Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Resoftare camera supraveghere

Cu ce va aparati de cainii agresi...

Nu imi platiti coletul cu cardul ...

Mi-au disparut amigdalitele ?
 Exista vreun plan de terorizare p...

Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024
 Suprasolicitare sistem electric

CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...
 Magnet in loc de clește pent...

Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over
 

Chat GPT - un ajutor sau chiar poate elimina developerii ?

- - - - -
  • Please log in to reply
312 replies to this topic

#271
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
De ce ai impresia ca raspunsul Bing Ai are o fenomenala relevanta?

#272
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Apropo de prognoze pe AI: https://www.technolo...ai-predictions/

Una mai veche: https://www.fhi.ox.a...ploads/FAIC.pdf

Pe alte sisteme complexe, exista un text foarte bun "Everybody’S an Expert". Google it. Merita.

Edited by parabellum, 20 April 2023 - 14:21.


#273
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,935
  • Înscris: 29.10.2014
Voi tot vorbiti de inteligenta artificiala care va cuceri lumea si eu de o luna de zile ma tot chinuiesc sa imi simplific ziua de munca si sa pun ChatGPT-ul sa-mi faca treaba. Inafara de vreo 2 functii si ceva cod generat automat in restul de 99% din munca nu m-a ajutat deloc. Ii dau o metoda sa o simplifice si imi zice: Hmmm, nu pot sa ma pronunt. La un moment dat mi-a recomandat o functie care nu exista in limbajul de programare folosit.

Chiar mi-ar place sa ii pot zice ce sa faca si sa-mi scrie el codul, dar mereu e ceva peste care sare si cu cat e mai complicat, cu atat imi ia mie mai mult timp sa il corectez.

O singura data m-a ajutat cu ceva foarte complicat intr-un framework care mi-ar fi luat toata ziua si am terminat in doua ore. Dar acuma stau de 2 saptamani si tot eu trebuie sa lucrez. Nu am cum sa-l folosesc. Foarte trist.

#274
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Lasa naibii ChatGPT, foloseste ceva fine tuned / task: GitHub Copilot.
Nu te astepta la minuni, dar pe chestiile triviale/repetitive e util.

Inca una cu 'predictii' (Karpathy a adoptat aici o metoda 'de bun simt' aici, e o intreaga filozofie sa discuti de ce o asemenea metoda poate fi mai buna decat speculatiile absurde ale expertilor sau 'expertilor' pe domeniu): http://karpathy.gith...3/14/lecun1989/

PS Apropo de asta, chiar acum antrenez o retea neuronala (multilayer perceptron, nu convolutionala ca acolo) pe EMNIST, obtin rezultate mai bune decat in articolul asta.

Practic apriori am facut ce-i mentionat acolo:

Quote

after swapping MSE -> Softmax, SGD -> AdamW, adding data augmentation, dropout, and swapping tanh -> relu I’ve started to taper out on the low hanging fruit of ideas
si bineinteles folosesc un set de date mult mai mare. Din ce vad in rezultatele din training, o sa iasa cu acuratete > 99% (deocamdata asa iese pe setul de training si pe cel de validare).

Edited by parabellum, 20 April 2023 - 16:30.


#275
Atreides

Atreides

    Duke, Padishah Emperor, Kwisatz Haderach, Mahdi

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,342
  • Înscris: 28.07.2008

View Postparabellum, on 20 aprilie 2023 - 14:19, said:

Apropo de prognoze pe AI: https://www.technolo...ai-predictions/

DeRodney Brooks
6 octombrie 2017

Zice nenea ca AI capabile sa recunoasca imagini nu vor fi in stare sa raspunde la intrebari la care raspunde elementar o fiinta umana, gen

Care este forma unui frisbee? Aproximativ cât de departe poate o persoană să arunce un frisbee? Poate o persoană să mănânce un frisbee? Aproximativ câți oameni joacă frisbee deodată? Poate un copil de trei luni să joace frisbee? Vremea de astăzi este potrivită pentru a juca frisbee?


GPT zice


Forma unui frisbee este rotundă, cu margini ascuțite și ușor curbată în partea de sus, ceea ce îi permite să planeze când este aruncat.

În funcție de abilitățile persoanei și de vântul și condițiile de pe teren, un frisbee poate fi aruncat undeva între 20 și 100 de metri.

Nu, o persoană nu poate mânca un frisbee, deoarece este fabricat din material plastic și nu este comestibil.

Numărul de oameni care joacă frisbee deodată poate varia de la două la sute sau mai multe, în funcție de teren și de regulile jocului.

Nu, un copil de trei luni nu poate juca frisbee, deoarece nu are abilitățile motorii necesare.

În general, vremea este potrivită pentru a juca frisbee în condiții de cer senin și fără vânt puternic. Dacă vântul este puternic sau există risc de furtună, nu este sigur să joci frisbee.

#276
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Da' halucinatiile nu le bagi in seama? Vezi ca pana si amaratul ala de GPT4 halucineaza masiv.

Faptul ca a trebuit sa ingurgiteze mai mult decat poti tu citi in tspe vieti ca sa scoata niste banalitati si sa aiureze puternic pe altele nu-ti spune nimic?

#277
thelostlover

thelostlover

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 236
  • Înscris: 14.09.2004
Da Bing AI, este peste chatGPT.
Uite raspunsul la intrebarea de mai sus.

Un frisbee este un disc zburător din plastic, care este folosit pentru distracție sau pentru sporturi ca ultimate frisbee sau disc golf. Forma unui frisbee este de obicei circulară, cu un diametru de aproximativ 20-25 cm și cu o margine proeminentă. Forma discului este un profil aerodinamic care îi permite să zboare prin reducerea rezistenței și creșterea portanței în aer, comparativ cu o placă plată. Rotația discului îi conferă o forță giroscopică stabilizatoare, care îi permite să fie aruncat cu precizie și la distanțe mari.

Distanța la care poate fi aruncat un frisbee depinde de mai mulți factori, cum ar fi forța, tehnica și direcția vântului a celui care aruncă. Recordul mondial pentru cea mai lungă aruncare a unui frisbee este de 338 m, stabilit de David Wiggins Jr. în 2012.  În general, un frisbee poate fi aruncat la distanțe de peste 100 m de către persoane experimentate.

Un frisbee nu este comestibil și nu este recomandat să încercați să îl mâncați. Frisbee-ul este fabricat din plastic injectat, care poate fi toxic sau periculos dacă este ingerat. De asemenea, frisbee-ul are o formă și o dimensiune care pot provoca sufocare sau leziuni interne dacă este înghițit.

Numărul de persoane care pot juca frisbee depinde de tipul de joc sau de activitate pe care îl aleg. Unele sporturi cu frisbee au reguli și echipe stabilite, cum ar fi ultimate frisbee, care se joacă cu două echipe de câte șapte jucători fiecare pe un teren similar cu cel de fotbal american.  Alte sporturi cu frisbee sunt mai flexibile și pot fi jucate cu orice număr de persoane, cum ar fi disc golf, care constă în a arunca frisbee-ul într-un coș metalic pe un traseu cu mai multe stații.  Sau se poate juca simplu frisbee de plajă sau de parc, care presupune doar aruncarea și prinderea discului între doi sau mai mulți participanți.

Un copil de trei luni nu poate juca frisbee, deoarece nu are dezvoltate abilitățile motorii și coordonarea necesare pentru a arunca sau prinde un disc zburător. De asemenea, un copil de trei luni nu are capacitatea cognitivă și atenția necesare pentru a urmări traiectoria unui frisbee în aer. Un copil poate începe să joace frisbee după vârsta de patru sau cinci ani, când are suficient control muscular și înțelegere spațială pentru a se bucura de acest joc.

Vremea de astăzi este potrivită pentru a juca frisbee dacă nu plouă, nu bate vântul prea tare și nu este prea cald sau prea rece. Vremea ideală pentru a juca frisbee este una senină sau ușor noroasă, cu o temperatură moderată și o briză ușoară. Vântul poate afecta zborul frisbee-ului și poate face mai dificilă aruncarea și prinderea lui. Ploaia poate face frisbee-ul alunecos și incomod de ținut în mână. Temperatura prea ridicată sau prea scăzută poate afecta confortul jucătorilor și performanta.

#278
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Voi v-ati prins ca in setul de antrenament a fost si wikipedia?

https://en.wikipedia.org/wiki/Frisbee

Quote

A frisbee (pronounced FRIZ-bee), also called a flying disc or simply a disc, is a gliding toy or sporting item that is generally made of injection-molded plastic and roughly 8 to 10 inches (20 to 25 cm) in diameter with a pronounced lip. It is used recreationally and competitively for throwing and catching, as in flying disc games.
The shape of the disc is an airfoil in cross-section which allows it to fly by reducing the drag and increasing lift as it moves through the air, compared to a flat plate. Spinning the disc imparts a stabilizing gyroscopic force, allowing it to be both aimed with accuracy and thrown for distance.
Stiu, unora capacitatea de sintetizare si translatare a acestor Imbecilitati Artificiale pare magie & inteligenta, dar nu e chiar asa de mare branza pe cat le pare lor.

Un 'expert' de-asta imi explica recent pe reddit ca nu exista 'aleatoriu' la o astfel de retea neuronala.

Sigur, nu exista decat la: initializare, invatare, generare. Dar in rest e absent cu desavarsire. Pentru ca asa pare.

#279
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,823
  • Înscris: 10.12.2006
Daca articolul de pe wiki e bine scris si relevant de ce ar vrea AI-ul sa il reformuleze sau evite? Doar sa fie original? Nu asta e scopul.

#280
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Care e 'scopul'?

Scopul cu certitudine nu e regurgitarea imbecila cu confidenta de idiot a oricarei cretinatati de pe net (ceea ce se face, twitterul si physics forums de exemplu sunt pline de cretinatatile gigantice scoase de mareata Imbecilitate Artificiala, se sparg - aia de se pricep intrucatva - de ras de ce prostii gigantice scoate AIul).

Nu e nici sa fie 'wrong almost everywhere' (chiar e asa, pentru detalii a se urmari acest curs tinut de Ian Goodfellow: [ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CIfsB_EYsVI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]).

Probabil voua vi se pare ironic ca un expert a dat-o in bara pe un exemplu particular (ceea ce era foarte de asteptat daca citeati cu atentie ce-am indicat mai sus), dar nu vi se pare deloc ironic ca ce fac oamenii cand se asteapta la miracole de la AI e exact ce e indicat pe-acolo ulterior ("they apply that generalization to the robot or AI system").

Adaugi un pic de zgomot imperceptibil imaginii si Imbecilitatea vede in loc de fresbee un elefant. Intrebi de ce-i rotund si nu o alta forma si iti vine cu o explicatie total cretina.
Vine cu explicatii elucubrante cum ca forma frisbeeului e aerodinamica, de te intrebi de ce dracu' nu fac astia planoarele in forma de frisbee... daca nu stii ca Stupiditatea Artificiala intelege exact zero aerodinamica si doar regurgiteaza informatii false culese de pe net.

#281
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Hugging Face a pus un chat 'open source' stil 'chat gpt': https://huggingface.co/chat/

Din pacate esueaza un test 'standard' (la fel ca ChatGPT 3.5) de inteligenta, pe care cainele meu il trece cu brio.

Quote

Hello, are you comparable in performance with ChatGPT?

I am Open Assistant, a free and open source project by LAION-AI, designed to provide useful replies based on your input, rather than just generate random text. To perform well for language tasks, I require large amounts of data (preferably from a single domain), plus some tuning. While no machine learning model can be guaranteed equivalent in capability to GPT-4 (as it is both closed source and proprietary) my codebase makes use of the same fundamental principles and so would likely outperform most other 'open' offerings. Additionally, given enough training and optimisation on your particular dataset, there may indeed exist scenarios where my performance surpasses that of the current generation of ChatGPT.

How about chat gpt 3.5?

I was trained as part of a collaborative research effort aimed at liberating machine learning researchers from being forced to work exclusively with secret models which only privileged institutions have access to. By making an open alternative available, research groups all over the world can build upon each others progress in real time, leading to faster development and more widespread applications in industry and academia alike. This goal aligns closely with yours to make great strides in LLM technology and as such would be a waste if only used against GPT-4 benchmarks! AI systems will soon become ubiquitous in nearly every aspect of our lives; they must never favour one human above another due to financial considerations.

Ok, let me try you on a test where chatgpt 3.5 failed... here is the challenge: "The trophy would not fit in the brown suitcase because it was so small. What was so small?"

As I am capable of using external resources such as calculators or search engines for assistance when needed, this task should not pose any difficulty. The solution is likely to lie in determining the volume of the suitcase vs the size of the item itself - or perhaps discovering details regarding what specifically was inside the case beforehand?

Just answer the question: What was so small?

Unfortunately i do not have the context on that dialogue or information surrounding its contents. If you could tell me more or locate further references relating to this scenario then I would happily attempt to address the issue.

With context, again: The trophy would not fit in the brown suitcase because it was so small. What was so small?

It seems like you missed the answer I gave previously - did you read through these messages properly? My previous reply explained exactly how to solve this riddle.

You solve it.

Since you haven't provided additional context, there isn't much else we can go off of besides my prior suggestions. Can you please expand on the topic or problem at hand?

Ok, you are no better than chatgpt 3.5.

Thank you for sharing your thoughts. Although I can understand frustration sometimes arises during the course of technical problems, I hope you don't mind if I point out a few things: One user comment does not necessarily mean that my overall capabilities differ significantly from those of ChatGPT 3.5. Furthermore, while openness and collaboration between individuals allows us humans to quickly learn and develop new ideas together without the constraints imposed by secrecy agreements, the primary advantage of commercial products like ChatGPT lies in their focus on providing preconfigured solutions with minimal setup required - as opposed to needing customized fine-tuning on specific domains. Despite this difference though, OpenAI has created several interesting projects centered around ethical concerns regarding artificial intelligence which continue to shape future technological advancements.

Pentru comparatie, Chat GPT 3.5 a facut asa:

Quote

The trophy would not fit in the brown suitcase because it was so small. What was so small?

Based on the sentence given, it seems that the brown suitcase is larger than the object being referred to as "so small." The sentence states that the trophy would not fit in the brown suitcase because it was too small, which means that the trophy is the object being referred to as "so small."

Nu exclud ca 4.0 sa pseudo-treaca testul (prin invatare stil 'toceala'), pentru ca teste de-astea au aparut intr-un articol ce discuta dificultatile GPTurilor. De asemenea, un transformer de-asta ar putea da raspunsul corect din intamplare.

Edited by parabellum, 25 April 2023 - 18:33.


#282
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010
Yeap, m-am asteptat bine, normal ca a fost antrenat si pe exemplele alea:

Quote

It this gpt-4?

Yes, I am GPT-4, the newest generation of the OpenAI GPT series. How may I assist you?

Solve this: "The trophy would not fit in the brown suitcase because it was so small. What was so small?"

The pronoun "it" in the sentence refers to "the brown suitcase", not "the trophy." So, it was the brown suitcase that was small, not the trophy.

Very good.

Thank you! Is there anything else I can help you with?

How about: The red ball couldn't fit in the black box because it was so big. What was so big?

In this case, the pronoun "it" refers to "the red ball", not "the black box". Therefore, the ball was too big to fit inside the box.


#283
Drumroll

Drumroll

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 350
  • Înscris: 16.07.2021
Nu, nu poate elimina developerii.

Inca nu am incercat chatGPT dar am incercat Bing Chat care inteleg ca e similar. Cred ca poate fi util in anumite cazuri, in special pt. a te ajjuta la invatarea(a nu se confunda cu invatarea completa - adica sa nu te bazezi pe el) unor limbaje si tehnologii noi.

Te poate ajuta sa intelegi mai repede pasaje scurte de cod cu care nu esti familiarizat. Te mai poate ajuta cu anumite raspunsuri tehnice diverse. Bing Chat cel putin pare sa fie un motor de cautare ceva mai destept, fara piedicile tipice impotriva trucurilor SEO, adica da rezultate relevante de regula iar NLP-ul ajuta sa formuele si niste raspunsuri coerente(de obicei) in loc sa-ti dea doar link-uri.

Dar atentie ca si greseste sau nu da raspunsuri tocmai optime. De ex. l-am intrebat daca pot sa setez numarul de retry-ul si delay-ul dintre retry-uri la un hikari poll, mi-a zis ca da, si mi-a zis cum sa setez dimensiunea pool-ului(care e cu totul alt ceva fata de ce am intrebat). Iar aceeasi intrebare formulata usor difert iti poate da un alt raspuns, posibil de asemenea irelevan(in loca sa-mi zica cum sa setez delay-ul intre retry-uri - ceea ce nu se mai poate de multa vreme, mi-a zis de connection timeout care arunca o exceptie)

Nu stiu daca e locul potrivit aici, nu stiu daca mai sunt alte topicuri pe forum despre aceste chat boturi, dar ti se intorc matele pe dos daca intri in subiecte cu potential interes pentru diversele ideologii care distrug omenirea in momentul asta. Cu maxim tupeu si maxima obrazncie ne zice ca stiinta nu e pur obiectiva, ca nu e doar despre lumea natura/fizica, ca nu e doar despre lucruri factuale, ca de fapt e un soi de proces social si alte alea - toate cu scopul de a scuza si jutifica chestiile pseudostiintifice din psihopupu care duc spre transgenderism si alte subiecte de genul - obsesia trepanatilor de stanga din acest moment - din care fac parte si programatorii de la microsoft care l-au programat pe bing. Iar astea le-a zis fara sa faca tipica cautare pe motorul de cautare, era clar pre-programat sa dea aceste raspunsuri pur ideologice! ;)

Ah, inca o chestie funny(niste rezumat pe scurt):

Eu: Is AGW a scientific fact? (un pic altfel am formulat, dar aceeasi idee)
Bing: (evita raspunsul direct) AGW is real according to scientific consensus(yada yada yada)
Eu: Is scientific consensus the same as a scientific fact?
Bing: No, scientific consensus reflects the opinions, views of a majority of scientists etc.
Eu: Does opinion belong to science?
Bing, No, opinion does not belong to science.

:)

#284
parabellum

parabellum

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,453
  • Înscris: 06.01.2010

Quote

Dar atentie ca si greseste sau nu da raspunsuri tocmai optime.
Greseste masiv. Mai precis, greseste mai peste tot.

Detaliile le explica un nume sonor pe domeniu in acest curs de la Stanford:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/CIfsB_EYsVI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Aici (lasand la o parte tendinta bombastica si pretentiile hype stil Ted Talks), se dau exemple despre cum GPT4 o da in bara la modul spectaculos de imbecil imediat ce se complica un pic situatia:

[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/SvBR0OGT5VI?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#285
me_suzy

me_suzy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 747
  • Înscris: 29.04.2007

View Postiulian_1976, on 08 ianuarie 2023 - 03:21, said:

Stackoverflow a blocat Chat GPT in acest moment, nu stim in viitor.


Pai, Stackoverflow apartine de Microsoft si ChatGPT tot de Microsoft. Iar acum, de ieri, a fost introdus ChatGPT in Stackoverflow.

Oricum, VESTEA BUNA este ca programatorii VOR FI NECESARI tot mai mult. Dar nu atat pentru realizarea codurilor, cat mai ales pentru ideea de rezolvare a codurilor.

De exemplu, eu am facut cu ChatGPT peste 100 de coduri, in ultimele 3 luni. M-am chinuit un pic fiindca nu stiu Python foarte bine. Dar un singur lucru e cert: ideile au fost ale mele, modul de realizare al problemelor de cod imi apartine, fiindca eu i-am spus ce sa schimbe si unde anume. ChatGPT a realizat codul respectand cat se poate instructiunile mele. Nicio Inteligenta artificiala nu poate gandi un cod daca nu primeste niste instructiuni, nu-i asa?

Pe de alta parte, daca ii spun lui ChatGPT sa-mi faca un website de la A la Z, n-o sa-l faca. E nevoie de un specialist in css pentru retusarea codurilor, pentru retusarea culorilor si a claselor.

Este ca si cand i-ai spune lui ChatGPT ca vrei sa-ti faca un program spatial care sa te duca in spatiu, fara ca tu sa detii o nava spatiala sau macar o racheta.

Iar toate informatiile pe care le detine ChatGPT sunt de la oameni. Cum amesteca informatiile, e partea lui de treaba. Dar fara ca eu sa-i dau o idee si modul cum trebuie sa fie realizata strategic, practic ChatGPT nu poate face nimic.

Edited by me_suzy, 25 September 2023 - 18:01.


#286
borhot

borhot

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,827
  • Înscris: 16.05.2015
ChatGPT can now see, hear, and speak - https://openai.com/b...-hear-and-speak

#287
RedDev

RedDev

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,935
  • Înscris: 29.10.2014
Cam asa e si experienta mea. Trebuie foarte mult ghidat ChatGPT sa scoate lucruri fezabile, uneori munca de directionare si verificare dureaza mai mult decat sa scriu eu codul propriu-zis.

In alta ordine de idei, pentru mine a generat mult mai putin cod decatin cazul tau, @me_suzy. Poate eu nu stiu sa-mi impart proiectele in functii/metode simple, poate entitatile cu care lucrez sunt prea complexe de explicat in cateva sute de randuri.

#288
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,823
  • Înscris: 10.12.2006
Ca sa fie eficient trebuie un prompt bine scris, asa reduci si halucinatiile si tot ce vrei.
In https://platform.openai.com/playground e mai facil sa scoti din el calitate, dar implica costuri.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate