Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Unde vedem parada militara Bucure...

Inregistrare audio fara consimtam...

Cum pun protectie in Google Walle...
 Soba din tabla pentru atelier.

HIT and RUN - (Fuga dupa adevar)

Proiect Erasmus -Vaccin si test pcr

Identificare dioda zenner
 Cont SPV pentru PFA?

Spalare instalatie termica

afisare eroare centrala termica e...

Probleme cu un PDF in Adobe Reader
 NHA,NBA

Scartait placute frana

Contract imprumut PFA

Comoditatea se plateste(si in Ung...
 

Bosch Tronic Heat 3500 9kW - trepte de putere

- - - - -
  • Please log in to reply
19 replies to this topic

#1
Pieptoasa

Pieptoasa

    38G

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,755
  • Înscris: 31.07.2011
Buna ziua.
In speranta ca ma puteti sprijini cu o informatie legata de modelul Bosch Tronic Heat 3500 9kW as dori sa stiu cam in ce consta setarea treptelor de putere si ce consecinte exista : consum mai mic si implicit alt cablu necesar (mai subtire), o uzura mai mare si apa calda obtinuta intr-un timp mai indelungat etc? Orice detaliu in acest sens este foarte util.

Atasez si manualul in romana mai jos

Manual : https://cdn.contents..._1634087139.pdf

Va multumesc foarte mult.

Attached Files


Edited by Pieptoasa, 07 October 2022 - 22:32.


#2
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,661
  • Înscris: 22.05.2003
Iei in considerare putere totala completa.
In cazul tau maxim 9.1 kW

La 9.1 Kw, trifazat, folosesti cablu de 5 x 2.5mmp

E clar ca fiecare treapta in plus, adauga la puterea consumata, dar maximul este 9.1 kW (total)

Rezervorul de apa e f mic, deci actioneaza ca un instant.
Vezi ce temperatura iti place si setezi apa calda sa fie cat mai aproape de acel nivel, astfel incat sa folosesti spre deloc combinaea cu apa rece.

Attached Files



#3
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 05.08.2002
nu ai nevoie de cine stie ce detalii, dimensionezi cablul dupa puterea maxima asa cum zice "adm iar restul e poezie, rasucesti butonul de temperatura cat te tine pielea si buzunarul (speram ca il ai foarte mare si plin ca altfel o sa cam plangi la prima factura).
Ca idee, 9kw putere ar putea sa fie prea putin pentru un debit decent de apa fierbinte, dar fiecare are alte masuri pentru "decent si fierbinte". Ca idee, o centrala cu gaz are spre 24kw putere ca sa sustina lejer debit serios si apa fierbinte chiar si iarna cand apa rece vine pe la 4-5 grade. Vara probabil ca ii ajung 9kw
Personal eu as folosi boiler pentru apa calda si nu asemenea gurmanzi.

Edited by aeon, 08 October 2022 - 00:35.


#4
florinellll

florinellll

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 768
  • Înscris: 02.09.2009
Pentru apa calda menajera 9kw sunt "arhisuficienti",dupa cum stiti exista sisteme instant electrice de 5kw care fac fata fara probleme
In cazul centralelor pe gaz sectiunea "instant apa calda "nu este de 24kw

Edited by florinellll, 08 October 2022 - 06:23.


#5
Pieptoasa

Pieptoasa

    38G

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,755
  • Înscris: 31.07.2011
Poate am uitat sa mentionez un lucru important..este folosita doar pentru incalzire centralizata intr-un apart de 2camere aprox 40mp [4 calorifere]. Este deja montata si intamplarea a facut sa sara siguranta 1 data. Electricianul mi-a zis ca pt cablul actual tras ar trebui model de 4kw sau 6kw dar nu stie daca ar fi suficiente pt apart de 2 camere. Are setarea pt PO2 pt treptele de putere dar nu prea inteleg cum sa fac; credeti ca as rezolva dilema cu puterea consumata astfel? E legata monofazat.. la bloc e imposibil sa ajungi cu trifazic. Pt apa calda fooosesc un boiler ariston. Apartamentul e izolat, spre sud.. destul de calduros. multumesc din nou.

Edited by Pieptoasa, 08 October 2022 - 07:03.


#6
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 915
  • Înscris: 28.11.2017
Sigurantele nu sar din cauza cablurilor ca sunt prea subtiri, sunt montate pentru protectia lor.
Daca ar putea fi fortata sa mearga doar pe o faza (cel mai probabil are 3 rezistente electrice fiecare pe faza ei) iar ceva le controleaza care sa le porneasca atunci ar trebui sa mearga.
40 mp, 3 kw izolat decent nu ar fi o problema!
Cica.
Tehnologie:
Reglaj de putere: 3 trepte pentru puterile de la 4 - 12 kW,

Seteaz-o pe minim, consumul e tot acelasi doar ca nu streseaza reteaua!

#7
Adm

Adm

    Property Caretaker

  • Grup: Administrators
  • Posts: 21,661
  • Înscris: 22.05.2003
Deci 9kw monofazat?
Inseamna 40A, deci sunt doua probleme aici:

1. Nu ai nicaieri bransament de 9kw la bloc, monofazat
2. Ai nevoie ca in casa si la centrala sa ajunga cablu monofazat de 10mmp pt 40A!

E normal ca sare siguranta, altfel se topeste cablul.
De cati amperi e siguranta?


#8
Ahasverus

Ahasverus

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,157
  • Înscris: 22.10.2006
Banuiesc/sper cai cablu monofazat de 6mmp pe bransament => 5 kW maxim

Solutia resectiva e foarte proasta si te va usura rau la buzunar, mai ales ca inteleg ca e.. in Brasov!

Solutia mult mai eficace dpdv al banilor ramane un AC in fiecare camera, pana pe la -15C.

Ai eficacitate de minim 3x mai mare (deci platesti de minim 3x mai putin curent) si nu risti sa dai foc la casa.

#9
florinellll

florinellll

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 768
  • Înscris: 02.09.2009

View PostPieptoasa, on 08 octombrie 2022 - 07:00, said:

Poate am uitat sa mentionez un lucru important..este folosita doar pentru incalzire centralizata intr-un apart de 2camere aprox 40mp [4 calorifere]. Este deja montata si intamplarea a facut sa sara siguranta 1 data. Electricianul mi-a zis ca pt cablul actual tras ar trebui model de 4kw sau 6kw dar nu stie daca ar fi suficiente pt apart de 2 camere. Are setarea pt PO2 pt treptele de putere dar nu prea inteleg cum sa fac; credeti ca as rezolva dilema cu puterea consumata astfel? E legata monofazat.. la bloc e imposibil sa ajungi cu trifazic. Pt apa calda fooosesc un boiler ariston. Apartamentul e izolat, spre sud.. destul de calduros. multumesc din nou.
Pentru apartamentul dumneavoastra necesarul este sub 2kw/h
Cred ca s-a mai discutat centrala termica electrica are randamentul mai mic decat un convector electric de 100lei

#10
reborn_21

reborn_21

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 675
  • Înscris: 24.11.2021
Era bine daca ai fi cumparat o centrala Protherm Ray de 9kw, deoarece modelul asta stie sa moduleze din 1 in 1

Centrala ta are 3 grupuri de rezistente, fiecare grup avind 3kW. Asa cum au spus si altii inaintea mea, reteeaua ta electrica din apartament nu poate sa duca o putere asa de mare. Din PO2 poti seta cite grupuri au voie sa functione simultan si va trebui sa-ti setezi centrala fie pe 1 grup, fie pe 2 grupuri, in functie de ce cablu ai de pe casa scari si pina in casa si ce cablu ai din tablou si pina la centrala. Asa ca va trebui sa-l intrebi pe electrician ce cabluri ai si ce sigurante ai. Este foarte posibil ca de la contorul de pe casa scarilor si pina in casa sa ai cablu de aluminiu de 4mmp si in cazul asta vei fi obligata sa treci centrala pe 3kW
Mare atentie ca in calcul trebuie luat si boilerul si de preferat ar fi sa nu fie folosite simultan.

#11
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,398
  • Înscris: 12.08.2008

View Postflorinellll, on 08 octombrie 2022 - 08:44, said:

Pentru apartamentul dumneavoastra necesarul este sub 2kw/h
Cred ca s-a mai discutat centrala termica electrica are randamentul mai mic decat un convector electric de 100lei

Pentru 50 mc spatiu locuibil deabia ajung 2,5 kw electrici la un convector electric .. daca era PDC sol/apa - apa/aer erau suficienti 500w ! La un AC aer- aer .este 1 200 w/ 50 mc electrici dar nu sub -15gard C exterior !!
PS 50 mc cam 16 mp locuibili la apartament..

Edited by mihaiC1, 08 October 2022 - 11:25.


#12
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 05.08.2002

View Postflorinellll, on 08 octombrie 2022 - 08:44, said:

Pentru apartamentul dumneavoastra necesarul este sub 2kw/h
Cred ca s-a mai discutat centrala termica electrica are randamentul mai mic decat un convector electric de 100lei

cum sa ai randamente diferite la electric? unde se duce diferenta de energie? in alta dimensiune?
singura diferenta cu centrala electrica e ca o sa ai caldura si in alte puncte, nu doar in elementul principal de incalzire (adica in tevi si in centrala propriu zisa). Dar una peste alta, caldura ramane tot la tine in casa

cat despre initiator: daca e doar pentru incalzire, mai degraba umbli in centrala si scoti din functiune o rezistenta (sau chiar doua). O sa se incalzeasca mai incet apartamentul dar nu risti sa iei foc

View Postflorinellll, on 08 octombrie 2022 - 06:19, said:

Pentru apa calda menajera 9kw sunt "arhisuficienti",dupa cum stiti exista sisteme instant electrice de 5kw care fac fata fara probleme
In cazul centralelor pe gaz sectiunea "instant apa calda "nu este de 24kw

ai folosit vreodata instantul acela de 5kw? daca da, ti s-a parut ca debitul de apa e serios? ai comparat cu centrala sau instant cu gaz?

#13
theionutzradu1991

theionutzradu1991

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 915
  • Înscris: 28.11.2017
Pai calculu e 1.15w pe litru pe grad.
Sa zicem ca intra iarna rece cu 5c si vrei apa la 40c.
Nici 3 litri pe minut?!
Sunt afon la matematica dar sigur se poate gasi exact valoarea.

#14
Pieptoasa

Pieptoasa

    38G

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,755
  • Înscris: 31.07.2011

Quote

Deci 9kw monofazat?
Inseamna 40A, deci sunt doua probleme aici:
1. Nu ai nicaieri bransament de 9kw la bloc, monofazat
2. Ai nevoie ca in casa si la centrala sa ajunga cablu monofazat de 10mmp pt 40A!
E normal ca sare siguranta, altfel se topeste cablul.
De cati amperi e siguranta?

Este monofazat da. La contor (intrarea in casa) este de 25 si de 32 exista una separata langa centrala.. asa a fost facut initial si cred ca e corect. Mentionez faptul ca a sarit siguranta de 25 atunci, de la contor. Deci centrala are siguranta ei dedicata.

Quote

Daca ar putea fi fortata sa mearga doar pe o faza (cel mai probabil are 3 rezistente electrice fiecare pe faza ei) iar ceva le controleaza care sa le porneasca atunci ar trebui sa mearga.
Este vorba de 3-ul din poza atasata? Oricum va vei un electrician-autorizat pentru orice modificari dar nu vrem sa fim in necunostinta vizavi de ceea ce ne spune, stiti cum e. (in manual e la pagina 6).

In privinta tipului de cablu revin cu detalii. Nu sunt in tema acum, trebuie sa intreb.

Quote

Din PO2 poti seta cite grupuri au voie sa functione simultan si va trebui sa-ti setezi centrala fie pe 1 grup, fie pe 2 grupuri, in functie de ce cablu ai de pe casa scari si pina in casa si ce cablu ai din tablou si pina la centrala.

Limitarea puterii cazanului de încălzire -
număr maxim elemente de încălzit în funcțiune
1- 3 - pentru cazan de încălzire cu un
radiator (4-12 kW)


Oare raman setarile chiar daca se ia curentul la un moment dat si apoi revine ?

Quote

cat despre initiator: daca e doar pentru incalzire, mai degraba umbli in centrala si scoti din functiune o rezistenta (sau chiar doua). O sa se incalzeasca mai incet apartamentul dar nu risti sa iei foc
- cu o rezistenta ramasa e echivalentul modelului de 4kw? ne gandeam totusi unde ar putea fi folosita una de 4(cea mai mica) daca nu la un apartament de 2 camere\garsoniera. Cred ca este suficient pt noi un element de incalzire in functiune din 3.
- probabil in setarea de 9KW (maxim elemente de incalzit in functiune) e nevoie de trifazic si cablu adecvat, zic bine?

Mentionez faptul ca folosesc si un termostat Honeywell (cu fir).. asta daca are vreo influenta/tangenta.

multumesc pentru toate ideile si sprijinul de pana acum

Attached Files


Edited by Pieptoasa, 08 October 2022 - 20:47.


#15
aeon

aeon

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,441
  • Înscris: 05.08.2002
zici ca ai modelul de 9kw; in pdf spune ca are 3 x 3 "bare" a cate 3kw fiecare. Pastreaza doar una in functiune, e deja destul pentru monofazic.
La 40mp izolat decent ar trebui sa ai rezultate de incalzire multumitoare

#16
mihaiC1

mihaiC1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,398
  • Înscris: 12.08.2008
Poate la un PDC...
PS sunt boilere alimentate de CT, de tip puffer..

Edited by mihaiC1, 10 October 2022 - 09:21.


#17
lucian1308

lucian1308

    New Member

  • Grup: Members
  • Posts: 5
  • Înscris: 31.01.2007
Salutare tuturor! Am vazut in manualul de instalare (tradus cu google translate probabil ca nu intelegi nimc) ca aceasta centrala, Tronic Heat 3500 are pe placa de baza cateva porturi pe care poti conecta diverse. De exemplu pe portul B9/B10 cum ii zic ei in manual poti pune un sezor de temeratura externa. Intrebarea e ce fel de senzor e acela? E senzor K sau ce asteapta sa fie conectat acolo pe fire. Mentionez ca sunt electronist, deci am pretentia ca inteleg un manual cu detalii in el. In plus as vrea sa o includ intr-o schema de automatizari dar pare ca nu stie comunciare digitala. Nu e o problema am vazut ca are si niste porturi de on/off practic. Cred ca e portul A6/A7 cu descrierea "[4] Comanda căldurii de la distanță: contact al furnizorului de energie" Ce o vea BOSCH sa spuna cu contact al furnizorului de energie...el stie. Dar ca sa fie mai simplu de inteles ce vreau, o sa luam un scenariu. Avem un termometru digital pe perete si acesta spune ca s-au atins 22 grade de exemplu. O automatizare imi va inchide un circuit printr-un releu, sa zicem. Inteleg bine ca acel circuit este cel descris ca A6/A7 si cand acesta e inchis centrala opreste rezistena? Daca e cineva care se pricepe la aceasta centrala si are idee ce e portul D1 descris "[11] Echipare suplimentară (D1)" si imi poate da niste sfaturi chiar si pe bani, mi-ar scuti ceva munca de cautari ce incercari. Va rog nu ezitati! :)

#18
bogdan_o

bogdan_o

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 151
  • Înscris: 05.04.2005
Salut

Ce vrei tu (automatizare care sa comande caldura in functie de temperatura dintr-o camera) se obtine pe porturile B5/B6 (PT - termostat de ambianta).

Nici macar nu e nevoie sa faci ceva custom. Exista sute de modele de termostate de ambianta. Iei ce iti place (wireless/wired/conectat la internet etc...)

Cand conditiile setate in termostatul de ambianta detecteaza cererea de caldura (temperatura scade sub x grade), acesta va inchide contactul legat la pinii B5/B6.

Legat de A6/A7. In anumite tari, poti obtine un pret mai bun la energia electrica daca esti acord ca furnizorul de energie electrica sa aiba access remote sa iti opreasca marii consumatori de energie electrica in perioadele de varf ca masura de protectie pentru grid. Un prieten din Chicago avea un astfel de contract acum cativa ani si probabil ca inca il mai are. Pinii A6/A7 pentru asta sunt destinati. Evident, la noi nu se aplica sistemul.

Edited by bogdan_o, 16 November 2022 - 13:52.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate