Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
securitate - acum se dau drept - ...

Farmacia Dr Max - Pareri / Sugest...

De unde cumparati suspensii / gar...

[UNDE] Reconditionare obiecte lemn
 Infiltratii casa noua

sugestie usa interior

ANAF si plata la selfpay

Imprimanta ciss rezista perioade ...
 Garmin fēnix 7 / PRO / Saphi...

Care sunt cele mai mari regrete a...

Alfa Romeo Stelvio 2.2 jtd

Intrebari srl nou
 La multi ani @AndReW99!

Alegere masina £15000 uk

TVR vrea sa lanseze o platforma d...

Strategie investie pe termen lung...
 

Cocktails

  • Please log in to reply
56 replies to this topic

#37
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
Muțumesc. Pasiunea de cerceta (și dpdv documentar, și practic) lumea cocktailurilor a început în pandemie.

Treptat, mi-am încropit un minibar, în care în ultima vreme începe să se înfiripe o colecție de whiskey).
Mie îmi plac în mod special cele de tip bourbon și în special rye whiskey (care au, mai ales de la 45% în sus, arome deosebite).
Scotch mai puțin, pentru că destul folosesc fum de turbă ca să usuce malțul de orz, și astfel capătă mirosul ăla fenolic, care îmi displace.

O poză cu situația la zi, plus un nou membru sosit aseaă în echipă - Woodford Reserve Rye.
O să mai scriu aici, forumurile despre whisky sau cocktailuri nu-s chiar un loc comun, deci mă bucur că am găsit colțul ăsta de softpedia.
[ https://db3pap007files.storage.live.com/y4mq82bgdaYwS0eN6VkwqEe6TnaM1dY3m48lbmKT8b-5dcCU21yZean76sgfo3VUA-ODJQJAXH2ugSylS_3L8O6TBiTvdBQ_1tSvIHOeW-joJzvWcRiQdxt1OgWVoUovVgK1f-Sb4JSYLthS8FwCq5AN26IFoJPpi81o3Xg4Qc3V_EeR4uImrVQPM1V1gPIzKq3fxw8aUUOZQozQiFNVzR6ih1cmwTOrhJWzqEWhklrP5g?width=477&height=776&cropmode=center - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://db3pap007files.storage.live.com/y4m8mfZOsUVIefXaSguQmhMhN2kFnLuKGQzUMzW-Cs1kDduBVrrp9Ns0735sTRILf7Ar90PXA3j4SXErikgasy2toUesE8sAH2obma5ZRnR3W8xsBreG_Gm2df8zycFV-pr8YZb838UN9ADV3j_pZeg7_uroLwpbQDjsSYwcGQkG_iF26xQ6Y5uLBREC1_HP8QP-4RrvHpkWTr-E5MfENWAXyB-DKoad5mUbRlhFH7ZIK0?width=596&height=776&cropmode=center - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#38
edy_wheazel

edy_wheazel

    Superior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 51,023
  • Înscris: 31.07.2007
Ai aicio sectiune de forum dedicata tariilor.

#39
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
Hai să încerc să prezint aici o clasificare a cocktailurilor, în posturile ce urmează.
Definiția conceptului a fost dată pe 13 mai 1806, în ziarul american The Balance and Columbian repository, precum se vede în poză (sursă wikipedia).
[ https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/ca/The_first_definition_of_Cocktail.jpg/601px-The_first_definition_of_Cocktail.jpg?20140509110642 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Înainte cocktailului, 2 amestecuri de băuturi erau bine cunoscute:
- grog (pe bază de rom cu tărie mare = overproof, adică 57%, servit sub formă de rație în marina britanică)
Overproof rum și gin, cu tăria sus-menționată, continuă să fie fabricate și azi, însă de găsit se pot găsi doar prin magazinele specializate sau online.

- punch (regele petrecerilor în Anglia,și apoi în coloniile britanice, azi US).
Rețeta standard de punch (tradus cinci, dintr-un dialect indian) e și azi o poezioară simpatică.

Cele 5 părți sunt:
1 part sour
2 parts sweet
3 parts strong
And 4 parts weak
And a touch of spice
To make everything nice.

Revin în postul următor cu o încercare de clasificare pentru cocktailuri, aplicabilă în era noastră modernă.

#40
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
O carte foarte bună, care nu e în primul rînd despre rețete, ci despre PRINCIPIILE de alcătuire a cocktailurilor, este Cocktail Codex (Alex Day, David Kaplan, Nick Fauchald - 2018).
Cei trei, la acel moment lucrînd la barul Death & Co. din New York, au alcătuit o clasificare conform căreia toate cocktailurile au la bază 6 rețete fundamentale.
Pe ele am să încerc să le descriu în cele ce urmează.

1. Old Fashioned

Rețeta clasică însemna un cub de zahăr, cîteva picături de bitter, mărunțit cubul de zahăr bine, gheașă și, bineînțeles, 60 ml whiskey (bourbon sau rye). Apariția acestui tip de cocktail a coincis (nu întîmplător) și cu accesul barurilor la gheață, cel puțin în orașele mari (New York, San Francisco, New Orleans).

Însă deja pe la 1850 barmanii aveau acces și la lichioruri, cocktailurile se diversificau, iar clienții mai conservatori cereau ca băutura lor să fie în stil "old fashioned", de unde ;i denumirea care a rămas așa pînă azi.

Azi se preferă siropul de zahăr (o linguriță) în locul unui cub de zahăr, care s-ar dizolva inegal. Se amestecă siropul cu 2 stropi de bitter și cele 60 ml whiskey, pe cuburi de gheață, apoi se toarnă într-un pahar scund, pe un cub mare de gheață.

În prima imagine avem exemplul clasic.

Dar pentru că întotdeauna e loc de evoluție, sigur că putem înlocui siropul de zahăr cu un lichior, care pe lîngă zahăr o să adauge alcool și o aromă specifică. În imaginea 2 am folosit 10 ml de lichior maraschino, pe lîngă același bourbon ca ma sus, Wild Turkey 101 (50,5%).
Îmi place să folosesc whiskey peste 40%, tocmai pentru ca simți aroma și tăria lui să rămînă aproape intactă în cocktailuri.

Alteori folosesc un sirop de miere cu ghimbir, ca în imaginea 3. Acolo se vede și cum am schimbat tipul de whiskey, am folosit Rittenhouse Rye. Un whiskey de secară e mai aromat, mai picant, și tipul ăsta e preferatul meu în prezent. Ce e drept, sunt mai greu de găsit și mai scumpe, începînd de la 120 de lei.

O altă posibilitate, care ține loc și de sirop dulce și de bitter, este să adăugăm 10 ml de Jagermeister.

Attached Files



#41
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,972
  • Înscris: 18.12.2007
De unde cumperi lichior maraschino?

#42
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,854
  • Înscris: 20.10.2015
Am incercat una misto aseara
15% vodka finlandeza (ruseasca nu mai cumpar de cand cu razboiul)
15% tuica de pere (pear williams)
70% socata

#43
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023

View PostAlexEn, on 15 ianuarie 2023 - 18:00, said:

De unde cumperi lichior maraschino?

De la diverse magazine online - finestore.ro, beicevrei.ro, parmashop.ro etc.
Cînd încep o căutare, pentru cam orice băutură, o fac pe compari.ro.
Am încercat atît originalul de la Luxardo (excelent), cît și versiunea făcută de Bols, care e și asta ok.

#44
AlexEn

AlexEn

    Spoiled brat

  • Grup: Moderators
  • Posts: 21,972
  • Înscris: 18.12.2007
Multumesc!

#45
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
1. Old Fashioned - continuare.

Nu putem să încheiem capitolul fără să menționăm un văr apropiat, cu influențe franțuzești - Sazerac.

Sazerac e un cocktail a cărui istorie incertă se confundă cu orașul New Orleans.
Se zice că pe la 1850 era făcut doar cu cognac, importat din Franța.
Farmacistul Peychaud îl turna peste un cub de zahăr și peste rețetă lui specială de bitter, care a supraviețuit până azi

Dar, odată cu încercarea aclimatizării viței de vie adusă din America în Europa, a fost adusă și Filoxera, care a compromis recolta de struguri in următorii 40 de ani, deci și producția de cognac.
Astfel încât americanii au trecut la folosirea rye whiskey (whisky de secară, mai picant decât bourbonul făcut predominant din porumb). Secara e mai puțin pretențioasă, crește într-o clima mai rece, iar whisky se producea din ea de la 1770, deci era la îndemână.

Protocolul cere ca paharul să fie întâi clătit cu absint, sau in lipsa acestuia, cu Pastis. Asta s-a și întâmplat mulți ani după 1915, când absintul a fost interzis în US.

Am turnat 10 ml de Pastis în pahar, l-am clătit si l-am lasat deoparte, la congelator.
Într-un alt pahar am pregătit amestecul, format din:
- o lingură de sirop de trandafiri
- 2 lingurițe de bitter de casă în stil Peychaud
- 20 ml Metaxa de portocale
- 40 ml whisky de secară (Redemption).
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316244601_650823930139959_9027568548132085160_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=WOrChhROy9gAX9KtKms&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfBNTPxJmgREXrh0bK5P4877TV8wrmchVgMSAq4l6993RQ&oe=63CA1F83 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Se amestecă cu gheață și se toarnă în paharul original, lăsând gheața cu totul deoparte. Am adăugat doar o mica felie de lămâie.
Rezultatul e cu adevărat complex, se simt aromele și gusturile tuturor componentelor pe rînd și în același timp.  
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316174865_650824030139949_596213646913000643_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=qqioG3uLQR8AX9IJQRH&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfBMiNfRM8C0Bw5wNhT6oVuD1ZxB-fDKMBpWINSy59Xs7w&oe=63C9D173 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#46
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
2. Martini

Ginul apăruse de mult, dar îi lipsea un partener care să-i mai domolească tăria și furia aromei de ienupăr.
Ei bine, pe la anii 1900 partenerul a apărut (sau, mai degrabă, a devenit mai ușor de procurat și transportat, inclusiv in State)Ș vermutul.

Rețeta clasică de Martini înseamnă:
- 2 părți gin (de tip London Dry, mai aspru)
- o parte vermut

Urmează amestecarea lor pe cuburi de gheață și turnarea într-o cupă răcită în prealabil, fără gheață, ornată cu o coajă de lămîie sau o măslină.

Dry Martini nu are legătură cu cît de sec e vermutul, ci înseamnă un raport volumetric crescut în favoarea ginului (în loc de 2/1, avem 5/1 sau 7/1 sau 9/1), pentru cei cărora nu le plac băuturile dulci.

Wet Martini, la polul opus, înseamnă creșterea aportului vermutului (gin/vermut = 1/1 sau, în Reverse Martini, 1/2).  

Pentru cei cărora nu le place asprimea  sau amăreala ginului, există vodca, și astfel avem Martini cu vermut și vodcă.

Iar pentru Ian Fleming, creatorul agentului 007, există ciudățenia numită Vesper Martini (shaken, not stirred!):
- 4 părți gin
- 3 părți vodcă
- o parte Lillet (un vin aromatizat cu chinină, care azi ar trebui înlocuit cu ceva la fel de amărui, pentru că nu se mai fabrică în rețeta din anii 50).

Un astfel de amestec ar fi mult prea sec pentru gustul meu (care oricum nu prea beau Martini).
Astfel, am schimbat și rețeta:
- o parte vermut dulce (50 ml)
- o parte amestec de gin (20 ml) + vodcă (30 ml).
Se amestecă pe cuburi de gheață într-un pahar și am filtrat amestecul într-o cupă. Un astfel de Martini ar trebui să fie o băutură clară, incoloră.
Folosirea unui gin 57%, în care am și lăsat la infuzat coajă de lămâie atunci când l-am făcut, dă un produs final de-a dreptul mat!

[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/311116177_615326693689683_5186608520341582608_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=4nru8NeD6vkAX_11JUQ&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfAJF2hMSwNhSIDkqMuQ0ZL_o6vvCAOCUN-uOXnyHz_IFg&oe=63CC38BD - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/311688572_615326553689697_5480906572195522153_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=yMfOeWw5QXAAX_ayVQL&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfAVDFFqfRYZVjISq9Or_StX0TbWTtXBaSqdybR6yz3rgg&oe=63CBAB3C - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- va urma -

#47
Tsunamii

Tsunamii

    Bucuresti

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 49,854
  • Înscris: 20.10.2015
Ce rost are sa amestec ginul cu vodka?

Cateodata beau cu vodka, alta data cu gin. jumi/juma
Ambele cazuri amestecat cu dry martini si cu 3-4 masline verzi sau ceapa baby onion

#48
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023

View PostTsunnnami, on 18 ianuarie 2023 - 09:09, said:

Ce rost are sa amestec ginul cu vodka?

Cateodata beau cu vodka, alta data cu gin. jumi/juma
Ambele cazuri amestecat cu dry martini si cu 3-4 masline verzi sau ceapa baby onion

Păi nu prea are, dar așa l-a inventat Fleming, care presupun că a vrut doar să șocheze, să iasă din tipare.
L-am făcut o singură dată, să văd ce a vrut să spună poetul.

#49
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
2. Martini - continuare

Suntem, așadar, la capitolul cocktailurilor care conțin doar băuturi alcoolice, servite reci dar fără gheață într-o cupă, fără sucuri de citrice.

Cronologic vorbind, Martini a devenit faimos cu vremea, fără a fi fost însă primul!

Primul cocktail din familia asta a fost unul denumit Martinez (după un oraș de pe coasta Californiei, unde ar fi fost inventat în 1884).
Martinez conține :
- 45 ml de gin
- 45 ml vermut dulce roșu
- 5 ml (o linguriță) lichior maraschino
- 2 stropi bitter

A urmat, în ultimii zece ani ai secolului XIX, apariția unui cocktail clasic cxare l-a depășit în faimă.
S-a întîmplat pe coasta de est, la New York, în cartierul Manhattan, de la care și-a luat numele.
Manhattan înseamnă:
- 2 părți rye whiskey (60 ml)
- 1 parte vermut roșu dulce (30 ml)
- 2 stropi bitter

Formula 2-1-2 vine de la unul dintre prefixurile telefonice din cartierul Manhattan.
Eu prefer oricînd un Manhattan unu Martini sau Martini, și probabil aromele din rye whiskey sunt cauza. :)
[ https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/298618230_1746502172364388_5949319095041121182_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=_83j2nZuYikAX_qz8hT&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfDt1TYeAOYVP85KyKQmTidL_9KhfYSJkvE5N_9GdkR8Fg&oe=63CD8534 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]  

- va urma -

#50
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
2. Martini (și familia lărgită) - continuare

Un capitol aparte în familia cocktailurilor care pornesc de la cuplul gin-vermut este legendarul Negroni.
Devenit în 2022 cel mai bine vîndut cocktail din lume*, el se prepară după o rețetă simplă, neschimbată din 1919 pînă azi:
- 30 ml Campari (sau alt bitter-lichior italian roșu, de exemplu Luxardo Bitter Red)
- 30 ml gin
- 30 ml vermut roșu.
*https://www.falstaff...cktail-recipes/

Se servește într-un pahar scund (rocks glass) pe un cub mare de gheață și o felie sau coajă de portocală.
Mie îmi place să amestec componentele pe cuburi de gheață și să îl torn într-o cupă, fără gheață.
De asemenea, îmi place să încerc diversele variante ale amestecului, în care poți să înlocuiești sau să adaugi componente.

Una dintre cele mai bune variante se numește Boulevardier, un cocktail inventat în anii 20 la Paris.
rețeta înlocuiește ginul cu rye whiskey, a cărui doză e crescută:
- 60 ml rye whiskey
- 30 ml Campari (sau alt bitter-lichior italian roșu)
- 30 ml vermut roșu.
[ https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322381382_1225906821337128_6269538673491323566_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeHc0f2-mAlC7uD28XKfSaxFaMliCg3_vVZoyWIKDf-9VmlizlgV1wz994KlpfMZ8KhDeLZgOjq9XTfkItpnJfez&_nc_ohc=E4eW2PGwEDQAX_PeCTf&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AfDcEFqNa9aYWUO0baGs2w_cL1DbFw6dy13yPbL66Dfgig&oe=63CD4469 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

În fine, dacă păstrăm ginul, dar înlocuim bitter-lichiorul roșu cu unul alb (pe bază de gențiană) și vermutul roșu cu unul alb, obținem un Negroni Bianco, o experiență foarte plăcută într-o zi de vară.
[ https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/325140751_569509874674727_3364285332333514688_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeEMWRnSK3N8Up8Q8Pwidvx-SGDhCw6fNSVIYOELDp81JUVg-cb3aHH0xxV4HAy9AqnrGEJpCXrE-ZxbXPr2jdfQ&_nc_ohc=73aPxUi-hJQAX_CAO-R&_nc_ht=scontent-frx5-1.xx&oh=00_AfDBJo5mg_BpRScMcV6ehGnJ-U0Cf9pwJ17IqK-PlfB_uw&oe=63CE13F8 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Alte variante foarte plăcute se obțin înlocuind Campari cu diverse tipuri de Amaro (Ramazzotti, Averna, Montenegro, Jagermeister).

#51
irina2014

irina2014

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,541
  • Înscris: 04.03.2014
o placere sa citesc postarile tale si sa vad pozele. Sper ca mai ai destule de povestit si aratat :)

#52
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
Mulțumesc, o să continui, că mai sunt multe de povestit. :)

Iar continuarea o să fie cu partea a 3-a, și anume...

3. Daiquiri și toate derivatele cu suc de  citrice

Băuturile din categoria asta poartă în engleză numele generic de Sours. Să le zicem Acrișoarele.

Formula generală ar fi:
- 2 părți tărie
- 1 parte suc de citrice (lămîie, lime, mai rar grapefruit, portocale obișnuite sau roșii)
- 1 parte sirop de zahăr

În realitate, proporția de citrice și zahăr variază după preferința fiecăruia.
Trebuie să recunosc că îmi plac citricele în limonadă, ceai sau prăjituri, dar în cocktail prefer doze minimale.

În cazul Daiquiri, tăria e romul. Îmi place, dar nu fac colecție. Țin o sticlă de rom în minibar să fie acolo, în principiu una de Havana Club, fie alb de 3 ani, fie brun, Anejo Especial.
Am experimentat și cu sticle mai ieftine de la supermarket, în care am lăsat cardamom, scorțișoară și cuișoare la macerat, ca să le îmbunătățesc aroma.
Daiquiri ăreăar destul rar.

Ultima oară am făcut o rețetă nițel modificată, se numște Hoyt's Daiquiri:
- 60 ml rom (Havana Club Anejo Especial)
- 20 ml Jägermeister
- 20 ml suc de lămâie
- 20 ml sirop de zahăr vanilat

Dacă n-aș fi adăugat jagermeister, aș fi pus doar 20 picături de suc de lămîie, nu 20 ml. Rețeta asta e clar mai bună decît cea tradițională.
[ https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/321753679_827831111650395_6634643079685476227_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeEbvGuHQfU3HyEhVuiVWa_eYtz3D9GL47hi3PcP0YvjuCoqtIML8k3X-9Psuc12it3M7P2nmaADIYv-nhJHo1FK&_nc_ohc=t1Yzl3GJ2ZcAX_GGZR3&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AfA8Lm6gaSs0bg6v6tfYG0pPT4uUU8061HSr6lT6E4IVnw&oe=63CEE60D - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

O altă variație, chiar cu o oarecare faimă, e Hemingway Daiquiri, inventată de dumnealui în persoană, în cîrciuma La Floridita din Havana.
Rețeta conține:
- 60 ml rom alb
- 15 ml lichior maraschino
- 20 ml suc lime
- 15 ml suc grapefruit juice
[ https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/301891054_1758800414467897_6590650699417597781_n.jpg?_nc_cat=101&ccb=1-7&_nc_sid=a26aad&_nc_eui2=AeG551xJUYsI-n8B3a8XWfucG5EaNUay4TMbkRo1RrLhM5kblqX5XjUMLnh0zqeKH3juNgnIir4U19GWz5WQeGb5&_nc_ohc=sYaPgTC7wc4AX9cv3Ht&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfA4myRb1ocLrSrRl8f6R5z14vJkEbc3jxGJT_0cuFnomw&oe=63CEFA1E - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- va urma -

#53
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
3. Daiquiri (și familia lărgită a cocktailurilor cu suc de citrice) - continuare

Înlocuind romul cu alte băuturi tari, se pot obține o serie de cocktailuri din seria Sour.

În State, cu bourbon s-ar face Whiskey Sour. Cu Scotch se poate face o rețetă specială, care a devenit un clasic modern: The Penicillin.
Se toarnă următoarele componente în shaker:
- 60 ml single malt Glen Scotia (rețeta standard spune blended scotch, dar pentru că de obicei nu am din ăsta în casă, am pus noua achiziție la treabă)
- 10 ml Finlaggan (Islay single malt afumat)
- 20 ml sirop de miere și ghimbir
- o linguriță suc de lămâie.

Se agită și se toarnă pe un cub mare de gheață. Cocktailul ăsta pare mai echilibrat când folosești o pereche de whiskiuri scoțiene.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/320605591_670131054628295_4984937286591044452_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeH7RI3gcaeo7GGF42a3s021L5jvcM3JdUcvmO9wzcl1R022cXRlzdAamJSYgMA8EHHCN9mCOPns6I8FrWca1gtU&_nc_ohc=GpjCJ4DDu5AAX-v89lW&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfDvsMUbySJO5mvT3FWKXazs0rDT7cWHZ6ZAe6rCQ7_bpA&oe=63CD7920 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]
Când am folosit bourbon sau whiskey de secară a fost ok dar nu prea, parcă se „luptau" cu componenta afumată.
Nu-mi place scotch afumat deloc, are aroma aia de spital sau de laborator de chimie, așa că îl folosesc doar pe post de condiment în Penicilină, care rămâne totuși un cocktail reușit.

Mai departe
- dacă tăria e romul tradițional brazilian Cachaca, rezultă o Caipirinha (dar numai gîndul că se zdrobește direct în pahar o lămîie verde întreagă îmi strepezește dinții!)
- dacă tăria e gin, cocktailul se cheamă Gimlet (cu sirop de zahăr) sau Bee's Knees (cu sirop de miere).
- dacă folosim lichior Amaretto, rezultă un Amaretto Sour.

Și se poate improviza, schimbînd tipul de tărie, pînă unde dorim.
O astfel de improvizație deosebit de gustoasă este cvasinecunoscutul Black Forest Sour, în care Jagermeisterul și lichiorul de cireșe lucrează cot la cot.
Se toarnă îshaker și se agită bine:
- 40 ml Jägermeister
- 30 ml suc de ananas
- 20 ml suc de lămâie
- 10 ml lichior de cireșe.
[ https://scontent.fotp1-1.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/322469481_1572338333212090_8817503685413812677_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeG5CpFOQyRMy0lf2XlWCEcYQZIp_1xMA85Bkin_XEwDznD1bkFHh2b4YRthCA2gEuITXPfbfvsMmOJ1OPlqxzP2&_nc_ohc=wWySqzAybf8AX-ZEZ3r&tn=NMH9zx3F83dAwBmB&_nc_ht=scontent.fotp1-1.fna&oh=00_AfC_C6IvRGcZxGCUWUIzlD-oE3E_8QqJo2NDAZTsxel0Mg&oe=63CF1D3B - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Sucul de ananas, pe lîngă aroma tropicală, determină și apariția unui strat de spumă în produsul final. Altminteri, pentru a obține spumă, ar trebui folosit albuș de ou sau zeama din conserva de năut (aqua faba). În anumite Whiskey Sour sau Amaretto Sour, albușul de ou e o componentă uzuală.
[ https://scontent.fotp1-2.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/321989765_849333382943098_8778892280463078345_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_eui2=AeHJgGtCeO2ALy24rZxvhmceIZyVxza8aBYhnJXHNrxoFqWu6HWokzMVO_h3s5wrv0amNz_nLEXZfsNTrpO0n8Y2&_nc_ohc=J1IQK_csciAAX9JcPEk&_nc_ht=scontent.fotp1-2.fna&oh=00_AfB0UV8wLSVGa9ekbeJ9f4jxbxGpe0llD_S9GW9M-ww67g&oe=63CE8CC2 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

#54
Traveller_RDS

Traveller_RDS

    New Member

  • Grup: Candidate Members
  • Posts: 18
  • Înscris: 12.01.2023
4.Sidecar - sau atunci cînd intră în scenă lichiorurile.

În momentul cînd apăreau în America primele cocktailuri, existența lichiorurilor era documentată de cel puțin 500 de ani.
Din plante și fructe se făceau, de către călugări și apoi farmaciști, diverse licori mai mult sau mai puțin vindecătoare, care sunt precursoarele lichiorurilor moderne.

Prototipul celei de-a patra categorii de cocktailuri, în care pe lîngă tărie apare un lichior (care aduce nu doar alcool, dar mai ales aromă și dulceață) este amestecul ce se cheamă Sidecar.

El conține, la bază, 3 componente în raport 2-1-1 sau 3-2-1:
- 45 ml Cognac (sau alt brandy/vinars de calitate)
- 30 ml lichior de portocale (triple sec sau curacao)
- 15 ml suc de lămîie
[ https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316557185_656621362893549_2434955316008419052_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeF3nmUeMJ0Ubi4hrC79MurxkScPzIlli7WRJw_MiWWLtRrFOTFN9DxrsbfRtLeELw_sNOU0PdkkQ25F7tt0R8LO&_nc_ohc=53yok4gx2y0AX8eYUnF&_nc_oc=AQmc_8O0Ieb0-TfhzM6urt4k2DpC0ej-RDKDWP3sAQrNG8Tn0JG6g6AZkZNxZWmX04M&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=00_AfA-66bHZKZJOqrXQHKub89EkX69P7tsXybPIDujsZ994g&oe=63CF34B3 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

Eu prefer să pun doar o linguriță de suc de lămîie, ca să las aroma și tăria din brandy și lichior de portocale să se simtă.
Lichiorul de portocale de la Alexandrion e o soluție accesibilă și bună, lafel și lichiorurile de la Bols sau Marie Brizard, în lipsa Cointreau sau Grand Marnier.
Cognacul îl prefer singur, la cocktailuri folosesc diverse tipuri de vinars - spaniole (brandy de Jerez), italiene (Vecchia Romagna), franțuzești (St. Remy), românești (Miorița).
[ https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/316804217_656621476226871_6884425643621008567_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeHiKmHjC094uE7jHxA-iz9DiLXzbBzwNi2ItfNsHPA2Le38q_VLV6jKbdlZE1p5nEmqqIKnDXZxGk92vw5X41Fi&_nc_ohc=PgUMCkb3C7sAX8y4DMu&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfA6hFK7i0nTkqMZWvQmKfepPaxkdK3m8HFxqifXz4ELrg&oe=63CE9D83 - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

După cum spuneam într-una din primele postări aici, cțnd ăntr-un astfel de cocktail lichiorul e triple sec / curacao, tipul generic de cocktail se numește Daisy.
Dacă tăria e tequila, rezultă Margarita.
Dacă tăria e gin, resultă White Lady.
Dacă folosim un amestec (păți egale) de cognac și rom brun pe post de tărie, rezultă Between the Sheets.

Cu vodcă avem Cosmopolitan, relansat spectaculos prin apariția sa în serialul "Sex and the City", acum niște ani.
Pentru preparare e nevoie de:
- 50 ml vodcă de lămâie (fabricată de subsemnatul în casă prin infuzarea de vodcă Zubrowka cu coajă de lămâie caramelizată).
- 40 ml suc de merișoare (cranberry, pe românește)
- 20 ml lichior de portocale
- o lingurița de suc de lămîie verde

Se agită energic în shaker vreo 15 secunde și se toarnă în paharul scos din frigider, ornat cu o roată de mandarină. Apoi se oferă doamnei, bineînțeles!
[ https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278390507_1658414087839864_8963271342731574835_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=973b4a&_nc_eui2=AeFfEV97CGoPPOiTVcmIPWSyKgGO_47EQgQqAY7_jsRCBM_ie27WQMOSjZF2qz7NECmDdvPfndVTeVzNEFgKfz_j&_nc_ohc=evM2T-S6u8YAX8it54Y&_nc_ht=scontent-frt3-2.xx&oh=00_AfAqC6VxEyUGIdKqKGre8o-BwmH1jKkiLAwnP5fT3fuCMA&oe=63D05ABD - Pentru incarcare in pagina (embed) Click aici ]

- va urma -

Anunturi

Bun venit pe Forumul Softpedia!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate