![]() |
Second Opinion
Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale. Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit. www.neurohope.ro |
Obligatie taiere gard viu
Last Updated: Sep 16 2022 16:10, Started by
Sihastru1
, Sep 15 2022 15:12
·
5

Posted 15 September 2022 - 15:12

Buna ziua,
Am un teren despartit de terenul vecinului printr-un un gard plasa, iar pe terenul meu, lipit de gardul de plasa am un gard viu de vreo 50 cm latime si inalt de aprox. 3 m. Vecinul vrea sa tund eu gardul viu si in curtea lui, adica tot ce iese din gardul viu prin plasa aia si la el in curte. N-am gasit decat 2 articole care reglementeaza partea asta cu gardurile vii si hotarul, respectiv art. 612 si 613 din codul civil: Art. 613. Distanța minimă pentru arbori (1) În lipsa unor dispoziții cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii. (2) În caz de nerespectare a distanței, proprietarul vecin este îndreptățit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălțimea cuvenită, a arborilor, plantațiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate. (3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum și dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său. Art. 612. Distanța minimă in constructii Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic. Intrebari: 1. Exista vreo lege/articol care sa te oblige la tunsul crengilor (gardului viu) din curtea vecinului? (de ex. din cele 2 articole de sus nu reiese acest lucru) 2. Legal se poate pune gard viu pe proprietatea ta asa de aproape de hotar (gardul de plasa)?
|
Posted 15 September 2022 - 15:33

Se subintelege de la alin 2 coroborat cu 1.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate. Se poate planta gard viu pe limita de proprietate, dar trebuie ingrijit. Edited by pasilla, 15 September 2022 - 15:34. |
Posted 15 September 2022 - 15:43

Posted 15 September 2022 - 15:45

Dap ... pai ce nu e clar ?
E pe terenul tau si esti obligat sa ai grija de el Zi mersi ca vecinul e om intelegator si nu vrea sa-l scoti Doar sa-l tunzi |
Posted 15 September 2022 - 15:49

Da' in ipotetica lipsa a reglementarilor legale bunul simt ce-ar spune??
|
Posted 15 September 2022 - 15:57

pasilla, on 15 septembrie 2022 - 15:33, said:
Se subintelege de la alin 2 coroborat cu 1. (2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate. Se poate planta gard viu pe limita de proprietate, dar trebuie ingrijit. Hmm, Art. 2 spune de "taierea la inaltimea cuvenita", adica daca depasesc acei 2 m. Nu zice nimic de "ingrijit". tioopedi, on 15 septembrie 2022 - 15:43, said:
Are dreptate vecinul. Curata si in curtea lui. Naijax, on 15 septembrie 2022 - 15:45, said:
Dap ... pai ce nu e clar ? E pe terenul tau si esti obligat sa ai grija de el Zi mersi ca vecinul e om intelegator si nu vrea sa-l scoti Doar sa-l tunzi Sunt obligat si are dreptate - de unde reiese asta legal? Precizez ca inteleg ideea ca e gardul tau si trebe sa ai grija de el, probabil ca asa o sa si fac, dar ma intereseaza strict legal cum se judeca treaba asta. Deci daca ma puteti ajuta pe partea asta va multumesc anticipat. |
Posted 15 September 2022 - 16:04

Tot ce isi are originea la tine si ajunge la vecini e responsabilitatea ta. Crengi, vita-de-vie, gard viu, manele etc. In cazul vegetatiei, vecinul poate recurge chiar la glifosat ca sa-si curete curtea, ca da doar la el si totul moare la tine.
|
Posted 15 September 2022 - 19:29

Don_Costica, on 15 septembrie 2022 - 16:04, said:
... In cazul vegetatiei, vecinul poate recurge chiar la glifosat ca sa-si curete curtea, ca da doar la el si totul moare la tine. Eu zic sa nu mai cauți, legea lasă probabil rezolvare prin bun-simt ( mooama, ce-am bagat-o pe asta ![]() ![]() |
Posted 15 September 2022 - 21:02

Sihastru1, on 15 septembrie 2022 - 15:57, said: Hmm, Art. 2 spune de "taierea la inaltimea cuvenita", adica daca depasesc acei 2 m. Nu zice nimic de "ingrijit". "Taierea la inaltimea cuvenita" poate insemna si taierea crengutelor care au crescut si au trecut prin gard. Sau, daca n-o spune legea, o poate spune bunul simt, ca-s crengile gardului tau viu. |
Posted 15 September 2022 - 22:55

Eu ii puneam motorina la radacini in secunda doi daca imi faceai fite si ifose.
Faci ce vrei tu atata timp cat nu incomodezi pe altii. Cand l-ai plantat lipit de gard nu te-ai gandit la treaba asta? Puteai sa mai lasi 50cm si scapai de stres; ai zis sa fii roman pana la capat. |
Posted 16 September 2022 - 10:04

Sihastru1, on 15 septembrie 2022 - 15:57, said:
ma intereseaza strict legal cum se judeca treaba asta. __Dan__, on 15 septembrie 2022 - 15:49, said:
Da' in ipotetica lipsa a reglementarilor legale bunul simt ce-ar spune?? Edited by radunic, 16 September 2022 - 10:05. |
|
Posted 16 September 2022 - 11:51

Mai exista si temeiul raspunderii pentru prejudiciul cauzat de lucruri
|
Posted 16 September 2022 - 16:01

Eu i-as recomanda sa injecteje motorina in partile de pe terenul lui... vor cadea singure atunci.
Pe buni, de ce sa fim ipocriti tampiti? Iti cad momitele sa iti ingrijesti gardul..... baaaa fiti oameni ca dreptatea e in rai. |
Posted 16 September 2022 - 16:10

e suficient ca inaite sa cada frunzele sa-l stropeasca cu total.
se prinde doar la anu ca a ramas doar cu niste bete infipte in pamant. |
Anunturi
▶ 0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users