Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Numar circuite IPAT si prindere t...

Pareri brgimportchina.ro - teapa ...

Lucruri inaintea vremurilor lor

Discuții despre TVR Sport HD
 Cost abonament clinica privata

Tremura toata, dar nu de la ro...

Renault Android

Recomandare bicicleta e-bike 20&#...
 Bing-Content removal tool

Nu pot accesa monitorulsv.ro de l...

Cum sa elimini urmele de acnee?

Wc Geberit
 Routere detinute in trecut si in ...

Teii din fața casei

E-Mail in serie prin Excel si Out...

Modul alimentare rulou/jaluzea ex...
 

Inregistrare fosa septica fara autorizatie la primarie

* * * * * 2 votes
  • Please log in to reply
144 replies to this topic

#37
l_stoian79

l_stoian79

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,773
  • Înscris: 29.08.2006

View PostBloodRa, on 18 octombrie 2022 - 08:16, said:

Asta este normal la noi, să așteptăm să ne impună alții să ne civilizăm.
Să ne uităm cu jind "dincolo", dar să alegem să facem doar ce ne convine.
Realitatea e că legea nu vânează fose septice, ci pe cei care nu le au.

problema e ca asa cum e scrisa legea sunt la fel de pasibil de amenda cu omuletul care are fosa in pamant de zeci de ani, desi eu am platit in proiect/autorizatia de constructie sa-mi cuprinda si fosa, am cumparat si instalat pe inca cateva mii de eur o fosa de fibra, montata ca la carte, bacterii anaerobe, cu camp de drenaj si tot posibilul facut sa fie impact asupra panzei freatice cat mai mic.

Nu mai vorbesc de cerintele ulterioare, sa ai acces la apa drenata (bucuria mea este ca am acces) si tot felul de cerinte care nu mai pot fi implementate.... a se vedea cerinta cu 10m distanta de casa ptr campul de dren, pai s-au construit case care au 5m de teren in jurul lor maxim, am colegi cu 240mp de teren din care 170mp sunt ocupati de casa, cam unde poate sa-si duca ala campul de drenaj la 10m? numa' la vecini eventual.... Oamenii astia cum vor putea intra in legalitate? Doar daca se conecteaza la canalizare si nu au nevoie de camp de dren si fosa...dar canalizare nu exista...pentru ca deoarece statul roman...

Ma deranjeaza ca legea specifica amenzile, dar nu ofera alternative, nu specifica obligatiile statului, doar ale cetatenilor.. Asa cum zicea un coleg, am senzatia ca pe baza acestui registru va aparea o noua taxa (pe langa amenzile care vor ingrosa bugetul primariei).

E obligatoriu sa ai contract cu firme de vidanjare, fosa sa fie cu amprenta si mai stiu eu ce senzori...pai in satul unde am casa (si vorbim de 19km de Timisoara, nu in varful muntelui), este trasa retea de apa, nici macar 30% din gospodarii nu sunt racordate, si ei vor fosa cu proiect/autorizatie si contract de vidanjare? Ca daca nu ce?...dau amenda?....da o sa-mi dea mie si poate eu o platesc, dar 90% din aia care nu si-au legat apa oricum nu o vor putea plati (nici amenda, nici o fosa), asa ca unde e castigul? de fapt ma faulteaza pe mine ca nu am nu stiu ce hartie de la Ministerul P...ulii Mele, in schimb am o fosa SF fata de 90% dintre cei din jurul meu. Ca idee in sat sunt ~200numere de casa, pe numarate garantez ca sunt maxim 30 de case care au fosa vidanjabila, si din aia 30 sunt maxim 10 fose de fibra/plastic cu camp de drenaj si bacterii anaerobe.... restul au haznale in pamant, care odata la ceva timp le golesc cu "vidanja", adica cu un tractor si o cisterna a lu un omulet care are "fabrica de compost" langa sat si vine si colecteaza rahatul ca sa foloseasca la compostul respectiv sau ce naiba face el acolo. Si desi lui ii foloseste "substanta maro" mai incaseaza bani (la negru evident) si ptr ca o scoate si o transporta. Deci...fac cu el contract de vidanjare? Obiectul de activitate al firmei lui nu sunt serviciile de vidanjare. Cel mai apropiat e sa aduc vidanja cu acte in regula din oras, pai costa doar deplasarea cat vidnajarea propriu zisa, in ce lumea viseaza ei ca cineva la tara poate sa plateasca 7-800-1000RON ptr o vidanjare prin contract (adica cu acte, cu toate taxele si rahaturile incluse) la fiecare 6 luni? in conditiile in care 3-400ron ptr o vidanjare "la negru" este cotata scumpa

De ce nu fac legea "in localitatile unde exista retea de canalizare", cei care nu sunt racordati trebuie sa isi autorizeze fosele sau sa-si monteze fose certificate si trebuie sa aibe contract de vidanjare. In felul asta inteleg, da nene, statul iti trage canalizare si tu esti mai capos nu vrei sa te racordezi, e ok, dar atunci trebuie sa ai o fosa de calitate si care sa functioneze in conditii similare cu reteaua de canalizare. Dar in conditiile in care nu face decat sa ma beleasca de bani si nu am canalizare cum adica vine sa imi vorbeasca de amenzi daca nu am fosa conforma? Cum ramane cu obligatia statului de a introduce canalizare in toate localitatile rurale. Pe stat cine il amendeaza ca nu isi respecta propriile angajamente?  

View Posteiffel, on 18 octombrie 2022 - 11:04, said:

Forajele de verificare se fac in primul strat feratic ptr a verifica daca nu e afectat.

in conditiile in care nu poti avea distanta suficient de mare dintre foraj si fosele/haznalele vecinilor este imposibil tehnic sa masori poluarea cauzata de tine in oricare strat de apa freatica. Adica Inspectorul respectiv nu poate sa demonstreze ca poluarea din apa respectiva e de la mine sau de la vecin, in conditiile in care la 10-15m de mine vecinul are o hazna.  Face analiza ADN a rahatului care e in panza freatica? sau cum? Diferenta e ca eu ma duc si declar ca am fosa, iar vecinii ignora cu eleganta chestia asta....mie imi vor veni sa-mi inspecteze fosa si "respectarea normelor" si vor gasi ca panza poate e poluata si mai imi dau amenda pe chestia asta, dar cum pot sa demonstreze ca e de la mine si nu de la vecini?
Inca o chestie, tot aud de foraje ptr verificare, pai cum adica nene, imi bag bani imi fac o curte cu iarba, cu flori, alei si tot ce trebuie, mai imi bag bani si intr-o fosa desteapta, si imi vin o data pe an sau mai des niste omuleti de la vreo agentie de stat sa-mi faca foraj...la mine in curte? cum adica? Daca dupa efectuarea forajului aduc curtea la starea initiala sunt de acord, dar daca vin si dau gaura si apoi pleaca si ma lasa cu namol/pamant/mizerie in curte si cu o gaura  atunci sa mearga naibii sa foreze in curtea casei poporului, ca sigur acolo e poluata panza freatica de la cati rahati sunt in zona aia... altfel ii dau in judecata ptr distrugere. Ar fi culmea sa mai si platesc "serviciul" asta.

Edited by l_stoian79, 18 October 2022 - 11:32.


#38
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,309
  • Înscris: 08.02.2011
Pai nu cred ca vin ei, te pun pe tine sa faci forajul de control singur, pe banii tai, altfel pac, amenda.

#39
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,363
  • Înscris: 15.06.2004

View Postl_stoian79, on 18 octombrie 2022 - 11:30, said:

De ce nu fac legea "in localitatile unde exista retea de canalizare", cei care nu sunt racordati trebuie sa isi autorizeze fosele sau sa-si monteze fose certificate si trebuie sa aibe contract de vidanjare.
Pai legea e simpla in cazul asta - daca s-a tras canalizare nu iti mai autorizeaza fosa sau statia - esti obligat sa te racordezi. Punct.

Quote

Inca o chestie, tot aud de foraje ptr verificare, pai cum adica nene, imi bag bani imi fac o curte cu iarba, cu flori, alei si tot ce trebuie, mai imi bag bani si intr-o fosa desteapta, si imi vin o data pe an sau mai des niste omuleti de la vreo agentie de stat sa-mi faca foraj...la mine in curte?
Nu iti vine nimeni. Est i tu obligat sa faci forajele si sa le protejezi, sa faci analizele...
Doar ca acum cu statiile de epurare pare ca se termina treaba ca nu mai ai voie cu dren in subteran, trebuie sa faci bazin exterior de retentie si nu stiu ce sa faci cu apa de-acolo.... Deci...

Deocamdata cele mai afectate sunt firmele, persoanele fizice pana acum nu prea i-au interesat, dar se pare ca de-acum incolo se leaga si de persoane fizice.

Toate problemele sunt defapt datorate transpunerii legislatiei europene si la noi.
Din pacate insa uneori e tradusa prost.

Si partea si mai proasta e ca in fiecare an apar alte cerinte. Nu e nimic stabil.

#40
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,060
  • Înscris: 28.02.2006
Eu va zic ca prima consecinta este cresterea preturilor de vidanjare. A doua va fi probabil taxarea. Nu se vor baga pe amenzi, poate cu exceptia cazurilor flagrant de nesimtite, gen deversare direct in lac sau mai stiu eu pe unde.

#41
Quoriah

Quoriah

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 05.06.2016
Legea asta e scrisa cu picioarele...

Pe scurt, am vrut sa declar ca exista o fosa pe terenul casei, dar nu pot sa o declar. Se pare ca eram primul care voia sa faca asta :D

Pe lung: am o casa cumparata, si are o fosa betonata vidanjabila facuta odata cu casa in 1999 - 2000. Am fost sa declar fosa facuta in 2000 si nu se poate pentru ca nu am toate hartiile care se cer ACUM (in 2022) pentru instalarea unei fose.

Ma gandeam ca registrul asta se face taman ca sa poata obtine o date sa vezi cat de "compliant" esti cu legislatia europeana. Se pare ca nu... Cum s-a zis mai sus, probabil mai vor sa dea niste amenzi / sa bage niste taxe.

Oricat de bine intentionata era doamna de la primaria comunei, ea tot insista sa ii dau actele care se cer pentru autorizarea fosei, eu insistam ca vreau sa o declar asa neconforma cum este (oricum urmeaza sa fie inlocuita cu o mini-statie de epurare). Ea zicea ca are informatiile de la biroul de urbanism din Ialomita, si ca asta se cere. Desi legea e pornita de la Ministerul Mediului Posted Image))))

Se pare ca nu exista nici macar un sablon al modului in care se declara fosa... Cei de la primarie de aici se uitau la ce sabloane aveau alte primarii (descarcate de pe internet).

Chiar vreau sa vad cati din comuna au "declaratie de conformitate" pentru haznalele lor :)))))

#42
claudiu1

claudiu1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,795
  • Înscris: 01.10.2004

View PostBiggie_mac, on 17 octombrie 2022 - 21:03, said:

in formular se cere sa completez (si sa atasez si scan al) autorizatia, proces verbal de receptie si certificat de calitate al fosei
La mine asta se cere NUMAI la persoane juridice.

View Poststefan0011, on 17 octombrie 2022 - 20:29, said:

Daca e prinsa in autorizatie, mai trebuie declarata? Un link spre lege se poate va rog?
Auzisem pe la radio ceva ca trebuie contract cu vidanjori? Ce contract sa fac daca o vidanjez o data la 3 ani? Fosa e de plastic, cu dren.
La mine se cere contract de vidanjare NUMAI pentru persoane juridice.

View Postoverseas, on 18 octombrie 2022 - 08:31, said:

Am fosa septica din fibra de stica, cu bacterii anaerobe si camp de drenaj, din 2007, a costat 1000 euro atunci.
In localitate nu e canalizare, iar vecinii polueaza dand toate dejectiile direct in pamant.
Sa inteleg ca eu sunt obligat la tot felul de restrictii si raportari incepand de acum, iar toti cei din jurul meu stau linistiti, polueaza panza freatica si asteapta linistiti sa se introduca canalizarea ?
Prost sa fiu sa imi declar fosa.

Cum anume ii vaneaza si ce spune legea ca patesc cei care au casa, wc in casa dar NU au fosa septica ?!

Interpretezi gresit. Si eu am tot de pe atunci, frantuzeasca, m-a costat numai fosa 4.000 lei, plus transport, plus sapat, betonat amplasamentul etc. peste 1.000 euro, in documentatie scrie ca ecologizeaza la 95% apa rezultata si se poate folosi la stropit gradina sau deversa in ape curgatoare.

Altfel, da, ajunge si la noi sistemul de a obliga cetateanul sa opteze pentru racordarea la utilitati, daca sunt trase in zona, sau sa traga apa din panza freatica si sa deverseze apa uzata in fose mai mult sau mai putin poluante. Iar tariful pentru utilitati este mai mic de cateva ori decat cu put si fosa...

#43
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,060
  • Înscris: 28.02.2006

View PostQuoriah, on 18 octombrie 2022 - 12:30, said:

Legea asta e scrisa cu picioarele...

Pe scurt, am vrut sa declar ca exista o fosa pe terenul casei, dar nu pot sa o declar. Se pare ca eram primul care voia sa faca asta Posted Image

Pe lung: am o casa cumparata, si are o fosa betonata vidanjabila facuta odata cu casa in 1999 - 2000. Am fost sa declar fosa facuta in 2000 si nu se poate pentru ca nu am toate hartiile care se cer ACUM (in 2022) pentru instalarea unei fose.

Ma gandeam ca registrul asta se face taman ca sa poata obtine o date sa vezi cat de "compliant" esti cu legislatia europeana. Se pare ca nu... Cum s-a zis mai sus, probabil mai vor sa dea niste amenzi / sa bage niste taxe.

Oricat de bine intentionata era doamna de la primaria comunei, ea tot insista sa ii dau actele care se cer pentru autorizarea fosei, eu insistam ca vreau sa o declar asa neconforma cum este (oricum urmeaza sa fie inlocuita cu o mini-statie de epurare). Ea zicea ca are informatiile de la biroul de urbanism din Ialomita, si ca asta se cere. Desi legea e pornita de la Ministerul Mediului Posted Image))))

Se pare ca nu exista nici macar un sablon al modului in care se declara fosa... Cei de la primarie de aici se uitau la ce sabloane aveau alte primarii (descarcate de pe internet).

Chiar vreau sa vad cati din comuna au "declaratie de conformitate" pentru haznalele lor Posted Image))))

Roaga-i pe cei de la primarie sa citeasca legea. Se declara toate fosele, bazinele vidanjabile, cu sau fara autorizatie (si aici intra si WC-urile din curte...):

Quote

Articolul 11
(1) Prin grija reprezentantului unității administrativ-teritoriale, proprietarul spațiilor conectate la sistemul individual adecvat de epurare are obligația să înscrie sistemul de epurare în registrul autorității publice locale pentru evidența unor astfel de sisteme, în termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare și/sau epurare a apelor uzate.
(2) Obligația înregistrării prevăzută la alin. (1) revine și proprietarilor de sisteme individuale adecvate construite înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a hotărârii Guvernului de aprobare a prezentelor criterii.

Cei care nu au autorizatie au la dispozitie o perioada pentru a o obtine, intrucat urmeaza regimul constructiilor fara autorizatie.


Quote

Articolul 5
(1) Pentru sistemele individuale adecvate care realizează epurarea apelor uzate și care descarcă apele uzate epurate direct sau indirect în corpurile de apă de suprafață sau subterane, în condițiile art. 16 alin. (1) lit. d^1) din Legea apelor nr. 107/1996, cu modificările și completările ulterioare, deținătorii acestor sisteme au obligația obținerii avizului și autorizației de gospodărire a apelor, conform art. 50 alin. (1) din Legea nr. 107/1996, cu modificările și completărilor ulterioare.
(2) Emiterea avizului de gospodărire a apelor prevăzut la alin. (1) se va face pe baza unei documentații care să conțină elementele constructive și performanțele tehnice ale sistemului individual adecvat, parametrii de calitate a apelor uzate epurate, caracteristicile solului și/sau ale corpului de apă de suprafață sau subteran în care sunt descărcate apele uzate.
(3) Autorizația de gospodărire a apelor prevăzută la alin. (1) va include obligațiile deținătorului sistemului de exploatare, condiții de funcționare, monitorizare și raportare a calității apelor epurate descărcate.
(4) Pentru dezvoltările imobiliare ale unor ansambluri de locuințe unde este necesară instalarea de sisteme individuale adecvate, obligația de obținere a avizului și autorizației de gospodărire a apelor este în sarcina dezvoltatorului și/sau a deținătorului sistemului.

Problema e ca nu o vei putea autoriza in veci.

#44
Quoriah

Quoriah

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 797
  • Înscris: 05.06.2016
Multumesc pentru confirmare (chiar aveam nevoie sa fiu sigur ca nu sunt singurul nebun). Fix ce ai pus tu acolo aveam scos pe hartie si m-am dus la ei.

Dar nu prea m-am facut inteles din cauza de "am vorbit cu cei de la urbanism si au zis ca e nevoie de actele astea...." ./facepalm

Eu chiar eram dispus sa scriu "fosa neconforma" la locul unde se cereau numere de avize / declaratii de conformitate.

Cat despre autorizare, o sa fie inlocuita in urmatoarele 2 luni cu o mini-statie de epurare (nu de alta, dar chiar vreau sa fie cat mai ok pentru mediu).

Edited by Quoriah, 18 October 2022 - 13:21.


#45
MirceaDWC

MirceaDWC

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,060
  • Înscris: 28.02.2006

View Postclaudiu1, on 18 octombrie 2022 - 12:32, said:

La mine asta se cere NUMAI la persoane juridice.

La mine se cere contract de vidanjare NUMAI pentru persoane juridice.


Esti pe Dambovita? Aici am intalnit interpretarea asta

View Postclaudiu1, on 18 octombrie 2022 - 12:32, said:

Iar tariful pentru utilitati este mai mic de cateva ori decat cu put si fosa...

Unde asta? La mine canalizarea nu e disponibila,, iar daca ar fi, tariful este de 9 ron/MC de apa consumat din retea. Nu tin cont de unde folosesti apa, ai tras din retea 14 mc de apa, 14 mc de canal platesti. Apa e 6.3 ron/mc, canalul este 9 ron. 126 ron/luna, la un consum de 14 mc, e doar canalizarea. 150 ron o vidanjare, daca ai o fosa buna, cu drenaj corect si bine executat faci maxim 2 vidanjari pe an. Acum s-a facut vidanjarea cu factura si contract, 500 ron. 2 vidanjari - 1000 lei. Canalizarea pe 12 luni la un consum de 14 mc de apa este 1512 ron. Unde mai pui ca vara mai dai si apa la un gazon, al niste flori etc etc.

#46
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
am vrut sa trimit azi formularul, dar m-am razgandit, mai stau sa vad ce se mai aude prin media. Casa nu mai este locuita

culmea e ca am o mini statie de epurare pe care am dat 2000 euro in 2007, montata gresit, care s-a colmatat dupa max 10 ani, reuzulta trebuie vidanjata. Cam 200 lei actiunea, cu spalarea fosei (daca ai sursa de apa din care sa traga ei cu furtunele alea)

deretea de alimentare apa si de canalizare nici vorba, la 100km de bucuresti, localitate frumoasa, ajungi usor, dar degeaba :(

Edited by irina2014, 18 October 2022 - 15:50.


#47
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,271
  • Înscris: 01.09.2021
In primul rand normalitate ar insemna ca ceea ce vidanjeaza din fosa mea chiar sa o epureze cineva, nu sa le deverseze firma de apa canal in Bistrita si apoi in Dunare. Mare parte din dejectiile Bucurestiului merg neepurate in Dambovita si apoi in Dunare. Si e "capitala europeana", nu cuca macaii.

In al doilea rand, ce rol are toata tarasenia asta birocratica in localitatile fara canalizare? Se reduce poluarea daca platesc eu o taxa pe ce deversez prin dren? As fi fericit sa nu mai poluez deloc, dar nu exista canalizare si nici nu cred ca va fi in urmatorii 20 ani, zona e cam deluroasa, trebuie pompe, etc. Da, as vedea utila treaba asta in localitatile cu canalizare.

In al treilea rand, referitor la vidanjare, daca fosa prin constructie deverseaza prin dren, deci polueaza, ce rost mai are controlul strict al materialului vidanjat, cat timp fosa polueaza oricum prin dren? Cred ca 0.0001% din case au bazine etanse vidanjabile. Eu consum 10 mc de apa pe luna, de cate ori trebuie sa vidanjez intr-un an si ce volum trebuie sa aiba bazinul meu?

Eu am fosa de plastic cumparata, cu dren. Am un vecin care a considerat ca e mai simplu o fosa de beton, dar fara fund betonat. Altii au o simpla groapa in pamant. Care polueaza mai mult? Toti folosesc aceeasi detergenti de pe piata si de la toti tot in pamant ajung.

In concluzie, pana cand nu se construiesc sisteme de canalizare centralizate terminate cu o statie de epurare,  ce fac ei cu recensamantul e doar sa-si umple timpul si sa-si justifice salariile. Eu stiu ca ai nostri sun prosti, dar vad ca si europenii. Nu e logic ca orice casa, indiferent ca are sau nu fosa polueaza cumva? Ce rost are recensamantul foselor, cand trebuia recensamantul sistemelor de canalizare? Asta cu vidanjarea integrala a ceea ce produci e utopica, din cauza cantitatilor. Am polua mai mult cu motorina consumata de vidanje decat  cu ce dam in pamant. Si aia de la Bruxelles si de la Bucuresti, niste functionari fara creier.

Edited by stefan0011, 18 October 2022 - 16:23.


#48
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022
Eu inca mai cred ca au constatat faptul ca multe localitati sunt fara canalizare si vor sa ia bani din buzunarele celor ce au pus fose.

#49
cristobob

cristobob

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,435
  • Înscris: 06.01.2014

View Postirina2014, on 18 octombrie 2022 - 15:49, said:

am vrut sa trimit azi formularul, dar m-am razgandit, mai stau sa vad ce se mai aude prin media. ...

Eu m-am grăbit sa-i anunț în speranța ca, pana stabilesc cine se ocupa, pana întocmesc formularul, pana fac ei registrul ala, în fine, pana se organizează,  pierd cererea mea și ma lasa-n pace.

#50
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
mai citesc 1 data HG-ul, dar: nu inteleg daca se refera la autorizarea "sistemelor individuale adecvate de colectare și epurare a apelor uzate" existente?

la noi in comuna  >90% din fosele septice (colectoare, fara epurare) sunt "instalate" in regim propriu, fara acte (autorizatie de construire, cf art.4): se duc, cumpara bidoashca, cheama pe cumatru' si cumnatu' si o monteaza. Imposibil de autorizat pt ce exista deja.

View Postcristobob, on 18 octombrie 2022 - 17:03, said:

Eu m-am grăbit sa-i anunț în speranța ca, pana stabilesc cine se ocupa, pana întocmesc formularul, pana fac ei registrul ala, în fine, pana se organizează,  pierd cererea mea și ma lasa-n pace.
hahaha, da, foarte posibil!!! Posted Image

LE: art 7, alin (3): se foloseste timpul viitor:

"Bazinele vidanjabile etanșe sau sistemele de epurare a apelor uzate vor putea fi instalate doar cu respectarea indicațiilor tehnice de montare și utilizare stabilite de producătorul/furnizorul instalației."

Edited by irina2014, 18 October 2022 - 17:14.


#51
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,271
  • Înscris: 01.09.2021

View PostMelteanu, on 18 octombrie 2022 - 16:53, said:

Eu inca mai cred ca au constatat faptul ca multe localitati sunt fara canalizare si vor sa ia bani din buzunarele celor ce au pus fose.
Si ăla fara fosa foloseste sapun, sampon, detergent, care tot in pamant ajung. Intr-un mod mai dezorganizat fata de unul cu fosa. Care e mai de condamnat? De ce ai taxa pe unu mai mult si pe altul mai putin? Si de ce i-ai taxa pe ei si nu i-ai taxa pe cei care nu au construit sisteme de canalizare?

#52
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
pai asa ar tb sa puna o taxa pt toate gospodariile: in lipsa sistemului de canalizare, toti au macar o gaura'n pamant, la wc-ul din curte, iar apa din lighean cu detergent/sapun/sampon etc. se arunca direct pe pamant, in vreun colt al curtii.

Nu au cum sa taxeze chestia asta, atata vreme cat nu iti ofera alternativa contemporana. Sper...

nu ma ingrijoreaza o eventuala taxare, ci o posibila cerinta de autorizare pt cele in functiune deja.

#53
yo9hrb

yo9hrb

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,121
  • Înscris: 09.08.2006

View Poststefan0011, on 18 octombrie 2022 - 16:16, said:

Eu consum 10 mc de apa pe luna, de cate ori trebuie sa vidanjez intr-un an si ce volum trebuie sa aiba bazinul meu?
Do the math. O vidanja ia cam 7mc. Si e vreo 300 lei (cel putin atat era anul trecut cand am vidanjat eu). Deci intr-un an vidanjezi de 17.14 ori, cu un cost de 5142 lei. Bazinul sa fie de minim 7mc, ca vidanja iti ia aceeasi bani, chiar daca pleaca jumatate goala. O feerie, ce mai...

#54
Melteanu

Melteanu

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,105
  • Înscris: 28.02.2022

View Poststefan0011, on 18 octombrie 2022 - 17:11, said:

Si ăla fara fosa foloseste sapun, sampon, detergent, care tot in pamant ajung. Intr-un mod mai dezorganizat fata de unul cu fosa. Care e mai de condamnat? De ce ai taxa pe unu mai mult si pe altul mai putin? Si de ce i-ai taxa pe ei si nu i-ai taxa pe cei care nu au construit sisteme de canalizare?
Simplu.Pentru ca poti.Pe ala ce se spala la cismea sau unde poate nu il prinzi in flagrant.Pe cel cu fosa insa il incadrezi clar si nu poate sa ascunda fosa.Pe cei ce nu au fose nu ii pot taxa pe saracie.Insa pe cei ce incearca sa traiasca civilizat trebuie sa le ia banii,ori prin posesia fosei ori prin racordare la canalizare,unde este disponibila.

Edited by Melteanu, 18 October 2022 - 20:54.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate