu un popor, deci nu poate fi "popor ales".

#9
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,437
  • Înscris: 10.08.2005
Toate popoarele sunt alese, fiecare cu alt scop divin .

#10
kyrre

kyrre

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,960
  • Înscris: 27.05.2010

Quote

31. Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale.
32. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii, precum desparte păstorul oile de capre.
33. Şi va pune oile de-a dreapta Sa, iar caprele de-a stânga.
34. Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii.
35. Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit;
36. Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat; în temniţă am fost şi aţi venit la Mine

Cred ca IPS Streza a facut bine. Cred ca cei de mai sus sunt poporul lui Dumnezeu.

Daca ai fost doar botezat ca ortodox, cand aveai cateva luni, insa toata ziua pomenesti Sfintii si pe Iisus doar in injuraturi, ma indoiesc ca te poti numi poporul lui Dumnezeu.

#11
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postkyrre, on 16 ianuarie 2023 - 19:19, said:

Cred ca IPS Streza a facut bine. Cred ca cei de mai sus sunt poporul lui Dumnezeu.
Pe de o parte ai dreptate, mă refer la aceia mântuiți. Pe de alte părți nu cred că ai dreptate, în primul rând pentru că ips. Streza a afirmat doar despre evreii vechiului testament că ar fi „poporul ales” și „poporul lui Dumnezeu”, ceea ce nu este greșit, însă menționarea explicită doar a acestor lucruri pune în umbră adevărul teologic, care poate fi dovedit și din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție (și am dat deja trei citate, trei texte de rugăciuni), că în noul testament Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu. A nu menționa explicit acest lucru este o greșeală din punctul meu de vedere, pentru că există posibilitatea ca mulți oameni să rămână cu ideea că evreii vechiului testament au fost singurul popor ales al lui Dumnezeu, mulțimea neavând cine știe ce educație religioasă. Ori neafirmarea adevărului până la capăt este o greșeală, din punctul meu de vedere, chiar dacă ips. Streza nu neagă adevărul. Însă neafirmarea lui până la capăt consider că este o greșeală. Poate ar trebui totuși să ne punem și niște întrebări, cum de apar astfel de „scăpări”.

În al doilea rând, cu referire strict la citatul dat de tine, nu este greșit ce spui, doar că adevărul surprins de tine se referă la judecata eshatologică, la vremurile deplin eshatologice, numai că noi și Biserica nu suntem încă deplin în acea situație. Noi suntem aici în istorie, de fapt Biserica este o îngemănare între eshatologic și istoric, or învățătura despre poporul ales al lui Dumnezeu trebuie cumva să fie valabilă și pentru ziua de azi, pentru timpul pe care îl trăim, nu doar pentru orizontul „trierii” eshatologice. Popor ales al lui Dumnezeu trebuie să fie și acum, nu doar la sfârșit, chiar dacă nu toți aceia care sunt sau suntem acum vor sau vom fi și după judecata de apoi. Discutăm despre niște învățături de credință care nu pot fi contrazise chiar așa simplu, totuși.

#12
don_King

don_King

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,043
  • Înscris: 26.11.2001
Ce BS infernal. Universul exista de muuult timp, voi credeti ca o organizare umana in ultimii mii de ani pe o planeta mica-mica are vreo relevanta ? Chiar Pamantul este buricul lumii ca asa au scris nispe popi ?

#13
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View Postatomcat, on 16 ianuarie 2023 - 17:00, said:

Dupa incercarile de 'localizare' / 'nationalizare' ale crestinismului (prin 'Arsenie Boca; etc), acum unii vor sa 'localizeze' si 'poporul ales'.
Pe Iisus l-a intrebat cineva? Posted Image
Păi, Iisus a spus, dar poate că unii stau mai slăbuț cu lectura, sau poate cu credința (ortodoxă).

„Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților, când veți vedea pe Avraam și pe Isaac și pe Iacov și pe toți proorocii în Împărăția lui Dumnezeu, iar pe voi aruncați afară. Și vor veni alții de la răsărit și de la apus, de la miazănoapte și de la miazăzi și vor ședea la masă în împărăția lui Dumnezeu. Și iată, sunt unii de pe urmă care vor fi întâi, și sunt alții întâi care vor fi pe urmă.” (Luca 13, 28-30)

#14
mariusr1976

mariusr1976

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,425
  • Înscris: 26.04.2016

View PostIochanan, on 16 ianuarie 2023 - 16:09, said:

Faptul că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu este învățătură ortodoxă și va reieși inclusiv din câteva citate din cărți de cult ortodoxe care menționează explicit acest lucru sub diverse formulări.

Întrebarea survine urmare unui interviu pe care ips. (înaltpreasfințitul) Streza, mitropolit cu reședința la „Hermănștat”, l-a acordat unui ziar local (care însă se distribuie gratuit în zeci de mii de exemplare pe la case și blocuri din oraș, știu asta însă de la o cunoștință sibiană) înainte de Crăciun, interviu în care a menționat formulări de genul „poporul ales” și „poporul Său” (adică al lui Dumnezeu) referindu-se la evreii Vechiului Testament, ceea ce nu este greșit, însă având în vedere că Biserica Ortodoxă este totuși în perioada Noului Testament, omiterea mențiunii că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu, așa cum învață credința ortodoxă, este una destul de ciudată, mai ales având în vedere cantitatea distribuită gratuit din acel ziar (adică nu este o carte sau măcar un articol pentru care cineva să vrea să plătească bani pentru achiziționare), chiar dacă între români nu este foarte obișnuit să se facă astfel de afirmații teologice în spațiul public.

Aici este un link către interviul acordat de ips. Streza, chiar dacă varianta scrisă, din ziar, este mai restrânsă decât varianta online:
https://sibiu100.ro/...ezinformatoare/

Având în vedere slaba cunoaștere teologică în rândul oamenilor simpli, având în vedere formulările explicite în sine, probabil că mulți oameni ar rămâne cu formulările de tipul „poporul ales” și „poporul lui Dumnezeu” alipite doar vechilor evrei, ai Vechiului Testament, sau poate ar extinde mai mult sau mai puțin conștient asupra evreilor în general. În mod implicit, marea majoritate a celor care totuși s-ar fi ostenit să citească interviul cu ips. Streza, cel mai probabil că nu ar face o astfel de asociere cu Biserica Ortodoxă din care majoritatea dintre ei fac parte (deși unii dintre ortodocșii din „Hermănștat” și din alte localități ale arhiepiscopiei cu sediul la „Hermănștat” au o apartenență la Biserica Ortodoxă care însă comportă niște probleme mari, despre care nu discutăm acum), ceea ce ar fi făcut necesară o astfel de afirmare (deși evident că doar cuvintele nu ar fi absolut deloc suficiente), altfel omiterea devine una problematică în acest întreg context, și având în vedere și care este învățătura ortodoxă de credință.

Și care este învățătura ortodoxă de credință, anume că Biserica Ortodoxă este popor ales al lui Dumnezeu, se poate învăța din multe surse, dar voi alege doar câteva rugăciuni și texte liturgice pentru a dovedi acest lucru, iar unul dintre texte este chiar o stihiră din slujba ceasului I din ajunul Crăciunului, anume:

„Acum vine să plinească proorocia proorocilor, care cu taină grăiește: Și tu, Betleeme, pământul Iudeii, care mai înainte gătești peștera, nicidecum nu vei fi mai mic între domni; că din tine va ieși Mie Povățuitor neamurilor, după trup, din Curata Fecioara, Hristos Dumnezeu, Care va paște pe poporul Său, noul Israel. Acestuia toți să-I dăm slavă!”

A se vedea și din textul a două rugăciuni mai des folosite:

„Cel ce Te-ai înălțat pe Cruce de bunăvoie, poporului Tău celui nou, numit cu numele Tău, îndurările Tale dăruiește-i, Hristoase Dumnezeule. Veselește cu puterea Ta pe credinciosul nostru popor, dăruindu-i lui biruință asupra protivnicului, având ajutorul Tău armă de pace, nebiruită biruință.”

„Doamne, miluiește-ne pe noi, că întru Tine am nădăjduit. Nu Te mânia pe noi foarte, nici nu pomeni fărădelegile noastre. Ci caută și acum ca un milostiv și ne mântuiește pe noi de vrăjmașii noștri. Că Tu ești Dumnezeul nostru și noi suntem poporul Tău, toți lucrul mâinilor Tale și numele Tău chemăm.”

Ar fi interesant de dezbătut asupra acestor lucruri, precum și asupra motivelor pentru care ips. Streza ar fi făcut, ceea ce cred eu, o omitere cam ciudată.
Kiril, face parte tot din adevărată religie, credință, etc?

#15
GRATEFUL

GRATEFUL

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,479
  • Înscris: 17.04.2014

View PostIochanan, on 16 ianuarie 2023 - 16:09, said:


Întrebarea survine urmare unui interviu pe care ips. (înaltpreasfințitul) Streza, mitropolit cu reședința la „Hermănștat”, l-a acordat unui ziar local ...
Titulatura "înaltpreasfințitul" nu exista mentionata in Noul Testament. Primii crestini nu-si acordau astfel de titluri pompoase, fiindca ii caracteriza smerenia si simplitatea.

#16
heartu

heartu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,673
  • Înscris: 06.03.2021

View PostGRATEFUL, on 21 ianuarie 2023 - 06:13, said:

Titulatura "înaltpreasfințitul" nu exista mentionata in Noul Testament. Primii crestini nu-si acordau astfel de titluri pompoase, fiindca ii caracteriza smerenia si simplitatea.

Pavel este cel care a introdus ierarhia în mijlocul fraților, nu Isus... Isus le-a spălat picioarele și le-a spus să fie supuși unii altora, nu superiori!

#17
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,455
  • Înscris: 19.03.2022

View Postheartu, on 21 ianuarie 2023 - 14:51, said:

Pavel este cel care a introdus ierarhia în mijlocul fraților, nu Isus... Isus le-a spălat picioarele și le-a spus să fie supuși unii altora, nu superiori!
Si atunci isus de ce isi zice Domn daca nu exista ierarhie ?

Ba chiar spune ca e imparat despre sine.

#18
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,202
  • Înscris: 26.01.2007

View Postheartu, on 21 ianuarie 2023 - 14:51, said:

Pavel este cel care a introdus ierarhia în mijlocul fraților, nu Isus...
Ierarhia a existat, există și va exista totdeauna în toate comunitățile umane.
Nu a adus-o nici Isus și nici Pavel. O comunitate umană NU poate exista fără ierarhie.
Pur și simplu. Și gata! :)

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate