Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Platformele online schimba ordinea mondiala

* - - - - 1 votes
  • This topic is locked This topic is locked
15 replies to this topic

#1
dtd234

dtd234

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,062
  • Înscris: 29.03.2021
Platformele online de tipul Glovo, Uber, par la prima vedere urmatorul pas logic in evolutie, un fel de liberalizare totala a pietei. Iti da impresia ca serviciile se descentralizeaza.
Vin cu avantaje precum: comoditate maxima pentru cumparator, mai accesibile pentru ambele parti,
sistem de rating teoretic de incredere care filtreaza teparii si creste calitatea serviciilor,
eficienta maxima, cu tot felul de scule puse la dispozitia cumparatorului sa verifice in timp real informatii la care nu aveai acces cu serviciile traditionale.

Insa lumea nu vede padurea de copaci.
Toate aceste avantaje sunt reale si bune de avut, dar ele vin la pachet cu un dezavantaj major care cantareste mai mult, si dupa ce tragi linie iti dai seama ca sari din groapa in put.

In spatele unui astfel de serviciu este o aplicatie. Iar acea aplicatie ajunge tot timpul sa detina un monopol din cauza ca oamenii nu cauta alternative. Este ceva natural. Nici mie nu imi place sa am 10 aplicatii instalate care fac acelasi lucru. Odata ce aplicatia are monopol pe segmentul sau de servicii are puterea sa schimbe radical piata pentru ca are la mana toti jucatorii. Pe de o parte restaurantul nu isi permite sa refuze comenzi prin aplicatie pentru ca ramane fara clienti. Pe de alta parte curierul devin un sclav, neavand alta varianta decat sa moara de foame.
Acum suntem la inceput si inca nu se vad efectele prea bine, dar daca nu se opreste aceasta moda cat mai e timp se va ajunge ca si in cazul facebook,unde un cacat de site de socializare a ajuns sa valoreze cat zeci de mii de fabrici care chiar produc ceva si sa impuna norme sociale, sau Google care ne-a blocat pe toti in serviciile lor,sau netflix care ucis conceptul de film avand la mana pe producatori care sunt obligati sa scoata prastii care se incadreaza in regulile impuse pe banda rulanta,si pe telespectator care nu mai are alta optiune decat sa se uite la aceste prastii.
Acest concept nou de platforma online care vegheaza asupra muritorilor de rand trebuie tinut in frau cumva.

#2
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,416
  • Înscris: 19.04.2009
Tocmai, ca nu exista un monopol si nici nu va exista.

Concurenta e foarte acerba pe segmentul asta (de food/ grocery delivery).
Doar in Polonia avem: Takeaway, Uber, Glovo, Bolt, Wolt. Asta din ce stiu eu.

Desi la prima vedere toate arata la fel, fiecare are ceva foarte diferit pentru care si-au creat baza lor de useri. TA au curierii lor (B2B din cate stiu, si le dau bcicletele lor), Uber au programele de rewards si Uber One in unele tari, Glovo s-au bagat tare pe grocery, Bolt au venit cu ceva tip de promotii diferit, Wolt au cashback si un tip de promotii diferit.

Pe segmentul de transport/ ride sharing la fel, concurenta e foarte acerba (si domeniul e mult regularizat in fiecare tara).

Nu suntem la niciun inceput, platformele astea exista de 10+ ani, au ajuns mai tarziu in lumea a IV-a (Romania).


Also, oamenii cauta alternative. Folosesti serviciul mai ieftin. Pe food delivery e putin obsolete la modul ca majoritatea au acelasi pret si poate la unii ai beneficii pe care nu le ai la altii, dar pe ridesharing toata lumea pe care o stiu face multitasking in 3-4 apps sa verifice pretul si folosesc aplicatia cea mai ieftina la momentul respectiv

Edited by Lex404, 12 August 2022 - 20:39.


#3
stevetlangat

stevetlangat

    Active Member

  • Grup: Members
  • Posts: 1,708
  • Înscris: 24.10.2019

 Lex404, on 12 august 2022 - 20:38, said:

Tocmai, ca nu exista un monopol si nici nu va exista.

Optimist sau naiv?

E suficient sa se puna tot felul de reguli, cerute de aceasta data chiar de liderii domeniului.

Pentru a face bariera de intrare mai dificila.


In 2timpi si 3 miscari o sa ai un alt duopol. Sau triopol.

Google
iOs si Android
Windows ,  Linux, macOs


Au bariere tehnice ridicate.

Edited by stevetlangat, 12 August 2022 - 22:13.


#4
EMPP

EMPP

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 10,693
  • Înscris: 12.01.2018

 dtd234, on 12 august 2022 - 20:23, said:

filtreaza teparii
da.au rămas singuri.nu fac nimic adica 0 cheltuieli și iau banii.unu singur trăiește bine de pe toți fraierii ce se bucură

 stevetlangat, on 12 august 2022 - 22:12, said:


Windows ,  Linux, macOs
îs curios câți de aici folosesc ultimele 2 variante

 dtd234, on 12 august 2022 - 20:23, said:

Platformele
banii.numai vezi dezvăluirile de mituire a demnitarilor și-a persoanelor de decizie și fă comparație cum au intrat și în  românia.

#5
Lex404

Lex404

    Guru Member

  • Grup: Moderators
  • Posts: 35,416
  • Înscris: 19.04.2009

 stevetlangat, on 12 august 2022 - 22:12, said:

Optimist sau naiv?

E suficient sa se puna tot felul de reguli, cerute de aceasta data chiar de liderii domeniului.

Pentru a face bariera de intrare mai dificila.


In 2timpi si 3 miscari o sa ai un alt duopol. Sau triopol.

Google
iOs si Android
Windows ,  Linux, macOs


Au bariere tehnice ridicate.


Lucrez in domeniu Posted Image (in Ops la un ridesharing/ food delivery)

Google are competitie, doar ca unele servicii sunt mai populare in unele locuri, mai putin in altele.

La fel cu whatsapp/ facebook. IG e deja pe #2.

Cat despre sistemele de operare:
iOS e sistemul Apple.
Android e sistem open source disponibil oricarui producator.

Windows/ MacOS/ Linux, discutia nu isi mai are sens. Pana si MS a ajuns sa dea upgradeuri moca la OS, pe modelul Apple, care a urmat modelul linux sa nu mai puna lumea sa cheltuie aiurea pe upgradeuri. Plus ca exista n versiuni de feluri linux, unele foarte diferite. Arch e paralel cu Fedora sau Ubuntu de ex. Da, toate-s unix. Dar nu-s la fel. Si MacOS e unix like.

Ti se pare ca e monopol, dar nu prea e... De ex MS putea sa puna pret pe windows, puteau sa-l faca chiar pirate proof, puteau multe. Dar nu, pentru ca au concurenta.

Also, inca o chestie. S-a ajuns la performanta competitiei Windows incat nu mai ai nicio scuza sa te plangi sau sa nu ii alegi pe altii. In Linux cel putin poti face absolut orice acum, inclusiv gaming.

 EMPP, on 12 august 2022 - 22:17, said:

îs curios câți de aici folosesc ultimele 2 variante

Eu am si Win (2x) si MacOS (un Macbook pro)

Edited by Lex404, 12 August 2022 - 22:27.


#6
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
In Polonia avem 4 platforme - wow. Dar gandeste-te cate pizzerii exista in Polonia, daca se mergea pe modelul clasic toate aveau o sanse aproximativ egala de a se mentine pe piata. Practic piata avea mult mai multi jucatori, concurenta era de alta natura, angajatii aveau alternative mai multe, etc. Perfect de acord cu initiatorul. Capitalismul e un experiment ratat, nu va duce decat la distrugerea Planetei in final tocmai pentru ca functioneaza pe modelul de crestere infinita a vanzarilor si castigurilor intr-o lume in care nu avem resurse infinite.

Ganditi-va doar la nebunia asta cu cryptomonedele - se consuma electricitate de ordinul zecilor si sutelor terrawattora pe an pentru NIMIC productiv. Se uzeaza componente electronice total aiurea; este ireal ce se intampla cu omenirea in acesti ani.

Capitalismul timpuriu e ceva bun, e de sustinut,multi jucatori mici pe piata inseamna sanse multe pentru multi oameni sa iasa din saracie si sa traiasca decent. Dar totul merge spre monopolizare, mai devreme sau mai tarziu orice piata si orice nisa din piata tinde catre scaderea nr de jucatori concomitent cu cresterea cifrele acelor jucatori putini. S-a ajuns ca in SUA cei mai bogati x oameni (nu mai stiu cati, dar foarte putini oricum) sa aiba cumulat averi de ordinul PIB-ului Germaniei (Germania - a patra economie din lume) - ganditi-va ce inseamna asta - ai o tara in interior care nu e reglementata de nimeni si nimic, cu fonduri nelimitate sa invarta legile cum vrea.

De asta intr-o societate sanatoasa ar trebui ca nimeni sa nu poata acumula o asemenea avere/putere. Bogatia aduce si mai multa bogatie, astfel incat e putin probabil ca acea mana de oameni sa piarda puterea si vor face tot ceea ce vor in continuare. In opozitie guvernele lumii se tot schimba si chiar daca multi alegatori sunt constienti ca stanga = dreapta samd, vesnicul "sunt toti hoti" macar se tot schimba si nu raman intr-o pozitie de putere pe viata ca sa puna pe butuci tot ce inseamna concurenta.

Dupa cum vad eu solutia - si pare a fi una comunisto-nazisto-whatever, dar nu e - e fie a limita nr de firme + sedii in care cineva poate activa (adica ai 1-2 shaormerii nu 100), fie a impozita 100% profitul obtinut peste un anumit nivel.

Ai ajuns la 1 milion E profit pe an? Felicitari - iata o stea pe strada bogatilor, ai castigat jocul numit capitalism, restul pana la 50 mil se duc direct la stat, facem autostrazi, spitale, imprastiem bunastarea in societate. Nu, nu moare nimeni daca nu are avion privat si yacht de 60m sau baie de 40mp. Du-te si distreaza-te, cu un milion pe an poti sa faci orice iti doreste inima, lasa-ne pe noi sa ne ocupam mai departe.

Desigur ca statul e un mai bun sau mai prost manager de fonduri, desigur ca statul e facut din oameni coruptibili (sau corupti), dar putem sa ii schimbam (mai ales daca avem fonduri adecvate la educatie); pe cand lui Bezos nu mai poate nimeni sa vina sa ii ia banii in acest moment si nu poate nici o companie sa ii stea in fata si sa reprezinte o concurenta reala pentru a echilibra balanta. Sunt si naivii care vin si spun - dar du-te si tu si fa un amazon mai bun si lumea te va alege pe tine. Nu functioneaza asa, dupa cum v-am spus, banii atrag alti bani usor, pe piata internationala jocurile sunt deja facute, s-a ajuns la nivele ametitoare, un nou concurent ar trebui sa dispuna de un capital enorm sa plece la drum impotriva unor astfel de colosi. Doar un razboi (sau alta nenorocire de scara mondiala) poate reseta lucrurile, asta ne arata istoria; oamenii nu vor preda niciodata puterea de bunavoie.

LE: 2-3 jucatori pe o piata nu inseamna nicidecum concurenta. Gandeste-te cat de simplu e sa organizezi un cartel, o intelegere intre 2-3 persoane si cat de greu ar fi sa faci acelasi lucru daca ar fi 10.000, 100.000 sau 1.000.000. Plus ca la modelul propus de mine nu prea ar exista companii internationale la modul realist, si-ar vedea fiecare de patratica lui. Sigur ca asta ar avea si niste efecte negative pe termen scurt, adica nu ar mai veni Dell in Romania cu salarii motivante pentru localnici, lucrurile s-ar dezvolta mult mai greu, dar pe termen mediu si lung toata lumea ar avea de castigat, ar exista o patura de mijloc sanatoasa si vasta.

Edited by Bylly00, 12 August 2022 - 22:36.


#7
petit_christian

petit_christian

    Homo mirabilis

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 8,780
  • Înscris: 15.08.2014
Atita vreme cit nu sunt servicii de interes vital ce importanta are ca s 10 sau o sg companie livratoare? Ma pis pe ele ca n am apelat la niciuna pina acum, deci cu ce ma incurca daca faca intelegeri tip cartel sau nu,ca dau faliment sau apar 1000?
Idem si cu netflixul,nu e un serviciu vital,nu e obligatoriu sa te uiti la filme,si in plus exista destule filme care nu depind de netflix. Care i suparare cu acest netflix?

#8
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,138
  • Înscris: 13.01.2011
Nu mă deranjează nimic din treburile astea.

#9
MarianG

MarianG

    be that as it may

  • Grup: Moderators
  • Posts: 31,360
  • Înscris: 10.08.2005
Ordinea mondiala controlează omul care nu are timp să iasă în oraș sa-si facă singur cumpărăturile.
Pe lângă acești oameni mai sunt ai ăia comozi, care au timp dar care preferă  "un lake" la ușa lor în 5 minute.

P.S Evident ca au profit când investiția o face "lachele", angajatorul te pune sa cumperi echipamentul individual de lucru, echipamentul de protecție, să închiriezi mijlocul de transport.
Imaginați-vă ca o firma de curierat poștal ar obliga șoferii să cumpere dube de transport marfa.

https://forum.softpe...udatenie-glovo/
pentru cine nu știe care e poanta cu lachele.

#10
robert23mg

robert23mg

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 517
  • Înscris: 18.06.2017
Ah, acum vad ca e acelasi OP.
Piratii shaormelor sunt o problema mult mai mare ce te afecteaza chiar acum in prezent.
Sper sa nu apara si pentru filme, sa dai play la Lord of the rings si sa gasesti secvente din StarWars :))

#11
persona695

persona695

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,599
  • Înscris: 17.07.2014
E clar că platformele online ne lăchesc. Asta se întâmplă când ai bani si ți-e lene sa mergi să-ți iei singur mâncarea sau ți-e lene sa intri pe torente sa piratezi, vrei totul cat mai ușor. Se creează hype pe rețelele de socializare și prin reclame targhetate, așa că ajungi sa comanzi din inerție.

#12
djl

djl

    Resursele sunt făcute pt. a fi consumate

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 112,120
  • Înscris: 13.06.2004
Capitalismul nu e rău. Corporatismul, care în urma avansului tehnologic (avans tehnologic recent = mai puţin producători) a ajuns să domine lumea e rău. Monopoluri naturale, adică că cineva a reuşit să realizeze ceva ce alţi nu pot face, au existat, există şi vor exista, însă nu trebuie să devină norma.
Internetul, la partea de socializare, schimbă lumea. Depinde de cine reuşeşte mai bine cu propaganda via platforme.
Serviciile de comandă. Şi astea schimbă modul de gândire. Uneori ne lenevim cam mult. Probabil dacă aş munci mult timp şi nu aş avea timp să mă duc aşa de mult la cumpărături, aş folosi asemenea servicii, dar nu des. Livratorii sunt munciţi la greu. Mă enervează că invadează trotuarele; adică nu era îndeajuns că trebuie să ne ferim de maşini, acum trebuie să ne ferim de trotinetişti, biciclişti, scuterişti şi ce o mai fi. Pentru unii e supravieţuire, pentru alţi bani în plus.
Platformele de streaming. Sunt bune atât timp cât nu sunt ale caselor producătoare de filme. Că dacă sunt ale caselor producătoare de filme, pot dispărea filme de pe alte platforme, deci nu e bine pentru abonat, care pentru a vedea un film, s-ar putea să aibă nevoie de abonare la altă platformă, deci bani în plus daţi.
Pe mine mă sperie că propanga capitalisto-corporatistă a ajuns să spele lumea pe creier mai ceva decât comunismul. Dar asta o altă discuţie.

#13
crisstonne

crisstonne

    Ἀταραξία

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 40,138
  • Înscris: 13.01.2011

 robert23mg, on 13 august 2022 - 07:42, said:

Sper sa nu apara si pentru filme, sa dai play la Lord of the rings si sa gasesti secvente din StarWars :))

Ori mai rău, secvențe din triplu X (trei de X), și nu din ăla cu V.Diesel, nici din cel cu I.Cube  :roflmaofast:

#14
tytysor

tytysor

    Guru Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 21,429
  • Înscris: 02.09.2006

 MarianG, on 13 august 2022 - 00:51, said:

Ordinea mondiala controlează omul care nu are timp să iasă în oraș sa-si facă singur cumpărăturile.
Pe lângă acești oameni mai sunt ai ăia comozi, care au timp dar care preferă  "un lake" la ușa lor în 5 minute.

P.S Evident ca au profit când investiția o face "lachele", angajatorul te pune sa cumperi echipamentul individual de lucru, echipamentul de protecție, să închiriezi mijlocul de transport.
Imaginați-vă ca o firma de curierat poștal ar obliga șoferii să cumpere dube de transport marfa.

https://forum.softpe...udatenie-glovo/
pentru cine nu știe care e poanta cu lachele.
la Amazon. multi soferi sint cu masini proprii sau inchiriate! si nu sint suparati.

#15
Bylly00

Bylly00

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,729
  • Înscris: 27.06.2015
Cine nu-s suparati? Aia care trebuie sa se pise in sticle sa nu fie penalizati ca intarzie? Sau femeile care isi schimba tampoanele din mers pentru ca tot asa - se lasa cu penalizari daca isi iau o pauza de 10 min sa foloseasca toaleta?

#16
MooF2010

MooF2010

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 5,293
  • Înscris: 24.05.2010

 dtd234, on 12 august 2022 - 20:23, said:

Platformele online de tipul Glovo, Uber, par la prima vedere urmatorul pas logic in evolutie, un fel de liberalizare totala a pietei. Iti da impresia ca serviciile se descentralizeaza.
Vin cu avantaje precum: comoditate maxima pentru cumparator, mai accesibile pentru ambele parti,
sistem de rating teoretic de incredere care filtreaza teparii si creste calitatea serviciilor,
eficienta maxima, cu tot felul de scule puse la dispozitia cumparatorului sa verifice in timp real informatii la care nu aveai acces cu serviciile traditionale.

Insa lumea nu vede padurea de copaci.
Toate aceste avantaje sunt reale si bune de avut, dar ele vin la pachet cu un dezavantaj major care cantareste mai mult, si dupa ce tragi linie iti dai seama ca sari din groapa in put.

In spatele unui astfel de serviciu este o aplicatie. Iar acea aplicatie ajunge tot timpul sa detina un monopol din cauza ca oamenii nu cauta alternative. Este ceva natural. Nici mie nu imi place sa am 10 aplicatii instalate care fac acelasi lucru. Odata ce aplicatia are monopol pe segmentul sau de servicii are puterea sa schimbe radical piata pentru ca are la mana toti jucatorii. Pe de o parte restaurantul nu isi permite sa refuze comenzi prin aplicatie pentru ca ramane fara clienti. Pe de alta parte curierul devin un sclav, neavand alta varianta decat sa moara de foame.
Acum suntem la inceput si inca nu se vad efectele prea bine, dar daca nu se opreste aceasta moda cat mai e timp se va ajunge ca si in cazul facebook,unde un cacat de site de socializare a ajuns sa valoreze cat zeci de mii de fabrici care chiar produc ceva si sa impuna norme sociale, sau Google care ne-a blocat pe toti in serviciile lor,sau netflix care ucis conceptul de film avand la mana pe producatori care sunt obligati sa scoata prastii care se incadreaza in regulile impuse pe banda rulanta,si pe telespectator care nu mai are alta optiune decat sa se uite la aceste prastii.
Acest concept nou de platforma online care vegheaza asupra muritorilor de rand trebuie tinut in frau cumva.

Deci ai luat cazul tau si ai presupus ca toti facem la fel? FALS!

Eu am 5 aplicatii de taximetrie, 3 de livrare la domiciliu, etc.... tocmai ti-am omorat impoteza.

Pentru alte aspecte mentionate putem sa fim si cetateni nu doar tolerati si sa corectam din legi conform constitutiei. Asa din canapea pe Softpedia e mai dificil sa faci dreptate.

Edited by MooF2010, 14 August 2022 - 01:17.


Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate