Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

A fost Arsenie Boca victimă a persecuției / poliției politice din interiorul sau prin intermediul B.O.R.?

* * - - - 8 votes
  • Please log in to reply
44 replies to this topic

#1
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Deși sînt mulți care au auzit în România de Arsenie Boca, sînt foarte mulți care însă cunosc foarte puține despre viața acestui preot care are un anumit nivel de cinstire populară în România. Cei mai mulți știu că preotul ortodox Arsenie Boca era și clarvăzător, însă multe alte lucruri despre viața și pătimirile, suferințele sale nu se cunosc sau se cunosc de către puțini oameni.

Această discuție este în special despre anumite părți ale vieții lui Arsenie Boca, care, puțini știu, a fost de două ori reținut din societate, ca să zic așa, practic a primit două condamnări pe criterii politice din partea autorităților comuniste, deși cei pe care i-ar fi „protejat” nu știu dacă ar fi putut să facă ceva autorității comuniste, dacă ar fi putut să scape de ea sau dacă ar fi putut de exemplu să fugă din România pentru a nu fi condamnați de autoritățile comuniste.

Oricum pe lângă marginalizarea care i-a fost impusă într-un fel sau altul de autorități, un fenomen mai puțin scos în evidență și mai puțin cunoscut este cel al raporturilor lui Arsenie Boca cu ierarhi ai BOR, atât cu ierarhi care l-au dat afară din preoția monahală, în care ajunsese prin anii 1940 parcă, cât și cu ierarhi care l-au menținut în afara acelei preoții monahale (Arsenie Boca a fost și stareț de mănăstire, nu doar preot monah), deși de la un moment dat inclusiv regimul comunist admisese, în contra a ceea ce făcuse înainte pe la sfîrșitul anilor 1950, ca unii monahi să se întoarcă în mănăstiri, fapt însă care lui Arsenie Boca i s-a refuzat până la sfîrșitul vieții, lui nemaifiindu-i permise de autoritățile BOR nici să se întoarcă în vreo mănăstire, nici să fie preot și nici să fie stareț de mănăstire.

Și aduc în atenție două texte mai recente care pot arunca lumini asupra a ceea ce cu adevărat i s-a întîmplat lui Arsenie Boca, asupra unor adevăruri istorice complet sau aproape complet tăinuite despre viața sa.

„Îmi place să cred că lentoarea cu care BOR se mișcă în privința canonizării lui Arsenie Boca nu are de-a face cu vreun sentiment de vinovăție pentru că, din 1959 până la moartea lui, aceeași BOR l-a exclus din cinul monahal. Chiar dacă decizia ar putea fi explicată în contextul anilor 50 prin factori extra-bisericești, cu greu ar mai putea fi explicată în același mod persistența în ea în anii 70 și mai apoi. Abia în 1998, BOR a retractat actele administrative prin care îi interziceau, practic, lui Arsenie Boca să fie ceea ce fusese hărăzit să fie. (...) Pe tot parcursul anilor de interdicție, mii de credincioși continuau să vină la Boca - dovada o găsim nu doar în mărturiile lor, ci chiar în arhivele Securității, care era exasperată de magnetismul Părintelui.” (Altfel despre părintele Arsenie Boca, editura Școala Ardeleană, 2016)

Celălalt text, fiind puțin mai lung, îl voi cita într-o postare ulterioară acesteia, acolo fiind vorba despre „piciorul în prag” pe care lui Arsenie Boca i l-ar fi pus însuși patriarhul BOR Justinian Marina, după ce, cum am menționat mai sus, regimul comunist (pe vremea deja a lui Ceaușescu) a mai „slăbit lanțurile” și a permis unor monahi să se întoarcă în viața de mănăstire. Patriarhul Justinian i-ar fi precizat lui Arsenie Boca faptul că doar cei care „mai întruneau condițiile” se mai puteau întoarce în viața monahală din BOR; se va vedea și ce ar fi putut să însemne „condițiile”.

Din punctul meu de vedere însă, spre deosebire de cel menționat în textul citat mai sus, eu cred că nu este exclus ca și în anii 70 și ulterior Arsenie Boca să își fi datorat marginalizarea la care a fost supus tot unor influențe extra-bisericești, mai exact politice comuniste, bolșevice, sau poate unei slugărnicii a patriarhului Justinian Marina față de regim (cu sau fără vreo solicitare făcută de oameni ai regimului „în spatele cortinei”), pur și simplu din dorința de a „sta mai bine” pe tronul patriarhal în fața autorităților comuniste (fapt care ar putea totuși să însemne un anumit tip de „relaționare” cu politicul, avînd în vedere și că Arsenie Boca avusese în trecut „ceva la dosar” în fața regimului comunist și putea fi văzut de către patriarhul Justinian, și nu doar de el, ca un „patrimoniu de negustoreală” a unor înalți chiriarhi ai BOR cu regimul comunist). Cred că e „ceva” de studiat și dezbătut.

#2
maccip

maccip

    45 ani

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 33,068
  • Înscris: 06.01.2007
Mai omule, nu exista clarvazatori.

#3
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011
Celălalt text de care vorbeam este dintr-o carte apărută la Humanitas în 2018.

„La începutul anului 1967, în atmosfera de destindere politică și deschidere promovată odată cu ascensiunea lui Nicolae Ceaușescu în fruntea republicii, se aude că viața monahală reînvie și toți călugării și călugărițele alungați prin decretul 410 din 1959 se întorc în mănăstiri. Arsenie Boca e convins că el și Julieta vor fi trimiși, mai devreme sau mai târziu, la Prislop.

Este adevărat deci ce se aude? îl întreabă el pe patriarh. Urmează un dialog de tatonare reciprocă: Cum? Arsenie Boca ar fi gata să-l părăsească? îl tachinează Justinian. Ar vrea să se întoarcă la Prislop, răspunde el. Ei bine, dacă va fi să plece, va pleca unde îl va trimite Biserica, nu unde vrea el, îi spune patriarhul. Da, e adevărat, în curînd problema călugărilor îndepărtați se va rezolva, vor fi reprimiți în mănăstiri, adaugă el, dându-i o undă de speranță, pe care însă i-o retează imediat, încheind: „Bineînțeles, numai cei care mai întrunesc condițiile.”” (Tatiana Niculescu, Viața lui Arsenie Boca, Humanitas, 2018)

Printre ce ar fi putut însemna condițiile cartea respectivă menționează și raporturile pe care Arsenie Boca le-a avut cu Julieta Constantinescu, cu care a trăit sub același acoperiș forțat de condițiile sociale de după alungarea din viața monahală, însă cu care nu ar fi avut relații sexuale sau de căsătorie, nefiind găsit niciun document care să ateste că între cei doi ar fi existat vreodată un raport legal de căsătorie, potrivit altor autori. Prin urmare putem să acceptăm că, dacă patriarhul Justinian s-ar fi referit la așa ceva, nu există dovezi că, din acest punct de vedere, cei doi, Arsenie și Julieta, nu ar fi întrunit în continuare condițiile pentru monahism.

„La câteva zile de la întîlnirea cu patriarhul, Arsenie Boca e felicitat de un coleg pentru că ar fi primit un post de stareț la o mănăstire. Boca îl lămurește însă că el nu vrea decât Prislopul și că, din păcate, nu e trimis acolo fiindcă „nu numai ai noștri (adică ierarhia), ci și alții, mai mari” îi reproșează că „la mine vine multă lume”.” (aceeași carte)

„La câteva săptămâni de la întîlnirea cu patriarhul, pictorul (notă: Arsenie Boca era și pictor și fusese angajat la niște ateliere ale patriarhiei) continuă să își pledeze cauza: le spune colegilor care ar putea avea vreo influență pe lângă Preafericit că la Prislop el investise muncă, bani, energie, cunoaște locurile și oamenii, așa că acolo e cu adevărat nevoie de el, „la acel punct unde se întîlnesc influențele catolice și maghiare”, iar el, „fiind bun român și bun ortodox, aduce reale servicii bisericii strămoșești și patriei prin activitatea pe care o va desfășura”. Totuși, în urma discuției cu patriarhul, e dispus la concesii: declară că, dacă nu se va putea să se întoarcă la Prislop, „el se va supune și va merge în orice loc unde va fiu trimis”. Nu e trimis însă nicăieri, în timp ce alți foști călugări se întorc în mănăstiri.

Dezamăgirea e atât de mare, încât Arsenie Boca, extrem de prudent până atunci, începe să se arate nemulțumit de condițiile salariale. Se plânge că muncitorii de la Ateliere sînt prost plătiți, că cei din anturajul patriarhului nu sînt oameni cinstiți, ba chiar că „sînt niște escroci” care se îmbogățesc pe seama celor care muncesc și că „nu și-a închipuit că se poate ca în această instituție (Patriarhia) să existe atâta necinste”. A ajuns la concluzia că „preoții sînt mai hoți decât oricare alții” și nici nu sînt în stare să aprecieze arta așa cum se cuvine. E limpede că știe deja că întoarcerea lui la Prislop nu mai e posibilă. De altfel, mănăstirea e folosită ca azil de bătrâni. Împreună cu Julieta caută soluții de retragere de la Atelierele de pictură ale Patriarhiei.” (aceeași carte)

#4
Elenistic

Elenistic

    Distrug pesedisti pe banda rulanta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,803
  • Înscris: 19.06.2017
Tatiana Niculescu bate campii cu o gratie de invidiat in cartea respectiva...

#5
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,148
  • Înscris: 30.08.2017

View PostIochanan, on 09 noiembrie 2022 - 17:34, said:

Cei mai mulți știu că preotul ortodox Arsenie Boca era și clarvăzător,

Nu era clarvazator. Aia care "stiu" sunt tot aia care vad chipul lui Iisus in trunchiuri de copac, stau la coada la pupat moaste si cred ca exista icoane care plang.

Poate statea foarte bine cu vederea, nu contest, caz in care putem spune ca era clar vazator.

Edited by george_alexandru, 09 November 2022 - 19:00.


#6
DanyHiker

DanyHiker

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 15,192
  • Înscris: 06.07.2007

View PostIochanan, on 09 noiembrie 2022 - 18:33, said:

A ajuns la concluzia că „preoții sînt mai hoți decât oricare alții”
Interesanta concluzia domnului Boca avand in vedere faptul ca a stat 11 ani intr-o manastire furata de la greco-catolici si in care dorea sa stea in continuare, dar nu era lasat de ierarh.

Edited by dan1980_25, 09 November 2022 - 19:42.


#7
nico99900

nico99900

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,063
  • Înscris: 09.09.2010

View PostIochanan, on 09 noiembrie 2022 - 17:34, said:

Halal clarvazator daca zici ca a suferit si patimit.
Uita aici unul din aceeasi ceată.
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/OhlcqkOuKzc?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#8
Elenistic

Elenistic

    Distrug pesedisti pe banda rulanta

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,803
  • Înscris: 19.06.2017

View Postdan1980_25, on 09 noiembrie 2022 - 19:40, said:

Interesanta concluzia domnului Boca avand in vedere faptul ca a stat 11 ani intr-o manastire furata de la greco-catolici si in care dorea sa stea in continuare, dar nu era lasat de ierarh.

Concluzia respectiva ii apartine fictiunii autoarei nicidecum lui Arsenie Boca.

#9
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,148
  • Înscris: 30.08.2017

View Postnico99900, on 09 noiembrie 2022 - 20:41, said:


Halal clarvazator daca zici ca a suferit si patimit.


Suferințele și patimile erau la unghiul mort :lol:

#10
Lexon

Lexon

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,600
  • Înscris: 07.08.2011
Cred ca e mai plauzibil ca reprezentantii BOR sa se fi lepadat de el datorita instinctului de supravietuire. Nu putea1 sa sprijini pe cineva caruia i se aduceau acuza grave, fara sa ti se aduca si tie aceleasi acuze.

View Postmaccip, on 09 noiembrie 2022 - 17:58, said:

Mai omule, nu exista clarvazatori.
La fel credeam si eu inainte de a deveni prezbit...

#11
cristirg

cristirg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,711
  • Înscris: 16.11.2012
multi au fost prigoniti de comunistii criminali,de securitate

#12
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,718
  • Înscris: 12.01.2018
și MULȚI oameni au ajuns la canal după sfânta spovedanie

#13
Mizu

Mizu

    moroșan

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 18,725
  • Înscris: 10.12.2006
„…La mine vine multă lume. Eu însă nu le fac nimic, decât stau de vorbă cu ei, îi îndrum – și când pleacă spun că au fost schimbați, și atunci ei mă consideră făcător de minuni.“ (ARSENIE BOCA, declarație din dosarul său de Securitate)

#14
Cellini60

Cellini60

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 471
  • Înscris: 26.10.2022
Fie si numai daca mergi o singura data sa vezi Biserica Sfantul Nicolae din Draganescu, intelegi - cat-de-cat - reticenta BOR privitor la canonizarea lui Arsenie Boca...

#15
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View PostElenistic, on 09 noiembrie 2022 - 18:55, said:

Tatiana Niculescu bate campii cu o gratie de invidiat in cartea respectiva...
Nu este aici vorba în niciun caz de vreo discuție despre carte sau despre întreaga carte.
Pur și simplu am găsit niște chestii citind, de care nu am auzit din nicio altă sursă. Avînd în vedere despre ce este vorba, este mai mult decât evidentă cauza reticenței unor clerici ortodocși și în special a unor episcopi de a da prea multe detalii din viața lui, pentru că ar risca să ajungă la detalii dubioase cel puțin despre viețile unor episcopi din trecut și unii mai înțelegem de ce dubioșenii ale unor episcopi din trecut trebuie să fie cele mai secrete aspecte din istoria bisericii ortodoxe. Printre altele, pentru că ar putea să creeze niște jene, niște deranjuri unor „preanepăcătoși” chiriarhi.

Edited by Iochanan, 10 November 2022 - 12:16.


#16
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006

View Postdan1980_25, on 09 noiembrie 2022 - 19:40, said:

Interesanta concluzia domnului Boca avand in vedere faptul ca a stat 11 ani intr-o manastire furata de la greco-catolici
Furată DE greco-catolici, dacă tot vrei să fii precis :)

Deci mai ușor cu concluziile ”interesante” ;)

#17
Iochanan

Iochanan

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,843
  • Înscris: 28.04.2011

View PostElenistic, on 09 noiembrie 2022 - 21:28, said:

Concluzia respectiva ii apartine fictiunii autoarei nicidecum lui Arsenie Boca.
Interesant este că în carte, la fragmentul respectiv autoarea dă trimiteri la documente sau dosare de la CNSAS, ceea ce ar putea să însemne că astfel de declarații sau exprimări este posibil să fi existat.

Interpretarea pe care aș da-o eu este alta decât ce ar părea la prima vedere că ar fi spus sau crezut Arsenie Boca. Eu cred că era o formă voalată de a vorbi împotriva a ceea ce în general i se făcea de către patriarh și poate și de alții, anume împotriva marginalizării la care era supus și pe care o considera probabil nejustificată, cu atât mai mult cu cât el avusese două perioade de detenție din partea autorităților comuniste, pe la niște unități de muncă, ceva de genul, inclusiv la Canal, unde nu știm dacă a fost pus la cele mai grele sarcini, însă detenția în sine era și ea o formă îndeajuns de dură de marginalizare socială. De altfel nu știu dacă există documente care să ateste vreo solicitare oficială din partea lui Arsenie Boca și eventual niște minime pretexte sau argumente din partea patriarhului pentru a îl supune pe mai departe caznelor la care îl supunea prin pedepsele bisericești la care practic era supus. Mai înainte se vorbea despre niște condiții de îndeplinit, însă nu se înțelege de fapt la ce se referea patriarhul BOR Justinian Marina când îi spunea așa ceva cu acele exprimări extrem de evazive, laconice lui Arsenie.

View PostLexon, on 10 noiembrie 2022 - 02:39, said:

Cred ca e mai plauzibil ca reprezentantii BOR sa se fi lepadat de el datorita instinctului de supravietuire. Nu putea1 sa sprijini pe cineva caruia i se aduceau acuza grave, fara sa ti se aduca si tie aceleasi acuze.
Despre ce acuze vorbești că i s-ar fi adus la momentul respectiv și din partea cui și înaintea cui?

Edited by Iochanan, 10 November 2022 - 12:50.


#18
Morosanul

Morosanul

    Haiduc

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,043
  • Înscris: 12.12.2006
Deci tu nu știi de ce l-a arestat securitatea pe Arsenie Boca dar ai început un topic ?

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate