Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Plasa de umbrire peste gard de pl...

O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...
 Programe TV cu altfel de sporturi

Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...
 Ați prins vremurile cand 120 Volț...

Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu
 Politist mutilat de caine in curt...

Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart
 

Solutii alternative incalzire centrala cu gaz

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1
LSS

LSS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 27.09.2022
Va salut.
Scriu in speranta de a gasi alte solutii aplicabile mie pentru incalzirea casei in constructie in afara de gaz. Precizez ca desi inteleg la nivel teoretic, nu am experienta cu aceste sisteme si orice idee sau calcul pe care il voi scrie, vin din imaginatia mea si ce am citit pe internet. Totodata orice calcul sau decizie este facut(a) pentru bugetul pe care mi-l permit si in ideea ca guvernul isi bate joc de oameni si nu vom avea plafonari sau subventii mereu.

Casa parter - 175 mp construiti si ~145 mp utili. Caramida Porotherm 30 cm + vata 10 cm exterior, vata 10 cm planseu, vata 10 cm acoperis, polistiren extrudat grafitat 10 cm in pardoseala (+ ce o sa mai fie in sapa in viitor).

Situatia sta in felul urmator, in cartierul in care construiesc, exista gaze, cea mai apropiata teava este la 127 m de mine, eu fiind ultimul pe strada.. Dupa 8 luni de asteptare am primit devizul de extindere de la distrigaz/operatorul intermediar pe care l-am folosit si la final ma ajunge 12500 euro extindere, bransament, taxe, retea poarta-centrala. Am incercat sa contactez vecini de pe strada, insa nu am reusit sa gasesc coplatitori.
Inainte sa ma apuc de partea termica, am intrebat operatorul cam cat ajunge extinderea, iar pretul oferit mi s-a parut acceptabil. Nu mi-a spus insa ca este fara TVA (pentru ca o persoana fizica vrea sa stie pretul fara TVA, evident) si nici ca mai platesc 1000+ bransament, 1000 taxe, cutie etc. Din acest motiv, casa deja este echipata cu teava pex 16, calorifere alu Romstal Vision si centrala pe gaz Viessmann Vitodens 100 32kw.
O solutie de incalzire trebuie neaparat sa pun, insa doresc sa fiu sigur ca merita suma aceasta, mai ales ca distrigaz nu iti mai inapoiaza banii in transe, trebuie sa astepti sa se branseze vecinii la teava ta. Asadar, daca sunt nevoit sa platesc o suma maricica, caut si alte alternative, sper mai bune.
Necesar termic estimativ 12-14kwh (145mp * 2.7m * 30-35 W/mc)

1. Incalzire in pardoseala + pdc 12kwh + pv 8kw. Desi pe oricine am intrebat recomanda asta, trebuie sa refac tot circuitul electric, deoarece este tras pe pardoseala. Costul de instalare ale acesteia + parchet triplustratificat (nu pardoseala laminata) ma cam descurajeaza. Plus banii pierduti pe calorifere + centrala.

2. Ventiloconvectoare podea + pdc 12kwh + pv 8kw. Varianta asta mi s-a parut cea mai buna, insa nu am primit raspunsuri pozitive. Pare perfecta pentru ca eliminam aerele conditionate (de banii aia luam VC) si aveam deja trasa instalatia. Am vorbit insa astazi cu un inginer de la Romstal care a fost vehement impotriva lor deoarece fac zgomot sesizabil cand incalzesc, trebuie sa inlocuiesc teava de 16 cu una de 25-32 (nu doar sa imbrac tevile mele in armaflex), trebuie vana cu 3 cai + termostat la fiecare. In acest caz, pretul creste mult si nu ma mai incadrez. Plus banii pierduti pe calorifere + centrala.

3. PV 14kw + centrala electrica 12-14kw. Pentru ca pdc are un COP slab rau pe radiatoare, m-am gandit sa iau banii de pompa si sa maresc sistemul pv ca sa tina o centrala electrica. Avantajul ar fi ca nu schimb nimic in casa si imi lasa posibilitatea ca pe viitor, daca ne strangem 10 vecini sa extindem reteaua de gaz, pot folosi acelasi sistem (+ imi raman panourile extra). Dezvantajul ar fi ca daca calculele mele nu sunt bune sau nu mai pot folosi energia produsa vara sa incalzesc iarna, ma falimenteaza centrala. Stiu ca voi plati taxe la curentul luat din retea mai tarziu, dar daca ajunge cam cat e o factura normala, nu ma deranjeaza. Aici pierd doar banii pe centrala.
Ca si calcule pentru varianta 3 am folosit:
Luni de iarna: 14kw * 6 ore/zi * 30 zile = 2520 kwh * 3 luni = 7560 kwh
2 luni inainte si dupa (productie la jumatate?): 14 * 6 * 30 / 2 = 1260 kwh * 4 luni = 5040 kwh
Apa menajera 3 persoane: 1 kwh/zi * 30 zile * 12 luni = 360 kwh
Pentru consumul electric am folosit o valoare inspirata de la un chirias care a folosit A/C intensiv vara asta si vecinii din cartier de la care scad piscina pe care nu o am.
Consum electric: 500 kwh vara / 300 kwh extra sezon = 4200 kwh.
Total: 17160 kwh anual. Conform site-ului EU de calcul productie PV, un sistem de 14 kw in Corbeanca ar produce 17200 kwh anual. Pe hartie ma incadrez.
In plus, ma gandesc ca pot investi o suma mica in capete termostat smart pentru bai si camera tehnica + alte chestii sa optimizez consumul centralei.

Ce parere aveti? Ce alte sugestii aveti? Si gazele raman in continuare o varianta daca restul sunt complicate, insa doresc sa beneficiez cat mai mult de banii pe care ii dau, nu sa extind reteaua nationala gratis.
Multumesc pentru ajutor.

#2
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,138
  • Înscris: 13.01.2011
Așa ceva nu te ajută?

Attached Files



#3
csi1

csi1

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,147
  • Înscris: 05.09.2007
cred ca ar fi de ajuns o pdc de 8 kW , eu am o suprafata un pic mai mare + zona de munte a jud BC. cu IPAT si imi consuma in medie cam 16 kWh pe zi.

PV-ul de 14 kWp iti produce intr-o luna de iarna fara soare 3-400 kWh , inutili la o CT electrica. eu am 6kWp , pe cele 3 luni din iarna trecuta a produs vreo 900 kWh.

#4
stefan0011

stefan0011

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,234
  • Înscris: 01.09.2021

 csi1, on 28 septembrie 2022 - 03:49, said:

cred ca ar fi de ajuns o pdc de 8 kW , eu am o suprafata un pic mai mare + zona de munte a jud BC. cu IPAT si imi consuma in medie cam 16 kWh pe zi.

16 kwh electrici banuiesc, nu? Ca termici or fi vreo 50. Ca pdc ai si ce COp declara?

#5
florinellll

florinellll

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,052
  • Înscris: 02.09.2009
Cea mai eficienta solutie in zona Bucuresti-Ilfov este o PDC   Aer-Aer
Unii vor spune ""Ba tu ai inventat roata""
Da ,am inventat roata si apa caldaPosted Image
Un sistem PDC Aer-apa cu IPAT nu poate fi mai eficient din mai multe cauze
1}Pdc aer-apa are un consum "parazitar"important din cauza automatizarilor si servomecanismelor
2}Incalzirea in pardoseala are o inertie termica foarte mare si pierderi destul de mari
Daca va imaginati ca IPAT {multi chiar isi imagineaza}primeste 5kw si ofera tot 5kw termici va inselati "amarnic"
3}Costurile TOTALE de achizitie si montaj in cazul sistemului""PDC Aer-apa cu IPAT"" sunt de 10 ori mai mari,comparativ cu PDC aer-aer
Edt
Stiu ,exista un inconvenient legat de curentii de aer in cazul PDC aer-aer,insa daca este montat unde trebuie si cum trebuie nu vor fi probleme.

Edited by florinellll, 28 September 2022 - 07:56.


#6
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Initiator, cred ca esti intr-o eroare cu gazele...
Sunt intr-o situatie asemanatoare la casa de vacanta.
Ma rog am deja sobe, godine din tabla (ce este in comert). In primavara am facut solicitare (cerere de racordare) la Distrigaz Sud (online, am completat toate formularee etc.). Cam in 2 luni am primit scrisoare sa le trimit si-n format fizic. Ok.
Dupa inca o luna imi vine proiectul, impreuna cu contractul de racordare si alte hartii, printre care devizul (cca 60000 lei, pentru 370 m prelungire de teava). Doar ca proiectul era gresit, il modific, semnez restul, trimit (totul online). Dupa iarasi ceva timp imi revin hartiile cu proiectul modificat asa cum am vrut eu. Le resemnez, le retrimit...
Acum o luna primesc un mail, prin care Distrigaz Sud isi cere scuze pentru intarzierile provocate de nesemnarea de catre primaria satului a Certificatului de Urbanism necesar inceperii lucrarilor de prelungire a gazelor pe strada mea.
Ce-am uitat... toate cheltuielile de prelungire a tevilor sunt platite de distribuitor, care alege un puiut de-al lui sa le execute. Poti alege tu o alta firma, dar in acest caz, tu platesti, apoi iti recuperezi banii de la distribuitor, in rate anuale.
Practic, cf. contractului pe care l-am semnat, eu voi plati 250 lei - teava din teava de gaz, pana in poarta la contor (pretul a putut fi estimat in baza proiectului)+ teava de la contor la locul de consum (cu tot ce implica unei firme autorizate pe care eu o voi alege).

Edited by adip1962, 28 September 2022 - 07:53.


#7
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,989
  • Înscris: 22.04.2019
PDC aer apa cu hidrobox prevăzut cu rezistenta electrica+ panouri fotovoltaice cate ai loc

#8
gushpi

gushpi

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,881
  • Înscris: 17.01.2012
@adip - nu, nu se-nșeală!
io am primit ofertă de conectare la rețeaua de gaze aflată la 70 de metri de 20.000 de lei în 2014, apoi de 28.000 în 2018
au zis că nu este economic să facă țeava pe barba lor :(

așa că am ajuns la peleți
iar de 2 ierni cochetez cu mixt peleți (când ext < 2*C) și AC-uri (când ext > 2*C)

pt o iarnă normală consum 2,5 tone peleți pt 111mp P+M, zonă de șes, inclusiv ACM, 2 persoane
în ultimile 2 ierni am avut 1,5 t consum, dar au fost niște simulacre de ierni
utilizând și AC-urile am redus cheltuiala cu 15% pe sezon rece.

@inițiator - în niciun caz CT electrică!!! :(

#9
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 38,000
  • Înscris: 09.01.2007
Pompa de caldura aer - apa ?

#10
Neaceasca85

Neaceasca85

    UE se va scinda pana in 2040

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 88,176
  • Înscris: 14.10.2008
Cat timp mai avem gaz, eu merg pe gaz. Unde nu este gaz da, merita sa te gandesti la alternative daca nu vrei soba pe lemne. Si de regula alternativa nu este una pe curent electric. Si nu merita nimic electric unde exista gaz. Parerea mea.

Posibil sa nu mai avem gaze peste 20 de ani. Daca nu ne dau altii.

#11
LSS

LSS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 27.09.2022
Multumesc pentru raspunsuri.

 crisstonne, on 28 septembrie 2022 - 03:43, said:

Așa ceva nu te ajută?

Nu cred ca am loc suficient si camera tehnica este adiacenta camerei copilului, recunosc ca imi este teama cu asta.

 csi1, on 28 septembrie 2022 - 03:49, said:

cred ca ar fi de ajuns o pdc de 8 kW , eu am o suprafata un pic mai mare + zona de munte a jud BC. cu IPAT si imi consuma in medie cam 16 kWh pe zi.

PV-ul de 14 kWp iti produce intr-o luna de iarna fara soare 3-400 kWh , inutili la o CT electrica. eu am 6kWp , pe cele 3 luni din iarna trecuta a produs vreo 900 kWh.

In medie scrie ca ar produce mai mult, dar toata ideea este bazata pe compensarea cantitativa. Calculul facut de mine este pentru tot anul, iarna luand din retea ce am bagat vara, la pretul de taxe si tva, nu la 3 lei kWh. Este clar ca nu pot folosi iarna doar PV pentru incalzire. Legat de IPAT, pe langa costurile sistemului, mai am de rerutat toate cablurile din casa pe tavan si sa sper ca obtin niste bani pe centrala si caloriferele deja cumparate. Cu siguranta un PDC cu IPAT trebuia de la inceput, acum trebuie sa vad cea mai avantajoasa solutie. Indiferent ce aleg, m-a dat inapoi mult de tot cheltuiala asta.

 adip1962, on 28 septembrie 2022 - 07:50, said:

Ce-am uitat... toate cheltuielile de prelungire a tevilor sunt platite de distribuitor, care alege un puiut de-al lui sa le execute. Poti alege tu o alta firma, dar in acest caz, tu platesti, apoi iti recuperezi banii de la distribuitor, in rate anuale.

Exact asta stiam si eu cand m-am apucat. Insa am citit de 2 ori Ordinul 7 ANRE, am intrebat operatorul tert, am sunat de 4 ori la distrigaz si ultima oara am si tipat la doamna aceea ca "in ordin scrie ca mi se dau banii inapoi in 5 ani, cum nu imi dati nimic?" si mi s-a raspuns ca mi se da inapoi un bransament mediu (valoare 2500 lei) in 5 ani in transe egale. Am recitit Ordinul si are dreptate, asta scrie. Anul trecut iti puteai pune teava pe banii tai si distrigazul iti dadea banii in rate. Acum te "ajuta" si ei cu 2100 lei (sau daca nu faci cu ei, iti dau 2100 lei inapoi in 5 ani), teava e a ta, ei sunt obligati sa faca mentenanta.
Chiar acum am inchis telefonul cu distrigaz pentru ca la art 14, spune ca daca investitia nu este economica pentru OSD, o pun pe banii mei urmand sa imi dea inapoi banii in conditii de eficienta. Cred ca nici ei nu sunt in tema, am solicitat urgentarea raspunsului daca este o greseala ca nu este economic. Totodata insa, mult mai jos scrie si ce am tot auzit eu cu 2100 in 5 ani, atasez imagine. Scrie insa racordare, nu stiu daca e doar bransament sau si extindere. Mereu cand am discutat cu ei, le-am spus ca este extindere si mi-au zis ca se aplica...

[ https://imgur.com/MP50Hdl - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

 BloodRa, on 28 septembrie 2022 - 08:15, said:

PDC aer apa cu hidrobox prevăzut cu rezistenta electrica+ panouri fotovoltaice cate ai loc

pdc + pv folosind sistemul actual cu calorifere alu?

#12
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,657
  • Înscris: 03.12.2005

 crisstonne, on 28 septembrie 2022 - 03:43, said:

Așa ceva nu te ajută?

In situatia data, da, e cea mai buna solutie, mai ales ca solutia e partial implementata deja. Pot fi si butelii mobile, nu neaparat instalatie fixa. Mai ales daca zona e acoperita de furnizori care umplu la domiciliu buteliile.

kWh GPL e undeva la ~30 de bani mai scump decat  pretul (inca) plafonat al gazului casnic considerand pretul retail de la pompa auto. Asta ar insemna 300 lei in plus la fiecare mie de kWh consumata, ceea ce deja nu mai e un cost asa important la preturile curente.

#13
LSS

LSS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 4
  • Înscris: 27.09.2022

 crisstonne, on 28 septembrie 2022 - 03:43, said:

Așa ceva nu te ajută?

Vad ca nu pot sa dau edit la raspunsul anterior. Am sunat acum la o firma si omul a fost foarte amabil. Pare o solutie buna, mai ales ca pot pune rezervorul la poarta, nu langa casa cum credeam eu.
Va scriu ce mi-a transmis, mai am de documentat costurile. Rezervor 1500l propan vapori, la -15 grade, pe 3 luni de iarna cu centrala si suprafata mea, consum 500l de combustibil. 4 lei/l actual, ar veni 2000 lei pe 3 luni. Suna foarte bine, eu nu consider ca cu gaze scad sub 500 lei pe iarna. M-ar mai costa 3000 euro rezervorul + conducta de la poarta la centrala.
Ce parere aveti despre costul consumului de mai sus? Este plauzibil?

#14
sebulbus

sebulbus

    cereal killer

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 25,657
  • Înscris: 03.12.2005
1l de GPL inmagazineaza aproape 7kWh de energie(6.9 si ceva). Asta inseamna un pret pe kWh de 0.57 lei/kWh, de comparat cu pretul kWh din gaz.

Casa acelasi numar de kWh va consuma, indiferent de unde sunt asigurati. La pretul de acum al gazului, cel plafonat, cei ~3500kWh continuti in aia 500l de propan estimati ar costa cam 1250 lei.

Separat de asta, mai exista rezervoare mai mici, incepand de la 500l verticale si orizontale, si mai exista butelii de diverse capacitati si bara de conectare, care-s un pic mai usor de amplasat.

#15
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,306
  • Înscris: 29.05.2004
in situatia data solutia vazuta de mine este PDC aer-apa monobloc (tragi cablu la ea pe afara) + caloriferele deja luate daca sunt destul de mari + boiler termoelectric (aici posibil sa ai probleme cu trasul cablurilor de alimentare dar poti pune si boiler "doar" termic.

panourile vin dupa aia, oricum pretul gazului va creste mai rapid decat cel al energiei electrice in viitorul foarte apropiat ;)

#16
BloodRa

BloodRa

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,989
  • Înscris: 22.04.2019
Da.

#17
cain2k

cain2k

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 990
  • Înscris: 29.06.2008
PDC Sol-Apa sau Apa-Apa. Pentru instalația deja existentă, varianta Aer-Apa nu este optimă, deoarece are COP mic pentru cele 50-55 grade necesare în radiatoare.

În cazul PDC Apa-Apa / Sol-Apa, COP-ul este net superior celor Aer-Apa (aproximativ 5, indiferent de temperatura exterioară), pe când PDC Aer-Apa sunt influențate negativ de temperatura exterioară.

Este adevărat, posibil vei ajunge la costuri totale de CCA.12000 euro, dar nu vei mai avea nevoie de gaz.

Succes !

#18
benis

benis

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 29,066
  • Înscris: 04.02.2011
O altă variantă acceptabilă ar fi să mergi pe o soluție hibridă, încălzire cu pompe termice aer-aer, foarte acccesibilă din punct de vedere al costurilor plus o centrală pe peleți pentru momentele în care ai temperaturi sub câteva grade care poate fi racordată la instalația existentă.

Asta deoarece poți obține un COP mediu apropriat de o pompă termică conectată la sol cu costuri inițiale mai mici.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate