Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Încheiere penala dezinvestire

Traducere limba spaniola

Family Sharing "Ask to buy...
 CI+ (Telekom) și TV JVC

Umiditate Beci

Ariston decupleaza incalzire calo...

Retea interioara CATV proasta. So...
 Acte masina de firma la vama

Same Silver 100.4 Position Sensor...

Transfer asigurare auto

PNI CT36 wireless forum schimbare...
 Problema cu un card microSD Samsung

Unde se gasesc piese de schimb MB?

Placa de baza Gigabyte B660M, und...

Portare abonament la Digi
 

Solutie smart pentru termostat centrala

- - - - -
  • Please log in to reply
45 replies to this topic

#1
5lei

5lei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 28.06.2011
Salutare,

De curand receptorul termostatul meu a murit, si cu ocazia asta am zis sa fac un upgrade pe partea de smart.

Uitandu-ma la oferte am vazut ca o solutie full smart calumea ( termostat + receptor )  ajunge pe la 400-500 lei.

Ideea mea era sa folosesc o priza smart/releu smart pentru partea de on/off a incalzirii (in loc de receptorul vechi mort) + un senzor de temperatura pe post de termostat ( de la acelasi producator ) . Mai exact : daca temp din senzor e X , porneste priza ( shuntu din centrala facut stecher si bagat in priza )

As vrea sa stiu daca e cineva care a mai incercat si daca e valabila ideea.

Voi folosi produse de la Sonoff , deoarece mai am o banda led de la ei iar aplicatia e destul de plina de scenarii si optiuni.

Multumesc !

https://www.evomag.r...lUaAsvJEALw_wcB

https://www.evomag.r...lb-3842542.html

Edited by 5lei, 03 October 2022 - 13:15.


#2
pacapaca

pacapaca

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 710
  • Înscris: 28.07.2017
Eu nu as face asta. Mi-e frica sa tai curentul brutal si sa pornesc la fel de fiecare data, poate afecteaza circuitul intern al centralei

#3
numerci

numerci

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,001
  • Înscris: 30.12.2012
Daca tai curentul la centrala cum mai ai apa calda?

#4
5lei

5lei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 28.06.2011

Vizualizare mesajpacapaca, pe 03 octombrie 2022 - 13:31, a scris:

Eu nu as face asta. Mi-e frica sa tai curentul brutal si sa pornesc la fel de fiecare data, poate afecteaza circuitul intern al centralei

Pai un termostat e fix un contact deschis/inchis , face acelasi lucru ca o priza : da curent sau il taie
Precizez ca priza smart se va lega in locul alimentarii termostatului ( aveam un termostat cu 4 fire , 2 de alimentare la 220V - alimentarea termostatului, si inca 2 fire cele de semnal) , adica centrala va fi in continuare 24/24 alimentata la stecher , iar priza smart ( legata doar la firele de alimentare necesare unui receptor ptr termostat)

ceva de genul :

Attached Files


Edited by 5lei, 03 October 2022 - 13:58.


#5
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,864
  • Înscris: 24.05.2010
Cheama un specialist ca e mai greu de reparat dupa ce iti bubuie. E clar ca nu te pricepi. Ce cauta priza in ecuatie?
Nu, termostatul ala taie un semnal fara sarcina, nu taie alimentarea centralei si trebuie sa te asiguri ca nu ii injectezi sarcina ca altfel omori placa de baza.

Ceva de genul e de ajuns
https://www.emag.ro/...rch-Action=view

Edited by MooF2010, 03 October 2022 - 14:02.


#6
5lei

5lei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 28.06.2011

Vizualizare mesajMooF2010, pe 03 octombrie 2022 - 14:01, a scris:

Cheama un specialist ca e mai greu de reparat dupa ce iti bubuie. E clar ca nu te pricepi. Ce cauta priza in ecuatie?


Ceva de genul e de ajuns
https://www.emag.ro/...rch-Action=view

Cred ca tu nu intelegi cum functioneaza un termostat , banuiesc ca stii ca centrala fara termostat ( sau cu cablurile puse in scurt) baga incontinuu ( apa in calorifere)  fara sa se opreasca . Am prieteni ce folosesc prize cu temporizare din cauza ca tot au stricat termostatul, il pun pe 30 minute si el 30 minute baga apa in calorifere si dupa se opreste.

ex : Daca temp din display ul termostatului e 23 de grade, si e programat la 25 sa incalzeasca, cand se fac 25 de grade trimite semnal la receptor sa  inchida contactul ptr apa din calorifere . E atat de simplu , iar celelate 2 care am aratat ca nu le voi mai folosi sunt efectiv bridge-ul dintre unitatea termostatului si receptor., atat timp cat eu nu voi utiliza un termostat .

Vroiam sa fac un upgrade la situatia asta si sa fac un sistem smart centralizat in aplicatie ( senzor temp + priza ) , in loc sa folosesc un termostat care face acelasi lucru doar ca local si fara posibilitati prea smart ( decat cele scumpe dupa cum vezi si tu).

Vizualizare mesajnumerci, pe 03 octombrie 2022 - 13:52, a scris:

Daca tai curentul la centrala cum mai ai apa calda?

La modelul care il am eu, centrala are alimentare 220V la priza, insa mai are o alimentare de 220V pentru receptorul termostatului - care porneste/opreste circuitul apei prin calorifere
Repet, la momentul de fata am apa calda la robineti , iar cablurile de 220V din centrala care erau legate in locul termostatului le-am izolat pur si simplu pana rezolv .

Edited by 5lei, 03 October 2022 - 14:15.


#7
Don_Costica

Don_Costica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 18.07.2022
Edison, tine destele departe de curentul electric, ca e pacat sa mori asa tanar.

"Mai exact : daca temp din senzor e X , porneste priza ( shuntu din centrala facut stecher si bagat in priza )"

Daca faci ce-ai zis (si am ingrosat eu), belesti centrala si poate si altceva.
Priza desteapta da drumul si opreste tensiunea de 230 V de la retea. Sarma aia din centrala e un contact care nu e purtator de tensiune, ci doar ii povesteste centralei cum sa functioneze (pompa alimentata non-stop sau nu).

#8
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,352
  • Înscris: 06.09.2004
ori nu te exprimi corect, ori nu inteleg eu. in situatia cu termostat, comanda pentru oprire/pornire incalzire vine prin cele 2 fire de semnal. nu mi-e clar, in noul setup, cine va da centralei comanda de pornire incalzire?

#9
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,230
  • Înscris: 01.10.2005

View Post5lei, on 03 octombrie 2022 - 13:11, said:

De curand receptorul termostatului meu a murit
Mai bine încerci să-l repari. Trebuie doar să schimbi condensatorul de 330-470nF/250V.
Vezi aici: https://forum.softpe...era-computherm/

View Post5lei, on 03 octombrie 2022 - 13:11, said:

daca temperatura din senzor e X , porneste priza (shuntu din centrala facut stecher si bagat in priza)
În niciun caz!
Şuntul este înlocuit de contactul normal deschis al releului din receptor şi nu are potenţial.
Priza ta va alimenta cu 230V centrala şi va distruge placa electronică.

Edited by Mircel, 03 October 2022 - 14:39.


#10
andreic

andreic

    Very OLD Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 115,335
  • Înscris: 07.02.2003

View Post5lei, on 03 octombrie 2022 - 14:10, said:

ex : Daca temp din display ul termostatului e 23 de grade, si e programat la 25 sa incalzeasca, cand se fac 25 de grade trimite semnal la receptor sa  inchida contactul ptr apa din calorifere .
Asta e termostat antic ON-OFF, cele smart cu adevarat comunica digital cu centrala, nu mai e cu contacte simple ci un controller/cpu si un bus de date seriale. Ii da comenzi de temperatura direct nu-i spune cand sa inchida apa.

Edited by andreic, 03 October 2022 - 14:34.


#11
dannvlas

dannvlas

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 370
  • Înscris: 16.07.2022

View PostMircel, on 03 octombrie 2022 - 14:30, said:

Șuntul este înlocuit de contactul normal deschis al releului din termostatul emițător și nu are potențial.
Receptor Posted Image

#12
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,230
  • Înscris: 01.10.2005
DA, voi corecta.
Mulțumesc!

Edited by Mircel, 03 October 2022 - 14:38.


#13
5lei

5lei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 28.06.2011

View Postborn2lose, on 03 octombrie 2022 - 14:24, said:

ori nu te exprimi corect, ori nu inteleg eu. in situatia cu termostat, comanda pentru oprire/pornire incalzire vine prin cele 2 fire de semnal. nu mi-e clar, in noul setup, cine va da centralei comanda de pornire incalzire?

Posibil sa fi inteles si eu gresit, insa cum spuneam , am un prieten care porneste incalzirea in casa cu o priza programabila , ea se aprinde si incepe sa bage apa in calorifere . Eu doar vroiam folosesc o priza smart si in loc de cea temporizata, si sa porneasca cand o comand eu ( dupa temperatura unui senzor extern) . Eu am inteles ca daca vreau acum sa bage apa in calorifere , pot lega in scurtcircuit si functioneaza.

La el aceeasi situatie, a avut stricat termostatul iar proprietarul nu a vrut sa l schimbe si l-a legat la o priza programabila.

Edited by 5lei, 03 October 2022 - 14:42.


#14
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,230
  • Înscris: 01.10.2005

View Post5lei, on 03 octombrie 2022 - 14:40, said:

pot lega in scurtcircuit si functioneaza.
Da, așa e!
Dar priza ta va alimenta cu 230 Ct dacă faci așa: „shuntu din centrala facut stecher si bagat in priza”.

Ce termostat ai?

Edited by Mircel, 03 October 2022 - 14:46.


#15
5lei

5lei

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 610
  • Înscris: 28.06.2011

View PostMircel, on 03 octombrie 2022 - 14:43, said:

Da, așa e!
Dar priza ta va alimenta cu 230 Ct dacă faci așa: „shuntu din centrala facut stecher si bagat in priza”.

Ce termostat ai?
https://valtherm.ro/...gas-dg-909-p148

Am inteles si eu ca e gresit , am gandit-o total dea droanga,
mai pe scurt doream un fel de releu smart care sa porneasca functia de pompare in calorifere cum s-ar spune...

Edited by 5lei, 03 October 2022 - 14:50.


#16
Don_Costica

Don_Costica

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 736
  • Înscris: 18.07.2022
Zici ca o sa folosesti sonoaffe. Alea iti dau la iesire tensiune de 230 V ca. La iesire trebuie sa pui un releu (de 230 V), iar contactele NO ale releului le duci in locul strapului din centrala. Daca bagi 230 V pe strapul ala, poti sa arunci centrala pe geam.

#17
Mircel

Mircel

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,230
  • Înscris: 01.10.2005

View Post5lei, on 03 octombrie 2022 - 14:47, said:

Păi asta e cu fir iar tu în deschidere ne-ai vorbit despre un receptor.

Quote

De curand receptorul termostatului meu a murit,

Edited by Mircel, 03 October 2022 - 14:57.


#18
Skyler-ftw

Skyler-ftw

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 320
  • Înscris: 28.02.2008

View Post5lei, on 03 octombrie 2022 - 13:57, said:

Pai un termostat e fix un contact deschis/inchis , face acelasi lucru ca o priza : da curent sau il taie
Precizez ca priza smart se va lega in locul alimentarii termostatului ( aveam un termostat cu 4 fire , 2 de alimentare la 220V - alimentarea termostatului, si inca 2 fire cele de semnal) , adica centrala va fi in continuare 24/24 alimentata la stecher , iar priza smart ( legata doar la firele de alimentare necesare unui receptor ptr termostat)
ceva de genul :

Nu chiar. Adica, poate sa faca si ce zici tu, dar in mod mai simplist, face un singur lucru... pune in contact doua fire. In caz ca vrei sa actionezi o pompa sau sa aprinzi un bec, iei stecherul de la pompa, scoti un fir din el si il treci prin cele doua contacte. Atunci da, termostatul o sa dea curent si o sa il taie. Dar nu da curent din firele de la alimentare, doar intrerupe firul care intra in el. Asta e rolul unui releu, sa decupleze circuitul de comanda de circuitul de alimentare. Priza ta programabila nu e un releu, ea iti face legatura direct la instalatia electrica a casei.

Poti sa folosesti o priza programabila doar daca la ea legi, mai departe, un releu cu comanda la 230V AC si cablul de la centrala sa il legi la contactele releului. Niciodata direct la priza.

5lei said:

pot lega in scurtcircuit si functioneaza.

Pai, exact, ce doresti tu sa faci e sa pun in scurtcircuit cele doua fire, nu sa dai curent pe ele.

Edited by Skyler-ftw, 03 October 2022 - 14:59.


Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate