Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

CI+ (Telekom) și TV JVC

Umiditate Beci

Ariston decupleaza incalzire calo...
 Retea interioara CATV proasta. So...

Acte masina de firma la vama

Same Silver 100.4 Position Sensor...

Transfer asigurare auto
 PNI CT36 wireless forum schimbare...

Problema cu un card microSD Samsung

Unde se gasesc piese de schimb MB?

Placa de baza Gigabyte B660M, und...
 Portare abonament la Digi

Bronson laboratories - pareri

Navigatie offline - Romania - Ger...

Pornit banda LED din 2 surse de c...
 

Alternativa daca cade curentul: ce generator de curent am nevoie si cum se conecteaza la panoul electric al casei?

- - - - -
  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1
me_suzy

me_suzy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 29.04.2007
buna ziua. Din cauza unor constructii din zona, se tot intrerupe curentul vreo 3-4 ore. Un APC/UPC tine maxim 30 minute, deci alternativa cea mai buna este sa iau un generator de curent (cu benzina, motorina (diesel) sau gaz).

Intrebarea este:

1. Care ar fi cel mai indicat model de generator (la un pret cat mai accesibil), si ce putere sa aiba? Imi poate da cineva o sugestie de model pe net?
2. Cum se leaga la panoul electric al casei? (sau cum sa fac sa-mi dea curent macar la priza din camera mea, unde am laptopul si modemul).

Edited by me_suzy, 27 September 2022 - 15:43.


#2
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,194
  • Înscris: 28.10.2006
Cel mai simplu in cazul mentionat de tine, un UPS de centrala termica, cu acumulator extern, cel mai ieftin.
Si o baterie de masina de tip AGM de 100Ah. garantat o sa ai 10 ore curent "la priza" de care ai nevoie.
Un generator care sa-l legi la casa ie mai scump si implica modificari in reteaua interna/tablou de sigurante a/al casei.
Google pentru ce am scris pe primele 2 randuri

#3
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,431
  • Înscris: 09.01.2007
pt un consum gen laptop, modem etc nu merita generator, ci UPS + baterie

#4
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,431
  • Înscris: 01.07.2020
Am avut acum vreo luna o pana de curent care a tinut 42 de ore...
In acest timp, am cumparat cel mai ieftin generator pe care l-am gasit, un medialine, cu 1350 lei, care scoate maxim 2200W. Fiind in aceiasi situatie ca tine am inceput prin a alimenta frigiderele, apoi incarcatoarele... pana m-am prins ca pot baga un stecher de la el in orice priza si alimentez toata casa - conditia fiind sa inchid contorul de curent. A mers perfect.
Fac o precizare, eu am facut tabloul electric, stiam ca daca bag curent in orice priza, curentul ajunge in tablou apoi o ia pe circuitul... sa zic normal.
De atunci... nu l-am mai folosit!
De vrei neaparat un generator aduna consumatorii din casa si, parerea mea, aplica 60% la puterea care-ti da. Nu are cum sa-ti fie greu sa nu bagi inductia si boilerul impreuna cand frigiderele merg...

#5
overseas

overseas

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 35,431
  • Înscris: 09.01.2007

View Postviceroy56, on 27 septembrie 2022 - 15:57, said:

Cel mai simplu in cazul mentionat de tine, un UPS de centrala termica, cu acumulator extern, cel mai ieftin.
Si o baterie de masina de tip AGM de 100Ah. garantat o sa ai 10 ore curent "la priza" de care ai nevoie.
Un generator care sa-l legi la casa ie mai scump si implica modificari in reteaua interna/tablou de sigurante a/al casei.
Google pentru ce am scris pe primele 2 randuri

Si pentru acelasi caz, centrala termica - ce specificatii de baterie recomanzi ?

#6
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,194
  • Înscris: 28.10.2006
Centrala pe gaz "suge" max. 200 W din retea.
Faci calculul pentru cat timp vrei autonomie si dublezi capacitatea.
Atentie:
Costa al dracu' acumulatorul de tip deep cycle, care trebuie in astfel de situatii!
Bateria de masina, aia obisnuita, moare efectiv dupa 2-3 caderi de tensiune de care ie vorba in discutie.
Nu puneti baterie de masina sau AGM la UPS de calculator, chiar daca e APC cu AVR si sinus pur. Nu poate sa incarce bateria corespunzator. Are alte caracteristici de incarcare/descarcare si testare a capabilitatilor.
Nu vorbesc de alea simple, ieftine APC, ca ie la fel cu "pomenile" made in China, care tin 10 minute un PC cu monitor.
Dai un ban, da' esti sigur ca nu-l mai ai!

Edited by viceroy56, 27 September 2022 - 16:46.


#7
me_suzy

me_suzy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 29.04.2007

View Postadip1962, on 27 septembrie 2022 - 16:27, said:

Am avut acum vreo luna o pana de curent care a tinut 42 de ore...
In acest timp, am cumparat cel mai ieftin generator pe care l-am gasit, un medialine, cu 1350 lei, care scoate maxim 2200W. Fiind in aceiasi situatie ca tine am inceput prin a alimenta frigiderele, apoi incarcatoarele... pana m-am prins ca pot baga un stecher de la el in orice priza si alimentez toata casa - conditia fiind sa inchid contorul de curent. A mers perfect.
Fac o precizare, eu am facut tabloul electric, stiam ca daca bag curent in orice priza, curentul ajunge in tablou apoi o ia pe circuitul... sa zic normal.
De atunci... nu l-am mai folosit!
De vrei neaparat un generator aduna consumatorii din casa si, parerea mea, aplica 60% la puterea care-ti da. Nu are cum sa-ti fie greu sa nu bagi inductia si boilerul impreuna cand frigiderele merg...

ai putea sa-mi dai link pe web de la acest model? Fiindca se pare ca sunt mai multe, nu stiu care este exact modelul folosit de tine.

apoi, ce inseamna sa aplic doar 60% din puterea care o da? cum se face asta?

#8
cristian68n

cristian68n

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 950
  • Înscris: 01.06.2012
O varianta destul de simpla....
[ https://www.youtube-nocookie.com/embed/h0nKulC1q_I?feature=oembed - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#9
Argv

Argv

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,031
  • Înscris: 25.10.2007
.

Edited by Argv, 27 September 2022 - 17:28.


#10
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 42,926
  • Înscris: 01.12.2001
Nu are niciun sens sa aplici 60% din suma consumatorilor.
Niciodată nu o sa ai simultan: boiler, mașina de spălat pe încălzire, fier de calcat, plita electrica, cuptor electric, instant încălzire apa, poate și frigider, robot, etc
Ăștia sunt marii consumatori. Suma sare de 10 kWh.
Restul: laptop, tv, router, PC, becuri led, nu consuma mult: câțiva Wh fiecare.

Pt laptop și router e suficient ups
Însă ai net daca pica curentul în toată zona? Mulți provideri se alimentează cu curent tot din zona ta.


#11
me_suzy

me_suzy

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 627
  • Înscris: 29.04.2007
cineva a facut urmatoarea combinatie: a legat un UPS Well de 800VA la o baterie de 12 V. De legat e foarte simplu + la +, si - la -

cica la combinatia asta tine si frigiderul cateva ore, si laptopul si modemul.

Edited by me_suzy, 27 September 2022 - 17:28.


#12
strongsss

strongsss

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,929
  • Înscris: 27.10.2007
am pus un acumulator auto acum patru ani pe un ups care da curent la 2 dvr, 10 camere, 2 rutere, 1 switch, 1 calc cu display, 2 becuri de 10Wati.
a cazut curentul de mai multe ori (o data pe luna?!?!), bateria e Ok.
ce-i drept, bateria nu s-a descarcat niciodata pana la zero.

View Postviceroy56, on 27 septembrie 2022 - 16:46, said:

Bateria de masina, aia obisnuita, moare efectiv dupa 2-3 caderi de tensiune de care ie vorba in discutie.
Nu puneti baterie de masina sau AGM la UPS de calculator, chiar daca e APC cu AVR si sinus pur. Nu poate sa incarce bateria corespunzator. Are alte caracteristici de incarcare/descarcare si testare a capabilitatilor.


Edited by strongsss, 27 September 2022 - 17:32.


#13
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,431
  • Înscris: 01.07.2020

View Postme_suzy, on 27 septembrie 2022 - 16:59, said:

ai putea sa-mi dai link pe web de la acest model? Fiindca se pare ca sunt mai multe, nu stiu care este exact modelul folosit de tine.
apoi, ce inseamna sa aplic doar 60% din puterea care o da? cum se face asta?
Modelul meu este MLG 2500/1. Il gasesti oriunde pe net. Consumul este aproape de 1 l benzina/ora. Bun, chiar foarte bun.
60%... hai sa zicem ca ai adunat toti consumatorii din casa si ti-a dat o putere totala de ... habar nu am, sa zicem 5000 w. 60% din 5000 w fac 3000 w. ai nevoie de un generator de 3000 w.
Procentul asta imi apartine... In fapt te poti descurca si cu 40% din consumul maxim. Poate si cu 30.%. Frigiderele nu merg non stop, boilerul incalzeste apa si apoi se opreste, hidroforul baga apa si apoi sta, s.a.m.d,. Din acest motiv, mereu am zis ca te poti organiza a.i. orice generator sa-ti tina consumatorii vitali, si nu toti si sa o duci asa cateva zile. Pana la urma, cat poate tine o pana de curent? Maxim?

#14
EMPP

EMPP

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,530
  • Înscris: 12.01.2018

Vizualizare mesajviceroy56, pe 27 septembrie 2022 - 16:46, a scris:

Centrala pe gaz "suge" max. 200 W din retea.

te întreb atunci de ce cu un invertor de 500w n-am reușit să pornesc centrala?se auzea numai un bâzâit
trebuie luat din acela pur sinusoidal?

Edited by EMPP, 27 September 2022 - 18:22.


#15
Bogotta

Bogotta

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,078
  • Înscris: 24.02.2017
Asa ceva iti trebuie.

La mine insa nu a functionat pentru ca apartamentul meu (in mod misterios) nu are impamantare .....  Iar centrala nu a vrut sa functioneze doar pe baterie nici moarta. asa ca am dat aparatul inapoi.

Aparatul are invertor incorporat si scoate sinusoida pura.  Altfel iti ''macina'' motorul din interiorul centralei.  Pentru un laptop insa merge si un aparat fara sinusoida pura.

Attached Files

  • Attached File  444.jpg   84.86K   46 downloads

Edited by Bogotta, 27 September 2022 - 18:42.


#16
dorin_2k

dorin_2k

    Master Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 42,926
  • Înscris: 01.12.2001
Eu daca adun toate aparatele electrice ce le am in casa sar de 50 kWh. Desigur că îs folosite pe rând sau ocazional. Aparatul de sudura de 2-3 ori pe an. ;)
Însă am consumul lunar de 150 kWh
Deci aia cu 40 sau 60% din tot ce ai in casa e un mit neconfirmat.
Trebuie sa acoperi ceea ce ai absolut nevoie.
Daca îți pica curentul desigur că nu te apuci de calcat, spălat, sau folosit aparate mari consumatoare

#17
gushpi

gushpi

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,745
  • Înscris: 17.01.2012
în caz de pană de curent vreau să funcționeze:
-routerul (50W)
-frigiderul (1200W la pornire, apoi la jumate)
-televizorul (170W)
-fo' 3...4 becuri (cam 40 W LED)
-soba (400W la pornire, apoi 150W)

pt asta am un generator de 3kW

de la generator am un cablu electric până la tabloul electric unde se conectează printr-un contactor (sau cum draku s-o chema) manual
la picarea curentului, decuplez marea siguranță de intrare și cuplez generatorul

BGS-ul mă anunță prin sms când revine c.e. :P

Edited by gushpi, 27 September 2022 - 20:11.


#18
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,194
  • Înscris: 28.10.2006

Vizualizare mesajEMPP, pe 27 septembrie 2022 - 18:21, a scris:

te întreb atunci de ce cu un invertor de 500w n-am reușit să pornesc centrala?se auzea numai un bâzâit
trebuie luat din acela pur sinusoidal?

Ti-a raspuns Bogotta.
1. Trebuie sinus pur daca bazaie centrala - motorul pompei de recirculare
2. Centrala sa mearga si fara legare la impamantare si indiferent cum o legi in priza - faza/nul.
3. invertorul de 500W cati W REALI scoate? Ca un motor electric, chiar asa mic cum este la centrala, trage la pornire spre dublul curentului consumat  in functionare normala. Si ai cel putin 2 motoare: ventilator si pompa de recirculare

Sunt si centrale care functioneaza si cu "invertoare" cu sinusoida simulata, dar nu e cazul la tine, dupa ce spui.

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate