Jump to content

SUBIECTE NOI
« 1 / 5 »
RSS
O smecherie pe care nu o inteleg

Balcon parter fara acte

unde gasesc un speed bag in bucur...

Programe TV cu altfel de sporturi
 Laptop "bun la toate" max...

navigatie noua vw tiguan

ctfmon.exe - System Error (in Saf...

Ați prins vremurile cand 120 Volț...
 Whatsapp nu afișeaza numele ...

Medii admitere Politehnica Bucure...

Se extinde Baza de la Kogalniceanu

Politist mutilat de caine in curt...
 Trotineta- cat rezista?

Windows 11 si inregistrare de pe ...

Cont Facebook spart

Accesare Plex prin webstation
 

Invertor Off GRID conectat la retea ca solutie de backup si uniformizare consum

- - - - -
  • Please log in to reply
37 replies to this topic

#1
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
Salut,

Deschid acest topic deoarece nu am vazut ceva similar.

Deoarece bateriile de la Huawei sunt prohibitive ca pret am cautat o solutie de a inmagazina ieftin energia solara produsa ziua si de a avea tensiune si in caz de avarii ale furnizorului. Solutia cu backup box de la ei este si mai prohibitiva decat bateriile iar timpul de comutare este foarte mare. Consumul uzual intr-o locuinta este destul de mic si ar putea fi acoperit usor cu o solutie de mica putere.

Am achizitionat recent un invertor EASun de 3KW (2400W), doua panouri fotovoltaice (zice vanzatorul ca au 530W fiecare dar nu cred) si 2 baterii de 12V/120A. Se conecteaza si la retea fara a avea functia de injectie. Ziua merge pe fotovoltaic si baga surplusul in baterii sau mai ia din ele daca are nevoie cans sunt nori, noaptea trage din baterii pana ajung la tensiunea limita setata iar apoi comuta pe retea. Dimineata trece iar pe solar cand ajung bateriile la tensiunea setata pentru asta. Inca ma joc cu aceste 2 tensiuni, Acum am 23.5V si 25V. Se pot seta intre 22V si 28V.

Jucaria pare foarte interesanta. Are un soft free de monitorizare conectat pe portul serial la PC si se pot face si setari din el ceea ce e perfect pentru mine deoarece sistemul este intr-o locatie remote dar am acces la calculatorul de acolo. Am intampinat insa niste probleme/neconcordante in ce raporteaza asa ca am inceput sa caut informatii pe net. Asa am descoperit ca sunt mai multi romani care au comandat modelul respectiv si am zis ca poate ne regasim aici sa impartasim problemele intampinate si solutiile gasite.

Ce am observat eu (nu am cum sa confrun acum cu ce afiseaza aparatul pe display deoarece nu am acces acum la el dar o sa verific cand ajung acolo:
- amperajul raportat de soft nu este corect (panourile au in specificatii maxim Isc=13,83A iar in interfata am vazut si 20A). Nu-mi amintesc sa afiseze pe display cati amperi baga panourile ci doar puterea in W si de aceea am presupus ca imparte software-ul puterea la 12V in loc de 24.
- puterea produsa de panouri este mai mica decat prodsul dintre tensiune si curent. Daca injumatatesc curentul din considerentul de mai sus se apropie dar tot nu bate. E drept ca amperajul este rotunjit dar si asa. Intentionez sa merg cu aparatul de masura data viitoare si sa le confrunt.
- Randamentul este foarte prost. In poza se vede cum la un consum de 189W si o productie de 268W mai ia si din baterii 2A

Hai sa vedem daca este de interes topicul si mai revin cu informatii (am comandat deja 2 jucarii din astea pentru mine si un prieten si inca unul e pe drum)

#2
pexic

pexic

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 4,306
  • Înscris: 29.05.2004
temele de discutie se gasesc pe forum la topicurile dedicate ( viata offgrid. panouri fotovoltaice etc)

problema ta este necorelarea/neproiectarea sistemului.
de exemplu bateriile alea pe langa ca sunt "proaste" (adica tehnologie veche) mai sunt si subdimensionate ceea ce va duce la o durata de viata de maxim 2 ani (cu indulgenta) si pe langa toate astea depasesti zilnic curentul maxim de incarcare al lor -> vor muri si mai repede decat am prezis mai sus.

Deci vezi pe topicurile dedicate offgrid cum se proiecteaza/calculeaza un sistem in functie de ce vrei sa obtii (cerinta se scrie prima data, ca la scoala).

prima lectie: intai faci calculele si apoi comanzi componentele.

Edited by pexic, 11 August 2022 - 16:58.


#3
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
Nu este despre viata Offgrid si nici despre panouri fotovoltaice. Sorry. Am pus numele topicului foarte specific tocmai pentru ca este altceva.

Am mai vazut si pe alte topicuri prelegeri pentru baterii scumpe. De fapt sunt acumulatori care niveleaza productia si consumul. Nu intentionez sa ii tin 10 ani in parametri de acum. Recunosc ca sunt prosti. Am dat 1300 de lei pe 2 acumulatori. Inca 2100 pe 2 panouri si 2-300 de lei sistemul de prindere. 300 euro invertorul. Ceva accesorii plus munca de la mine. Daca ma ajuta sa scad factura la curent care mi-a venit 3300 de lei in mai este suficient.

Pe jrc zice ca ar trebui sa produca sistemul cam 1134KW pe an. La 1 leu kilowatul in 3-4 ani imi amortizez investitia dar ceea ce este cu adevarat important nu ma mai afecteaza caderile dese de curent de la tara si nici fluctuatiile de tensiune, Acum am tensiune constanta in schimb pe partea de retea variaza foarte mult.

#4
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009
De unde le-ai cumparat? Se poate un link?

#5
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010

View Poste_bulu, on 11 august 2022 - 17:57, said:

De unde le-ai cumparat? Se poate un link?
Invertorul de pe Aliexpress (ai grija sa fie cu livrare din European warehouse ca sa vina repede si sa nu platesti taxe vamale si TVA), Panourile, suportul  si bateriile de pe emag. Daca vrei exact link iti dau in privat ca sa nu fie reclama

#6
e_bulu

e_bulu

    parabulum

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 16,352
  • Înscris: 29.12.2009
Multumesc! Ar fi bine asa cum ai propus tu. Deocamdata as fi cu electrica "pe plus" in sensul ca am platit mult mai mult decat au estimat ei dar e un real ajutor daca-mi trimiti linkurile.
Multumesc!

#7
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007
"Am dat 1300 de lei pe 2 acumulatori. Inca 2100 pe 2 panouri si 2-300 de lei sistemul de prindere"
1300 lei = 250 euro, puteai cumpara 1kWh de LiFePO4
2100 lei = 8 panouri de 230W second-hand, cca 1,6kW max real

Bineînțeles, ar fi trebuit cam invers: 2kWh de baterii la 1kW de panouri, aceiasi bani

Doar ca sa vezi ca nu trebuia sa te arunci la cheltuieli fara sa intrebi..

#8
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010

View Postaddysoftware, on 12 august 2022 - 22:03, said:

"Am dat 1300 de lei pe 2 acumulatori. Inca 2100 pe 2 panouri si 2-300 de lei sistemul de prindere"
1300 lei = 250 euro, puteai cumpara 1kWh de LiFePO4
2100 lei = 8 panouri de 230W second-hand, cca 1,6kW max real

Bineînțeles, ar fi trebuit cam invers: 2kWh de baterii la 1kW de panouri, aceiasi bani

Doar ca sa vezi ca nu trebuia sa te arunci la cheltuieli fara sa intrebi..

Nu inteleg ce vrei sa spui sincer. Adica e mai bine sa iei 1kw de baterii LiFePO in loc de aproape 3KW de plumb si 8 panouri second hand la care mai pui si sistemul de prindere care nu e chiar ieftin si spatiul ocupat pe casa pe care nu il am. Eu discut de lucruri noi in garantie, Nu am studiat piata bateriilor LIFePO si este posibil sa ma insel cand banuiesc ca sunt mai scumpe. Experienta mea cu aceste baterii (prin diverse gadget-uri) nu e chiar incurajatoare. Recunosc ca nu am studiat problema si nu stiu de ce se umfla dar am pierdut o drona in lac sambata de la o astfel de baterie. Inteleg ca unii sunt fani LiFePO dar nu cred ca asta discutam aici.

Revenind la subiect a ajuns invertorul EASun de 3.6KW si sunt super incantat de el. Deocamdata merge doar pe baterii pentru ca trebuie sa mai cumpar panouri. Are nevoie de minim 120V iar eu din 3 panouri nu ajung la 120V asa ca incarc bateriile cu alt MPPT si le descarc cu asta. Are modul WiFi dar inca mai studiez cum sa ma conectez local la el deoarece am impresia ca stocheaza in cloud acum.

#9
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
M-am tot gandit care este driver-ul pentru care se discuta asa de mult despre baterii si aceasta dezbatere permanente Pb vs Li. Cumulat cu recomandarea de a muta topicul asta pe cel cu viata off grid cred ca am inteles ca voi de fapt incercati sa construiti un sistem care sa va asigure independenta energetica fata de producator pe cand eu incerc sa construiesc un sistem care sa imi reduca factura de curent electric si eventual sa imi asigure un backup pentru situatiile de avarie ale furnizorului, Scopul meu este sa gasesc optimul pentru dimensionarea sistemului prin stocarea surplusului de energie produsa de panouri ziua astfel incat sa consum preponderent din panouri si sa nu pierd surplusul. Adevarul este ca energia stocata este mult mai scumpa decat cea produsa direct asa ca intentia mea a fost sa dimensionez sistemul astfel incat sa imi acopere in medie consumul uzual in timpul zilei. Nu are rost sa dimensionez bateriile pentru a stoca mai mult decat pot produce panourile. In acest moment am o productie de 300W si un consum de 200W. Un surplus de 100W timp de 10 ore poate fi stocat usor in bateriile pe care le am. Nu am nevoie de cele mai performante baterii pentru asta. Depinde ce iti doresti. Din punctul meu de vedere bateriile sunt cele mai scumpe si cele mai putin fiabile componente ale unui sistem fotovoltaic asa ca tind spre utilizarea unor baterii mai ieftine si experimentez cu tensiunea pana la care sa le descarc astfel incat sa gasesc un optim. Teoretic si daca incarca la maxim toata ziua nu depasesc capacitatea bateriilor presupunand ca sunt complet descarcate. Le descarc pana pe la 23.5 - 24V acum astfel incat sa nu le distrug (am prajit cateva in trecut) si de asemenea imi ofera si o marja pentru situatiile de cadere de tensiune pentru ca la 24V mai functioneaza cateva ore daca este o avarie la furnizor.

In concluzie interesul meu este sa discutam (daca sunt si altii interesati bineinteles) despre o astfel de solutie "ieftina" de a reduce costurile cu energia electrica fara a fi nevoie de injectie in retea si automat de avize si alte impedimente care fac viata grea unui mic "producator".

#10
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
salutare pin . piesa cea mai vulnerabila din sistemul tau , sa stii ca sunt tocmai cele doua baterii 120a, nu iti imagina ca ai sa stochezi prea mult in cele doua baterii , daca iti vor acoperi consumul tehnic al invertorului pe timp de noapte sa fii multumit .
eu sunt curios daca tu ai facut calulele sa vezi cata energie consuma invertorul tau la 10ore pe noapte si cat poti sa scoti din baterii , sa nu ma iei cu fanteziile deepcycle ca la mine nu tine . o baterie plumb se considera descarcata cand ai scos20% din ea , adica undeva la 12-12,2v .

#11
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
Nu tine toata noaptea pentru ca am consum mare (frigider, lada frigorifica am scos-o deocamdata din schema, calculatorul de monitorizare, televizor, un ventilator care merge non stop si toate luminile din casa plus echipamentele de la RDS care nu cred sa consume prea mult). Imi arata ca trage 9A din baterii constant dupa ce nu mai am productie in panouri ceea ce e cam mult (randament destul de prost). Ziua baga maxim 13A ceea ce e cam putin. Mai am inca 2 bateri SH de 155A dar nu produc panourile suficient ca sa tina toata noaptea. Deocamdata ma tot joc cu softul de monitorizare si cam pierd istoricul la reinstalari ca sa va arat niste grafice. Azi de exemplu au tinut bateriile pana la 21:30 dar sincer nu stiu de ce a comutat pe retea ca in loguri imi apare ca erau 24.33V in baterii. O fi pornit frigiderul si a scazut temporar tensiunea pe baterii iar acum nu mai comuta pe baterii pana la 25V (am 24.77). Unde stau eu insa am invertorul de 3,6KW si un consum de aproximativ 150W pe el si nu are probleme de mentinut consumatorii peste noapte. De fapt vad mai exact peste 2-3 zile ca am pus si frigiderul acum si s-a dus consumul in 250W cand merge.

Edited by pin_73, 16 August 2022 - 21:29.


#12
addysoftware

addysoftware

    Ecological Member :)

  • Grup: Moderators
  • Posts: 7,552
  • Înscris: 12.04.2007

View Postpin_73, on 16 august 2022 - 14:25, said:



Nu inteleg ce vrei sa spui sincer. Adica e mai bine sa iei 1kw de baterii LiFePO in loc de aproape 3KW de plumb
Cei 3kWh de plumb sunt doar pe eticheta, ptr ca nu ai voie sa ii descarci mai mult de 50% ptr ca se strica foarte repede daca "îndrăznești" sa-i "brutalizezi" astfel. 30% e utilizarea recomandabila ptr o viata rezonabila la Pb, de 3-4 ani.
Deci in loc de 3kWh de fapt ai 1,5 real timp de 1 an jumate sau 1kWh timp de 3-4 ani.

Sa mai discutam de rata de incarcare? Suporta 10-15 % din capacitate, adica 300, hai 450W maxim.
Rata de descărcare? La fel, 300/450W long term, 1000W ptr max câteva secunde.

LiFePO4 suporta 98% descarcare zilnic timp de 6 ani, sau 80% timp de 15 ani.
Rata de incarcare optima ptr o baterie de 1kWh este 500W, dar nu se supăra prea tare nici la 1kW.
Rata de descărcare 1kW, max 2-3kW long term ptr aceeasi baterie, 6kW ptr câteva zeci de secunde.
Alte avantaje. Nu se supara daca nu o incarci la 100% cu anii, ba chiar "ii place". Plumbul se deterioreaza repede daca il tii mult timp sub 100%.

Edited by addysoftware, 16 August 2022 - 22:09.


#13
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
Nu stiu cat o sa pot scoate din cele 2 baterii cu gel chinezesti de 120A pe care le-am luat noi dar cele pe care le-am luat SH sunt din 2010 iulie (ma chinui sa incarc poza aici dar nu ma pricep - daca nu ma crezi iti trimit un mesaj ca am vazut ca acolo merge) si merg foarte bine. Problema nu sunt bateriile la mine acum ci faptul ca nu am productie suficienta pentru consumul actual. Ce folos ca tin bateriile cu litiu 0,9KW dintr-o capacitate teoretica de 1KW iar alea cu plumb 1kw din 3kw daca eu produc 2kw pe zi si consum 3kw?
Cand o sa produc 3kw si o sa consum 2kw o sa am alta problema si anume ca trebuie sa arunc 1kw zilnic oricat de bune ar fi bateriile. Filosofia mea este sa fie sistemul dimensionat astfel incat productia zilnica sa fie apropiata dar sa nu depaseasca consumul pentru ca orice sistem de stocare, oricat de performant ar fi isi va atinge limitele (in special vara) si surplusul va fi irosit iar in perioadele cu productie mai mica decat consumul oricum nu ai de unde sa scoti mai mult, chiar daca ai baterii foarte bune). De aceea am ales un sistem conectat la retea care comuta pe retea cand nu mai are juice si incerc sa ii pun in carca cat poate duce. Deocamdata cu luminile, frigiderul si calculatorul sunt OK. Trebuie sa gasesc optimul la care sa opresc descarcarea ca sa nu omor bateriile. Nu cred ca e asa important procentul ci viteza cu care le descarci. Acum imi arata 7A pe cel de 3.6KW si 9A la cel de 2.4KW la incarcare similara, deci clar conteaza mai mult randamentul invertorului decat al bateriilor.

#14
sparkyson

sparkyson

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 2,111
  • Înscris: 11.01.2009
Productia variaza vara-iarna, nu ai cum sa o dimensionezi corect; ori o dimensionezi pentru vara si o sa ai mai nimic produs iarna, ori o dimensionezi pentru iarna si ai supraproductie vara
Daca nu incarci bateriile la 100% (mai) zilnic se distrug; deci trebuie supraproductie clar, ca sa ai iarna posibilitatea sa le incarci.

#15
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
Invertorul are o setare undeva sa incarce el bateriile la un interval configurabil (cred ca de ordinul zilelor sau o luna) dar nu stiu daca merge in conditiile in care l-am setat pe Solar Only. Trebuie sa mai treaca timpul ca sa descoper toate chichitele. De asta am zis ca e bine sa avem un topic pe care sa impartasim din experienta.
Parametrul ce trebuie configurat se numeste Battery Equalization (cred ca asta e de fapt ce spui tu) si este configurabil pentru baterii flooded sau user defined. Intervalul implicit este la 30 de zile si alimenteaza bateriile cu 29.2V (peste tensiunea maxima de incarcare) pentru 60 minute cu un time-out la 120 minute. Parametrii 33, 34, 35, 36 si 37. Tot ce am scrie eu aici sunt setarile implicite. Din ce inteleg este mai degraba o desulfatare care se face pentru mentenanta bateriilor. Eu imi cumparasem un charger inteligent pe care il foloseam pentru asta dar acum as putea incerca si setarile invertorului. Nu sunt ocnvins insa ca e necesar sa fie bateriile incarcate aproape de maxim in permanenta. Stiu ca exista asa numita memorie a bateriilor dar stiam ca e la NiCd. daca aveti ceva link-uri sunt binevenite (prbabil ca voi gasi pe topicul dedicat bateriilor cu plumb).
O alta optiune este sa las bateriile sa se incarce FULL inainte sa comute la loc pe Invertor (parametrul 13)
Trebuie sa mai studiez parametru 16 (charger source priority) pe care l-am pus acum pe Solar Only dar cred ca e OK si cu Solar and Utility pentru ca zice ca daca functioneaza pe baterii nu incarca decat din panouri.

Vad ca mai exista si parametrul 39 pentru declansarea manuala a egalizarii daca este setat enable parametrul 30 (si bineinteles bateeriile flooded sau user defined). Interesant

#16
marius_vfp

marius_vfp

    Senior Member

  • Grup: Senior Members
  • Posts: 3,130
  • Înscris: 14.07.2008
pin , asculta , plumbului ii place sa stea maxim incarcat permanent credema , adica sai faci o incarcare zilnica de min 2 ore max 3 ore cand sta in absorb , apoi invertorul revine el in floating singur , setezi tu valorile , daca ai gel te sfatui sa lasi ceva mai jos valorile cu 0,2v fata de bateriile obisnuite scufundate in acid .
2 tie iti trebuie mult mai multe panouri sa poti tine bateriile incarcate zi de zi , la litiu e alta treaba , ele nu trebuie sa fie incarcate max dupa un ciclu de descarcare ca la plumb , la plumb daca leai descarcat noaptea asta 30% , maine obligat le tii minim 2 ore max 28,8v .
3 alt aspect la litiu fata de plumb , oricat de mic sau mare ar fi bancul de baterii si oricare ar fi amperajul de incarcare ele prind fiecare firimitura de energie , la plumb trebuie sa pompezi cel putin de 3 ori mai multa energie sa le incarci.

spuneai ca mai ai 2 baterii sh , ia si le incarca separat la priza cu alt incarcator pana le faci o incarcare optima , lasale minim o noapte daca nu doua in repaus si masori tensiunea daca ai sub 12,6v le incarci iarasi , pana nu ai 12,8v si au stat minim 12 ore in repaus nu le conectezi cu celelalte , le pui pe toate 4 in serie paralel e mult mai bine asa .

4 functia de egalizare din meniu cum spuneai ca ai setato , se face doar cu aport energetic din panouri , deci nu din retea . daca mergi in mod SBU  bateriile tale nu se vor incarca din retea decat atunci cand intra in avarie si sunt sub pragul critic atunci automat invertorul va incarca bateriile din retea cu 2 amperi .

atentie ,  se intampla uneori sa nu fie soare si sa mergi pe retea mai multe zile ,chiar daca a cuplat reteaua , mentenanta invertorului se face cu energie din baterii , bateriile tale continua sa se descarce chiar daca esti pe retea , cand ajunge la pragul critic invertorul va incarca bateriile putin timp sa poata functiona , daca nu are reteaua cuplata se inchide .

spor.

#17
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
Multumesc Marius.

Cateva idei interesante. Am panouri din 2017 si nu cred ca a fost vreo zi in care sa nu incarce deloc cu exceptia zilelor in care a nins si erau panourile acoperite. Si daca e nor toata ziua tot baga ceva ca sunt monocristaline. Acum ca am si monitorizare vad si cat baga. Sincer ma asteptam sa bage mai mult. Nu-mi dau seama inca daca sunt panourile proaste (no name luate de pe emag scrie ca au 530W) e un contact prost sau asa e normal. O sa verific mufa care le conecteaza intre ele cand ajung acolo ca pe aia n-am conectat-o eu.

Din avion pare ca au bagat panourile cam 300W in medie pentru 12 ore deci estimez ca ar trebui sa duca un consum de 150W pentru 24 de ore. In realitate nu duce 24 de ore. Spre dimineata trece pe retea. E cam prost soft-ul de monitorizare si va trebui sa ma ingineresc putin sa ma pot baza pe niste cifre reale. In primul rand o sa pun voltmetru si ampermetru sa masor eu cat baga panourile si cat se duce in consum. Oricum trebuie sa ma duc ca face zgomot invertorul cand porneste ventilatorul si trebuie sa-l mut.

Attached Files


Edited by pin_73, 20 August 2022 - 21:31.


#18
pin_73

pin_73

    Member

  • Grup: Members
  • Posts: 876
  • Înscris: 03.10.2010
In urma discutiilor de aici si dupa ce am mai citit/vizionat si prin alte parti, noua configuratie este:
- Back to charge voltage 24.5V
- Back to discharge voltage: FULL

Teoretic ar trebui sa consum tot ce produc si sa incarce bateriile complet dupa ce se descarca pana la 24.5V (ar fi trebuit 24,2 din ce am vazut dar are setari din 0,5 in 0,5 si am de ales intre 24 si 24,5. Cred ca e mai bine asa deoarece in cazul in care pica alimentarea de la electrica bateriile sunt incarcate. Acum probabil ca vreo 3 zile o sa incarce bateriile doar.
La celalat sistem (3,6KW) am putut sa pun chiar 24,2V

Anunturi

Second Opinion Second Opinion

Folosind serviciul second opinion ne puteți trimite RMN-uri, CT -uri, angiografii, fișiere .pdf, documente medicale.

Astfel vă vom putea da o opinie neurochirurgicală, fără ca aceasta să poată înlocui un consult de specialitate. Răspunsurile vor fi date prin e-mail în cel mai scurt timp posibil (de obicei în mai putin de 24 de ore, dar nu mai mult de 48 de ore). Second opinion – Neurohope este un serviciu gratuit.

www.neurohope.ro

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Forumul Softpedia foloseste "cookies" pentru a imbunatati experienta utilizatorilor Accept
Pentru detalii si optiuni legate de cookies si datele personale, consultati Politica de utilizare cookies si Politica de confidentialitate