Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Avocatul Poporului vs European Om...

Recomandari firme pentru draperii...

Receptie Eutelsat 5 West. Este po...

Poti receptiona semnal de la mai ...
 Cabluri HDMI 2.1 de 4m-5m care sa...

Zoom comparat cu Google Meet

Monitor/Display wireless?

Pornire greoaie dupa cateva zile ...
 De la un proiect scris in python ...

Audi A4 B9 quattro 190 CP!

Tepari la pariuri pe TikTok

Banca imi cere justificativ fondu...
 schema pcb ELECTRA CIM150 PAS

Probleme stomac

Sfat achizitie bicicleta oras

Canalele Sky Showtime 1 și S...
 

Cum credeti ca ar fi fost lumea fara dominatia consumerismului american?

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
65 replies to this topic

#55
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,210
  • Înscris: 05.06.2002
N-ar fi falimentat toti, s-ar fi restrans piata. Piata de becuri a cunoscut o crestere la vremea aia din cauza electrificarii explozive si ei au dorit sa evite restrangerea pietei ce se preconiza odata cu temperarea electroficarii de zone noi.

Am auzit o ideie care ar putea conduce spre temperarea consumerismului: nu mai cumperi produsul, cumperi serviciul. Ceva de genul nu mai cumperi imprimanta de la HP, cumperi serviciul de imprimare. Imprimanta, cartusele raman proprietatea furnizorului serviciului care dintr-o data are interesul s-o faca durabila si upgradable si in cartusul de cerneala sa nu mai puna cip. Vedem daca in directia asta vor evolua lucrurile. E cam diametral opus fata de ce aveam pana acu.

#56
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,863
  • Înscris: 28.11.2006
Cred ca e taman pe dos. Daca imprimanta nu mai e a ta ci a HP, aia pot sa-ti ceara oricati bani pe tonere si service. Tu devii prizonierul lor, asa cum suntem prizonierii furnizorilor de telefonie, gaze si curent. In final o s platyim mai mult, chiar daca defalcat lunar, ca sa nu ni se para ca suntem jefuiti.

#57
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,410
  • Înscris: 15.06.2007

 lupini, on 03 octombrie 2022 - 14:52, said:



Progresul e în primul rând igiena. Posted Image

Apoi progresul e economic: dacă toate produsele ar dura mult, n-ar mai fi nevoie de noi locuri de muncă, și, ar trebui să întrețin eu și tu asistații social, că deh, țin chiloții 10 ani, și deci nu mai e nevoie de fabricarea altora.







Cumperi din ăia mai ieftini. Economia de piață, în care sunt mai multe oferte...e tot progres.
consumerismul inseamna defapt munti de deseuri/ gunoaie.

Hainele de slaba calitate inseamna eliminarea refolosirii lor.  Lumea cumpara haine "la moda". Cand se demodeaza, cumpara altele noi.
Cei cu posibilitati limitate apeleaza la sh.  Dar nici la sh nu primesc haine rupte.

Nu se omoara nimeni cu reciclarea textilelor rezultate din miliardele de haine aruncate, si nici macar biodegradabile nu sunt, tesaturile fiind un amestec de fibre naturale si plastic.

Am un rahat de cuptor electric de la o firma care nu stiu daca mai exista acuma. Este incorporat in mobila. S-a rupt o garnitura de cauciuc de la usa cuptorului. O sa desfac toata mobila ca sa arunc cuptorul din cauza unei garnituri? Nu se gaseste o garnitura de schimb pe dimensiunea respectiva.

La electronice, mai nou, tendinta este de a face alimentatoarele sa cedeze, desi produsul este in stare buna. Mai ales la routerele WiFi. Incep sa tiuie, se incalzesc si crapa.

 lupini, on 04 octombrie 2022 - 15:15, said:



Consumul ridicat însemnă progres, nu nebunie. Un consum ridicat duce la cerere mai mare, care aduce dezvoltare, care aduce locuri de muncă...acestea aduc bunăstare, ce aduce profit, ce aduce progres prin cercetare. De asta eu sunt un adept al consumerismului ridicat: doar acesta aduce progres și bunăstare ! Austeritatea întotdeauna a adus regres și sărăcie.

Eu nu sunt deloc un iubitor de trecut, mai mult decât o vizită în muzee, palate și locuri vechi. Chiar aceste palate și muzee mă fac să iubesc contemporaneitatea, cu toate relele ei, rele care sunt mult mai puține și...mai puțin rele decât sărăcia vremurilor trecute.

Homo sapiens din prezent trăiește în cea mai confortabilă societate din toate câte au existat de la apariția acestei specii.
Bull shit!

Senzatia noastra de bunastare apare din munca prost platita din China, ca sa avem noi produsele ieftine.

Lumea trece cu vederea faptul ca majoritatea obiectelor sunt fabricate in Asia, vandute la niste preturi care au generat in timp niste averi colosale pentru unii. Totul este despre profit.

Cand lucrurile sunt foarte ieftine si proaste, nu vad altceva decat resurse naturale irosite, transformate in gunoi.

Ce ar fi daca muncitorii chinezi ar fi platiti cinstit?

Atunci produsele ar fi mai scumpe, si ar disparea bunastarea, pentru ca nu ne-am putea permite atat de multe lucruri pe care sa le aruncam dupa putin timp.

In Koreea de Nord oamenii nu stiu desore cum traiesc occidentalii, si probabil ca au impresia de bunastare.

Bunastarea nu inseamna shopping din lipsa de ocupatie.

Edited by tfmercedez, 11 October 2022 - 08:55.


#58
djl

djl

    Smrt fačizmu, sloboda narodu! Îmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,447
  • Înscris: 13.06.2004
China şi alte părţi. Dacă ar duce-o lumea mai bine în alte ţări, să vezi cum ar creşte consumul şi produsele care ţin mai mult nu ar duce la scăderea excesivă a consumului. Asta încerc s-o explic de ani.
Iar dacă ai da mai mult pe ţoale, dar ar ţine mai mult, atunci ai rămâne cu bani pentru altceva. Da' îi doare undeva. Eu găsesc mai greu haine în care să mă simt confortabil, aşa că nu îmi place să se strică uneori cam repede, dar nu le pasă.

Edited by djl, 11 October 2022 - 09:32.


#59
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,220
  • Înscris: 29.12.2006

 tfmercedez, on 11 octombrie 2022 - 09:13, said:

consumerismul inseamna defapt munti de deseuri/ gunoaie.

Hainele de slaba calitate inseamna eliminarea refolosirii lor.  Lumea cumpara haine "la moda". Cand se demodeaza, cumpara altele noi.
Cei cu posibilitati limitate apeleaza la sh.  Dar nici la sh nu primesc haine rupte.

Orice problemă aduce cu ea alte probleme care au nevoie de soluţii. Or, chiar căutarea acestor soluţii aduce progresul. Da, există deşeuri în urma consumului tot mai mare, dar prin noi idei pentru a se rezolva problema asta, societatea avansează.






 tfmercedez, on 11 octombrie 2022 - 09:13, said:

Senzatia noastra de bunastare apare din munca prost platita din China, ca sa avem noi produsele ieftine.

Lumea trece cu vederea faptul ca majoritatea obiectelor sunt fabricate in Asia, vandute la niste preturi care au generat in timp niste averi colosale pentru unii. Totul este despre profit.

Una dintre probleme de înţelegere ale unor aspecte istorice este evoluţia ! Aceasta - evoluţia - e o transformare atât în mediul natural cât şi în cel social, prin adaptare la mediu, atât natural cât şi social. Or, aceasta se face prin diversificare ! Repet: diversificare !

Şi cum se ajunge la diversificare ?! Prin diviziunea muncii. Repet şi asta: diviziunea muncii !


Diviziunea muncii a evoluat, adică s-a extins de la trib, la oraş, naţiune, continent, Glob. Să ne gândim la Liga Hanseatică, pe urmă la Uniunea Europeană.

Evoluţia comerţului a urmat diviziunea muncii, care şi el s-a făcut între triburi, apoi între oraşe-stat, între regate şi imperii, iar acum, între continente. Lumea se dezvoltă prin comerţ, care la rândul lui deschide noi orizonturi ştiinţifice. Dacă regii Isabela de Castilla şi Ferdinand de Aragon nu doreau dezvoltarea comerţului, ar fi spus lui Cristofor Columb să ia o hartă şi să măsoare distanţa dintre peninsula Iberică şi India unde dorea el să ajungă, şi să nu meargă până acolo. Dar, bine că au dorit !

Progresul funcţionează prin diviziunea muncii, prin specializarea în ceva. Să ne gândim că în trecut totul se făcea în casă, în bătătură, de la pâine până la opinci şi nădragi. Însă economia a evoluat, şi acum pantalonii sunt făcuţi de croitori specializaţi, pantofii de pantofari, iar pâinea de brutari.

În trecut, toată lumea se pricea la toate. De aia Evul Mediu a ţinut peste 1000 de ani. Dezvoltarea şi capitalismul au survenit când fiecare s-a specializat pe domeniul său, adică atunci când munca s-a împărţit, iniţial la nivel regional, apoi global.

A început în perioada tribală a vânător-culegătorilor, când unii erau vânători, alţii...făceau haine din blănuri. Apoi, în antichitate, unii au devenit luptători, şamani, scribi, comercianţi, conducători. Pe urmă, în Evul Mediu, unii au fost iobagi, alţii comercianţi, meşteşugari, preoţi. Cunoaşterea lumii s-a tot lărgit. Astfel, dacă în trecut diviziunea muncii se făcea local, în sate, a urmat diviziunea muncii în oraşe, apoi în regiuni, prin bresle, pe urmă la nivel de state, apoi la nivel continental, iar acum a venit şi globalizarea, adică diviziunea muncii la nivel global. Produsele de larg consum se fac în China, Vietnam...iar proiectarea lor în...Vest. Diviziunea muncii !

Edited by lupini, 11 October 2022 - 12:31.


#60
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,410
  • Înscris: 15.06.2007

 lupini, on 11 octombrie 2022 - 12:26, said:



Cunoașterea lumii s-a tot lărgit. Astfel, dacă în trecut diviziunea muncii se făcea local, în sate, a urmat diviziunea muncii în orașe, apoi în regiuni, prin bresle, pe urmă la nivel de state, apoi la nivel continental, iar acum a venit și globalizarea, adică diviziunea muncii la nivel global. Produsele de larg consum se fac în China, Vietnam...iar proiectarea lor în...Vest. Diviziunea muncii !

S-a vazut in pandemie cat de grizava poate fi diviziunea muncii, cand 80% din materiile prime folosite de industria farmaceutica proveneau din China.

Daca ii apuca si pe chinezi boala ruseasca si inceoe occidentul cu sanctiuni si acolo, atunci sa vezi degolbalizare si adio diviziunea muncii.


Cat despre exploratori.. faptul ca Chirstofor Columb a descoperit America, aia nu a dus la diviziunea muncii sau vreun comert imediat, ci la jefuirea bogatiilor din americi, apoi comertul cu sclavi. S-au umplut de buna stare africanii atunci.

Edited by tfmercedez, 12 October 2022 - 10:06.


#61
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,220
  • Înscris: 29.12.2006

 tfmercedez, on 12 octombrie 2022 - 10:05, said:

S-a vazut in pandemie cat de grizava poate fi diviziunea muncii, cand 80% din materiile prime folosite de industria farmaceutica proveneau din China.

În orice accident, nimic nu e grozav. Covid-ul a fost un accident. Sper. Lumea contemporană nu e într-un veşnic accident ci urmează ciclurile Kondratiev. De oriunde venea materia primă, în criză tot acelaşi lucru se rezolva. O criză de fapt înseamnă o schimbare de paradigmă şi dezvoltarea se face prin diviziunea muncii care evoluează din vremea organizării tribale a societăţii. Dacă nu exista diviziunea productivă, şi în prezent toată lumea trebuia să facă aceleaşi munci.



Sfârşitul unui ciclu înseamnă începutul altuia. De când a început istoria lui Homo sapiens, economia a avut un comportament asemănător unei unde cu diferite frecvenţe. Una dintre aceste "unde economice" e ceea ce se cheamă ciclu Kondratiev.

Perioada ciclurilor Kondratiev variază de la 40 la 60 de ani, ciclurile constând în intervale alternante de creştere sectorială ridicată şi intervale de creştere relativ lentă. Această creştere lentă e percepută ca regres, dar nu e.

Adevărul e că, în orice criză economică, aşa cum e cea actuală, apar tot felul de idei pesimiste. De regulă, în popor se spunea că "vine sfârşitul Lumii". Îmi amintesc de un politician ce activa ca parlamentar european în vremea crizei din 2008-2011, care spunea că acea criză e mai mare decât chiar cea din 1929-1932 (asta o spuneau şi marii economişti ai Lumii), şi cel mai probabil, după 2012, va veni un nou Război Mondial Militar.


Ciclul Kondratiev


[ https://external-content.duckduckgo.com/iu/?u=http%3A%2F%2Fwww.irenses.ie%2Fwp-content%2Fuploads%2F2010%2F04%2FKONDRATIEV_wave_theory1.jpg&f=1&nofb=1&ipt=43dd19daf29adf119a98f47b9853620de9719599ef985fb15783d408ac0347d2&ipo=images - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]


Edited by lupini, 12 October 2022 - 12:16.


#62
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,220
  • Înscris: 29.12.2006

 tfmercedez, on 12 octombrie 2022 - 10:05, said:

Daca ii apuca si pe chinezi boala ruseasca si inceoe occidentul cu sanctiuni si acolo

China a exportat în Europa de 500 de miliarde de euro şi în Statele Unite de circa 410 miliarde euro, în 2021. În total, peste 900 de miliarde.

Rusia a exportat în Uniunea Europeană de 165 de miliarde de euro, şi de 11 miliarde de euro către S.U.A., în 2021, totalizând 176 de miliarde de euro.



Prin urmare dacă ar începe China un război, ar însemna încetarea exporturilor totale de circa 900 de miliarde de euro către Vest. Ar fi o pierdere colosală, mult mai mare decât cea a Rusiei. Din acest motiv, politicienii chinezi actuali sunt mult mai echilibraţi în privinţa Taiwanului. Pentru ei prioritară rămâne dezvoltarea economică, şi foarte bine gândesc !

Edited by lupini, 12 October 2022 - 12:34.


#63
Daredevil666

Daredevil666

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 482
  • Înscris: 27.03.2018
Nasol când tot ce îți rămâne în viață e să faci propagandă anti-capitalistă fiindcă tu ești una dintre verigele slabe ale acestui lanț.

#64
Vlad_22

Vlad_22

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 16.07.2015

 Daredevil666, on 13 octombrie 2022 - 17:45, said:

Nasol când tot ce îți rămâne în viață e să faci propagandă anti-capitalistă fiindcă tu ești una dintre verigele slabe ale acestui lanț.
Mai degrabă trebuie găsit un echilibru intre cele două... Nu tot ce însemna comunismul era chiar prost la bază, chiar dacă implementarea și mentalitatea conducătorilor era defectuoasă, așa cum nici tot ce reprezintă capitalismul, este bun. Dacă ai o idee, ori critici anumite aspecte capitaliste, asta nu te face "comunist" încetați să gândiți în acest fel, fiindcă nu totul e în alb sau negru, sunt multe variabile.

#65
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,410
  • Înscris: 15.06.2007
Am ajuns sa fac consumerism cu incuietoarea de la usa. Mergea cheia in gol, am schimbat cilindrul so broasca.
Nu mi-am pus problema calitatii, metal domle ce poa sa aibe?
Si uite ca la magazinul  "universal" am luat un cilindru cu 25 de lei.. teribil de scump:  dupa doua saptamani am smuls din cilindru cu tot cu cheie, era ceva cu zamac.
Cand ceva pare ieftin, defapt este foarte scump.  
O yala tine 25 de ani, nu 2 saptamani.

#66
Daredevil666

Daredevil666

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 482
  • Înscris: 27.03.2018

 Vlad_22, on 13 octombrie 2022 - 17:56, said:

Mai degrabă trebuie găsit un echilibru intre cele două... Nu tot ce însemna comunismul era chiar prost la bază, chiar dacă implementarea și mentalitatea conducătorilor era defectuoasă, așa cum nici tot ce reprezintă capitalismul, este bun. Dacă ai o idee, ori critici anumite aspecte capitaliste, asta nu te face "comunist" încetați să gândiți în acest fel, fiindcă nu totul e în alb sau negru, sunt multe variabile.
Dar cine ți-a zis ție că a fost pusă ștampila de comunist pe el ?
Am zis că este veriga slabă. Fiindcă 90% probabil că este.
Cunosc multe persoane cu aceeași gândire și sunt, în mod deloc surprinzător, cei care nu se descură așa bine.

Adică hai să fim serioși, știi de ce nu va exista niciodată niciun sistem care să fie pe placul tuturor ?
Pentru că oamenii sunt perfizi.
Sigur, la suprafață tot zicem că vrem să ne fie bine la toți....dar cu adevărat, în interior, toți tindem să luăm profitul mai mare pentru noi și cei dragi nouă.
Dacă ești tare pe capitalism înseamnă că  ești genul de persoană care are nervii de fier, capacitate mare de muncă, știi să acționezi strategic, știi că mai tragi din dinți uneori și să faci lucruri dureroase și necomfortabile, etc.
Dacă tinzi mai mult spre comunism/socialism, atunci nu înseamnă că ești ultima lepră - înseamnă doar că ești genul căruia îi place să facă lucrurile mai lejer, să fie ma mult alandala și seara la 6 gata cu munca, să îți închizi telefonul și până a 2a zi să nu ai responsabilitatea lumii pe umerii tăi că tu vrei doar să mănânci fursecuri și să te uiți la TV cu soția. CEEA CE ESTE OK !
Ce trebuie să înțelegi este că niciodată nu va exista un ”echilibru” , nici nu știu de ce ne mai agățăm de această teorie, pentru că mereu vorbim despre ea, dar niciodată nu o realizăm și nici în secolele trecute nu a fost realizat. În orice sistem și orice secol erau oameni care își detestau existența și alții care savurau divin fiecare secundă. Unde te nași, când te naști și cu ce tip de creier te naști va decide în care tabără îți vei petrece probabil toată viața.

Știu că sună dur, dar dpmdv asta e realitatea. Putem să infuzăm fum roz în asta, dar eu cred că oamenii ar fi mai fericiți dacă nu s-ar amăgi.
Bine pentru toți nu va fi niciodată, dacă prin ”bine” înțelegi egalitate.
În lumea animalelor antilopele înțeleg că nu le va fi la fel de bine cum e pentru lei.
În lumea umană mulți se zbat toată viața neînțelegând că același principiu se aplică : nu suntem egali. Poți să invoci argumente etice pentru care nu este corect acest lucru, dar realitate nu o schimbi. Nu suntem egali și cei mai puternici/mai inteligenți nu se vor coborî la nivelul celor mai slabi doar ca să le fie la toți la fel de bine. Iar eu aș putea să invoc un argument de logică pentru care acest lucru este absolut ok.

Edited by Daredevil666, 07 November 2022 - 16:01.


Anunturi

Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă Chirurgia cranio-cerebrală minim invazivă

Tehnicile minim invazive impun utilizarea unei tehnologii ultramoderne.

Endoscoapele operatorii de diverse tipuri, microscopul operator dedicat, neuronavigația, neuroelectrofiziologia, tehnicile avansate de anestezie, chirurgia cu pacientul treaz reprezintă armamentarium fără de care neurochirurgia prin "gaura cheii" nu ar fi posibilă. Folosind tehnicile de mai sus, tratăm un spectru larg de patologii cranio-cerebrale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate