Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Ce veti gati de sarbatori?
Last Updated: Dec 26 2022 20:21, Started by
Melteanu
, Nov 30 2022 20:23
·
0
#19
Posted 01 December 2022 - 13:24
Ala de la Cora are margarina in loc de unt, sa zicem ca de acolo iti vin 5-6 lei extra ca schimbi margarina cu untul. Untul si nuca sunt cele mai scumpe ingrediente la cozonac acum, de aia am zis ca e justificat un pret dublu sau hai 30 de lei.
richelieu, on 01 decembrie 2022 - 13:15, said:
Da’ se pare ca nu vrei sa înțelegi, așa ca nu îți pot ura decât sa îți priască cozonacul de 12 lei din Cora Cat crezi ca ar cere o patiserie de asta care vinde cozonaci normali cu 80-100 de lei pe unul fara lactoza si cu crema de fistic? Vrei 150 de lei, nu? Edited by utopium, 01 December 2022 - 13:32. |
#20
Posted 01 December 2022 - 13:50
Încă o data: Ingredientele nu reprezintă nici pe depaete cea mai mare cheltuiala la un produs, indiferent ce produs e ăla.
|
#21
Posted 01 December 2022 - 13:55
Adevarul e ca atunci cind vacile tutoror erau grase toti mancau numai figuri.Mai nou ca se duc multi in cap economia e baza....ca asa e omul,ipocrit.
|
#22
Posted 01 December 2022 - 13:57
Uite, un calcul sumar și rotunjit in jos, pentru 2 cozonaci de aprox 1kg
Faina 530g 2.8 lei Lapte 120ml 1 leu Unt 150g 10lei Oua 5 buc 7.5 Extract vanilie 10g 5 lei Rom 30g 3 lei Nuca 400g 20 lei Vinars 250g 25 lei Oua 3 buc 4.5 Zahăr 1kg 4 lei Drojdie 25g, 1.5 lei |
#23
Posted 01 December 2022 - 14:17
Inteleg, dar nu e ca si cum patiserii ar avea salarii grozave. Iau ceva peste minimul pe economie, dupa cum cred ca stii fiind in domeniu. As intelege daca macar ar fi platiti ca lumea.
Apropo de preturi aberante de Sarbatori, un langos la Targul de Craciun din Cluj (si inteleg ca si in alte parti) e 20 de lei. Aluat prajit cu vreo 25 de grame de branza in/pe el sau cu zahar. Soacra-mea face cate 25-30 o data, i-am zis ca stiva ei de placinte deja e 500-600 de lei, desi ingredientele o costa 40 de lei Si de astea o sa mananc de sarbatori, dar de casa, evident. |
#24
Posted 01 December 2022 - 15:18
richelieu, on 01 decembrie 2022 - 13:57, said:
Uite, un calcul sumar și rotunjit in jos, pentru 2 cozonaci de aprox 1kg Faina 530g 2.8 lei Lapte 120ml 1 leu Unt 150g 10lei Oua 5 buc 7.5 Extract vanilie 10g 5 lei Rom 30g 3 lei Nuca 400g 20 lei Vinars 250g 25 lei Oua 3 buc 4.5 Zahăr 1kg 4 lei Drojdie 25g, 1.5 lei PS: 1 kg de zahar nu e cam exagerat de mult? Nu ca ar fi scump, dar jumate dintr-un cozonac sa fie zahar? Am vazut si eu reteta asta dar fata de altele are un raport complet exagerat de zahar/faina, 1kg vs 500 de grame, in alte retete am vazut invers, care suna rezonabil. Cognac frantuzesc sau vinars XO de-al nostru? Ala e complet optional la cozonacul clasic. Dar da, daca pui 250 ml de Courvoisier la 2 cozonaci, sigur ca devin scumpi. Totusi la cat alcool au cozonacii aia, iti trimiti copiii la somn dupa 3 felii de cozonac, asa ca de la ala o sa ma abtin Sigur ca poti pune crema de fistic care doar aia sa fie 35-40 de lei borcanelul la Mega si cognac/vinars de 100+ lei/litru. Nu exista limite de ce poti pune. Dar ma indoiesc ca face asta vreo patiserie. Eu cred ca o sa pornesc de la reteta Jamilei de cozonaci si o sa pun crema de fistic in loc de nuca si produse lactate fara lactoza: https://jamilacuisin...e-reteta-video/ PS2: ca sa fiu realist, cei de la Cora nu au 1 kg, sunt ceva mai mici cred, pe la 700 de grame. Dar tot zic ca la 30 de lei poti face unul bun de 1 kg. Nu de fitze, dar bun. Edited by utopium, 01 December 2022 - 15:20. |
#25
Posted 01 December 2022 - 15:38
Cozonacii de la Cora, Lidl, Carrefour, sau de la orice alt supermarket sunt slabi calitativ. Dai 30 sau 40 de lei pe un cozonac sec, plin de aditivi, nu are niciun haz. Cozonacul bun costa mult, este facut de firme mai mici, care folosesc ingrediente de buna calitate - de aici si preturile mari. Este o nisa pentru oamenii cu ceva bani, un astfel de cozonac de un kg poate costa 100 de lei sau chiar mai mult. Au si multi clienti mai modesti care cumpara, pe principiul: "de sarbatori iau ce-i mai bun, ma rasfat si eu o data pe an".
utopium, on 01 decembrie 2022 - 15:18, said:
Dar tot zic ca la 30 de lei poti face unul bun de 1 kg. Nu de fitze, dar bun. 1 kg faina - 4 lei 1 l lapte - 6 lei 10 oua - 10 lei 1 kg zahar - 6 lei nuca - 20 de lei cacao - 5 lei stafide - 7 lei drojdie - 2 lei esente - 5 lei Total 65 lei Nici n-am mai pus unt, mac, rahat si ce-o mai intra... |
#26
Posted 01 December 2022 - 15:46
utopium, on 01 decembrie 2022 - 13:24, said:
Ala de la Cora are margarina in loc de unt, sa zicem ca de acolo iti vin 5-6 lei extra ca schimbi margarina cu untul. Edited by pasilla, 01 December 2022 - 15:47. |
#27
Posted 01 December 2022 - 17:01
Da’ să pui mult rahat, să simți că-i sărbătoare!
Unde mai pui că-i și mai ieftin ca nuca. |
#28
Posted 01 December 2022 - 17:30
utopium, on 01 decembrie 2022 - 15:18, said: Mi se par mari preturile puse si pentru supermarket, ce sa zic de cineva care ia en-gros. Cel mai scump ou in Lidl e 1.1 lei, cel mai ieftin e pe la 0.8 cred. Faina alba e 2.99/kg (ok, aia de cozonac e 3.49). Laptele e 5 lei si un pic (cu vreo 6.5 lei eu iau lapte fara lactoza), untul de 200 de grame e 9.9 lei. Esentele si drojdia si ele mi se par foarte scumpe (eu iau drojdie uscata la 500 de grame cu vreo 20 de lei si ma tine 6 luni desi facem de vreo 4 ori pe saptamana paine/pizza acasa, nu cred ca iesi peste 20 de bani/cozonac). Stiu ca exista si preturile astea la Mega in cartier, dar un business eu zic ca ar trebui sa le ia sub preturile de discount supermarket, nu? PS: 1 kg de zahar nu e cam exagerat de mult? Nu ca ar fi scump, dar jumate dintr-un cozonac sa fie zahar? Am vazut si eu reteta asta dar fata de altele are un raport complet exagerat de zahar/faina, 1kg vs 500 de grame, in alte retete am vazut invers, care suna rezonabil. Cognac frantuzesc sau vinars XO de-al nostru? Ala e complet optional la cozonacul clasic. Dar da, daca pui 250 ml de Courvoisier la 2 cozonaci, sigur ca devin scumpi. Totusi la cat alcool au cozonacii aia, iti trimiti copiii la somn dupa 3 felii de cozonac, asa ca de la ala o sa ma abtin Sigur ca poti pune crema de fistic care doar aia sa fie 35-40 de lei borcanelul la Mega si cognac/vinars de 100+ lei/litru. Nu exista limite de ce poti pune. Dar ma indoiesc ca face asta vreo patiserie. Eu cred ca o sa pornesc de la reteta Jamilei de cozonaci si o sa pun crema de fistic in loc de nuca si produse lactate fara lactoza: https://jamilacuisin...e-reteta-video/ PS2: ca sa fiu realist, cei de la Cora nu au 1 kg, sunt ceva mai mici cred, pe la 700 de grame. Dar tot zic ca la 30 de lei poti face unul bun de 1 kg. Nu de fitze, dar bun. Și te-ar mira ce salarii au patiserii. Ajutorul pleacă de la 2500 lei, patiserul de la 3500. Și mai sunt multe alte cheltuieli. Oricum ai da-o, nu ai dreptate….mai mult de 20% nu rămâne adaos la cozonaci |
|
#29
Posted 01 December 2022 - 17:34
Pe principiul ieftin e prost am mancat DIN NOU recent de la Klaus prajituri.Din motiv de trafic evit sa merg la Capsa si altele.De obicei nu aveam probleme.De data asta vome plus scaune......Nu imi ramine decat sa ramin la ce face femeia....
|
#30
Posted 01 December 2022 - 17:34
Preturi la un localnic... de cand a aparut pe piata (prin anii 2000), multe gospodine sucevence nu au mai facut cozonaci. Comenzi trebuie sa faci cu cateva zile inainte, altfel nu ai sanse sa prinzi:
https://www.cozonacb...produs/cozonac/ |
#31
Posted 01 December 2022 - 17:37
1 kg de zahăr, pentru ca se face un sirop, împreuna cu vinarsul. Eu de exemplu folosesc Jidvei VSOP.
Nu intra tot siropul in componenta produsului final. Însă intra in procesul tehnologic. A…și sa nu uit: durează minim 24h sa faci un cozonac bun. |
#32
Posted 01 December 2022 - 19:07
Bogdansv1, on 01 decembrie 2022 - 17:34, said:
Preturi la un localnic... de cand a aparut pe piata (prin anii 2000), multe gospodine sucevence nu au mai facut cozonaci. Comenzi trebuie sa faci cu cateva zile inainte, altfel nu ai sanse sa prinzi: richelieu, on 01 decembrie 2022 - 17:37, said:
A…și sa nu uit: durează minim 24h sa faci un cozonac bun. Unul cu ingrediente "premium" (gen 250 ml de vinars Jidvei VSOP, o gramada de nuca, crema de fistic, etc) poate sa isi justifice pretul ala. Dar nu sunt convins ca cineva face diferenta in cozonac intre unt/cacao luate din Lidl (cele la primul pret) + vinars Cava d'Oro in loc de acele ingrediente care zici tu ca sunt Horeca premium + vinars Jidvei VSOP. Daca ai gusta ingredientele separat foarte probabil ca ai face diferenta, in cozonac ma cam indoiesc ca se mai simte, printre atatea ingrediente. Si atunci trebuie sa ai incredere mare in acel producator ca foloseste cu adevarat ingrediente premium. Eu n-am o problema sa platesc extra, dar trebuie sa inteleg pentru ce platesc acei bani extra, care e valoarea pe care o ofera produsul ca sa isi justifice un pret de 4-5 ori mai mare decat un produs entry level. PS: In Cluj vad un cozonac de asta insiropat cu vinars Jidvei la 120 de lei/900 de grame, 133 lei/kg. Pana acum habar n-aveam ca un cozonac se poate insiropa cu vinars |
#33
Posted 01 December 2022 - 19:32
Sarmale de Craciun, piftie si ceva peste de Revelion.
Bine, nu doar astea. |
|
#34
Posted 01 December 2022 - 20:05
utopium, on 01 decembrie 2022 - 19:07, said: Ok, 125 de lei un cozonac de 2.5 kg e cu totul altceva decat 100 de lei unul de 1kg ... e fix la jumate, adica 50 de lei/kg. Corect, dar manopera e foarte putin din alea 24 de ore, in rest sta si creste Unul cu ingrediente "premium" (gen 250 ml de vinars Jidvei VSOP, o gramada de nuca, crema de fistic, etc) poate sa isi justifice pretul ala. Dar nu sunt convins ca cineva face diferenta in cozonac intre unt/cacao luate din Lidl (cele la primul pret) + vinars Cava d'Oro in loc de acele ingrediente care zici tu ca sunt Horeca premium + vinars Jidvei VSOP. Daca ai gusta ingredientele separat foarte probabil ca ai face diferenta, in cozonac ma cam indoiesc ca se mai simte, printre atatea ingrediente. Si atunci trebuie sa ai incredere mare in acel producator ca foloseste cu adevarat ingrediente premium. Eu n-am o problema sa platesc extra, dar trebuie sa inteleg pentru ce platesc acei bani extra, care e valoarea pe care o ofera produsul ca sa isi justifice un pret de 4-5 ori mai mare decat un produs entry level. PS: In Cluj vad un cozonac de asta insiropat cu vinars Jidvei la 120 de lei/900 de grame, 133 lei/kg. Pana acum habar n-aveam ca un cozonac se poate insiropa cu vinars Toate fac diferența, de la unt, la vinars, trecând prin cacao și extractul de vanilie in locul esenței ordinare. Toate |
#35
Posted 01 December 2022 - 21:41
bai, nene!! ce kakarez se despica atata firu'n patru?!?!
2 zile de discutii pe cost/g, leu/ml, pe bune?!?! |
#36
Posted 01 December 2022 - 21:44
Bine ai venit în "universul" Utopium... Dacă nu cunoșteai un deținător al adevărului absolut, ai acum ocazia.
|
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users