Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Legea 18/1968 Se mai aplica?

Digi conectare 2 routere prin fir

Succesiune notar versus instanta ...

Montaj aer conditionat in balcon ...
 Cont curent mulți valuta far...

Sugestii plan casa

Experiente cu firme care cumpara ...

joc idem Half Life gratis
 PC game stream catre Nvidia Shiel...

Pompa de apa HEPU ?!

Vreau o masina electrica de tocat...

Cum ajunge remorca de tir inapoi ...
 Alt "Utilizator nou" pe T...

ULBS INFORMATICA

Index preturi

Boxa membrana tweeter infundata
 

Cocktails

  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#55
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
4. Sidecar și familia extinsă a cocktailurilor cu tărie, lichior și suc de citrice - continuare

Pornind de la rețeta standard cu cognac, am prezentat variații posibile dacă schimbăm o tărie cu alta (sau altele).
O altă direcție ar fi schimbarea lichiorului de portocale cu un alt lichior (și avem de unde alege!).

Blood and Sand este numele unui cocktail clasic, datând din anii 30.  Este, de asemenea, numele unui roman și al unui film din 1922, cu Rudolph Valentino, după care a fost numit cocktailul.
Rețeta folosește cantități egale de whisky scoțian, lichior de cireșe, vermut dulce și suc de portocale.  Mi-am permis să măresc doza de scotch, ca să scot în evidență influența lui în amestec.
Avem după cum urmează:
- 40 ml scotch (Glen Scotia single malt 46%)
- 20 ml vermut dulce
- 20 ml lichior de cireșe
- 20 ml suc de portocale, proaspat stors

Am adăugat doza de scotch, vermutul dulce, lichiorul de cireșe și sucul de portocale într-un shaker cu gheață și am agitat până s-a răcit bine.
Se strecoară apoi într-un pahar de cocktail răcit și se ornează cu o coajă de portocală.
Nu l-aș numi spectaculos, dar e bun, răcoritor, iar doza crescută de scotch a fost o idee bună.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/321640987_1121217655205861_2867228411916221553_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeH3YZ7z_sSvYf6ZqZbMwoDAE6Nj-ChkFV4To2P4KGQVXskLtMbRU0UX4bmZ_5ynLHSWXUo-yNDCIuE_9mLEWxcH&_nc_ohc=iTK6fUeIi84AX-giojg&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfCCheb6De66_4xWaJ0_JUn570aXWkJPxuqNFSfJ3zViZg&oe=63D13CF9 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cu gin, lichior Maraschino și PArfait Amour ? Creme de violette, obținem cocktailul Aviation, o rețetă care a apărut prntru prima dată în 1916.
Pentru el am amestecat cu gheaţă 60 ml gin, 10 ml lichior Maraschino, 10 ml lichior Parfait Amour si 20 picături de suc de la o lamaie, apoi le-am turnat in cupă peste 3 cireșe amare, din dulceaţă.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279559446_1674196536261619_5978816421263059691_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeGVwljaXB2bE15L6zS-kIZRQ7YNNcg2L4dDtg01yDYvhyHmVjRm-Tu3hKcap1DTj_Kg2KOSsInjqenSDi18LW-6&_nc_ohc=4Zu79hXIjekAX8g2Sfp&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfDIQp0Np8M2os3zlwxlu8Gb4yt0s0Q5BbC8W94pXHxz9A&oe=63D0B1BE - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

5. Highball - cocktailuri în pahar înalt, în care o tărie este completată cu un diluant (eventual cu adăugire de sirop, suc de citrice și lichior).

Practic, pornind de la oricare din categoriile precedente (care au volume mici și procente mai mari de alcool), folosind paharul înalt ("highball") obținem ceea ce se mai numește long drink, cu procent mai scăzut de alcool, mai accesibile unei palete lărgite de consumatori.

Băuturile folosite pentru diluare sunt apa minerală, apa tonică, sucuri de fructe și vinurile spumante (șampanie, prosecco).

Rețeta de bază s-ar numi Whisky Highball, care presupune amestecarea a 60 ml whisky cu 120 sau 180 ml apă minerală.
Nu am obiceiul să torn apă minerală peste whiskey, dar o beutură caldă cum e Hot Toddy pică foarte bine seara, cînd afară e iarnă și frig.
Astfel, în exemplul de aici am preparat un ceai fierbinte de ghimbir, cu o lingură de miere si 10 ml suc de lămâie, iar când a fost gata l-am amestecat cu 60 ml Buffalo Trace bourbon (45%).
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/321827865_909563703624317_8981480117373571138_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeGsJvvhcrIbF5gvIk_8fD4UUCxg0IskBEBQLGDQiyQEQAK-ciu3ri0IYgDoXDzvhPCvmzxaMVVP2qoSxmhIBFIY&_nc_ohc=hxnUiHGs2SQAX9eYrxA&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfC0H0DwgorTEk5fWXvJAswVdG7CfJo01jiTQResrpz94Q&oe=63D32456 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

În Italia a devenit binecunoscut amestecul Americano (care scoate ginul din Negroni și îl înlocuiește cu apă minerală).
Vara, cînd ajung acasă după o tură cu bicicleta într-o zi caniculară, îmi prepar și eu o rețetă de felul ăsta.
Într-un pahar înalt pun cuburile de gheață, torn 40 ml de Bitter roșu tip Campari și vermut roșu dulce, apoi completez cu apă tonică (recomand Lurisia, din coajp de portocale chinotto, pe care o găsim la Mega).
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307674146_591812506041102_8373596130329085503_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeFNAIg7MD8-ZMpuwnMxzp0Iz9nPi4cAtyzP2c-LhwC3LCRLjjt2a55uZEGzI5vBCEWidKtChyYNatMFqgUdh0gU&_nc_ohc=FSVo4N9MzhQAX_xz690&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfAqqUlkG9GQ1gi2x6TYZaB5H3gCTAH61tpL7pX2PyCGyA&oe=63D2D761 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Toată lumea a auzit și probabil mulți au băut Gin Tonic. O variație aparte a rețetei clasice se numește Yellow Jacket Jubilee.
Se agită bine cu gheață 30 ml gin, 20 ml lichior Parfait Amour, o lingură sirop de ghimbir.
Se strecoară într-un pahar, pe un cub mare de gheață, apoi se adaugă apă tonică.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/305040176_579379983951021_6729437059357135546_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeE9yQ3Y84RT5O4u-h9IDQ6jiynWSFZwbj-LKdZIVnBuP3aTPrUjCT_44YIN22qFX-Yp4_Z-M5762qeWYxc2ZudC&_nc_ohc=dH0Lq2DYSkMAX-pYU85&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfBMDKMLlnPu1JXScIb526RKO7g_rGsOOGiGaMGsXnKgig&oe=63D1E056 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

O fuziune oarecum neașteptată a unui Negroni cu un Gin Tonic se numește Parma Negroni.
Avem nevoie de:
- 30 ml dry gin
- 30 ml bitter roșu italian (tip Campari)
- 30 ml suc de grapefruit
Se agită cu gheață și se toarnă într-un pahar înalt, apoi se completează cu o apă tonică
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/325259533_448074654066300_2301722605985121254_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeFn8oXmnjuabiprEg9IA7Q7_fTMyTjuILH99MzJOO4gsV7zj4eXeWSSEDrJ7dOIfEP4-o0x0LZ-tRbtq9OGNeK-&_nc_ohc=ffegaHTiGugAX_NDc6r&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfAH92KIuvQOu-v2-ABocEaJkiAsArmoeMWOFOjsBncZiw&oe=63D30510 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Resolute e un cocktail care adaugă suc de lămâie pe lîngă gin și apricot brandy, agitat, apoi strecurat și turnat într-un pahar scund, peste un cub mare de gheață.
În exemplul ăsta am schimbat un pic abordarea -  am amestecat 40 ml gin și 20 ml lichior de caise (apricot brandy), apoi am turnat amestecul într-un pahar înalt și am completat cu bere radler, în loc de apă tonică.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/314494432_643635640858788_985689494164042161_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeHGz3ttHLCmkWnYBVoyWUH5Vr8RfeVTJZhWvxF95VMlmHlsyOiOEaZ9GHAF-pSKQGxEagIJMQDRVGeLXQ1J8Z9H&_nc_ohc=7p2mwBXwPCsAX-o-nSC&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfDAsXuNMmme6iS_EQ3MV9j59kqt7DyvYxWnZ7i3VZ6Vpw&oe=63D187BF - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

2 rețete în care tăria e romul nu mai au nevoie de nici o prezentare:
- Cuba Libre, amestecul de o parte rom cu 3 părți cola
- Mojito - derivat din Daiquiri, dar făcut direct în pahar înalt, unde lămîia, zahărul și frunzele de mentă sunt acoperite cu o parte rom și 3 de apă minerală.

Prezint aici o versiune de Night Cap (Final de Noapte), care este menit a fi un cocktail ușor, de încheiat noaptea și petrecerea.
Agităm cu gheață:
- 60 ml rom (Havana Club Light 3 ani)
- 60 ml lichior de cafea (făcut în casă, de dimineață)
- o lingură sirop de ghimbir cu miere
- o linguriță bitter de mandarine
Apoi turnăm conținutul într-un pahar înalt, pe cuburi de gheață (am făcut aici un aranjament cu felii de lămâie).
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/309631046_605415991347420_1850785284223292008_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeEVEE2350XeznyjmrovLX6sh8wyhvPSMd6HzDKG89Ix3gyWBifSiqBVYWgyIcgJVE6rSmQtzPOAHnSIMQEw6rcx&_nc_ohc=sfsjPkvkhzUAX8p3-1J&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfAM7utRXVo4jI_xM6lKdW14xKwxC3ie-58pKTmwWNJ8wQ&oe=63D19318 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

O băutură ieșită din tipare, care e și lungă și tare, este Long Island Ice Tea.
Se agită cu 15 ml suc de lămîie cîte 15 ml din 5 tării incolore (rom, gin, vodcă, tequila, triple sec), se toarnă în pahar pe cuburi de gheață și se completează cu cola.
Eu am "inventat" Reverse Long Island Ice Tea, ]n care folosesc tării arămii (un Amaro italian/austriac/german, Amaretto, rom, bourbon, lichior sau metaxa de portocale).
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/304600667_1761663707514901_1986886106341325236_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=a26aad&_nc_ohc=k6Gjc9RBhQ8AX-smsZ6&tn=NMH9zx3F83dAwBmB&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfB8nBxbXjyrhSEOcbP69J7FlXtrZIVcYwxBk4MNKpnl5A&oe=63D2900D - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Dacă e vorba de a folosi sucuri de fructe, probabil cel mai frecvent folosit e cel de portocale, și iar rezultă o serie de rețete foarte cunoscute:
- Screwdriver (cu vodcă)
- Tequila Sunrise (evident, cu tequila, plus un pic de sirop de rodie, cunoscut ca grenadine)
- Garibaldi (cu Campari)

Nu putem să încheiem postarea fără a menționa Bloody Mary, în care vodca ține companie sucului de roșii condimentat.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/296149399_1739653749715897_1794162873477288472_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=knD3i4f8zXYAX-G1Cqg&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfD0UO5RhYnyGA5BNNyrfbhbwZDNiVoejurjqE2lwJ9lig&oe=63D261BB - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- va urma -

6. Highball - long drinks, continuare.

Trecem la băuturi cu diverse tipuri de vin spumant - băuturi perfecte într-o zi de vară sau la petrecere!

Înlocuind ginul cu Prosecco obținem Negroni Sbagliatto.
Zice-se că barmanul care a inventat Sbagliatto (Greșitul) a făcut-o... din greșeală.
Mă rog... înlocuirea ginului cu Prosecco ȘI pregătirea unei cupe pentru cocktail pare să fi fost o „greșeală” planificată.  ��
Dar asta e ultima noastră problemă - turnați ingredientele direct într-o cupă și bucurați-vă de cocktail:
- 30 ml bitter roșu (tip Campari)
- 30 ml vermut roșu dulce
- completați cu Prosecco.
Și dacă nu vă place Campari, îl puteți înlocui cu Aperol.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/307023891_589297982959221_3645449072854419281_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeF32JizsbvAGHoMGbmlqCwJR9tLq4SjdABH20urhKN0AFnc9AU4YSv8gnzlReSeArmBbH7-oH7emAwcwxO9g1dB&_nc_ohc=AvbFqtFv6AQAX-lx9mn&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfAfHdOrhkjb6fhMXDA8UWCCI7zthE2a1TJ0crcw7T96lA&oe=63D37963 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Tot din Italia vine Aperol Spritz - 3 părți Prosecco, 2 părți Aperol, o parte apă minerală. Ideal ar fi să aveți toate sticlele puse la rece din timp, ca să nu mai adăugați gheață.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/324301922_3573717606243095_6132327751360964104_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeF7uV6lfylkFu_5vrKmwORLAjq1VgAimVwCOrVWACKZXNdd5bG73zdGZMgNTSQOBIvrPxEeV9GzkzA6OaJQjPHO&_nc_ohc=7a-Dn10f3tIAX9gCgED&_nc_oc=AQkxBy6jR8xgKqEFSlIHFItcOkswnzbkg7yGCmb8lGA_PyIT3lSasqJGA67RVcmj7u8&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfAtAWFeLnUih-kXyYQ4GDTG9etWcPgCoN3buxEeF_wAag&oe=63D30206 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Cu o parte piure de piersici și 5 părți Prosecco obținem Bellini.
Cu frunze de mentă, o parte sirop de soc și 5 părți Prosecco obținem Hugo.

Hai să vizităm și niște rețete franțuzești:
- cu o parte lichior de coacăze negre (creme de cassis) și 5 părți șampanie rezultă Kir Royale
- cu o parte lichior de ghimbir, 2 părți de șampanie și 2 de apă minerală rezultă St. Germain
- amestecînd 15 ml sirop de zahăr, 15 ml suc de lămîie, 30 ml cognac (după alții gin) cu șampanie obținem French 75.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279110238_1667663003581639_6467078658449449625_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeEdtSLuoTsVRxTDIN9ogO5H72jxwNd4TRjvaPHA13hNGKhAWXVd0YSG7tIOD4V32qnmJxBgH-LVADXPOgAMYOx6&_nc_ohc=nFSWTD5u6oYAX80fWUX&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfDBLeCNW0W1nX6bd-A5nUYko5TEsd-ru_twxadG0t0frw&oe=63D31EC2 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Trecînd în Spania, cu o parte suc de portocale și 5 părți vin spumant Cava obținem Mimosa.

Bineînțeles, putem să ne jucăm cu toate rețetele astea folosing și vin spumant local sec sau demisec.

Încheiem capitolul cu băuturile completate prin adăugire de bere de ghimbir. Astfel de cocktailuri poartă numele generic Buck (cerb).
Formula lor generală este: tărie - suc de lămîie verde - bere de ghimbir.

Exemple clasice:
- cu Bourbon - Kentucky Buck
- cu Irish whiskey - Irish Buck
- cu gin - Gin Buck
- cu brandy și lichior de portocale - Brandy Buck

Adăugînd și un sirop (simplu sau de fructe), obținem categoria ce se cheamă Mule.
Prototipul și probabil cel mai cunoscut este Moscow Mule, inventat în America în anii celui de-al doile război mondial:
- 60 ml vodcă
- 15 ml suc de lămîie verde
- 10 ml sirop de zahăr concentrat (zahăr/apă = 2/1)
- 90 ml bere de ghimbir.

Edited by Dany_Darke, 25 January 2023 - 11:49.


#56
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
6. The Flip - Ultima categorie de cocktailuri e cea în care se adaugă ouă și/sau produse lactate.

Eggnog sau lichiorul de ouă este prototipul, iar o porție presupune agitarea în shaker a următoarelor ingrediente (volumele sunt pentru o porție, ele se multiplică în mod corespunzător dacă pregătim o șarjă pentru mai mulți - caz în care amestecul se dă prin blender):
- brandy/vinars (25 ml)
- rom (25 ml)
- lapte (25 ml)
- sirop concentrat de zahăr (2/1)
- 1 ou întreg

Rețete de felul ăsta existau din secolul al optsprezecelea. Primul președinte al USA, George Washington, avea și dumenalui o rețetă proprie.

Eu nu folosesc ouă, dar pregătesc alte feluri de amestecuri:
- cu bourbon, amaretto și lapte de migdale
[ https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/312939043_637040571518295_8226537083110903827_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeE3XkY-CtajgAASCtdR6jENvJrqIyrzJRm8muojKvMlGX5YAe09zqceMNRQVBPv64gNwGDWN-6Vax9uqgv0bUxI&_nc_ohc=bcI0NQF90LcAX-vcncU&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfDBNAvDLi2HDi66JaZCxWV2Iwk7BCySljBOkESI6OdyEg&oe=63D59D95 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- cu whisky (de orice fel), un amaro italian, cremă de vanilie și lapte
[ https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279117341_1675007262847213_8458411445526954657_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=a26aad&_nc_eui2=AeGV_PvLN8Y0z5qxCDT0An5R2VjZvn8MhOjZWNm-fwyE6F8pbwijGn4abMhdwRaoTNfjx_psMWDDxRHhT8ZVkzY1&_nc_ohc=bU0IMG9rpuoAX_XxCz2&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfBLCi7DjhVGotLPfWiCa7R26zpU-87TFqGf7WhNs67VCQ&oe=63D5A6F0 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/279039121_1675007259513880_3924887058042471727_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=a26aad&_nc_eui2=AeGeyScJUjYlzp8zKWdtZ3UzDtcZpGoDbUsO1xmkagNtS9IvJrydVk4jRdeJWmmuQTYEY4Z1u7nzEA_ex5CtP1ut&_nc_ohc=XIez7DReqnAAX9JrKXT&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfCiDG8PYYfLI7KW-rtAbiwyGhbXZIauabVpCUBal9yTrw&oe=63D56BB7 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

În loc de cremă de vanilie se poate folosi înghețată, caz în care trebuie amestecate toate la blender.

Prima rețetă pe care m-am apucat s-o fac (asta chiar înainte de a începe să studiez problema cocktailurilor) a fost însă o cremă de whisky de tip Bailey's, și care a devenit un obicei constant de Crăciun.
Se amestecă la blender următoarele componente:
- 500 ml whisky (nimic deosebit, J&B e suficient)
- 100 ml amaretto
- 400 ml lapte condensat dulce
- 125 ml cremă de vanilie
- 3 linguri de miere
- o lingură de cacao
- o lingură de esență de vanilie
[ https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273723397_1617859571895316_3749938702775547514_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeEfDQb1PrQO6g7HI-4FAjQ72WlmOZLvs1fZaWY5ku-zV8zUwK2Z2fmlA9NQ-sro5hrk9e6cp5tpgKYdZY6udbpO&_nc_ohc=grdhbl_-2McAX9N7OOU&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfCeXm5Qmkk5b6XljG4Jpk3mFYsLZu52rTpMtzcpafmeew&oe=63D6998D - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#57
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
Înainte să fi cucerit cocktailul meniurile barurilor din America și Europa, pentru vreo 200 de ani fusese la mare modă un alt amestec, preparat într-un vas mare și servit cu polonicul la petreceri cu mai mulți participanți - toată lumea a auzit de punch.
Nu l-am inclus la cocktailuri, pentru că le-a precedat, dar nici nu puteam să-l ignor, pentru că a reprezentat un capitol important în istoria amestecurilor de băuturi.

Documentat pentru prima dată în presa scrisă din Anglia în 1632, amestecul ăsta fusese cel mai probabil importat din India, prin intermediul angajaților East India Company.
Legenda spune că numele venea de la un cuvînt hindi care însemna 5, după numărul tipic de ingrediente.

Există o poezioară care sistematizează alcătuirea lui, astfel:
1 part sour
2 parts sweet
3 parts strong
4 parts weak
And a touch of spice
To make everything nice.

Unde:
Sour - zeamă de citrice
Sweet - Zahăr sau miere (ulterior și lichior)
Strong - tăria, care era rom, brandy, whiskey
Weak - apă rece sau ceai cald.

Rezultă de aici că un punch are o concentrație alcoolică mai redusă (10 - 15%).
Multe cocktailuri cu sirop și suc de citrice sunt descendente directe de-ale sale, la scară redusă.
Binînțeles că rețetele pot varia enorm, ideea e să obții un amestec ușor de băut pentru toți oaspeții.

Cum am un vas de 1,5 litri și polonic, am încercat din cînd în cînd cîteva rețete mai deosebite.

1. Harvest Punch - un amestec numa' bun pentru a sărbători culorile toamnei!

Chestiunea e foarte simplă: într-un bol de cristal se toarnă 250 ml cidru de mere, 500 ml bere de ghimbir și 500 ml vin spumant.
Dacă volumul vasului permite, puteți turna întreaga sticlă de vin, adică 750 ml.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/312245445_623657739523245_6198802581181261638_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeGfJZkkp7FTR7JgH1MOW6-nYONleeND3tJg42V540Pe0pAVD-27CNYqGmrkfbRjkf5abOKVIGpuU3ZYIXeDk_JE&_nc_ohc=uWUdgcRe9-QAX_woeLL&_nc_oc=AQl2LoCKdyojSIE46kjpd1nq3KcqvVberWrbAudZALmR_Gf1PV37mtnD4EQ_yOTUUeg&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfBGBDsQJEM44cwLTKH1nxswxZaKXOvqNrFeNXuH1n5aAw&oe=63D5F361 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Dacă vin spumant și cidru mai găsim, în schimb bere de ghimbir cu alcool e un pic mai greu de găsit. Ginger Beard, o bere scoțiană de la Wychwood Breweries, e fix ce trebuie!
La final adăugăm un cub mare de gheață, ornăm cu felii de portocale și ne bucurăm de conținutul de chihlimbar aromat alături de familie și prieteni.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/311335348_623657802856572_4880406783496678419_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeF5Tc7kGeCka_T6BH08Mk2q7aj-ZT_MR2jtqP5lP8xHaNbv-0ebAOSGe6qxg5ADuWMrO78ro4br6gjggdABMeN5&_nc_ohc=EHoPos_OWZIAX9oRd2O&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfDJ87XGay_x0dronrnE2-L5p-mLdqCgYqiM72PIxMw8iA&oe=63D631E7 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

2. Rocky Mountains Punch este o rețetă care datează din anii 1860 sau chiar de mai înainte, și care merită să fie pregătită pentru petrecerea de Crăciun sau Anul Nou.

La amiază am tăiat o lămâie si am acoperit feliile cu 2 linguri de zahăr brun.
Asta se cheamă oleo saccharum și e metoda clasică de a extrage uleiurile esențiale din coaja de citrice cu ajutorul zahărului.
Am acoperit vasul si l-am lăsat să stea până la ora 19, când am adăugat 120 ml rom auriu si 80 ml lichior maraschino.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/319835098_671069544782064_8703042040944467273_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeED1-Qig5uWEsSbt992uvVx-gYWQcaH4-D6BhZBxofj4H9MMv2ayn2ER0_0x0txajrMV_f1fq9n7u4Tqw665lUZ&_nc_ohc=MQqmhGZffOcAX_lQEZL&tn=NMH9zx3F83dAwBmB&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfBdV3nfcFY5gOKEKuk4J5wUd7_Ini5KX7MZEe_8shMKIw&oe=63D5B1C3 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Am mai lăsat amestecul să stea la frigider încă 3 ore, când a sosit timpul sa îl savurez cu doamna mea.
Atunci am deschis sticla și am completat amestecul din vas cu 500 ml vin spumant.
Cum toate componentele fuseseră refrigerate, nu a fost nevoie să mai adaug un cub mare de gheață.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/319833842_671069541448731_2516128694177197392_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeFnOG7DOYaVUaB51J-VoWCcguU4pAixbCyC5TikCLFsLKVYW8wF0lzl4OzfPjE_Rw2e3IE1nRH-n6DxuYIJ2ANE&_nc_ohc=pvKNQuCEv4gAX-ZreIn&tn=NMH9zx3F83dAwBmB&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfA1tonxRwKHARZW7fkkcbCpBAfeAZ_trtb_mLEnO6xV_A&oe=63D6380B - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

3. Philadelphia Fish House Punch - poate cea mai celebră rețetă de punch!

Rețeta asta e istorie într-un castron sau, în cazul de față, într-un pahar înalt. Sau în două, că am făcut unul și pentru doamnă.
Se spune că a fost inventat la clubul poreclit Fish House în 1732, dar rețeta a fost documentată pentru prima dată în 1744.
De asemenea, este documentat că generalul George Washington a băut 13 pahare din această băutură legendară, în timpul unei vizite la acest club de domni, în 1787.
După care 3 zile n-a mai scris nimic în jurnal. 😃
Așa că hai să-l facem și să gustăm un pic de istorie! Într-un pahar înalt am adăugat cuburile de gheață și am turnat după cum urmează:
- 20 ml lichior de caise
- 30 ml rom
- 30 ml brandy
- 40 ml nectar de piersici
- limonadă cu bule, spre completare
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/287667207_1708632476151358_2668984508836021627_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeFDE1U8HqEUOO48zln2WhAgeR_crsVs59d5H9yuxWzn1_OEve16B1K-hWonvyz4iKswS8u3gYMjCTRHIQqEkEu8&_nc_ohc=IVhlcKJqdjwAX_bpxPv&tn=NMH9zx3F83dAwBmB&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfA3W5cqV_3tYrhC5-b4wtHPzq2BCrQiewjcuT5OgWzRjA&oe=63D74035 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Se amestecă ușor cu un pai și se adaugă o felie rotundă de lămâie, ca garnitură.
Asta chiar e o băutură excelentă pentru o petrecere de vară!
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/287061567_1708632516151354_3528234068355156681_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_eui2=AeEJHJZpRGvmoM69i223mw7ScOo-VeMMfQJw6j5V4wx9Amr3q0qDr8nTi-Hgv3EtBeOInFqWDeUsigK6n1vV8mbb&_nc_ohc=DGaBfspWOHYAX8OMsZc&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfCH2WUUpS0FT9BQdhA4Oub9eNWiTs085M4ocH_s5NDBZA&oe=63D72FB5 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Anunturi

Chirurgia endoscopică a hipofizei Chirurgia endoscopică a hipofizei

"Standardul de aur" în chirurgia hipofizară îl reprezintă endoscopia transnazală transsfenoidală.

Echipa NeuroHope este antrenată în unul din cele mai mari centre de chirurgie a hipofizei din Europa, Spitalul Foch din Paris, centrul în care a fost introdus pentru prima dată endoscopul în chirurgia transnazală a hipofizei, de către neurochirurgul francez Guiot. Pe lângă tumorile cu origine hipofizară, prin tehnicile endoscopice transnazale pot fi abordate numeroase alte patologii neurochirurgicale.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate