Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
Info Coronavirus/Vaccinare vs Fake News

Email cu fisier atasat necunoscut

centrala lemne gazeificare

Dying light 2-Baba Yaga challenge
 Fitinguri pentru teava incalzire ...

Problema scanare Xerox Workcentre...

Premiile UCIN/2022

Cum dezactivez bara de navigare?
 sistem afore aton,eroare citire c...

Renunțam la tot pentru linis...

BSOD Windows 11 22H2

Ford Focus 1.6 benzina
 Șuierat scurt Volvo V50 2.0 ...

The Mother (2023)

The Last Of Us (2023)

Problema masina de spalat Gorenje...
 

Sfat achiziție ddr 4

- - - - -
  • Please log in to reply
25 replies to this topic

#1
gothic33

gothic33

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 322
  • Înscris: 20.06.2008
Din start vă spun că am un buget de 800-900 Ron pentru a achiziționa un kit de 16gb memorie și mi-aș dori sa fie ddr4-4000 sau ddr4-4400, as vrea sa aflu părerile voastre înainte să mă arunc și să-mi pară rău după

#2
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,740
  • Înscris: 29.03.2006
Nu e o parere.

Pt. intel nu are rost peste 3200 MTS CL14, dar 14 nu mai mult, insa are rost sa fie dual rank care in practica inseamna fie 4 sloturi populate, fie DIMMuri dual rank care nu cred ca gasesti de 2x8 GB, nici macar cele de 2 x 16 nu sunt toate - dar unele sunt.
Peste cele mentionate, nu o sa vezi diferente de performanta semnificative  la intel cu DDR4.

Pt. AMD are rost pana la 3600 MTS CL14 - doar 14 nu mai mult la ryzen 3xxx si 3800 CL14 - doar 14, pt ryzen 5xxx, si tot dual rank 2 x 16 cu chipuri pe ambele parti ale DIMMurilor, sau cu kit cu 4 DIMMuro si 4 sloturi populate.
AMD are la CPU interconect intern ( infinity fabric) la frecventa interfetei memoriei si sunt cresteri mari de performanta. Se pastreaza 1:1 la frecventa pana la 1800 Mhz pt. ryzen 3xxx ( deci 3600 MTS), au existat si exceptii cu modele care pastrau 1:1 si la 1900 Mhz deci 3800 MTS, iar la  ryzen 5xxx se pastreaza 1:1 pana la 2000 Mhz dar nu gasesti CL14 la 4000 MTS deci 3800 MTS CL14 dual rank e maxim. Daca pui 4000 o sa siba latenta mai mica si performanta o sa scada.
3800 CL14 oricum sunt rare si scumpe, ies din buget mai ales cu dual rank.
Cu dual rank chiar si 3600 CL14 sare din buget.
Daca pui CL mai mare de 14 o sa ai performanta mai mica decat 3000 MTS CL14.
Daca nu pui dual rank iar pierzi 10% din performanta.
3800 CL14 dual rank poate face minuni - de genul sa tina minime fps la valori chiar si de 3X mai mari, 90 vs 30 fps, reper minime nu medii, desigur cu placi grafice de top si CPU cat mai performant, insa iese din buget mult.
Asa ca ia 3200 MTS CL14 dual rank 32 GB, ca altele cu CL16 sau mai mult o sa fie mai putin performante.



#3
RazvanFS

RazvanFS

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 10.08.2022
Ce procesor, ce placa de baza si ce placa video ai , la ce rezolutie joci ?

#4
gothic33

gothic33

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 322
  • Înscris: 20.06.2008

 loock, on 13 august 2022 - 12:24, said:

Nu e o parere.

Pt. intel nu are rost peste 3200 MTS CL14, dar 14 nu mai mult, insa are rost sa fie dual rank care in practica inseamna fie 4 sloturi populate, fie DIMMuri dual rank care nu cred ca gasesti de 2x8 GB, nici macar cele de 2 x 16 nu sunt toate - dar unele sunt.
Peste cele mentionate, nu o sa vezi diferente de performanta semnificative  la intel cu DDR4.

Pt. AMD are rost pana la 3600 MTS CL14 - doar 14 nu mai mult la ryzen 3xxx si 3800 CL14 - doar 14, pt ryzen 5xxx, si tot dual rank 2 x 16 cu chipuri pe ambele parti ale DIMMurilor, sau cu kit cu 4 DIMMuro si 4 sloturi populate.
AMD are la CPU interconect intern ( infinity fabric) la frecventa interfetei memoriei si sunt cresteri mari de performanta. Se pastreaza 1:1 la frecventa pana la 1800 Mhz pt. ryzen 3xxx ( deci 3600 MTS), au existat si exceptii cu modele care pastrau 1:1 si la 1900 Mhz deci 3800 MTS, iar la  ryzen 5xxx se pastreaza 1:1 pana la 2000 Mhz dar nu gasesti CL14 la 4000 MTS deci 3800 MTS CL14 dual rank e maxim. Daca pui 4000 o sa siba latenta mai mica si performanta o sa scada.
3800 CL14 oricum sunt rare si scumpe, ies din buget mai ales cu dual rank.
Cu dual rank chiar si 3600 CL14 sare din buget.
Daca pui CL mai mare de 14 o sa ai performanta mai mica decat 3000 MTS CL14.
Daca nu pui dual rank iar pierzi 10% din performanta.
3800 CL14 dual rank poate face minuni - de genul sa tina minime fps la valori chiar si de 3X mai mari, 90 vs 30 fps, reper minime nu medii, desigur cu placi grafice de top si CPU cat mai performant, insa iese din buget mult.
Asa ca ia 3200 MTS CL14 dual rank 32 GB, ca altele cu CL16 sau mai mult o sa fie mai putin performante.
nu m-ai ajutat deloc, voiam un sfat legat de achiziția unui kit ddr4 4000-4400, diferente legate de performanță sunt față de frecventele mai mici chiar daca nu semnificative

#5
viceroy56

viceroy56

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,011
  • Înscris: 28.10.2006
Nu te supara, dar nu ai inteles nimic din ce ti-a spus colegul @loock.
El ti-a vrut binele, sa nu arunci banii pe ferestra. Dar daca tu vrei, e placerea ta...
In ce configuratie vrei sa folosesti cei 16 GB RAM DDR 4 4400?
Pentru ca DA, e posibil sa folosesti benzina 100+ sau chiar Kerosen la un Trabant sau la o Dacie 1300(comparatia e super foarte fortata). Dar asta nu inseamna ca o sa faci din Trabant Ferrari. Nici macar Logan.
Da o sa fie un pic mai fasnet, PC-ul, dar nu merita diferenta de pret pentru diferenta(100% insesizabila) de performanta.
Daca ai cine stie ce configuratie exotica, discutam altfel.
Pana cand ne spui configuratia discutam povesti, conversatii, poezioare...

Edited by viceroy56, 13 August 2022 - 15:07.


#6
lost_in_a_dream

lost_in_a_dream

    Windows 11 este FREEMIUM!

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,131
  • Înscris: 03.07.2019
@initiator: Ce placa de baza ai? Cate slot-uri de memorie are?
Daca ai doar doua, nu are rost sa le ocupi pe amandoua cu un kit 2x8GB. Mai bine 1x16GB si mai lasi loc de un upgrade viitor.

#7
gothic33

gothic33

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 322
  • Înscris: 20.06.2008
Gigabyte z690 cu 4 sloturi și Intel 12600k

 viceroy56, on 13 august 2022 - 15:06, said:

Nu te supara, dar nu ai inteles nimic din ce ti-a spus colegul @loock.
El ti-a vrut binele, sa nu arunci banii pe ferestra. Dar daca tu vrei, e placerea ta...
In ce configuratie vrei sa folosesti cei 16 GB RAM DDR 4 4400?
Pentru ca DA, e posibil sa folosesti benzina 100+ sau chiar Kerosen la un Trabant sau la o Dacie 1300(comparatia e super foarte fortata). Dar asta nu inseamna ca o sa faci din Trabant Ferrari. Nici macar Logan.
Da o sa fie un pic mai fasnet, PC-ul, dar nu merita diferenta de pret pentru diferenta(100% insesizabila) de performanta.
Daca ai cine stie ce configuratie exotica, discutam altfel.
Pana cand ne spui configuratia discutam povesti, conversatii, poezioare...
am înțeles exact exact ce mi-a spus dar eu ceream un sfat legat de altceva, nu e supărare dar nu mă interesează frecvente mai mici și latente scazute

#8
RazvanFS

RazvanFS

    Junior Member

  • Grup: Junior Members
  • Posts: 64
  • Înscris: 10.08.2022
E destul de problematic la 12600K , cel mai bune mergi pe 3200mhz. Sunt cateva modele de Gigabyte Z690 , puteam sa spui clar ce placa de baza este :)
Are un controller foarte slab gen 12 si posibil sa ai tot felul de erori aiurea , sa mearga in gear 2 , etc.
Cu 4000mhz vs 3200mhz , vezi probabil 2% imbunatatire daca ai ceva gen RTX 3090 , altfel e degeaba , presupunand ca totul o sa fie ok cu placa de baza si CPU, nu ai sa vezi diferente decat in sintetice, nu merita
Singura varianta este sa iei QVL pentru 100% , dar nu stiu sa fie memorii la 4000mhz acolo

#9
PiticVerde

PiticVerde

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,945
  • Înscris: 12.09.2015
Pentru o compatibilitate perfecta a ramilor cu placa de baza aici ai o lista cu exact cea ce functioneaza perfect,bineinteles in frecventa dorita de tine.Alege din acea lista ramii ce au garantia cea mai mare,gen ''for life'',etc. Referitor la frecvente ,nu m-am omorat niciodata pe acest aspect,deoarece nu am vazut niciodata diferente prea mari in gaming sau alte domenii. https://www.gigabyte...#support-memsup

Edited by PiticVerde, 13 August 2022 - 16:49.


#10
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,931
  • Înscris: 21.12.2006
Sincer, dacă nu te interesează detaliile, caută în listă QVL a plăcii de bază și comanda una din variantele ce apar acolo. Măcar ai garanția că funcționează cu placa ta de bază. De preferat cu latență cat mai mică

Ai de unde alege:
https://www.price.ro...erBy=pret&asc=1

#11
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,077
  • Înscris: 06.03.2016
Tu platesti pt. cateva zeci de puncte in plus in benchmark-uri.

De banii aia mai bine iei un kit dual-channel de 32 GB la 3200 sau 3600 MHz si timing cat mai mic.

#12
NAlexQ

NAlexQ

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 21.07.2011
Atunci asa Memorie Crucial, 16GB DDR5, 4800MHz CL40, Dual Channel Kit
Deoarece i5-12600k suporta Up to DDR5 4800 MT/s si la fel si placa de baza

#13
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,931
  • Înscris: 21.12.2006
Altu' pe dinafară: dacă placa
de bază suportă DDR4, ce să facă cu RAM DDR5?

#14
NAlexQ

NAlexQ

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 21.07.2011

View Postnei-k, on 15 august 2022 - 08:12, said:

Altu' pe dinafară: dacă placa
de bază suportă DDR4, ce să facă cu RAM DDR5?

1.Placa de baza suporta DDR4 si DD5(poza1).
2.Procesorul i5 12600k suporta DDR4 (pana la 3200 MT/s) si DDR5 (pana la DDR5 4800 MT/s).
Ce sa faca cu DDR4 de 4000 sau 4400 daca acestea vor functiona la viteza de 3200?

Attached Files


Edited by NAlexQ, 15 August 2022 - 08:44.


#15
loock

loock

    Unas

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 17,740
  • Înscris: 29.03.2006
Z690 Aorus Master ( care costa cat 3 placi de baza scumpe sau 10 ieftine)  suporta doar DDR5.
Nu scrie ca suporta DDR4, te pacaleste probabil faptul ca suporta la DDR5 si 4000 MTS care e mai ciudat fiind sub 4800 care e minim normal la DDR5.

Insa omul nu a scris ce model exact de 690 are, doar a precizat ca e DDR4.
Exista si modele cu DDR4.

Edited by loock, 15 August 2022 - 10:02.


#16
nei-k

nei-k

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,931
  • Înscris: 21.12.2006
@NAlexQ - demonstrezi ca n-ai inteles nimic, nici cand scrie clar ce si cum.

Initiatorul a spus ca foloseste o plaza Gigabyte Z690 si are nevoie de memorii DDR4, In baza acestor mentiuni descoperi in nomenclatorul Gigabyte ~20 modele:
https://www.gigabyte...s?fid=2571,2581

Frecventele mentionate de Intel in specificatii, sunt frecventle maxime acceptate de procesor la care pot rula memoriile fara OC. Producatorii placilor de baza permit folosirea de memorii cu frecventa mai mare decat cele mentionate de Intel, dar aceasta frecventa e atinsa prin OC (profile XMP), nu e frecventa standard JEDEC si sunt conditionate de folosirea unui anumit model de procesor cu acea placa de baza. Un exemplu oarecare: daca cu procesoare i5-i9 poti folosi pe o placa de baza memorii la 4800 MTs, cu un procesor Pentium sau Celeron, aceeasi placa de baza poate folosi doar memorii la 3200 sau 2666 MTs

#17
NAlexQ

NAlexQ

    Junior Member

  • Grup: Members
  • Posts: 203
  • Înscris: 21.07.2011
OK. atunci sa ne zica ce placa Gigabyte z690 este mai exact.
O poza cu CPU-Z sau un snapshot cu Speccy sau HWINFO, ceva ce ne poate oferi informatii corecte despre sistemul lui decat sa tot dam cu presupusul la ce placa este si ce suporta.

#18
red46

red46

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,077
  • Înscris: 06.03.2016
Cate placi cu suport pt DDR4 si DDR5 ai vazut tu?
Cam orice placa de baza suporta profiluri XMP, iar pe Z690 poti sa faci overclock manual.

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate