Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă
Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne. Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale. www.neurohope.ro |
Mai merita facuta zacusca, in 2022, in casa (orase mari)?
Last Updated: Oct 13 2022 10:52, Started by
aaaa4567
, Oct 03 2022 12:07
·
0
#1
Posted 03 October 2022 - 12:07
Ma refer la preturi, in special Am inteles ca ardei kapia sunt vreo 8-10 lei in piata, rosiile se duc spre 6-7 lei, vinetele 7-8 lei. In aceste conditii, tinand cont ca legumele scad la 1/2 din greutate cand sunt puse pe plita, mai merita, ca pret, pentru o gospodarie mica sa isi faca zacusca? ma refer la bataia de cap, timp, si la cantitati rezonabile (10-30 de borcane), hai pentru cativ a ani si familia extinsa, nu la ceva semiindustrial...
Pareri? Stiti niste preturi mult mai bune de atat, pentru Bucuresti? Maultumesc. |
#2
Posted 03 October 2022 - 12:15
Se face fara probleme. Persoanele trecute de 60 de ani vor practica mereu vechile obiceiuri. Iar tineretul le sustine pentru ca domne ce nu e preparat acasa este nociv si aditivat.
|
#3
Posted 03 October 2022 - 12:22
Nu sunt trecut de 60 ani, am facut si fac zacusca, cu toate alea coapte (ardei, gogosari, vinete). Pentru gust si pentru a evita toate cacaturile mentionate de colegul mai sus, care iti lasa un gust metalic in gura, ragaituri cu spume, iar in organism - Dz. cu mila, cata vreme mi-e greu sa pronunt substantele alea fabuloase ma intreb ce efect au...
|
#4
Posted 03 October 2022 - 12:25
Am facut zacusca de rascovi/creasta cocosului (asta am gasit de cules), foto 1 e la inceputul operatiei. Foto 2 sunt pastravi de sol, cu ei se va face pizza sau derasele, am pus ptr. gust si 2 la zacusca.
8 kg de ardei grasi/kapia/gogosari de tocat = 14 lei in piata. 10 lei ulei, restul gratis. Total 24 lei => 18 borcane 800g + 5 borcane 400g Attached Files |
#5
Posted 03 October 2022 - 12:25
#6
Posted 03 October 2022 - 12:26
Cine face zacusca nu cumpara din piata ci din targ sau direct de la producator.
|
#7
Posted 03 October 2022 - 12:26
Nu stiu de unde ai inteles tu preturile alea.
Chiar acum am in cuptor vinete cumparate din piata cu 5 lei kilogramul. De asemenea capia/kapia este intre 3 si 6 lei kilogramul, rosiile pe acolo cum zici iar gogosarii 6-8 lei kilogramul. Cine doreste zacusca isi va face de casa, fara indoiala.. Astia modernii, inteligentii cu drepturi zic ca mai bine cumpara gata facuta din magazin, ce sa mai piarda timpul cu facutul. Pentru astia din urma este insa perfect egal ce cumpara ca si asa nu cunosc gustul adevarat de zacusca, iar ce se gaseste in magazine sub denumirea de zacusca este orice, numai zacusca nu, doar un fel de ghiveci de legume. ps. Zacusca poate fi cu fasole, cu vinete, cu ciuperci, cu peste, etc. Doar pentru cunoscatori, bineinteles. |
#8
Posted 03 October 2022 - 12:29
overseas, on 03 octombrie 2022 - 12:22, said:
Nu sunt trecut de 60 ani, am facut si fac zacusca, cu toate alea coapte (ardei, gogosari, vinete). Pentru gust si pentru a evita toate cacaturile mentionate de colegul mai sus, care iti lasa un gust metalic in gura, ragaituri cu spume, iar in organism - Dz. cu mila, cata vreme mi-e greu sa pronunt substantele alea fabuloase ma intreb ce efect au... Ce garantie ai ca legumele luate (din piata) nu prezinta depasiri ale unor alte substante inca si mai ale naibii si greu de dipistat (pesticide) etc? adisz, on 03 octombrie 2022 - 12:26, said:
Nu stiu de unde ai inteles tu preturile alea. Chiar acum am in cuptor vinete cumparate din piata cu 5 lei kilogramul. De asemenea capia/kapia este intre 3 si 6 lei kilogramul, rosiile pe acolo cum zici iar gogosarii 6-8 lei kilogramul. Cine doreste zacusca isi va face de casa, fara indoiala.. Astia modernii, inteligentii cu drepturi zic ca mai bine cumpara gata facuta din magazin, ce sa mai piarda timpul cu facutul. Pentru astia din urma este insa perfect egal ce cumpara ca si asa nu cunosc gustul adevarat de zacusca, iar ce se gaseste in magazine sub denumirea de zacusca este orice, numai zacusca nu, doar un fel de ghiveci de legume. ps. Zacusca poate fi cu fasole, cu vinete, cu ciuperci, cu peste, etc. Doar pentru cunoscatori, bineinteles. |
#9
Posted 03 October 2022 - 12:30
Nu discut preturi. Dar mentionez ca mereu am facut zacusca la casa, in curte.
|
#10
Posted 03 October 2022 - 12:37
Stau la curte in oras, nu am rude la tara; am un solar de 4X6 m, in care am cultivat rosii, ardei, castraveti, vinete, etc...am facut de trei ori bulion de rosii, apoi bulion cu gogosari, ketchup, dulceata de ardei iuti si tocana de legume, pe langa vinete coapte, muraturi etc. ; inca mai am ardei infloriti in solar, cateva rosii, am plantat ridichi si spanac a doua oara...le stropesc cu zeama de urzici+ardei iuti+usturoi+pelin, fara nimic altceva. Deci, se poate si merita. nu am facut zacusca pentru ca are prea mult ulei, prefer tocana.
Edited by d-ardeleanu, 03 October 2022 - 12:38. |
|
#11
Posted 03 October 2022 - 12:43
aaaa4567, on 03 octombrie 2022 - 12:29, said:
Unde gasesti preturi ca alea? Vorbesc de Capitala, vestul Bucurestiului, mai precis... In unele zone se putea lua kapia cu 5-6lei/kg, vinete la vreo 3 lei, depinde si de cat vrei sa cumperi si sursa. De ex. pentru cine e din Cluj - https://www.facebook...177389032334431 - preturi chiar ok la inceput de septembrie, cam atunci e perioada potrivita de facut zacusca, ingredientele le poti lua si mai devreme. Vinete poti lua oricand prinzi marfa buna si pret potrivit, le bagi la congelator si le folosesti oricand ai nevoie. La fel si kapia. Si ca sa iti raspund la intrebarea din titlu, da, pentru cine e fan zacusca inca mai merita facuta. |
#12
Posted 03 October 2022 - 12:54
tigerheart, on 03 octombrie 2022 - 12:43, said:
Nu stiu cum sunt preturile in Bucuresti, dar cine a vrut sa faca zacusca a facut de acum cateva saptamani cand chiar erau preturi bune. In unele zone se putea lua kapia cu 5-6lei/kg, vinete la vreo 3 lei, depinde si de cat vrei sa cumperi si sursa. De ex. pentru cine e din Cluj - https://www.facebook...177389032334431 - preturi chiar ok la inceput de septembrie, cam atunci e perioada potrivita de facut zacusca, ingredientele le poti lua si mai devreme. Vinete poti lua oricand prinzi marfa buna si pret potrivit, le bagi la congelator si le folosesti oricand ai nevoie. La fel si kapia. Si ca sa iti raspund la intrebarea din titlu, da, pentru cine e fan zacusca inca mai merita facuta. Persoana d ecare zic nu are congelator prea mare, deci iese din discutie. E vorba de oameni de la bloc. d-ardeleanu, on 03 octombrie 2022 - 12:37, said:
Stau la curte in oras, nu am rude la tara; am un solar de 4X6 m, in care am cultivat rosii, ardei, castraveti, vinete, etc...am facut de trei ori bulion de rosii, apoi bulion cu gogosari, ketchup, dulceata de ardei iuti si tocana de legume, pe langa vinete coapte, muraturi etc. ; inca mai am ardei infloriti in solar, cateva rosii, am plantat ridichi si spanac a doua oara...le stropesc cu zeama de urzici+ardei iuti+usturoi+pelin, fara nimic altceva. Deci, se poate si merita. nu am facut zacusca pentru ca are prea mult ulei, prefer tocana. Edited by aaaa4567, 03 October 2022 - 12:45. |
#13
Posted 03 October 2022 - 12:58
zacusca home made merita oricand pentru gustul demential pe care il poti obtine.
n-am gasit, inca, in comert zacusca care sa se apropie la gust. despre preturi, cum ziceau si colegii, ai sanse mai mari sa gasesti preturi putin mai mici sa mergi pe langa Bucuresti sa cumperi de la producatori direct. Edited by Ursul_Polar, 03 October 2022 - 12:59. |
#14
Posted 03 October 2022 - 13:02
Compara cu pretul unui borcan de zacusca de calitate, inmulteste cu numarul de borcane de care ai nevoie si vezi daca merita sau nu sa investesti timpul tau ... la mine mai face soacra-mea, dar cand am cumparat zacusca facuta pe la fermele cunoscute de pe langa Cluj stiu ca nu a fost tocmai ieftina (ultimul rand):
https://www.delicium.eu/produse/ 17 lei borcanul de 300-320 de grame ... 20 de borcane ar fi 340 de lei. Nu e o avere, dar daca pe tine te costa legumele 100 de lei, e totusi o diferenta (sigur, multora pentru 240 de lei nu le merita timpul pierdut, fiecare stie mai bine). Ursul_Polar, on 03 octombrie 2022 - 12:58, said:
n-am gasit, inca, in comert zacusca care sa se apropie la gust. |
#15
Posted 03 October 2022 - 13:08
aaaa4567, on 03 octombrie 2022 - 12:29, said:
Ce substante, fara suparare? te-ai uitat pe un borcan de zacusca? Lăsând substanţele, dar gustul?... Dacă nu văd baba învârtind linguroiu-n ceaun şi jucând mărunţel pe lângă foc, zacusca n-are gust. Cum făcea bunică-mea. Zacusca de pe rafturi nu-i îndeajuns de scăzută, că nu le convine s-o înjumătăţească, e înţesată de ceapă, cu juma de hrib în tot borcanu' dacă pe ea scrie "zacuscă de hribi" şi-n genere c-un gust neutru, indiferent de denumire. Iar dacă-i din prăvăliile cu mărfuri artizanale, tot de nemâncat e, că-i scufundată-n ulei, de parcă nimeni nu mai ştie să facă o zacuscă adevărată. |
|
#16
Posted 03 October 2022 - 13:09
aaaa4567, on 03 octombrie 2022 - 12:54, said:
E vorba de oameni de la bloc. In ultimii ani am rezolvat si mai bine cu marfa, am gasit diverse persoane in grupuri de Facebook cu producatori locali, i-am sunat si mi-au adus marfa direct acasa, iar de obicei o pregateam dupa 1-2 zile, mai ales daca prindeam si weekend. |
#17
Posted 03 October 2022 - 13:19
utopium, on 03 octombrie 2022 - 13:02, said:
............................ Cele facute industrial nu, dar cele facute pe la vreo ferma in cantitati mici sunt foarte asemanatoare cu cele home-made. Cum e exemplul dat mai sus de mine. Edited by tytysor, 03 October 2022 - 13:19. |
#18
Posted 03 October 2022 - 13:21
De 2 ani nu mai facem zacusca la borcane pentru iarna.
Facem maxim 10 borcane de 370 ml pentru consum rapid (famelie mare!) si restul ingredientelor la pungi vidate, portionate, bagate la congelator. Fara ceapa, ca nu se congeleaza. Vrea cineva zacusca - scos din congelator seara si a doua zi dimineata nefasta pune ceaunul pe argaz. SI seara e servita pe masa, racita, gata de pus pe paine. Am facut mai multe borcane doar de cea cu fasole, cred ca mai sunt 15 bucati in pivnita. Cea cu ciuperci se face tot "instant". Ingredientele sunt fie din ograda de la tara, fie cumparate de la targul de legume de la Pucheni - Bucuresti. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users