Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
FightBox ar merita transformat ...

Statii cu baterii

[TEORIE] Ce ati face in cazul une...

Exceptii reale/aparente de la pri...
 Se dorește interzicerea algo...

Pret manopera

Balti de pescuit in Dobrogea - li...

EURO 24 - Meciul 2: Belgia - Roma...
 Metru Jysk/Ikea

Pareri complex rezidențial T...

Camping Franta - Chamonix

Macbook Pro 2019 se blocheaza cu ...
 Folie pentru protectie solara

Tur Slovenia.

Dilae din Slatina, cel mai destep...

Nikon Z6III
 

Facut silentios UPS online rack

- - - - -
  • Please log in to reply
17 replies to this topic

#1
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Am achizitionat saptamana aceasta un UPS Emerson Liebert GXT3 sinus pur pe care intentionez sa il folosesc in viitor pentru a proteja un TV si un sistem multimedia.

Din pacate ventilatorul de 8 cm cu care vine din fabrica este foarte zgomotos si doresc sa incerc a remedia acest lucru.

M-am gandit la urmatoarele variante:
1. Cea mai simpla ar fi inlocuirea ventilatorului stoc cu un Noctua NF-A8FLX. Nu stiu insa daca este suficient pentru a fi multumitor de silentios si daca se potriveste avand in vedere ca ventilatorul stoc are 2 fire (chiar daca turatia nu este constanta, banuiesc ca tensiunea de alimentare e variabila)

2. A doua varianta care ma tenteaza este sa tai in carcasa un gol de 12cm iar dedesupt inaintea placii de baza sa pun un ventilator Noctua de 12 cm. Nu stiu insa daca diferenta de circulatie a aerului ar afecta negativ performanta sau chiar as risca o supraincalzire. De asemenea nu stiu daca e bine sa orientez ventilatorul sa impinga aer in incinta sau sa scoata aerul de incinta.
As avea loc in dreapta placii de baza sa pun un al doilea ventilator de 12cm. Pentru acesta am acelasi intrebari.

Orice sugestii pentru a face ups ul silentios sunt binevenite. Momentan se aude de la etaj, el fiind amplasat la parter.

Am atasat o fotografie cu interiorul UPS-ului. M-ar ajuta mult o parere avizata sa stiu in ce directie sa incep "modarea"

Attached Files

  • Attached File  UPS2.jpg   367.87K   81 downloads

Edited by fiziflash, 19 September 2022 - 17:12.


#2
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,889
  • Înscris: 15.06.2004
Pai ala nu e ptr utilizare casnica ci industriala, in rack-uri.

Ptr ce ai tu nevoie iti luai un UPS obisnuit, fara ventilatoare.

Poti incerca sa schimbi ventilatoarele - ceva de la Noctua. Plus eventual antifonarea carcasei pe interior - ssunt materiale de antifonare ptr PC-uri - rezistente la temperatura.

#3
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003

 eiffel, on 19 septembrie 2022 - 17:21, said:

Ptr ce ai tu nevoie iti luai un UPS obisnuit, fara ventilatoare.

Am dorit neaparat un UPS online si din ce am inteles nu prea sunt ups uri online fara racire activa. Totusi daca as monta un noctua de 12 cm sunt convins ca ar fi suficient de silentios. Intrebarea este cum sa il montez sa fie ideal?

Am luat in calcul inclusiv demontarea placilor si a acumulatorilor si montarea lor intr-o carcasa pc cu ventilatoare mari de 16.

#4
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,061
  • Înscris: 15.04.2019
Ce debit de aer asigura si la ce tensiune e alimentat ventilatorul original (scrie in carte)? S-ar putea ca ala sa functioneze la 220V, caz in care inlocuirea lui cu un Noctua de 12V ar fi o mare greseala. In cazul cel mai fericit se arde doar el.
P.S.: Pentru alimentarea unui TV si a unui sistem multimedia este nevoie de UPS neaparat online? Noi foloseam Liebert-uri pentru protectia unor servere de peste 10.000 euro (bucata).

Edited by __Dan__, 19 September 2022 - 18:14.


#5
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 20.06.2005

 fiziflash, on 19 septembrie 2022 - 17:29, said:



Am dorit neaparat un UPS online si din ce am inteles nu prea sunt ups uri online fara racire activa. Totusi daca as monta un noctua de 12 cm sunt convins ca ar fi suficient de silentios. Intrebarea este cum sa il montez sa fie ideal?

Am luat in calcul inclusiv demontarea placilor si a acumulatorilor si montarea lor intr-o carcasa pc cu ventilatoare mari de 16.
Ce inseamna online ?
Eu am un APC 1500VA sinus pur si ventilatorul intra in actiune doar la comutatie/protectie.

#6
__Dan__

__Dan__

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,061
  • Înscris: 15.04.2019

 wolfydRg, on 19 septembrie 2022 - 18:10, said:

Ce inseamna online ?
UPS-uri fara timp de comutatie la caderea tensiunii de linie (invertorul e activ tot timpul).
https://community.fs...ffline-ups.html
Pot avea astfel de ventilatoare https://www.amazon.c...t/dp/B08NCB26CT

#7
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 20.06.2005
Am inteles, asa e si al meu. Nu inteleg la celelalte de ce ar merge ventilatorul non stop, posibil din cauza puteri mari furnizate instant, al meu are doar 1500VA deci micuț.

#8
ChemTeacher

ChemTeacher

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,945
  • Înscris: 26.05.2007

 fiziflash, on 19 septembrie 2022 - 17:09, said:

Am achizitionat saptamana aceasta un UPS Emerson Liebert GXT3 sinus pur pe care intentionez sa il folosesc in viitor pentru a proteja un TV si un sistem multimedia.

Din pacate ventilatorul de 8 cm cu care vine din fabrica este foarte zgomotos si doresc sa incerc a remedia acest lucru.

M-am gandit la urmatoarele variante:
1. Cea mai simpla ar fi inlocuirea ventilatorului stoc cu un Noctua NF-A8FLX. Nu stiu insa daca este suficient pentru a fi multumitor de silentios si daca se potriveste avand in vedere ca ventilatorul stoc are 2 fire (chiar daca turatia nu este constanta, banuiesc ca tensiunea de alimentare e variabila)

Pare OK, are suficient Airflow iar 2000 RPM este silentios

Attached Files

  • Attached File  567.PNG   75.53K   10 downloads


#9
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,358
  • Înscris: 24.11.2002
@wolfydRg pune si un producator si model.
La cele UPS-urile online ai la iesire 230V, chiar daca intra 210V sau 250V si pentru ca fac aceasta conversie 24 din 24, se mai incalzesc si caldura disipata trebuie evacuata, folosind racirea activa.

@fiziflash incearca sa pui un voltmetru pe ventilatorul actual, daca viteza variaza si are doar 2 fire se poate face si prin PWM.  Bineinteles pentru acel Noctua NF-A8FLX poti sa il alimentezi cu 12V din alta parte, din UPS sau chiar din exterior.

#10
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 20.06.2005
Scuzați, al meu nu e online, am gresit, de aia eram nedumerit.

#11
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003

 __Dan__, on 19 septembrie 2022 - 18:02, said:

Ce debit de aer asigura si la ce tensiune e alimentat ventilatorul original (scrie in carte)? S-ar putea ca ala sa functioneze la 220V, caz in care inlocuirea lui cu un Noctua de 12V ar fi o mare greseala. In cazul cel mai fericit se arde doar el.
P.S.: Pentru alimentarea unui TV si a unui sistem multimedia este nevoie de UPS neaparat online? Noi foloseam Liebert-uri pentru protectia unor servere de peste 10.000 euro (bucata).
Am platit pe el 600 si ceva de lei. In banii astia luam un APC off line care are un AVR in el si cam atat. Diferenta de tehnologie din ce stiu eu este uriasa.

Voi masura maine sa vad cu ce tensiune se alimenteaza actualul ventilator. Daca e pe 220 trebuie sa gasesc o alimentare de 12 V din interiorul UPS-ului. Firele care alimenteaza ventilatorul sunt rosu si negru, lucru care ma face sa speculez ca e alimentat totusi in curent continuu. Dar pana nu masor nu am de unde sti.  Daca nu, dupa cum spunea cineva mai sus, voi alimenta separat ventilatorul.

Ce parere aveti totusi sa fac un decupaj in carcasa si sa pun un ventilator de 12 in locul desenat? Cu siguranta ar fi mai silentios decat unul de 8 cm si cred ca si airflow ul ar face fata.

P.S. Ca si putere este de 700VA si 600W

Attached File  WhatsApp Image 2022-09-19 at 23.21.56.jpeg   121.16K   18 downloadsAttached File  WhatsApp Image 2022-09-19 at 23.21.57.jpeg   145.57K   28 downloads

In zona unde locuiesc acum tensiunea este intre 240-250 V. Cred ca sunt probleme pentru ca am avut provizoriu becuri clasice cu filament si s-au ars cam 8 bucati in 2 saptamani in diferite camere. Am considerat ca merita o investitie de 600 lei pentru a proteja un TV de o valoare considerabil mai mare.

Am atasat LOG-ul unui releu care are si monitorizare tensiune de noaptea trecuta.
Attached File  WhatsApp Image 2022-09-19 at 23.26.10.jpeg   74.97K   32 downloads

Edited by fiziflash, 19 September 2022 - 22:19.


#12
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,889
  • Înscris: 15.06.2004
In primul rand 220 V nu mai exista in Romania de prin 2007 cand ne-am alaturat EU si am trecut la voltajul lor de 230V.
240V e ok se incadreaza in cei +/- 5% admisi de standard.

Legat de decupajul in carcasa - personal nu l-as face - cu cat sunt mai multe gauri cu atat sunetul are pe unde iesi.

Ptr protectia unui TV e suficient un AVR - nu ai nevoie de backup pe baterii. Asta e singura chestie care o aduce in plus un UPS - permite aparatelor conectate sa functioneze o perioada de timp si dupa ce a cazut curentul.

In rest un AVR e suficient - si aici unele sunt mai buen decat altele , au mai multe sau mai putine protectii...

SIngura chestie la care niciun UPS sau AVR nu fac fata e socul de tensiune - ptr ala ai nevoie de o siguranta ultrarapida inaintea lor.

#13
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Eiffel: problema nu e de 230 sau 220 sau 240. Problema e ca sare de 250, moment in care imi intra releul in protectie (de aceea am si pus print screenul de mai sus).

Din ce am inteles UPS urile online refac sinusul, deci e separare intre ce se intampla in retea si ce furnizeaza ele. Deci teoretic si la cresterile bruste de tensiune ar trebui sa protejeze echipamentul.

Pentru retelistica am pus un simplu UPS cu AVR tot de la EMERSON, iar pentru frigider am luat un AVR LINE-R APC. Centrala tot printr-un simplu UPS.  Laptopul il consider protejat prin alimentator, corpurile de iluminat prin releul de care vorbeam mai sus si cam asta e. (masina de spalat vase/rufe, cuptor,etc) nu am cum sa le protejez pentru ca ar fi foarte costisitor sa in vestesc in niste avr uri asa mari. Ma bazez pe garantie.

#14
vestale

vestale

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,358
  • Înscris: 24.11.2002
@fiziflash In partea stanga ai deja grilaj pentru admisie, daca nu e lipit de perete si e chiar spatiu liber are de unde sa traga aer, eventual de pus acolo un ventilator care sa bage aer in carcasa.
@eiffel asa cum unii au noroc de 180V - 190V de la retea, altii au parte si de 270V. Dar toate se rezolva cu plangeri la operatorul de distributie, chemat, masurat si rezolvat.

Edited by vestale, 20 September 2022 - 08:57.


#15
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 20.06.2005
Tv-ul și multimedia erau suficient protejate de un ups bun APC, nu neapărat online, gaseai unu sinus. Eu la plasma si oled asa am avut si nu au pățit nimic, numai zic de severe mini, plus ca le puteai impune limita de trashlod pentru voltaj minim si maxim.

#16
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,889
  • Înscris: 15.06.2004
Nici mcacar nu au nevoie de sinusoida. Au sursa incorporata care transforma curentul in curent continuu - necesar ptr electronica.

Sinusoida e nevoei doar la echipamentele ce contin motoare alimentate direct al 220V. Dac n ue sinusoida, nu pornesc.

Oar din moment ce ai releu de protectie la depasirea tensiunii aveai deja o protectie.

#17
wolfydRg

wolfydRg

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,154
  • Înscris: 20.06.2005
Plus ca in panoul de siguranțe, pui si un circuit de protecție under/over voltaj si aia e , de genul :
Attached File  Screenshot_2022-09-20_11-04-14.png   65.67K   3 downloads

eu am mecanic de asta :
Attached File  Screenshot_2022-09-20_11-04-27.png   122.71K   5 downloads

ca il am demult, nu erau de genul de deasupra atunci.

Edited by wolfydRg, 20 September 2022 - 10:05.


#18
fiziflash

fiziflash

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 640
  • Înscris: 21.07.2003
Am o siguranta cu protectie la supravoltaj si subvoltaj de la ETI pusa pe general.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate