Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

Unitate exterioara AC

- - - - -
  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Am o casa la rosu si trebuie sa fac prizele. In afara de ipat-ul pe gaz, vreau sa pun in dormitor un AC, mai mult pentru incalzire decat racire. Dormitorul este singura camera pe nord (in afara de baie si hol), deci toamna/primavara va fi mai rece decat celelalte camere. Plus ca in dormitor va fi nevoie cel mai mult de caldura. Vreau sa pun AC-ul pentru folosire aprox. 2 luni pe an, una primavara, una toamna.

Dilema e urmatoarea: am 2 pozitii posibile, pe latura de SEE a casei, unde bate soarele cateva ore, si latura de NNV, unde nu bate niciodata. Fiind pentru incalzire, pe latura de SEE ar fi pozitia mai buna, insa mai e un detaliu, pe SSE va ploua/ninge pe el daca va vani din unghi (e doar streasina normala), pe cand la NNV am o terasa foarte mare, deci ar sta AC complet protejat.

Cat de benefic ar fi sa nu ploua/ninga pe unitatea externa? Daca ar fi rezistenta si nu ar conta, nu as pune-o pe terasa, ci in spatele casei, unde e soare.

Legatura cu prizele este ca vreau sa pun priza doar in unul din cele 2 locuri, deja am vreo 4 locuri cu prize in afara de asta, nu vreau sa umplu dormitorul cu 100 de prize.

Edited by Cyanid3, 02 January 2023 - 14:01.


#2
Argv

Argv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,502
  • Înscris: 25.10.2007
Pe unitatea mea exterioara Daikin scrie ca nu e bine sa o ninga, trebuie sa fie protejata.

La unitatea interioara trebuie sa tragi si o teava conectata la canalizare pentru preluarea condensului.

Edited by Argv, 02 January 2023 - 15:00.


#3
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Deci cei care au AC-uri in toate camerele au trasee de canalizare care traverseaza toata casa in toate directiile? O sa-mi fie greu sa trag teava de canalizare din dormitor. Nu merge scoasa o teava in spatele casei prin care sa se scurga condensul?

Iar cand zice ca nu e bine sa o ninga, se refera in timpul functionarii, sau la modul general? Eu nu ii voi da drumul cand scade temperatura sub 0 grade.

As putea sa ii fac si un fel de cutie, e casa parter, deci pot face o chestie ceva, un fel de cotet pentru unitate, e in spatele casei, nu se vede naspa.

#4
Argv

Argv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,502
  • Înscris: 25.10.2007
Se poate scoate si afara sa se scurga condensul. Oricum mai mult la racire face condens. Cred ca e chiar preferabil sa mearga afara si nu in canalizare, sa nu vina miros.

Unitatea mea este montata sub streasina si e protejata de zapada. Nu specifica daca doar in timpul functionarii. Ma gandesc ca la modul general, sa nu ramana zapada pe ea, ca se va face gheata in timp.

Zapada va deteriora unitatea AC?
Aparatul dvs. de aer condiționat poate face față zăpezii fără probleme, dar pot apărea daune atunci când aveți o acumulare persistentă de gheață. Zăpadă se adună pe bobină și alte părți interne ale unității exterioare, punând lucrurile în pericol de rugină și coroziune.

Edited by Argv, 02 January 2023 - 15:30.


#5
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
As putea incerca si sub streasina, sus. Casa e din caramida porotherm goala si va avea 15cm de izolatie, nu stiu cum as putea face prinderea sa nu se rupa caramida si sa nu compromita izolatia.

#6
birau1982

birau1982

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,787
  • Înscris: 07.01.2010
Și eu am casa din caramida Porotherm cu 20cm de polistiren iar unitatea exterioara a fost prinsă după ce am izolat. Am pus dibluri lungi și șurub se 30cm. Sta foarte bine, pus in Noiembrie.

#7
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Cu ancora chimica? Porothermul are peretii de vreun cm din ce am vazut. Multi isi prind si dulapurile pe interior cu ancora chimica, sa nu cada.
Cam ce greutate are un AC inverter de capacitate medie?

#8
Argv

Argv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,502
  • Înscris: 25.10.2007
Si eu am pus unitatea dupa izolatie. Am o unitate destul de grea (cam 80 kg) multisplit cu 5 unitati interioare. Au pus niste tije care au trecut complet prin izolatie si prin caramida si au pus pe interior un fel de saibe mari care distribuie greutatea.. sau platbanda.. nu mai tin minte.

Edited by Argv, 02 January 2023 - 16:27.


#9
birau1982

birau1982

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,787
  • Înscris: 07.01.2010

 Cyanid3, on 02 ianuarie 2023 - 16:25, said:

Cu ancora chimica? Porothermul are peretii de vreun cm din ce am vazut. Multi isi prind si dulapurile pe interior cu ancora chimica, sa nu cada.
Cam ce greutate are un AC inverter de capacitate medie?
Fără ancora chimica, greutate 30kg, un Gree de 18k.

Edited by birau1982, 02 January 2023 - 19:19.


#10
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
M-am uitat la niste AC-uri si vad ca astea recente cer conectarea la priza a unitatii exterioare. Nu imi dau seama daca se conecteaza si cea interioara.

Deci, un aparat modern, inverter, sa zicem split cu 2 unitati interne, de unde si cum se alimenteaza? Unde d-zeu pun prizele, pana la urma?

#11
AroundYou

AroundYou

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,714
  • Înscris: 17.04.2015
Cyanid3@
-Dat fiind si ca spui ca vei folosi AC-ul doar pt perioade de tranzitie, poti sa pui lejer UE oriunde vrei; nu-ti face asa mari griji pt nord, eu de ex am un AC care merge full iarna pt incalzire si e pus pe nord...
-Nush sa-ti zic daca peretele tau de caramida goala va tine greutatea si daca-ti tebe sau nu ancore chimice sau alte istorii, pot doar sa-ti zic ca o UE pt un dormitor (acum depinde si cat de mare oi fi avand tu dormitorul dar presupun ca iti vei face treaba cu 7, 9 sau max 12k btu) are intre vro 20-25 si 30 sau 30 si ceva de kg, depinde si de marca, etc. Parerea mea este sa nu-ti mai faci griji pt perete...stii, o UE nu trebe neaparat pusa pe perete, poate sa stea bine mersi si jos...stai la casa si n-ai probleme... poti, de ex, sa faci un mic soclu si s-o pui pe el (daca o pui inafara terasei) sau s-o pui direct pe pardoseala terasei daca te hotarasti pe partea respectiva... Desigur, chiar dac-o vei pune jos, tot ii va trebui niste suporti de pardoseala de tipul asta:
https://www.frigoteh...ScaAschEALw_wcB
asta:
https://cdn.contents...12336883142.JPG
sau asta:
https://www.emag.ro/...A4aAqjuEALw_wcB

-Chiar dac-o pui jos pe peretele fara terasa, ii vei putea face si un fel de acoperis/carcasa (cauta pe net idei) daca vrei neaparat sa n-o ploaie sau s-o ninga desi, pt utilizarea pe care zici c-o vei avea, nu-ti trebe neaparat.
-Cat despre alimentare, sunt aparate care se alimenteaza la UE altele la UI, tu inca nu stii de care vei lua dar nu-i niciun bai... poti sa prevezi si o priza exterioara (mai ales daca te hotarasti pt terasa) sau poti sa nu prevezi decat in interior... Sa fii sigur ca instalatorul va sti cum s-o alimenteze din interior chiar de tu nu vei avea priza la exterior... nu-ti mai face mari griji.

#12
Cyanid3

Cyanid3

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 818
  • Înscris: 03.05.2022
Merci de informatii. Am si uitat ca o sa am priza pe terasa. Sper ca se vor putea conecta si unitatile interioare cumva apoi prin cea externa. Nu as vrea sa pun in ambele locuri, doar ca sa fie, pentru ca la AC stiu ca trebuie traseu separat.

#13
bogdan_o

bogdan_o

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,195
  • Înscris: 05.04.2005
Salut

Tine cont ca:

1. daca vrei mai multe unitati interioare conectate la o singura unitate exterioara, trebuie sa alegi un sistem proiectat pentru asta. Nu toate unitatile exterioare suporta mai multe unitati interioare.
2. intre unitatea exterioara si cea interioara ai nevoie de traseu frigorific (2 tevi, tur+retur) si cablu de alimentare si control. Fiecare unitate interioara are nevoie de acest traseu. In functie de unde pui unitatea exterioara calculeaza cat de lung va fi si pe unde va putea trece traseul.
3. pe functia de racire, condensul se face in unitatea interioara. Nu e obligatoriu sa tragi furtun de condens pana la unitatea exterioara. Daca aparatul este pozitionat pe un perete exterior poti scoate condensul direct afara.
4. pe functia de incalzire, condensul se face in unitatea exterioara. Ai grija ca iarna apa ingheata. Deci daca o pui pe terasa si nu vrei patinoar va trebui sa cuplezi un furtun la unitatea externa ca sa se scurga apa in afara terasei si sa gasesti o solutie sa nu inghete furtunul.
5. la aproape toate aparatele noi, unitatile interioare se alimenteaza de la unitatea exterioara. Daca vrei mai multe unitati interioare, asigura-te ca pentru alimentarea unitatii exterioare folosesti conductori cu sectiunea potrivita. In loc de priza exterioara eu as pune o doza IP44. Exista si prize IP44, dar nu mai sunt IP44 cand stecherul este conectat. Tinand cont ca va fi pe peretele exterior placat cu polistiren (care ia foc foarte usor), eu nu as risca. In timp contactele vor oxida, rezistenta va creste si, mai ales daca vorbim de un aparat cu consum mare riscul sa se incinga si sa ia foc e mare.
6. o unitate exterioara de capacitate mare care suporta mai multe unitati interioare (sistem multi-split) e cu atat mai eficienta cu cat merg mai multe unitati interioare. Daca in mare majoritate a cazurilor va merge numai o singura unitate interioara, eficienta va fi destul de scazuta si vei risipi pe bani. In cazul asta e mult mai rentabil sa iei un sistem single-split.
7. pentru A/C este intr-adevar indicat circuit separat de alimentare. Acum trebuie sa vezi ce e mai convenabil. Sa tragi 2 trasee electrice sau sa tragi tevi de freon si cablu de alimentare si comanda intre fiecare unitate interioara si cea exterioara. Tine cont ca eficienta unui A/C scade cu cat traseul frigorific e mai lung. Apoi ia in considerare cat trebuie sa spargi ca sa ingopi tevile de tur si retur + cablul de alimentare si control + izolatia in cazul traseului ingopat pentru a/c vs cat e de complicat sa ingropi un copex cu niste conductori. In cele din urma gandeste-te ce se intampla daca vreodata vei vrea sa schimbi sistemul sau vei avea vreo problema cu tevile. Daca ingopi traseul frigorific va trebui sa spargi toti peretii ca sa il schimbi. Eu personal as opta pentru mai multe sisteme de tip single-split.

#14
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022
In curand o sa-mi montez si eu aparatul, intrebarea mea este: unitatea interioara va fi practic "spate in spate"cu unitatea exterioara asa ca n-am nevoie de traseu frigorific decat foarte putin, are importanta asta? Adica ajuta cu ceva faptul ca traseul frigorific va fi foarte scurt?

#15
blackiesasha

blackiesasha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,987
  • Înscris: 21.01.2013
@pavel54, la LG de ex. se mentioneaza o lungime minima si maxima a traseului frigorific...minim 3m. Nu stiu cu ce ajuta, dar nu am vrut sa risc si asa am montat un aparat de 9k unde tot asa UI si UE sunt spate in spate. cei 3m de traseu i-am facut colac in spatele UE. Din fata nu se vede nimic, se observa doar din lateral. Oricum, cei 3m de traseu erau inclusi in montaj.

Edited by blackiesasha, 18 January 2023 - 14:00.


#16
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022

 bogdan_o, on 17 ianuarie 2023 - 14:23, said:

Tine cont ca eficienta unui A/C scade cu cat traseul frigorific e mai lung.
Asta zice colegul bogdan....n-am auzit pana acum  sa fie un traseu frigorific minim, maxim da....

#17
blackiesasha

blackiesasha

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,987
  • Înscris: 21.01.2013
Cel mai sigur consulti documentatia producatorului. Ce zic eu sau altul, sau ce ai auzit tu e irelevant.

#18
Pavel54

Pavel54

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,191
  • Înscris: 04.11.2022
Cati dintre voi ati pus picioruse de-alea de cauciuc(antivibratii) la montarea unitatii exterioare?

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate