Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Samsung S24 plus

Imi iau un Dell? (Vostro vs others)

Abonati Qobuz?

transport -tren
 Platforma electronica de eviden&#...

Cot cu talpa montat stramb in per...

Sfat achizitie sistem audio pentr...

tavan fals rigips
 Ce preferați: produse mai scumpe ...

Demagnetizare (minimala) ori ba?

Cum pot sa vad pe un proiector pr...

Joc Drone
 Dropshipping

Sfat achizitie AC Gree Fairy vs P...

MONITOR LG fara sonor !

Batalia pentru Bucuresti - ND, Fi...
 

Muraturi prea...acre

- - - - -
  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
Altef4

Altef4

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 18.02.2021
Salutare

Am pus 10+ borcane de muraturi pt iarna (castraveti + gogonele), insa unele au probleme. Primele 2 borcane de castraveti au iesit perfect, insa urmatoarele 2 sunt ... acre. Nu stiu sa definesc exact gustul, insa e pe baza de grimasa, adica faci buzele tugui ca la lamaie. Sunt mult prea acre. Muraturile au fot puse in septembrie cand intr-adevar era cam prea cald, dar totusi, primele 2 borcane au iesit perfect. Deci este exclus temperatura.

Ma puteti ajuta cu sfaturi daca se mai pot salva si care e motivul pt care au iesit atat de acre? Poate ajuta o vanturare?

#2
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
Asa ii ieșeau si maica mii, o tot suspectam ca pune prea mult oțet. Bine ca a renunțat

Sunt doar în saramura, sau și cu oțet?

Edited by irina2014, 21 December 2022 - 19:51.


#3
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Daca sunt in saramura, e OK. Senzatia de acru este amplificata si de prea multa sare.
Se pot tine, inainte de servire, in apa pentru dezacrire.

Edited by pasilla, 21 December 2022 - 19:52.


#4
nixrohnson

nixrohnson

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,237
  • Înscris: 22.11.2022
Cind vrei sa le maninci, NU acum, desfaci borcanu, versi jumatate din lichid, pui apa, astepti 12-24 de ore, vezi cum au iesit.
Ce rost are sa umbli la borcane, lasa-le sigilate.

#5
maratona

maratona

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 88
  • Înscris: 01.12.2022
Unii castraveti sunt amari
Daca ai nimerit din aia, ghinion

#6
canarel

canarel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,520
  • Înscris: 13.10.2010
noi am fost ocupati cu altele toamna asta si, pt ca primisem doi saci mari cu gogonele pe care nu voiam sa le aruncam, le-am dat cuiva sa le conserve pt ei.
omul s-a simtit dator si mi-a adus un bidon de 10l cu muraturi, gata puse si murate. doar ca erau prea acre pt gustul meu.
asa ca am scos 1,5l de zeama, am facut eu 1,5l saramura, am mai pus si niste condimente si am completat iar bidonul.
rezultat peste asteptari, f bune la gust, acre atat cat trebuie, au ramas la fel de ferme, dar a durat vreo saptamana sa-si potriveasca din nou gustul.
daca nu sunt acre-alterate, le resuscitezi fara probleme. dar nu de la o zi la alta, trebuie putin timp.
si au fost murate, nu cu otet!

#7
p243df

p243df

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,867
  • Înscris: 26.10.2021
Lipsa de sare. Sunt acre de la oțet sau cu ce au fost puse.

#8
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 953
  • Înscris: 24.11.2021

 Altef4, on 21 decembrie 2022 - 19:36, said:


Pai spune si reteta.
Doua au fost bune si urmatoarele doua au fost acre.Deci mai ai 6 care ar putea fi bune, sau acre. Dar asta depinde si de reteta, pe care vad ca o ti secreta :P.

#9
odastramosilor

odastramosilor

    resemnat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,725
  • Înscris: 29.02.2004

 p243df, on 21 decembrie 2022 - 22:14, said:

Lipsa de sare. Sunt acre de la oțet sau cu ce au fost puse.
prea multa sare, vrei sa zici.

#10
Altef4

Altef4

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 18.02.2021
Retea simpla, nimic special. Saramura cu 1 lingura sare/litru, mustar, piper, hrean, marar uscat si un pic de frunze de leustean la gogonele. Otet nu am folosit. De un singur lucru nu sunt sigur: conservantii. La unele am pus, la altele nu pt ca nu am gasit suficient. Insa nu mai stiu care au conservanti si care nu. Insa asta nu ar trebui sa fie o problema pt ca multi nu folosesc asa ceva. Cert este ca al 3lea borcan cu castraveti si al 4lea cu gogonele au iesit extremi de acri. E o acreala vecina cu stricat. Gust neplacut. Iar borcanele au fasait la deschidere, aproape ca si o sticla de cola .. probabil supra fermentatie?

Posibil sa fie si legumele dintr-un lot stricat. Le-am luat in ture, deci nu totul deodata. Mi-e si groaza sa mai deschid restul de borcane, sunt destul de necajit de rezultat. E prima oara ca patesc asa ceva.

O sa iincerc varianta cu refacut jumate din saramura. Alte idei/solutii?

#11
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
Ce cauta conservantii la muraturile in saramura ?

Daca ai o acreala vecina cu stricat. Gust neplacut., atunci nu mai ai ce face.

Edited by pasilla, 22 December 2022 - 00:55.


#12
Altef4

Altef4

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 18.02.2021

 pasilla, on 22 decembrie 2022 - 00:52, said:

Ce cauta conservantii la muraturile in saramura ?
Buna intrebare. De obicei nu pun, insa sunt multi care folosesc si am zis ca anul asta sa incerc si eu. Repet, nu am pus in toate borcanele si din pacate nu le-am marcat. Crezi ca asta ar fi problema?

#13
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012
La muraturile in saramura, sterilizezi borcanele, pui sare 0.5 % din volumul vasului si atat.

#14
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009

 Altef4, on 22 decembrie 2022 - 00:55, said:


Buna intrebare. De obicei nu pun, insa sunt multi care folosesc si am zis ca anul asta sa incerc si eu. Repet, nu am pus in toate borcanele si din pacate nu le-am marcat. Crezi ca asta ar fi problema?
Le-ai facut prea devreme pe caldura. Cele cu conservant au tinut, celalalte nu. Au fermentat.

#15
pasilla

pasilla

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 55,778
  • Înscris: 31.03.2012

 Cr1spy, on 22 decembrie 2022 - 01:41, said:

Au fermentat.
Daca sunt in saramura......trebuie sa fermenteze, altfel nu sunt muraturi.

#16
Cr1spy

Cr1spy

    Pixie

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,252
  • Înscris: 22.11.2009
De ce se sterilizeaza borcanele? Fermentarea aceea trebuie sa fie usoara, nu fermentare care deja a alterat legumele.

#17
rexx

rexx

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,072
  • Înscris: 15.08.2005
daca sunt prea acre dami-le mie, ca mie imi plac muraturile acre

#18
Altef4

Altef4

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 31
  • Înscris: 18.02.2021

 Cr1spy, on 22 decembrie 2022 - 01:41, said:

Le-ai facut prea devreme pe caldura. Cele cu conservant au tinut, celalalte nu. Au fermentat.
Cred ca asta e problema.

Oricum, eu caut solutii. Sunt sanse sa mai salvez cumva productia? Daca vanturez saramamura ori schimb jumate, isi mai revin muraturile?

@rexx: daca esti in TM, cu mare placere :) Desi am dubii ca e cineva care sa le poate manca asa cum sunt acum...

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate