Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata
 Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...
 teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN
 Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD.
 

Sunt produsele din uleiuri/grasimi vegetale / palmier, cocos, sanatoase?

- - - - -
  • Please log in to reply
64 replies to this topic

#1
zyppster

zyppster

    viața este o contradicție

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,971
  • Înscris: 02.02.2008
Ma uitam ca pe mai toate produsele vad la ingrediente ulei/grasime vegetala, mai ales la dulciuri si ma intrebam daca nu cumva ar dauna sanatatii.
Nu stiu daca mai exista pe piata produse fara grasimi sau uleiuri vegetale ca sa ofer acum de sarbatori nepotilor dulciuri care sa nu le afecteze sanatatea.
Si cum in fiecare an de sarbatori sunt presat sa le cumpar cadouri si dulciuri, as prefera sa le cumpar macar ceva mai putin daunator pentru sanatate.
Dupa aia sa nu imi aud vorbe de la parinti... ca astia sunt cu bio, eco, vegani... etc.

#2
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,822
  • Înscris: 18.12.2007
Excesul dauneaza sanatatii.

#3
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,466
  • Înscris: 01.08.2006
Nu-s sanatoase. Bine, in general nu-s bune dulciurile, ca-s pline de zahar pe langa alte uleiuri si E-uri.
Probabil consumate rar nu fac cine stie ce rau.
Cumpara ceva mai scump si asta e. Oricum toata lumea mananca porcarii in perioada asta, nu e momentul sa faci tu educatie pentru sanatate.
Daca stii intr-adevar ca mananca sanatos, cauti o cofetarie buna si cumperi de acolo.

#4
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,948
  • Înscris: 17.01.2012
copii sănătoși și normali la cap au nevoie de dulciuri!
cine contestă asta, contestă toată istoria scrisă a umanității!

on-topic: grăsimile alea sunt cel mai mic rău dintr-un „dulce” - coloranții, stabilizatorii etc acolo-i buba!

#5
victor29cr

victor29cr

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,438
  • Înscris: 04.06.2016

 zyppster, on 20 decembrie 2022 - 12:31, said:

Ma uitam ca pe mai toate produsele vad la ingrediente ulei/grasime vegetala, mai ales la dulciuri si ma intrebam daca nu cumva ar dauna sanatatii.
Nu stiu daca mai exista pe piata produse fara grasimi sau uleiuri vegetale ca sa ofer acum de sarbatori nepotilor dulciuri care sa nu le afecteze sanatatea.
Si cum in fiecare an de sarbatori sunt presat sa le cumpar cadouri si dulciuri, as prefera sa le cumpar macar ceva mai putin daunator pentru sanatate.
Dupa aia sa nu imi aud vorbe de la parinti... ca astia sunt cu bio, eco, vegani... etc.

Strict legat de uleiuri vegetale, nu, nu sunt sanatoase, absolut deloc.
Problema este ca, daca te uiti atent pe etichetele produselor, o sa observi ca efectiv cam orice are uleiuri vegetale.
Efectiv nu prea ai cum sa scapi de ele, in special la dulciuri.

Inflamatia produsa de aceste uleiuri este de aprox 3.5 ori mai mare decat cea produsa de fumat de exemplu.

Acum, ca ii dai cateva dulciuri unui copil cu uleiuri vegetale, e ok, mai ales acum de sarbatori.
Ciocolata de exemplu nu are uleiuri vegetale, sau nu toate cel putin. Caci untul de cacao are deja destula grasime, si nu este daunatoare deloc.

L.E. cateva link-uri legate de ce am zis mai sus ulei vs fumat si de ce oamenii mor de cancer de plamani desi sunt nefumatori

https://www.hindawi....cl/2014/360438/
https://www.ncbi.nlm...les/PMC4373935/
https://www.hhs.gov/...xec-summary.pdf

Edited by victor29cr, 20 December 2022 - 12:52.


#6
Chayah

Chayah

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,038
  • Înscris: 21.08.2016

 gushpi, on 20 decembrie 2022 - 12:45, said:

copii sănătoși și normali la cap au nevoie de dulciuri!
cine contestă asta, contestă toată istoria scrisă a umanității!

on-topic: grăsimile alea sunt cel mai mic rău dintr-un „dulce” - coloranții, stabilizatorii etc acolo-i buba!


Da?
La ce dulciuri te referi și la ce perioadă a istoriei umanității faci referire?


Pune aici niște coloranți și stabilizatori și haide sa ii analizăm și sa vedem cum sunt ei mai dăunători decât zahărul.




#7
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,279
  • Înscris: 30.10.2003
Ciocolata e cea mai sanatoasa. Fara Haribo, mentosane, M&M sau gume de mestecat.

#8
Chayah

Chayah

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,038
  • Înscris: 21.08.2016

 zyppster, on 20 decembrie 2022 - 12:31, said:

Ma uitam ca pe mai toate produsele vad la ingrediente ulei/grasime vegetala, mai ales la dulciuri si ma intrebam daca nu cumva ar dauna sanatatii.
Nu stiu daca mai exista pe piata produse fara grasimi sau uleiuri vegetale ca sa ofer acum de sarbatori nepotilor dulciuri care sa nu le afecteze sanatatea.
Si cum in fiecare an de sarbatori sunt presat sa le cumpar cadouri si dulciuri, as prefera sa le cumpar macar ceva mai putin daunator pentru sanatate.
Dupa aia sa nu imi aud vorbe de la parinti... ca astia sunt cu bio, eco, vegani... etc.

Zahărul e problema în acele produse, atâta tot.

Iar părinții degeaba sunt eco, bio, vegani șamd, dacă in loc de zahar folosesc miere sau sirop de curmale, care e tot zahăr.



#9
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Mai nasol e cand contin grasimi vegetale hidrogenate...

 Bursul, on 20 decembrie 2022 - 12:53, said:

Ciocolata e cea mai sanatoasa. Fara Haribo, mentosane, M&M sau gume de mestecat.

Numai de la 80% cacao in sus

#10
Tipiric

Tipiric

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,008
  • Înscris: 02.12.2007
Sunt sanatoase doar daca sunt uleiuri extravirgine si nesupuse la temperaturi mari.
Nu doar zaharul e problema acolo, sunt o gramada de alte substante nocive, multe chimice extrase din petrol.

#11
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
S-a dat lege in parlamentul belgian de acum 33 de ani ca sa le dea voie sa inlocuiasca in ciocolata o parte din untul de cacao cu alte grasimi, ca de ex uleiuri esterificate de palmier, de rapita, soia, floarea soarelui, unt, etc.

Uleiurile din seminte contin toxine naturale termostabile si cancerigene, apoi au un raport prost, nesanatos de omega 3 si 6, si mai rau chiar si omega 3 e de mai multe feluri si in seminte e de un tip mai nesanatos chiar si omega 3 despre care lumea stie ca e mai bun decat 6 pt. ca e nesaturat, si apoi sunt si esterificate, facute margarina, denaturate si facute si mai nesanatoase.

Aceste uleiuri sunt si inflamatoare, si cancerigene, si se si depun pe organe, pe vase de sange, amestecate cu proteine moarte sau defecte si calcar blocand vasele de sange de unde probleme cu circulatia, cu inima, infarct, AVC, tesuturi necrozate, si de asemenea mascheaza tumorile fata de sistemul imunitar care nu mai poate actiona, apoi sunt precursori si de colesterol produs in organism, cad greu la ficat, se depun inclusiv pe ficat si pod duce la ciroza, oamenii devin supraponderali morbid, etc.

De asemenea combinatia de grasimi nesanatoase si carbohidrati este si mai nefasta.
Carbohidratii de tip net carb ( atat glucoza si fructuoza cat si amidon, faina de seminte, fructe, plante cu pulpa groasa cum e dovleacul, radacinoase, paine, paste, fistic, etc.) sunt transformati in organism ( omorand iar ficatul) mai intai in glicogen care e zahar in sange.
Apoi sunt trigger de insulina, iar insulina blocheaza complet consumul de ketone din lipide ( grasimi), deci toate grasimile atat consumate cat si produse in organism nu pot fi folosite ca sursa de energie in alimentatie carbo si doar se depun si strica.
Apoi nu ai ce sa faci cu atata glicogen si e iar retransformat omorand iar ficatul, in trigliceride, adica iar in grasimi blocate care se depun pe organe, si pe unde mai apuca.
In alimentatia carbo chiar si proteinele - atat cele ingerate cat si cele din tesuturile proprii si produse in organism ( oricum toate sunt produse in organism pt ca in digestie proteinele sunt descompuse complet in aminoacizi), chiar si ele pot fi transformate in glicogen prin neoglicogeneza, si se atrofiaza musculatura, iar daca bagi proteine in alimentatie carbo si ele sunt trigger de insulina care blocheaza arderea grasimilor.

Edited by loock, 20 December 2022 - 13:34.


#12
Chayah

Chayah

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,038
  • Înscris: 21.08.2016

 eiffel, on 20 decembrie 2022 - 13:07, said:

Mai nasol e cand contin grasimi vegetale hidrogenate...




Eu nu am înțeles niciodată asta.
Uleiul de cocos, de exemplu, care este un ulei considerat sănătos și benefic pt sănătate, este un ulei saturat.
Ce înseamnă saturat?
Orice om care nu a fost repetent într-a zecea știe că saturat e ceva cu legături simple între atomii de carbon, ceva cu mai mult hidrogen, adică hidrogenat.


Uite însă ce se spune în articole despre aceste uleiuri:



"Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu."



Deci încă din prima frază e ceva incorect dpdv științific.
Nu pot fi și hidrogenate și nesaturate.

Cum e deci cu uleiurile astea?

#13
adisz

adisz

    Targu Mures

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,906
  • Înscris: 07.11.2006

 gushpi, on 20 decembrie 2022 - 12:45, said:

copii sănătoși și normali la cap au nevoie de dulciuri!

Toti oamenii, indiferent de varsta, sanatosi si normali la cap au nevoir de dulciuri.

#14
4ndr3i-13

4ndr3i-13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,478
  • Înscris: 02.01.2008
imi este greu de crezut ca putem elimina absolut orice ulei de seminte din alimentatie (la seminte intra si nuci/alune?), si nu ma refer doar la ce cumparam din magazin, dar si in bucataria de acasa
daca mai pui la socoteala si grasimea animala, atunci deja ramai doar cu legume si fructe
scoatem si fructele ca au zahar, ramanem doar cu legumele

o fi asta secretul de a fi sanatos? doar legume crude sau la abur?
ar trebui sa vedem mancarea doar ca un proces de care avem nevoie pentru a supravietui, nu ceva care aduce si o oarecare placere
mai e si discutia ca mancand doar legume nu aduci in organism tot ce e nevoie

mi se pare un subiect unde nici specialistii nu au ajuns la un consens, de ce ne chinuim noi aici pe forum

unii spun ca grasimea animala e buna, altii nu, unii ca un anumit ulei e bun altii nu ...

probabil ca totul tine pana la urma de moderatie, clar putem fi atenti sa nu mancam doar ce e super mega procesat, in rest .. cum ne e norocul ...

#15
4ndr3i-13

4ndr3i-13

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,478
  • Înscris: 02.01.2008
si ca sa mai adaug ceva, eu am crezut ca uleiul de cocos ar fi mai bun, chiar gasisem napolitane, facute ceva firma de italiana, care are ulei de cocos in loc de ulei de palmier

dar nu stiu daca e sau nu mai bun, posibil ca idea de ulei de palmier = ceva rau, e si din cauza ca se gaseste in aproape orice, iar pe unele produse ce se vor a fi mai bune, de obicei scrie mare "no palm oil" ...

unii spun ca uleiul de cocos ar fi chiar mai rau, ca e mai gras ...

Edited by 4ndr3i-13, 20 December 2022 - 14:00.


#16
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,321
  • Înscris: 24.02.2017

 adisz, on 20 decembrie 2022 - 13:26, said:

Toti oamenii, indiferent de varsta, sanatosi si normali la cap au nevoir de dulciuri.


Sunt dulciuri si dulciuri.  Poti manca o banana pe zi sau capsuni/struguri/stafide, etc.  Toate sunt dulci si iti satisfac pofta.  Mananca insa gogosi pudrate cu zahar sau jeleuri sau bomboane ... si nu va mai fi atat de bine. Drumul spre diabet este pavat cu astea .....  Pana atunci carii cat cuprinde.

#17
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,629
  • Înscris: 29.03.2006
Uleiurile de nuci ( nuci, migdale, alune de padure, etc.), masline ( necontrafacute cum sunt majoritatea) si cocos ( ideal MCT) sunt bune pt. alimentatie clean keto, deci fara carbohidrati.
Daca ai alimentatie carbo nu sunt bune niciunele.

Edited by loock, 20 December 2022 - 14:08.


#18
EXIT

EXIT

    Immortal

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,094
  • Înscris: 17.01.2006

 victor29cr, on 20 decembrie 2022 - 12:47, said:

Strict legat de uleiuri vegetale, nu, nu sunt sanatoase, absolut deloc.
...
Inflamatia produsa de aceste uleiuri este de aprox 3.5 ori mai mare decat cea produsa de fumat de exemplu.
...

 loock, on 20 decembrie 2022 - 13:21, said:

...
Uleiurile din seminte contin toxine naturale termostabile si cancerigene, apoi au un raport prost, nesanatos de omega 3 si 6, si mai rau chiar si omega 3 e de mai multe feluri si in seminte e de un tip mai nesanatos chiar si omega 3 despre care lumea stie ca e mai bun decat 6 pt. ca e nesaturat, si apoi sunt si esterificate, facute margarina, denaturate si facute si mai nesanatoase.

Aceste uleiuri sunt si inflamatoare, si cancerigene, si se si depun pe organe, pe vase de sange, amestecate cu proteine moarte sau defecte si calcar blocand vasele de sange de unde probleme cu circulatia, cu inima, infarct, AVC, tesuturi necrozate, si de asemenea mascheaza tumorile fata de sistemul imunitar care nu mai poate actiona, apoi sunt precursori si de colesterol produs in organism, cad greu la ficat, se depun inclusiv pe ficat si pod duce la ciroza, oamenii devin supraponderali morbid, etc.
...
Blogăreală antiștiințifică folosită de apărătorii carnismului.


Toate autoritățile medicale competente din lume recomandă înlocuirea grăsimilor saturate (grăsimile animale dar și uleiul de cocos, palmier, untul de cacao, shea) cu uleiuri vegetale fluide cu conținut preponderent de grăsime nesaturată, adică ulei de floarea-soarelui, rapiță, măsline, in ș.a. Orice ulei are și grăsime saturată dar acestea au cantități mici.
Grăsimile saturate cresc colesterolul și implicit riscul de boli cardiovasculare care sunt cauza numărul 1 de deces în lume. Acesta este un adevăr irefutabil dar blogosfera carnistă se luptă din răsputeri cu consensul științific ca să schimbe ceea ce cred oamenii sau măcar să slăbească încrederea în recomandările oficiale.

Quote

There’s a lot of conflicting information about saturated fats. Should I eat them or not?
The American Heart Association recommends limiting saturated fats – which are found in butter, cheese, red meat and other animal-based foods, and tropical  oils. Decades of sound science has proven it can raise your “bad” cholesterol and put you at higher risk for heart disease.
https://www.heart.or.../saturated-fats

Dacă în general ai un aport scăzut de grăsimi saturate (dietă preponderent vegetală) și nu ai predispoziții genetice la dislipidemie, nu o să pățești absolut nimic dacă consumi ocazional prăjituri sau alte preparate cu grăsime de cocos sau palmier.

Cazul margarinei
Margarina a fost schimbată de peste 10 ani și nu mai reprezintă un pericol pentru sănătate atâta timp cât conținutul ei de grăsime saturată este scăzut, deci atenție la conținutul total de grăsime, conținutul de grăsime saturată și tipurile de uleiuri folosite. Unele tipuri de margarină reprezintă o sursă foarte bună de omega 3, vitamina D, A, superioară untului din punct de vedere nutrițional și fără dezavantajele acestuia. Apropo, untul natural are grăsimi trans (cele mai rele grăsimi) dar nu se pot elimina din el așa că fermierii au obținut o exceptare de la legea care interzice prezența grăsimilor trans în alimente.
Hulita hidrogenare (totală) nu a fost niciodată periculoasă ci numai hidrogenarea parțială (din cauza grăsimilor trans rezultate) dar oamenilor le place să simplifice și nu e întotdeauna bine. Oricum, margarina de pus pe pâine nu este hidrogenată deloc ci este o emulsie.

Edited by EXIT, 20 December 2022 - 14:17.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate