Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 Recomandare bicicleta e-bike 20&#...

Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?
 

Despre tradiția schimbării numelui la căsătorie

- - - - -
  • Please log in to reply
57 replies to this topic

#1
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,969
  • Înscris: 21.08.2008
În civilizația europeană există tradiția ca la căsătorie soția să primească numele de familie al soțului.

Rădăcinile acestei tradiții vin din Roma antică, unde, în special în rândul nobililor, nu doar femeia, ci și copiii și servitorii luau de asemenea numele nobilului ai căruia erau.

La noi în țară tradiția aceasta se păstra tot în rândul familiilor domnești și boierești, în timp ce în cazul familiilor de condiție modestă, agricultorilor, micilor meseriași, aceasta apare destul de târziu, în secolul XIX, atunci când școala devine accesibilă și acestor categorii sociale, și după ce unii din ei sunt împropietăriți de către domnitor.

În cazul multora numele de familie se schimbă de la o generație la alta, noul nume de familie fiind de multe ori prenumele tatălui, sau un derivat al acestuia.

Am văzut că unele fete nu doresc să își folosească public numele de familie pe rețelele sociale, așteptând parcă să primească un nou nume de familie, cel de după căsătorie, fiind nu doar împăcate cu această situație, dar primind acel nume ca pe un trofeu.

Acum există însă multe cazuri în care ambii soți își păstrează numele dinainte de căsătorie, sau cazuri în care soțul optează pentru numele soției, fie pentru că soția are o stare mai bună, sau un nume important, sau pentru că numele de familie al soțului a căpătat conotații nedorite iar căsătoria îi dă acestuia ocazia să îl schimbe.

Există și state - așa cum este Canada - în care este favorizată păstrarea numelui de familie primit la naștere în cazul ambilor soți, statul considerând că atât prenumele cât și numele fac parte din identitatea unei persoane, și din această cauză nu poate fi schimbat niciunul din ele.

Credeți că tradiția schimbării numelui la căsătorie de către soție trebuie păstrată,
sau ar trebui să adoptăm și noi modelul canadian, și să avem un singur nume întreaga viață, indiferent de sex?

.

#2
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,787
  • Înscris: 25.06.2007
Fiecare după cum vrea mușchiu’ lui  :)

#3
Soulstream

Soulstream

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,022
  • Înscris: 03.02.2014
La mine, sotia a luat numele meu pt ca a vrut sa se rupa complet de familia ei (singurele rude ramase in viata erau niste unchi si matusi nebune cu care nu mai vorbise de foarte multi ani oricum).

In general, e bine ca fiecare cuplu sa ia decizia care o considera buna. E la fel ca si casatoria religioasa, nu e obligatorie, dar marea majoritate o fac "din traditie" sua din convingere. Sau la fel ca numarul de copii doriti; daca unul vrea un copil si celalalt 3, pot aparea conflicte.

Relatiile de success mereu implica anumite compromisuri, conteaza sa faci compromisurile cu care poti trai pe termen lung.

#4
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Eu cred ca e irelevanta schimbarea numelui.
In principiu nu cred ca numele ar trebui sa fie schimbat.

#5
Karhu

Karhu

    Heretic member

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 39,787
  • Înscris: 25.06.2007
Și copiii ce nume de familie să poarte?

#6
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,724
  • Înscris: 10.12.2006
Normal e sa isi pastreze ambii parteneri numele.

#7
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,383
  • Înscris: 10.08.2005
Cat timp se poate pastra, sau alege altul (prin proceduri speficice). Ce este de adoptat de la canadieni ?

#8
ccf_cristi

ccf_cristi

    Asa si?!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,492
  • Înscris: 13.10.2010

View PostKarhu, on 10 ianuarie 2023 - 18:18, said:

Și copiii ce nume de familie să poarte?
Ionescu-Popescu / Popescu - Ionescu pana varsta cand si-l pot schimba. :habarnam:

#9
vio69c

vio69c

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,642
  • Înscris: 17.08.2022
Sa lasam traditia, traditionalilor.

Sa vedem ce spune legea.....287/2009

Articolul 281

În declaraţia de căsătorie, viitorii soţi vor arăta că nu există niciun impediment legal la căsătorieşi vor menţiona numele de familie pe care îl vor purta în timpul căsătoriei, precum şi regimul matrimonial ales.


Articolul 282

Alegerea numelui de familie

Viitorii soţi pot conveni să îşi păstreze numele dinaintea căsătoriei, să ia numele oricăruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un soţ poate să îşi păstreze numele de dinaintea căsătoriei, iar celălalt să poarte numele lor reunite.


Deci exista suficienta flexibilitate sa nu fie nici-o problema

Articolul 311

Schimbarea numelui de familie

- Soţii sunt obligaţi să poarte numele declarat la încheierea căsătoriei.

- Dacă soţii au convenit să poarte în timpul căsătoriei un nume comun şi l-au declarat potrivit dispoziţiilor art. 281, unul dintre soţi nu poate cere schimbarea acestui nume pe cale administrativă decât cu consimţământul celuilalt soţ.



Ce poate fi mai clar ?
Un nume diferit, nume comun sau ambele nume
Copii sunt inscrisi de comun acord de parinti pana au dreptul legal sa il schimbe personal

Edited by vio69c, 10 January 2023 - 18:25.


#10
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,969
  • Înscris: 21.08.2008
Aspecte legale

Prevederi ale Codului civil:

Structura numelui Art. 83
Numele cuprinde numele de familie si prenumele.

Dobandirea numelui Art. 84
(1) Numele de familie se dobandeste prin efectul filiatiei si poate fi modificat prin efectul schimbarii starii civile, in conditiile prevazute de lege.
(2) Prenumele se stabileste la data inregistrarii nasterii, pe baza declaratiei de nastere. Este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz.
(3) Numele de familie si prenumele copilului gasit, nascut din parinti necunoscuti, precum si cele ale copilului care este parasit de catre mama in spital, iar identitatea acesteia nu a fost stabilita in termenul prevazut de lege, se stabilesc prin dispozitia primarului comunei, orasului, municipiului sau al sectorului municipiului Bucuresti in a carui raza teritoriala a fost gasit copilul ori, dupa caz, s-a constatat parasirea lui, in conditiile legii speciale.

Schimbarea numelui pe cale administrativa Art. 85
Cetatenii romani pot obtine, in conditiile legii, schimbarea pe cale administrativa a numelui de familie si a prenumelui sau numai a unuia dintre acestea.

Numele copilului din casatorie Art. 449
(1) Copilul din casatorie ia numele de familie comun al parintilor sai.
(2) Daca parintii nu au un nume comun, copilul ia numele unuia dintre ei sau numele lor reunite. In acest caz numele copilului se stabileste prin acordul parintilor si se declara, odata cu nasterea copilului, la serviciul de stare civila.
(3) In lipsa acordului parintilor, instanta de tutela hotaraste si comunica de indata hotararea ramasa definitiva la serviciul de stare civila unde a fost inregistrata nasterea.

Numele copilului din afara casatoriei Art. 450
(1) Copilul din afara casatoriei ia numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
(2) In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, copilul, prin acordul parintilor, poate lua numele de familie al parintelui fata de care si-a stabilit filiatia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declara de catre parinti, impreuna, la serviciul de stare civila la care a fost inregistrata nasterea. In lipsa acordului parintilor se aplica dispozitiile art. 449 alin. (3).
(3) In cazul in care copilul si-a stabilit filiatia in acelasi timp fata de ambii parinti, se aplica in mod corespunzator dispozitiile art. 449 alin. (2) si (3).Numele de familie din timpul căsătoriei şi după desfacerea căsătoriei



Alegerea numelui de familie Art. 282
Viitorii soti pot conveni sa isi pastreze numele dinaintea casatoriei, sa ia numele oricaruia dintre ei sau numele lor reunite. De asemenea, un sot poate sa isi pastreze numele de dinaintea casatoriei, iar celalalt sa poarte numele lor reunite.

Schimbarea numelui de familie Art. 311
(1) Sotii sunt obligati sa poarte numele declarat la incheierea casatoriei.
(2) Daca sotii au convenit sa poarte in timpul casatoriei un nume comun si l-au declarat potrivit dispozitiilor art. 281, unul dintre soti nu poate cere schimbarea acestui nume pe cale administrativa decat cu consimtamantul celuilalt sot.

Numele de familie dupa casatorie Art. 383
(1) La desfacerea casatoriei prin divort, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei. Instanta ia act de aceasta intelegere prin hotararea de divort.
(2) Pentru motive temeinice, justificate de interesul unuia dintre soti sau de interesul superior al copilului, instanta poate sa incuviinteze ca sotii sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, chiar in lipsa unei intelegeri intre ei.
(3) Daca nu a intervenit o intelegere sau daca instanta nu a dat incuviintarea, fiecare dintre fostii soti poarta numele dinaintea casatoriei.
Scrierea numelui în actele şi certificatele de stare civilă


Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă (actualizată la 18.04.2012)

Numele de familie şi prenumele se scriu ca în actul de identitate şi certificatele de stare civilă. Dacă există diferenţe (litere, diacritice şi/sau cratimă) între numele de familie şi/sau prenumele din actul de identitate şi cele din certificatul de naştere sau certificatul de căsătorie, atunci numele de familie şi prenumele se scriu ca în actul de naştere şi certificatul de naştere, respectiv actul de căsătorie şi certificatul de căsătorie, iar numele şi prenumele din actul de identitate se corectează. Dacă există dubii cu privire la corectitudinea numelui şi/sau prenumelui din certificatul de naştere sau certificatul de căsătorie, se efectuaeză o verificare în registrul de naşteri.

Numele de familie şi prenumele formate din mai multe nume se scriu cu cratimă. Cratima nu este decât un element de legătură.
.

#11
altuser09

altuser09

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,409
  • Înscris: 25.08.2009
Voi stiti cum e cu numele la islandezi?
Acolo nu exista nume de familie.
Citez, link-ul e mai jos:
"Să vedem, Siggurdsson, Eiriskdottir, preşedintele Grímsson, primul ministru Gunnlaugsson, etc., ce au aceste „nume de familie” în comun? În Islanda, cetăţenii nu au nume de familie. În locul acestuia, se foloseste patronimicul. Pentru un fiu, se utilizează sufixul „son”, iar pentru o fiică „dottir”. Islanda menţine încă sistemul arhaic nordic al numelor. Aşa se face că fiul tău nu îţi va moşteni numele de familie. Dacă te cheamă Gustaf, iar pe fiul tău Jon, se va numi Jon Gustafsson, adică „fiul lui Gustaf”. Dacă ai şi o fiică, Kristin, ea se va numi Kristin Gustafdottir, adică „fiica lui Gustaf”. Dacă într-un anturaj anume (şcoală, serviciu etc) sunt două persoane numite Jon, care au taţi Gustaf, pentru a-i deosebi se foloseşte şi numele bunicului. Jon Gustafsson Hallsson (Jon, fiul lui Gustaf Hallson) şi Jon Gustafsson Gudjhonsson (Jon, fiul lui Gustaf Dudjhonsson).
Există şi excepţii. Dacă se consideră că ai realizat lucruri măreţe, importante, pentru ţară, ţi se permite să-ţi „blochezi” numele de familie şi pentru generaţiile viitoare. Aşa a fost cazul lui Arnor Gudjohnsen (considerat cel mai mare fotbalist din istoria Islandei) şi al fiului său, Ejdur Gudjohnsen. Copiii nerecunoscuţi de tatăl lor capătă automat un patronimic rezultat din numele mamei. În evul mediu, s-a folosit şi la noi acest sistem, îndeosebi în Molodova: Amariei sau Aioanei.
https://www.aziaminv...ilie-i9294.html
Cred ca explicatia este destul de cuprinzatoare.
Eu aveam informatia dupa ce citisem literatura scrisa de islandezi, actiunea se petrecea in Islanda. Recunosc ca unele nume mi s-au parut greu de pronuntat.

#12
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,145
  • Înscris: 30.08.2017
Eu i-am zis soției că îmi este indiferent dacă poartă sau nu numele meu. L-a păstrat pe al ei din rațiuni birocratice, că nu avea chef să schimbe CI, pașaport și permis.

Copilul poartă numele meu.

Mie îmi place la nordici sistemul în care copiii preiau prenumele tatălui ca nume de familie. GustavSSON adică fiul lui Gustav (sau a lu' Gusti, cum ar veni la noi).

Edited by george_alexandru, 10 January 2023 - 18:43.


#13
Koal

Koal

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,969
  • Înscris: 21.08.2008
@altuser09
Și eu menționasem că și la noi în multe cazuri s-au folosit nume derivate de la prenumele tatălui, sau al mamei.
Fiul fie primea prenumele tatălui, fie prenumele urmat de sufixul „-escu” sau un alt sufix.
În Moldova erau folosite fie prefixe, A-, Al- fie variante ale genitivului, „-ei”, „-si”, fie ambele variante.
Și în vorbirea populară se întâlnea și se întâlnește întrebarea „- Al cui ești tu?”, iar răspunsul la acesta a dat multe nume de familie.

.

View PostKarhu, on 10 ianuarie 2023 - 18:18, said:

Și copiii ce nume de familie să poarte?

Bine ar fi să aleagă unul din numele părinților, altfel se complică inutil.
De regulă ar trebui ales numele tatălui.

#14
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,192
  • Înscris: 06.07.2007

View Postgeorge_alexandru, on 10 ianuarie 2023 - 18:37, said:



Mie îmi place la nordici sistemul în care copiii preiau prenumele tatălui ca nume de familie. GustavSSON adică fiul lui Gustav (sau a lu' Gusti, cum ar veni la noi).
S-o zicem pe aia dreapta...si la rusi e la fel(partial), deci esti putinist. :)))

Edited by dan1980_25, 10 January 2023 - 19:06.


#15
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,886
  • Înscris: 01.01.2010

View PostMizu, on 10 ianuarie 2023 - 18:18, said:

Normal e sa isi pastreze ambii parteneri numele.
A, da? Si in 10 generatii sa avem nume de arabi (Vasile ben Ion ben Ghiorghe ben etc).
Normal este ca existe un singur identificator.

Ben inseamna fiul (daca nu ma insel).

#16
Cleopatra-

Cleopatra-

    Fleur-Noire

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,592
  • Înscris: 12.04.2009

View PostKoal, on 10 ianuarie 2023 - 18:06, said:

În civilizația europeană există tradiția ca la căsătorie soția să primească numele de familie al soțului.
Nu peste tot. Or fi venind tradițiile din Roma antică, dar femeile în Italia, de exemplu, nu își schimbă numele atunci când se mărită. Așa este legea și nu există nici o procedură legală prin care femeia să își poată schimba numele de familie cu cel al soțului, chiar dacă ar vrea. Așadar, soții au nume diferite, iar conform Codului civil italian, o femeie care se căsătorește își păstrează numele de familie și are opțiunea de a adăuga numele de familie al soțului, după al ei. Iar copii primesc numele tatălui.
Legea prevede posibilitatea schimbării numelui/prenumelui în cazuri excepționale.

Legea belgiană prevede că numele de familie nu se schimbă după căsătorie.

În Olanda femeile sunt identificate întotdeauna în documente după numele lor de fată și pot lua numele soțului numai în circumstanțe speciale.

Edited by cleopatra00, 10 January 2023 - 19:10.


#17
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,145
  • Înscris: 30.08.2017

View Postdan1980_25, on 10 ianuarie 2023 - 19:05, said:

S-o zicem pe aia dreapta...si la rusi e la fel(partial), deci esti putinist. Posted Image))

M-ai prins :lol:

View PostYOUR_GOD, on 10 ianuarie 2023 - 19:09, said:

A, da? Si in 10 generatii sa avem nume de arabi (Vasile ben Ion ben Ghiorghe ben etc).
Normal este ca existe un singur identificator.

Ben inseamna fiul (daca nu ma insel).

A lu' Vasile a lu' Gheorghe a lu' Vasile. Hai ca nu suna rau.

#18
YOUR_GOD

YOUR_GOD

    Not assigned

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,886
  • Înscris: 01.01.2010

View Postgeorge_alexandru, on 10 ianuarie 2023 - 19:10, said:

Ion al lui Vasile al lui Mihai al lui Ghiorghi al lui Marian al lui Ciprian al lui Stefan...avea nevoie de o transfuzie de sange.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate