Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
ajutor

Whisky for Mac

Xiaomi 14 Gpay

Izolare zid exterior de scandura
 Dezinstalare drivere W11 23H3

Recomandare masina de spalat fiab...

BSOD din cauza Intel Audio DSP dr...

De ce sunt oamenii nostalgici
 Cum vand casa fara factura Hidroe...

Scor FICO minim

Tonometru compensat CAS?

polita RCA ONLINE
 Termostat frigider - verificare

Mai au PC-urile vreun viitor?

Centrala termica immergas

Amenda in Lipsa ?
 

NASA loveste un asteroid azi/DART...

- - - - -
  • Please log in to reply
78 replies to this topic

#55
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,056
  • Înscris: 17.01.2012
p-atunci începea perioada „flower-power”, lumea era mai romantică
azi numai paranoia e-n capul nostru(meu :P )

#56
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009

 Fane, on 28 septembrie 2022 - 09:14, said:

O misiune din asta spatiala e o chestie extraordinar de complexa si normal ca trebuie sa testezi ce ai construit ca sa fii sigur ca functioneaza totul conform planului.

Eu spun ca toata chestia a avut si o oarecare componenta politica, adica reafirmarea suprematiei tehnologice a americii. S-a mai dus o asemenea batalie politica in spatiu in anii ‘60 intre USA si URRS la vremea aia cu primul om in spatiu, primul om pe luna…

Nu cred ca americanii mai au nevoie sa arate odata in plus distanta la care se afla in fata celorlalti in domeniul aerospatial.
Politica a cedat demult locul economicului, afacerilor si cercetarilor dar desigur ca importanta politica nu a disparut complet.

In cazul de fata sigur ca amatorii de competitii pot spune ca uite, ei au fost primii care…. etc, dar dat fiind realitatea din domeniu realizarea vine ca ceva de asteptat, normal, oricum nefiind deloc ceva extraordinar din aproape nici un punct de vedere (hai sa zicem ca au fost buni la nimerit tinta).

Lovirea asta reprezinta un prim pas in a face ceva practic impotriva amenintarii asteroizilor. Deocamdatape ceva mic, sa se vada mai usor efectul, probabil in viitor cu ceva mai mare forta sau prin alt mod.
Asa cum s-a facut acum reprezinta ceva foarte riscant pentru ca precizia cu care trebuie lovit obiectul astfel incat sa i se devieze traiectoria in modul dorit trebuie sa fie extrem de mare, succesul depinzand de multi factori, greu de estimat.
E vorba de ex. de a cunoaste exact masa asteroidului, pozitia centrului de masa, traiectoria/orbita sa, miscarea in jurul centrului de masa, interactiunea gravitationala cu alte obiecte pe langa care trece inainte si dupa lovire. Ati vazut ca bietul asteroid era in apropierea unuia mai mare, iar fotografiile (cel mai interesant lucru pana acum) au aratat influenta gravitatiei, chiar una extrem de mica, asupra unor corpuri mai mici, acei bolovani care stateau “cuminti” la locul lor desi per ansamblu asteroidul se rotea incet.

Sunt niste lucruri extrem de complicate acolo, fiecare asteroid va fi altfel si nimeni nu vrea sa-l loveasca ca pana la urma sa-l indrepte si mai bine spre Pamant…

#57
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,056
  • Înscris: 17.01.2012
ai punctat excelent mulți factori
pt mine, un semn de-ntrebare este cum se combină (vectorial :P ) atracția gravitațională a bolovanului mare, cu cea a pământului și - deloc de neglijat - cu cea solară!
ok, mișcăm asteriodul de pe orbita sa, dar apoi combinația celor 3 forțe gravitaționale poate fi estimată cum va acționa mai departe?
sau ne bazăm că sunt șanse mici/extremde mici ca noua orbită să se intersecteze cu cea a terrei?

PS: io aș vedea altfel soluția, „plantarea” mai multor explozibili pe asteroid, fărâmițarea sa, astfel încât fragmentele să fie mai ușor de gestionat.

#58
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,212
  • Înscris: 05.06.2002
Pt deviere nu-i asa complicata treaba, ii aplici un impuls mai mare sau mai mic cat de cat perpendicular pe directia lui sa se duca oriunde altundeva numai pe pamant (directia lui initiala, daca se presupune ca era periculos pt noi) nu. Nu-s prea multe calcule de facut.

Problema e enorm mai complexa si riscanta daca vrei sa faci pe el minerit spatial, ca tot a adus gushpi in discutie asta. Ca sa-l ai la indemana pt minerit ar trebui sa-l pui prima data pe orbita pamantului. Asta insemna ca iei un bolovan din spatiu care nu reprezenta nici un pericol pt noi si-l deviezi spre pamant, da’ asa oleaca pe langa el… :) acolo e problema de calcule si corectii, ca e ca si cu Robin Hood, incerci sa tintesti cu arcul marul pus pe capul fiului tau.

Edited by Fane, 29 September 2022 - 09:58.


#59
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
In legatura cu devierea: trebuie stiut exact unde trebuie lovit, locatie, moment, forta dar cum am spus trebuie mai intai sa stii structura bolovanului, altfel nu faci decat sa-l rotesti, cea mai mare parte din forta impactului risipindu-se.
Distrugerea in bucati: probabil iese din discutie, ai de gestionat dupa aceea un numar mare de obiecte care pot face prapad pe Pamant. Desigur ca depinde de marimea lor, dar poti sa fii sigur ca nu e una mai mare de X metri care s-ar presupune ca nu ar fi pericol mare?
Oricum calea e deschisa dar nimic mai mult decat teorie. Impact cinetic nu are importanta dat fiind masa infima a obiectului trimis sa loveasca, utilizarea explozivilor incerta datorita energiei necesare (chiar nucleari, nu fac mare lucru in spatiu).

O idee mai veche e cea care presupune instalarea unor motoare de racheta acolo, asemanatoare cu SRB urile de la navete sau SLS, care sa imprime un impuls suficient la momentul potrivit. Actiune majora, de durata.

Mineritul mai asteapta, este inca loc de cautat pe Pamant, pana acum nu s-a facut decat sa se zgarie infim pe suprafata lui. Deocamdata cel spatial este doar SF, de proasta calitate.

Edited by Rosebud09, 29 September 2022 - 18:01.


#60
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Din cate am inteles, NASA a lovit un satelit al unui asteroid, care ar putea avea ceva metale interesante. Prin asta, deduc ca NASA vrea sa scoata satelitul de pe orbita asteroidului mare si sa-l aduca mai aproape. Daca merge mai impusca si Armaghedonu' (pentru opinia publica) si, sigur va obtine o gramada de finantari.
Este corect?
Ok, exista vreun rezultat pana acum? Satelitul ala ar fi trebuit sa faca ceva in 2-3 zile sau cat au trecut de atunci...
PS. Aia cu mineritul pe pamant e problematica. State, politica, aliante... plus ca in spatiu pe langa lipsa ingradirilor, sunt si alte minereuri!

Edited by adip1962, 29 September 2022 - 18:23.


#61
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009

Observ ca ala multi a prins partea cu minereul, este deocamdara o prostie datorita costului absolut astronomic care face sa nu renteze absolut de loc. CE sa cauti???
Cum am spus, nici peste sute de ani, ramane de vazut ce progrese fantastice s-ar putea face in domeniu.
E cam la fel cum unii novici absoluti se entuziasmeaza cand aud de propulsia warp sau curbarea spatiului, fara sa se gandeasca ce energie enorma trebuie pentru asta.

NASA impreuna cu SpaceX au facut acest experiment si pentru a atrage atentia. Sunt necesare inca multe altele, fonduri foarte mari de bani dat fiind ca e in joc existenta planetei. Un singur bolovan, nu mult mai mare decat cel pe care l-ati vazut ne poate termina, iar asta se poate intampla oricand.
Dat fiind istoria si statistica acest sfarsit e sigur, la fiecare 1-2 milioane de ani Pamantul e lovit de un asteroid de cel putin 50 de metri. Craterul acela urias din Arizona a rezultat din coliziunea cu un asteroid de acea dinensiune, se pare ca unul “standard” adica facut din fier si nichel adica dens si cu masa f. mare.

As zice ca asta ar fi principala activitate sau preocupare a tehnologiei spatiale, chiar mai mult decat umblatul dupa cai verzi pe pereti pe Marte sau altundeva.

#62
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,056
  • Înscris: 17.01.2012

 Rosebud09, on 29 septembrie 2022 - 17:58, said:

O idee mai veche e cea care presupune instalarea unor motoare de racheta acolo, asemanatoare cu SRB urile de la navete sau SLS, care sa imprime un impuls suficient la momentul potrivit. Actiune majora, de durata.

hehe, întâi să facem o rachetă să depășească prima viteză cosmică! :)

 Rosebud09, on 29 septembrie 2022 - 21:10, said:

Observ ca ala multi a prins partea cu minereul, este deocamdara o prostie datorita costului absolut astronomic care face sa nu renteze absolut de loc. CE sa cauti???

vezi, asta nu o vom afla curând :P

 Rosebud09, on 29 septembrie 2022 - 21:10, said:

Craterul acela urias din Arizona a rezultat din coliziunea cu un asteroid de acea dinensiune, se pare ca unul “standard” adica facut din fier si nichel adica dens si cu masa f. mare.

...iar tot Ni-ul acela l-a luat... :o ?
(că de fer știm cine s-a ocupat!!! :) )

#63
denisbirda1

denisbirda1

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 363
  • Înscris: 07.03.2022
Cineva spunea aici ca in 2029 un asteroid va lovi pamantul. :D
Oare vom scapa?

#64
Fly_85

Fly_85

    #5

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,263
  • Înscris: 15.06.2014

 denisbirda1, on 30 septembrie 2022 - 09:28, said:

Cineva spunea aici ca in 2029 un asteroid va lovi pamantul. Posted Image
Oare vom scapa?

dupa ultimele calcule (2014 sau 2016 parca) (Apophis)acesta nu mai e o amenintare, "ratand" acea traiectore, denumita si " gaura de cheie", care ar fi presupus o reintalnire cu Terra in 2029.
Acesta insa, ne va "saluta" de la o distanta foarte mica (32.000km) in data de 13 aprilie, 2029

sa speram ca nu ne vom intalni din nou cu el peste alti 7 ani (2036), unde nu se stie inca ce impact va avea gravitatia pamantului asupra sa si ce traiectorie ii va da dupa aceea

Edited by Fly_85, 30 September 2022 - 14:35.


#65
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020

 Rosebud09, on 29 septembrie 2022 - 21:10, said:

Observ ca ala multi a prins partea cu minereul, este deocamdara o prostie datorita costului absolut astronomic care face sa nu renteze absolut de loc. CE sa cauti???
https://www.milkenre...space-is-coming
https://www.washingt...ontracts-named/
Toata lumea stie ca in spatele noii misiuni Artemis sta de fapt reintoarcerea pe Luna, de data asta permanenta si... mineritul ei. O sa zica ca-i pentru apa, oxigen etc. Daca data trecuta era o competitie SUA-URSS ei na, acum ca aparut China care are un program spatial serios si foarte competitiv. Sa nu uitam ca China are 2 module pe orbita din statia ei spatiala, ca are un robot pe Luna s.a.m.d. SUA nu are o statie spatial proprie... Da, SUA este inca inainte, dar cat timp va mai fi? Decalajele par a fi estompate rapid.
O sa vedeti cand se va gasi ceva valoros cum vor fi aruncate la cos toate conventiile privind spatiul. SUA clar va pasa responsabilitatea la companiile sale si ... uite asa lumea va progresa si ne vom trezi in avatar. Ca tot vine partea a II-a...
Nu uitati ca e in sangele americanilor sa cucereasca teritorii. Asa s-a format ca natie. Acum nu va inflamati, ca-s rusofob...

Edited by adip1962, 30 September 2022 - 15:20.


#66
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Observ o multime de erori de judecata in textul de mai msus, probabil influentate de optiuni politice.

De fapt este normal. in momentul de fata, la zeci daca nu sute de ani de o reala activitate de minerit spatial partea politica este cea mai importanta alaturi de cea regulatorie, sa stie lumea ce sa faca, sa nu iasa cu scandal.
Fara indoiala ca scandal va fi la un moment dat.
Deocamdata sunt primii pasi intr-un domeniu care asigura loc de munca pentru o gramada de indivizi manati de fel de fel de intentii, cele mai multe legate de orgoliu.

Era vorba insa de asteriozi, lovire, deviere nu despre Luna si minerit.

Oamenii se entuziasmeaza repede, articolele de azi din presa nu difera mult de cele de acum 50 de ani.
Da, trebuie sa mergem acolo sa minerim, ca ne-am plictisit de luat de pe Pamant, nu stim acum nici ce, nici unde sau pentru ce, dar in tot cazul trebuie niste legi serioase, sa nu se bage nimeni peste altii. Avem niste fonduri de cheltuit, oameni in nevoie de bani, hai sa le dam in numele progresului tehnologic si spre cresterea prestigiului national. Precis ca state ca Luxemburg, care s-au bagat tare in asta au interese economice puternice in viitorul indepartat.
Asta daca stadiul dezvltarii tehonologiei spatiale nu ar fi asa de penibil, cel mai evident fiind acea Artemis cu al ei Orion, mai slabe ca performanta de cat erau vechile rachete acum 50 de ani.

In timpul asta, planeta sta sa explodeze din cauze interne si a unui grup de indivizi care au luat-o razna de tot.

Edited by Rosebud09, 30 September 2022 - 18:30.


#67
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Fiecare cu optiunea lui (aia politica). Incerc pe cat pot sa gandesc obiectiv. Daca Rusia, nu mai reprezinta mare lucru in spatiu, China i-a luat locul. Ma ingrijoreaza ca UE incepuse bine si... a luat o pauza.
Mineritul... intr-o forma mica deja s-a intamplat. S-a forat pe Luna, pe Marte, in unele cazuri mostre au fost aduce pe pamant... lipseste partea de metalurgie, dar mineritul propriu zis... s-a intamplat. La o scara minuscula, dar da.
De asemenea, japonezii au forat, extras si adus pe pamant mostre dintr-un asteroid. Nu-i mare diferenta intre luna si un asteroid. Daca poti trai mai mult intr-un loc o sa o poti face si in altul. Ca nu ajungi asa repede si nu poti evacua la fel de repede... e alta treaba deja.
De asta spun, companiilor americane nu le va pasa prea mult cand vor incepe asta. Exista companii de asigurari. Gandeste-te la documentarele privind constructia cailor ferate in SUA. Va fi ceva similar, doar ca in spatiu.
SI am facut referire la ei, ca-s cei mai avansati. Cu bunele si relele lor, doar ca ei le recunosc si asa au devenit stiute.

Edited by adip1962, 30 September 2022 - 20:28.


#68
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009
Se pregateste viitorul, in caz ca mineritul va deveni vreodata real.
Oricum nu va fi vorba de adus pe Pamnant nici un minereu ci direct obiectele/piesele finale obtinute acolo la fata locului sau folosirea materiilor prime si produselor pentru construirea si exploatarea viitoarelor asezari spatiale.

Costurile vor fi enorme, fiti siguri ca nici un proiect serios nu va trece fara un calcul de cost/eficienta. Cercetarea e una, productia complet altceva.

Pana atunci sa nu vina vreun asteriod sa ne aduca minereu pe gratis. Prevenirea e mult mai importanta decat orice in domeniul spatial. Nu inseamna sa se abandoneze sau sa se neglijeze alte aspecte.

#69
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,056
  • Înscris: 17.01.2012
„...Craterul acela urias din Arizona a rezultat din coliziunea cu un asteroid...”

deci nimeni nu știe unde s-a dus asteroidul 'cela, dar toți sunt de acord că era Ni+Fe Posted Image

„...Costurile vor fi enorme, fiti siguri ca nici un proiect serios nu va trece fara un calcul de cost/eficienta...”

a zis colegu despre căile ferate amerecane... ȘI acelea implicau costuri uriașe, fără a ști dacă CHIAR vor subjuga indienii, și totuși s-au făcut!

și zici bine: acum e cercetare!
producția va-ncepe când ceva va fi clar!

Edited by gushpi, 02 October 2022 - 20:24.


#70
Rosebud09

Rosebud09

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,619
  • Înscris: 02.10.2009

 gushpi, on 02 octombrie 2022 - 20:20, said:

„...Craterul acela urias din Arizona a rezultat din coliziunea cu un asteroid...”

deci nimeni nu știe unde s-a dus asteroidul 'cela, dar toți sunt de acord că era Ni+Fe Posted Image

Dupa aspectul si strucura geologica s-a tras concluzia ca a fost un obiect masiv/greu de cca 50 m diametru la impact  Marea majoritate a meteoritilor de adest fel sunt compusi in majoritate din fier, nichel, alaturi de alte materiale. Nu stiu ce s-a gasit si ce nu, posibil ca materialul sa fi fost pulverizat si in timp oxidat si imprastiat.
Ai alta explicatie mai buna?

„...Costurile vor fi enorme, fiti siguri ca nici un proiect serios nu va trece fara un calcul de cost/eficienta...”

a zis colegu despre căile ferate amerecane... ȘI acelea implicau costuri uriașe, fără a ști dacă CHIAR vor subjuga indienii, și totuși s-au făcut!
La vremea aceea, ca si acum de altfel, constructia unei cai ferate era /este un lucru clar, problemele care ar apare pe parcurs putand fi stiute, anticiapate cu un grad bun de certitudine. Oricum, comparatia cu caile ferate nu are sens, acum nici macar nu s-au inventat metodele care ar putea face exploatarea minerurilor extratereste posibila macar, nu mai vorbim de exploatare curenta. Asta mai ales ca nu exista absolut nici un motiv pentru a se incepe, altul decat de cercetare. Nici nu stim ce ne-ar trebui. Comparativ cu costurile pe care le vedem acum pentru practic niste maruntisuri (vezi SLS sau chiar Starship) e de bun simt sa ne gandim ca ar fi vorba de niste costuri foarte mari, extrem de greu de justificat prin valoarea obtinuta (daca ar fi sa se aduca ceva pe Pamant) singura optiune fiind aceea a nu avea incotro si folosi materialele pentru constructii "la fata locului" sau in apropiere.

și zici bine: acum e cercetare!
producția va-ncepe când ceva va fi clar!

Edited by Rosebud09, 03 October 2022 - 17:35.


#71
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,212
  • Înscris: 05.06.2002

 gushpi, on 30 septembrie 2022 - 08:31, said:


hehe, întâi să facem o rachetă să depășească prima viteză cosmică! Posted Image
n-am facut-o?

#72
adip1962

adip1962

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,487
  • Înscris: 01.07.2020
Sa revin cu intrebarea mea initiala...
Exista vreun rezultat la acest demers?

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate