Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii
 Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...
 Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor
 Discuții despre TVR Sport HD.

Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android
 

De ce Balcanii s-au scaldat mii de ani in mizerie, razboaie si incultura ?

* * - - - 6 votes
  • Please log in to reply
97 replies to this topic

#19
Paco_ste1

Paco_ste1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,293
  • Înscris: 19.03.2022

View PostMohombi, on 28 decembrie 2022 - 16:23, said:

asta datorita unor lideri geniali precum Titulescu sau Bratianu dar ca unitate suntem fix ce au fost Balcanii de-a lungul istoriei, o tara in care nu se leaga nimic, coruptie si tradare de neam.
Titulescu si Bratianu nu sunt geniali  ci restul sunt imbecili .

#20
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,279
  • Înscris: 30.10.2003
Bacanii au fost sub ocupatie otomana. Astia nu au avut nici un interes sa investeasca in educatie, infrastrucutra si canalizare.

#21
audiofidell

audiofidell

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,507
  • Înscris: 19.06.2018
Alt topic de natura sa infloreasca polarizarea in nuante semidocte! Bah nene, s au scris carti, sunt interviuri pe youtube cu istorici, ce mama dreaq! Avem o frumusete de tratat de istorie economica a Tarilor Romane din Evul Mediu pana in prezent, o raritate in viata intelectuala a natiei de romani eseisti cand e vorba de stiinta. Numai sa citesti unde trebuie si iti faci o idee daca esti interesat. Si totusi, cautam raspunsurile la nea Forumica?

In ideea in care initiatorul e sincer in cautarile lui, cuvintele cheie sunt Geografie si consecutiv, Suveranitate. Nu poti compara realizarile si politicile statelor suverane cu cele ale celor aservite. Sanatate!

#22
stteven

stteven

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 208
  • Înscris: 12.02.2022
Poate datorita mentalitatii oamenilor ce l-au locuit...

#23
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    My ride is Yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,133
  • Înscris: 05.08.2015

View PostMohombi, on 28 decembrie 2022 - 16:23, said:

Unde suntem azi ? Cultural , Romania e aproape zero in lume. Eu care traiesc in Spania si le spun ca vorbim o limba latina dar ei habar nu au de asta. Nu am ridicat capul din cutie in lume. Il avem pe un Mircea Eliade care f cunoscut international ca un mare filosof (Jordan Peterson il citeaza des) dar cu o floare nu se face primavara. Eu mi-as fi dorit sa studiez filosofia adevarata la scoala, cea greaca despre virtuti, etica, valori dar nu avem asta in cultura noastra, filosofia lipseste complet din constiinta noastra colectiva desi originea ei la cateva sute de km de noi.

E foarte bine ca ai realizat ca esti incult, pamant de flori, lemn. E pasul necesar ca sa-ti depasesti conditia. Dar nu suficient. Subces!

Edited by Mount_Yerrmom, 28 December 2022 - 18:21.


#24
johnnickelby

johnnickelby

    Survivor

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,740
  • Înscris: 05.11.2008
Avem mentalitate de supravietuitori.
A trebuit de atatea ori sa ne dam foc la colibe si sa otravim fantanile, incat nu avea rost sa construim ceva trainic.

Nu prea am avut oameni puternici si putinii pe care i-am avut, au fost tradati tot de unii dintre noi.
Dar explicatia este ca pe melegurile astea, ierarhia nu a fost o chestie acceptata. Fiecare a trait de capu' lui, a fost pe cont propriu,iar organizarea a fost mereu lipsa la apel.
Ceea ce ar trebui sa ne mire este cum a reusit o populatie fara nici o idee de organizare sa supravietuiasca mii de ani si sa mentina tot acest timp o forma comuna de comunicare, limba.
Eu nu am nici o explicatie.

#25
Mount_Yerrmom

Mount_Yerrmom

    My ride is Yermom

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,133
  • Înscris: 05.08.2015
Corect, e un mister

Mai ales ca altii, mai scuturati ca noi, au disparut

#26
sandu222

sandu222

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,843
  • Înscris: 06.10.2008

View Postlupini, on 28 decembrie 2022 - 16:35, said:



Nu ai raspuns si la partea cu razboaiele si saracia.

#27
P-I-G

P-I-G

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 304
  • Înscris: 04.01.2022
Serios? Doar Balcani? Pai eu imi aduc aminte ca am citit de ciuma, holera, de mizeria Londrei, de imputitii francezi pentru care apa si sapunul erau pentru saraci ei avand parfum si pudre. Germanii erau la rang de trib cand Lesii erau un imperiu...Revolutia franceza nu a venit de bine ce era, crime, imchizitie, incest, pedo, razboaie sfinte, epurari religioase, etnice si de alta natura promovate de Vestul Civilizat...Nu stiu, eu chiar nu ma simt inferior fata de orice colt de lume, poate putina invidie (pozitiva) fata de chinezi si japonezi. Da, vestul pare civilizat la nivel de poleiala, pana la urma au furat sui jefuit 60% din glob.

#28
Mohombi

Mohombi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 11.09.2015

View Postlupini, on 28 decembrie 2022 - 16:49, said:

Valahii au fost în afara sferei de influenţă a acestui "Imperiu Spiritual", un "imperiu" care a înfiinţat marile universităţi medievale occidentale.
Am fost cum in afara ? Geografic nu am fost in afara sferei de cultura europene. Suntem nascuti in leaganul civilizatiei. Daca te nasteai in Mongolia, in orice directie o apucai erai inconjurat de salbatici fara minte insetati de sange, pusi numai pe praduiala.
Dar noi, asa cum ai mentionat, aveam langa noi universitati, popoare mai avansate cultural deci aveam de unde sa ne tragem seva de cultura si cunoastere. Trebuia doar sa batem la niste usi.
Oare de ce tragem acum inspre tari latine precum Spania, Italia si Franta si atunci nu trageam ?
Faptul ca am stagnat 1000 ani precum oamenii grotelor, mi se pare revoltator.

Edited by Mohombi, 28 December 2022 - 20:38.


#29
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012
E .. e ca aia mai negri-n ceru gurii zic ca greccii au avut poarte de o givernare corecta numa in primii 100 de ani de cucerire otomana. Dupa care otomanii s-ua civilizat - adica au inceput sa primeasca si sa ceara .. bacsis, au invatat sodomia samd ... De la greci binenteles!!

#30
Mohombi

Mohombi

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 589
  • Înscris: 11.09.2015

View PostP-I-G, on 28 decembrie 2022 - 19:59, said:

eu chiar nu ma simt inferior fata de orice colt de lume,
Nici eu nu ma simt inferior (personal) dar aici vorbim la nivel de tara. Ca si resurse si potential energetic, economic chiar si politic(daca stim sa jucam niste carti pe care le avem in mana) suntem intre primele tari din Europa. Ca noroc am primit multe si sunt multe tari care ar vrea sa aiba ce avem noi. Influenta turceasca ne-a tras in jos, combinatiile, smecheria, prostul gust, incultura.
De ce nu suntem in stare sa facem un drum trainic in tara asta ?  Pentru ca mentalitatea de turc combinator ne-a virusat.

Salvarea noastra a venit la jumatatea secolului 19 cand am vazut ca nu mai avem incotro si trebuie sa ne indreptam catre Vest. Rege neamt, trecerea la alfabet latin , constitutia dupa model francez si belgian de la 1866, universitati ca cele din Franta (Univ Bucuresti arata fix ca una franceza),  astea ne-au scos din groapa cu rahat turcesc. Tarziu dar totusi am dres-o cumva. Orientul tot a ramas in cultura si mentalitatea populara. Maneaua nu o scoti din tara din pix sau cu un presedinte neam.

Edited by Mohombi, 28 December 2022 - 21:27.


#31
Moinesti72

Moinesti72

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 34,868
  • Înscris: 30.07.2006

View PostMohombi, on 28 decembrie 2022 - 16:23, said:

Acum 2 ani in timp ce vizitam pentru prima oara Atena si ma duceam direct fix la Acropole unde trecand printre teatrul , amfiteatrul, temple, sanctuare , placi cu citate filosofice, democratie etc si ajungang la capat , acolo unde e arborat steagul lor imens si unde e priveliste minunata in zare asupra orasului si marii, mi-am pus intrebarea pe care cred ca ar fi trebuit sa si-o puna toti cei veniti din Balcani acolo: "De ce n-am luat si noi nimic de aici ?" Adevarul trist si dur este ca in 2000 de ani, nu am luat absolut nimic din tot ce a insemnat civizilatia greaca antica, poate cea mai mareata din lume cel putin din punct de vedere cultural.

De la inginerie, medicina, principii democratice, filosofie(morala si etica), teatru, comedie, muzica, arta - nu ne-a interesat nimic si erau langa noi. De la acea civilizatie parca s-a stins lumina si s-a facut bezna in care toti se luptau intre ei ca chiorii pentru orice mizilic. A fost un regres total. Ce e interesant e ca si pentru greci a fost, teoretic ei ar fi trebuit sa cladeasca peste ce au pavat inaintasii lor.
Putem sa dam vina si pe Otomani pentru stoparea infloririi Balcanilor dar otomanii spre deosebire de rusi de exemplu, ei nu-si impuneau amprenta culturala cu forta asupra popoarelor pe care le ocupau. Adica desi se platea tribut , fiecare tara/voievodat era libera sa se administreze, sa aiba invatamant in limba proprie etc.
Ce e caracteristic pretutindeni in Evul Mediu in zona este faramitarea statala, lupta interna pt putere, tradari , lipsa unor lideri puternici, lipsa unor aliante. S-au facut remarcati un albanez Skanderbeg , un ardelean Iancu Huniade, Vlad Tepes si multi domnitori romani care au castigat lupte impotriva otomanilor dar aproape toti dintre ei au sfarsit ucisi de complotul boierilor sau de otomani in urma unei tradari interne. Toata istoria balcanica este plina de tradatori de tara. Cand cineva dorea sa uneasca principatele, sa lege ceva sau sa vina cu o idee mareata, se gaseau de fiecare data altii care sa-i dea la gioale. Nici o alianta nu a putut fi creata pentru indepartarea otomanilor, fiecare a fost pe cont propriu si toti au avut de pierdut.

Unde suntem azi ? Cultural , Romania e aproape zero in lume. Eu care traiesc in Spania si le spun ca vorbim o limba latina dar ei habar nu au de asta. Nu am ridicat capul din cutie in lume. Il avem pe un Mircea Eliade care f cunoscut international ca un mare filosof (Jordan Peterson il citeaza des) dar cu o floare nu se face primavara. Eu mi-as fi dorit sa studiez filosofia adevarata la scoala, cea greaca despre virtuti, etica, valori dar nu avem asta in cultura noastra, filosofia lipseste complet din constiinta noastra colectiva desi originea ei la cateva sute de km de noi.

Grecia, la fel. In afara de ramasitele arheologice nu ai zice ca acolo a fost o mare civilizatie. Atena e plina de boschetari, cersetori, taximetristi tepari si ar fi fost fix 0 fara turism.
Sarbii, vai de ei. Razboaie si cand nu e razboi sunt la un pas de razboi. Destramare statala si saracie.
Ce avem toti in comun e ca ne-am manelizat toti in Balcani si toate popoarele sunt destramate chiar daca nu ca stat. Romania e  norocoasa ca e cea mai mare tara din regiune , asta datorita unor lideri geniali precum Titulescu sau Bratianu dar ca unitate suntem fix ce au fost Balcanii de-a lungul istoriei, o tara in care nu se leaga nimic, coruptie si tradare de neam.

Ca sa citam un clasic in viata( Mircea Lucescu) , AM FOST FURATI GROSOLAN.

#32
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View Postsandu222, on 28 decembrie 2022 - 19:56, said:

Nu ai raspuns si la partea cu razboaiele si saracia.

A răspuns Mohobi prin constatarea sa:

View PostMohombi, on 28 decembrie 2022 - 16:23, said:

De la inginerie, medicina, principii democratice, filosofie(morala si etica), teatru, comedie, muzica, arta - nu ne-a interesat nimic si erau langa noi. De la acea civilizatie parca s-a stins lumina si s-a facut bezna in care toti se luptau intre ei ca chiorii pentru orice mizilic.

Adica desi se platea tribut , fiecare tara/voievodat era libera sa se administreze, sa aiba invatamant in limba proprie etc.
Ce e caracteristic pretutindeni in Evul Mediu

Tributul a reprezentat sărăcie, pe când în Vest, lipsa acestuia a dat acumularea resurselor. Războaiele dintre prinţii şi regii Europei medievale occidentale, au avut o altă formă faţă de războaiele dintre civilizaţia balcanică şi cea asiatică turco-tătară. Aceasta din urmă nu avea la fundament lumea greco-romană cu universităţile sale, ci barbaria stepelor asiatice.


Să ne gândim la universităţile medievale occidentale: Universitatea din Bologna (înfiinţată în 1088); Universitatea din Paris (1200); Universitatea din Oxford (1245); Universitatea din Vicenza (1204); Universitatea din Salamanca (1218); Universitatea Padova (1222); Universitatea din Napoli (1224); Universitatea din Toulouse (1229); Universitatea din Orléans (1235), şi aşa mai departe...Siena, Valladolid, Murcia, Montpellier, Murcia, Lleida, Roma, Perugia, Dublin, Florenza, Pisa, Praga, Heidelberg, Leipzig, Uppsala, Mainz, Freiburg, Basel, Barcelona...

În România prima universitate a apărut la Iaşi în 1860; Universitatea din Bucureşti în 1864; Universitatea din Sofia în 1888; Universitatea din Belgrad în 1808; Universitatea din Thesalonik în 1925; Universitatea din Atena în 1837...şi aşa mai departe.


Şi uite aşa se explică diferenţa de educaţie a Vestului faţă de Estul Europei: în Balcani există o diferenţă temporală a studierii în Universităţi, de cel puţin 500 de ani faţă de Occident, ceea ce se vede. Şi se vede tare şi foarte urât în comportamentul oamenilor din Balcani, care s-a moştenit vreme de secole.






View PostMohombi, on 28 decembrie 2022 - 20:36, said:

Suntem nascuti in leaganul civilizatiei.

Născuţi, dar nu crescuţi.

Civilizaţia europeană vestică a ajuns pe meleagurile noastre cu precădere adusă în secolul 19 de "paşoptiştii" studioşi de la Paris, Roma, Viena...

Edited by lupini, 29 December 2022 - 03:19.


#33
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,150
  • Înscris: 29.12.2006

View PostMohombi, on 28 decembrie 2022 - 20:36, said:

Dar noi, asa cum ai mentionat, aveam langa noi universitati, popoare mai avansate cultural deci aveam de unde sa ne tragem seva de cultura si cunoastere. Trebuia doar sa batem la niste usi.

Eeeh, asta cu bătutul la uşi a fost mai greu. Era imposibil atunci.

Să citim o ştire din anul...2008, repet, 2008, de acum doar 14 ani:


"Canon ortodox vechi încălcat de Mitropolitul Ortodox al Banatului

IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul ortodox al Banatului, s-a împărtăşit împreună cu preoţii greco-catolici şi romano-catolici care participau la slujba de sfinţire a unei biserici din Timişoara.

În cazul in care aceste afirmatii se dovedesc a fi adevărate, atunci înseamnă că ar fi pentru prima oară de la anul 1 700 încoace, când canonul ortodox ar fi încălcat atât de grav de către un înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane".


Sursa: ziare.com



Pfuai ce lucru grav a făcut ! Posted Image

Carevasăzică, un ortodox de rang înalt a bătut la uşa catolicilor. Urmarea: s-a făcut zarvă mare în rândul bărboşilor ortodocşi. Păi dacă aşa s-a întâmplat în Anul Domnului 2008, cum ar fi fost posibil să bată cineva la uşa unei universităţi medievale occidentale în...să zicem...1508 ?! Ar fi fost o adevărată blasfemie pentru Înaltele şi bărboasele faţete bisericeşi ortodoxe. Drept urmare: fără şcoală universitară ci doar şcoala vieţii: Gigi Becali-style. Aşa a fost în toată cultura balcanică.

Edited by lupini, 29 December 2022 - 03:35.


#34
nimeninuconteaza74

nimeninuconteaza74

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 50
  • Înscris: 22.11.2022
Din cauza majorității populației acelor țări care le-au locuit.
Nu din cauza străinilor, a conducătorilor, intereselor etc. cum cred fix aceiași locuitori.

#35
ioana1973

ioana1973

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,565
  • Înscris: 16.03.2014
Revolutia industriala (RI) a fost o borna in istoria umanitatii. De la vremea lui Iisus pana la RI, PIB-ul umanitatii s-a dublat, de la RI pana in timpurile noastre a crescut de 32 de ori. Asta dovedit statistic de economisti mai destepti ca noi. Ori RI a inceput in Anglia, a patruns in Franta apoi Germania, nordul Europei, timid in Transilvania (prin habsburgi). In romanele lui Slavici sunt semnalate la sfarsitul sec 19 batoze care treierau graul. Daca nu era accidentul istoric numit atentatul de la Sarajevo cu urmarile sale: WW1, aparitia bolsevismului, fascismului, nazismului, WW2, aruncarea Est-ului in bratele comunismului urma estul Europei la dezvoltare economica.
Nu se poate vb de cultura, universitati...acolo unde se face foame.
Nu o tot ardeti cu imperiile au fost exploatarea coloniilor....., in cele mai multe cazuri imperiile au adus drumuri, securitate politica/economica, comert, dezvoltare, civilizatie....
Este un raport pe undeva a lui Gabriel Spleny von Mihaldy despre conditia mizerabila a Bucovinei la intrarea habsburgilor in aceasta provincie. Pe aici pe undeva:
https://dragusanul.r...ny-von-mihaldy/

https://www.ziarulde...ti-altfel~niedg

#36
Ghita_Bizonu

Ghita_Bizonu

    Confectionez manusi din pielea clientului

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,827
  • Înscris: 16.10.2012

View Postlupini, on 29 decembrie 2022 - 03:15, said:


Să ne gândim la universitățile medievale occidentale: Universitatea din Bologna (înființată în 1088); Universitatea din Paris (1200); Universitatea din Oxford (1245); samd samd

În România prima universitate a apărut la Iași în 1860; Universitatea din București în 1864;

Și uite așa se explică diferența de educație a Vestului față de Estul Europei: în Balcani există o diferență temporală a studierii în Universități, de cel puțin 500 de ani față de Occident,

Explica pe a dnei ma-sii @@@da.

Aedica hai sa o zicem pe a dreapta universitatea medievala nu era universitatea de azi ...
Universitatea medievala este, in primul rand un centru de studii teologice .... apoi juridice apoi ..cam tot asa.
Da, apar in Vest ... insa in mult hulitul Bizant functinau de prin sec  VII scoli imperiale in care se invata serios teologie, filozofie, gramatica si ce mai incapea .... Adica nu se nuleau ȚunbiversitatiȚ dar chiar erau ce mai tarziu  au fist primele universitati din Apus...

Apoi .... apoi ... o universitate nu poate aparea in "desert". Ma refer strict la zona noastra , adica la Romania. Ce orase mai importante erau pe aici in sec XIII ?! Care era populatia zonei? Organizarea adtiva ?
Comparati cu occidentul ... Aparitia universitailor urmeaza rapid unei perioade de dezvoltare in care se acumuleaza resurse si crest5e [populatia. Banii curg , facerile prospera, societatea incepe sa aiba nevoi mai sofisticate ..care cer ceva educatie ...
Bun Zona noastra anii 1100-1300 . Unguri, pecenegi, cumani si la urma tatari. O societate simpla ce nevoie aveai de universitati? Mai degraga ar fi fost nevoie de Scoli Superioare de Dat cu Ghioaga gen dojo ....
Insa ia priviti "minune" - in Apus , dupa 900 lucriele incep sa se aseze.. ..Adica dupa cucerirea franca sub sabia lui Carol cel Mare   si dupa ce normanzii si ungurii sunt "potoliti" ... Se reia ceva cvomert, incep targurile din Champagne .... si se ridicaa cetatile medievale italiene din Romagna si Lombardia. Venetia dreneaza comertul dintre N si S (Drumul Chihlimbarului) pe linia Venetia-Pasul st Gernad- Balktica..
Hop si universitati in Bologna si la Paris....

Ma rpg nu mai continuu ca daca as vorbi ar dura asa vrei 3 ore nin stop ...

Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate