Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Rename SQL column

Achiziționare tuner TV !

Din ce este facuta terasa asta?

Cum accesez site-ul CNAS ?
 Algoritm simplu de calculare al u...

Bitdefender Total Security ș...

casa verde 2024

Intrerupator cu N - doza doar cu ...
 Incalzire casa fara gaz/lemne

Incalzire in pardoseala etapizata

Suprataxa card energie?!

Cum era nivelul de trai cam din a...
 probleme cu ochelarii

Impozite pe proprietati de anul v...

teava rezistenta panou apa calda

Acces in Curte din Drum National
 

parere despre o clauza abuziva dupa parerea mea a Vodafone

* * * - - 2 votes
  • Please log in to reply
22 replies to this topic

#1
cristi32

cristi32

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 58
  • Înscris: 10.01.2003
Buna ziua,
As vrea sa va cer parerea referitoare la niste clauze pe care Vodafone vrea sa mi le bage abuziv zic eu in contract si evident nu sunt singurul lor client.
Eu am un contract stabilit in euro platit lunar pe baza unei facturii in Ron stabilite la cursul BNR din ziua facturii.
Ei vor sa imi mareasca abonamentul cu 3 Euro/luna din cauza preturilor la energie. Cifra procentual este mult peste rata inflatiei din acest an.

Stimate client,
În contextul majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor fixe: televiziune, internet și telefonie fixă (cum ar fi, de exemplu, creșterea costurilor de furnizare a energiei electrice și a celor aferente conținutului oferit pentru anumite extra-opțiuni) și pentru că ne dorim să ai parte de cele mai bune experiențe, te informăm asupra următoarelor modificări ale contractului tău de servicii fixe:
1. Prețul lunar al abonamentului tău de servicii fixe va crește cu 3 EUR (TVA inclus), fără modificarea perioadei minime contractuale.

De asemenea mai vor sa-mi mareasca automat anual abonamentul in functie de rata inflatiei pe Romania stabilita de Eurostat - mie mi se pare nelegala. Eu consider ca eu le platesc o data inflatia prin cursul valutar - de ce sa vi sa imi mai maresti cu 3% pe an pentru o inflatie stabilita de Eurostat - referitoare la Ron zic eu cand eu am un contract cu Vodafone in Euro ?

Cui ar trebui sa ma mai adresez ? ANPC a zis la call-center ca ei studiaza doar respectarea contractelor si notificarile prealabile. Nu isi exprima parerea vizavi de ce e scris in contract.


4. Pentru că inflația este un factor esențial în mecanismul de creare a prețurilor pentru toate bunurile și serviciile, contractul se completează cu o clauză de indexare anuală a prețului serviciilor în conformitate cu indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an din valoarea serviciilor.
Prin urmare, art. 6 al Anexei 1 la contractului tău se completează cu următoarea clauză: 6.8 Având în vedere anumite fluctuații ale prețurilor bunurilor și serviciilor pe piață de natură a afecta echilibrul contractual, în vederea restabilirii acestuia, părțile convin ca tarifele pentru serviciile Vodafone să poată fi indexate, cu o frecvență anuală, prin simpla notificare transmisă de către Vodafone odată cu factura, anterior aplicării indexării. Indexarea se va face în funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an. Părțile convin că indexarea anuală a tarifelor în raport cu rata inflației nu reprezintă o modificare unilaterală a prețului contractului, posibilitatea de indexare și mecanismul acesteia fiind agreate de parți încă de la încheierea contractului. Clientul declară în mod expres că a citit, înțeles și acceptă prezenta clauză.

#2
bai3tzash

bai3tzash

    Membru

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 6,466
  • Înscris: 01.08.2006
Mda, nu stiu daca o fi ceva ilegal. Ideea e ca daca iti convine mergi mai departe cu ei, daca nu, muta-te altundeva.
Mai nou, toti cresc preturile cu cativa euro, nu e ceva anormal. Ti se da dreptul sa renunti la contract.
Cat despre cealalta clauza, cu 3% anual, daca esti de acord cu ea acum, inseamna ca esti de acord in toti anii care vin si ei fac modificarea, nefiind o modificare anuala a contractului, deci nu poti renunta unilateral la contract.

#3
gushpi

gushpi

    cârcotaș

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,951
  • Înscris: 17.01.2012
piața este liberă
clienții nu-s captivi
în momentul în care niște condiții nu-ți mai convin, cauți alternative
dacă ȘI alternativele sunt la fel de rele, atunci rămâi aici

PS: firmele care acordă servicii își vor revizui politica în relația cu clienții atunci când portofoliul de clienți se subțiază
atât timp cât clientul inghite găluștile fără să reacționeze, nu-i bine
revolta nu se face prin reclamații sau plângeri, ci prin abandonarea relației toxice

#4
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,829
  • Înscris: 20.05.2013
NU e abuziva daca poti renunta la contract fara penalizari. Incearca sa faci acest lucru, si vei fi sunat, si ti se va face o oferta sub oferta actuala.

#5
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,151
  • Înscris: 30.08.2017

View Postcristi32, on 13 septembrie 2022 - 12:24, said:


Dacă nu accepți ce se întâmplă, nu îți zic? De obicei astea vin cu un disclaimer, cum că neacceptarea duce la rezilierea contractului.

Altfel, unilateral nu pot modifica deoarece orice modificare contractuala necesită acceptul ambelor părți.

Edited by george_alexandru, 13 September 2022 - 13:02.


#6
ceanu1980

ceanu1980

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 12,087
  • Înscris: 15.05.2008
Curs bnr pt operatorii de telefonie mobila e o gluma,nu mai exista asa ceva,au curs preferential.

#7
born2lose

born2lose

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,769
  • Înscris: 06.09.2004

View Postcristi32, on 13 septembrie 2022 - 12:24, said:

Eu consider ca eu le platesc o data inflatia prin cursul valutar - de ce sa vi sa imi mai maresti cu 3% pe an pentru o inflatie stabilita de Eurostat - referitoare la Ron zic eu cand eu am un contract cu Vodafone in Euro ?
stai asa, ce legatura are inflatia cu cursul? cursul euro/leu e mai mic acum decat in august anul trecut, dar inflatia a sarit de 15%.

#8
cetces

cetces

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 233
  • Înscris: 10.08.2022
Abuziva este daca o iei pe partea ca ambele parti s-au inteles la un contract de X luni cu pretul Y.
Doar ca pe ei nu ii obliga nici o lege sa respecte acele contracte semnate cu clientii, si pot de la sine putere sa incheie orice contract fara sa plateasca nimic ca despagubiri, in schimb au avut grija ca pe clienti sa ii oblige legea sa plateasca despagubiri companiei daca vor sa incheie contractul cu operatorul.
Asadar pentru ei contractele devin hartie igienica si pot de la sine putere sa modifice pretul dupa cum vor chiar a doua zi dupa semnarea unui contract, chiar daca anterior s-au angajat sa iti ofere acel pret timp de 24 de luni.

#9
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,306
  • Înscris: 24.05.2010
S-a mai discutat.

Intrarea in viguare este 01/11/2022 deci ai cele 30 de zile legale in care poti renunta la contract => legal.

#10
george_alexandru

george_alexandru

    Mwe Austria

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 32,151
  • Înscris: 30.08.2017
Noul cod civil, art 1277:

Quote

Contractul încheiat pe durată nedeterminată poate fi denunţat unilateral de oricare dintre părţi cu respectarea unui termen rezonabil de preaviz. Orice clauză contrară sau stipularea unei prestaţii în schimbul denunţării contractului se consideră nescrisă.


Dupa expirarea acelei perioade obligatorii (daca exista, de obicei 1-2 ani), contractul devine unul pe perioada nedeterminata si oricare parte poate iesi din contract.

Deci daca nu accepti propunerea lor, iti vor termina contractul.

Edited by george_alexandru, 13 September 2022 - 13:17.


#11
Alice

Alice

    Big Boobs

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 7,133
  • Înscris: 05.12.2002
Daca nu scrie pe nicaieri ca se reziliaza contractul in cazul in care nu accepti, trimite-le o notificare scrisa prin care ii anunti ca nu esti de acord cu modificarea contractului.

Si pe mine m-au sunat de la Orange ca abonamentul pe care il am nu mai face parte din oferta, ca musai trebuie modificat, etc.
Le-am zis ca nu sunt de acord si a ramas cum il aveam.

#12
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Nu e abuziv.
Legea prevede ca furnizorul poate majora unilateral contractul.

Dreptul tau este ca daca nu-ti convine sa reziliezi abonamentul in 30 de zile. Daca au trecut cele 30 de zile inseamna ca esti ok cu modificarile impuse.

#13
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,306
  • Înscris: 24.05.2010

View PostAlice, on 13 septembrie 2022 - 14:23, said:

Daca nu scrie pe nicaieri ca se reziliaza contractul in cazul in care nu accepti, trimite-le o notificare scrisa prin care ii anunti ca nu esti de acord cu modificarea contractului.

Si pe mine m-au sunat de la Orange ca abonamentul pe care il am nu mai face parte din oferta, ca musai trebuie modificat, etc.
Le-am zis ca nu sunt de acord si a ramas cum il aveam.

In cazul tau a fost altceva, ti s-a oferit o schimbare de contract. In cazul de fata daca nu esti de acord denunti contractul fiindca vorbim de actualizarea prezentului contract.


Quote

În cazul modificării unilaterale a prezentului contract de către Vodafone, Clientul are dreptul de denunțare unilaterală a contractului, în baza unei notificări scrise, fără plata niciunor penalități sau despăgubiri, în afară de cele aferente echipamentelor terminale subvenționate, dacă decide să le păstreze, conform legislației specifice în domeniul comunicațiilor electronice. Notificarea de denunțare unilaterală va fi trimisă de Client, în termen de cel mult 30 zile de la primirea informațiilor de la Vodafone legate de modificarea unilaterală a contractului.

Edited by MooF2010, 13 September 2022 - 14:31.


#14
eiffel

eiffel

    BusyWorm

  • Grup: Moderators
  • Posts: 68,364
  • Înscris: 15.06.2004
Ce s-ar putea sa nu fie chiar ok ar fi indexarea respectiva. Dar poate fi luata ca majorare anuala si atunci n-ai ce face decat sa reziliezi sau sa te portezi.

#15
Imperathor

Imperathor

    Dictator perpetuu

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 31,047
  • Înscris: 03.07.2008

Quote

1. Prețul lunar al abonamentului tău de servicii fixe va crește cu 3 EUR (TVA inclus), fără modificarea perioadei minime contractuale.

Deci ti-a mai ramas ceva din contractul ala pe 2 ani (sau pe cat ai avut). Oare te pune sa platesti ceva daca renunti la ei?

#16
unknown_35

unknown_35

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,829
  • Înscris: 20.05.2013

View PostAlice, on 13 septembrie 2022 - 14:23, said:

Daca nu scrie pe nicaieri ca se reziliaza contractul in cazul in care nu accepti, trimite-le o notificare scrisa prin care ii anunti ca nu esti de acord cu modificarea contractului.

Si pe mine m-au sunat de la Orange ca abonamentul pe care il am nu mai face parte din oferta, ca musai trebuie modificat, etc.
Le-am zis ca nu sunt de acord si a ramas cum il aveam.

Cei de la vodafone au sunat-o pe mama ca a expirat contractul si ramane fara servicii, si ca e musai sa incheie un contract nou. Noroc ca era abonamentul pe numele meu, si am intrat tare in "reprezentantul" care m-a sunat, si apoi am trantit si o plangere online, care sper sa se fi lasat cu concediera angajatului abuziv. Eu inteleg ca sunt stresati si au norma de reinnoire de contracte, dar nu e OK sa profiti de oamenii batrani, sa ii sperii si sa le bagi pe gat abonamente scumpe de care nu au nevoie. De ex mama foloseste un dumbphone, iar reprezentantul ii tot dadea inainte cu oferta de internet. Ce sa faca cu ea? Abia daca a inteles cum sa apeleze numerele din agenda .. daca ii mai dau si smart phone o bag in ceata complet.

Initiatorul a primit o instiintare de modificare de pret abonament. Are de ales intre a accepta, si a refuza, iar daca nu ii convine contraoferta care i se va face de catre Vodafone, ar fi bine sa fie pregatit sa schimbe furnizorul cu Digi sau Orange.

#17
dan210

dan210

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 9,150
  • Înscris: 24.06.2006

View Postbai3tzash, on 13 septembrie 2022 - 12:31, said:

Mda, nu stiu daca o fi ceva ilegal.
clar ca nu-i ilegal, acum te buzunaresc intotdeauna legal

#18
foxbat

foxbat

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 13,810
  • Înscris: 22.12.2005

View Postgeorge_alexandru, on 13 septembrie 2022 - 13:01, said:

Dacă nu accepți ce se întâmplă, nu îți zic? De obicei astea vin cu un disclaimer, cum că neacceptarea duce la rezilierea contractului.

Altfel, unilateral nu pot modifica deoarece orice modificare contractuala necesită acceptul ambelor părți.

nenea. nu se intelege din posturile tale care e garet si hunor.corecteza-ti ce e gresit.

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate