Ardei iute
Last Updated: Dec 07 2022 23:58, Started by
ovidiu21
, Oct 26 2022 11:42
·
0
#19
Posted 26 October 2022 - 15:10
gushpi, on 26 octombrie 2022 - 12:42, said:
dacă, doamne-ferește, apar primele semne de hemoroizi - STOP ardei! Lasa hemorizii, ca mai apare probleme si la cealalta iesire Tonic Water, on 26 octombrie 2022 - 13:35, said:
o sa pun o poza cu jalapinosii mei crescuti in ghiveci, sa vezi ce te zgarii pe ochi . Pune. Eu m-a mtrezit ca a inceput sa creasca ghimbir in vasul cu habaneros |
#20
Posted 26 October 2022 - 15:34
#21
Posted 26 October 2022 - 15:40
lupini, on 26 octombrie 2022 - 13:36, said:
Văzând topicul acesta mi-am amintit că și iuțeala ardeilor se măsoară. Există ceea ce se cheamă scara Scoville (SHU). De pildă, ardeii noștri iuți au între 50 000 - 100 000 de unități Scoville. Dar cei mai iuțin din lume sunt Komodo Dragon Chili Pepper, Trinidad Moruga Scorpion, Naga Viper pepper, Infinity Chilli, Naga Morich, Bhut jolokia (ghost pepper), Trinidad Scorpion Butch T pepper, Bedfordshire Super Naga, Spanish Naga Chili, Carolina Reaper sau Red Savina habanero, cu 800 000 - 2 200 000 de unități Scoville. [ https://yoursmiles.org/tsmile/eat/t1983.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] În Mexic chiar și există concursuri de mâncat-viteză a unor astfel de ardei "feroce". [ https://yoursmiles.org/tsmile/eat/t1974.gif - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ] Și mie îmi place să mânânc, dar mai cu măsură, că frige. Edited by iuliean50, 26 October 2022 - 15:48. |
#22
Posted 26 October 2022 - 15:46
Eu consider ca tot ce este peste Habanero este prea mult. Habanero (prefer Red Savinia) este super ok imho. Il simti dar nu este feroce, nu simti ca ai inghitit lava vulcanica (CarolinaR).
Tine de preferinte, totul e sa gasesti acel echilibru in care ardeiul e placere (endorfine) si nu doar durere. |
#23
Posted 26 October 2022 - 15:54
#24
Posted 26 October 2022 - 15:59
#26
Posted 26 October 2022 - 17:22
ovidiu21, on 26 octombrie 2022 - 11:42, said:
As vrea sa stiu daca pe viitor as putea avea probleme cu stomacul, sau este doar un mit....gastrita sau ulcer. Pacienților care iau multe anfirheumatica (Diclofenac, Naxopren, Ibuprofen) le este chiar recomandata capsaicina, care reglementează aciditatea în stomac, de ex în forma de capsule pentru cei care nu suporta iuțeală. Eu pasta aia ungureasca, egal dacă Eros sau Haragos Pista, nu o pot manca. Asta nu din cauza iutelii, este sărata ocna. Edited by Passenger001, 26 October 2022 - 17:22. |
#27
Posted 26 October 2022 - 18:30
De curiozitate, cei care mâncați ardei foarte iuți, mai simțiți gustul mâncării, aroma condimentelor?
Întreb pentru ca eu nu mănânc iute deloc (cel mult asezonez cu puțin piper), în schimb soțul meu da, la anumite feluri de mancare. Când îl vad ca transpira, basculeaza mâncarea fierbinte la foc automat și ii lăcrimează ochii, îl întreb dacă a fost bună și el răspunde candid "crezi c-am mai simțit ceva, la cât de iute a fost ardeiul?". Și jur ca fac mâncare buna/gustoasa, lucru confirmat și de alții, nu numai de cei din familie. |
#28
Posted 26 October 2022 - 18:34
Nu iti face griji. Daca nu i-ar place mancarea, nu ar bascula-o.
|
|
#29
Posted 26 October 2022 - 18:54
corinadaniela, on 26 octombrie 2022 - 18:30, said:
De curiozitate, cei care mâncați ardei foarte iuți, mai simțiți gustul mâncării, aroma condimentelor? Întreb pentru ca eu nu mănânc iute deloc (cel mult asezonez cu puțin piper), în schimb soțul meu da, la anumite feluri de mancare. Când îl vad ca transpira, basculeaza mâncarea fierbinte la foc automat și ii lăcrimează ochii, îl întreb dacă a fost bună și el răspunde candid "crezi c-am mai simțit ceva, la cât de iute a fost ardeiul?". Și jur ca fac mâncare buna/gustoasa, lucru confirmat și de alții, nu numai de cei din familie. |
#30
Posted 26 October 2022 - 19:00
Iutele potenteaza aroma si gustul mancarii, nu-l acopera decat daca exagerezi tare.
|
#32
Posted 26 October 2022 - 20:14
eiffel, on 26 octombrie 2022 - 12:08, said:
... Eu ma enervez ca nu prea vor sa creasca habaneros si jalapenos in ghiveci. Am pus niste seminet in mai si abia abia au crescut sa le da vreo 6 frunze. Intre timp am pus si seminte mai neaose la vreo luna dupa si deja am ardeii crescuti - asteapta coacerea. Da nu se compara la iuteala. Tarziu, mult prea tarziu, astia au ciclul de viata mai lung ca ai nostri... In februarie trebuie sa pui semintele pt. a face rasadurile, in martie infiintezi cultura! Ma refer strict la cultivarea in ghiveci, la interior. Banuiesc ca stii restul detaliilor, daca nu deschide un topic nou! |
#33
Posted 26 October 2022 - 20:15
corinadaniela, on 26 octombrie 2022 - 18:30, said:
De curiozitate, cei care mâncați ardei foarte iuți, mai simțiți gustul mâncării, aroma condimentelor? Când îl vad ca transpira, basculeaza mâncarea fierbinte la foc automat și ii lăcrimează ochii. In general nu prea mai simti mare lucru. Ardeiul iute "se stinge" cu ceva gras (smantana, lapte, etc). Probabil sotul tau trebuie sa incerce si ardei mai putin iuti. Ii sugerez sa incerce Lemon drop. Super misto, nu foarte iute, aromat , tot ce vrei. |
|
#34
Posted 26 October 2022 - 20:31
corinadaniela, on 26 octombrie 2022 - 18:30, said:
De curiozitate, cei care mâncați ardei foarte iuți, mai simțiți gustul mâncării, aroma condimentelor? Întreb pentru ca eu nu mănânc iute deloc (cel mult asezonez cu puțin piper), în schimb soțul meu da, la anumite feluri de mancare. Când îl vad ca transpira, basculeaza mâncarea fierbinte la foc automat și ii lăcrimează ochii, îl întreb dacă a fost bună și el răspunde candid "crezi c-am mai simțit ceva, la cât de iute a fost ardeiul?". Și jur ca fac mâncare buna/gustoasa, lucru confirmat și de alții, nu numai de cei din familie. Da, se simte f. bine, nu uita ce receptori activeaza capsaicina! Aia de temperatura, nu de gust. Nici nu stii ce pierzi... Sa stii ca te tachineaza. |
#35
Posted 27 October 2022 - 08:38
Fane, on 26 octombrie 2022 - 19:00, said:
Iutele potenteaza aroma si gustul mancarii, nu-l acopera decat daca exagerezi tare. exact! dozarea o face fiecare, după cum îi sunt papilele - mai sensibile sau mai tocite există un echilibru la care faci dintr-o mâncare anostă, ceva deosebit la o cantină serveau o ciorbă de burtă bună. alături aveau borcane cu ardei iuți care transformau ciorba aceea în ceva dumnezeiesc!!! |
#36
Posted 27 October 2022 - 09:52
Pentru toti cei impatimiti de ardeii iuti, printre care cu onoare ma numar si eu, se cuvine sa aruncam (inca) o privire catre acest senzational topic de pe forum:
https://forum.softpe...lui-sinenomine/ ps. Eu cred ca am putea merge in pelerinaj la aceasta Mecca a ardeilor iuti |
Anunturi
Bun venit pe Forumul Softpedia!
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users