Solutie inchidere perimetrala pentru soclul casei
Last Updated: Nov 08 2022 11:34, Started by
CristiALF
, Nov 06 2022 22:57
·
0

Posted 06 November 2022 - 22:57

Salutare,
In urmatoarele luni de zile ma voi apuca de constructia unei case, voi incepe cu fundatia - care va fi una pe cuzineti. Am zona de sub casa care va fi cu cuzineti, grinda de echilibrare si placa slab armata si am o zona de terasa (lipita de casa, unde am la fel, dar cu placa armata normal. Pe teren am si o mica panta de aprox 6 grade, terasa fiind in zona de jos si sub ea voi folosi spatiul respectiv ca si spatiu de depozitare/magazie. Pentru moment sunt interesat sa rezolv un detaliu pentru zona exterioara perimetrala a soclului, pentru partea cu casa: adica la exterior vreau sa plachez/pun ceva la soclul exterior a.i. sa pot: - sa tin pamantul de umplutura la interior, sa nu iasa in exterior la compactare (pentru ca va ramane un spatiu de la grinda de echilibrare pana la pamant - spatiu care variaza, intre 20-30 cm si 1.2-1.4m inaltime) - sa pot in viitor sa plachez soclul cu piatra de munte (ma rog, eventual cu XPS de 5 inainte). Atasez si o poza de referinta de pe una din laturi, cam ce zona urmaresc sa acopar. Pana in prezent m-am gandit la urmatoarele optiuni: - zidit ceva acolo, gen boltari (desi nu sunt chiar asa ieftini vad..), dar o sa coste ceva, mai e si manopera, dar zidirea trebuie facuta ulterior turnarii fundatiei, pentru ca nu vreau sa folosesc zidul la cofrarea grinzilor (pentru ca nu vreau sa ma duc cu zidul prea mult in pamant si deci cu siguranta la turnare se va lasa si e problema..), dar asta inseamna ca prima data trebuie sa fac totusi (pentru a tine pamantul compactat la locul lui): - sa fac ceva initial doar pentru a tine pamantul compactat, adica ori sa pun la interiorul grindei un betonyp sau osb care sa tine pamantul si ulterior, cand mai am bani/timp, sa fac si zidul din boltari/caramida ce o fi acolo.. Pentru varianta cu betonyp/osb m-am gandit ca pot tot la interior sa il mai sustin intermediar intre cuzineti bagand in pamant niste bare de PC daca e nevoie (o sa am undeva la aprox 3m intre axele cuzinetilor, deci sa mai pun gen 2 bare de sustinere intermediare la cate 1m distanta). Aici, aveti idee daca osb-ul ala lasat acolo ulterior (ca nu il mai pot scoate, ramane pentru eternitate) ar dauna efectiv candva? Adica, la un moment dat va putrezi si asta e, altceva poate impacta? Ce parere aveti? Vedeti vreo altfel de solutie? ![]() Attached FilesEdited by CristiALF, 06 November 2022 - 22:59. |
Posted 07 November 2022 - 18:40

De ce nu lasi grinda în aer si faci doar jos o bordură de 10 cm înălțime si pui dedesubt ori spărtură de marmură sau alt fel de pietriș ornamental sau așchii de lemn vopsite? Se găsesc în comerț.
Altfel poți încerca plăci de beton pentru garduri, caută pe google garduri de beton si vezi. Eu unul nu m-aș complica, aș lăsa terasa în aer, cred că așa e și din proiect. Cu timpul aș închide si aș folosi spațiul pentru depozitarea chestiilor de grădină, gen lopeți, sape, mașina de tuns iarba, etc. Edited by PoeOvidiu, 07 November 2022 - 18:41. |
Posted 07 November 2022 - 20:57

Nu cred ca ai inteles: partea de sub terasa ramane libera in prima faza, urmand ca ulterior sa o inchid perimetral cumva a.i. sa fac sub terasa o zona de depozitare/beci/magazie.
Problema mea nu este insa legata de zona de sub terasa, ci de cea de sub casa, unde am placa slab armata si sub ea, umplutura. Deci la marginile placii trebuie sa inchid cumva pentru ca altfel va iesi pe acolo umplutura/pamantul si oricum nu imi place cum ar arata. Am facut o noua opera artistica ![]() Attached Files |
Posted 07 November 2022 - 21:22

Armeaza placa ca la un etaj daca tot bagi aceasi cantitate de beton si nu mai ai stresul pamantului, poti termoizola si dupa turnare...
|
Posted 07 November 2022 - 21:30

Si cum cofrezi tu o placa cu h liber sub ea intre 40 cm si 1.3 m aprox (evident, aici vei putea, poate si putin mai sus, dar si mai sus pe rampa cum faci ?? )?
![]() Apoi..mai si o groaza de grinzi care coboara si mai jos putin.. ![]() Edited by CristiALF, 07 November 2022 - 21:32. |
Posted 07 November 2022 - 22:40

Ai mai construit vre-o casa?
Nu e vorba de sustinerea placii de la cota zero? Eu doar am recomandat armarea sa fie ca la plansee pt. ca nu va avea sustinere din partea pamantului. Zici ca e piatra pamantul acela de nu se poate excava nitel la nevoie, se face exact ca in proiect, grinzile apoi placa, e chiar mai usor sa lucrezi la 1 metru de la sol. decat la 3m ca la un nivel. Altfel fara parapeti de beton de jur imprejul fundatiei pamantul sub casa nu va sustine placa de beton niciodata, poate nici la turnare daca e umplutura, si apoi o simpla plasa de 6 e prostie la o placa fara sustinere. Armezi casa ca si terasa. Edited by danciusergiu84, 07 November 2022 - 22:50. |
Posted 07 November 2022 - 23:01

Ok, am inteles ce zici. Insa cred ca diferenta de pret pentru fier este mare, plus ca nu imi rezova inchiderea pentru viitoarea placare.. Posibil sa fie si cost suplimentar pentru manopera - de fapt sigur este..
Unde naiba se gasesc boltari plini fara goluri? Tot ce gasesc e numai cu goluri prin ei... ![]() |
Posted 08 November 2022 - 09:10

Păi casa aia e pe piloni? Dacă da, placa va sta pe grinzi, deci nu ai nevoie de umplutură. Dacă nu, atunci trebuia fundație.
Dacă pui placa pe umplutură, eu unul aș turna zid de beton acolo, chiar dacă unul mai subțire, de 10 cm. Părerea mea e să vorbești cu proiectantul și să găsești o soluție împreună cu el. |
Posted 08 November 2022 - 11:34

Da, e pe "piloni", adica fundatii izolate (cuzineti). Pai are placa ginda de echilibrare sub ea, dar fiind slab armata, tot pe pamant sta (nu poate sta doar pe grinzi in aceasta solutie), ca altfel trebuie armare normala pentru a se sustine singurica.
M-am gandit si eu la o solutie de inchidere cu un mic zid de beton de 10/15 cm si cu o plasa bagata pe mijlocul lui eventual, o sa discut cu structuristul, ideea e ca nu vreau sa ma duc cu el mai mult de 30-40cm in sol, ca doar nu sunt tampit sa ma duc cu el la adancimea de fundare din studiul geo (-1.45m..). Daca il pot face in "trepte" (intre cuzineti), pastrand o adancime de doar 30-40cm in pamant si il ancorez in stalpii cuzinetilor in capete cu cateva agrafe, atunci ar putea fi o solutie ok. Singurele alte variante la care m-am mai gandit pana acum sunt cele gen osb din postarea initiala si cea cu boltari. |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users