Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cel mai adormit Hard Disk.

Salariu minim european in Romania

verificare specificatii lapgop Asus

Problema cu o camera Panasonic MD...
 Probleme cu reddit

Problema sunet boxa noua

Despre proiectarea drumurilor urb...

Final Cut Camera
 Z6III vs Z8

Foloseste careva CFD-uri si sa ai...

Un calculator ieftin ?!

macbook pro 16 VS AMD Laptop
 Sistem ON-GRID fara curent din re...

rectin Romania - site uri fake

Recomandare telefon

Achizitie SSD
 

Franciza 5 to go

- - - - -
  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
Akiroox

Akiroox

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 63
  • Înscris: 27.08.2020
Salutare,

Am avut recent o discutie cu cei de la 5togo referitor la deschiderea unei cafenele in sistem franciza. Pe hartie cel putin, lucrurile suna bine, dar ma intereseaza sa stiu si cum e situatia "din teren". (daca sunt cat de cat viabile estimarile lor). M-am apucat sa fac un research pe cont propriu sa spun asa in sensul ca incerc sa comand in cat mai multe locatii din diferite zone astfel incat sa incerc sa imi dau seama cam cate comenzi are fiecare locatie la momentul respectiv in zona aceea.

Imi pot face o idee referitor la nr de comenzi, insa (evident), nu si la valoarea acestora asadar nu pot face estimari mai apropiate de realitate.

Daca exista cineva pe forum care are sau a avut o astfel de franciza si evident, poate sa imparta din experienta lui/ei, ar fi super.

Ca si oras, vorbim de Bucuresti, dar nu ma deranjeaza sa aud/compar si pareri din restul tarii.

#2
goldieczr

goldieczr

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 611
  • Înscris: 08.07.2020
https://forum.softpe...anciza-cafenea/

#3
georgs

georgs

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 98
  • Înscris: 23.11.2022
Cunosc pe cineva care a incercat pe vremea cand era mai pe val (era val de promovare media), undeva intr-o pozitie centrala si a inchis la scurta vreme.
Prin provincie am observat ca sunt localizate in cele mai proaste pozitii posibile, cred ca sunt multi care chiar cred ca daca francizeaza ceva o sa mearga bine chiar daca le pozitioneaza in zone moarte. Poate la branduri puternice mai ai vreo sansa sa mearga, dar sa fim seriosi 5togo nu e chiar brand puternic. Cred ca grosul banilor facuti de proprietarul firmei sunt facuti din vanzarea visului de antreprenor la unii care au capatat bani si nu stiu ce sa faca cu ei sa produca pui.

#4
popicoo

popicoo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 906
  • Înscris: 07.03.2012
Francizatul nu își alege el unde are chef să deschidă. E nevoie de un plan concret de business, care include și vadul. De aia sunt francize care nu există în multe exemplare în anumite orașe, zone etc. Francizorul are interes să încaseze pe termen mediu și lung! cine a închis a închis pentru că, în cele mai multe situații, nu s-a ocupat cum trebuie de franciză.

#5
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Fara suparere...
Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata coada sau macar pe cineva la 5 to go... Sorry.

#6
adycoke2

adycoke2

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 945
  • Înscris: 03.08.2011
In Craiova este o locatie langa teatrul national care merge foarte bine.....

#7
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,674
  • Înscris: 13.01.2011
Nici nu ai cum să vezi coadă la cafenele.

Poate doar în filmele americane.

#8
MembruAnonim

MembruAnonim

    MembruAnonim

  • Grup: Banned
  • Posts: 399,717
  • Înscris: 08.10.2015

 georgs, on 07 decembrie 2022 - 18:02, said:

Cred ca grosul banilor facuti de proprietarul firmei sunt facuti din vanzarea visului de antreprenor la unii care au capatat bani si nu stiu ce sa faca cu ei sa produca pui.

Cine este proprietarul?

#9
popicoo

popicoo

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 906
  • Înscris: 07.03.2012

 adip1962, on 07 decembrie 2022 - 18:20, said:

Fara suparere...
Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata coada sau macar pe cineva la 5 to go... Sorry.

Ha-ha, e bună asta...coadă la cafenele. Dacă se dau tigăi, e musai să fie coadă! Și vrem să înțelegem business sau, și mai rău, să le dăm altora sfaturi despre business!

#10
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

 Akiroox, on 07 decembrie 2022 - 17:24, said:

Am avut recent o discutie cu cei de la 5togo referitor la deschiderea unei cafenele in sistem franciza.

Știi ce mă enervează pe mine la ăștia? Au cafeaua proastă și scumpă. Eu unul prefer oricând să dau 2 lei pe o cafea cinstită la Lidl, decât 6-7 la ăștia, mi se pare mai bună cafeaua.

Cum am văzut că funcționează astea, pe lângă alte afaceri. Avem în oraș, un 5 to go într-o cofetărie, iar altul, într-o tonetă de înghețată, în parc.


Toneta de cafea mi se pare și mie, o idee de afacere foarte ok. Și eu am vrut să fac asta, n-am făcut-o din diverse motive. Dar, nu e atât de important să fii legat de un brand anume, mai ales când brand-ul nu oferă o calitate excelentă. Cafeaua de la 5 to go ăștia mi se pare mediocră, la nivel de egalitate cu aia de la Lidl. Poți să faci tu, pe spinarea ta, cafea mai ok, să găsești o cafea mai de calitate, o mașinărie bună, să faci ce branding vrei tu, cum vrei. Prin Iași, am văzut că ține treaba asta mai pe hipstăreală, cu tonete care nu sunt neapărat branduite, dar care au o cafea decentă, care merită ăia 5 lei.

#11
drive-x

drive-x

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 319
  • Înscris: 25.10.2016

 adip1962, on 07 decembrie 2022 - 18:20, said:

Fara suparere...
Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata coada sau macar pe cineva la 5 to go... Sorry.
5 To Go, Bucuresti intersectie Lucian Blaga, ora 08:30, chiar stai la coada. Nu stiu cum e la alte ore, dar la ora aia meeru erau 3, 4 in fata mea care asteptau comanda.
Deci depinde de foarte mult de pozitionarea 'budei'.

#12
binox

binox

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,271
  • Înscris: 17.02.2008

Quote

M-am apucat sa fac un research pe cont propriu sa spun asa in sensul ca incerc sa comand in cat mai multe locatii din diferite zone astfel incat sa incerc sa imi dau seama cam cate comenzi are fiecare locatie la momentul respectiv in zona aceea.
Imi pot face o idee referitor la nr de comenzi, insa (evident), nu si la valoarea acestora asadar nu pot face estimari mai apropiate de realitate.
Eu n-am inteles exact cum ai facut tu "reserch-ul" dand comenzi. Poate pe ceva platforma online care in momentul lansarii comenzii iti arata cate comenzi sunt in procesare ? Daca e asa nu cred ca e relevant.
Acum cativa ani am observat un astfel de studiu facut intr-un restaurant din Novi Sad la care mancam aproape zilnic. La un moment dat , timp de vreo saptamana a aparut un domn la o masa care studia multe hartii dar era mereu cu ochii pe chelneri si-si nota ceva de fiecare data cand chelnerii plecau cu comenzile la mese. Din cand in cand mai venea si patroana si discuta cu acel om. Nu stiu exact cat timp statea in restaurant dar l-am intalnit in saptamana aia si dimineata si la pranz si seara. La ceva timp dupa, restaurantul s-a reamenajat, probabil a fost cumparat de acel domn sau de cineva care l-a angajat pe acel domn sa faca o evaluare.
O "tehnica" de genul asta ai putea aplica si tu, iti alegi 1-2-3 cafenele deastea si-ti petreci cateva zile supraveghindu-le sa vezi exact cat vand, ce fel de oameni cumpara,cum ai putea tu imbunatati vanzarile, etc. Sau chiar mai simplu poti obtine aceste informatii de la un angajat in schimbul unei "atentii".

Edited by binox, 08 December 2022 - 14:01.


#13
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,674
  • Înscris: 13.01.2011
Normal da, studiul personal este cel mai bun.
Dar dacă face asta cineva nepriceput în afaceri, este degeaba, că nu vede toate variabilele, pentru simplul fapt că nu sînt la vedere toate aspectele/variabilele.

Cineva priceput nu deschidea subiect aici"  😉

#14
binox

binox

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,271
  • Înscris: 17.02.2008

Quote

Dar dacă face asta cineva nepriceput în afaceri, este degeaba
Daca e atat de nepriceput incat sa nu poata analiza de unul singur cam ce vanzari are o cafenea de genul asta si care sunt factorii principali care influenteaza vanzarile ( statie de autobuz, scoala, institutie pubilca frecventata des, etc) mai bine nu o deschide ca sigur nu va merge :)
Exista bineinteles cateva aspecte de care trebuie sa te prinzi cand faci o astfel de analiza.
In cazul ala cu restaurantul, de exemplu, aproape toti clientii de dimineata si de la pranz+ o parte importanta din cei de seara lucrau la santierul unui mall care se construia vis-a-vis.
In acea perioada restaurantul era foarte profitabil. Dupa terminarea santierului insa, toti clientii aia dispar si in plus apar inca cel putin 10 alte alternative in interiorul mall-ului. Pe de alta parte mall-ul atrage un numar mare de vizitatori in zona, oameni care altfel probabil nu ar fi trecut pe acolo.
Chiar ma intrebam cum va interpreta domnul ala rezultatele analizei pe care o facea, eu sincer credeam ca va da faliment dupa deschiderea mall-ului, probabil si patroana de atunci credea la fel daca voia sa vanda.
Am mai trecut pe acolo si la 2 ani dupa deschiderea mall-ului , restaurantul era inca functional desi clar nu mai avea acelasi nr de clienti ca in timpul santierului.

#15
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,648
  • Înscris: 24.02.2017
De ce ai vrea sa cumperi o franciza cand ar fi mult mai usor sa faci tu o cafenea : "La nenea Gicu' " sa zicem. Iti cumperi un expresor profi, folosesti apa filtrata, cumperi pahare din hartie si plicuri de zahar si cu asta basta. Daca nu merge, macar ramai doar cu cheltuielile pentru renovare pe minus. Restul aparatelor le vinzi ca SH si ai terminat.

In apropierea biroului meu este o astfel de cafenea facuta intr-un garaj. Vreau sa zic ca au o mega mega vanzare oamenii aia. Eu nu sunt bautor de cafea, nu pot face diferenta dintre una buna si una chioara insa am colegi care se declara super incantati.

O sa va dau locatia daca vreti. Succese.

Edited by Bogotta, 09 December 2022 - 09:18.


#16
NFS01

NFS01

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,538
  • Înscris: 16.03.2011

View PostSmurfK, on 07 decembrie 2022 - 21:35, said:



Știi ce mă enervează pe mine la ăștia? Au cafeaua proastă și scumpă. Eu unul prefer oricând să dau 2 lei pe o cafea cinstită la Lidl, decât 6-7 la ăștia, mi se pare mai bună cafeaua.

Cum am văzut că funcționează astea, pe lângă alte afaceri. Avem în oraș, un 5 to go într-o cofetărie, iar altul, într-o tonetă de înghețată, în parc.


Toneta de cafea mi se pare și mie, o idee de afacere foarte ok. Și eu am vrut să fac asta, n-am făcut-o din diverse motive. Dar, nu e atât de important să fii legat de un brand anume, mai ales când brand-ul nu oferă o calitate excelentă. Cafeaua de la 5 to go ăștia mi se pare mediocră, la nivel de egalitate cu aia de la Lidl. Poți să faci tu, pe spinarea ta, cafea mai ok, să găsești o cafea mai de calitate, o mașinărie bună, să faci ce branding vrei tu, cum vrei. Prin Iași, am văzut că ține treaba asta mai pe hipstăreală, cu tonete care nu sunt neapărat branduite, dar care au o cafea decentă, care merită ăia 5 lei.
Daca lidl si 5to go folosesc cafea ieftina,daca bei un espresso facut corect din cafea de specialitate nu vei mai intra in 5to go vreodata

#17
SmurfK

SmurfK

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,149
  • Înscris: 11.04.2015

View PostNFS01, on 09 decembrie 2022 - 10:29, said:

Daca lidl si 5to go folosesc cafea ieftina,daca bei un espresso facut corect din cafea de specialitate nu vei mai intra in 5to go vreodata

Ba sigur că da, pentru că sunt la îndemână. Crezi că ăia care se duc la Starbucks stau pentru că n-au băut niciodată cafea mai bună?

View Postcrisstonne, on 08 decembrie 2022 - 15:00, said:

Dar dacă face asta cineva nepriceput în afaceri, este degeaba, că nu vede toate variabilele, pentru simplul fapt că nu sînt la vedere toate aspectele/variabilele.

Who cares? Tu-ți imaginezi că ăia care au succes în afaceri stau și analizează "toate variabilele"? Aia facem noi, care nu facem afaceri. Ne gândim trei ani, în al patrulea ajungem la concluzia că-i prea riscant. Ălora care le iese, le iese pentru că, poate, au dat chix de încă 7 ori înainte.
N-ai observat care e specificul patronului de covrigărie din România? E așa pentru că ăia nu stau să rumege 7 ani o idee. Aruncă cu bani, dacă iese bine, dacă nu, iarăși bine, iar până la urmă le iese, că și ei învață din greșeli.

Poveștile astea, cu analiza, cu planul de afaceri, astea merg când ai deja ceva afaceri și vrei să vezi dacă merită să te mai complici cu alta. Dar când habar n-ai multe chestii, e mai simplu să te arunci cu capul înainte, și să vezi ce iese. Dai chix, asta e, dar și din eșecul ăla, înveți foarte multe chestii.

#18
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,674
  • Înscris: 13.01.2011

View PostNFS01, on 09 decembrie 2022 - 10:29, said:

... daca bei un espresso...
Eronat.
Eroare de logică.
De ce?
Păi tu crezi că toată lumea consumă espresso, ori nu este așa.
Eu nu pot să consum așa ceva, și nu sînt singurul.
Mulți vor amestec cu lapte, frișcă, cafea mai slabă/lungă, etc.

View PostSmurfK, on 09 decembrie 2022 - 17:56, said:

... Aruncă cu bani, dacă iese bine, dacă nu...

Asta nu înseamnă că nu a ajuns nici unul la doi metri sub pămînt, la balamuc, pe stradă, sau părăsiți de familie, că nu toți au o rezervă convenabilă  😉

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate