Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Recomandare demontare+instalare ...

CAIET SERVICE PREDEAL II

Internare spital psihiatrie

CM de snooker 2024
 Scot penele dupa montajul tamplar...

Masina de spalat vase si grasimea

Noua lege de acces in paduri

Sunt ouale proaspete?
 Aplicatie invatare limba Germana

Presbiopia - la 43 ani ?

Termen transcriere autovehicul

Cazare Timisoara pe 4-5 zile
 Primele zile ale internetului per...

Ditra 25

Casti USB-C ptr A-54

Aplicatie medicala / asistent med...
 

Munca fizica....isi poate recapata locul si valoarea?

* * - - - 5 votes
  • Please log in to reply
162 replies to this topic

#19
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 24,123
  • Înscris: 22.05.2003

View Postpasilla, on 03 ianuarie 2023 - 17:26, said:

Si in RSR intelectualii/personalul TESA aveau salarii mult mai mici decat muncitorii.
Nu e vorba despre bani, e vorba despre perceptie.

Parintii, care adesea au trecut prin greutati fizice si conditii de munca grele/ingrozitoare/toxice, si-au dorit ceva mai bun pentru copiii lor.

Problema este ca acum munca fizica a devenit din ceva normal, ceva injositor, mai ales ca real... nu mai exista specializari practice.

Asadar, vorbim despre ce?

#20
Yhzx23

Yhzx23

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,607
  • Înscris: 08.11.2022
Eu nu cunosc nicio familie sot sotie din care unul dintre ei sa aibe studii superioare si celalat nu.

#21
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,225
  • Înscris: 05.06.2002
Nu se cauta munca fizica sau repetitiva, asta deja a fost preluata de utilaje si roboti industriali iar pe viitor se prevede sa fie preluata si mai mult, se cauta ce englezii numesc skilled worker, gen instalator, electrician, mecanic auto, muncitor in constructii cu specializari, operator CNC, sudor de meserie (nu din ala care sudeaza garduri), coafeze, asistente medicale cu calificari, etc

A trecut vremea muncitorului cu cutiuta de metal cu pranzul, astia de care ziceam mai sus comanda meniul zilei la restaurante la pranz.

Edited by Fane, 03 January 2023 - 19:13.


#22
argonaut

argonaut

    Beware of the bird

  • Grup: Super Moderators
  • Posts: 29,313
  • Înscris: 29.07.2013

View Postvio69c, on 03 ianuarie 2023 - 17:15, said:

Care desi retribuita, este departe de a impune respect....


Un om civilizat si suficient de educat respecta munca, la orice nivel se desfasoara ea. Doar un cocalar poate gandi altfel.

Este normal ca un parinte sa-si doreasca sa-i fie copilul "c-o treapta mai domn,Câtă muncă în plus, şi ce chin, cât nesomn!" ...
Greseala unora dintre parinti este aceea de a-si impinge odrasla pe easy way to make some money, fara sa se gandeasca ca drumul ala arareori are un final fericit.
Atata doar ca sistemul de invatamant, care ar trebui sa puna in evidenta calitatile si capacitatile copilului, in tara asta, functioneaza cu curul in sus.

Munca fizica are valoarea ei, nu este nici superioara, nici inferioara celei intelectuale, este doar o alta forma de a-ti castiga existenta si merita respectul tuturor celorlalti.

Edited by argonaut, 03 January 2023 - 19:13.


#23
Natural4living

Natural4living

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 341
  • Înscris: 10.08.2022

View PostAlexEn, on 03 ianuarie 2023 - 17:39, said:


Problema cu munca fizica este ca nu necesita specializare, oricine e apt o poate face,


O prostie mai mare ca asta n-am auzit pana acuma.Inainte sa ies la pensie am facut caroserii din fibra de carbon pentru cursele de 24h de la Le mans.Te bagi ? sa zic asa peste noapte daca ai ramane somer?

#24
TruculMagic

TruculMagic

    Egalitatea nu existã decât în matematicã

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 19,669
  • Înscris: 24.11.2015
Suntem pe drumul cel bun, imi place cum ganditi. Posted Image

#25
rim80

rim80

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,172
  • Înscris: 06.04.2020

View PostAlexEn, on 03 ianuarie 2023 - 17:44, said:

Din cauza lui nenea impuscatu' care a desfiintat scolile de meserii.
Si totusi nenea impuscatu` zace in pamant de peste treizeci de ani, am ramas impietriti in mostenirea lui? Ce le lipseste potentatilor zilei sa reinfiinteze scolile de meserii sau le-or mai zice? Nu mai avem meseriasi de calitate, cei buni au emigrat in tari unde sunt platiti corect pentru munca prestata. Au ramas in tara binecunoscutii „Dorei” care fac lucrari de toata jena, dar au pretentii de salarii occidentale cand sunt chemati la o lucrare.

#26
P-I-G

P-I-G

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 304
  • Înscris: 04.01.2022
NU. Cat timp o sa traim intr-o societate bazata pe consum si pe promovat nulitati nu o sa mai vedem o lume normala. Pai cine mai vrea un cizmar/pantofar? Acum cumperi o pereche de opinci si le porti pana se strica si cumperi altele. Si cum ele se strica repede, hai cu banutul sa fie consum. Un cizmar ar strica imediat afacerea ca el repara si poti purta opincile mai mult timp. CA sa nu mai zic ca e chiar de porc sa porti mult timp aceeasi pereche de opinci. Jos palaria pentru intelectualitate! Dar acum despre ce intelectuali vorbim? Eu pun pariu ca 80% dintre cei cu "facultate" de azi, cei cu studii superioare cum le spune SociOLOGUL natiei, sunt cu mult sub cei care, cu ceva ani in urma, terminau liceul.
Imi doresc sa traiesc ziua in care, analistii, corproratistii, aia cu aplicatii pentru orice, sa constate ca nu le mai ridica nimeni gunoiul, ca nu le mai desfunda nimeni canalele, ca nu mai da nimeni cu matura pe strazi sau pe casa scarii, ca nu mai tunde nimeni iarba (bine, o mare parte dintre "telectualii" din Turturesti si Sectorul 1 deja traiesc asta si nu pe place). Cica munca fizica nu presupune intelect, tare as vrea sa te vad cum iti schimbi singur o planetara, cum iti torni singur betonul sau cum iti izolezi singur locuinta, mai ales daca stai la un sase-spate. Este loc pentru fiecare in societate si fiecare meserie/ocupatie are rolul ei in dezvoltarea normala a unei societati. Sa-mi spuna cei care-i privesc pe muncitori de sus: DA cu oamenii de cultura ce aveti? Ca si astia au disparut! Artele nu mai exista in Romania, doar Salam, Delia, Smiley si Rimes. De pictura, opera. teatru ( si aici nu ma refer la Bobonete sau Manole ca astia sunt vai mama lor) nici nu mai vorbesc. Cine-si mai doreste sa fie violonist, sau pictor, sau fotograf...sau...sculptor? NU mai intereseaza ce e afara, stiu ca in Romania e de porc sa cresti gaini sau sa cultivi ceapa insa esti cineva daca investesti ( pe bune??) pe bursa sau faci tu o aplicatie care sa-ti arate drumul de acasa pana la serviciu :)) Nu, suntem o societate bolnava si pana nu vine UN VAL care sa mature totul nu o sa ne mai revenim.

#27
oregano

oregano

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 247
  • Înscris: 14.03.2020
In Romania,problema e inflatia de diplome de facultate. Pentru ca facultate gratis. Adica nu au valoare. Tot prostul are. Ba are si doctorate.
Asa ajungi sa lucrezi la Lidl cu facultate. In vest,nu isi permit multi o facultate,si prin urmare sunt pretuite diplomele.
Daca vedeam in viitor acu 20 de ani,azi eram ori mecanic auto ori electrician/instalator. Se fac bani multi.

Azi,si-au cam dat seama toti,ce inseamna ''rusinea'' de a nu merge la facultate si a invata o meserie. Tragi cu pusca dupa un meserias.
Barem eu, tin cu dintii de mecanicul meu priceput si cinstit, ca de Dumnezeu. La fel de instalator.

#28
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,225
  • Înscris: 05.06.2002
Chestia e ca in momentul de fata o facultate de duzina se face foarte usor. Practic daca ai bacul doar daca nu vrei nu faci o “faculta”. Si e adevarat ca decat o asemenea “faculta” care te califica in general pt posturile de call center sau fast food o meserie calificata e de dorit dar multi parinti traiesc inca cu impresia ca facultatea te propulseaza automat in alta lume iar plozii profita de asta ca sa mai copilareasca o perioada, si cu inconstienta specifica varstei nu-si prea pun problema ce-o sa faca dupa. Dar un medic bun, un inginer bun, un arhitect bun tot timpul o sa fie alta mancare de peste fata de palmas…

Edited by Fane, 03 January 2023 - 19:57.


#29
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,744
  • Înscris: 26.08.2008

View Postvio69c, on 03 ianuarie 2023 - 17:15, said:

Este stiuta vointa acerba a parintilor de a  faca din copii lor avocati, contabili, profesori,
ma rog ceva cu diploma.
Caci alte meserii sunt injositoare.

Bati campii, pe asta cu "injositoare" ai bagat-o de la tine! Nici o meserie / ocupatie nu este injositoare.
Trebuie sa castigi ca sa si traiesti, nu doar sa supravietuiesti, pe acest considerent nu si-ar dori nimeni [nici chiar tu] o ocupatie care sa nu aduca nici o satisfactie copilului lor / viitorului adult.

#30
bobitad

bobitad

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,373
  • Înscris: 24.09.2017
aoleo, deja ati inceput sa generalizati sa dramatizati sa etc etc.. toti aia bunii au plecat afara, suntem o socitate bolnava, sau aia din trecut, de parca americanii sau germanii asculta numai Mozart si Bach, de parca aia nu au corupti si prosti, de parca adn-ul uman se schimba daca locuiesti in Bucuresti vs Londra.
mai aveti sa ziceti ca Burebista facea programe la 10 ani. Plus ca incepeti sa fiti ”romantici” cu trecutul, cu scolil de meserii si toate cele, majoritatea o sa va spuna ca au invatat meseria la munca/job sau pe teren. daca cineva vrea maine sa fie instalator sau electrician sunt 100% sigur ca poate sa se califice sau sa fie angajat undeva, totul este sa vrea. sunt o groaza de firme, cel putin pe la mine care angajeaza si inca pe ce salarii.

am lucrat in mentenanta si am facut tot felul de lucruri si erau mecanici, electricieni care ma ajutau, ca eu am terminat calculatoare si am 2 maini stangi, dar sa stiti ca nu se uita lumea de sus la ei, iar eu in nici un caz, eram la modul, ia uite cate stiu astia sa faca si eu nu. asa ca inca o data, intreb, voi vorbiti asa din aduceri aminte sau chiar a venit cineva la voi si a zis, ba ma simt discriminat, se uita lumea de sus la mine ca sunt mecanic sau electrician. cum zicea @oregano lumea se poarta cu astia cel mai frumos ca au nevoie de ei si sunt mereu ocupati, iar daca dai de unul bun, tii de el.

Edited by bobitad, 03 January 2023 - 20:03.


#31
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,922
  • Înscris: 18.12.2007

View PostN3mesis, on 03 ianuarie 2023 - 17:51, said:

Practic si tu ii desconsderi.

Asta de unde ai scos-o?

#32
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Chiar si cand vorbim de munca fizica, exista munca necalificata, calificata, super calificata.
Nu cred ca exista munca cinstita, care sa nu fie apreciata de societate, in general. Ca mai sunt indivizi care se cred superiori, asta e alta treaba.

P.S. Nu mi-a placut referirea la China in OP. De aceea am facut si primul comment (putin inteles).

Edited by pasilla, 03 January 2023 - 20:25.


#33
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,225
  • Înscris: 05.06.2002
Au fost o perioada in istoria recenta a romaniei in care se copia la bac intr-o veselie apoi cu nota de la bac depuneai dosar si erai admis la o gramada de facultati. Va dati seama ce valorosi pe piata muncii sunt unii dintre acesti absolventi… au ajuns firmele sa le dea test de gramatica chiar daca aveau diplome daca voiau sa-i puna pe posturi in contact cu publicul sa nu strice imaginea firmei…

Edited by Fane, 03 January 2023 - 20:31.


#34
BlueKing-69

BlueKing-69

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,744
  • Înscris: 26.08.2008

View Postvio69c, on 03 ianuarie 2023 - 17:15, said:

Dar sa vezi minune....
Salariul minim in China, popor de muncitori, este mai mare decat salariul mediu de la noi....
Iar un muncitor chinez castiga pe santier de 3 ori mai mult decat
un avocat
sau contabil sau profesor incepator.
Fara 1300-1500/ netto pe luna un muncitor chinez nu incepe lucrul.
Un avocat incepator, pana da din coate si gaseste o firma sa se lipeasca, se multumeste cu 2500-4000 lei/luna- netto

1300 - 1500 "netto" de ce? Boabe de orez?

Nu-ti da nimic cu virgula din calculele tale de mai sus?


Slava ca nu te-ai apucat sa ne relatezi din Coreea de Nord.

#35
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

View Postadisz, on 03 ianuarie 2023 - 18:17, said:

Nu-i asa.
Salariul unui muncitor cu categoria a sasea sau speciala, adica maximum, era cam 3.600 de lei. Un inginer ( personal TESA) cu aceiasi vechime lua vreo 5.400 de lei. E vorba de intreprinderi apartinand de aceleasi ministere, in aceleasi fabrici.
Probabil experiente diferite.
Unde lucram eu, strungarul, frezorul, sudorul, sticlarul, electricianul aveau leafa mult mai mare decat un cercetator principal.
Aia erau platiti la ora [conta numarul de ore din luna]+ diverse sporuri, cercetatorul avea salariu fix, indiferent de luna.

#36
MinettoMatoi

MinettoMatoi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,019
  • Înscris: 04.09.2018

View PostYhzx23, on 03 ianuarie 2023 - 19:06, said:

Eu nu cunosc nicio familie sot sotie din care unul dintre ei sa aibe studii superioare si celalat nu.
Nu cunosti tu, eu cunosc si nu un caz, cand te placi cu adevarat nu conteaza cine ce studii, cine ce sal are, daca au sal decente, ajunge, pornesc de la 0 amandoi daca nu au nimic, masina, casa, etc. Si nu doar aici, si la nemti cunosc, fie ea, fie el nu avea studii superioare, dar era relatie ca lumea, nu bazata pe interese si alte porcarii.
Aici in Romania un amic de al meu are sotie cu studii superioare mare doamna in banca, si el n-are, in alt oras profesor de fizica director de liceu cu una care nu avea facultate, deci si barbat si femeie, si nu e nici o problema.

Dar e adevarat ce ai observat tu pentru ca ceva mai rar se intalnesc cei cu si fara studii, ca frecventeaza medii diferite uneori, adica un medic clar ca va cunoaste o medica cum ar veni, ca asta are la facultate, in mediul unde lucra.
Si e clar ca o vanzatoare va cunoaste un vanzator, ca acolo activeaza.
Un profesor va cunoaste cel mai mult profi sau profe.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate