Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Schimbare adresa DNS IPv4 pe rout...

Recomandare Barebone

Monede JO 2024

Suprasolicitare sistem electric
 CIV auto import

Mutare in MOZAMBIC - pareri, expe...

Scoatere antifurt airtag de pe ha...

Magnet in loc de clește pent...
 Cumparat/Locuit in apartament si ...

Pot folosi sistemul PC pe post de...

Sokol cu distorsiuni de cross-over

Filtru apa potabila cu osmoza inv...
 Kanal D va difuza serialul “...

Upgrade xiaomi mi11

securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...
 

confectionare deshidrator carne

- - - - -
  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
searchedis

searchedis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 14.07.2011
Buna seara,

Am un frigider cumparat din Metro care cred ca imi scoate umezeala din frigider. Adica poate nu face asta, dar cel putin asta cred eu ca face. De exemplu daca las o bucata de carne neacoperita, dupa 3 4 zile carnea este uscata pe exterior, fara urme de umezeala. Frigiderul are o morisca/pala in partea de sus care oare pe acolo ar scoate umezeala sau ce face pala aia? Ca rece imi vine de pe o tabla cu mai multe conducte care este situata pe partea interioara spate. Si carnea astfel rezista mai mult la frigider fara sa capete vreun miros.
Daca aceeasi carne o las in frigiderul de acasa 3 4 zile, carnea nu se usuca, prinde o mazga si incepe sa capete un miros, dar frigiderul de acasa nu are aceasta morisca, doar da rece.

Si vazand eu asta, acum as vrea sa-mi construiesc acasa un astfel de deshidrator deoarece as vrea sa usuc dintr-o data o cantitate mai mare de produse. sa zicem vreo 200 de kg sau 300 sau na, am dat un exemplu. Ca sa ma intelegeti, vreau sa usuc la o scara mai industriala.
Si ma gandesc sa fac o mica incapere de 2000(L) x 2000(H) x 800(l)mm.
Dar ce motor trebuie sa ii pun ca sa-mi deshidrateze sau ca sa imi scoata umezeala din produse? Ar sti cineva sa-mi explice cum as putea construi aceasta camaruta de deshidratare?

Edited by searchedis, 26 December 2022 - 22:36.


#2
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
crnea nu se deshidrateaza in „camarute”
acuma depinde ce intelegi prin deshidratare, daca te referi strict la procedeul in sine, iti trebuie fie un deshidrator electric, care poate ajunge la 3000+ lei profesional, sau improvizezi tu unul pe baza de soare (care va fi folosit vara) sau te folosesti de soba (pt anotimpul rece).

altfel zis, daca vrei sa conservi carnea peste timp (impropriu spus deshidratare) atunci sunt alte procese implicate: maturare, afumare... samd. Deci iti trebuie afumatoare, beci...

ca sa deshidratezi tu in „camarute”, trebuie sa ai atat o sursa de caldura cat si de ventilatie.
poti cauta pe pnet planuri pt deshidratoare solare si sa adaptezi tu cu sursa de caldura si ventilatie... tre sa faci o cutie de lemn cu ratfuri tot de lemn si cu site, preferabit de inox sau ceva tot din lemn... e destul de complicat pt ce vrei sa realizezi si nu stiu daca merita pt cantitati mari. E mai mult un moft.

#3
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Lasi carnea in vant in timp de iarna si se usuca de nu o mai poti manca.

Pentru deshidratare completa, treaba e mult mai complicata.

Ce urmaresti ?

Edited by pasilla, 26 December 2022 - 23:06.


#4
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
plus ca nu orice carne se preteaza bine la deshidratat, mai mult aia de vita.

#5
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,295
  • Înscris: 13.01.2011
Deshidratezi cu sare.

#6
searchedis

searchedis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 14.07.2011

View Postodastramosilor, on 26 decembrie 2022 - 22:51, said:

crnea nu se deshidrateaza in „camarute”
acuma depinde ce intelegi prin deshidratare, daca te referi strict la procedeul in sine, iti trebuie fie un deshidrator electric, care poate ajunge la 3000+ lei profesional, sau improvizezi tu unul pe baza de soare (care va fi folosit vara) sau te folosesti de soba (pt anotimpul rece).

altfel zis, daca vrei sa conservi carnea peste timp (impropriu spus deshidratare) atunci sunt alte procese implicate: maturare, afumare... samd. Deci iti trebuie afumatoare, beci...

ca sa deshidratezi tu in „camarute”, trebuie sa ai atat o sursa de caldura cat si de ventilatie.
poti cauta pe pnet planuri pt deshidratoare solare si sa adaptezi tu cu sursa de caldura si ventilatie... tre sa faci o cutie de lemn cu ratfuri tot de lemn si cu site, preferabit de inox sau ceva tot din lemn... e destul de complicat pt ce vrei sa realizezi si nu stiu daca merita pt cantitati mari. E mai mult un moft.

Ce poate sa fie complicat? Nu dispunem de lemn, nu dispunem de inox? De ce trebuie sa complicam treaba prin a folosi termenul de coooomplicat. Nimic nu e complicat. Eu n-am intrebat daca e complicat sau nu. Mie imi trebuie sa realizez ceea ce am intrebat.

De ce sa am nevoie de o sursa de caldura? In frigider nu e caldura si mi se usuca carnea. Deci eu vreau sa deshidratez, sa scot o cantitate de apa dintr-un anume produs. Fie ca e leguma, carne sau peste.

View Postcrisstonne, on 26 decembrie 2022 - 23:37, said:

Deshidratezi cu sare.

da, deshidratez cu sare, sarea imi va scoate apa dintr-un produs, dar la final produsul va ramane umed deoarece va ramane intr-o saramura. Dupa ce scot produsul umed din acea saramuta eu doresc sa il usuc, sa elimin cat mai multa umezeala din el

#7
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,295
  • Înscris: 13.01.2011
Sare nu este = saramură.

L.E. Uite o deshidratare făcută de mine, cu sare și atît, în rest, produsul pus la deshidratat, a stat la temperatura camerei, chiar și astă vară.
A durat un an.

Attached Files



#8
searchedis

searchedis

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 507
  • Înscris: 14.07.2011
Bun, ar putea cineva sa-mi explice sau sa ma indrume catre un link unde sa gasesc mai multe informatii despre asta?
Daca poate frigiderul meu, tot ce trebuie eu sa fac este sa cumpar acel motoras care se invarte intr-un sens in care scoate umezeala dintr-o incapere. Daca m-am exprimat corect.

Sau un dezumidificator nu ar putea sa faca treaba asta?

#9
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Tu trebuie sa te apuci sa citești despre umiditatea aerului, în speță despre umiditatea relativa.
Un "ceva" se usucă, adică pirde apa, atunci când umiditatea aerului din jur este mai mica.
Adică acel aer este (mai) uscat. Dpdv fizic se discuta despre o presiune a vaporilor însă asta vei afla tu csnd te vei documenta.

Aerul este mai "uscat", relativ, în anumite condiții...  practic simplist tu poți înțelege ca el primește vapori, umiditatea sa relativa este scăzută.

Capacitatea asta a aerului de a mai accepta vapori sau nu depinde de presiune și temperatura, e cu atât mai mare cu cât e mai cald și cu cât presiunea aerului e mai mica.

În cazul tău însă nu poate fi vorba de căldură mai mare ca să scazi umiditatea relativa însă fenomenele, principiile te ajuta altfel.

În frigider se întâmplă un fenomen asemănător cu ceea ce se întâmplă vara când pui în pahar niște apa rece, de la frigider.

Paharul se umple de broboane de apa, de condens.

De ce?

Asa cum spuneam, capacitatea aerului de a accepta vapori, apa în stare gazoasa adică, este dependenta de presiunea aerului și de temperatura acestuia, cu cât temperatura e mai mare el accepta mai mukta apa în stare gazoasa.
Cu cât temperatura sa scade, el începe sa nu mai permită apei sa rămână în stare de vapori și o parte din acești vapori trec în stare lichida.

Putin mai "tehnic", presiunea vaporilor creste și o parte din ei condenseaza pt a se ajunge la echilibru.


Asa se face ca, în vecinătatea paharului aerul devenind mult mai rece, umiditatea pe care el o conține va începe sa condenseze pe exteriorul acestuia.


În frigider practic se întâmplă același fenomen.
Răcitor ul frigiderului e, în mod evident, mult mai rece decât restul incintei.
Aerul din frigider, care conține vapori de apa, atunci când ajunge în zona aceea mai rece, va obliga vaporii sa devina lichid, probabil ca aceștia din lichid vor și îngheța pe racitorkperetele rece al frigiderului)

Aerul devine astfel mai uscat și în acel moment apa din obiectele din frigider se va putea evapora mai ușor, presiunea vaporilor din aerul înconjurător e mica și favorizează acest fenomen de evaporare.

În frigider totul se deshidratează, mai repede sau mai lent.


Similar, iarna rufele se usucă uneori mai repede decât vara, asta pt cs aerul foarte rece e foarte uscat.
Când e ger vaporii de apa din aer îngheață și se depun pe obiectele reci, peste tot, așa-numita brumam/chiciura.
Aerul rămâne uscat iasca și atata timp cât poți menține un obiect ud sa nu înghețe din el apa se va evapora foarte rapid.
După ce ingheata fenomenul încetează sau scade extrem de mult.


De ce în frigiderul cu ventilație fenomenul e mai vizibil?
Simplu, pentru ca doar aerul din imediata vecinătate a suprafeței reci(serpentina de răcire, răcitor) se va usca.l, în rest aerul sta în echilibru pt ca are temperatura constanta.
Unde ai ventilație însă aerul e mișcat mult mai mult și implicit tot aerul ajunge în vecinătatea răcitor ului și astfel pierde apa.

Un aparat bun pentru deshidratat aerul și implicit astfel sa favorizeze uscarea obiectelor aflate în acea incinta este aerul condiționat care funcționează fix pe același principiu...
Aerul ca să fie răcit e plimbat printr-un radiator foarte rece, acolo umiditatea din aerul acela trece în stare lichida și curge... De aia pica apa din  aerele condiționate.
În frigider însă ai o temperatura cam mica (maxim 4C) ca să poți folosi un aer condiționat banal.
Însă, ca o concluzie, acestea sunt principiile și instalațiile folosite pt acest scop sunt o combinație intre frigider și aer condiționat.

Un alt lucru important de știut este ca deși temperatura e mica tocmai pt a inhiba dezvoltarea germenilor, nu e suficienta pt a inhiba total dezvoltarea oricăror germeni.
Având de-a face cu alimente, în mod normal instalația asta de răcire și ventilare include și o componenta de sterilizare.

O asemenea instalație cum visezi tu, deși nu e neapărat vreo mare inginerie este totuși ceva care implica sa știi niște lucruri, nu puține, adică e cam treaba de specialist frigotehnist(minim) dacă nu de inginer.

Atata timp cat tu te minunezi ca în anumite condiții în frigider se usucă salamul iar in alt frigider se impute... Nu cred ca ai baza de cunoștințe necesara sa faci singur aceasta instalație iar lucrul cu 300 kg odată înseamnă și un risc/cost mare (adică pierderi mari) dar mai important, faptul ca ii poți îmbolnăvi și pe alții. (nimeni nu face pt el 300 kile de salam crud uscat, cel mai probabil ideea ta 3 sa vinzi).

Dincolo de faptul ca îți trebuie oricum niște avize sanitare, nu cred ca e înțelept sa îți pui problema sa te joci tu cu lucruri pe care nu le stăpânești.

Indemnul meu este sa pui mana sa înveți niște lucruri despre ce înseamnă asemenea aparate, despre fenomenele din spatele lor, și apoi, în măsura în care vei considera ca are sens sa mergi mai departe continui sa înveți și despre partea tehnica efectiva de construcție a unei camere de frig.




#10
ecococo

ecococo

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 52
  • Înscris: 29.09.2022
nu deshidrateaza nimeni cu frigiderul. cel mult se matureaza carnea dar aia e alta poveste.

cumpara intai un deshidrator casnic de 200 lei ca sa te lamuresti cum e treaba si cauta tabele de deshidratare a diverselor alimente si temperaturile necesare pe net.

#11
_Smiley_

_Smiley_

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 20,032
  • Înscris: 24.02.2006

View Postsearchedis, on 27 decembrie 2022 - 00:11, said:

...Daca poate frigiderul meu, tot ce trebuie eu sa fac este sa cumpar acel motoras care se invarte intr-un sens in care scoate umezeala dintr-o incapere. ...
un frigider "no-frost" (asta e denumirea comerciala pt ce ai vazut tu) functioneaza cam asa:
- ventilatorul pe care l-ai vazut tu agita aerul, astfel incat umiditatea sa fie distribuita relativ uniform
- umiditatea condenseaza pe elementul de racire si ingheata
- periodic (sau in functie de un senzor de temperatura), elementul de racire este incalzit; stratul (subtire) de gheata depus pe elementul de racire se topeste si se scurge printr-un orificiu (ex: https://techinfus.co...d-2-600x450.jpg ) intr-o tavita aflata in exteriorul frigiderului, pe compresor
- cand functioneaza compresorul se incalzeste si asta duce la evaporarea apei din tavita

e destul de complicat sa adaugi acest mecanism la un frigider care nu-l are deja din fabrica.

cele mai bune rezultate cred ca le-ai avea cu o incinta in care pui un dezumidificator din comert, eventual si un ventilator care sa agite aerul.

#12
PoeOvidiu

PoeOvidiu

    Sunt de la țară și îmi place așa.

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 11,568
  • Înscris: 07.12.2014
Problema e să o poți deshidrata suficient de repede încât să nu se altereze. Sarea e o soluție. Căldura depinde, dacă faci deshidratare în frigider, dacă nu reușești să elimini suficient de repede umiditatea din carne, e posibil să încapă să miroasă a stricat și să nu mai fie recomandată pentru consum.


  Secretul sunt curenții de aer uscat dar aici deja trebuie o persoană care are cunoștințele necesare pentru a construi așa ceva.

La scară mică se poate face si artizanal, pentru 1-2kg de carne, dar la 200-300 mai greu.

Edited by PoeOvidiu, 27 December 2022 - 09:57.


#13
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
asa cum spuneam si in primul comentariu, sunt deshidratoare in doua variante, prima - cea scumpa si disponibila mereu, iar a doua - aia ieftina dar eficienta numai in cateva conditii.
dar vad ca esti pornit bine sa iti indeplinesti nevoia si dai de inteles ca nu conteaza costurile, timpul, energia, logistica si celelalte implicate in procesul de agonisire a mult doritului jerkey.

https://www.klarstei...u-20-etape.html

https://permies.com/t/solar-dehydrator

https://extension.us...ehydrator-plans

succesuri

#14
parintele

parintele

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 14,072
  • Înscris: 17.03.2005
Tu ai deshidrator d'asta solar?

#15
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004
Nu, eu am cu rame si plasa, fara partea care incalzeste. Dar eu nu usuc carne, la carne iti trebuie temperaturi mai mari. Ma indoiesc ca omuletul nostru isi va face solar, din mai multe motive, dar mai stii? Daca tot se crede mester...

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate