Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Cum accesez site-ul CNAS ?

Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024
 Intrerupator cu N - doza doar cu ...

Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!
 Cum era nivelul de trai cam din a...

probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda
 Acces in Curte din Drum National

Sub mobila de bucatarie si sub fr...

Rezultat RMN

Numar circuite IPAT si prindere t...
 

PWM? Ventilatorul CPU nu functioneaza

- - - - -
  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,848
  • Înscris: 24.04.2013
Buna tuturor, am si eu o problema cu un PC si nu am idee ce sa mai incerc. E vorba de un HP 280 G1 ‘stoc’ <https://www.emag.ro/...pd/DC7Z7MBBM/>.

Ce se intampla si ce am incercat:
  • La pornire, ventilatorul de la procesor primeste un ‘bobarnac’ si se roteste foarte putin, dupa care se opreste. Voi pune un link cu un video de pe YouTube, se intampla exact ca la 00:34 in acel video.
  • In tipul POST, BIOS-ul da eroare ‘CPU fan not detected’.
  • La oprire, ventilatorul se roteste din nou um’pic chiar inainte sa se intrerupa complet alimentarea. (In acel video de pe YouTube nu se intampla asta, dar acolo ii scoate cablul de alimentare fara sa il opreasca din buton.)
  • Aceasta eroare a aparut din senin. Pe acel PC nu s-a mai instalat/ pus la zi/ schimbat/ etc/ etc absolut nimic de foarte multa vreme.
  • Am cumparat un Arctic P8 PWM PST pentru a inlocui ventilatorul original si se comporta identic LE: De fapt  nu chiar identic, fiindca da cateva ture din inertie.
  • Cand conectez ventilatoarele carcasa + procesor invers, adica ventilatorul de la carcasa care are mufa cu 3 pini la header-ul cu 4 pini pentru cel de la procesor, si pe cel de la procesor care are mufa cu 4 pini la header-ul cu 3 pini pentru carcasa, ambele functioneaza. Bineinteles ca asa ventilatorul procesorului merge la turatie mare (si face zgomot mai mult decat trebuie). Acest lucru se intampla la fel si cu ventilatorul original si cu Arctic-ul nou.
  • Revenire la setarile implicite in BIOS nu a ajutat. Oricum, BIOS-ul de la HP are un meniu sarac si nu prea ai mare lucru de controlat/schimbat cum am vazut la BIOS-urile placilor de baza ‘retail’.
Deci pare ca e ceva in neregula cu semnalul PWM (al 4-lea pin) care controleaza turatia - exista (ca daca pinul/firul 4 ar fi intrerupte ventilatorul ar merge la turatie maxima, asa cum se intampla cand e conectat la header-ul cu 3 pini) dar cumva e prost (factor de umplere mult prea mic?) si comanda oprirea ventilatorului. Nu am osciloscop sa vizualizez acel semnal.

Pe moment, PC-ul functioneaza cu ventilatoarele conectate ‘pe invers’. Insa nu prea imi place ca face zgomot si suprasolicita ventilatorul de la procesor. Procesorul de la acel PC este un i3-4160 cu un TDP de 54W si nu este folosit la nimic care sa solicite prea mult racirea (nici un fel de jocuri ‘moderne’, etc).

Ce sa fac mai departe?
  • Are sens sa caut si sa incerc cu alta sursa? Dupa ce am vazut la descrierea pinilor de la conectorul ei, aceasta nu are treaba cu generarea semnalului PWM. Deci probabil nu de la sursa i se trage.
  • Poate functiona à la long fara ventilator, doar cu radiatorul stoc (racire pasiva)? TDP al procesorului este de 54W. Persoana careia ii apartine a utilizat PC-ul cu ventilatorul procesorului nefunctional fara sa intre in protectie termica (se poate trece peste eroarea semnalata de BIOS, booteaza si merge normal - pana la proba contrara). Nu prea imi place ideea, daca din fabrica are ventilator probabil e nevoie de el.
  • Sa se fi defectat placa de baza, asa din senin? As vrea sa cred ca in alta parte e cauza, si sa repar, ca inlocuirea unei placi de baza HP costa aproape cat tot calculatorul. (A mai avut acum 3 ani o problema de a trebuit inlocuita, si atunci am cautat cat ar costa dar noroc ca mai avea cateva luni de garantie si a rezolvat asa.)
Link-ul de pe YouTube:
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/NbrAs1rqGHg?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Edited by sags, 10 October 2022 - 13:00.


#2
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,969
  • Înscris: 28.10.2006
Parerea mea:
Comanzi online un cooler+ventilator 100% compatibil, cu PWM si testezi functionarea.
Daca e OK, ai rezolvat problema.
Daca nu e OK, vinzi PC-ul pe piese pe O..!
Re repet:
Parerea mea.

#3
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005
Daca stii care-i pinul PWM de la procesor, ai putea sa faci o smecherie si sa iei PWM-ul de la SYS-FAN si sa-l conectezi la PWM-ul de la procesor.
Am patit eu la DELL-ul meu, mereu dadea FAN ERROR desi ciudat, ventilatorul trimitea semnale PWM...nu vroia neam. Dupa ce am legat cele doua semnale PWM de la procesor si ventilatorul de carcasa, merge ok.

#4
modoran

modoran

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,312
  • Înscris: 08.02.2011
Alta placa de baza pentru el daca o fi pe undeva sau la vanzare pe olx cu el

#5
afacerist

afacerist

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 125
  • Înscris: 02.09.2014
Dacă "a aparut din senin" poate e o problemă hardware cu placa.
Sau cu bios-ul "din senin"? Trebuie updatat la ultima versiune pentru sigurantă.

Sau folosești un Fan Speed controller dar nu am și nu știu mai exact ce ar face.

#6
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,969
  • Înscris: 28.10.2006
Dupa cum a spus initiatorul;
O MB costa cat un PC identic SH.
Io estem pentru UPGRADE la ceva ACTUAL. Chiar daca cerintele ie minore pentru acel sistem.
Ca maine sau poimaine o sa limiteze MicroMoale utilizarea produselor HARDWARE la ce vrea muschii lor, adica la cine plateste mai mult.
Vezi W 11.

Edited by viceroy56, 10 October 2022 - 13:18.


#7
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,848
  • Înscris: 24.04.2013
@viceroy56: Nu am de ce sa inlocuiesc cooler-ul cu totul. Cooler = radiator + ventilator. La cest model cele doua se pot detasa unul de altul fara probleme (4 suruburi). Radiatorul nu are ce sa aiba. Ventilatorul l-am inlocuit, dar fara folos.

@tehnics: PWM = ‘Pulse-width modulation’ si nu este trimis de ventilator (acela e alt pin, unul din celelate 3, prin care indica turatia). Este furnizat de placa de baza pentru a cere ventilatorului o turatie mai mare sau mai mica. Header-ul pentru ventilatorul carcasei nu are asa ceva (e cu 3 pini, nu 4), deci o data ca nu am ce lua de acolo si a doua ca nu ar fi controlat de temparatura procesorului ci eventual de cea din ‘cutia sistemului’ deci nu prea mi-ar folosi.

@all: Cumva acel sistem TREBUIE sa supravietuiasca. Motivele nu intra in discutie aici. De aceea incerc sa il dreg.

@afacerist: Update BIOS: Doamne fereste! Acu’ 3 ani de la asta a crapat. Desi programul de update era furnizat de HP (nu luat de pe cine stie unde), fisierul nu era defect pentru ca semnatura digitala era ok, totul a mers perfect si a zis ca s-a terminat cu succes, dar cand sa boot-eze a murit complet-complet. Placa noua a fost livrata cu versiunea de BIOS imediat anterioara celei care l-a facut sa crape. Pe net am vazut si pe altii care au patit exact acelasi lucru.


Totusi postarea lui @viceroy56 imi da o idee, de unde o intrebare: exista vreun cooler PASIV care sa fie ok pentru procesor cu TDP 54W? Si bineinteles cu socket corespunzator (LGA1150). Ca atunci nu ar mai avea nevoie de acel header care aparent nu prea [mai] functioneaza.

 viceroy56, on 10 octombrie 2022 - 13:17, said:

… O MB costa cat un PC identic SH. …
Din pacate e mai rau de-atata: costa aproape cat acel PC cat era cand era nou.

Edited by sags, 10 October 2022 - 13:25.


#8
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

 sags, on 10 octombrie 2022 - 13:27, said:

@tehnics: PWM = ‘Pulse-width modulation’ si nu este trimis de ventilator (acela e alt pin, unul din celelate 3, prin care indica turatia). Este furnizat de placa de baza pentru a cere ventilatorului o turatie mai mare sau mai mica. Header-ul pentru ventilatorul carcasei nu are asa ceva (e cu 3 pini, nu 4), deci o data ca nu am ce lua de acolo si a doua ca nu ar fi controlat de temparatura procesorului ci eventual de cea din ‘cutia sistemului’ deci nu prea mi-ar folosi.
Da, asa este, este tensiunea pentru ventilator data de MB...m-am incurcat in termeni.

In schimb ideea ramane in picioare si ti-am zis ca am aplicat-o eu cu succes, si anume sa identifici pinul de CPU-FAN care-ti indica turatia (acel pind de la senzorul HALL de pe ventilator) si sa-l imperechezi cu pinul care-ti indica turatia de la SYS-FAN (si SYS_FAN are indicator de turatie la ventilator, ca are 3 fire. uite o imagine aici).

Dupa cum vad pe net, ventilatorul de la procesor are un fir alb sau galben (albastru este PWM, Rosu -  12V, negru - gnd, alb/galben - RPM). Acela este firul prin care ventilatorul trimite semnal catre placa de baza ca se invarte si cu ce turatie se invarte. Daca iei acel fir si-l imperechezi cu firul galben de la ventilatorul de carcasa, s-ar putea sa functioneze fara probleme.

Edited by tehnics, 10 October 2022 - 13:45.


#9
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,848
  • Înscris: 24.04.2013
Daca inteleg bine, spui ca ‘pacalesc’ BIOS-ul pasandu-i turatia ventilatorului de la carcasa ca fiind [si] a celui de la procesor. Asa intr-adevar dispare eroarea de la POST.
DAR:
  • Eroarea de la POST cu ‘impotmolire’ la boot-are o pot rezolva usor dezactivand monitorizarea acelui ventilator din BIOS(*).
  • Nu imi rezolva problema cu controlul turatiei ventilatorului in functie de temperatura procesorului, sa mearga cat mai incet (ca atat e nevoie de regula) dar daca se incinge totusi sa fie racit corespunzator. In aranajmentul curent (cele 2 mufe inversate intre ele) asa merge: la viteza mare, fara reglaj al turatiei.
(*) Sa scriu aici si cum se face (la acest model/ familie de modele/ tip de BIOS, nu stiu cat de general este), ca in documentatie nu zice: in BIOS Setup deschizi meniul sa ai selectat pe cel cu ‘Thermal monitoring’ (nu stiu exact cum ii zice), tastezi Ctrl+A si apoi F10. (LE: nu e nevoie sa ai selectat un anume meniu). Ecranul este reimprospatat, si acum daca selectezi acel meniuPower’/ ‘Thermal’ ai si optiuni de dezactivat monitorizarea fiecarui ventilator in parte. Altfel nu face decat sa iti afiseze vitezele de rotatie. E util cumva daca ii pui racire cu apa?

Edited by sags, 10 October 2022 - 14:15.


#10
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,969
  • Înscris: 28.10.2006
Raman la recomandarea de UPDATE total PC.
Orice "romaneasca" o sa functioneze mai bine sau mai rau.
Dar atata timp ca se gasesc mii de sisteme SH potente la bani rezonabili, nu vad de ce trebuie sa te stresezi pentru un PC depasit de evenimente!
Banuiesc ca nu e numai PREREA MEA!

L.E.
Am si io mai multe sisteme PC "antice" dar 100% functionale.
Nu le cumpara nimeni pe platformele de vanzari, cu tot pretul de nimic.
Sa investesc in platforme de acu' 10 ani? DE CE?
Sa stau 1 minut sa se incarce cea mai "ieftina" pagina de la cel mai "usor" site de internet?
Dap, sunt, exista, functioneaza o gramada de platforme hardware vechi de peste 10 ani.
In general cele BUSINESS, la fel cu laptop-ul meu HP Elite Book.
Nu suporta W11, dar cu SSD in loc de HDD face cu mana la multe alte platforme din 2020+
Ia de te gandeste ce este mai rentabil, please!

#11
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

 sags, on 10 octombrie 2022 - 14:07, said:

Daca inteleg bine, spui ca ‘pacalesc’ BIOS-ul pasandu-i turatia ventilatorului de la carcasa ca fiind [si] a celui de la procesor. Asa intr-adevar dispare eroarea de la POST.

Da, asta era ideea. Daca se incadreaza sau nu necesitatilor tale, tu consideri.

#12
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,848
  • Înscris: 24.04.2013
@tehnics:
Tocmai reflectam la ce ai propus. In cazul tau, ventilatorul procesorului a ajuns sa mearga si sa poata fi controlat dpdv al turatiei, desi inainte de modificare nu o facea? Am in vedere eventualitatea ca de fapt la boot BIOS-ul ar crede ca nu are ventilator pe CPU si l-ar opri de tot. Atunci semnalul de RPM care vine de la carcasa i-ar semnala prezenta si a ventilatorului CPU si l-ar lasa pe acesta din urma sa functioneze. Ramane de vazut daca PWM (comanda turatiei in functie de temperatura) ar functiona si nu ar apare alte probleme - de genul ca BIOS-ul comanda accelerarea ventilatorului dar nu sesizeaza modificare RPM ca acest semnal vine din alta parte.

Este ceva ce as putea incerca, cu doua prelungitoare <https://conectica.ro...cm-delock-85360> ca sa nu tai firele originale, dar mai dureaza pana le achizitionez si mai aman ca nu prea sunt sigur ca ar functiona. Idea de incercat e asa:
  • desizolez putin firul galben de la prelungitorul ventilatorului de carcasa
  • tai firul galben de la prelungitorul ventilatorului CPU
  • bucata de fir galben dinspre ventilatorul CPU ramane ‘in aer’, cealalta bucata o lipesc in portiunea desizolata.
In acest fel BIOS-ul vede 2 ventilatoare functionand la exact aceeasi turatie (care real este cea a ventilatorului de la carcasa), pinul PWM de comanda este conectat la ventilatorul CPU si poate-poate are si efect. Acesta era cazul tau?

#13
tehnics

tehnics

    acolo unde vara-i zi la miezul noptii

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 30,767
  • Înscris: 01.11.2005

 sags, on 10 octombrie 2022 - 15:04, said:

@tehnics:
Tocmai reflectam la ce ai propus. In cazul tau, ventilatorul procesorului a ajuns sa mearga si sa poata fi controlat dpdv al turatiei, desi inainte de modificare nu o facea?
La mine dadea eroare de ventilator la pornire si nu pornea ventilatorul deloc, adica pornea o secunda, se oprea...dupa cateva secunda mai dadea sa porneasca inca o data, iar se oprea, daca imi aduc bine aminte. Dupa asta, nu mai dadea nici eroare si ventialtorul a inceput sa functioneze normal

 sags, on 10 octombrie 2022 - 15:04, said:

Este ceva ce as putea incerca, cu doua prelungitoare <https://conectica.ro...cm-delock-85360> ca sa nu tai firele originale, dar mai dureaza pana le achizitionez si mai aman ca nu prea sunt sigur ca ar functiona. Idea de incercat e asa:
Cel mai simplu e sa iei doua bolduri, iei un fir si legi de capetele boldurilor, le izolezi bine si lasi doar varful la bold afara, si apoi boldurile le intepi in cablurile respective unde ai pozitia cea mai buna.

 sags, on 10 octombrie 2022 - 15:04, said:

Acesta era cazul tau?

Da

Edited by tehnics, 10 October 2022 - 15:16.


#14
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,848
  • Înscris: 24.04.2013
@tehnics: Ok, multumesc, deci notez ca este ceva de incercat (dar punerea in practica va mai dura). La acel PC la care e problema ventilatorul da sa porneasca doar o data, la inceput, ulterior ramane mort (pana la oprire - cand in ceasul al 12-lea mai incearca sa porneasca inca o data da’ ramane fara curent).

#15
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,869
  • Înscris: 15.04.2019

 viceroy56, on 10 octombrie 2022 - 13:17, said:

Ca maine sau poimaine o sa limiteze MicroMoale utilizarea produselor HARDWARE la ce vrea muschii lor, adica la cine plateste mai mult.
Vezi W 11.
Cu observatia ca exista kituri third party care permit instalarea W11 si pe sisteme neautorizate MS.

#16
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,969
  • Înscris: 28.10.2006
Vorbeam STRICT de original.
Vrei third party, is your risk!

#17
sags

sags

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,848
  • Înscris: 24.04.2013
Pana la urma s-a rezolvat si acum functioneaza normal, pana cand n-o mai functiona, cu un reset mai zdravan de CMOS - adica scos bateria si jumperul de pe placa de baza dedicat acestui scop. Ce a avut, nu stiu. Un reset din BIOS cu ‘Load default values’ nu a ajutat iar interfata BIOS-ului este foarte saraca incat sigur sunt multe setari care exista pe undeva prin CMOS dar nu ai acces la ele.

Ce m-a surprins este ca desi ventilatoarele CPU + carcasa erau conectate invers, BIOS-ul afisa corect vitezele de rotatie: cea mare (3.000RPM cat are maxim, fara controlul oferit de pinul PWM) aparea la viteza ventilatorului CPU, una mai rezonabila la a celui de carcasa. Acum cand merge, desi ventilatoarele sunt conectate normal (deci invers decat inversul de dinainte) viteza de la ventilatorul de carcasa e afisata cam tot cat era, cea a ventilatorului CPU e afisata ca fiind pe la 800RPM (si dupa zgomot, sau lipsa lui, intr-adevar viteza e mult mai mica acum). Cum decide care ventilator e unde, altfel decat dupa conectorul de pe placa de baza, nu stiu. Poate ca de fapt aici era problema (desi mi se pare o prostie), cumva incurca ventilatoarele intre ele si nu comanda rotatia ventilatorului CPU (care ramanea oprit) ci a celui de la carcasa care oricum nu stie de PWM si se invarte cum stie el (asa ca functiona).

Anunturi

Chirurgia spinală minim invazivă Chirurgia spinală minim invazivă

Chirurgia spinală minim invazivă oferă pacienților oportunitatea unui tratament eficient, permițându-le o recuperare ultra rapidă și nu în ultimul rând minimizând leziunile induse chirurgical.

Echipa noastră utilizează un spectru larg de tehnici minim invazive, din care enumerăm câteva: endoscopia cu variantele ei (transnazală, transtoracică, transmusculară, etc), microscopul operator, abordurile trans tubulare și nu în ultimul rând infiltrațiile la toate nivelurile coloanei vertebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate