Vinuri efervescente românești (spumante, spumoase, petiante, perlante)
#1
Posted 28 December 2022 - 18:33
Vinuri spumante, vinuri spumoase, vinuri petiante, vinuri perlante.
Vă plac spumantele românești? Dacă da, ce apreciați la ele? |
#2
Posted 28 December 2022 - 18:39
Mie imi place ca au o denumire cinstita si nu includ costuri mari de reclama.
|
#3
Posted 28 December 2022 - 20:26
Eu mă refeream la autoarea articolului, nu la cel care a postat.
Am deschis acest topic tocmai pentru a cunoaște cu toții mai bine spumantele românești, dar și de a descoperi ce-i place consumatorului român în materie de vinuri spumante. pasilla, on 28 decembrie 2022 - 18:39, said:
Mie imi place ca au o denumire cinstita si nu includ costuri mari de reclama. |
#4
Posted 28 December 2022 - 20:30
Eu pot sa zic ca-s categoric antialcool.
Nu beau mai mult de pahare de vin/ anual. Dar un pahar de spumant muscat-otonel este aproape de nerefuzat in zilele in care beau alcool. chiar daca-i dulce. Edited by tioopedi, 28 December 2022 - 20:30. |
#5
Posted 28 December 2022 - 20:31
Otineu, on 28 decembrie 2022 - 20:26, said:
dar și de a descoperi ce-i place consumatorului român în materie de vinuri spumante. Se prefera demisec, sau mai degraba demidulce. Cu cat sticla, eticheta e mai atractiva si pretul mai mare, cu atat gustul e considerat mai bun. Daca pe eticheta scrie ceva de Franta/Italia si Prosecco/Champagne, devine si mai interesant. Edited by pasilla, 28 December 2022 - 20:33. |
#6
Posted 28 December 2022 - 20:35
nu-mi plac sampaniile romanesti ca nu le poti asorta cu roaba.
|
#7
Posted 28 December 2022 - 21:06
Zarea are vinuri spumante decente, cele demiseci sunt chiar bune.
|
#8
Posted 28 December 2022 - 21:22
laffin, on 28 decembrie 2022 - 20:35, said:
nu-mi plac sampaniile romanesti ca nu le poti asorta cu roaba. Ghibos, on 28 decembrie 2022 - 21:06, said:
Zarea are vinuri spumante decente, cele demiseci sunt chiar bune. pasilla, on 28 decembrie 2022 - 20:31, said:
Nu ai cum sa descoperi. Gusuturile sunt diferite. Femeile sunt mai atrase de spumante, decat barbatii. Se prefera demisec, sau mai degraba demidulce. Cu cat sticla, eticheta e mai atractiva si pretul mai mare, cu atat gustul e considerat mai bun. Daca pe eticheta scrie ceva de Franta/Italia si Prosecco/Champagne, devine si mai interesant. tioopedi, on 28 decembrie 2022 - 20:30, said:
Eu pot sa zic ca-s categoric antialcool. Nu beau mai mult de pahare de vin/ anual. Dar un pahar de spumant muscat-otonel este aproape de nerefuzat in zilele in care beau alcool. chiar daca-i dulce. |
#9
Posted 28 December 2022 - 21:32
Toate vinurile spumante produse in Romania sunt super ok!
|
#10
Posted 28 December 2022 - 21:36
Otineu, on 28 decembrie 2022 - 21:22, said:
Rezumați-vă strict la gusturile dvs., nu la ce credeți dvs. despre alții/altele. Edited by pasilla, 28 December 2022 - 21:38. |
|
#11
Posted 28 December 2022 - 21:53
Hai sa imi dau si eu cu parerea , Angelli cata vreme a fost produsa in RO era buna , in ultimii ani de cand o fac ungurii e groaznica , am renuntat , am trecut pe Zarea.
|
#12
Posted 28 December 2022 - 22:19
xmanyacs77, on 28 decembrie 2022 - 21:32, said:
Toate vinurile spumante produse in Romania sunt super ok! |
#13
Posted 28 December 2022 - 22:34
hvac, on 28 decembrie 2022 - 21:53, said:
Hai sa imi dau si eu cu parerea , Angelli cata vreme a fost produsa in RO era buna , in ultimii ani de cand o fac ungurii e groaznica , am renuntat , am trecut pe Zarea. Pe de altă parte, ei au 6 game de spumante, deci a spune că-ți place spumantul Angelli este mult prea generalist. Ar trebui să menționezi care spumant și ce anume ți-a plăcut la el. OK, care spumant de la Zarea și ce ți-a plăcut la acela? Attached FilesEdited by Otineu, 28 December 2022 - 22:34. |
#14
Posted 28 December 2022 - 23:07
Cuvee imperial si gran moscato (intre timp redenumit gran dolce) , la astea 2 ma refer ca imi placeau cand erau produse in RO. De la Zarea imi place cel facut din muscat ottonel demidulce si proseco. Nu am la indemana denumirile exacte dar daca cunosti gama lor cred ca stii la ce ma refer.
Am in vedere atat efectul din timp ce il bei cat si cel de dupa (foarte important pt mine). Edited by hvac, 28 December 2022 - 23:09. |
#15
Posted 29 December 2022 - 00:17
Nu știu cine a modificat numele topicului, dar este greșit. Când am scris vinuri efervescente mai gândit să facem referire la toate cele 4 tipuri pe care le-am menționat în prima postare, nu doar la vinurile spumante.
|
|
#16
Posted 31 December 2022 - 17:23
Si aici se observa una din problemele fundamentale ale lipsei de marketing adecvat din domeniul vinurilor in Romania.
Cand li se spune "vin cu bule, da' nu shpritz" 90% din romani (y compris aici, pe forum) se gandesc strict la spumante. Categoria vinurilor la demipresiune e cvasi-necunoscuta in randul publicului larg. |
#17
Posted 31 December 2022 - 18:16
Am întâlnit lipsa asta de cunoștințe și la jurnaliști. În cazul de față poate reușesc să conving moderatorul să revină la numele topicului pe care l-am pus inițial.
Edited by Otineu, 31 December 2022 - 18:16. |
#18
Posted 01 January 2023 - 15:24
Când am deschis topicul acesta poate că trebuia să încep cu descrierea celor 4 tipuri de vinuri efervescente. Voi prezenta descrierea lor în forma juridică așa cum se regăsește în legislația europeană și cea națională.
Vin spumant înseamnă un produs: (a) obținut prin fermentație alcoolică primară sau secundară: — din struguri proaspeți, — din must de struguri sau — din vin; (b) care, la deschiderea recipientului, degajă dioxid de carbon provenit exclusiv din fermentație; © care, conservat la o temperatură de 20 °C în recipiente închise, prezintă o suprapresiune de minimum 3 bari din cauza dioxidului de carbon în soluție și (d) pentru care titrul alcoolic total al producțiilor de vin de bază destinate preparării sale nu trebuie să fie mai mic de 8,5 % vol. Baza legală: R 1308/17 decembrie 2013, anexa VII partea a II-a pct. 4 HG 51/229 iulie 2016, anexa nr. 3, pct. 4 Vin spumant de calitate înseamnă un produs: (a) obținut prin fermentație alcoolică primară sau secundară: — din struguri proaspeți, — din must de struguri sau — din vin; (b) care, la deschiderea recipientului, degajă dioxid de carbon provenit exclusiv din fermentație; © care, conservat la o temperatură de 20 °C în recipiente închise, prezintă o suprapresiune de minimum 3,5 bari din cauza dioxidului de carbon în soluție și (d) pentru care titrul alcoolic total al producțiilor de vin de bază destinate preparării sale nu trebuie să fie mai mic de 9 % vol. Baza legală: R 1308/17 decembrie 2013, anexa VII partea a II-a pct. 5 HG 51/229 iulie 2016, anexa nr. 3, pct. 5 Vinuri spumante de calitate de tip aromat înseamnă vinurile spumante de calitate: (a) care sunt obținute prin utilizarea exclusivă, la alcătuirea producției de vin de bază, a mustului de struguri sau a mustului de struguri parțial fermentat, care provine din anumite soiuri de struguri de vinificație incluse pe o listă ce urmează a fi întocmită de Comisie prin intermediul unor acte delegate în temeiul articolului 75 alineatul (2). Vinurile spumante de calitate de tip aromat produse în mod tradițional prin utilizarea vinurilor la alcătuirea producției de vin de bază sunt stabilite de Comisie prin intermediul unor acte delegate în temeiul articolului 75 alineatul (2); (b) care, conservat la o temperatură de 20 °C în recipiente închise, prezintă o suprapresiune de minimum 3 bari din cauza dioxidului de carbon în soluție; © al căror titru alcoolic dobândit nu poate fi mai mic de 6 % vol. și (d) al căror titru alcoolic total nu poate fi mai mic de 10 % vol. Baza legală: R 1308/17 decembrie 2013, anexa VII partea a II-a pct. 6 HG 51/229 iulie 2016, anexa nr. 3, pct. 6 Vin spumos înseamnă un produs: (a) care se obține din vin fără denumire de origine protejată sau indicație geografică protejată; (b) care degajă, la deschiderea recipientului, dioxid de carbon provenind total sau parțial dintr-un adaos al acestui gaz și © care prezintă, atunci când este conservat la 20 °C în recipiente închise, o suprapresiune de minimum 3 bari din cauza dioxidului de carbon în soluție. Baza legală: R 1308/17 decembrie 2013, anexa VII partea a II-a pct. 7 HG 51/229 iulie 2016, anexa nr. 3, pct. 7 Vin petiant înseamnă un produs: (a) se obține din vin, din vin nou aflat încă în fermentație, din must de struguri sau din must de struguri parțial fermentat, cu condiția ca aceste produse să aibă titru alcoolic total de minimum 9 % vol.; (b) care are un titru alcoolic dobândit de cel puțin 7 % vol.; © care prezintă, dacă este conservat la 20 °C în recipiente închise, o suprapresiune datorată dioxidului de carbon endogen în soluție de minimum 1 bar și maximum 2,5 bari și (d) care este prezentat în recipiente de 60 de litri sau mai mici. Baza legală: R 1308/17 decembrie 2013, anexa VII partea a II-a pct. 8 HG 51/229 iulie 2016, anexa nr. 3, pct. 8 Vin perlant înseamnă un produs care: (a) se obține din vin, din vin nou aflat încă în fermentație, din must de struguri sau din must de struguri parțial fermentat; (b) are un titru alcoolic dobândit de cel puțin 7 % vol. și un titru alcoolic total de cel puțin 9 % vol.; © prezintă, dacă este conservat la 20 °C în recipiente închise, o suprapresiune, datorată dioxidului de carbon în soluție total sau parțial adăugat, de minimum 1 bar și maximum 2,5 bari și (d) care este prezentat în recipiente de 60 de litri sau mai mici. Baza legală: R 1308/17 decembrie 2013, anexa VII partea a II-a pct. 9 HG 512/29 iulie 2016, anexa nr. 3, pct. 9 |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users