Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung Galaxy A35

Sfat pentru aprinderea automata a...

Masina de copt paine - pareri

Cum reactivez Google Maps?
 Conectare tableta X220la Tv

Femeile tinere nu mai vor sa munc...

La mulți ani @un_dac!

La multi ani de Sfantul Gheorghe&...
 Job - Facultate sau certificare

Deadpool & Wolverine (2023)

sistem hibrid eoliana + panouri +...

Outlook e muta pe Android
 Constructie Mun. Iasi. Casa P+1.

Cum mai rezolvati cu chiriasii ra...

Tastatura si mouse cu baterie int...

AC Gree duce la palpait de becuri
 

Unde pot obtine Card de Credit, eu avand PFA ?

* * * * * 1 votes
  • Please log in to reply
46 replies to this topic

#19
addryanns

addryanns

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 31.07.2015
CEC-ul de care zice wertyk sau 🍊 Money.

#20
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,563
  • Înscris: 13.03.2005

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 18:05, said:

Norma de venit a fost 30600 pe an. Mi-au zis ca venitul este prea mic pentru a fi acceptat (degeaba le-am explicat ca asta e norma de venit,nu castigurile mele)
Veniturile tale le poate interoga la ANAF orice bancă.
La fel și tu singur, dacă îți faci cont pe spațiul virtual privat, poți să-ți vezi fișa cu veniturile de pe anul trecut. https://www.anaf.ro/...inrol_pf_pj_spv

#21
allah2

allah2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 06.12.2006
Multumesc, o sa mai incerc la CEC Bank, BT si Orange

View Post_Smiley_, on 06 ianuarie 2023 - 19:06, said:

dar la ANAF, cand ti-au calculat taxele, n-ai obiectat pentru ca le-au calculat referitor la norma de venit, nu la castigurile reale? Posted Image
scrie si prin codul fiscal foarte clar: in cazul "PFA impozitat la norma de venit", norma este considerata venitul tau , nu veniturile reale.

Pe banci ar trebui sa le intereseze veniturile reale. Cat am castigat eu efectif. Nu vad ce legatura au taxele platite. Este absurd sa pui mai multa baza pe un salariat care castiga 2500 RON decat pe cineva care are venituri lunare, constante, mult mult mai mari.

#22
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,563
  • Înscris: 13.03.2005

View PostRavy, on 06 ianuarie 2023 - 19:03, said:

Multe companii (gen rent a car) cer să garantezi cu un card pe numele tău. Dacă numele titularului este numele de pe card și dacă diferă de al tău atunci nu poți folosi acel card.
Nu ai înțeles.
Cardul se va emite pe numele său, doar că ruda este titularul, și de aceea apare  IBANul rudei prin care și-ar deschide acel card de credit.
E ca și cum acea ruda l-ar împuternici să folosească cardul de credit și pentru asta i-ar tipări și lui un card cu numele său.

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 17:47, said:


Alpha Bank mi-au propus sa depun o suma garantie.
Dar nu imi convine deoarece trebuie sa le spun de dinainte fix cati bani maxim vreau sa cheltui cu cardul de credit

Si eu poate am nevoie doar de 5000 lei pt inchiriere masina, sau poate in SUA mai totul functioneaza pe baza de card de credit... de ajung sa imi trebuiasca 15000 lei. Daca ma lasau sa adaug eu ulterior bani pe cardul de credit ca sa am de cheltuiala, era perfect, dar se pare ca trebuie sa zic de dinainte fix cat vreau maxim sa cheltui

Tot Alpha Bank mi-au propus sa faca card de credit pe numele unui parinte de al meu, care este pensionar. Si apoi ei pot sa faca card de credit fizic pe numele meu, dar iban ul va fi al parintelui meu. Cum vine asta? Se poate asa ceva? Cardul nu este nominal? Pot avea probleme in SUA cu închirierea masinii deaoarece folosesc un card care are un IBAN pe un alt nume si nu al meu?

Edited by wertyck, 06 January 2023 - 19:55.


#23
vRusu

vRusu

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 822
  • Înscris: 25.06.2008

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 18:43, said:

Am deja cont la Alpha Bank si totusi nu au vrut

Pfa-ul l-am deschis in 2021. Nu am avut niciodata niciun fel de credit

Multumesc de raspunsuri. O sa mai incerc la cateva banci, si daca nu, o sa fac fie prin garantare fie cu parintii mei.

In orice caz, raman socat Posted Image)

Practic nu accepta pe absolut nimeni care are PFA cu norma de venit. Asta inteleg eu... intr-un mod inexplicabil, din moment ce le-am aratat toate castigurile, am si proprietati sau alte lucru ce pot fi drept garantii pt ei... totul NU conteaza Posted Image) E mai sigur pentru ei sa fii angajat pe un salariu de 2500 lei net decat sa ai PFA cu norma de venit, indiferent de cat ai castigat
Faza dura e ca, daca esti angajat 6 - 7 luni si iti faci 3 carduri de credit, apoi te faci imediat PFA - nu e nicio problema :) - nu te mai streseaza nimeni.

#24
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,818
  • Înscris: 10.12.2006

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 17:21, said:

Accepta fara problema un salariat care castiga 2000 lei / luna si nu accepta pe cineva care castiga de 10 ori mai mult (nu o zic ca lauda, ci este o realitate)
Fix asa am mers si eu la BT si atat de plictisit s-a uitat managerasul ala peste contul bancar al PFA-ului incat am simtit eu ca-i pierd vremea si nu am mai insistat.
Banuiesc ca s-au dat ceva tepe pe sistemul umfli firma in primul an si apoi o inchizi si ramai  cu creditul.

#25
krtyna

krtyna

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 570
  • Înscris: 07.04.2021
Sunt zeci si zeci de mii de romani consultanti IT care au veniturile acelea lunar pe PFA si ghici ce: nimeni nu primeste credite.
In primul rand contractele sunt pe perioade scurte, cateva luni - 1 an. Asta daca nu esti pus pe liber inainte de terminarea lor. Sigur ca se pot si reinnoi dar per ansamblu tipul acesta de activitate este vazut ca si temporar si foarte "dinamic" in sensul ca toata lumea stie ca exista o bula in IT care se poate sparge in orice moment. Iar cei din web / full-stack sunt in varful bulei.

Initiatorul clar nu are nici macar 1 an de activitate daca nu discuta nici o banca cu el, deci in momentul acesta face parte fix din acel procent urias de consultanti relativ noi si fara ceva solid in spate. E normal ca bancile ezita si prefera salariatii. Salariatul este ca si o vaca de muls, da lapte mai putin dar pe vecie. PFA-ul consultant full stack este un fel de ponei care sare coarda o data, de 2 ori si gata.

#26
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 19:53, said:

Pe banci ar trebui sa le intereseze veniturile reale. Cat am castigat eu efectif. ..
pe banci le intereseaza in primul rand legea, care spune asa (citat din codul fiscal)

Quote

Art. 69
(1) În cazul contribuabililor care realizează venituri din activități independente....venitul net anual se determină pe baza normelor de venit de la locul desfășurării activității.
deci cand vezi prin vreo lege/norma/ordonanta/etc expresia "venit net", in cazul tau este vorba de norma de venit, nu de suma obtinuta conform art. 68 punctul 1 (venit brut-cheltuieli deductibile)

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 19:53, said:

Nu vad ce legatura au taxele platite.
e un caz in care iti convine ca venitul tau real sa fie ignorat :).
impozitarea la norma vine si cu dezavantajul asta (accesul mai greoi la credite). poti oricand sa treci la impozitare in venit real si iti vor fi luate in calcul incasarile reale.

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 19:53, said:

Este absurd sa pui mai multa baza pe un salariat care castiga 2500 RON decat pe cineva care are venituri lunare, constante, mult mult mai mari.
lol :)
salariatul ala are in spate un intreg sistem care-l apara. codul muncii, ITM, ANOFM, sindicate, contracte colective de munca etc.
un PFA are in spate un contract intre firme, care poate fi reziliat de pe o zi pe alta.

#27
allah2

allah2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 06.12.2006
Cel mai corect ar fi ca fiecare sa poata cere o audienta, incat sa se analizeze fiecare caz propriu-zis

Sa se ia mai multe variabile in calcul, nu doar venitul, ci si proprietati imobiliare si alte bunuri detinute. Si nu vad de ce le-ar interesa "legea" in acest caz, adica venitul bazat pe norma de venit in loc de cel real (venitul real). Le intereseaza "legea" in acest caz din simplu fapt ca toti sunt niste angajati la acele banci, carora fie le lene fie nu au timp sa citeasca extrase de cont, sa faca efectiv un caz individual din fiecare persoana care cere credit (de fapt asa au fost instruiti de superiori sa procedeze). Si ca e mult mai simplu sa citeasca norma de venit. Nu au timp / nu vor sa-si puna angajatii sa analizeze fiecare persoana in parte incat sa vada daca intr-adevar are si va avea fondurile necesare incat sa primeasca acel credit

PFA-ul meu si activitatea mea e mult mai sigura ca multe "salarii", nu lucrez cu un singur contract. Am aproape 2 ani de cand l-am deschis si veniturile au fost foarte constante, mereu intr-un trend crescator. Am renuntat la job-ul de inginer unde aveam peste 10 ani experienta inclusiv prin tari straine, pentru asta. Nu as fi cerut niciodata "credit" pentru simplu fapt ca nu am nevoie de absolut niciun imprumut, o fac din singurul motiv ca nu am cum altfel sa-mi inchiriez masina in SUA

#28
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006
daca vrei sa treci la impozitarea in sistem real nu ai nevoie de nici o audienta, cred ca o poti face direct din Declaratia Unica.

daca vrei sa ramai la norma de venit, accepti si dezavantajele acestei variante.

#29
allah2

allah2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 839
  • Înscris: 06.12.2006
Corect. Voi mai incerca la alte banci, iar daca tot nu vor, voi face cu fond garantat sau cu parintii mei. Apoi sper sa nu mai am nevoie de ceva similar in viitor

#30
radunic

radunic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,039
  • Înscris: 09.08.2005

View Postwertyck, on 06 ianuarie 2023 - 19:50, said:

Veniturile tale le poate interoga la ANAF orice bancă.
Și tot ce vor vedea va fi 30.600 lei pe an.

View Postallah2, on 06 ianuarie 2023 - 19:53, said:

Pe banci ar trebui sa le intereseze veniturile reale.

View Postallah2, on 07 ianuarie 2023 - 08:44, said:

Sa se ia mai multe variabile in calcul, nu doar venitul, ci si proprietati imobiliare si alte bunuri detinute. Si nu vad de ce le-ar interesa "legea" in acest caz, adica venitul bazat pe norma de venit in loc de cel real (venitul real).
Din punct de vedere dovedibil legal venitul tău real este de 2.550 lei/lună. Asta apare la fisc, asta zice legea că se ia în calcul. Proprietățile imobiliare nu reprezintă venit. Tot legea zice că gradul de îndatorare nu poate depăși 40% din venit. În cazul tău 1.020 lei/lună care pot fi rata unui credit, adică suma pe baza căreia banca îți va acorda o sumă. Și cum la carduri băncile dau inițial triplul ratei, ai căpăta un card cu o limită de 3.000 lei.

În locul tău aș face un card cu colateral. Zici că venitul real e 20.000 lună? Aș pune colateral echivalentul a 5.000 USD, aș plăti tot ce ține de călătorie doar cu cardul și l-aș folosi ulterior ca să-mi creez un istoric de creditare.
Peste un an-doi o să poți obține un card de credit fără colateral.

Edited by radunic, 07 January 2023 - 16:00.


#31
wertyck

wertyck

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,563
  • Înscris: 13.03.2005
Cred că te înșeli cu calculul limitei maxime pentru un card de credit.
Acum trei ani soția mea avea 5000 lei salariul brut și a primit 30.000 lei limită la cardul de credit CEC, cel cu 24 de rate fără dobândă.

Edited by wertyck, 07 January 2023 - 18:17.


#32
Smarty

Smarty

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 801
  • Înscris: 03.04.2006
Dintre toate bancile, eu doar la alphabank am reusit sa fac card de credit (pfa la norma). Au cerut cam multe acte si a durat ceva dar s-a aprobat. Eu zic sa incerci la alta agentie.
Initial si eu am dat peste un angajat care habar nu avea, trebuia sa duc un membru al familiei, care e angajat, sa garanteze pt mine sau ceva de genu + o gramada de alte conditii si pana la urma m-a refuzat, asa ca am incercat la alta agentie si a fost ok. Nu m-a refuzat din start, mi-a zis ca trimite actele la bucuresti si daca se aproba bine, daca nu iar bine, si s-a aprobat.

#33
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,025
  • Înscris: 24.02.2006

View Postradunic, on 07 ianuarie 2023 - 15:59, said:

....venitul tău real este de 2.550 lei/lună......Tot legea zice că gradul de îndatorare nu poate depăși 40% din venit. În cazul tău 1.020 lei/lună care pot fi rata unui credit, adică suma pe baza căreia banca îți va acorda o sumă. Și cum la carduri băncile dau inițial triplul ratei, ai căpăta un card cu o limită de 3.000 lei......
ai dreptate referitor la limita de 40%, dar nu si la restul.

toate cardurile de credit au o suma minima ce trebuie rambursata lunar; de obicei e vorba de 5%, dar poate varia (pana pe la 15%). gradul de indatorare se calculeaza in functie de aceasta suma minima.
in exemplul de mai sus, cu 2.550 lei/luna, sa zicem ca suma minima e de 5%. gradul maxim de indatorare e de 40%, asta inseamna ca cei 5% trebuie sa reprezinte cel mult 40% din venit, adica 5% din limita de credit  <= 1020 lei, deci limita de credit e de 20.400 lei.

pe langa suma asta minima, limita de credit e afectata si de salariul efectiv. de obicei banca da 3 sau 6 salarii lunare (in functie de istoric si de firma angajatoare poti obtine si valori mai mari). deci limita de credit probabil ca o sa fie intre 7.650 si 15.300, mult sub valoarea obtinuta aplicand gradul maxim de indatorare.

#34
jm2010

jm2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,998
  • Înscris: 14.03.2013
Poti face credit pe PFA la norma (nevoi personale sau leasing). Been there, done that (mai demult). Dar trebuie sa ai minim 2 ani vechime, sa ai contracte cu care dovedesti ca ai clienti, sa prezinti registrul de incasari si plati (aparent initiatorul nu stie ce este asta cu toate ca are PFA si spune ca a prezentat extrasele de cont, irelevant) care se completeaza doar la rubrica incasari (o cere banca). Oricum ala se completeaza chiar si daca esti pe norma. Pe langa asta, trebuie sa prezinte declaratiile unice (ultimele doua) si sa dovedeasca ca a platit impozitele aferente normei.
Pe de alta parte, daca are cont de PFA la banca (nu foloseste contul de persoana fizica, si-a facut cont de PFA), banca aia ar trebui sa ii dea un card de credit bazat pe faptul ca e cont de PJ (asa vede banca un cont pentru PFA). Dar ar trebui sa aiba putin istoric.
Initiatorul nu intelege ca un PFA este un risc pentru o banca din punct de vedere al incasarilor (si, din ce spune, presupun ca este un PFA pe IT care are un singur client, o firma care ii plateste 20k lunar ca e mai simplu din punct de vedere al taxelor pentru ei si el incaseaza mai mult).
Ca sa nu mai amintim ca, dupa noua legislatie, norma s-a redus la 25k deci sunt sanse mari (la 4k euro pe luna) ca initiatorul sa renunte la PFA sau sa treaca la SRL astfel ca ele au un risc mare aici.
Bancile nu au aparut ieri si azi a venit initiatorul sa le invete sa faca business, stiu perfect si ele cum merg lucrurile, mult mai bine ca el Posted Image

Edited by jm2010, 08 January 2023 - 19:55.


#35
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,951
  • Înscris: 18.12.2007
PFA nu este PJ.

#36
addryanns

addryanns

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,496
  • Înscris: 31.07.2015
Dar ce e?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate