Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Izolare zid exterior de scandura

Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...
 De ce sunt oamenii nostalgici

Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?
 polita RCA ONLINE

Va rog recomandati echipa serioa...

Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?
 Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?

Acoperire gol extrior intre termo...

Intreprindere individuala fara ac...
 

De ce Balcanii s-au scaldat mii de ani in mizerie, razboaie si incultura ?

* * - - - 6 votes
  • Please log in to reply
97 replies to this topic

#37
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

 ioana1973, on 29 decembrie 2022 - 07:06, said:


Nu o tot ardeti cu imperiile au fost exploatarea coloniilor....., in cele mai multe cazuri imperiile au adus drumuri, securitate politica/economica, comert, dezvoltare, civilizatie....
Este un raport pe undeva a lui Gabriel Spleny von Mihaldy despre conditia mizerabila a Bucovinei la intrarea habsburgilor in aceasta provincie. Pe aici pe undeva:


Hi hi hi .. Si zi asa Imperiul (h)Oțoman nu era ... imperiu?

#38
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,224
  • Înscris: 29.12.2006

 Ghita_Bizonu, on 29 decembrie 2022 - 10:30, said:

Aedica hai sa o zicem pe a dreapta universitatea medievala nu era universitatea de azi ...
Universitatea medievala este, in primul rand un centru de studii teologice .... apoi juridice apoi ..cam tot asa.

Evident, studii teologice, juridice şi matematică. Însă realitatea e că nu doar ce se învăţa avea importanţă, ci...felul în care se făcea: sistematic, metodic, organizat.

Pe aceste trei concepte s-a dezvoltat civilizaţia europeană medievală, care a făcut-o să fie totalmente diferită de fatalismul balcanic.

Edited by lupini, 29 December 2022 - 15:40.


#39
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007
Le amesteci mult in mod eronat

 Mohombi, on 28 decembrie 2022 - 16:23, said:

Acum 2 ani in timp ce vizitam pentru prima oara Atena si ma duceam direct fix la Acropole unde trecand printre teatrul , amfiteatrul, temple, sanctuare , placi cu citate filosofice, democratie etc si ajungang la capat , acolo unde e arborat steagul lor imens si unde e priveliste minunata in zare asupra orasului si marii, mi-am pus intrebarea pe care cred ca ar fi trebuit sa si-o puna toti cei veniti din Balcani acolo: "De ce n-am luat si noi nimic de aici ?" Adevarul trist si dur este ca in 2000 de ani, nu am luat absolut nimic din tot ce a insemnat civizilatia greaca antica, poate cea mai mareata din lume cel putin din punct de vedere cultural.
Am luat. Influenta greaca asupra tracilor si dacilor este cunoscuta si nu poate fi negata. A fost cat se poate de directa, prin coloniile grecesti de la Marea Neagra, Histria, Tomis, Callatis. Histria a fost fondata in 630 i.e.n.! Evident ca rezultatul acestei influente nu a fost copierea civilizatiei grecesti aici, si nici nu cred ca ar fi fost de dorit asta. Dar a crescut nivelul de civilizatie.

Quote

De la inginerie, medicina, principii democratice, filosofie(morala si etica), teatru, comedie, muzica, arta - nu ne-a interesat nimic si erau langa noi.
Cetatile dacice in mod cert au fost influentate de tehnica vremii.

Quote

De la acea civilizatie parca s-a stins lumina si s-a facut bezna in care toti se luptau intre ei ca chiorii pentru orice mizilic. A fost un regres total. Ce e interesant e ca si pentru greci a fost, teoretic ei ar fi trebuit sa cladeasca peste ce au pavat inaintasii lor.
Cultura greaca a continuat in Imperiul Roman, devenit ulterior "bizantin". In nici un caz nu s-a stins lumina. Renasterea a aparut si datorita cunostintelor aduse de intelectualii greci refugiati din Constantinopole. Da, nu au putut ramane o putere regionala, dar asta e soarta tuturor imperiilor.

Quote

Putem sa dam vina si pe Otomani pentru stoparea infloririi Balcanilor dar otomanii spre deosebire de rusi de exemplu, ei nu-si impuneau amprenta culturala cu forta asupra popoarelor pe care le ocupau. Adica desi se platea tribut , fiecare tara/voievodat era libera sa se administreze, sa aiba invatamant in limba proprie etc.
Nu, nu eram liberi "sa ne administram". Orice initiativa a domnitorului de deschidere catre Occident era privita cu suspiciune, iar comertul era directionat catre otomani.

Quote

Ce e caracteristic pretutindeni in Evul Mediu in zona este faramitarea statala, lupta interna pt putere, tradari , lipsa unor lideri puternici, lipsa unor aliante. S-au facut remarcati un albanez Skanderbeg , un ardelean Iancu Huniade, Vlad Tepes si multi domnitori romani care au castigat lupte impotriva otomanilor dar aproape toti dintre ei au sfarsit ucisi de complotul boierilor sau de otomani in urma unei tradari interne. Toata istoria balcanica este plina de tradatori de tara. Cand cineva dorea sa uneasca principatele, sa lege ceva sau sa vina cu o idee mareata, se gaseau de fiecare data altii care sa-i dea la gioale. Nici o alianta nu a putut fi creata pentru indepartarea otomanilor, fiecare a fost pe cont propriu si toti au avut de pierdut.
Asta a fost valabil peste tot in evul mediu. Inclusiv in Spania pana la Reconquista au avut mai multe razboaie intre ei, cu diverse aliante in care erau inclusi si musulmanii. Si destule tradari. La fel si englezii, vezi razboiul rozelor. Francezii s-au aliat cu otomanii. In 1543-44 flota otomana a iernat la Toulon, si catedrala a fost transformata temporar in moschee (https://en.wikipedia...ering_in_Toulon)
Aceeasi poveste a fost si la turci, si ei au avut parte lor de conflicte interne. Mircea cel Batran a intervenit in razboiul civil declasat dupa capturarea lui Baiazid

Idee de "tradatori de tara" nu poate fi translatata in trecut asa usor. Notiunea de tara era diferita, loialitatile functionau altfel. Vezi si razboiul de la noi dintre Vlad Tepes si Stefan cel Mare.

Quote

Unde suntem azi ? Cultural , Romania e aproape zero in lume. Eu care traiesc in Spania si le spun ca vorbim o limba latina dar ei habar nu au de asta. Nu am ridicat capul din cutie in lume. Il avem pe un Mircea Eliade care f cunoscut international ca un mare filosof (Jordan Peterson il citeaza des) dar cu o floare nu se face primavara. Eu mi-as fi dorit sa studiez filosofia adevarata la scoala, cea greaca despre virtuti, etica, valori dar nu avem asta in cultura noastra, filosofia lipseste complet din constiinta noastra colectiva desi originea ei la cateva sute de km de noi.
Eu am cunoscut o droaie de straini care stiau ca romana e limba romanica (in nici un caz nu e "limba latina"!!!). Pur si simplu tine de nivelul de cultura si de interesele fiecaruia. Am un prieten scandinav care e fan Angela Gheorighiu, si stie de Enescu si Celibidache. La fiecare doi ani sunt straini care vin in Bucuresti special pentru Festivalul Enescu. In zona pop culture exista Inna, si altii (O-Zone a facut senzatie prin vest acum 20 de ani). Herta MĂźller a luat premiul Nobel, si chiar daca scrie in principal in germana subiectele sunt de multe ori romanesti. Si mai sunt si altii foarte cunoscuti afara.
La scoala se studiaza filozofia, in liceu. Nu la toate specializarile. Si nimeni nu te opreste sa citesti pe cont propriu.

Quote

Grecia, la fel. In afara de ramasitele arheologice nu ai zice ca acolo a fost o mare civilizatie. Atena e plina de boschetari, cersetori, taximetristi tepari si ar fi fost fix 0 fara turism.
Grecii au luptat eroic in al doilea razboi mondial, si au suferit mult. Nu sunt doar smecheri. Asta e ca si cum ai spune ca toti romanii sunt hoti.

Quote

Sarbii, vai de ei. Razboaie si cand nu e razboi sunt la un pas de razboi. Destramare statala si saracie.
Sarbii au avut o perioada relativ buna sub Tito, erau peste toate celalalte tari din Est. Dupa care s-au prostit.

Quote

Ce avem toti in comun e ca ne-am manelizat toti in Balcani si toate popoarele sunt destramate chiar daca nu ca stat. Romania e  norocoasa ca e cea mai mare tara din regiune , asta datorita unor lideri geniali precum Titulescu sau Bratianu dar ca unitate suntem fix ce au fost Balcanii de-a lungul istoriei, o tara in care nu se leaga nimic, coruptie si tradare de neam.
Noi am avut ceva noroc, si , si am avut si mai multi lideri inteligenti (nu doar Titulescu si Bratianu). Si ce e amuzant e ca si astia doi erau tratati drept hoti si tradatori de tara de catre diversi ametiti.

Si nu, nu ne-am "scaldat mii de ani in razboaie si incultura". Nu mai mult sau mai putin ca altii. Constatinopole a fost tot timpul un important centru cultural mondial, inclusiv pe vremea turcilor.
Aici s-au inventat doua alfabete folosite si acum, cel grecesc si cel chirilic. Nu inventeaza nimeni un alfabet cum este cel chirilic daca nu are la ce sa il foloseasca.

Balcanii au devenit o zona mai saraca a Europei din doua motive: noile rute comerciale (America, ocolirea Africii) si mai tarziu industrializarea.

La industrializare a fost un fenomen cu evolutie clara geografica si temporala. A aparut in Marea Britanie, si apoi s-a extins in valuri succesive concentrice. Mai intai in Franta si Benelux, apoi Spania, Italia, Germania. In Balcani a ajuns mai tarziu, dar inainte de Rusia, si inainte de a ajunge in fostele colonii. De asta noi am putut exporta locomotive in China, si divese echipamente industriale in Africa. Asa saraci si "in curs de dezvoltare" cum eram, aia erau si mai rau.

Acum nu suntem o tara saraca. In comparatie cu restul Europei suntem mai saraci, dar fata multe alte tari suntem bogati. Altfel nu ar veni aici bone filipineze si bucatari vietnamezi.

#40
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,019
  • Înscris: 31.07.2007

 overseas, on 28 decembrie 2022 - 17:34, said:

Cum a scris nemuritorul Paunescu (da, am fost sa las o floare la casa lui cand a murit) cand a vizitat Viena: extraordinara capitala, Dz sa apere Viena ca romanii au aparat-o de multe ori !

Saracu' Paunescu, vorbeste prostii mai mari ca el. Cand otomanii lu' Suleiman au asaltat prima oara Viena noi eram pe nicaieri, impreuna cu toti vecinii nostri. Ne-o rupt otomanii pe toti. Iar la al doilea asalt noi eram fix in echipa otomanilor (ii drept, fara tragere de inima si ii cam sabotam). Ce sa zica atunci polonezii, care aia chiar au influentat batalia? Le-o scos husarii cuceririle din cap definitiv, altu' n-o mai calcat otomanii pe acolo! :D

Edited by edy_wheazel, 30 December 2022 - 00:29.


#41
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,056
  • Înscris: 17.01.2012
„...De ce Balcanii s-au scaldat mii de ani in mizerie, razboaie si incultura ?...”

îți răspunde străbunica mea (1895-1981, deci trecută prin absolut toate zvârcolirile formării poporului român!!!):

„Neamul nostru roșcovan, prost, curvar și șarlatan!”

iar dovada cea mai clară că avea dreptate, este că absolut toate scrierile lui eminovici, caragiale, arghezi, macedonski etc. se adeveresc în tot ce ni se-ntâmplă azi, ZI DE ZI!!! :(

#42
Pengoon

Pengoon

    Ударник

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,939
  • Înscris: 11.06.2003

Quote

Herta MĂźller a luat premiul Nobel, si chiar daca scrie in principal in germana subiectele sunt de multe ori romanesti.
a scris in principal despre persecutia comunista. pe care ea a prins-o in Romania. nu prea facea sens sa scrie despre RDG :huh:

Quote

Sarbii au avut o perioada relativ buna sub Tito, erau peste toate celalalte tari din Est. Dupa care s-au prostit.
pe hartie. in realitate, pe vremea lu' tito se matura sub pres. dupa ce a murit, au iesit toate problemele nerezolvate ale erei tito (plus ce-a fost inainte). in principal ascunderea faptului ca in yugoslavia '41-45 a avut loc un razboi civil in paralel cu ocupatia germana. care a produs mult mai multe victime ca ocupatia germana.

#43
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,057
  • Înscris: 12.12.2006

 edy_wheazel, on 30 decembrie 2022 - 00:25, said:

Saracu' Paunescu,...
Săracu Păunescu nu-i istoric, e poet :)

Asta nu înseamnă că neglijăm rolul Țărilor Române în încetinirea Otomanilor de a ajunge la Viena mai înainte de asedii. :peacefingers:

#44
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,057
  • Înscris: 12.12.2006

 kopac, on 28 decembrie 2022 - 16:43, said:

Da, stii care e faza, nici Spania nu e vreun model
Ești tu foarte sigur ? :)

 maccip, on 28 decembrie 2022 - 16:43, said:

Pai in primul rand romanii, care au invatat ca nodul gordian nu se rezolva cu logica ci cu sabia.
Au distrus civilizatia greca, au distrus filozofia  si au instaurat religia, care a prins putere si a dainuit aproape 2000 de ani.
Mă tem că pe Romani nu i-ai pus de partea care trebuie ;)

#45
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,057
  • Înscris: 12.12.2006

 blitz09, on 30 decembrie 2022 - 00:02, said:

Vezi si razboiul de la noi dintre Vlad Tepes si Stefan cel Mare.
Serios, postarea era prea bună ca să incluzi asta Posted Image
Nu a existat așa ceva, e doar un mit la modă.

Edited by Morosanul, 12 January 2023 - 16:07.


#46
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007

 Morosanul, on 12 ianuarie 2023 - 16:00, said:

Serios, postarea era prea bună ca să incluzi asta Posted Image
Nu a existat așa ceva, e doar un mit la modă.
Mersi, dar nu e un mit. Sunt surse multiple:
Grigore Ureche:

Quote

În al șaselea an a domnii lui Ștefan vodă, în anii 6970 (1462) iulie 22, loviră pre Ștefan vodă cu o pușcă în gleznă la cetatea Chiliei.
si

Quote

Vă leatul 6973 (1465) meseța ghenarie 23, adunându Ștefan vodă multa oaste de țară, vrându să răscumpere cetățile carile le luase păgânii de la alți domni, pogorât-au cu toată putérea sa spre cetatea Chiliei.
https://ro.wikisourc...

Laonic Chalcocondil:

Quote

Astfel și-au adãpostit deci copiii și femeile, iar ei înșiși, dupã ce s-au strîns la un loc, l-au urmat pe Vlad, domnul. Si împãrtindu-și în douã armata, el tinea cu sine o parte, iar pe cealaltã a trimis-o împotriva domnului Bogdaniei Negre, ca sã-l respingã, dacã acela ar încerca sã nãvãleascã și sã nu-l slãbeascã din hãrtuialã dacã izbutește sã pãtrundã în tarã. Cãci domnul acestei Bogdanii Negre se certase și se rãzboia din aceastã pricinã cu Vlad și, trimitînd soli la împãratul Mehmet, îl chema sã-i vinã [în sprijin] și spunea cã este gata sã porneascã la rãzboi alãturi de el. Împãratului îi erau pe plac vorbele acestui domn si l-a îndemnat sã facã așa încît generalul lui sã se uneascã pe fluviu cu comandantul flotei sale și sã împresoare orașul numit Chilia, a lui Vlad, de la gura fluviului. Așadar acest domn, adunîndu-și oaste din tarã, a plecat în grabã spre flota împãratului, de-a dreptul la orașul Chilia, ca sã-și uneascã [fortele] cu comandantul flotei. Si dupã ce s-a unit cu oastea împãratului, împresurau amîndoi orașul și, dupã ce l-au bãtut mai multe zile, (p. 257) au fost respinși și au pierdut cîtiva oameni. Dar cum nu înaintau în cucerirea orașului, s-au retras amîndoi. Si atunci, Negrul Bogdan a pornit cu nãvalã sã intre în tara dacilor, era însã oprit de acea parte a oștirii care fusese rînduitã acolo sã pãzeascã tara.
https://www.academia...ic_chalcocondil
(pare sa fie o compilatie dupa o traducere din 1958)

Si parca mai sunt si alte surse. E clar ca a existat un conflict.

Si inca ceva, nu e un mit la moda. Istoricii stiau de asta, dar probabil nu prea era mentionat in manuale. Iorga pare sa scrie despre asta in https://ro.wikisourc...mĂąnesc.djvu/75

Dar nu e pana la urma nimic neobisnuit in asta. Pur si simplu aveau interese divergente. Nimic nou sub soare.

#47
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,057
  • Înscris: 12.12.2006
Desigur că nu ar fi neobișnuit, doar să fie relatat așa cu a fost.

Numai ultima sursă ar părea să confirme un ”război” însă povestirea e deformată.
Ștefan nu era aliat cu otomanii la acea vreme, și în orice caz nu pentru otomani voia cetateaa, ba chiar dimpotrivă.
Chilia, geografic pe teritoriul Moldovei, se afla în posesia Valahiei dar în administrarea gărzilor Regatului Ungar. Complicat deja, dar totuși, cât timp se afla în mâinile creștinilor rămânea un loc de acces la Dunăre pentru Moldova.
Ștefan a acționat în a lua cetatea exact când Vlad pierdea un război cu otomanii și era evident că cetatea urma să cadă în mâinile lor, ori Moldova nu-și putea permite pierderea asta.

Ca, ăsta e contextul, deci practic Ștefan nu a luptat cu Vlad, ci a luat o cetate de drept moldvenească pentru a o scăpa de turci.


Sigur că istoricii știau asta, dar pe vremuri credeau că nu ar da bine să se afle, iar în timpurile noastre e exact invers, orice chestie care denigrează trecutul aduce faimă, și de asta se exagerează cu întâmplarea asta.  Posted Image

Edited by Morosanul, 12 January 2023 - 20:24.


#48
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007
Prima sursa zice "loviră pre Ștefan vodă cu o pușcă în gleznă la cetatea Chiliei". Nu cred ca garnizoana lui Matei Corvin tragea cu tunul din greseala intr-un voievod care se intampla sa se plimbe pe acolo. Si din cate stiu rana respectiva mai e mentionata de mai multe ori mai tarziu, la batranete.

Nu era "de drept moldoveneasca". A fost a bizantinilor, genovezilor, si apoi a trecut de la voievozii munteni la moldoveni si inapoi (Mircea cel Batran o ia de la genovezi, Alexandru cel Bun de la Dan al II-lea, apoi de la Petru al II-lea la Iancu de Hunedoara)

Nu, nu era aliat cu otomanii. Dar in 1462 nici nu le era inca adversar, era vasal al polonezilor care nu erau in razboi cu otomanii. Pur si simplu a incercat sa profite de situatie, la fel ca toti ceilalti.

#49
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,057
  • Înscris: 12.12.2006
Acum n-are rost să ducem lucrurile în derizoriu. Normal că nu l-au împușcat ”din greșeală”, dar de la o împușcătură de ungur până la un război cu Vlad, e ceva cale.

A profitat de situație, desigur,  pentru că și trebuia să profite. Nici lui și nici lui Vlad nu i-ar fi folosit o Chilie la otomani, ori garnizoana aia n-avea nici o șansă dacă nu ar fi avut o armată în spate.

Cât privește dreptul, e discutabil, ce-i drept, dar geografia e mai evidentă.


P.S:  Nu-i vorba că între Țările Române nu au fost conflicte,  putau căuta la Bogdan, fiul lui Ștefan care chiar a pornit război cu Valahia.
Sau la faptul că Ștefan a cucerit de vreo 4 ori Bucureștiul.

E interesant totuși că au fost mult mai puține conflicte decât între alte state de aceeași limbă (de la germani sau italieni de ex.)  ba de cele mai multe ori au fost aliate.
Alianță care s-a extins și la Transilvania când aceasta a fost cvasi-independentă, deși era condusă de unguri.

#50
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007
"pusca" insemna pe vremea aia tun. De-aia zic ca era cam greu sa traga cu tunul din greseala. Si pe de alta parte nici nu poti sa spui sigur ca Laonic Chalcocondil greseste.

Sigur ca putem specula despre ce s-ar fi putut intampla cu garnizoana, dar sunt doar speculatii.

E o idee interesanta asta cu conflictele intre Tarile Romane. As zice ca in general era presiune din exterior prea mare ca sa mai aiba timp de asta. Si de multe ori armate din exterior cooptau si simpatizanti/vasali romani. Asa ca aveau parte de suficiente conflicte intre ei, doar ca erau integrate intr-un cadru mai larg. Ma uitam la Batalia de la Campul Painii, in care au luptat munteni de ambele parti. Plus romani din Ardeal, maghiari, secui, sarbi, sasi, si desigur otomani.

#51
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,057
  • Înscris: 12.12.2006

 blitz09, on 12 ianuarie 2023 - 22:38, said:

Sigur ca putem specula despre ce s-ar fi putut intampla cu garnizoana, dar sunt doar speculatii.
Chiar dacă ar fi așa, din păcate la vrema aia Ștefan a fost nevoit să specueze :lol:
Anticiparea e un mare atu în situații de conflict.

Uite o altă situație. Cum știi, mai târziu Vlad va fi întemnițat de Matia Corvin. Studiile recente arată că nu sașii au fost la originea acestei acțiuni, și că nici nu ar fi fost făcută din greșeală, ci a fost o mișcare bine gândită de Matia, aliatul lui.
Găsești pe net dacă vrei, pe scurt, Vlad era hotărât să opună rezistență otomanilor, dar la acel moment Matia nu avea resursele să-l sprijine, Pentru a-și salva aliatul, Matia îl atrage într-o cursă și-l ține în siguranță în Regatul Ungar. Desihur, lucrurile arată cu totul diferit dacă nu am ști asta.

Quote

Plus romani din Ardeal, maghiari, secui, sarbi, sasi, si desigur otomani.
Românii din Ardeal ai fost prea puțin parte în confictele armate. Asta pentru că nu aveau atribuții militare.
Dar ce e drept, românii din diferite provincii - și uneori chiar din aceeași provincie - au luptat indirect în războaie unii împotriva altora.

#52
iulian_1976

iulian_1976

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,576
  • Înscris: 10.05.2008
Ce tara cu demnitate si anvergura isi alege un rege strain ? Posted Image

Nici o tara cu demnitate nu isi aduce un rege strain, am mai scris singurul rege al Romaniei a fost Alexandru Ioan Cuza.

Ideea de a sta drept nu are legatura cu nationalismul, sa poti sa-ti negociezi propriile interese, sa nu privesti nici la stanga si nici la dreapta.

Edited by iulian_1976, 13 January 2023 - 01:07.


#53
blitz09

blitz09

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 425
  • Înscris: 05.11.2007

 Morosanul, on 12 ianuarie 2023 - 22:55, said:

Chiar dacă ar fi așa, din păcate la vrema aia Ștefan a fost nevoit să specueze Posted Image
Anticiparea e un mare atu Ăźn situații de conflict.
Sigur ca specula, mai ales daca avea ceva de castigat din asta

Quote

Uite o altă situație. Cum știi, mai tĂąrziu Vlad va fi Ăźntemnițat de Matia Corvin. Studiile recente arată că nu sașii au fost la originea acestei acțiuni, și că nici nu ar fi fost făcută din greșeală, ci a fost o mișcare bine gĂąndită de Matia, aliatul lui.
Găsești pe net dacă vrei, pe scurt, Vlad era hotărĂąt să opună rezistență otomanilor, dar la acel moment Matia nu avea resursele să-l sprijine, Pentru a-și salva aliatul, Matia Ăźl atrage Ăźntr-o cursă și-l ține Ăźn siguranță Ăźn Regatul Ungar. Desihur, lucrurile arată cu totul diferit dacă nu am ști asta.
Da, am auzit si de varianta asta. Posibil.

Quote

RomĂąnii din Ardeal ai fost prea puțin parte Ăźn confictele armate. Asta pentru că nu aveau atribuții militare.
Dar ce e drept, romĂąnii din diferite provincii - și uneori chiar din aceeași provincie - au luptat indirect Ăźn războaie unii Ăźmpotriva altora.
Oh, cum sa nu aiba atributii militare? Doar de-abia murise Iancu de Hunedoara, daca nici el nu a avut atributii militare...
Si nu era o exceptie. Inca existau sate conduse de cnezi romani, care categoric aveau atributii militare.
Vezi Univeristas Valachorum wiki (https://en.wikipedia...f_1457_and_1609) despre cum cnezii romani din Banat au primit o diploma cu drepturi specifice lor in 1457.  Au primit pentru ca contribuisera militar, si au continuat sa faca asta, fiind o regiune de granita.

Pentru si mai multe detali "Populație și habitat pe domeniul cetății Șiria la începutul secolului al XVI-lea" https://www.ssoar.in...pe_domeniul.pdf. O sa vezi ca in 1525 inca exista "voievodatul lui Moga" si erau organizati cu voievozi si cneji. Asta era o forma de nobilime, care avea si indatoriri militare.

Si un capitol in https://www.academia...tatii_nationale "Cnezi, nobili și districte românești în comitatul Zarand în secolul al XV-lea". Ca fapt divers, Stefan Bathory, voievodul Transilvaniei care a comandat in batalia de la Campul Painii devine proprietar al castelului si domeniului Siria cu 99 sate. E total implauzibil sa presupui ca nu a folosit mica nobilime romana de pe propriul domeniu intr-o batalie importanta.

Quote

Pe domeniul cetății Șiria existau, pe lângă categoriile dependente obișnuite (iobagi, jeleri, libertini, cnezi etc) și ”nobili ai cetății unguri și români, care au ținut totdeauna și din vechime de acea cetate”, bucurându-se de drepturile și de libertățile care le-au fost acordate de ”sfinții regi” ai Ungariei

Interesant mai e si https://biblioteca-d...lvania_1997.pdf

Pe scurt in perioada respectiva cnezii romani erau obligati sa obtina recunoasterea proprietatilor lor prin acte regale. Daca nu, riscau sa isi piarda domeniul, dar asta nu se intampla automat sau imediat. Multi reuseau. Dar indiferent de asta aveau in continuare drepturi si obligatii specifice, inclusiv militare. Ulterior cei care au obtinut aceasta recunoastere si-au pierdut in timp identitatea romaneasca si au fost asimilati nobilimii maghiare. Iancu de Hunedoara e si aici un exemplu clar, era o familie in curs de asimilare. El era probabil catolic, iar sotia lui era unguroaica (Elisabeta Szilágyi).

#54
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

 blitz09, on 30 decembrie 2022 - 00:02, said:


Francezii s-au aliat cu otomanii. In 1543-44 flota otomana a iernat la Toulon, si catedrala a fost transformata temporar in moschee (https://en.wikipedia...ering_in_Toulon)

Aha ! Se pare ca si tu ai citit https://msbook.pro/p...online-pdf.html
a

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate