Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Despre compania de aministrare Sq...

Durere taietura deget dupa 2 luni

Dalți gravare lemn

Didgeridoo
 Motorola Edge 50 Ultra

Gaura perete apartament cu evitar...

Orientare antena prime focus

Problema conectare mail yahoo
 comisioane asociatie proprietari

Primul sistem de televiziune cu p...

Internetul este neutilizabil fara...

Eroare cloud burn icopy face id
 DermaRoller ce este ?

Articole limba Germana

Cum se imparte legal o mostenire ...

Avem sanse sa avem energie electr...
 

Cum credeti ca ar fi fost lumea fara dominatia consumerismului american?

* * - - - 3 votes
  • Please log in to reply
65 replies to this topic

#37
Matrix40

Matrix40

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,179
  • Înscris: 20.08.2022
Nu am mancat niciodata hamburgheri si nici netflix nu am, desi sustin consumerismul american.
Si stii de ce il sustin? Pentru ca e optional, pe cand rusofonismul ti-l baga rusii pe gat cu forta.

#38
hamal

hamal

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,491
  • Înscris: 23.09.2010

 tfmercedez, on 01 octombrie 2022 - 22:51, said:

Astazi carne la orice masa, multa , proasta, cu hormoni. La fetite le incepe ciclul menstrual pe la 10, sau chiar mai jos, la 9 ani.  Cu niste zeci de ani in urma, se intampla la 13-14 ani. Exista o corelatie intre alimentatie si unele aspecte fiziologice.

Și bâieții au țățe și se fac curcubei cănd cresc mari.... tot de la hormoni, mai ales din carnea de pui. Niște hispanici chiar erau îngrijorati de creșterea procentajului de homosexuali (în țări catolice) în corelație cu consumul de pui tunat cu hormoni... Era o conversație privată prin America de Sud.

#39
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,434
  • Înscris: 15.06.2007

 hamal, on 02 octombrie 2022 - 12:18, said:



Și bāieții au țćțe și se fac curcubei cćnd cresc mari.... tot de la hormoni, mai ales din carnea de pui. Niște hispanici chiar erau īngrijorati de creșterea procentajului de homosexuali (īn țćri catolice) īn corelație cu consumul de pui tunat cu hormoni... Era o conversație privatć prin America de Sud.
mai, n-as baga mana in foc pentru chestia cu homosexualitatea.. DAR ca o opinie personala,  observ ca mai mascat, subtil, se face propaganda mascata prin "hollywood" si anume , tematica filmelor contemporane.
Sa le luam pe rand: in anii '50 in sudul SUA, negrii inca mai erau discriminati puternic, erau institutii de stat care nu le premiteau accesul, scoli, universitati, etc.
Incet, au aparut si negrii pe la tv, in filme, actori "de calibru", lumea s-a trezit cu ei in casa "pe televizor", si a inceput sa se obisnuiasca cu ideea.
Apoi a inceput miscarea LGBT sa iasa din dulap, si uite ca in ultimii 20 -25 de ani subiectul a fost preluat si de Hollywood [Brokeback Mountain, Call me by my name, etc].

Acuma vad ca se prezinta un subiect nou: autismul, si se incearca educarea populatiei, in sensul ca trebuie sa accepte ideea ca ei exista, unt multi, si doar sunt diferiti, dar nu handicapati. Vad lumea altfel decat majoritatea [Mercury Rising 1998 - printre primele]. Recent am vazut serialul documentar despre Ted Kaczinsky - Unabom,   despre care eram oarecum in tema, dar serialul este mult mai explicit in amanunte, si concluzia este ca si asta are o forma de autism, in ciuda faptului ca este formidabil de inteligent, cu un IQ de peste 150,  tipul a fost si profesor la Harward o perioada.
Ultimul film vizionat recent  care atinge subiectul autismului, este The accountant, cu Ben Affleck.

Pe undeva, eu consider ca informatia trebuie sa circule, indiferent de nuante si context, lumea se mai lumineaza.  Cat desore homosexualitate, ea exista de cand lumea, sa zicem asa, de la Cain si Abel..

Sa mai zic ca s-a observat fenomenul inclusiv in regnul animal?


Spor la lectura..
https://en.m.wikiped...vior_in_animals

Quote

Scientists perceive homosexual behavior in animals to different degrees. According to Bruce Bagemihl, same-sex behavior (comprising courtship, sexual, pair-bonding, and parental activities) has been documented in over 450 species of animals worldwide

Edited by tfmercedez, 02 October 2022 - 13:09.


#40
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,223
  • Înscris: 29.12.2006
Consumerismul înseamnă progres, austeritatea înseamnă economie în declin.

Consumerismul şi globalizarea arată că produsele nu sunt făcute să dureze mult deoarece progresul adus de inovaţii e tot mai accelerat, şi produsele se tot înnoiesc. Şi mai arată ceva consumerismul: faptul că economia funcţionează de aşa natură încât permite oamenilor să îşi reînnoiască produsele uzuale odată la câţiva ani.

Eu, să spun drept, n-aş mai vrea să trăiesc într-o societate în care televizorul, maşina, hainele (mai ales cele de iarnă), sunt cumpărate să ţină toată viaţa. Asta ar înseamna că economia se îndreaptă spre catastrofă deoarece nu mai e capabilă de inovaţii, de creştere şi de înnoire. Capacitatea unei comunităţi de a avea o frecvenţă de înnoire a bunurilor tot mai mare, nu înseamnă risipă ci progres.

Înnoirea în general înseamnă oportunităţi pentru economie, şi deci o creştere a bunăstării.

Edited by lupini, 02 October 2022 - 15:08.


#41
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,434
  • Înscris: 15.06.2007

 lupini, on 02 octombrie 2022 - 15:06, said:


Eu, sć spun drept, n-aŗ mai vrea sć trćiesc īntr-o societate īn care televizorul, maŗina, hainele (mai ales cele de iarnć), sunt cumpćrate sć žinć toatć viaža. Asta ar īnseamna cć economia se īndreaptć spre catastrofć deoarece nu mai e capabilć de inovažii, de creŗtere ŗi de īnnoire. Capacitatea unei comunitćži de a avea o frecvenžć de īnnoire a bunurilor tot mai mare, nu īnseamnć risipć ci progres.

Īnnoirea īn general īnseamnć oportunitćži pentru economie, ŗi deci o creŗtere a bunćstćrii.

Mdaaa pe dracu.
Acu o luna am cumparat sosete  noi de la mega brandu' H&M la copil.  Peste 50 de lei vreo cateva perechi.  Dupa o singura saptamana am vazut ca-i ieseau degetele prin ele.  
Mi se par scumpe la 10 lei perechea niste sosete de unica folosinta.
Ce zici, soldatii care merg pe front la lupta, isi cumpara zilnic sosete la  Mall?

A fost un documentar lung de o ora la englezi, unde aratau ce "technologic breakthrough" a fost inventarea sosetelor fara cusatura pentru soldatii britanici din WW1, ca majoritatea aveau rani la picioare din cauza unor cusaturi pe care nimeni nu le baga in seama.

Care este progresul tehnologic la niste chiloti sau sosete care se rup inntre buci dupa nici 6 luni.
Am avut chiloti romanesti din bumbac care au rezistat fara sa se rupa peste 10 ani, si nu cistau o avere.

#42
Vlad_22

Vlad_22

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,002
  • Înscris: 16.07.2015
Internetul (World Wide Web) nu a fost inventat de cćtre un britanic?

Edited by Vlad_22, 02 October 2022 - 18:47.


#43
pufonel

pufonel

    Oglinda, oglinjoara, cine-i cel mai pufos din tara?

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 27,866
  • Înscris: 28.11.2006
Ba da, britanic care lucra la CERN in Geneva...

#44
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,434
  • Înscris: 15.06.2007
Cand a fost criza economica din 2008, un subiect dezbatut la vremea respectiva era automobilul electric. Toti marii producatori veneau la expozitii cu prototipuri si concepte electrice/ pe hidrogen, in realitate nu se schimbase nimic.  
Pana nu a venit un profan din afara industriei care sa faca ce nimeni nu s-a sinchisit.
Putea sa apara Tesla in alta parte decat in America?

Cam tot ce este revolutionar in tehnologie apare in SUA.

#45
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,210
  • Înscris: 05.06.2002
Elon Musk nu a inventat automobilul electric, Tesla a inovat ceva in domeniul bateriilor, dar cea mai mare realizare e ca a reusit sa transforme automobilul electric in ceva cool, inainte de el era doar o troscaleta mica si puturoasa. cam la fel ca si Apple pe vremea lui Steve Jobs. nu au inventat mp3 playerul sau telefonul cu touch screen, dar au reusit sa le transforme in ceva cool.

consumerismul nu-i nici pe departe o inventie americana asa cum in mod poate intentionat eronat lasa sa se inteleaga titlul topicului, e caracteristic epocii industriale si productiei de masa. e aparut mult mai devreme prin anglia - franta. dar ce-i drept americanii sunt artisti la vandut chestii. se pricep sa creeze produse si imaginea atasata lor pe care toata lumea sa le doreasca.

Edited by Fane, 03 October 2022 - 09:56.


#46
tfmercedez

tfmercedez

    BUFU

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 72,434
  • Înscris: 15.06.2007

 overseas, on 22 septembrie 2022 - 14:34, said:

did iu riiid mai signature tecst ?!

Si cine anume a dat startul? Este suficienta saracirea generala a populatiei, si gata cu consumerismul, hoinareala.  

Cu fiecare ban castigat are o amprenta de carbon, implicit are si o amprenta de petrol. Societatea nu ar fi ajuns la ce este acuma daca omenirea nu folosea petrolul in ultimul secol.
Pana si bitcoin are o amprenta de carbon foarte mare, se calculase pe undeva cantitatea de energie consumata pentru "mining".  

Omenirea a trait in relativa armonie cu natura pana cand a inceput era industriala,  care a facut posibila cresterea populatiei, imbunatatirea nivelului de trai, cresterea sperantei de viata cu costul distrugerii ecosistemului.  


#47
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,210
  • Înscris: 05.06.2002
pana la o bucata nu prea aveam tehnologie sa obtinem altfel energia decat din arderea combustibililor fosili. nuclearul nu era la indemana oricui si s-au si dat ecologistii cu curul de pamant impotriva lui.

plus ca pana acu vreo 20 ani incalzirea globala era un subiect marginal. o teorie stiintifica cu care nu era chiar toata lumea stiintifica de acord si nici nu prea se anticipau consecintele.

#48
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,223
  • Înscris: 29.12.2006

 tfmercedez, on 02 octombrie 2022 - 17:30, said:

Care este progresul tehnologic la niste chiloti sau sosete care se rup inntre buci dupa nici 6 luni.
Am avut chiloti romanesti din bumbac care au rezistat fara sa se rupa peste 10 ani, si nu cistau o avere.

Progresul e în primul rând igiena. Posted Image

Apoi progresul e economic: dacă toate produsele ar dura mult, n-ar mai fi nevoie de noi locuri de muncă, şi, ar trebui să întreţin eu şi tu asistaţii social, că deh, ţin chiloţii 10 ani, şi deci nu mai e nevoie de fabricarea altora.





 tfmercedez, on 02 octombrie 2022 - 17:30, said:

Mi se par scumpe la 10 lei perechea niste sosete de unica folosinta.

Cumperi din ăia mai ieftini. Economia de piaţă, în care sunt mai multe oferte...e tot progres.

Edited by lupini, 03 October 2022 - 14:52.


#49
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
În fine, când mi se uzează hainele şi am nevoie de altele, să le spele ei. Eu spăl temenic rufele noi.
Iar când se făceau lucruril durabile (şi scumpe, e adevărat), nu a existat progres tehnologic? Să fim sinceri. Radioreceptoare mai perfromante, maşini de spălat cu mai multe programe, biciclete cu mai mult de 3 viteze (puţini îşi dau seama de asta), locomotive mai performante, radiouri mai dotate şi cele cu tranzistoare...

 hamal, on 02 octombrie 2022 - 12:09, said:

Fara consumerismul american, China era la nivelul anilor '50 - '60, Mexic, Canada, Brazilia - la fel.
In Europa, s-ar fi manufacturat in continuare produse de calitate, dar inaccesibile omului de rand.
Japonia ar fi exportat ceva mai bine, pentru ca ar fi contat calitatea si controlul calitatii.
Noi am fi vorbit limba rusa intensiv, ca nu ne trebuia documentatie tehnica si entertainment in engleza. Doar rusa si franceza....

Şi Germana la partea de tehnică. Heh-heh, ce cărţi vechi interesante am în Germană la partea tehnică... păcat că nu pot deduce prea mult din ce scrie acolo, că nu înţeleg limba.
Inacesibile omului de rând, asta e deja exagerare. În anii '60, la început de anii '70 multe prodsuse au devenit accesbile omului de rând. Hai că echipamentul audio-video cu performanţe superioare nu era accesibil tuturora, dar electrocasnicele nu mai erau ceva la care doar să visezi, ca înainte de război, poate în anii '50. Şi ce, alea din 1970 erau de exemplu proaste? Sau nici în anii '80, când mai tăiaseră din calitate nu erau nasoale... poate mai reparai, dar încă erau bune.

Întrebarea cea mai ce e: cum ar fi arătat lumea telecomunicaţiilor fără Americani. Că de la centrale telefonice şi sisteme de telecomunicaţii, la concepţia legată de telefoane, ei cam au făcut totul.

#50
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,223
  • Înscris: 29.12.2006

 djl, on 03 octombrie 2022 - 15:30, said:

Iar când se făceau lucruril durabile (şi scumpe, e adevărat), nu a existat progres tehnologic?

Nu existau 8 miliarde de oameni, dintre care cei mai mulţi au nevoie de loc de muncă. Or, de unde locuri de muncă dacă un lucru ţine 10 ani, nemaifiind nevoie de reînnoirea lui prin fabricare ?!

Progresul nu e doar în domeniul tehnologic, ci şi în strategiile de organizare a muncii şi societăţii. Uzura morală planificată (planned obsolescence) e o inovaţie în domeniul planificării muncii pentru o populaţie tot mai numeroasă.

Edited by lupini, 03 October 2022 - 17:19.


#51
Fane

Fane

    cipat

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 28,210
  • Înscris: 05.06.2002

 lupini, on 03 octombrie 2022 - 17:04, said:

Nu existau 8 miliarde de oameni, dintre care cei mai mulţi au nevoie de loc de muncă. Or, de unde locuri de muncă dacă un lucru ţine 10 ani, nemaifiind nevoie de reînnoirea lui prin fabricare ?!
consumerismul n-are treaba cu cati suntem pe planeta ci cu stilul de viata. 8 miliarde de oameni trebuie sa aiba job-uri dublu fata de 4 miliarde, dar in acelas timp job-urile celor 8 miliarde trebuie sa acopere si dublul nevoilor sociale fata de a celor 4 miliarde. chestia e ca nu mai cumparam masina pe viata, o schimbam la cativa ani, de cele mai multe ori nu pt ca nu mai merge ci pt ca vrem ceva mai nou, mai performant. masinile din faza de proiect nu mai sunt gandite sa tina 20-30 ani ci undeva la 10-12. cat merg sunt mai fiabile decat cele vechi, dar cand pica devin scump de reparat. ele sunt facute sa fie ieftine in showroom, nu la reparat. la reparat trebuie schimbate subansamble intregi, de exemplu nu poti schimba cu cateva zeci de lei pivotul ca la dacie, trebuie schimbat tot sumansamblul cu brat cu tot. in plus manopera in service a devenit foarte scumpa, nu mai gasesti ca pe vremuri un meserias care pt un ciubuc iti facea o gramada de munca. la fel e si la televizoare, telefoane, etc..

in moluri la h&m si c&a cate o duduie merge la cabina de proba cu un brat de haine si le probeaza pe toate, la urma iese cu o serie dintre ele. tot respectiva duduie nu concepe sa mearga la servici cu aceiasi tinuta doua zile la rand. daca hainele alea nu ar fi produse in masa duduia asta si-ar mai permite stilul asta de viata? de ce sa le faci trainice si asta sa dubleze sau chiar sa tripleze pretul la raft cand duduia asta vrea multe si ieftine si la 1-2 ani sa le schimbe ca s-a plictisit de ele? la fel ar fi si cu masina, televizorul si telefonul. daca ar fi facute sa dureze ar costa simtitor mai mult si la cativa ani noi oricum vrem sa le folosim chiar daca cele vechi sunt perfect functionale. credeti ca s-ar gasi multi clienti care sa platesca dublu-triplu pe o masina ca-i facuta sa tina 30 ani?

Edited by Fane, 03 October 2022 - 18:12.


#52
djl

djl

    Smrt fa¹izmu, sloboda narodu! Īmi cresc amprenta de Carbon

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,474
  • Înscris: 13.06.2004
Să ai mai multe haine, e bine. Să nu porţi acelaşi model de haine în fiecare zi, e uneori interesant. Eu port uneori doar unele modele pentru că mi-e greu să găsesc ceva în care să mă simt cât de cât confortabil. Dar când iei haine fără măsură, deja e nebunie. Pe De aLtă parte, ne plângem de tarifele la utilităţi.
Fabricarea în unele ţări aduce neocolonialism şi condiţii de muncă ca înainte de anii '20-'60. Deci...
Apăi se întreabă lumea de ce sunt iubitor de trecut sau nu accept prezentul. Că nu am chef să decadă lumea civilizată şi nu vreau să revenim la nebunie.

#53
lupini

lupini

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 23,223
  • Înscris: 29.12.2006

 djl, on 03 octombrie 2022 - 20:49, said:

Dar când iei haine fără măsură, deja e nebunie.

Apăi se întreabă lumea de ce sunt iubitor de trecut sau nu accept prezentul. Că nu am chef să decadă lumea civilizată şi nu vreau să revenim la nebunie.

Consumul ridicat însemnă progres, nu nebunie. Un consum ridicat duce la cerere mai mare, care aduce dezvoltare, care aduce locuri de muncă...acestea aduc bunăstare, ce aduce profit, ce aduce progres prin cercetare. De asta eu sunt un adept al consumerismului ridicat: doar acesta aduce progres şi bunăstare ! Austeritatea întotdeauna a adus regres şi sărăcie.

Eu nu sunt deloc un iubitor de trecut, mai mult decât o vizită în muzee, palate şi locuri vechi. Chiar aceste palate şi muzee mă fac să iubesc contemporaneitatea, cu toate relele ei, rele care sunt mult mai puţine şi...mai puţin rele decât sărăcia vremurilor trecute.

Homo sapiens din prezent trăieşte în cea mai confortabilă societate din toate câte au existat de la apariţia acestei specii.

Edited by lupini, 04 October 2022 - 15:19.


#54
Bursul

Bursul

    alias Petrov, zilier in DE

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,442
  • Înscris: 30.10.2003

 lupini, on 03 octombrie 2022 - 17:04, said:

Uzura morală planificată (planned obsolescence) e o inovaţie în domeniul planificării muncii pentru o populaţie tot mai numeroasă.
Asta e un rau necesar si nu e o idee noua: https://en.wikipedia.../Phoebus_cartel

Fabricantii de becuri s-au hotarat sa limiteze viata becurilor la 2500 ore, altfel dadeau faliment, iar cand chiar se strica becul, mai gaseai ciuciu becuri in magazine, ti-l faceau la comanda si sigur nu pe 2 lei.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate