Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Amenintat cu moartea de un numar ...

La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...
 Strategie investie pe termen lung...

Modulator FM ptr auto alimentat p...

orange cablu f.o. - internet fara...

Robinet care comuta traseul
 A fost lansata Fedora 40

Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?
 transport -tren

Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...
 

Spune Biblia ceva semnificativ despre apicultura?

* * - - - 2 votes
  • This topic is locked This topic is locked
3 replies to this topic

#1
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009
Faceam apicultura de vreo 6 ani si am intalnit un baiat religios care mi-a zis ca in biblie scrie ca cine intelege lumea albinelor intelege ..niste taine importante.. M-am gandit un pic si n-am putut spune ca m-a invatat apicultura ceva semnificativ (pe care n-ai putea-o invata din alt domeniu).
Ce remarcasem totusi, e ca si-n cartile de apicultura de specialitate se vorbea despre "spiritul stupului", si anume ca nu-i musai albina "animalul" cu care lucrezi, ci stupul. In fine, apoi peste vreun an ma gandeam la politica cu diferente dintre stanga si dreapta, comunism, etc si ,ma gandeam "stai putin ca albinele sunt comuniste. Impart totul, doar colaboreaza si nu fac competitie intre ele. Oare de ce? Pai in primul rand ca-s toate femele, si-apoi sunt inactive sexual. Iar cele active sexual (matcile indeosebi), fac competitie de se omoara intre ele.
Asta fata de muste de exemplu care nu-s comuniste dar se imperecheaza una-doua. Si deci ma gandeam si la om, care are instincte complet opuse, fiind cel mai "in calduri" animal, non-stop in sezonul de imperechere. De aici se pot trage multe comcluzii interesante, dar ar mai fi un aspect care iarasi vad ca m-a marcat: Luand in considerare acest aspect comunist al albinelor, ma gandeam daca au democratie si cum functioneaza. Raspunsul e ca e un vot majoritar dat prin miros si zgomot/agitatie, care poate fi declansat si de albinele tinere, etc (deci un soi de Democratie Directa), si cat de usor e sa manipulezi (ca apicultor) acest vot majoritar. (la fel cum e usor pt bogatii care detin media sa manipuleze votantii). Sii vezi ca am ajuns sa am jos la semnatura mea o intreaga teorie despre Democratie.
Deci da, chiar se puteau trage multe concluzii interesante din apicultura (cu conditia sa te gandesti/filosofezi pe tema asta).

Am cautat pe net de cateva ori dar n-am gasit, mai exact unde si ce spune in Biblie despre cresterea albinelor?.

Edited by bursucelu_viesel, 15 January 2023 - 08:10.


#2
Sfantul Jakob

Sfantul Jakob

    membru anodin

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,202
  • Înscris: 26.01.2007

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

Spune Biblia ceva semnificativ despre apicultura?
Nu.
Deși, într-adevăr, avem multe de învățat de la ele.
În Biblie se vorbește de mai multe ori despre albine dar nu este descrisă în detaliu viața stupului și nu ni se spune nimic despre creșterea lor.
Suntem învățați doar:

Pilde 6:8
Mergi la albină şi vezi cât e de harnică şi ce lucrare iscusită săvârşeşte. Munca ei o folosesc spre sănătate şi regii şi oamenii de rând. Ea e iubită şi lăudată de toţi, deşi e slabă în putere, dar e minunată cu iscusinţa.


Mai sunt câteva texte dar mai puțin relevante.

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

Am cautat pe net de cateva ori dar n-am gasit, mai exact unde si ce spune in Biblie despre...
Se poate folosi și funcția "căutare" direct în Biblie: https://www.bibliaor...=albin&carte=-3

Edited by Sfantul Jakob, 15 January 2023 - 08:55.


#3
Texe

Texe

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,551
  • Înscris: 09.02.2008

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

Am cautat pe net de cateva ori dar n-am gasit, mai exact unde si ce spune in Biblie despre cresterea albinelor?.
Biblia nu e indreptar de tehnici agricole/apicole...

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

politica cu diferente dintre stanga si dreapta, comunism, etc si ,ma gandeam "stai putin ca albinele sunt comuniste. Impart totul, doar colaboreaza si nu fac competitie intre ele. Oare de ce? Pai in primul rand ca-s toate femele, si-apoi sunt inactive sexual. Iar cele active sexual (matcile indeosebi), fac competitie de se omoara intre ele.

Si furnicile sunt la fel.
Problema la albine si furnici este tocmai ca ele ca indivizi nu pot asigura vreo mostenire, acesta fiind apanajul matcii/reginei. Iar albinele fac orice ca sa asigure bunastarea matcii si a progeniturilor ei. Si avand in vedere asta, lucratoarele dau dovada de altruism, loialitata absoluta si spirit de sacrificiu suprem, atunci cand vine vorba despre matca/regina. Tot ceea ce fac ele este pentru singurul individ care poate asigura mersul mai departe al stupului/musuroiului.
Si de aici antiteza cu idologia comunista a oamenilor, care spune ca doar prin comunism poti obtine o democratie totala si completa, in cadrul careia fiecare individ sa fie egal cu oricare altul si sa se bucure de aceleasi drepturi si libertati. Ori, in cazul speciilor de stup/musuroi, este evident ca matca/regina au prioritate in fata oricarui alt individ (ceea ce este si normal). Asa ca asta cu "democratia stupului"... in conditiile in care toti trebuie sa se sacrifice pentru bunastarea "liderului"... suna mai degraba a Coreea de Nord.

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

Luand in considerare acest aspect comunist al albinelor, ma gandeam daca au democratie si cum functioneaza. Raspunsul e ca e un vot majoritar dat prin miros si zgomot/agitatie, care poate fi declansat si de albinele tinere, etc (deci un soi de Democratie Directa), si cat de usor e sa manipulezi (ca apicultor) acest vot majoritar.
Asa cum am aratat mai sus, din punctul meu de vedere, un stup este orice mai putin democratie. Singurul drept al lucratoarelor este sa se preocupe non-stop de bunastarea matcii si a progeniturilor ei (progeniturilor stupului).

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

Si deci ma gandeam si la om, care are instincte complet opuse, fiind cel mai "in calduri" animal, non-stop in sezonul de imperechere.
Una din concluzii este aceea ca nu poti aplica modul de organizare sociala a albinelor/furnicilor la oameni.
1. Oamenii se pot reproduce in perechi. Albinele sau furnicile nu. Doar matca/regina asigura functia reproductiva, restul indivizilor au grija de bunastarea ei.
2. Oamenii sunt animale de haita. Ca animale de haita au si ei nevoie de un lider al haietei. Spre deosebire de albine, liderul haitei nu este cel care asigura functia reproductiva. Drept pentru care, omul a devenit un animal politic, incercand sa gaseasca echilibrul intre binele haitei si binele individual.
3. Oamenii nu au sezon de imperechere. Pentru ca nu suntem animale solitare, precum ursii sau cerbii/caprioarele.
Ideea ar fi ca fiecare isi are locul si rolul lui, modul lui de organizare sociala, asa cum le-a fost dat. Oamenii nu pot fi albine si albinele nu pot fi oameni.

View Postbursucelu_viesel, on 15 ianuarie 2023 - 08:04, said:

Pai in primul rand ca-s toate femele, si-apoi sunt inactive sexual.
Paradoxul la albine este ca desi indivizii nu au functie sexuala per se, asigura functia sexuala/reproductiva pentru numeroase alte specii...
Si aici intervine partea spirituala... si ceea ce ar putea fi invatat de la albine.
Desi albinele experimenteaza, asezandu-se pe diverse flori (si asigurand astfel functia sexuala a speciilor respective), ele stiu sa aleaga ce este bun (care polen anume) pentru stup. Asta in primul rand. In al doilea rand, culeg atat polen din fiecare floare considera ca este necesar, nesecand floarea de polen.
La fel, si oamenii, ar trebui sa experimenteze si sa aleaga ce anume este rau si ce anume este bine. Caci pana la urma la asta se rezuma totul.

Asa cum rezuma si poetul intr-un soi de rezumat (luand ultima strofa) la rezumatul Eclasiastului:
"Tu ramai la toate rece,
De te-ndeamna, de te cheama;
Ce e val, ca valul trece,
Nu spera si nu ai teama;
Te intreaba si socoate
Ce e rau si ce e bine;
"
Cam asta am putea sa invatam de la albine... sa distingem cu usurinta raul de bine, prin experimentare.

#4
bursucelu_viesel

bursucelu_viesel

    Very very sketchy stuff

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,751
  • Înscris: 03.02.2009

View PostTexe, on 24 ianuarie 2023 - 13:49, said:

Daca esti apicultor trebuie sa fi vazut cum iau matca la suturi, o obliga sa oua, iar daca ea incepe sa de-a chix, n-o mai hraneste si o dezmembreaza de vie. Deci sa nu confundam stupul cu dictatura reginei ca, nu-i. E democratie. Si cu vot popular. Si e si destul de prost, caci poate le moare matca, poate nu mai au oua din care sa faca alta matca, tu ii dai o matca si ele vor s-o omoare ca nu-i recunosc mirosul, dar le pacalesti usor daca le imbeti cu niste tuica sau alte mirosuri (ceapa, spray, etc),
Poti face o gramada de trucuri, asa cum si bogatii care detin media pot manipula populatia dupa bunul plac.

Omul da, natural se aduna in haita cu mascul alfa, dar care, in mod natural se imperecheaza cu toate femelele. Sa nu uitam de Ginghis Khan, Pasa cu harmuri, regi nobili care luau toate miresele la de3v!ginat. sau chiar Stefan cel Mare se spune ca mai facea dinastea pe unde innopta. Asta-i natura umana.
Omul a cizelat societatea pana sa fie mai morala, caci nu exista moralitate in natura. Insa in instinctele lui, e neschimbat din vrenea antica (si oricand poate reveni in acel trai).

Edited by bursucelu_viesel, 24 January 2023 - 18:03.


Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate